Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ανοιξαν οι κάλπες
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 18η Αγωνιστική
  • [03] (K) Πάφος - Μαυρονικόλας - Εκλογές - Aμυνα - Εξοπλισμοί
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Κατεχόμενα - ''Εκλογές''
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές - Εποικοι
  • [08] (Κ) Προς συνδρομητές - Κατεχόμενα - "Εκλογές"
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Χουσεϊν Αγκολεμλί - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές
  • [10] (Κ) Ατά Τεπέ - Κατεχόμενα - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - Ακιντζί - ''Εκλογές''
  • [12] (K) Κλεάνθους - Κατεχόμενα - «Εκλογές»
  • [13] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Κατεχόμενα - «Εκλογές»
  • [14] (Κ) Κατεχόμενα - Ραούφ Ντενκτάς - ''Εκλογές''
  • [15] (Κ) Κατεχόμενα - Ερογλου - ''Εκλογές''
  • [16] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - ''Εκλογές''
  • [17] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Αποτελέσματα 162
  • [18] (Κ) Κατεχόμενα - Δύναμη κομμάτων - Προηγούμενες "εκλογές"
  • [19] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Προσέλευση
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Κατανομή "εδρών"

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ανοιξαν οι κάλπες

    Διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα ''βουλευτικές εκλογές'', στις οποίες συμμετάσχουν υποψήφιοι από επτά πολιτικά κόμματα και δύο ανεξάρτητοι.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 18:00.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 18η Αγωνιστική

    Με τον αγώνα ΑΕΛ Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 18.00 στο Τσίρειο πέφτει σήμερα η αυλαία της 18ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Στις 15.00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Διγενής ΑΕ Πάφος (Μακάρειο) και Νέα Σαλαμίνα Αλκή (Αντώνης Παπαδόπουλος).

    Το παιχνίδι των ουραγών της βαθμολογίας ΑΕΚ Εθνικός Αχνας θα αρχίσει στις 16.00 στο ουδέτερο ΓΣΠ, λόγω τιμωρίας της έδρας της λαρνακιώτικης ομάδας για μία αγωνιστική.

    [03] (K) Πάφος - Μαυρονικόλας - Εκλογές - Aμυνα - Εξοπλισμοί

    Κάποια αναγκαία και απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς Εθνικής Φρουράς αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό, δήλωσε χθες βράδυ στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας σε ερώτηση εάν η Ε.Φ έχει λάβει κάποια μέτρα ενόψει των λεγόμενων εκλογών που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την επιστροφή του από την Μάλτα, η σημερινή ''ψηφοφορία'' στα κατεχόμενα, η αύξηση του αριθμού Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και διαμένουν σε ξενοδοχεία και οι καταγγελίες για τα προσφυγικά σπίτια στο συνοικισμό Κολοσσίου, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''260.000 Ε/Κ σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα'' γράφει ότι οι ο αριθμός των αφίξεων Ε/Κ που δηλώνουν ως επισκέπτες και διαμένουν σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, είτε για το Σαββατοκύριακο είτε για περισσότερες ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα το 2004 και ξεπέρασε τον αριθμό των Τούρκων τουριστών που μέχρι πρότινος ήταν ο κύριος αιμοδότης του τουρισμού στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της μεγαλύτερης εφημερίδας του Βελιγραδίου ''Γκλας'' και γράφει ότι στην Κύπρο άρχισαν πάλι ν΄ αναζητούν οι Σέρβοι τα χαμένα δισεκατομμύρια τους, τα οποία ο Μιλόσεβιτς και οι στενοί συνεργάτες του είχαν φυγαδεύσει στο εξωτερικό, αφού λεηλάτησαν τα ταμεία του κράτους.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Για τα μάτια του Ταλάτ η επίσκεψη'' γράφει ότι σαν κοροϊδία και απόπειρα παραπλάνησης των Τουρκοκυπρίων και ενίσχυσης του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για ανάδειξη της ψευδοβουλής, παρουσιάζουν οι τ/κ εφημερίδες την πρόσφατη επίσκεψη εμπορικής αποστολής στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη διάθεση προσφυγικών σπιτιών στο συνοικισμό Κολοσσίου με τον κοινοτάρχη και πρόσφυγες να καταγγέλλουν ότι προσφυγικά σπίτια έχουν μετατραπεί ως εξοχικά ενώ την ίδια ώρα η λίστα αναμονής των νέων ζευγαριών μακραίνει.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Κόκκινη γραμμή από Ανάν'' γράφει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ άνοιξε ξανά το συρτάρι του Κυπριακού με τον διεθνή οργανισμό να πειραματίζεται με την ιδέα για την αποστολή ενός αξιωματούχου της Γραμματείας του ΟΗΕ για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να θέτει τη δική του κόκκινη γραμμή που είναι η έναρξη μιας διαδικασίας χωρίς να υπάρχει ένα γενικό χρονοδιάγραμμα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρεται στην επίσκεψη του στην Τουρκία και την εμπειρία της συνομιλίας του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Κλείνουν κλινικές αν δεν εξευρεθεί νοσηλευτικό προσωπικό'' γράφει ότι με λουκέτο απειλείται σημαντικός αριθμός ιδιωτικών κλινικών εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξεύρουν τον απαιτούμενο αριθμό προσοντούχων νοσηλευτών και να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές Απριλίου με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης και να την κατηγορεί για έλλειψη υπευθυνότητας και αδιαφορίας. Αλλού γράφει ότι τρεις από τις 12 αμερικανικές εταιρείες διέψευσαν ότι συμμετείχαν στην επιχειρηματική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε παράνομα το ψευδοκράτος, παρόλο που τα ονόματα τους δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Αμερικανό πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό του θέμα με τίτλο ''Στρέφουν πιέσεις και προς Αθήνα'' γράφει ότι πιεστικά μηνύματα προς Αθήνα και Λευκωσία διαβιβάζονται παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς με στόχο να εξωθήσουν την ε/κ σε κινήσεις στο Κυπριακό υπό το βάρος πιέσεων με τις κινήσεις να επικεντρώνονται στη λογική ότι οι πρωτοβουλίες δεν θα αρχίσουν εάν δεν διαβιβάσει κατάλογο αλλαγών η Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι σε επιστολή της προς την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις η Αμερικανίδα Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν δικαιούται να προωθήσει, να υποστηρίξει ή να εγκρίνει πτήσεις αμερικανικών αεροπλάνων προς τα παράνομα αεροδρόμια της κατεχόμενης Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Ετοιμοι για ουσιαστικό διάλογο'' προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εκφράζει την ετοιμότητα της πλευράς μας για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. Αλλού γράφει ότι 147.249 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στα κατεχόμενα για να εκλέξουν νέα λεγόμενη βουλή και ότι η αύξηση των ψηφοφόρων κατά 5.653 από πέρσι είναι μια άλλη απόδειξη της μαζικής καθόδου εποίκων στο ψευδοκράτος.

    [05] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Κατεχόμενα - ''Εκλογές''

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα θα αναδείξουν την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα που θα συμμετάσχει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό αποτυπώνονται σωστά και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που οι Ε/Κ και η κυβέρνηση έχουν κάνει προς τους Τ/Κ είναι να τους καταστήσουν πολίτες της Ευρώπης χωρίς να έχουν καταβάλει κανένα τίμημα και καμία προσπάθεια.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του για τη συνεχή μείωση των «γηγενών Τ/Κ» και καταδίκασε την συνεχιζόμενη προγραμματισμένη εισροή εποίκων από την Τουρκία.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μάλτα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις σημερινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα είπε ότι είναι πάντα χρήσιμο «να ξέρουμε ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς αποτυπώνονται σωστά».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στους καταλόγους για τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές «οι έποικοι αποτελούν την πλειοψηφία και οι Τ/Κ είναι μια μειοψηφία».

    «Εκφράζουμε πολλή ανησυχία και καταδικάζουμε την συνεχιζόμενη προγραμματισμένη εισροή εποίκων από την Τουρκία», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ρυθμιστικός ρόλος που διαφαίνεται ότι θα έχει ο Σερντάρ Ντενκτάς μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, θα διαφοροποιήσει το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει «παρατηρήσει καμιά διαφορά στις θέσεις των Τ/Κ» προσθέτοντας πως δεν μπορεί να εκφράσει άποψη «εάν απ αυτήν την ψηφοφορία θα υπάρξει διαφοροποίηση».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ ότι ο «Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει να στραγγαλίσει τους Τ/Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αν τους στραγγαλίζουμε τους στραγγαλίζουμε από αγάπη» και από την οικονομική και πάσης φύσης βοήθεια που «απλόχερα παρέχεται από τους Ε/Κ και την κυβέρνηση».

    Πρόσθεσε ότι «η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε καταστήσει τους Τ/Κ πολίτες της Ευρώπης αποκλειστικά από δικές μας προσπάθειες και χωρίς να έχουν καταβάλει κανένα τίμημα και καμιά προσπάθεια».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Χριστόφιας ---------------------------------------- Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν μερικές δυνάμεις οι οποίες προωθούν» τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων που πιέζουν την ε/κ πλευρά να δώσει τις λεπτομερείς αλλαγές που επιθυμεί στο Σχέδιο Ανάν προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό και πρόσθεσε πως η καταγραφή των αλλαγών αυτών «δεν εξυπηρετεί κανένα χρήσιμο σκοπό''.

    Σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο «γιατί πρέπει να δεχθούμε αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες άλλων εάν εκτιμούμε ότι η καταγραφή των αλλαγών που επιθυμούμε δεν είναι προς το δικό μας συμφέρον''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που συντονίζει τις προσπάθειες γνωστών κύκλων, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δώσει τις λεπτομερείς θέσεις της ε/κ πλευράς στα σημεία του Σχεδίου Ανάν που επιθυμεί αλλαγές.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι πάγια θέση του την οποία έχει πει επανειλημμένα ότι «η καταγραφή και μάλιστα λεπτομερώς των αλλαγών που θέλουμε να επιφέρουμε στο Σχέδιο Ανάν για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό από τους Ε/Κ δεν εξυπηρετεί κανένα χρήσιμο σκοπό εκτός από του να αρχίσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ ημών και ημών μέσω του Τύπου χωρίς κανένα ουσιαστικό ή πρακτικό αποτέλεσμα».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μάλτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, με τη επίσκεψη αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η πολύ στενή συνεργασία της Μάλτας και της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας «καθ όλα εποικοδομητική και χρήσιμη» και πρόσθεσε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις θέσεις μας για αντίστοιχα θέματα της Ευρώπης

    Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ανοιξαν οι κάλπες -------------------------------------------- Διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα ''βουλευτικές εκλογές''. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 18:00.

    Τις 50 έδρες στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και δύο ανεξάρτητοι.

    Οι εγγεγραμμένοι «ψηφοφόροι» είναι 147.249 και ψηφίζουν σε 575 «εκλογικά» κέντρα.

    Η ''εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας'' έχει 46.308 ''ψηφοφόρους'' που θα εκλέξουν 16 λεγόμενους βουλευτές.

    Η ''εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου'' με 38.681 εγγεγραμμένους ''ψηφοφόρους'' έχει 13 ''έδρες'', η Κερύνεια με 27.255 έχει 9 ''έδρες'', η Μόρφου με 19.823 ''ψηφοφόρους'' έχει 7 ''έδρες'' και η ''εκλογική περιφέρεια Τρικώμου'' με 15.182 εγγεγραμμένους ''ψηφοφόρους'' πέντε ''έδρες''.

    Στις λεγόμενες εκλογές συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το Νέο Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης και δύο ανεξάρτητοι.

    Μαυρονικόλας - λεγόμενες εκλογές - Aμυνα - Εξοπλισμοί ----------------------------------------------------- Κάποια αναγκαία και απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς Εθνικής Φρουράς αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας σε απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ε.Φ έχει λάβει κάποια μέτρα ενόψει των λεγόμενων εκλογών που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία γιατί έχει την εντύπωση ότι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα «δεν δημιουργούν οποιαδήποτε προβλήματα στην δική μας πλευρά».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που τον φέρει να δηλώνει ότι θα αλλάξει το σκηνικό όσο αφορά τους εξοπλισμούς στην Ε.Φ. ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι κατά την άποψη του υπήρξε κάποια υπερβολή στο δημοσίευμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι γίνονται κάποιες μελέτες από την αρχή του χρόνου «για να δούμε ποια εξοπλιστικά προγράμματα είναι αναγκαία για την Εθνική Φρουρά για να προχωρήσουμε.»

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικάνικες εταιρείες - Επίσκεψη - Διάβημα ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου καταγγέλλει σε γραπτό μήνυμα του προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ομάδας Τούρκων επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικάνικες εταιρείες στην Τουρκία, με συνοδεία Αμερικανού διπλωμάτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ σε μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πωλ Ρασμούσεν και τον Αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτ αναφέρει ότι ''η αποστολή ήλθε στην Κύπρο από την Τουρκία με παράνομη πτήση μέσω του παράνομου αεροδρομίου'' στο κατεχόμενο χωριό Τύμπου».

    Γκεόργκι Μουράτοφ - Κυπριακό - Ρωσία ------------------------------------ Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει θέση αρχών, που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δεν αλλάζει αυτή τη θέση της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας και πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η Ρωσία ''δεν αλλάζει αυτή τη θέση αρχών'' και ''παραμένει σταθερά υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβασμού όλων των αποφάσεων που υπήρξαν στην πορεία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού'', είπε ο κ. Μουράτοφ.

    Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Ρωσία - Οικονομικές σχέσεις -------------------------------------------------------- Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται για τουριστικούς σκοπούς την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας και πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι από τους 180.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονταν το νησί ετησίως σήμερα έχουν μειωθεί στους 80.000 και αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

    Ανέφερε ότι αυτή η μείωση οφείλεται στις θεωρήσεις διαβατηρίων και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σε αντίθεση με προηγουμένως που ''ήταν ελεύθερη η είσοδος Ρώσων στην Κύπρο''.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι ένας άνθρωπος από τη Σιβηρία θα πρέπει να μεταβεί στην κυπριακή πρεσβεία στη Μόσχα για να πάρει θεώρηση διαβατηρίου ώστε να επισκεφθεί την Κύπρο ως τουρίστας.

    Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Μουράτοφ είπε στο ΚΥΠΕ ότι ''μόνο στη Μόσχα το 2003 είχαμε 3 δισεκατομμύρια δολάρια ξένες επενδύσεις που ήρθαν μέσω κυπριακών τραπεζών'' στη ρωσική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι το 2004 αυτός ο όγκος επενδύσεων μειώθηκε κατά 33% και διαμορφώθηκε στα 2 δις δολάρια.

    Δήλωσε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας ''παραμένει σε χαμηλό επίπεδο'' .

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που είναι πολιτική επιλογή, δεν προσέφερε τίποτα θετικό για την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων'', είπε ο κ. Μουράτοφ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ''η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί'' αφού το θέμα συζητείται μεταξύ των δύο χωρών.

    Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------- Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο πρώην πρεσβευτής της Κύπρου στη ρωσική πρωτεύουσα Πάμπος Ιωαννίδης τιμήθηκαν προχθές βράδυ με τα ειδικά τιμητικά μετάλλια της πολιτείας της Μόσχας και της πόλεως της Μόσχα, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας Γκεόργκι Μουράτοφ. για τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη των σχέσεων και την εδραίωση της φιλίας μεταξύ Μόσχας και Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μουράτοφ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, είπε ότι ''αυτοί οι δύο άνθρωποι έκαναν πράγματι μεγάλη δουλειά για την εδραίωση της φιλίας μεταξύ μας'' και πρόσθεσε ότι μεταβίβασε στους κύριους Ζαμπέλα και Ιωαννίδη τους ''θερμότατους χαιρετισμούς της κυβέρνησης και του Δημάρχου της Μόσχας''.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι σκοπός επίσης της επίσκεψης του είναι να διευθετήσει και επίσκεψη του κ. Ζαμπέλα στη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί νέα συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων για την τριετία 2005 2007.

    Ανέφερε ότι η συμφωνία θα αφορά διάφορα προγράμματα συνεργασίας σε σχέση με ανταλλαγή κοινωνικών υπηρεσιών μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας (επεξεργασία απόβλητων, κατασκευή έργων και δρόμων, διατήρηση ιστορικής κληρονομιάς των δύο πόλεων και προστασία περιβάλλοντος) και σημείωσε ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει ανταλλαγή πείρας, αντιπροσωπειών και τεχνολογίας.

    Είπε επίσης ότι θα διευθετηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διοργάνωση ημέρας της Κύπρου στη Ρωσία και αντίστοιχα.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2005 στην Κόκκινη Πλατεία αλλά και σε ολόκληρη τη Μόσχα μεγάλες εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της νίκης εναντίον του φασισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις γύρω στους 60 αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση.

    Ενωση Ηθοποιών Κύπρου - Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών - Συνέδριο -------------------------------------------------------------- Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Ευρωπαίων ηθοποιών και την αναβάθμιση της θέσης τους στη σημερινή κοινωνία και στην τέχνη, άρχισε χθες στη Λευκωσία το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών.

    Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, φιλοξενεί 62 αντιπροσώπους από τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηθοποιοί.

    Ποδόσφαιρο - 18η Αγωνιστική --------------------------- Με τον αγώνα ΑΕΛ Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 18.00 στο Τσίρειο πέφτει σήμερα η αυλαία της 18ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Στις 15.00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Διγενής ΑΕ Πάφος (Μακάρειο) και Νέα Σαλαμίνα Αλκή (Αντώνης Παπαδόπουλος).

    Το παιχνίδι των ουραγών της βαθμολογίας ΑΕΚ Εθνικός Αχνας θα αρχίσει στις 16.00 στο ουδέτερο ΓΣΠ, λόγω τιμωρίας της έδρας της λαρνακιώτικης ομάδας για μία αγωνιστική.

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές - Εποικοι

    Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αναφέρει ότι ''στην καλύτερη περίπτωση οι Τ/Κ ψηφοφόροι'' στις σημερινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές ''δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 60 χιλιάδες''.

    Η ''Αφρίκα'' γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ''εγγεγραμμένων'' στους ''εκλογικούς καταλόγους'' είναι έποικοι και προσθέτει ότι αναμένεται όπως η νέα ψευδοκυβέρνηση που θα προκύψει από τις σημερινές ''εκλογές'' εφαρμόσει τις οδηγίες της Τουρκίας.

    [08] (Κ) Προς συνδρομητές - Κατεχόμενα - "Εκλογές"

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Χουσεϊν Αγκολεμλί - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Χουσεϊν Αγκολεμλί δήλωσε ότι σήμερα θα μιλήσει ο ''λαός'' και θα διαφανεί η αλήθεια για το τι πραγματικά θέλει.

    [10] (Κ) Ατά Τεπέ - Κατεχόμενα - Λεγόμενες βουλευτικές εκλογές

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - Ακιντζί - ''Εκλογές''

    Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι ένα από τα τέσσερα κόμματα που θα εξασφαλίσει ''έδρες'' στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας θα είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου.

    [12] (K) Κλεάνθους - Κατεχόμενα - «Εκλογές»

    Καμία σημαντική αλλαγή από τις σημερινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, δεν διαβλέπει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [13] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Κατεχόμενα - «Εκλογές»

    Επιθυμία μας είναι να αναδειχθούν δυνατές οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν την ειρήνη και την επανένωση στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, κληθείς να σχολιάσει τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα.

    «Η εκτίμηση είναι ότι η δύναμη των διαφόρων κομμάτων θα παραμείνει η ίδια, επομένως δεν προβλέπεται να υπάρξει μια δραματική αλλαγή», είπε ο κ. Χρίστου, σημειώνοντας ότι «η υπόθεση του κυπριακού παραμένει μια υπόθεση η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βούληση των Τουρκοκυπρίων αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, με πρωτεύοντα την Τουρκία».

    [14] (Κ) Κατεχόμενα - Ραούφ Ντενκτάς - ''Εκλογές''

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα πως οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα αποδεικνύουν, κατά την έκφρασή του, ότι το ψευδοκράτος υφίσταται και λειτουργεί ως ένα ''ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος'' και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το ''λαό'' του.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την ''εκλογική'' αναμέτρηση για την ανάδειξη των 50 ''βουλευτών'' στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ακόμα πως το σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει πλέον και θα ήταν λάθος να το επαναφέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο εγχείρημα ''άχρηστο'' αφού, όπως είπε, ''άλλοι τοποθέτησαν το σχέδιο μπροστά μας στο τραπέζι''.

    [15] (Κ) Κατεχόμενα - Ερογλου - ''Εκλογές''

    Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι για να αρχίσουν συνομιλίες στο Κυπριακό πρέπει η νέα ''κυβέρνηση'' του ψευδοκράτους, που θα προκύψει από τις λεγόμενες εκλογές, να είναι σταθερή στις απόψεις της.

    [16] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - ''Εκλογές''

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να γίνουν νέα βήματα στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι πρώτη θα πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [17] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Αποτελέσματα 162

    Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 162 από τα 575 ''εκλογικά κέντρα'' που λειτούργησαν σήμερα στα κατεχόμενα, το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξασφαλίζει ποσοστό 45,90 τοις εκατόν και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου 30,41 τοις εκατόν.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς παίρνει το 13,88 τοις εκατόν.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί έχει ποσοστό 5,51 τοις εκατόν.

    [18] (Κ) Κατεχόμενα - Δύναμη κομμάτων - Προηγούμενες "εκλογές"

    Στις προηγούμενες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, στις 14 Δεκεμβρίου 2003, τα μεγαλύτερα κόμματα είχαν πάρει τα πιο κάτω ποσοστά:

    Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (Ταλάτ) 35,18 τοις εκατόν - 19 "έδρες" Κόμμα Εθνικής Ενότητας (Ερογλου) 32,93 τοις εκατόν - 18 "έδρες" Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας (Ακιντζί) 13,14 τοις εκατόν - 6 "έδρες"

    [19] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Προσέλευση

    Η προσέλευση στις σημερινές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα έφτασε στα 82,47 τοις εκατόν των ''εγγεγραμμένων ψηφοφόρων''.

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Κατανομή "εδρών"

    Η κατανομή των 50 "εδρών" στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων κατά "εκλογική περιφέρεια" είναι:

    Λευκωσίας 16 Αμμοχώστου 13 Κερύνειας 9 Μόρφου 7


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 February 2005 - 18:49:18 UTC