Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Λεγόμενες εκλογές - "Ψηφοφόροι"
  • [03] (Κ) Μπάουτσερ - Επιχειρηματίες - Κατεχόμενα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου - ΓΓ ΟΗΕ - Τουρκία
  • [09] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κυπριακό - Ρωσία
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικάνικες εταιρείες - Επίσκεψη - Διάβημα
  • [11] (Κ) Ενωση Ηθοποιών Κύπρου - Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών - Συνέδριο
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα - Επιστροφή (1)
  • [13] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Επίσκεψη - Οικονομικές σχέσεις
  • [14] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Ρωσία - Οικονομικές σχέσεις
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Χριστόφιας
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Επαφές

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι Ομόνοιας ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί στις 19.00 στο ΓΣΠ, ξεχωρίζει των τριών σημερινών συναντήσεων για την 18η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Στις 15.00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης Απόλλωνας (Τσίρειο) και Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ολυμπιακός (Παραλίμνι).

    Την Κυριακή θα διεξαχθούν τέσσερις συναντήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο αγώνας ΑΕΛ Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 18.00 στο Τσίρειο, και το παιχνίδι των ουραγών της βαθμολογίας ΑΕΚ Εθνικός Αχνας που θα αρχίσει στις 16.00 στο ουδέτερο ΓΣΠ, λόγω τιμωρίας της έδρας της λαρνακιώτικης ομάδας για μία αγωνιστική.

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Λεγόμενες εκλογές - "Ψηφοφόροι"

    Διεξάγονται αύριο στα κατεχόμενα ''βουλευτικές εκλογές'', στις οποίες συμμετάσχουν υποψήφιοι από επτά πολιτικά κόμματα και δύο ανεξάρτητοι.

    [03] (Κ) Μπάουτσερ - Επιχειρηματίες - Κατεχόμενα

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ''κάποιο χέρι υποκινεί'' όσους καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, η απαίτηση της Τουρκίας για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Κύπρο για την εμπορία ζάχαρης και η χθεσινή απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να καταργήσουν 123 θέσεις εργασίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Αδιέξοδο επιλέγουν ενσυνείδητα οι κυβερνώντες'' γράφει ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις των Δημήτρη Χριστόφια, Γιαννάκη Ομήρου και Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό «καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι ποσώς δεν τους ενδιαφέρει η εξεύρεση τρόπων για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό». Αλλού γράφει ότι σε ανησυχητικό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς οι Αμερικανοί έχουν ήδη περιορίσει αισθητά τη δραστηριότητα τους γύρω από τα ελληνικά συμφέροντα και επικεντρώνονται στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και στον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Καρκινοπαθής πέθανε στο διάδρομο'' γράφει ότι 50χρονη καρκινοπαθής από τη Λευκωσία επισκέφθηκε χθες το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ύστερα από επιδείνωση της κατάστασης της και της δόθηκαν οδηγίες να αναμένει μια άλλη ασθενή του Ογκολογικού τμήματος που περνούσε τις τελευταίες ώρες της ζωής της για να πάρει το κρεβάτι της, με αποτέλεσμα να αποβιώσει στην αναμονή. Αλλού γράφει ότι έλαμψε δια της απουσίας του για ακόμη μια φορά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου με αποτέλεσμα οι βουλευτές να βγουν έξω από τα ρούχα τους.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Πικρό φέσι για ζάχαρη'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η προσπάθεια κάποιων εισαγωγέων ζάχαρης να κερδίσουν χρήματα σε βάρος των καταναλωτών παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εκθέτει τη χώρα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθεί, στη Κύπρο πρόστιμο που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Λονδίνο, η τ/κ πλευρά έκανε ήδη την πρώτη κίνηση. Ο Σερντάρ Ντενκτάς έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία χαιρετίζει τη δήλωση του ΓΓ, δηλώνοντας ότι οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να εμπλακούν ξανά σε διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Υποπτα παιγνίδια από κύκλους εντός και εκτός'' γράφει ότι η χθεσινή δήλωση του Πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, μόνο ως ξέσπασμα για ''ξεκαθάρισμα λογαριασμών'' και μήνυμα προ πολλούς μπορεί να ερμηνευτεί. Προσθέτει ότι ο κ. Χριστόφιας μιλώντας για όσους καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν σε συνομιλίες, είπε ότι ''αυτά είναι παιγνίδια που κάποιο χέρι τα καθοδηγεί ευρύτερα''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα δύσκολα για τους αγρότες ακόμη να φθάσουν καθώς τα επόμενα χρόνια οι επιδοτήσεις από την ΕΕ θα μειώνονται σταδιακά με ενδεχόμενο το 2007 μεγαλύτερη περικοπή τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εστω και μια πτήση από ΗΠΑ'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιώντας ''δραματικούς τόνους'' για την οικονομική κατάσταση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ζήτησε εδώ και τώρα από τις ΗΠΑ να αρχίσουν απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι ο κ. Ερντογάν ανέφερε συγκεκριμένα στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολιζα Ράις ότι ''ξέρουμε πως μπορείτε να στείλετε τα αεροπλάνα σας και αναμένουμε ότι θα το πράξετε''. Αλλού αναφέρει ότι το νέο σύστημα εισδοχής των Κυπρίων φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας θα έχει επιπτώσεις στο απολυτήριο αφού θα αναγράφεται η κατεύθυνση που επέλεξε ο υποψήφιος ώστε να έχει πρόσβαση μόνο σε ανάλογες θέσεις.

    Η ''Χαραυγή' κάτω από τον τίτλο ''Καθοδηγούμενα παιγνίδια'' γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες σαφώς και ξεκάθαρα ότι οι όποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό αναλαμβάνονταν μέχρι τώρα από τα Ηνωμένα Εθνη, και οι πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι πρέπει η πλευρά μας να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις της, και ότι από μέρους της πλευράς μας πρέπει να προέλθει σχετικό αίτημα για να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία ''αποτελούν παιγνίδια που κάποιο χέρι τα καθοδηγεί''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σημειώνοντας ότι αυτή είναι η φιλοσοφία του σχεδίου την οποία δεχόμαστε.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Παγκόσμια θερμότητα: Δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον αμφιβολίες'' γράφει ότι οι επιστήμονες, ύστερα από έρευνες που διεξήγαγαν, πιστεύουν ότι έχουν βρει το λόγο θέρμανσης του πλανήτη που είναι η θάλασσα, η οποία έχει συσσωρεύσει σημαντική ενέργεια. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές κατάργησαν χθες 123 θέσεις εργασίας σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για διάσωση της εταιρείας που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2,8 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μάλτα και αναχώρησε λίγο μετά τις 11 το πρωί για την Κύπρο.

    Πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήρια τελετή στο αεροδρόμιο της Μάλτας.

    Πρώτος έφτασε στο χώρο ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι και στη συνέχεια ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι.

    Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων και επιθεώρηση της τιμητικής φρουράς από τους δύο Προέδρους.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Δηλώσεις -------------------------------------------------------- Την ετοιμότητα της Μάλτας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για υποβοήθηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Λόρενς Γκόνζι, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Μάλτα και επιστρέφει στην Κύπρο.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Γκόνζι είπε πως η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή και την ΕΕ, σημειώνοντας πως πρέπει να επέλθουν πολύ σημαντικές στην Τουρκία ώστε αυτή να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες προκειμένου να πετύχουν την ένταξη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τη στάση της Κύπρου έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είπε πως «υποστηρίζουμε την (ενταξιακή) διαδικασία της Τουρκίας με την προϋπόθεση, και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτελέσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συμπεριφερθεί ως ένα μέλος της ΕΕ».

    Εξάλλου σε ερώτηση για τις αλλαγές που επιθυμεί για το σχέδιο Ανάν και εάν θεωρεί πως αυτό είναι νεκρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το σχέδιο Ανάν όχι μόνο δεν έφερνε την επανένωση της χώρας αλλά εδραίωνε τη διαίρεση στο χώρο, την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς.

    Ανέφερε επίσης πως οι προτάσεις που ετοιμάζονται για πολύ καιρό από τα ΗΕ δεν εξαφανίζονται έτσι απλά, είναι πάντα στο τραπέζι και χρησιμοποιούνται σε κάθε προσπάθεια ως βάση για οικοδόμηση ή βελτίωση των διαφόρων προνοιών.

    Ο κ. Γκόνζι ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αριθμό θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη Μάλτα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως είχαν μια «καλή συνάντηση εργασίας και την ευκαιρία να επαναλάβουμε τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ μας».

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Γκόνζι είπε πως πρέπει να βλέπουμε την ουσία και πως «η υποψηφιότητα της Τουρκία είναι μια σημαντική εξέλιξη και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε».

    «Είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή, είναι μια θετική εξέλιξη για την ΕΕ, φέρνει τα σύνορα της ΕΕ πιο κοντά στη Μέση Ανατολή», είπε σημειώνοντας πως το εθνικό συμφέρον της Μάλτας και της Κύπρου απαιτεί όπως αυτές κάνουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν τη μέγιστη σταθερότητα στην περιοχή.

    «Ετσι ανεξάρτητα από ατομικές περιστάσεις ή καταστάσεις θεωρώ ότι η ουσία παραμένει ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση για όλους μας», ανέφερε

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα επιφέρει μια περαιτέρω περιοχή στην περιοχή, σημειώνοντας στην οποία έγιναν ήδη «ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές» χρειάζεται και άλλες πολύ σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να συμμορφωθεί με το κεκτημένο και να πετύχει την ένταξη.

    «Η Κύπρος και η Μάλτα γνωρίζουν τι αλλαγές έπρεπε να εφαρμόσουμε ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το κεκτημένο. Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει το ίδιο πράγμα. Εάν αυτό συμβεί και όταν αυτό συμβεί τότε θεωρώ ότι όλη η περιοχή θα έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός. Ετσι ας εστιάσουμε σε αυτό. Αυτό είναι το σημαντικό», είπε ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δυο χωρών, σημειώνοντας πως αυτές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και έχουν τις ίδιες λύσεις.

    «Εχουμε εξαίρετες σχέσεις αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωσή τους», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες έχουν κοινές λύσεις και στάσεις έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και κοινό έδαφος σε πολλούς τομείς συνεργασίας.

    Πρόσθεσε πως η Κύπρος υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Μάλτας για την Επιτροπή Αλιείας γιατί η Μάλτα πληροί τα κριτήρια για αυτό και είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την αποστολή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του παρέθεσαν χθες βράδυ στη Μάλτα δείπνο προς τιμή του Μαλτέζου Προέδρου Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι και της συζύγου του.

    ΥΠΕΞ Μάλτας - Κύπρου - Συνάντηση -------------------------------------- Την υποστήριξη της χώρας του στις κυπριακές θέσεις σε ό,τι αφορά τους δύο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τ/Κ (οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκ. ευρώ και απευθείας εμπόριο), εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φρέντο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν στην Βαλέτα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μάλτα. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ιακώβου και του κ. Φρέντο με τη συμμετοχή άλλων αξιωματούχων του μαλτέζικου ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις διαβουλεύσεις, οι δύο Υπουργοί αφού εξήραν τις στενές και εγκάρδιες σχέσεις και μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών, αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

    Μάλτα - Εμπορικό επιμελητήριο - Υπουργός Εμπορίου ------------------------------------------------------ Το ενδιαφέρον της Κύπρου για εξεύρεση πρακτικών τρόπων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μάλτας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας μιλούσε σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο της Μάλτας (Chamber of Commerce and Enterprise) ενώπιον μελών του επιμελητηρίου, επιχειρηματικών οργανισμών και συντεχνιών καθώς και των Κύπριων βιομηχάνων που επισκέπτονται τη Μάλτα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στην ομιλία του ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως χωρίς αμφιβολία η Κύπρος και η Μάλτα έχουν πολλές ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα και ως εκ τούτου υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στους δυο βασικούς άξονες της οικονομικής στρατηγικής της Κύπρου, δηλαδή στη μακροχρόνια οικονομική σταθερότητα και στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, στο πνεύμα της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    Επεσήμανε επίσης την επιδίωξη για ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως άριστου επιχειρηματικού χώρου και γέφυρας μεταξύ τριών ηπείρων.

    Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου της Μάλτας Λουις Απαπ Μπολόνα ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον των μικρών μεσογειακών νησιών κρατών όπως η Κύπρος και η Μάλτα να συνεργάζονται και να βοηθούν η μια την άλλη για ενίσχυση της περιοχής και για επηρεασμό αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.

    Ανέφερε πως η Κύπρος και η Μάλτα πρέπει να επιδιώξουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους και στο πολιτικό επίπεδο για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της περιοχής και αυτά των μικρών νησιωτικών κρατών ως μέλη της ΕΕ.

    Ο επικεφαλής της ομάδας των Κύπριων επιχειρηματιών, πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης εξέφρασε εκ μέρους του ΚΕΒΕ τη δέσμευση για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τη θέληση του ΚΕΒΕ να θέσει στη διάθεση των Μαλτέζων επιχειρηματιών διευκολύνσεις για πληροφόρηση και πρακτική βοήθεια και για να τους φέρει σε επαφή με Κύπριους επιχειρηματίες.

    Μπάουτσερ - Επιχειρηματίες - Κατεχόμενα ----------------------------------------- Μια συνηθισμένη επιχειρηματική και οικονομική επίσκεψη χαρακτήρισε την χθεσινή παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία με τη συνοδεία του Αμερικανού εμπορικού ακολούθου στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας ''δεν έχει νομικές συνέπειες ή οτιδήποτε συνέπειες στην πολιτική των ΗΠΑ της αναγνώρισης'' της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη εμπίπτει στην προσπάθεια που κάνουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή για να ''χαλαρώσουν την απομόνωση των Τ/Κ''.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι ''οι οικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες είναι ένας τρόπος για να επιτύχουν οι ΗΠΑ την χαλάρωση» της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες ------------------------------------------------------------ Αν τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν όντως να αναλάβουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό και δέχονται τη λογική άποψη ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, για να τύχει αλλαγών που να μετατρέπουν και το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας στο ''ναι'', τότε θα πρέπει να βολιδοσκοπήσουν τις δύο πλευρές, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Ryszard Kalisz αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία, είπε ότι ''είναι μια πράξη, η οποία κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι αντίθετη προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις τους για την Κύπρο, είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα'' ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ''ταϊβονοποίησης'' του ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως για να αναλάβουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό, πρέπει να το ζητήσει η ε/κ πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, που πρέπει επίσης να καταθέσει τις απόψεις της επί των αλλαγών που επιθυμεί, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''αυτά είναι παιγνίδια που κάποιο χέρι τα καθοδηγεί ευρύτερα''.

    Πρόσθεσε ότι ''ως τώρα οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονταν από τα Ηνωμένα Εθνη, αφού τα Ηνωμένα Εθνη βολιδοσκοπούσαν διά της διπλωματικού οδού και επίσημα τις ενδιαφερόμενες πλευρές''.

    ''Αυτή η ιστορία, η ε/κ πλευρά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και πρέπει η ε/κ πλευρά να γράψει, που ανακυκλώνεται και από κύκλους στο εσωτερικό και από κύκλους στην τ/κ κοινότητα, την Τουρκία και το εξωτερικό ευρύτερα και δεν ξέρω αν ανακυκλώνεται και από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών, είναι πρωτόγνωρη εν πάση περιπτώσει, ιστορία'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Υπέδειξε ότι ''δεν είναι με αυτόν τον τρόπο το δημοσιοσχεσιακό που γίνονται αυτές οι δουλειές''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πολωνός Υπουργός Εσωτερικών ------------------------------------------------- Τους χαιρετισμούς αλλά και την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της πολωνικής Δημοκρατίας και τους Προέδρους της πολωνικής Βουλής και Γερουσίας, ότι ''η Κύπρος για την Πολωνία στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικός εταίρος'' διαβίβασε στον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Ryszard Kalisz.

    ''Θέλουμε να έχουμε πάρα πολύ στενή συνεργασία όσον αφορά την ΕΕ, και μεταξύ των δύο χωρών'', δήλωσε ο κ. Kalisz μιλώντας μέσω διερμηνέα.

    Ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης στη Βουλή, είπε ότι ανάλυσε στον Πολωνό Υπουργό τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις θέσεις της πλευράς μας.

    Είπε ότι εξέφρασε σε αυτόν την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και γενικότερα της ε/κ πλευράς για συνέχιση ενός δημιουργικού, ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ , οι οποίες να ανταποκρίνονται και στα συμφέροντα και στις προσδοκίες και των Ε/Κ ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πολωνός Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Κύπρο στα θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Κύπρος - Πολωνία - Οργανωμένο έγκλημα - Συμφωνία ---------------------------------------------------- Κύπρος και Πολωνία υπέγραψαν χθες συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων υπάρξεων και την τρομοκρατία.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της Πολωνίας Ρίσαρντ Κούλις μετά από συνομιλίες που αφορούσαν τη διμερή συνεργασία σε θέμα ασφάλειας αλλά και θέματα που αφορούν τις χώρες της ΕΕ χωριστά αλλά στην προέκτασή τους επηρεάζουν ολόκληρη την Ενωση.

    Αντώναρος - Αμερικανικές εταιρείες - Κατεχόμενα --------------------------------------------------- Ολες οι ενέργειες που έχουν στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου πρέπει να είναι σύννομες και να εντάσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ που αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος.

    Κληθείς να σχολιάσει την προχθεσινή παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως ''όλες οι ενέργειες που έχουν ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά: πρέπει να είναι σύννομες και να εντάσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ που αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε επίσης ότι ''όλες οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνουν και να μην αποθαρρύνουν τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης'' στο Κυπριακό.

    Γενική Διευθύντρια Υπ. Παιδείας - Εισαγωγή ΑΑΕΙ & ΤΕΙ Ελλάδας ---------------------------------------------------------------- Δεν θα αλλάξει φέτος η διαδικασία εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού.

    Σε χθεσινές της δηλώσεις αναφορικά με τις επαφές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κ. Στυλιανού είπε πως οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττας Γιαννάκου που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 8 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη.

    Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι στο θέμα της εισδοχής των Κυπρίων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της Ελλάδας οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν όπως οι Κύπριοι πολίτες αντιμετωπίζονται όπως οι πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα τους.

    Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο - Βρυξέλλες ------------------------------------------ Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε χθες για το Λονδίνο, όπου θα παραστεί σε εκδηλώσεις και συναντήσεις των Εκπαιδευτηρίων της Παροικίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης θα μεταβεί, στη συνέχεια, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για θέματα παιδείας, νεολαίας και πολιτισμού στις 21 Φεβρουαρίου. Στην Κύπρο θα επιστρέψει στις 22 Φεβρουαρίου.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 18η αγωνιστική ------------------------------------------- Το λευκωσιάτικο ντέρμπι Ομόνοιας ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί στις 19.00 στο ΓΣΠ, ξεχωρίζει των τριών σημερινών συναντήσεων για την 18η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Στις 15.00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Αρης Απόλλωνας (Τσίρειο) και Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ολυμπιακός (Παραλίμνι).

    Την Κυριακή θα διεξαχθούν τέσσερις συναντήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν ο αγώνας ΑΕΛ Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 18.00 στο Τσίρειο, και το παιχνίδι των ουραγών της βαθμολογίας ΑΕΚ Εθνικός Αχνας που θα αρχίσει στις 16.00 στο ουδέτερο ΓΣΠ, λόγω τιμωρίας της έδρας της λαρνακιώτικης ομάδας για μία αγωνιστική.

    Στις 15.00 θα διεξαχθούν οι αγώνες Διγενής ΑΕ Πάφος (Μακάρειο) και Νέα Σαλαμίνα Αλκή (Αντώνης Παπαδόπουλος).

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση --------------------------------------- Σημαντική πτώση κατέγραψε για δεύτερη στη σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των νέων σημαντικών ζημιών της τάξης του 3,74% (7 σεντ) της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,99%, κλείνοντας στις 1.192,37 μονάδες. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,81% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    [08] (Κ) Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου - ΓΓ ΟΗΕ - Τουρκία

    Τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών ότι δεν θα αποχωρήσει από την Κύπρο ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης αν δεν λυθεί το Κυπριακό και τις απαράδεκτες ενέργειες της κατοχικής δύναμης για δημιουργία νέων τετελεσμένων στα θέματα των εποίκων και των περιουσιών των Ελληνοκύπριων προσφύγων στα κατεχόμενα, κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [09] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κυπριακό - Ρωσία

    Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει θέση αρχών, που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δεν αλλάζει αυτή τη θέση της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας και πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Αμερικάνικες εταιρείες - Επίσκεψη - Διάβημα

    [11] (Κ) Ενωση Ηθοποιών Κύπρου - Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών - Συνέδριο

    Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Ευρωπαίων ηθοποιών και την αναβάθμιση της θέσης τους στη σημερινή κοινωνία και στην τέχνη, ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάλτα - Επιστροφή (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά τις πιθανότητες να αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά όπως είπε, προς τα παρόν τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μάλτα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις αυριανές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα εξέφρασε ''λύπη'' γιατί όπως είπε ''συνεχίζεται η μείωση των γηγενών Τ/Κ στα κατεχόμενα'', ενώ καταδίκασε τη συρροή Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

    [13] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Επίσκεψη - Οικονομικές σχέσεις

    Για τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη των σχέσεων και την εδραίωση της φιλίας μεταξύ Μόσχας και Κύπρου τιμήθηκαν χθες βράδυ με τα ειδικά τιμητικά μετάλλια της πολιτείας της Μόσχας και της πόλεως της Μόσχας ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο πρώην πρεσβευτή της Κύπρου στη ρωσική πρωτεύουσα Πάμπος Ιωαννίδης από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μουράτοφ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, είπε ότι ''αυτοί οι δύο άνθρωποι έκαναν πράγματι μεγάλη δουλειά για την εδραίωση της φιλίας μεταξύ μας'' και πρόσθεσε ότι μεταβίβασε στους κύριους Ζαμπέλα και Ιωαννίδη τους ''θερμότατους χαιρετισμούς της κυβέρνησης και του Δημάρχου της Μόσχας''.

    [14] (Κ) Γκεόργκι Μουράτοφ - Κύπρος - Ρωσία - Οικονομικές σχέσεις

    Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται για τουριστικούς σκοπούς την Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας και πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Μουράτοφ είπε ότι από τους 180.000 Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονταν το νησί ετησίως σήμερα έχουν μειωθεί στους 80.000 και αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΗΕ - Χριστόφιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν μερικές δυνάμεις οι οποίες προωθούν» τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων που πιέζουν την ε/κ πλευρά να δώσει τις λεπτομερείς αλλαγές που επιθυμεί στο Σχέδιο Ανάν προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό και πρόσθεσε πως η καταγραφή των αλλαγών αυτών «δεν εξυπηρετεί κανένα χρήσιμο σκοπό.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Μάλτα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο «γιατί πρέπει να δεχθούμε αυτά που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες άλλων» εάν εκτιμούμε ότι η καταγραφή των αλλαγών που επιθυμούμε δεν είναι προς το δικό μας το συμφέρον.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι οι θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό αποτυπώνονται σωστά και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που οι Ε/Κ και η κυβέρνηση έχουν κάνει προς τους Τ/Κ είναι να τους καταστήσουν πολίτες της Ευρώπης χωρίς να έχουν καταβάλει κανένα τίμημα και καμία προσπάθεια.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μάλτα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μάλτα και πρόσθεσε πως με τη επίσκεψη αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η πολύ στενή συνεργασία της Μάλτας και της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 February 2005 - 18:49:16 UTC