Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Συνάντηση με Ερντογάν
  • [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκες Απόλλωνα - Κεραυνού
  • [03] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Αγώνες
  • [04] (Κ) Μπάουτσερ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Μπάουτσερ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τ/Κ - ''Απομόνωση''
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανική αντιπροσωπεία - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ράις - ''Απομόνωση''
  • [11] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Ερντογάν - Δηλώσεις (1)
  • [12] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Ερντογάν - Δηλώσεις (2)
  • [13] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

  • [01] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Συνάντηση με Ερντογάν

    Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, που επισκέπτεται την Τουρκία. 

    [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκες Απόλλωνα - Κεραυνού

    Κεραυνός και Απόλλωνας ήταν οι νικητές των χθεσινοβραδινών αγώνων για την πρώτη φάση των πλέι οφ του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας α' κατηγορίας.

    Ο Κεραυνός νίκησε με 104 - 94 στο ''Ελευθερία'' την ΕΘΑ και ο Απόλλωνας με 85 - 74 στη Λεμεσό την ΕΝΑΔ.

    [03] (Κ) Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Αγώνες

    Αρχίζει σήμερα με τρεις αγώνες η 17η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός αναμετράται στις 3 το απόγευμα στην έδρα του με τη Νέα Σαλαμίνα, ο Απόλλωνας στη Λεμεσό με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στις 5 το απόγευμα και στις 7 το απόγευμα η Αθλητική Ενωση Πάφος φιλοξενεί την Ομόνοια στο Παφιακό.

    [04] (Κ) Μπάουτσερ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας - Κυπριακό

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Τούρκος ομόλογός της Αμντουλάχ Γκιουλ συζήτησαν εκτενώς το Κυπριακό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα.

    [05] (Κ) Μπάουτσερ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα

    Την επικείμενη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, που θα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------------- Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν δεν είναι αντικειμενική, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις αν ο κ. Ανάν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ιδιαίτερα αν αποδέχεται την αρχή για ουσιαστικές αλλαγές επί του σχεδίου του.

    ''Πρέπει να μελετήσουμε πολύ σοβαρά το πλήρες κείμενο της δήλωσης. Από μια πρώτη εκτίμηση θεωρώ ότι η δήλωση του ΓΓ δεν είναι αντικειμενική. Δεν θεωρώ ότι είναι αντικειμενικότητα από τη μια να αναφέρεται στις δηλώσεις και διακηρύξεις του κ. Ερντογάν και από την άλλη μόνο στη δική μας πλευρά να αποτείνεται για να υποβληθούν γραπτώς προτάσεις και εισηγήσεις'', απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Ανάν στο Λονδίνο.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ούτε ο κ. Ερντογάν έχει υποβάλει τέτοιες (προτάσεις για αλλαγές), αλλά δεν τον άκουσα να ζητά να γίνει το ίδιο και από την τουρκική πλευρά''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ''το δεύτερο θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι ποιος ο σκοπός της υποβολής αυτών των προτάσεων, τι σκοπεύει (ο κ. Ανάν) να κάνει μετά, ποιου είδους πρωτοβουλία σκοπεύει, αν σκοπεύει να αναλάβει, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο της διαιτησίας και να επιδοθούμε στη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών''.

    ''Δεν μπορούμε να αποτύχουμε δεύτερη φορά, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους και για τούτο πρέπει να γίνει δεχτή η αρχή για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν η επιστολή που απέστειλε στον κ. Ανάν στις 6 Ιουνίου 2004 αποτελεί ουσιαστικά τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Οχι. Δεν νομίζω η πιο εποικοδομητική εξέταση των δηλώσεων της κυβέρνησης είναι να ανιχνεύουμε με το μικροσκόπιο τις λέξεις για να επισημαίνουμε τάχατες αντιφάσεις''.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επιστολή αυτή είναι γνωστή, αφού εστάλη σε αρχηγούς κρατών στους οποίους ''εξήγησε ποιες ήταν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού και ποια κατά τη δική μας ερμηνεία ήταν τα σημεία που ενοχλούν τον κυπριακό ελληνισμό και τον οδήγησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν με τέτοια μεγάλη πλειοψηφία''.

    ''Αρα'', συνέχισε, ''όποιος θέλει να επισημάνει ποιες είναι οι ανησυχίες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να δεχτεί ένα σχέδιο λύσης βασισμένο στις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μπορεί να στραφεί σε αυτό το έγγραφο και άρα διπλά είναι αδικαιολόγητος κάποιος να λεει ότι 'δεν γνωρίζουμε τι είναι που θέλετε'''.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από το Γενικό Γραμματέα σχετικά με τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Βεβαίως. Θα διερευνήσουμε τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κ. Ανάν''.

    ''Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες χωρίς να έχουμε και από τον ίδιο εξηγήσεις για το τι είναι που σκοπεύει να κάνει και τι εννοεί και κυρίως αν τώρα αποδέχεται την αρχή ότι το σχέδιο χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------- Η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών τις διαπραγματευτικές της θέσεις προτού ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αναμένει και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις του.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ε/κ πλευρά επιζητεί συμφωνημένη λύση στα πλαίσια και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πριν να τεθεί οτιδήποτε σε δημοψήφισμα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ανάν στο Λονδίνο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν ο Γενικός Γραμματέας εννοεί ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση με σκοπό να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αυτό χαιρετίζεται''.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στάληκε στον Κόφι Ανάν τον Ιούνιο του 2004, αμέσως μετά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ''περιέχει στην ουσία τις ενστάσεις μας, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι δεν ανέφερε χθες (προχθές)ο Γενικός Γραμματέας''.

    Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Ανάν για Κυπριακό ----------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ''οι δηλώσεις του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν εντάσσονται στο πλαίσιο θέσεων που ο ίδιος έχει κατά καιρούς διατυπώσει μετά την διενέργεια των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο''.

    Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ με τις οποίες ο κ. Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταθέσει γραπτώς και με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή.

    Επιδιώκουμε σταθερά την επανένωση της νήσου. Πιστεύουμε σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες'', είπε.

    Μπάουτσερ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας - Κυπριακό ------------------------------------------ Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Τούρκος ομόλογός της Αμπντουλάχ Γκιουλ συζήτησαν εκτενώς το Κυπριακό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως η κ. Ράις ''συζήτησε την επιθυμία μας να δούμε λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και το ότι αυτό παραμένει η θέση μας όταν μιλάμε για την Κύπρο''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι στη συνάντηση Ράις - Γκιουλ συζητήθηκε εν συντομία και το θέμα του Αιγαίου.

    ''Συζήτησαν εκτενέστερα για την Κύπρο και σίγουρα την επιθυμία μας να δούμε το Κυπριακό να επιλύεται στη βάση του σχεδίου Ανάν. Τα θέματα του Αιγαίου νομίζω ότι ηγέρθησαν εν συντομία'', είπε, προσθέτοντας πως η λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν παραμένει η θέση των ΗΠΑ όσον αφορά την Κύπρο.

    Μπάουτσερ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα --------------------------------------------------- Την επικείμενη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, που θα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως αυτή η αποστολή είναι ''σύμφωνη με το σκοπό μας να χαλαρώσουμε την οικονομική απομόνωση των Τ/Κ, διευρύνοντας τις επιχειρηματικές μας επαφές'' με το νησί.

    ''Υπάρχει μια αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία. Πρόκειται για μια ιδιωτική αντιπροσωπεία που εξετάζει ενδεχόμενες εμπορικές ευκαιρίες στο βορρά'', είπε ο κ. Μπάουτσερ.

    Αναφερόμενος στον εμπορικό ακόλουθο που θα συνοδεύει την αντιπροσωπεία, είπε ότι αυτός θα διευκολύνει την εργασία των επιχειρηματιών και ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται παντού στον κόσμο με τις εμπορικές αντιπροσωπείες.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κόφι Ανάν - Ε/κ πλευρά -------------------------------------- Δεν αφορούν την τουρκική κυβέρνηση αλλά την ε/κ πλευρά οι προχθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

    ''Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν απευθυνόταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί εμείς είπαμε ναι στο σχέδιό του στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Ταν απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταθέσει εγγράφως τις αλλαγές που θέλει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    ΔΗΚΟ - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν ---------------------------- Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία ''συμβουλεύει'' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να του διαβιβάσει γραπτώς τις προτάσεις και θέσεις της ε/κ πλευράς για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, είναι ''πρωθύστερη και αιωρείται στο κενό''.

    Προσθέτει ότι προτού εκδηλώσει έστω την πρόθεση του να δώσει συνέχεια στην αποστολή που του έχει αναθέσει ο διεθνής οργανισμός και που είναι η προσφορά καλών υπηρεσιών, ο κ. Ανάν οφείλει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε κάποια κρίσιμης σημασίας ερωτήματα που να πείθουν για την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------------- Εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία επανέναρξης των συνομιλιών θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις πλευρές για να διαμορφώσει μια συμφωνία πρώτον επί της διαδικασίας και δεύτερον επί της ουσίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνάντησή του με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ, σε σχέση με την προχθεσινή έκκληση του Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να καταθέσει γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''δεν είναι ορθό να αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα του στείλουμε ένα έγγραφο στο οποίο θα του παραθέτουμε σημεία επί των οποίων θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές'', προτού καθοριστεί η διαδικασία ενδεχόμενων συνομιλιών.

    ''Δεν μπορεί να μπαίνει η άμαξα μπροστά από το άλογο'', είπε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν θεωρεί ''ως προοίμιο έναρξης νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού'' την προχθεσινή δήλωση του Κόφι Ανάν.

    Ανέφερε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ με αυτή του την τοποθέτηση δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση ''ότι η δική μας η πλευρά αρνείται συνομιλίες, όπως κακόπιστοι τρίτοι προσπαθούν να οικοδομήσουν ως ένα επιχείρημα''. Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις νοουμένου ότι θα διαμορφωθεί το πλαίσιο, πρόσθεσε.

    Λυσσαρίδης - Αθήνα - ΓΓ ΟΗΕ ---------------------------- Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει μια νέα φάση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι τα ''πανηγύρια'' εξαιτίας τουρκικής απόφασης ή δέσμευσης για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ.

    Ανέφερε ακόμη πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''δεν λέει την αλήθεια'' όταν αναφέρει πως δεν γνωρίζει ποιες είναι οι απόψεις της ε/κ πλευράς και πως ο ίδιος δεν έχει καμία ένσταση να δοθούν στον Κόφι Ανάν «ακόμα πιο σαφώς και ακόμα πιο περιγραφικά τις απόψεις μας».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναχωρώντας για την Αθήνα όπου θα παραστεί στους εορτασμούς για τα 30χρονα της ΕΔΕΚ, δήλωσε πως ο ίδιος δεν είναι εναντίον του ''να δώσουμε περίγραμμα λύσης, εάν και εφ' όσον καταλήξουμε στο Εθνικό Συμβούλιο''. ''Εάν όχι, ο λαός πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι διαφωνίες μας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι «η προσπάθεια αναβίωσης του σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές τροπολογίες είναι πλέον, δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη» και πρόσθεσε πως «και από δικής μας πλευράς δεν φαίνεται να υπάρχει σεβασμός στη λαϊκή θέληση».

    Πρόεδρος Νέων Οριζόντων - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------- Με τις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέδειξε ότι εξακολουθεί να διαπνέεται από μονομερή αντίληψη των πραγμάτων υπέρ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''η εισήγηση του κ. Ανάν να υποβληθούν γραπτώς οι ενστάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου την στιγμή που κατέχει εδώ και αρκετούς μήνες 50σέλιδο έγγραφο θυμίζει την περίοδο άσκησης της επιδιαιτησίας του και των συναντήσεων στην Λουκέρνη όπου επιδεικνυόταν πλήρης παραγνώριση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντίστοιχη πλήρη υιοθέτηση των τουρκικών διεκδικήσεων''.

    Διερωτήθηκε γιατί επανέρχεται ο κ. Ανάν ζητώντας γραπτώς τα σημεία εφόσον ''τα έχει γραπτά και με λεπτομέρεια διατυπωμένα''.

    Θεωρούμε, είπε ο κ. Κουτσού ότι πριν από οποιαδήποτε, από την δική μας πλευρά, κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και απόψεων θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η βάση και το πλαίσιο των υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να καθορίζεται και να κινείται μέσα στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Σημείωσε πως ''θα πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Ανάν και οι διάφοροι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να δεχθεί σχέδια, προσχέδια και λύσεις έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ευρωσύνταγμα και το Κυπριακό Σύνταγμα''.

    ΕΔΗ - Βασιλείου - Δήλωση ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ------------------------------------------- Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας πως αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για δράση.

    Σε δηλώσεις με αφορμή την προχθεσινή δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει μετά από την εξέλιξη αυτή να δώσει μια θετική απάντηση προς το ΓΓ των ΗΕ, για το ότι πολύ σύντομα θα του υποβληθούν (του ΓΓ) οι θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ο κ. Βασιλείου είπε πως ''καλά θα ήταν να έχουμε συναίσθηση των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα και ότι έχουμε την ανάγκη της διεθνούς κοινότητας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανένωση του νησιού''.

    ''Δεν θα έχουμε αυτή τη βοήθεια εάν δεν προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία τόσο του ΓΓ, όσο και της ΕΕ'', κατέληξε.

    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Δήλωση ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------- Για λόγους σκοπιμότητας και όχι ουσίας, έγινε η προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε χθες βράδυ από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Ανάν, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο να καταθέσει γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «δυστυχώς η δήλωση του έγινε για λόγους σκοπιμότητας και όχι για λόγους ουσίας».

    Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ο ΓΓ των ΗΕ γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις τις ε/κ πλευράς, οι οποίες ήταν αυτές που καθόρισαν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Πάφος - Παναγιώτης Δημητρίου - ΓΓ ΟΗΕ -------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Παναγιώτης Δημητρίου, συνέστησε χθες βράδυ προσοχή στις αντιδράσεις αναφορικά με τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Δημητρίου προέβη στη δήλωση στο περιθώριο συνδιάσκεψης της Επαρχιακής Γραμματείας του ΔΗΣΥ όπου μίλησε για την ΕΕ, το Ευρωσύνταγμα και την Κύπρο.

    Οπως είπε, είτε το θέλουμε είτε όχι, ο ΓΓ των ΗΕ «είναι ο άνθρωπος από τον οποίο αναμένουμε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος». Σημείωσε ότι εάν κάποιες δηλώσεις του προκαλούν δυσφορία θα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις μας ώστε να μην δημιουργήσουμε κλίμα εμπόλεμο μεταξύ Κύπρου και του διεθνούς παράγοντα».

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Μπαρόζο -------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν ζήτησε τίποτε από τους Τ/Κ.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταγράψει τις διαφωνίες του όσον αφορά το σχέδιο Ανάν αλλά ''δεν ζήτησε κάτι παρόμοιο από την τ/κ πλευρά».

    Ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι πριν τρεις μέρες Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο του έστειλε επιστολή στην οποία εκφράζει την επιθυμία του να συνομιλήσει με τους Τ/Κ στο εγγύς μέλλον.

    Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ Πρεσβευτές ΕΕ - Συνάντηση ------------------------------------------------------ Το Κυπριακό, οι ανησυχίες και οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για το πρόβλημα, καθώς και οι στόχοι της επίσκεψης του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Τουρκία ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις στους Ε/Κ δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν ανησυχίες από πρεσβευτές για τη στασιμότητα στο Κυπριακό ενώ τονίστηκε η σημασία του διαλόγου για εξεύρεση λύσης.

    Σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ολλανδού Πρεσβευτή στην Αγκυρα, που εκπροσωπεί τη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ. «Εγινε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση και όσον αφορά το Κυπριακό και τους επιδιωκόμενους στόχους μέσα από την επίσκεψή μας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Η συζήτηση, επεσήμανε, περιστράφηκε κατά κύριο λόγο στους προβληματισμούς, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

    «Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε σε έκταση τις ανησυχίες, τις εύλογες προσδοκίες των Ε/Κ, προβάλαμε τις θέσεις της δικής μας πλευράς και πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μιλούμε για τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αγκυρα και που θέλησαν να γνωρίζουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς», είπε.

    Αγκυρα - ΔΗΣΥ - Πρεσβευτές ΕΕ ------------------------------- Συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για προώθηση λύσης του προβλήματος, καθώς και τη σημασία του διαλόγου, όπως αυτή διαπιστώνεται από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Τουρκία, συζητήθηκαν στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι πρεσβευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν για το περιεχόμενο των επαφών της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση τονίστηκε πως η επίλυση του Κυπριακού θα είναι και προς όφελος της Τουρκίας, δεδομένου ότι θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και αφού η Κύπρος, έχοντας εξασφαλίσει τη λύση, θα μπορούσε να γίνει συνήγορος της Αγκυρας στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ.

    Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Συνάντηση με Ερντογάν ----------------------------------------- Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, που επισκέπτεται την Τουρκία.

    Η αντιπροσωπεία μετέβη σήμερα το πρωί από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα εκκλησιαστεί στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στην κοινότητα Βεβεκίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη ΔΗΣΥ στην Τουρκία ---------------------------------------- Οι θέσεις που προβάλλει η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία αποτελούν θέσεις του κόμματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν διαπραγματεύεται το Κυπριακό και ότι ο μόνος αρμόδιος να το πράξει αυτό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μεταφέρει και θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου κατά τις συνομιλίες του στην Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μεταφέρει κάποιες θέσεις'', προσθέτοντας πως ''είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ πολιτικών κομμάτων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, με επικεφαλής τον κ. Αναστασιάδη, αποτελεί ''κομματική επίσκεψη''.

    Οπως είπε, ''γίνονται ανταλλαγές απόψεων σε κομματικό επίπεδο, όμως τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τις διεξάγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις Γκιουλ - ΔΗΣΥ ------------------------------------------ Η Τουρκία διατηρεί πάνοπλο στρατό στην Κύπρο από την εισβολή του 1974, συνεπώς αποτελεί ''ανυπόφορη υποκρισία'' η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά τη συνάντηση του στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα των δυο κοινοτήτων του νησιού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ''η Τουρκία είναι ο παράγοντας ανωμαλίας στην Κύπρο και είναι αυτή που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εκτίμησε ότι δεν φαίνεται να συνεισέφερε οτιδήποτε η συνάντηση του ΔΗΣΥ με τον κ. Γκιουλ, αντιθέτως μάλιστα, μετά την ολοκλήρωσή της ο Τούρκος ΥΠΕΞ ''παρουσιάστηκε ως μη έχων οποιανδήποτε σχέση με το Κυπριακό και αυτό είναι άκρως απογοητευτικό και ανυπόφορα υποκριτικό''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Λιν Πάρκερ - Κυπριακό ----------------------------------------- Μακρά συζήτηση για την παρούσα φάση του Κυπριακού είχαν χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπογράμμισε στο Βρετανό Αρμοστή τις θέσεις του ΚΣ ΕΔΕΚ ''για την ανάγκη μιας λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό πάνω στη βάση όμως του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    ''Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα ήταν δυνατό να δεχθεί αυτό το σχέδιο ως τη λύση του Κυπριακού είτε ως έχει είτε με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις'', επεσήμανε στον Λιν Πάρκερ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Τ/Κ - Πρόγραμμα --------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η σμίκρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο θα βοηθήσει στο να χαραχθεί ο δρόμος προς μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα για τον Συνεταιρισμό για Οικονομική Ανάπτυξη στην Κύπρο (CyPEG).

    Ο κ. Κλόσον είπε ότι, ''όπου είναι δυνατό, οι περιορισμοί στο εμπόριο, είτε εντός είτε εκτός του νησιού, θα πρέπει να αρθούν'', προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ''είναι πεπεισμένες ότι με την επένδυση στην τ/κ οικονομία κάνουμε μιαν επένδυση σε ολόκληρη την Κύπρο, η οποία θα δώσει ευκαιρίες για ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους''.

    Σημείωσε ότι ''η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας στόχος που αξίζει'', προσθέτοντας ότι ''το πρόγραμμά μας αποτελεί και μέσο προς ένα μεγαλύτερο στόχο, μια διαρκή λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Κλόσον ανέφερε ότι ''οι ΗΠΑ δουλεύουν σκληρά τους τελευταίους πέντε μήνες, στηρίζοντας τις ευκαιρίες και την ανάπτυξη στην τ/κ οικονομία'', σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προχωρούν με μέτρα ''για μερική άρση της απομόνωσης των Τ/Κ και για να συμβάλουν στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού''.

    Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Συνέδριο για Συνθήκη Βασιλείας ------------------------------------------------------------- Η Κύπρος ήταν και παραμένει ''ένα από τα πιο επιτυχημένα'' χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της αυτή αποτελεί τον κύριο λόγο της σκληρής επίθεσης που δέχεται ''από πολλούς που δεν γνωρίζουν'' και το μόνο που γνωρίζουν είναι ''διαδόσεις πως η Κύπρος είναι ένας χώρος ξεπλύματος χρήματος''.

    ''Είμαστε περήφανοι για την νομοθεσίας μας, τις πρακτικές μας και για τα συστήματά μας'', καθώς και για ''τα θετικά σχόλια'' που λαμβάνει η Κύπρος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την ΕΕ, είπε ο κ. Χριστοδούλου σε χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα ''Η δεύτερη Συνθήκη της Βασιλείας (Basel 2) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)'', που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης.

    Πρόσθεσε ότι αυτοί που επιτίθενται στην Κύπρο δεν δίνουν αποδείξεις ότι η Κύπρος είναι όντως κέντρο ξεπλύματος χρήματος και ''δεν μας λένε πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα''.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η εφαρμογή του Νέου Συμφώνου της Βασιλείας έχει χαρακτηριστεί ως ''μια από τις πιο περίπλοκες και δύσκολες προκλήσεις'' που έχουν ποτέ κληθεί να αντιμετωπίσουν παγκοσμίως οι αρχές τραπεζικής εποπτείας, προσθέτοντας ότι είναι ''χωρίς προηγούμενο οι επιπτώσεις'' του Νέου Συμφώνου πάνω στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά την όλη φιλοσοφία και πρακτική διαχείριση κινδύνων και την επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα πληροφορικής.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης χαρακτήρισε το συνέδριο ''πολύ σημαντικό'' και σημείωσε ότι το θέμα του συνεδρίου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία της Κύπρου, είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για τις μικρές και μεσαίες μεγέθους επιχειρήσεις.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτέλεσε ''μεγάλο σοκ'' για τις κυπριακές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να γίνουν ανταγωνιστικές και να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς.

    Ανέφερε ότι με την εφαρμογή της Συνθήκης της Βασιλείας θα γίνει ''πολύ αυστηρή'' η χρηματοδότηση των ΜΜΕ και ''θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε μας'' και σημείωσε ότι οι ΜΜΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για αναδιοργάνωση και για να προσαρμοστούν και να υιοθετήσουν τη νέα κατάσταση.

    Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου - Αγώνες ----------------------------------------- Αρχίζει σήμερα με τρεις αγώνες η 17η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός αναμετράται στις 3 το απόγευμα στην έδρα του με τη Νέα Σαλαμίνα, ο Απόλλωνας στη Λεμεσό με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στις 5 το απόγευμα και στις 7 το απόγευμα η Αθλητική Ενωση Πάφος φιλοξενεί την Ομόνοια στο Παφιακό.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες: ΑΠΟΕΛ - Αρης, Εθνικός Αχνας - Διγενής, Ανόρθωση - ΑΕΚ και Αλκή - ΑΕΛ.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκες Απόλλωνα - Κεραυνού

    Κεραυνός και Απόλλωνας ήταν οι νικητές των χθεσινοβραδινών αγώνων για την πρώτη φάση των πλέι οφ του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας α' κατηγορίας.

    Ο Κεραυνός νίκησε με 104 - 94 στο ''Ελευθερία'' την ΕΘΑ και ο Απόλλωνας με 85 - 74 στη Λεμεσό την ΕΝΑΔ.

    Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου έχουν προκριθεί οι δύο πρωτοπόροι της κανονικής περιόδου, ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, θα περάσουν οι ομάδες που θα πετύχουν από δύο νίκες.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος --------------------------------- Σημαντική άνοδο, που συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και νέα υψηλότερη τιμή εντός του 2005, κατέγραψε χθες το ΧΑΚ, διευρύνοντας παράλληλα τα κέρδη, που καταγράφει από την αρχή του έτους, στο σημαντικό ποσοστό του 21,4% (216,9 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,59%, κλείνοντας στις 1.229,17 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 2,71% και έκλεισε στις 89,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες, με τις τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική να πραγματοποιούν συναλλαγές συνολικής αξίας πέρα του ενός εκ. λιρών.

    [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αναμένει γραπτώς και με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για το Κυπριακό, η δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία χαρακτήρισε ως κακή εξέλιξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί η επανένωση του νησιού, οι επαφές στην Αγκυρα της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρό του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, η μετάβαση στα κατεχόμενα εκπροσώπων 10 αμερικανικών εταιρειών και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι σιτοπαραγωγοί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δυσπιστία των Ευρωπαίων για Τάσο'' γράφει ότι ''το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη για την Κύπρο μετά το δημοψήφισμα και η δυσπιστία για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένουν, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Αγκυρα αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με 22 πρεσβευτές κρατών - μελών της ΕΕ''. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, μετά από περιοδεία της στην Ευρώπη, χαρακτήρισε ως κακή εξέλιξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί η επανένωση του νησιού.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μπούμερανγκ το ΚΥΣΑΤΣ για την Κύπρο'' γράφει ότι τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) τόσο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία συνεργάζονται με την Κύπρο, όσο και σε χιλιάδες φοιτητές που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με ξένα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται δυσαρεστημένος για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και είπε ότι θα επιφυλαχθεί να δώσει τις απαντήσεις του όταν επιστρέψει από την Αγκυρα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αυτογκόλ!'' γράφει ότι ''πράσινο φως στην κατάθεση επιπρόσθετων τουρκικών αξιώσεων επί του σχεδίου Ανάν ανάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', ο οποίος αντιδρώντας στην προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ''άφησε σαφώς να νοηθεί ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προσέλθει σε ένα νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο των οποίων η τουρκική πλευρά θα ζητήσει περαιτέρω βελτιώσεις προς όφελός της''. Αλλού γράφει ότι στην εξυγίανση και αναβάθμιση της λειτουργίας βασικών μηχανισμών της τ/κ οικονομίας, προκειμένου αυτή να σταθεί στα πόδια της, αποσκοπεί η άνευ προηγουμένου επίσκεψη 10 αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παγανιά δήμων για ιδιοκτήτες σκύλων'' γράφει ότι παρόλο που δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι ιδιοκτήτες σκύλων πληρώνουν δημοτικά τέλη ''για κατοχή'', παρόλο που η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε αλλά θα ξανασυζητηθεί στη Βουλή για να γίνουν τροποποιήσεις, λόγω κυρίως των αντιδράσεων, τα δημαρχεία άρχισαν εκστρατείες για να εισπράξουν τα λαβείν τους. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χθες ότι οι θέσεις που προβάλλει η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία αποτελούν θέσεις του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν διαπραγματεύεται το Κυπριακό και ότι ο μόνος αρμόδιος να το πράξει αυτό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος'' γράφει ότι στα άκρα ωθούν τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία οι ΗΠΑ προχωρώντας σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς χθες επιβεβαίωσαν ότι αξιωματούχος τους θα επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα την Πέμπτη αφικνούμενος μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου. Σύμφωνα με την εφημερία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη χθες το απόγευμα σε παραστάσεις προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή ο οποίος κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η αντιπροσωπεία του κόμματος που τον συνοδεύει στην Τουρκία θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στο Εθνικό Συμβούλιο η δήλωση Ανάν'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η προχθεσινή δήλωση Ανάν δεν είναι αντικειμενική και πως θα ζητηθούν διευκρινίσεις ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να διερευνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και να συζητηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένο να προχωρήσει στη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο βαριών ποινών σε όσους πολιτειακούς αξιωματούχους δεν υποβάλουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2005 τις σχετικές δηλώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία είναι το Τριμελές Συμβούλιο.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τ/Κ - ''Απομόνωση''

    Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βλέπουν τους Τ/Κ να είναι ''απομονωμένοι'' επειδή τελικά δεν επανενώθηκε το νησί πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που ήταν ένα κακό αποτέλεσμα, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανική αντιπροσωπεία - Κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα όσον αφορά την προγραμματισμένη μετάβαση στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, του εμπορικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο οποίος θα συνοδεύει εμπορική αντιπροσωπεία από Αμερικανούς επιχειρηματίες, που θα εξετάσουν ενδεχόμενες εμπορικές ευκαιρίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ράις - ''Απομόνωση''

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε τις ΗΠΑ να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στο νησί μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [11] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Ερντογάν - Δηλώσεις (1)

    Απόλυτα χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη η αντιπροσωπεία του κόμματός του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε γύρω στα 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπλη, συμμετείχαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος του Ερντογάν.

    Ο κ. Ερντογάν δεν προέβη σε δήλωση προς τα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση. Ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματός του Σαμπάν Ντιτσλί στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης αφού καλωσόρισε και πάλι τον κ. Αναστασιάδη εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικότατο κλίμα, ήταν εποικοδομητική και απόλυτα χρήσιμη.

    Μεταφέραμε, ανέφερε, κάποιες έγνοιες μας στο Πρωθυπουργό, και ξεκίνησε ένας διάλογος.

    [12] (Κ) Συνάντηση αντιπροσωπείας ΔΗΣΥ - Ερντογάν - Δηλώσεις (2)

    Μήνυμα ειρήνης έδωσε κατά τις επαφές της στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως το μήνυμα αυτό έγινε αποδεκτό με θετικό τρόπο.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ''μεταφέραμε έγνοιες και ανησυχίες, με απώτερο σκοπό να επιτύχουμε τη μόνιμη ειρήνη στην ιδιαίτερη μας πατρίδα την Κύπρο αλλά και γενικότερα προκοπή στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, τρεις χώρες που έχουν ένα κοινό σπίτι, την ΕΕ''.

    [13] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε το απόγευμα τον Ολυμπιακό με 3 - 1 σε αγώνα που έγινε στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 February 2005 - 18:49:14 UTC