Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολύκεντρο Νεολαίας - Εγκαίνια
  • [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Συνέδριο
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN
  • [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ελσίνκι - Τουρκία - Τρομοκρατία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ε/Κ και Τ/Κ νέοι - Διάλογος
  • [07] (Κ) Πάφος - Μπανανόψωμο - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες
  • [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Καβάζογλου - Μισιαούλης - Εκδήλωση
  • [09] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολύκεντρο Νεολαίας - Εγκαίνια

    Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και προωθεί μεθοδικά μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νέα γενιά, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι βάθρο της πολιτικής της κυβέρνησης για τους νέους είναι ότι ''τίποτε που αφορά τους νέους δεν θα αποφασίζεται χωρίς τη συμμετοχή των νέων''.

    ''Στηρίζουμε έμπρακτα και προωθούμε μεθοδικά μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νέα γενιά. Μαζί με τους νέους, για τους νέους, στα πλαίσια ενός μόνιμου και ανοικτού διαλόγου, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς πατερναλιστικές προσεγγίσεις, σχεδιάζουμε, στοχοθετούμε και συνδιαμορφώνουμε τα επόμενα βήματα'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας το Πολύκεντρο Νεολαίας στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Οργανισμού Νεολαίας για σύντομη υλοποίηση των άλλων δύο Πολυκέντρων στη Λεμεσό και στην Πάφο.

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Συνέδριο

    Με την επανεκλογή του Πανίκου Παπανικολάου και των περισσοτέρων από τα μέλη της υπάτης στοάς στο τιμόνι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής για μια ακόμη διετία, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη οι εργασίες του 33ου συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Στο συνέδριο παρευρέθησαν και χαιρέτισαν, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης και η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη, αλλά και οι ευρισκόμενοι στη Νέα Υόρκη για να παραστούν στους εορτασμούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντι Αθενς. Την ελληνική αντιπροσωπεία συνόδευε η Γενική Πρόξενος κ. Μπούρα.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' για την επικοινωνιακή πρόταση προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κυριαρχεί στα δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου των ΕΔΗ για σκάνδαλα, το θέμα των εκτελέσεων από την ΕΟΚΑ κατά το 1955-59, φόρμουλα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταυτόχρονη προώθηση των κανονισμών για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και η διακοπή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου μετά από απόφαση της ΚΟΠ.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Η διαφθορά και η διαπλοκή καλά κρατούν'' γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης αναφορικά με σκάνδαλα ''φανερώνουν νοοτροπία συγκάλυψης'', προσθέτοντας ότι η διαφθορά και η διαπλοκή καλά κρατούν και ότι σε αυτό τον τόπο δεν βρισκόμαστε σε πορεία αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, αλλά επέκτασης και εμπέδωσής τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών σε ομιλία του στην ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα εισπράξει και θα αξιοποιήσει σε ποσοστό 100% τα κονδύλια που παρέχει η ΕΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Χοντραίνει το παιγνίδι ΔΗΣΥ-Κυβέρνησης'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος έδωσε σκληρή απάντηση αναφορικά με το έγγραφο που δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα το ''το Κυπριακό Ποντίκι'' και αντιστρέφοντας τα πυρά έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. Προσθέτει ότι ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε προσωπική αηδία επειδή ο πολιτικός λόγος πέφτει από το πεδίο αξιών και χαρακτήρισε το έγγραφο που δημοσιεύεται χαλκευμένο και κατάπτυστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι η Κύπρος κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς εάν αποδειχθούν ορθές οι πληροφορίες ότι φάρμακα που στάληκαν σε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό ενδέχεται να αποτελούν προϊόν εξαπάτησης.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι εκτελέσεις της ΕΟΚΑ'' γράφει ότι η ανακίνηση από το ΑΚΕΛ του ζητήματος της αποκατάστασης της μνήμης των μελών και οπαδών του που έχουν δολοφονηθεί από την ΕΟΚΑ, με την κατηγορία της προδοσίας, και η υποστήριξη που βρήκε από το ΔΗΣΥ άνοιξαν για πρώτη φορά το κεφάλαιο των εκτελέσεων την περίοδο 1955-'59. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποικιακών αρχών εκτελέστηκαν 203 Ε/Κ πολίτες και 14 αστυνομικοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αποκάλυψη της επικοινωνιακής πρότασης Πανταγιά προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ προκάλεσε έντονους τριγμούς στο κόμμα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι γύρω από τη διαρροή υπάρχουν δύο σενάρια, είτε το έγγραφο υπεκλάπη από την ΚΥΠ, είτε διέρρευσε από στέλεχος του ΔΗΣΥ.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Φόρμουλα Ευρώπης για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα'' γράφει ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο παρασκήνιο, οικοδομείται νέα συμβιβαστική πρωτοβουλία της Προεδρίας της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους δύο κανονισμούς που αφορούν στο απευθείας εμπόριο, ο ένας και ο άλλος στη χρηματοδότηση των Τ/Κ με 259 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει ότι οι προβλεπόμενες λύσεις περιλαμβάνουν τη διαχείριση της Αμμοχώστου και της Λάρνακας (προφανώς τα λιμάνια) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι στις αρχές Ιουνίου θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση 15 συσκευές φωτοεπισήμανσης (κάμερες και ραντάρ μαζί) στους δρόμους ολόκληρης της Κύπρου.

    '' Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Στον αέρα το ποδόσφαιρο'' γράφει ότι η χθεσινή άτυπη συνέλευση της ΚΟΠ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την επ' αόριστον αναστολή τόσο του Πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου. Προσθέτει ότι στην απόφαση διαφώνησε μόνο η Ομόνοια, που διαχώρισε τη θέση της και εισηγήθηκε να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για μια εβδομάδα, αφού εκκρεμεί η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός "είχαν συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα στη Ρώμη" την οποίαν γνωστοποίησε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αμηχανία στο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι οι αποκαλύψεις για ύπαρξη εγγράφου για λογαριασμό του Προέδρου του ΔΗΣΥ με επικοινωνιακές οδηγίες πώς να εξοντωθεί ο πολιτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πώς να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, λαμβάνουν σοβαρές πολιτικές διαστάσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Προσθέτει ότι όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα ζητούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη μελλοντική ανάπτυξη του κέντρου της Λεμεσού όπως προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ''Ποιότητα του αέρα σε σχέση με το κυκλοφοριακό'' δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς, δίδουν ωστόσο σημαντικές και ουσιαστικές προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από ορθολογιστική ανάπτυξη της πόλης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Κρίση στην υγεία'' γράφει ότι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η παροχή δημόσιας ιατρικής φροντίδας στην Κύπρο οδηγείται σε κρίση καθώς η αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού δημιουργεί αυξημένες ανάγκες σε ακριβές θεραπείες, ενώ μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα καλύπτουν τα κόστα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισαν το κλείσιμο της ''Hellas Jet'' που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Προσθέτει ότι το κόστος του κλεισίματος της εταιρείας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, εκτιμάται στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί αύριο Δευτέρα για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου.

    Τη σύνοδο του ECOFIN θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με στόχο τη μείωση του ελλείμματός της κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006.

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ελσίνκι - Τουρκία - Τρομοκρατία

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου τόνισε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πάταξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα ενώ στις υπό την Κυπριακή Δημοκρατία ελεγχόμενες περιοχές έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σε παρέμβασή του κατά τη δεύτερη ημέρα της 26ης Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας και τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της λήψης μέτρων για την καταπολέμησή της, που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Σύνοδο των Υπουργών, στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2003.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ε/Κ και Τ/Κ νέοι - Διάλογος

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, συμφωνημένες από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, που να καταστούν τη λύση του Κυπριακού λειτουργική χωρίς να αφαιρούν δικαιώματα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο διαλόγου που είχε με ογδόντα Ε/Κ και Τ/Κ νέους στο Πολύκεντρο Νεολαίας στη Λευκωσία.

    ''Πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορούσε να λειτουργήσει ή να είναι βιώσιμο. Δεν επιθυμούμε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να εξυπηρετήσει και τις δύο κοινότητες'', επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι ''επιδιώκουμε να επέλθουν στο σχέδιο, με συμφωνία επαναλαμβάνω, τέτοιες αλλαγές που να το κάνουν βιώσιμο και λειτουργικό. Είναι αλλαγές, οι οποίες υποβοηθούν στη λειτουργία χωρίς αναγκαστικά να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τ/Κ''.

    [07] (Κ) Πάφος - Μπανανόψωμο - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

    Μπανονόψωμο που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του Πρώτου Φεστιβάλ Μπανάνας, που διοργάνωσε σήμερα το Μαντήλειο Πολιτιστικό Κέντρο στο χωριό Πέγεια της επαρχίας Πάφου, φιλοδοξεί να καταγραφεί στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο στο είδος του.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές το μπανανόψωμο, του οποίου την κατασκευή ανέλαβε εξ ολοκλήρου το αρτοποιείο Σταμάτης, έχει, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, συνολικό μήκος γύρω στα 100 μέτρα.

    Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου Χαράλαμπος Σταμάτης ανέφερε ότι για την κατασκευή του τεράστιου μπανανόψωμου χρησιμοποιήθηκαν 300 κιλά μπανάνες και 300 κιλά αλεύρι και χρειάστηκαν περίπου πέντε ώρες για να ετοιμαστεί ενώ για την κατασκευή του εργάστηκαν 12 άτομα.

    [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Καβάζογλου - Μισιαούλης - Εκδήλωση

    Η ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστεί σωστά γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας καινούργιας αποτυχίας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ενεργοποιήσει σύντομα το ενδιαφέρον του στο Κυπριακό.

    ''Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών πρέπει δια της διπλωματικής οδού να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και διαθέσεις της κάθε πλευράς και να προχωρήσει στο να καλέσει τις δυο πλευρές σε διάλογο. Η ε/κ πλευρά θα είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και με όλη την πολιτική βούληση για να φτάσουμε σε λύση'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση για τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου και Μισιαούλη που πραγματοποιήθηκε στο Δάλι.

    [09] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ε/Κ και Τ/Κ νέοι - Διάλογος

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, συμφωνημένες από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, που να καταστούν τη λύση του Κυπριακού λειτουργική χωρίς να αφαιρούν δικαιώματα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο διαλόγου που είχε με ογδόντα Ε/Κ και Τ/Κ νέους στο Πολύκεντρο Νεολαίας στη Λευκωσία.

    ''Πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορούσε να λειτουργήσει ή να είναι βιώσιμο. Δεν επιθυμούμε μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να εξυπηρετήσει και τις δύο κοινότητες'', επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι ''επιδιώκουμε να επέλθουν στο σχέδιο, με συμφωνία επαναλαμβάνω, τέτοιες αλλαγές που να το κάνουν βιώσιμο και λειτουργικό. Είναι αλλαγές, οι οποίες υποβοηθούν στη λειτουργία χωρίς αναγκαστικά να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τ/Κ''.

    Σημείωσε ακόμη ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν πρόνοιες που θέτουν ως κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, όπως της Τουρκίας και της Βρετανίας.

    ''Εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο δεν είναι ισορροπημένο, πολύ λιγότερο μοναδικά ισορροπημένο. Αντίθετα είναι σχέδιο ανισόρροπο, με την έννοια όχι ισορροπημένο, προσπαθώντας να ικανοποιήσει περισσότερο τα συμφέροντα της Τουρκίας και των ξένων'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως ''ποτέ δεν έχω σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ούτε έχω χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς για τον κ. Ταλάτ''.

    ''Αυτοί που πιστεύουν ότι μέσω συνομιλιών θα βρεθεί η λύση, για να γίνονται πιστευτοί ότι είναι ειλικρινείς για μια λύση, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και στις φράσεις και στους χαρακτηρισμούς έναντι αυτών που θέλουν να ζήσουν μαζί'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τον αγώνα της ΕΟΚΑ σε σχέση με τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν αντιτουρκικός αλλά ήταν ένας απελευθερωτικός αγώνας εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας, στον οποίο θα μπορούσαν να μετέχουν και Τ/Κ.

    ''Η ΕΟΚΑ δεν είχε στόχο τους Τ/Κ, μάλιστα κάποιος μου είπε ότι οι αυστηρότατες οδηγίες ήταν 'να μην σπάσει ούτε μύτη Τ/Κ''', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''θα ήταν μεγάλο σφάλμα να στραφεί ο αγώνας της ΕΟΚΑ εναντίον των Τ/Κ σε ένα απελευθερωτικό αγώνα. Με τους Αγγλους να έχουν επιστρατεύσει αρκετούς Τ/Κ στις λεγόμενες τότε δυνάμεις ασφαλείας, δυστυχώς, αναπόφευκτα, έγιναν θύματα και Τ/Κ που επέλεξαν να στηρίξουν την αποικιοκρατία''.

    Σημείωσε ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ένας καθαρά αντιαποικιακός αγώνας ως ενθνικιστικός εναντίον των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν ο αγώνας κατά της αποικιοκρατίας ήταν κοινός, τότε οι Κύπριοι θα κατάφερναν πολύ περισσότερα.

    ''Σκέφτομαι πόσο πιο εύκολα και πόσα περισσότερα θα πετυχαίναμε ως Κύπριοι εάν ο αγώνας εναντίον της αποικιοκρατίας ήταν κοινός'', υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στους Αγγλους να παίξουν ''το συνηθισμένο παιγνίδι τους του διαίρει και βασίλευε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους ηρωομάρτυρες Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που ''θυμήθηκαν να τιμήσουν τους δύο ηρωομάρτυρες εκ των υστέρων για κομματικές σκοπιμότητες''.

    Υπενθύμισε ότι στην κηδεία των δύο ηρωομαρτύρων ο ίδιος εκφώνησε επικήδειο λόγο, χαρακτηρίζοντας τους δύο ''μάρτυρες για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια Πολυκέντρου Νεολαίας

    Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και προωθεί μεθοδικά μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νέα γενιά, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι βάθρο της πολιτικής της κυβέρνησης για τους νέους είναι ότι ''τίποτε που αφορά τους νέους δεν θα αποφασίζεται χωρίς τη συμμετοχή των νέων''.

    ''Στηρίζουμε έμπρακτα και προωθούμε μεθοδικά μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νέα γενιά. Μαζί με τους νέους, για τους νέους, στα πλαίσια ενός μόνιμου και ανοικτού διαλόγου, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς πατερναλιστικές προσεγγίσεις, σχεδιάζουμε, στοχοθετούμε και συνδιαμορφώνουμε τα επόμενα βήματα'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας το Πολύκεντρο Νεολαίας στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Οργανισμού Νεολαίας για σύντομη υλοποίηση των άλλων δύο Πολυκέντρων στη Λεμεσό και στην Πάφο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 April 2005 - 17:49:11 UTC