Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Ανόρθωση - Πρωταθλήτρια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα ανδρών - Ανόρθωση - Πρωταθλήτρια

    Η Ανόρθωση στέφθηκε χθες βράδυ πρωταθλήτρια πετόσφαιρας ανδρών, ύστερα από τη νίκη της, με 3 0 σετ, επί του Διόνυσου στον 5ον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εύρεση αντιβιοτικών σε κρέατα που προορίζονταν για την Εθνική Φρουρά, οι έρευνες της αστυνομίας για ενδεχόμενες τελετουργίες μαύρης μαγείας στην Ορμήδεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς, η μειωμένη ασφάλεια στο λιμάνι Λεμεσού, η δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για άρση του casus belli με την Ελλάδα και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ σε δημοσίευμα της εφημερίδας ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' για έγγραφο του ΔΗΣΥ για πολιτική εξόντωση του Προέδρου Παπαδόπουλου, το κλείσιμο της εταιρείας Hellas Jet, οι δηλώσεις του Προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας καθώς και οι καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη για φιάσκο της αστυνομίας στην υπόθεση των χαμένων εκατομμυρίων από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ.

    Η ''Αλήθεια'' ''Κινδυνεύουν ασθενείς με ρευματοπάθειες'' γράφει ότι τέλος Φεβρουαρίου η Βουλή ενέκρινε κονδύλι 900.000 λιρών για τα φάρμακα των ρευματοπαθών για ένα χρόνο, και ένα μήνα μετά οι φαρμακευτικές υπηρεσίες κάλεσαν τους ρευματολόγους να μην εγγράφουν νέους ασθενείς διότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε φάρμακα. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης χαρακτήρισε 'φιάσκο' τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η Αστυνομία στην υπόθεση του ελλείμματος των 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ και υποστήριξε ότι οι ευθύνες της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλες. Γράφει ακόμη ότι στο τελικό του στάδιο βρίσκεται το πόρισμα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς για την εταιρεία Σαπφάιαρ, η οποία διαχειριζόταν το ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Μπάτε σκύλοι το λιμάνι Λ/σου'' γράφει ότι για άλλη μια φορά παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων κρατικών λιμενικών αρχών, αποδεικνύεται η τεράστια 'τρύπα' στην ασφάλεια του λιμένα Λεμεσού από το τελευταίο σοβαρό περιστατικό κλοπής ολόκληρου εμπορευματοκιβωτίου από περιφραγμένο χώρο φύλαξης, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ διέψευσε την ύπαρξη εγγράφου που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' για πολιτικό αφανισμό του Προέδρου Παπαδόπουλου και το χαρακτήρισε κατάπτυστο. Προσθέτει ότι ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν είπε ότι στο έγγραφο περιέχονται σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ανοιγμα ειρήνης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εισηγήθηκε κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, προτείνοντας ανατροπή της πολιτικής του casus belli, η οποία ακολουθείται για 30 χρόνια από την Αγκυρα. Προσθέτει ότι η Αθήνα αντέδρασε θετικά στη δήλωση αυτή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του υποσχέθηκε όλη τη συμπαράσταση της χώρας του στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ενώ σε ομιλία του τόνισε την ανάγκη άμεσης αναθέρμανσης των πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Μαύρη μαγεία ερευνούν στην Ορμήδεια'' γράφει ότι η σφαγή ζώων νυχτιάτικα σε μάντρα στην Ορμήδεια αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής και την Αστυνομία της Δεκέλειας καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι έχουν να κάνουν με τελετή μαύρης μαγείας. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να στείλουν αξιωματούχο τους στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές συνομιλιών για το Κυπριακό. Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η περίοδος αυτή δεν προσφέρεται για πρωτοβουλία και τους κάλεσε να παύσουν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αντιβιοτικά στα κρέατα'' γράφει ότι ένα βήμα πριν το πιάτο των στρατιωτών έφθασαν τα βρόμικα κρέατα, προερχόμενα από την Ιταλία, που εντοπίστηκαν το πρωί της Τρίτης σε δύο μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι συνεχείς και καθησύχασε τους γονείς των εθνοφρουρών ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αλλού γράφει ότι το ελεγχόμενο κλείσιμο της θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών Hellas Jet αποφάσισε χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Εκτιμάται ότι έτσι οι ΚΑ θα αποκομίσουν ένα ποσό μεταξύ 12 και 14 εκατομμύρια ευρώ.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''80 χρόνια αγώνων - προσφοράς'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσίασε χθες τις εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΑΚΕΛ και δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά ζητά πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού που να σέβονται την ετυμηγορία των Ε/Κ. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Παπαδόπουλου θα υλοποιηθεί ενώ για τους δολοφονηθέντες Αριστερούς ανέφερε ότι οι συγγενείς τους αναμένουν δικαίωση από την πολιτεία. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών τα τελευταία δύο χρόνια με τη διάνοιξη των διοδίων από και προς τα κατεχόμενα, η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, ικανοποιεί πάνω από το 50% της ζήτησης ναρκωτικών στις ελεύθερες περιοχές.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο κόσμος θρηνεί'' αναφέρεται στη χθεσινή κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' ο οποίος κηδεύτηκε στη Ρώμη, στην παρουσία πέντε εκατομμυρίων πιστών, ενώ δισεκατομμύρια την παρακολούθησαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, ''σε μια από τις πλέον εντυπωσιακές εκφράσεις αγάπης και θρησκευτικής θέρμης''. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας Γιούστ Λαγκεντικ δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ότι ένα χρόνο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ, το Ευρωκοινοβούλιο ακόμη περιμένει να δει ποια κατεύθυνση επιθυμεί να ακολουθήσει η κυπριακή κυβέρνηση στο Κυπριακό.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Φεύγουν οι μισοί'' γράφει ότι σε εκ βάθρων αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα και άλλα σώματα του ΑΚΕΛ θα προχωρήσει το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, του ερχομένου Νοεμβρίου, ενώπιον του οποίου θα τεθούν συγκεκριμένες ριζοσπαστικές εισηγήσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το μέλος της Γραμματείας και του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου ανέφερε ότι έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μεταμορφώσει το Στρόβολο και να τον κάνει πιο ευρωπαϊκό.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - ΓΓ - Πρόεδρος Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αν και δεν αποκλείει μια διερευνητική αποστολή στην Κύπρο μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εντούτοις δεν το προγραμματίζει αυτήν τη στιγμή.

    «Γνωρίζοντας για πολλά χρόνια τα Ηνωμένα Εθνη, θα έλεγα ότι ο μοναδικός τρόπος προόδου είναι αυτός που διεφάνη σε κάποιο στάδιο, δηλαδή ότι μελετούσε η Γενική Γραμματεία την αποστολή ενός υψηλόβαθμου στελέχους για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο σε συνεργασία με τις δύο πλευρές», είπε ο ΥΠΕΞ.

    «Ο ΓΓ δεν το αποκλείει, δεν φαίνεται να το σχεδιάζει στο άμεσο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η τοποθέτηση Ανάν «μπορεί να ερμηνευθεί ότι θα θέλει να κάνει ο ίδιος (ο ΓΓ) τις διαβουλεύσεις και όχι δια αντιπροσώπου», δηλαδή όπως το έθεσε ο ΓΓ, «προβληματίζεται κατά πόσον η καλύτερη μεθοδολογία είναι να αποστείλει αντιπρόσωπο ή κατά πόσο να καλέσει τα μέρη στη Νέα Υόρκη όπου θα εμπλακεί και ο ίδιος. Και αυτό δεν νομίζω να είναι αποθαρρυντικό», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ότι η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της χώρας στα νέα δέκα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση κρίνει πως έχει εσωτερικό πρόβλημα σε διάφορα επίπεδα και με αυτές τις δηλώσεις προσπαθεί να διασκεδάσει βάσιμους φόβους ότι όλα αυτά τα οποία λέει ότι δεν θα γίνουν, θα γίνουν.

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ανάν είπε ότι ο ΓΓ εξετάζει όλες τις πιθανότητες και όταν θα καταλήξει σε απόφαση «θα μας το πει».

    Σημείωσε ότι δεν διαφαίνεται αλλαγή στη στάση του ΓΓ, «όμως ο ΓΓ τόνισε σαφώς ότι τον απασχολεί το κυπριακό πρόβλημα, βρίσκεται σε επαφή με τα μέρη και διερευνά όλες τις πιθανότητες».

    Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα Μαζικής Καταστροφής - Συμφωνία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και κατέληξαν σε διμερή συμφωνία, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για Αποτροπής Εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ''οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τις διαδικασίες και διασφαλίσεις όσον αφορά επιχειρήσεις για επιβίβαση σε πλοία στις ανοιχτές θάλασσες, με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής''.

    ''Αυτή η συμφωνία'', αναφέρει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, ''υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση των δύο κυβερνήσεών μας να καταπολεμήσουν την εξάπλωση αυτών των όπλων και την παγκόσμια τρομοκρατία''.

    Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν κοινή προσέγγιση και ένα κοινό στόχο: να μετατρέψουν τις ανοιχτές θάλασσες σε αφιλόξενο περιβάλλον για τη μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει την ικανοποίησή της τόσο για το αποτέλεσμα των συζητήσεων όσο και για το θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα που επιδείχθηκε στη διάρκειά τους.

    Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας - Συνεργασία

    Την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα οικονομίας ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγγειλαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών μετά το πέρας συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο Υπουργοί εξήγγειλαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ΕΕ τόσο για την ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ) όσο και της ''κρίσιμης'', όπως τη χαρακτήρισαν, διαπραγμάτευσης για τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2007-2013, όπου Κύπρος και Ελλάδα διεκδικούν κοινοτικά κονδύλια ως περιφερειακά και νησιωτικά κράτη.

    Ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύσταση μιας ομάδας δράσης, έτσι ώστε η Ελλάδα να διοχετεύσει την εμπειρία της από τη συμμετοχή στη ζώνη του Ευρώ στην Κύπρο για την εφαρμογή του Στρατηγικού της Σχεδίου για ένταξη στη Ευρωζώνη, η οποία θα γίνει αφού η Κύπρος παραμείνει για δύο χρόνια στο ΜΣΙ.

    Ο Κύπριος Υπουργός ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Αλογοσκούφη για επίσκεψη και συνομιλίες στην Αθήνα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε για την ''αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην προσπάθεια που κάνει η Κύπρος να μπει το συντομότερο δυνατόν στο ΜΣΙ ΙΙ που είναι ο προθάλαμος για την υιοθέτηση του Ευρώ''.

    ''Είναι κάτι το οποίο επιδιώκει η Κύπρος και κάτι για το οποίο η Ελλάδα συμπαρίσταται αμέριστα σε όλο αυτό το διάστημα'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η υπόθεση (ένταξη της Κύπρου στο ΜΣΙ) πάει καλά''.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξήρε το ''πάρα πολύ καλό σημείο'' στο οποίο βρίσκεται η οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου, προσθέτοντας ότι η προοπτική στα πλαίσια της ΕΕ είναι ακόμη πιο καλή.

    Ειδικότερα, ο Ελληνας Υπουργός είπε πως πάνω από το 4,5% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Κύπρο, ενώ στο τομέα των επενδύσεων ανέφερε πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι την περίοδο 1998-2002, τα ελληνικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Κύπρο έφθασαν τα 457 εκ. Ευρώ, με κυριότερο τομέα επενδύσεων αυτόν των υπηρεσιών.

    Αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και κυπριακού Χρηματιστηρίου για την ύπαρξη μιας κοινής πλατφόρμας, προσθέτοντας αυτό είναι μια προεργασία προκειμένου να επεκταθεί η πλατφόρμα και οι συναλλαγές σε άλλες χώρες της περιοχής που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, στα Βαλκάνια και στη βόρειο Αφρική με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού χρηματιστηριακού κέντρου για ενίσχυση επενδύσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε την πολύ στενή συνεργασία στον τουρισμό, λέγοντας ότι ''εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες στα πλαίσια της ευρύτερης περιοχής'.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στην ένταξη της Κύπρου στον ΜΣΙ ΙΙ και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Είπε ότι ''έχουμε πάρει τη δεδηλωμένη βοήθεια και στήριξη της Ελλάδας για μια σειρά θέματα που μας αφορούν και συζητούνται στην ΕΕ, όπως είναι το θέμα της Κύπρου ως απομακρυσμένης περιοχής και νησιώτικου κράτους, όπου διεκδικούμε να επωφεληθούμε από κάποια κονδύλια από την ΕΕ''.

    Ακόμη ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι θα αναθεωρηθούν κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Πρέπει να εκσυγχρονιστούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει ΕΕ. ''Αυτή η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των συμφωνιών θα δώσουν ακόμη μια ώθηση στη συνεργασία που θέλουμε να αναπτύξουμε'', πρόσθεσε.

    Αλογοσκούφης - Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Κυπριακό

    Υψιστης σημασίας και προτεραιότητας είναι για την Ελλάδα η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και από κοινού συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας πως ''είναι επιτακτική η ανάγκη να αναθερμανθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και επιβάλλεται η αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν ενδεχομένως στην εδραίωση της διχοτόμησης της νήσου''.

    Σε ομιλία του στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χθες στη Λευκωσία το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγικού Εμπορίου της Ελλάδας (ΟΠΕΕ) και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου - Ελλάδας, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ''το πλαίσιο για επανέναρξη των συνομιλιών που πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση''.

    ''Η υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου'' πρόσθεσε.

    ''Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει και η Τουρκία να άρει τα εμπόδια που θέτει για την εισδοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς'', είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, υποστηρίζει ''την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση να συνάδουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να μην παρακάμπτονται οι νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής και αταλάντευτη, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, αναφέροντας ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι η καλύτερη και κοινά αποδεκτή λύση ως μέσο για την επίτευξη της ευημερίας, της οικονομικής και της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Στην παρούσα φάση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το πρόγραμμα των γιορτασμών για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η δημιουργία σωστών προϋποθέσεων έχει τεράστια σημασία δεδομένου ότι θα ήταν ισχυρό πλήγμα για την υπόθεση της Κύπρου μια νέα αποτυχία εξεύρεσης λύσης''.

    ''Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μακριά από επιδιαιτησίες με στόχο να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει μεγάλη σημασία στις επαφές με τα τ/κ κόμματα, που πιστεύουν στην επανένωση της Κύπρου.

    ''Εργαζόμαστε'', συνέχισε, ''για να πείσουμε για την ανάγκη να επέλθουν εκείνες οι ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ που θα επιτρέψουν και στους Ε/Κ να το δεχτούν και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι ''οι αλλαγές τις οποίες επιδιώκουμε δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του σχεδίου ούτε και αφαιρούν δικαιώματα από την τ/κ κοινότητα''.

    Στοχεύουμε, πρόσθεσε, σε μια λύση που θα εξυπηρετεί τους Κυπρίους, Ε/Κ και Τ/Κ και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών είναι στο αρχικό στάδιο και για αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα στείλει σύντομα κάποιο απεσταλμένο στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε:

    ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έπρεπε και πρέπει να βολιδοσκοπήσει τις διάφορες πλευρές μέσω της διπλωματικής οδού. Είπε χθες ότι έγιναν κάποιες κατ΄ αρχήν βολιδοσκοπήσεις. Εύχομαι να συνεχιστούν χωρίς τη χρήση δημόσιων σχέσεων αυτές οι πρωτοβουλίες από πλευράς των ανθρώπων του ΓΓ αλλά και ευρύτερα του διεθνούς παράγοντα''.

    O κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''μόνο έτσι θα δημιουργηθούν πραγματικές προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Αν ο ίδιος ο ΓΓ έπαψε να θεωρεί ότι το σχέδιό του είναι το θέσφατο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε την περίσκεψη και να το ξαναβάλουμε το ίδιο σε δημοψήφισμα, τότε αν είναι έτσι τα πράγματα είναι δύσκολα και είναι άσχημα''.

    Υπέδειξε πως ''εάν δεν τύχει σεβασμού η ετυμηγορία του λαού όπως λένε θεωρητικά ότι τη σέβονται και δεν τη σέβονται στην πράξη, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να έχουν ακριβώς την προοπτική του αποτελέσματος που όλοι διακαώς θέλουμε να έχουμε για μια λύση που να είναι και βιώσιμη, να είναι και λειτουργική και να είναι όσο γίνεται λιγότερο άδικη''.

    ''Δίκαιη λύση στο Κυπριακό μου φαίνεται, ότι βλέποντας ποιο είναι το σχέδιο το οποίο μας έδωσαν για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί'', εκτίμησε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν διαφωνεί με την επιδιαιτησία στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''μπορεί αυτή την ώρα να εμφανίζεται αυτή η διαφορά άποψης''.

    Μην ξεχνάτε, υπενθύμισε, ότι έχουμε το ορόσημο της 17ης του Απρίλη στην τ/κ κοινότητα. ''Εγώ δεν θέλω να κρίνουμε από τις δηλώσεις και τα κονταρο-κτυπήματα τα οποία εκτοξεύονται'', είπε εκφράζοντας την πεποίθηση πως ''θα αναληφθούν σοβαρές προσπάθειες δια της διπλωματικής οδού''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπερνομάρχης Αθηνών

    Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα ενώσει πάλι το λαό και που θα προστατεύει τα δικαιώματα του λαού, δήλωσε η Υπερνομάρχης Αθηνών Φώφη Γεννηματά.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Γεννηματά είπε πως αυτό που κατέγραψε είναι πως η Λευκωσία είναι η τελευταία πόλη που είναι χωρισμένη στα δύο και τόνισε πως ''θα πρέπει αυτό πάρα πολύ σύντομα να βρει ένα τέλος''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως κατά τη συνάντηση, η οποία κινήθηκε, όπως σημείωσε, σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, ανέλυσε στην Υπερνομάρχη Αθηνών τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της πλευράς μας για το Κυπριακό από πέρσι που διεξήχθησαν τα δημοψηφίσματα μέχρι τώρα, και μέχρι αύριο.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, η κ. Γεννηματά είπε: ''Οικοδομήσαμε με πολύ μεγάλες προσπάθειες και της κυβέρνησης Σημίτη και το λεω αυτό με καμάρι, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου που σήμερα δίνει τη δυνατότητα να δυναμώσει τη φωνή της, να δυναμώσουμε μαζί τη φωνή μας, για να διεκδικήσουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία που θα ενώσει πάλι το λαό, που θα προστατεύει τα δικαιώματα του λαού''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως συζήτησαν ποιες είναι οι προοπτικές να αναζωογονηθούν πρωτοβουλίες ''για να έχουμε επιτέλους ένα ουσιαστικό διάλογο χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες για να μπορέσουμε να ανασάνουμε ως Κύπριοι σε μια κοινή πατρίδα επανενωμένη, σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ιράκ

    Συγχαρητήριο μήνυμα στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάτ Ταλαμπανί απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντάς του τις πιο καλές ευχές για επιτυχία στην εκτέλεση των υψηλών του καθηκόντων.

    ''Επιτρέψτε μου επίσης'', αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''να εκφράσω τη συνεχιζόμενη υποστήριξή μας στις επιδιώξεις για ένα ασφαλές, σταθερό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ''.

    Ελσίνκι - ΣτΕ - Υπουργός Δικαιοσύνης - Τρομοκρατία

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να συμπαραταχθεί με τις άλλες κυβερνήσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου, σε παρέμβασή του χθες στην 26η Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι και με αντικείμενο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης η Κύπρος έχει υπογράψει και υιοθετήσει σειρά ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοκόλλων και συμβάσεων.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει ιδρυθεί ειδικό Γραφείο για την Πάταξη της Τρομοκρατίας στην Αστυνομία Κύπρου, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς του εξωτερικού, συλλέγει πληροφορίες σε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες και οργανώσεις και διατηρεί βάση δεδομένων.

    Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε χθεσινή της συνεδρία αποφάσισε όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 5,25% και 3,25% αντίστοιχα.

    Την απόφαση ανακοίνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος είπε ότι στην Επιτροπή διεξήχθη διεξοδική συζήτηση όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, ειδικότερα καθόσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και τον πληθωρισμό, από τις παρατηρούμενες αυξητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου.

    Πρόεδρος Κογκρέσου Sichuan Κίνας - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου της Επαρχίας Sichuan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Xuezhong φθάνει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Xuezhong θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτη Φωτίου.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο κ. Xuezhong θα συναντηθεί, επίσης, με το Δήμαρχο Λευκάρων Σοοφοκλή Σοφοκλέους και το Δήμαρχο της Γεροσκήπου Τάσο Κούζουπο.

    ΕΕ - Υπογεννητικότητα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας τις επόμενες δεκαετίες και με εξαίρεση μια μικρή ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται και οι ηλικιωμένοι θα είναι διπλάσιοι των νέων.

    Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται σήμερα σε 456,8 εκατ. άτομα, ενώ θα αυξάνεται με πολύ μικρό ρυθμό μέχρι το 2025 και στη συνέχεια θα μειώνεται για να φτάσει τα 2050 τα 449,8 εκατ. άτομα.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες θα είναι η δραματική μείωση του αριθμού των νέων ηλικίας από 14 ετών, οι οποίοι σήμερα φτάνουν το 16,4% του πληθυσμού. Το 2025 θα φτάνουν το 14,4% και το 2025 το 13,4% του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών από 16,4% του πληθυσμού σήμερα θα αυξηθούν στο 22,6% το 2005 και στο 29,9% το 2050.Η εξέλιξη αυτή θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο πληθυσμός θα αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2050 που αφορούν οι παρούσες προβλέψεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας. Ετσι από τις 730.000 το 2004 θα φτάσει τις 975.000 κατοίκους το 2050. Η Κύπρος θα είναι την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού με 33,5% μέχρι το 2050, μετά το Λουξεμβούργο (42,3%) και την Ιρλανδία (36%) στην οποία απαγορεύονται αυστηρά οι αμβλώσεις.

    Στην Κύπρο η «ψαλίδα» μεταξύ νέων και ηλικιωμένων θα ανοίξει περισσότερο, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα. Ο πληθυσμός των νέων από 0-14 ετών από 20% επί του συνόλου σήμερα θα κατέλθει στο 13,3% το 2050. Αντίθετα, το ποσοστό των ηλικιωμένων επί του συνολικού πληθυσμού θα αυξηθεί εντυπωσιακά και από το 11,9% σήμερα θα φτάσει στο 26,2% το 2005, όπου οι ηλικιωμένοι θα είναι διπλάσιοι των νέων.

    Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, αφού ο πληθυσμός θα παρουσιάσει μείωση, ενώ η γεννητικότητα θα είναι μια από τις μικρότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πληθυσμός της Ελλάδας από τα 11 εκατ. σήμερα θα μειωθεί στα 10,6 εκατ. κατοίκους του 2050, σημειώνονται μείωση της τάξης του 3,7%.Οι νέοι ηλικίας 0-14 ετών από 14,5% του συνόλου σήμερα θα είναι 12,3% το 2050.Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι από 17,8% σήμερα τα φτάσουν στο 32,5% του συνολικού πληθυσμού το 2050.Η Ελλάδα το 2050 θα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην ΕΕ σε ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων.

    Αθήνα - Πρόεδρος ΚΟΤ - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρισμός

    Τη δημιουργία κοινών πακέτων για προσέλκυση τουριστών από μακρινούς προορισμούς σε Κύπρο και Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμμετοχή του ΚΟΤ στην έκθεση ''Τουριστικό Πανόραμα 2005'' που πραγματοποιείται στον Πειραιά.

    Ο κ. Φωτίου επεσήμανε την πολύ καλή και στενή συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου στον τουριστικό τομέα, προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών σε έργα τουριστικής υποδομής που γίνονται στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Φωτίου, ανέφερε ότι οι οργανισμοί τουρισμού Κύπρου και Ελλάδος έχουν ήδη συζητήσει τη δημιουργία κοινών πακέτων για προσέλκυση τουριστών από μακρινούς προορισμούς όπως η Κίνα, την ανάπτυξη θρησκευτικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, τουρισμού για γκολφ (προετοιμάζονται κοινά πακέτα σε Κύπρο και Κρήτη) και τουρισμού για περιπατητές.

    Υπουργός Εσωτερικών - ΔΣ ΚΥΠΕ - Συνάντηση

    Θέματα που αφορούν τη στελέχωση, το σχέδιο συντάξεων και την παραπέρα ανάπτυξη του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων συζήτησε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου με το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διευθυντή του ΚΥΠΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χρίστου είπε ότι πραγματοποιούνται τακτικά συναντήσεις με το ΔΣ του ΚΥΠΕ και πρόσθεσε ότι η σημερινή είχε σχέση με θέματα εφαρμογής του σχεδίου αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ημικρατικού οργανισμού.

    Υπενθύμισε ότι το σχέδιο αποφασίστηκε από πέρσι και υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν ώστε σύντομα να κατατεθούν τα νέα σχέδια υπηρεσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης το σχέδιο συντάξεων και η επίλυση ορισμένων θεμάτων που σχετίζονται με αυτό.

    Ο κ. Χρίστου ενημερώθηκε εξάλλου για την επίσκεψη στην Κύπρο από 25 μέχρι 27 Μαϊου αντιπροσωπείας του ΑΠΕ υπό το νέο Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Ταμπακόπουλο, καθώς και για την απόφαση του ΚΥΠΕ να τιμήσει τον τέως Γ.Δ. και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάπτυξη του ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της στέγασης του ΚΥΠΕ. ''Είναι ένα θέμα το οποίο νομίζουμε πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζοσπαστικά. Η πρόταση του Συμβουλίου είναι ότι πρέπει να αποκτήσει ιδιόκτητο κτίριο και έχουν αποφασιστεί ορισμένες ενέργειες τις οποίες θα αναλάβουμε από κοινού, για να δούμε πώς δρομολογούμε μια τέτοια προοπτική'', είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ δρ Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι η συνάντηση σκοπό είχε να συντονίσει τις ενέργειες του ΚΥΠΕ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του.

    Σημείωσε ότι το ΚΥΠΕ προχωρεί με σταθερά βήματα στη συνεχή αναβάθμισή του και αυτό είναι έκδηλο μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε διάφορους τομείς, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί με σταθερά βήματα στην αναδιοργάνωση και την επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το οργανόγραμμα του ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοτέλους εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''βρισκόμαστε στα πλαίσια του προγραμματισμού μας, αυτό εξηγεί την παρουσία μας στο Υπουργείο, για να συγχρονίσουμε τις ενέργειές μας. Προβλέπουμε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2005 το ΚΥΠΕ θα μπει σε μια νέα βάση αναβάθμισης και περαιτέρω ενίσχυσης των υπηρεσιών του''.

    Αναφορικά με το στεγαστικό, είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις. ''Η επικρατούσα άποψη, η οποία και αυτή αποτελεί μια ριζοσπαστική προσέγγιση, είναι η εξεύρεση συγκεκριμένου χώρου ώστε το ΚΥΠΕ να αποκτήσει τη δική του, ιδιόκτητη στέγη'', κατέληξε ο κ. Αριστοτέλους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα συμπάθειας - Μπιθικώτσης

    Μήνυμα συμπάθειας απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για το θάνατο του λαϊκού τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση στο οποίο σημειώνει ότι θα παραμείνει πάντα ένας μεγάλος βάρδος της ρωμιοσύνης.

    Στο μήνυμά του που ανέγνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού εκφράζει «βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του μεγάλου Ελληνα λαϊκού καλλιτέχνη Γρηγόρη Μπιθικώτση.

    «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σφράγισε με την ανεπανάληπτη φωνή του το σύγχρονο ελληνικό λαϊκό τραγούδι και θα παραμείνει πάντα ένας μεγάλος βάρδος της ρωμιοσύνης», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Η Κύπρος που ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πολύ αγάπησε και τραγούδησε», ανέφερε ο Πρόεδρος, «εκτιμά με συγκίνηση την πολύμορφη προσφορά του και τιμά με σεβασμό την αγέραστη μνήμη του».

    Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με μια παρουσία έξι ολάκερων δεκαετιών στο στερέωμα της ελληνικής μουσικής, ευτύχησε να μεταφέρει ανεπανάληπτες στιγμές έμπνευσης σε λόγο και νότες από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού πολιτισμού του εικοστού αιώνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε γραπτή του δήλωση για το θάνατο του Ελληνα τραγουδιστή Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει πως ''η μεστή φωνή, που τραγούδησε τους πόνους, τους αγώνες αλλά και τον πλούτο της ψυχής της Ελλάδας και του λαού της, πέταξε μακριά, αφήνοντάς μας ανεξίτηλους τους ήχους της να σημαδεύουν το κάθε συναπάντημα με τη σύγχρονη ιστορία μας''.

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ''Αξιός εστί'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χριστόφιας, ''ενός Ρίτσου και ενός Ελύτη, που συνομίλησαν σε απαράμιλλες μελοποιήσεις με ένα Θεοδωράκη και ένα Χατζηδάκη με την ερμηνεία και την προσωπικότητα του Γρηγόρη, για να μείνουν στις καρδιές γενεών Ελλήνων αλλά και του παγκόσμιου κοινού''.

    ''Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης'', δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ήταν το αηδόνι που συντρόφεψε όλους μας, συνδέοντας τις έγνοιες και τις χαρές μας με την πορεία μας μέσα στην καθημερινή ζωή, αλλά και στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας. Ενα σπλάχνο των σπλάχνων μας, μια καρδούλα της καρδιάς μας που έφυγε, αλλά μένει''.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 1.191,99 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 255 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,28% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 400 μονάδες.

    Πετόσφαιρα ανδρών - Ανόρθωση - Πρωταθλήτρια

    Η Ανόρθωση στέφθηκε χθες βράδυ πρωταθλήτρια πετόσφαιρας ανδρών, ύστερα από τη νίκη της, με 3 0 σετ, επί του Διόνυσου στον 5ον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

    Στα επτά παιχνίδια που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο ομάδων, η Ανόρθωση πέτυχε τέσσερις νίκες και ο Διόνυσος τρεις.

    Σε αγώνα κατάταξης, η ΑΕ Καραβά κατέκτησε χθες βράδυ την τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα, νικώντας στην Πάφο τον Παφιακό με 3 1 σετ.

    Εξάλλου, η Ομόνοια παρέμεινε στην Α΄ Κατηγορία, αφού επικράτησε χθες βράδυ με 3 1 σετ της Αναγέννησης Δερύνειας, η οποία υποβιβάζεται στην Β΄ Κατηγορία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 April 2005 - 17:49:07 UTC