Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρώτος Πρεσβευτής Βοσνίας Ερζεγοβίνης
  • [02] (K) Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες - Παράνομη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Υπ. Αρμοστή Μάλτας
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο
  • [07] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Πρεσβείες ΕΕ - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Πρεσβευτές ΕΕ - Συνάντηση (1)
  • [10] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Τουρκία - Πατριαρχείο
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ Πρεσβευτές ΕΕ - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Συνέδριο για Συνθήκη Βασιλείας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [16] (Κ) Αγκυρα - ΔΗΣΥ - Πρεσβευτές ΕΕ
  • [17] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Τ/Κ - Πρόγραμμα
  • [18] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κόφι Ανάν - Ε/κ πλευρά
  • [19] (Κ) Μετανάστες - Επιτροπή - Προεδρία
  • [20] (Κ) ΣΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο ΟΜΕΠΕΓΕ
  • [21] (Κ) Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Ανάν για Κυπριακό
  • [22] (Κ) Αρθουρ Μίλερ - Πέθανε σε ηλικία 89 ετών

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρώτος Πρεσβευτής Βοσνίας Ερζεγοβίνης

    Ο πρώτος Πρεσβευτής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Κύπρο, με έδρα το Τελ-Αβιβ, Νεντέλζκο Μασλέσα, επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

    [02] (K) Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες - Παράνομη επίσκεψη

    Οι αντιπρόσωποι 10 αμερικανικών εταιρειών και ο σύμβουλος για θέματα εμπορίου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα Αμέρ Καγιανί θα πραγματοποιήσουν παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα στις 17 Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη οργανώνεται από το Σύνδεσμο Αμερικανικών Εταιρειών που έχει την έδρα του στην Τουρκία.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Υπ. Αρμοστή Μάλτας

    Η Μάλτα θα συνεχίσει να προτρέπει και να ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο ''να κάνουν ακόμη μια προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών τους και να φθάσουν σε ένα δίκαιο και λειτουργικό αποτέλεσμα'', δήλωσε ο νέος Υπατος Αρμοστής της Μάλτας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Σέιβιουρ Τζον Φάλζον, διαβεβαιώνοντας ότι ''η υποστήριξή μας προς τη χώρα σας θα παραμείνει σταθερή''.

    Επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Φάλζον είπε ότι ''η διαίρεση του νησιού είναι θλιβερό γεγονός και λυπούμαστε βαθιά για την αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για επανένωση στη βάση ενός διζωνικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους που να είναι δίκαιη και αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όπως υποβάλει γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν, η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα και οι προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε, οι συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα, η έλλειψη φαρμάκων από την κυπριακή αγορά, καθώς και οι αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θα μείνουμε τελικά από φάρμακα'' γράφει ότι ενώ τα φάρμακα εξαφανίζονται ένα ένα από τα ράφια των φαρμακείων, χθες δικαιώθηκαν τελικά όσοι υποστήριζαν ότι η Κύπρος θα ξεμείνει από φάρμακα, αφού για πρώτη φορά η κυβέρνηση διά του Υπουργού Υγείας παραδέχθηκε τις ελλείψεις. Αλλού γράφει ότι μόνο μια μεγαλειώδης νίκη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα διαφοροποιήσει το προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό και θα επισπεύσει τις προσπάθειές τους, διαφορετικά οι όποιες κινήσεις από μέρους του διεθνούς οργανισμού θα γίνουν μετά και τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, εντός Απριλίου.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση αναφέρει ότι δύο αξιωματούχοι του Τμήματος Δημοσίων Εργων φέρονται να οικειοποιήθηκαν κυβερνητική περιουσία. Προσθέτει ότι οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή τους. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη τα μέλη του θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό εάν μέχρι τότε δεν τους καταβληθούν οι υπερωρίες που εκκρεμούν από το 1993 και ανέρχονται συνολικά στα 5,3 εκατομμύρια λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ζήτησε κινήσεις'' γράφει ότι η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και έθεσε τα σημεία των αλλαγών, που ζητά στο σχέδιο Ανάν και στα οποία συμπεριλαμβάνονται και θέσεις που υπέβαλε το ΑΚΕΛ στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες χειρονομίες από την Τουρκία για το άμεσο διάστημα. Αλλού γράφει ότι σε τέσσερις πυλώνες (σχέδιο Ανάν, επαφές Ε/Κ και Τ/Κ, στήριξη Τ/Κ και οικονομικό χάσμα), προοπτική των οποίων είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, στηρίζεται στην παρούσα φάση η βρετανική πολιτική, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το συνέδριο του Wilton Park στη Λάρνακα.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Στο ζενίθ το κόστος ζωής'' γράφει ότι αυξήσεις από 3,3% ως 33% έχει επωμιστεί ο Κύπριος καταναλωτής σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών του μαύρου χρυσού, με αποτέλεσμα το καλάθι της νοικοκυράς να αδειάζει ολοένα και περισσότερο, τα κρούσματα αισχροκέρδειας να συνεχίζουν τη δική τους πορεία, ενώ το κράτος να μην μπορεί να θέσει τον καταναλωτή κάτω από την ομπρέλα του. Αλλού γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται γεωργοί λόγω του παγετού, που έπληξε για δύο συνεχή βράδια την επαρχία Λευκωσίας και τα Κοκκινοχώρια, όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες, κυρίως στα χορταρικά, τις πατάτες και τα εσπεριδοειδή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ανάν ζητά γραπτή εγγύηση'' γράφει ότι ο κ. Ανάν ζητά πρωτίστως από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και από την Αγκυρα να υποβάλουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις αλλαγές που θέλουν επί του σχεδίου για να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες. Αλλού γράφει ότι ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα συνοδεύοντας εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των εξαγγελιών της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για μέτρα υπέρ των Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Προϋποθέσεις επιτυχίας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είχε επαφές στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλει το ΑΚΕΛ για να επαναρχίσουν εντατικές επαφές με τα τ/κ κόμματα, ιδιαίτερα με τον ηγέτη του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι για να προλειανθεί το έδαφος, έτσι ώστε εάν θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία κάποια στιγμή να έχει και προϋποθέσεις επιτυχίας. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την αντίδραση του κ. Γκιουλ στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη περί κατοχικών στρατευμάτων, διατύπωσε τη θέση της Λευκωσίας για αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Κάρολος θα παντρευτεί την Καμίλα'' και γράφει ότι ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου στη Βρετανία, Πρίγκιπας Κάρολος θα παντρευτεί την για χρόνια αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τη γυναίκα που για πολλούς ευθύνεται για την καταστροφή του ''παραμυθένιου'' γάμου του με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αλλού αναφέρεται στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί, κάτι που οδήγησε τους φρουτοπαραγωγούς να ανεβάσουν τις τιμές λόγω των ζημιών που υπέστησαν από το κρύο.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Γκιουλ δηλώνει ότι (η λύση) εξαρτάται από τους Κύπριους'' γράφει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προσπάθησε να απαλλάξει την Αγκυρα από τις ευθύνες της στο Κυπριακό, επιμένοντας ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές στο νησί να παρουσιάσουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η χώρα του θα υποστηρίξει. Αλλού γράφει ότι χαρακτηρίζοντας εαυτόν ως ''απεσταλμένο ειρήνης'' , ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι Ε/Κ παραμένουν δεσμευμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας παρά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό ---------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταθέσει γραπτώς και με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με την ετοιμότητα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρακαθίσει σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ο κ. Ανάν είπε ότι έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνομιλίες που είχε χθες στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος ''ζήτησα από τα μέρη να αναλογιστούν το θέμα, να το σκεφθούν σοβαρά και να υποβάλουν εισηγήσεις για το τι αλλαγές θα ήθελαν και για το ποια θα πρέπει να είναι τα σωστά βήματα''.

    ''Νομίζω ότι μετά το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τη δυνατότητα να μιλήσει στο λαό του και να σκεφτεί το θέμα'', πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ''η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να είναι έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών''.

    ''Θα παρότρυνα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να βάλει στο χαρτί τις απόψεις του για τις αλλαγές που θα ήθελε να έχει. Αυτό θα ήταν βοηθητικό για οποιονδήποτε θα λάβει μέρος στις συζητήσεις ή την επανέναρξη των συνομιλιών. Ετσι πιστεύω πρέπει να γίνει το αντίστροφο'', σημείωσε ο Κόφι Ανάν.

    ''Η πρόταση ήταν στο τραπέζι. Είχε διαφωνίες. Ενας λεπτομερής κατάλογος αυτών των διαφωνιών θα βοηθούσε'', επεσήμανε ο κ. Ανάν.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ερωτηθείς εάν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση το Κυπριακό, είπε ότι δεν συζητήθηκε αλλά είναι θέμα το οποίο είναι υπό συνεχή ανασκόπηση τόσο στη Βρετανία όσο και στα πλαίσια της ΕΕ.

    Γκρόσμαν - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------- Η Τουρκία του 2005 έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι καλύτερα εξοπλισμένη απ ότι το 1989 για να επιλύσει εκκρεμή προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση της Αμερικανοτουρκικής Ομοσπονδίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος ανέλαβε ως διπλωμάτης την πρώτη αποστολή του στην Τουρκία το 1989, είπε πως ''λυπούμαστε που μια ιστορική ευκαιρία για μια βιώσιμη, διαρκή λύση χάθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου'', προσθέτοντας πως ''παραμένουμε δεσμευμένοι στο να δούμε να επιτυγχάνεται μια συμφωνία''.

    «Με δεδομένη την ψήφο των Τουρκοκυπρίων υπέρ της ειρήνης και ενός μέλλοντος στην Ευρώπη, κάνουμε ορισμένα βήματα για μείωση της απομόνωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών, και για αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την απόφαση της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου να δώσει στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επεσήμανε ότι η Τουρκία ήλθε πιο κοντά στην ένταξη με την ΕΕ, γιατί έκανε άλματα για να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Συνάντηση ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θεωρεί ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, με μια κοινά αποδεκτή συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν και την οποίαν η Αγκυρα θα υποστηρίξει.

    Σε δηλώσεις του στους Ε/Κ δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Αγκυρα για τις επαφές της αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Γκιουλ απέφυγε να καθορίσει εκείνα τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Τουρκία για να βοηθήσει την επίλυση του προβλήματος, και περιορίστηκε να πει ότι η Αγκυρα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για λύση.

    «Θέλουμε να δούμε μια λύση στο Κυπριακό, υπάρχουν δύο πλευρές στο νησί, το πρόβλημα είναι δικό τους, πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο, εάν οι πλευρές πουν ότι αυτό είναι καλό για εμάς, τότε αυτό θα είναι καλό και για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας πως η Αγκυρα «ενθαρρύνει όλες τις πρωτοβουλίες για ειρήνη».

    Ανέφερε ακόμα πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα που αφορά την περιοχή και η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα είναι αναμεμειγμένη σε αυτό.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ κατανοεί τις θέσεις της ε/κ πλευράς, είπε πως δεν επαφίεται στον ίδιον να πει ναι ή όχι αλλά στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    «Αυτοί θα αποφασίσουν για το θέμα αυτό, ελπίζω ότι θα φτάσουν σε λύση και η Τουρκία θα την στηρίξει», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη θέση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από την Κύπρο, ο κ. Γκιουλ επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές στο νησί θα πρέπει να αποφασίσουν για το σχέδιο λύσης και η Τουρκία θα το υποστηρίζει.

    Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, είπε «τους ενθαρρύνουμε».

    «Εάν υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και πείτε ναι, αυτό θα είναι καλό,» ήταν η απάντηση του κ. Γκιουλ σε επίμονες ερωτήσεις για το τι θα πράξει η Αγκυρα προς την κατεύθυνση μιας λύσης του Κυπριακού.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Πληροφορίες ---------------------------------------------- Χειρονομίες καλής θέλησης αλλά και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν έθεσε χθες η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνάντηση που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Αγκυρα.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση ζητήθηκαν όπως η τουρκική πλευρά προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης στο θέμα των αγνοουμένων και στο θέμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου με την επιστροφή των Βαρωσίων.

    Ζητήθηκε επίσης η άρση όλων των περιορισμών που εφαρμόζει το κατοχικό καθεστώς στην ελεύθερη διακίνηση καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία των ελληνορθόδοξων εκκλησιών στα κατεχόμενα.

    Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τέθηκαν προφορικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και δεν δόθηκε οποιοδήποτε υπόμνημα στον Τούρκο ΥΠΕΞ.

    Στη συνάντηση τονίστηκαν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν ώστε να καταστεί αποδεκτό και στους Ε/Κ, που αφορούν εδαφικές αναπροσαρμογές με αναφορά στο χάρτη που περιλάμβανε το τρίτο σχέδιο Ανάν, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και στη διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης ενώ υπογραμμίστηκε εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ η ανάγκη για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκιουλ επανέλαβε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στο όχι των Ε/Κ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Αναστασιάδης - Ντισλί - Διάσκεψη Τύπου --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο εκ των αντιπροέδρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Σουμπάν Ντισλί εκτιμούν ότι η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία αποτελεί μια καλή κίνηση, αφού και οι δύο χαιρέτισαν με ικανοποίηση την πραγματοποίηση των επαφών ε/κ κόμματος με τουρκικό κόμμα στην Τουρκία.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ευχαριστώντας θερμά για την πρόσκληση, είπε πως η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν πάρα πολύ θερμή και χρήσιμη ενώ ο κ. Ντισλί εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ, στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση είπε πως συζήτησαν «την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κομμάτων, και καλύτερους δυνατούς τρόπους συνέχισης της συνεργασίας ενώ μοιραστήκαμε και τις ανησυχίες και τις έγνοιες που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός με στόχο Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος να συνδημιουργήσουν στην ΕΕ που είναι χώρος διαλόγου, σύγκλισης και αποφάσεων.»

    Χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ «πάρα πολύ θερμή και χρήσιμη» και είπε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και την επίλυση των προβλημάτων που συντηρούν τις ανησυχίες μεταξύ των δύο χωρών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως με την επίσκεψη έχει ανοίξει μια πόρτα, ωστόσο πρόσθεσε, υπάρχουν πολλές πόρτες να ανοίξουν.

    Εγινε, ανέφερε, μια τολμηρή αρχή και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τονίζοντας την υποστήριξή του στην επανένωση της Κύπρου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει η ε/κ πλευρά να κάνει το πρώτο βήμα προς τη λύση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «όσο συμβαδίζουμε μαζί, θα πάμε στον ίδιο προορισμό, η ουσία είναι πώς ξεπερνούμε το πρόβλημα».

    Ο κ. Ντισλί, εκφράζοντας ικανοποίηση για την επίσκεψη ΔΗΣΥ στην Τουρκία, είπε πως το κόμμα του και ο ΔΗΣΥ επιθυμούν μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, ενώ χαρακτήρισε την αποδοχή της πρόσκλησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από το ε/κ κόμμα «τολμηρή».

    Εξέφρασε υποστήριξη για λύση στο Κυπριακό που θα εξευρεθεί, όπως είπε, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που διατύπωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Τουρκία -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τα κατοχικά στρατεύματα, τις σχέσεις στρατού και κυβέρνησης στην Αγκυρα καθώς και τις αντιδράσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    ''Είναι κομματική επίσκεψη, δεν έχω κανένα σχόλιο για την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Τουρκία. Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Γκιουλ επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Τουρκία - Επίσκεψη ΔΗΣΥ ------------------------------------------------- ''Απαράδεκτη'' χαρακτήρισε χθες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην τουρκική ''Μιλιέτ'' για αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι εκπλάγηκε όταν άκουσε αυτές τις δηλώσεις από μια πολιτική δύναμη στην ε/κ πλευρά, η οποία είπε ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί αν δεν εξευρεθεί ''μια δίκαιη λύση στη βάση της ισότητας'', κάτι για το οποίο, όπως είπε, συμφωνούν η τ/κ και η τουρκική πλευρά.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, ο Σερντάρ Ντενκτάς επεσήμανε τη σημασία του διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να αποφεύγεται.

    Δημήτρης Χριστόφιας - Αθήνα - Συναντήσεις - Κυπριακό ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες το πρωί στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Καραμανλής και Χριστόφιας συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε χθες τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη για τις θέσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες αναλύθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και τις προτάσεις του.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό υπάρχει ανοικτή πρωτοβουλία του κόμματος για συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, επισημαίνοντας ότι ''εκκρεμή η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, παρόλο που γίνονται συναντήσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Είναι επίμονη η άποψή μας ότι πρέπει να συναντηθούμε προσωπικά με τον κ. Ταλάτ και να συζητήσουμε και τις ανησυχίες των Ε/Κ''.

    Ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσης του έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Χριστόφιας με την ομόλογό του Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε εγκάρδιο και φιλικό το κλίμα της συνάντησης και πρόσθεσε ότι ''το ενδιαφέρον της κ. Μπενάκη για το κυπριακό είναι μεγάλο, αλλά κάθε συνάντηση μας είναι και μια νέα προσθήκη στις πολύ φιλικές και συντονισμένες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων''.

    Από την πλευρά της η κ. Μπενάκη χαρακτήρισε και αυτή εγκάρδια και φιλική τη συνάντηση της με τον κ. Χριστόφια και πρόσθεσε ''η ειλικρίνεια μεταξύ μας είναι δεδομένη''.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά, ο κ. Χριστόφιας είπε πως με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν και για ''τις προσπάθειές μας να επαναρχίσουν εντατικές επαφές με τα τ/κ κόμματα, ιδιαίτερα με τον κ. Ταλάτ, για να προλειάνουμε το έδαφος εάν θα αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία κάποια στιγμή να έχει και προϋποθέσεις επιτυχίας''.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στενή επαφή με το ΑΚΕΛ και ότι στη σημερινή συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να γίνει αξιολόγηση της περαιτέρω πορείας του κυπριακού ζητήματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Ο κ. Χριστόφιας αντάλλαξε απόψεις και προβληματισμούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και με τον τέως Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    ''Μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τις απόψεις μας και για τα θέματα που έχουν σχέση με τους κανονισμούς εμπορίου και τους λεγόμενους κανονισμούς για άρση της απομόνωσης των Τ/Κ'' είπε ο κ. Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή.

    Απο την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ''συμμεριζόμαστε τις αγωνίες του Δημήτρη Χριστόφια, τον προβληματισμό του, τις προσπάθειες του για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για το πραγματικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει μια νέα πρωτοβουλία για τη λύση του κυπριακού προβλήματος καθώς και για τις ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν μετά τα δημοψηφίσματα στο σχέδιο Ανάν''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι σταθερός συμπαραστάτης των θέσεων, των απόψεων και αντιλήψεων που διαμορφώνονται στην Λευκωσία.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά τις οποίες εξέφραζε την βούληση και την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνηση για διάλογο για το Κυπριακό, επεσήμανε πως ''δεν είναι καινούργια εξέλιξη το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει τη βούλησή να υπάρξει διάλογος ώστε να προχωρήσει η συζήτηση προς τη λύση».

    «Αυτή είναι μια σταθερή βούληση, η οποία είχε εκφραστεί από την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος'', είπε.

    Wilton Park - Συνέδριο - Ανακοίνωση --------------------------------------- Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι η σωστή στιγμή για να ξαναεισέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν θα ήταν επιθυμητό να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρις ότου οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να τις διεξάγουν με πλήρη δέσμευση.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Wilton Park, για τα διαμειφθέντα στο συνέδριο για το Κυπριακό που διοργάνωσε στη Λάρνακα η ακαδημαϊκά ανεξάρτητη αυτή διοικητική υπηρεσία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται επίσης πως η λεπτομερής εργασία των ΗΕ κατά τα χρόνια που πέρασαν παραμένει μια καλή βάση για μια μελλοντική συμφωνία, ''την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία και στις δυο κοινότητες, σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές και άλλες διευθετήσεις που χρειάζονται για μια επιτυχημένη ενιαία Κύπρο''.

    Οι σύνεδροι, σημείωσαν επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως η συμφωνία της ΕΕ το Δεκέμβριο να εισέλθει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τον Οκτώβριο φέτος θα βοηθήσουν, με το χρόνο, πολύ σε μια τελική διευθέτηση στην Κύπρο και πως ''η ανάγκη η Τουρκία να εισέλθει σε μια τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία και οι παρούσες συνομιλίες μεταξύ Ε/Κ και Τούρκων πολιτικών αποτελούν τις αρχικές ενδείξεις για αυτό''.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στο συνέδριο συμμετείχαν 140 άτομα από κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα, ακαδημαϊκά ινστιτούτα, μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι ''είχαν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων ως προς το πως μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέψουν στην ε/κ και την τ/κ κοινότητα να εργαστούν προς μια συμφωνία, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το πλήρες φάσμα των πολιτικών απόψεων στο νησί. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν, όπως αναφέρεται, και πολλοί που είχαν ψηφίσει κατά του σχεδίου Ανάν, ως επίσης άτομα από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και πολλές χώρες της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Χάνεϊ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ εξακολουθεί να μιλά από καθέδρας σαν ουδέτερος σοφός, ο οποίος βλέπει το Κυπριακό ως μια μαθηματική εξίσωση.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Χάνεϊ στο περιθώριο του συνεδρίου για το Κυπριακό που διοργάνωσε στη Λάρνακα το Wilton Park, μια ακαδημαϊκά ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική βιώσιμη λύση πέραν του σχεδίου Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Χάνεϊ ''δεν είχε λάβει υπόψη του ότι για ένα σωστό σχέδιο λύσης χρειαζόταν να δημιουργηθεί εκείνο το απαραίτητο πολιτικο-κοινωνικό υπόβαθρο που να οδηγήσει και τις δύο κοινότητες στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν''.

    ''Οι ατέλειες και οι αδυναμίες του σχεδίου είναι γνωστές και οδήγησαν στην απόρριψη του από το 76% της ε/κ κοινότητας'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Χάνεϊ θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι ''εκείνοι που επείγονται για λύση είναι η δική μας πλευρά, η οποία για τριάντα τόσα χρόνια τώρα υποφέρει λόγω της κατοχής και της παραμονής των στρατευμάτων στην Κύπρο''.

    Εκπρόσωπος - Βρετανικές βάσεις --------------------------------- Δεν έχει εγερθεί θέμα βρετανικών βάσεων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ούτε υπάρχει κάτι νεότερο πέραν από τη συζήτηση που διεξάγεται από το 1960 αναφορικά με το καθεστώς τους.

    Ερωτηθείς εάν εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά των Βρετανών ζητώντας καταβολή αποζημιώσεων ή ενός μέρους του τεράστιου ποσού που οφείλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την παρουσία των βάσεων, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει εγερθεί τέτοιο θέμα.

    Είπε πως το θέμα των βάσεων διέπεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και από το Νόμο περί Κύπρου του βρετανικού Κοινοβουλίου και υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το νομικό καθεστώς των βάσεων, αν δηλαδή είναι ''καθαρά στρατιωτική βάση, αποικία ή κρατίδιο''.

    Εκπρόσωπος - Μπαρόζο - Ταλάτ - ''Εκλογές'' ----------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν γνωρίζει να έχει απευθυνθεί πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σημείωσε πως εάν γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του κ. Ταλάτ, τότε αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής προσπάθειας και των ψηφοφοριών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Υποπτοι φόνου ------------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς ζήτησε προ δύο ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το θέμα των υπόπτων του τριπλού φόνου Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι προφανές ότι οι κατοχικές αρχές δεν επιθυμούν να δικαστούν οι ύποπτοι στις ελεύθερες περιοχές, ίσως γιατί φοβούνται ότι κάτι θα προκύψει.

    Ερωτηθείς εάν υπονοεί το ενδεχόμενο διαπλοκής του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην υπόθεση, δεδομένων των πληροφοριών ότι το κόμμα του είχε καταθέσεις στην Τράπεζα του δολοφονηθέντος Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το προφανές είναι ότι ''δεν επιθυμούν να δικαστούν οι ύποπτοι''.

    ''Διερωτόμαστε γιατί η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τα εντάλματα σύλληψης τα οποία έχουν εκδοθεί από την Ιντερπολ και παρόλα αυτά έχουν απολυθεί οι ύποπτοι, εάν πράγματι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν θέλουν να αποκαλυφθούν, διότι είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν να δικαστούν οι ύποπτοι στις ελεύθερες περιοχές'', δήλωσε.

    Τ/κ Τύπος - Εκσκαφές - Ομαδικοί τάφοι -------------------------------------------------- Η τ/κ πλευρά υπέδειξε 11 νέα σημεία ως χώρους ταφής Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές, όμως δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε εκσκαφές εάν δεν αποφασιστεί προηγουμένως σε ποιο κέντρο θα γίνονται οι εξετάσεις DNA για διακρίβωση της ταυτότητας των λειψάνων, έγραψε χθες η τ/κ εφημερίδα «Βατάν».

    Η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του εκπροσώπου της τ/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Ρουστέμ Τατάρ ότι έχει δώσει στοιχεία στην ε/κ πλευρά την περασμένη Παρασκευή για 11 νέους χώρους ταφής.

    Ηλίας Γεωργιάδης - Δηλώσεις Τατάρ - Αγνοούμενοι ----------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τον ισχυρισμό που αποδίδεται στον Τ/Κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ ότι ''έχει δώσει στοιχεία στην ε/κ πλευρά την περασμένη Παρασκευή για 11 νέους χώρους ταφής'' Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συνεδρία της Παρασκευής συμφωνήθηκε ότι τα μέλη της ΔΕΑ δεν θα έδιναν δημόσια πληροφορίες για αριθμούς τόπων ταφής ή ατόμων.

    ''Αυτό όχι μόνο γιατί οι πληροφορίες που δόθηκαν στη ΔΕΑ χρειάζονται ακόμη συμπλήρωση και τεκμηρίωση αλλά και γιατί κρίθηκε πως δεν θα ήταν σωστό σε αυτό το στάδιο να λέγονται ή να σχολιάζονται ενέργειες ή πληροφορίες κατά ένα τρόπο που πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση στους συγγενείς των αγνοουμένων, οι ευαισθησίες και τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να είναι σεβαστά από όλους'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ''ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμη είναι μακρύς και οι εμπειρίες του παρελθόντος δεν επιτρέπουν δυστυχώς μεγάλη αισιοδοξία''. Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρώτος Πρεσβευτής Βοσνίας Ερζεγοβίνης

    Πρεσβευτής Βοσνίας Ερζεγοβίνης - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------ Ο πρώτος Πρεσβευτής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Κύπρο, με έδρα το Τελ-Αβιβ, Νεντέλζκο Μασλέσα, επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διασφαλίζει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως ''στόχος μας είναι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να μπορούν απολαμβάνουν όσο το δυνατό περισσότερο τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ένταξη της χώρας μας''.

    Ο κ. Μασλέσα ανέφερε, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια, πως ''από τότε που η Κύπρος έγινε επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελπίζουμε πως η Βοσνία Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη της χώρας σας και να ωφελείται από τις δικές σας εμπειρίες και τις γνώσεις κατά τη διαδικασία της ένταξής μας''.

    Πρεσβευτής Μάλτας - Διαπιστευτήρια -------------------------------- Η Μάλτα θα συνεχίσει να προτρέπει και να ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο ''να κάνουν ακόμη μια προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών τους και να φθάσουν σε ένα δίκαιο και λειτουργικό αποτέλεσμα'', δήλωσε ο νέος Υπατος Αρμοστής της Μάλτας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Σέιβιουρ Τζον Φάλζον, διαβεβαιώνοντας ότι ''η υποστήριξή μας προς τη χώρα σας θα παραμείνει σταθερή''.

    Επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Φάλζον είπε ότι ''η διαίρεση του νησιού είναι θλιβερό γεγονός και λυπούμαστε βαθιά για την αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας για επανένωση στη βάση ενός διζωνικού δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους που να είναι δίκαιη και αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες''.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ''παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διασφαλίζοντας την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους'' και σημείωσε ότι προσβλέπει στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μάλτα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπούλιας - Συγχαρητήρια ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Παπούλιας ''είναι γνώστης του κυπριακού προβλήματος, γνωστός επίσης για τη δημοκρατική του δράση εναντίον της δικτατορίας, άξιος διάδοχος του άξιου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου προς τον οποίο εκφράζουμε βαθιά εκτίμηση εκ μέρους όλων στην Κύπρο''.

    Βέλγιο - Συνέδριο για ομοσπονδία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ----------------------------------------------------------- Κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης του Βελγίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σε διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες με θέμα το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

    Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, πολιτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεων νεολαίας από διάφορες χώρες, θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου και θα είναι τριήμερο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί μέσω του διαδικτύου από τη βελγική κυβέρνηση, θα είναι ο πρώτος κύριος ομιλητής κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, την Πέμπτη, 3 Μαρτίου.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσουν ομάδες εργασίας για συζήτηση πτυχών και προβλημάτων διαφόρων ομοσπονδιακών συστημάτων. Στην ομάδα εργασίας η οποία θα συνέλθει την Παρασκευή 4 Μαρτίου για να μελετήσει το θέμα ''συλλογική εκπροσώπηση και ταυτότητα'' θα μιλήσει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Κυπριακή κυβέρνηση - Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι - Συνάντηση --------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε χθες τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σημειώνοντας ότι ''το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης δηλώνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση επίτευξης ειρηνικής διευθέτησης της διένεξης, μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη του Κουαρτέτου''.

    ''Ο στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Προστίθεται ότι η κυβέρνηση ''επιθυμεί να εκφράσει την ευαρέσκειά της προς όσους συνέβαλαν εποικοδομητικά για να καταστεί δυνατή αυτή η εξέλιξη και ιδιαίτερα προς τη φιλοξενούσα χώρα, Αίγυπτο, και τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, οι πολιτικές ικανότητες του οποίου αποδείχθηκαν υψίστης σημασίας για την αναζωπύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας''.

    ΚΟΤ - Φωτίου - Λιβάνιος Υπουργός Τουρισμού - Συμφωνία ----------------------------------------------------- Τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων για προσέλευση τουριστών από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, την Ινδία και την Ευρώπη προς την Κύπρο και το Λίβανο, αποφάσισαν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου Φαμπίτ Χαϊκάλ ελ Καζέν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΤ, ο κ. Φωτίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε στο Λίβανο μεταξύ 7 και 9 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με τον κ. Ελ Καζέν, στον οποίο διαβίβασε πρόσκληση εκ μέρους του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΟΤ στο Λίβανο εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας του Οργανισμού για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    Υπουργός Παιδείας - Λώρης Τρύφων - 12η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση --------------------------------------------------------------- Με τη συμμετοχή 180 εκθετών από 18 χώρες άνοιξε χθες τις πύλες της η 12η Διεθνής Εκπαιδευτική Εκθεση στη Λευκωσία, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες (10 - 13 Φεβρουαρίου).

    Σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε πως ''σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να επιφέρουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα''.

    Σε ό,τι αφορά τη 12η Διεθνή Εκπαιδευτική Εκθεση, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων είπε πως αυτή πραγματοποιείται στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου με συμμετοχές από 17 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισπανία, Λίβανος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία και Τσεχία.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη ------------------------------- Ανοδικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν κυρίως σε τίτλους της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.198.17 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,37% και έκλεισε στις 87,52 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 897 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο

    [07] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Πρεσβείες ΕΕ - Συνάντηση

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν

    Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν δεν είναι αντικειμενική, σχολίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις αν ο κ. Ανάν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό και ιδιαίτερα αν αποδέχεται την αρχή για ουσιαστικές αλλαγές επί του σχεδίου του.

    ''Πρέπει να μελετήσουμε πολύ σοβαρά το πλήρες κείμενο της δήλωσης. Από μια πρώτη εκτίμηση θεωρώ ότι η δήλωση του ΓΓ δεν είναι αντικειμενική. Δεν θεωρώ ότι είναι αντικειμενικότητα από τη μια να αναφέρεται εις τις δηλώσεις και διακηρύξεις του κ. Ερντογάν και από την άλλη μόνο στη δική μας πλευρά να αποτείνεται για να υποβληθούν γραπτώς προτάσεις και εισηγήσεις'', απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν ρωτήθηκε για τη χθεσινή δήλωση του κ. Ανάν στο Λονδίνο.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ούτε ο κ. Ερντογάν έχει υποβάλει τέτοιες (προτάσεις για αλλαγές), αλλά δεν τον άκουσα να ζητά να γίνει το ίδιο και από την τουρκική πλευρά''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ''το δεύτερο θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι ποιος ο σκοπός της υποβολής αυτών των προτάσεων, τι σκοπεύει (ο κ. Ανάν) να κάνει μετά, ποιου είδους πρωτοβουλία σκοπεύει, αν σκοπεύει να αναλάβει, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο της διαιτησίας και να επιδοθούμε στη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών''.

    ''Δεν μπορούμε να αποτύχουμε δεύτερη φορά, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους και για τούτο πρέπει να γίνει δεχτή η αρχή για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν η επιστολή που απέστειλε στον κ. Ανάν στις 6 Ιουνίου 2004 αποτελεί ουσιαστικά τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: "Οχι. Δεν νομίζω η πιο εποικοδομητική εξέταση των δηλώσεων της κυβέρνησης είναι να ανιχνεύουμε με το μικροσκόπιο τις λέξεις για να επισημαίνουμε τάχατες αντιφάσεις''.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επιστολή αυτή είναι γνωστή, αφού εστάλη σε αρχηγούς κρατών στους οποίους ''εξήγησε ποιες ήταν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού και ποια κατά τη δική μας ερμηνεία ήταν τα σημεία που ενοχλούν τον κυπριακό ελληνισμό και τον οδήγησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν με τέτοια μεγάλη πλειοψηφία''.

    ''Αρα'', συνέχισε, ''όποιος θέλει να επισημάνει ποιες είναι οι ανησυχίες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να δεχτεί ένα σχέδιο λύσης βασισμένο στις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μπορεί να στραφεί σε αυτό το έγγραφο και άρα διπλά είναι αδικαιολόγητος κάποιος να λέει ότι 'δεν γνωρίζουμε τι είναι που θέλετε'''.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να ζητήσει διευκρινίσεις από το Γενικό Γραμματέα σχετικά με τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Βεβαίως. Θα διερευνήσουμε τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κ. Ανάν''.

    ''Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες χωρίς να έχουμε και από τον ίδιο εξηγήσεις για το τι είναι που σκοπεύει να κάνει και τι εννοεί και κυρίως αν τώρα αποδέχεται την αρχή ότι το σχέδιο χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Πρεσβευτές ΕΕ - Συνάντηση (1)

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά το Κυπριακό και τους στόχους της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, είχε σήμερα η αντιπροσωπεία του κόμματος, υπό τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη, με Πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αγκυρα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σε έκταση τις ανησυχίες και προσδοκίες των Ε/Κ.

    [10] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Τουρκία - Πατριαρχείο

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ΓΓ ΟΗΕ

    Η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να θέσει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών τις διαπραγματευτικές της θέσεις προτού ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αναμένει και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις του.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ε/κ πλευρά επιζητεί συμφωνημένη λύση στα πλαίσια και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πριν να τεθεί οτιδήποτε σε δημοψήφισμα.

    Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ανάν στο Λονδίνο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν ο Γενικός Γραμματέας εννοεί ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση με σκοπό να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αυτό χαιρετίζεται''.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4515               0,4542
    Λίρα Αγγλίας              0,8430               0,8480
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4269            0,4303
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3531            0,3559
    Δολάριο Καναδά                  0,3630            0,3659
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0690            0,0695
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3736            0,3765
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Αγκυρα - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ Πρεσβευτές ΕΕ - Συνάντηση

    Το Κυπριακό, οι ανησυχίες και οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς για το πρόβλημα, καθώς και οι στόχοι της επίσκεψης του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Τουρκία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις στους Ε/Κ δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν ανησυχίες από πρεσβευτές για τη στασιμότητα στο Κυπριακό ενώ τονίστηκε η σημασία του διαλόγου για εξεύρεση λύσης.

    Σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Ολλανδού Πρεσβευτή στην Αγκυρα, που εκπροσωπεί τη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ. «Εγινε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση και όσον αφορά το Κυπριακό και τους επιδιωκόμενους στόχους μέσα από την επίσκεψή μας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Η συζήτηση, επεσήμανε, περιστράφηκε κατά κύριο λόγο στους προβληματισμούς, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

    [14] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Πρόεδρος ΚΕΒΕ - Συνέδριο για Συνθήκη Βασιλείας

    Η Κύπρος ήταν και παραμένει ''ένα από τα πιο επιτυχημένα'' χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι η επιτυχία της αυτή αποτελεί τον κύριο λόγο της σκληρής επίθεσης που δέχεται ''από πολλούς που δεν γνωρίζουν'' και το μόνο που γνωρίζουν είναι ''διαδόσεις πως η Κύπρος είναι ένας χώρος ξεπλύματος χρήματος''.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο, που συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και νέα υψηλότερη τιμή εντός του 2005, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διευρύνοντας παράλληλα τα κέρδη, που καταγράφει από την αρχή του έτους, στο σημαντικό ποσοστό του 21,4% (216,9 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,59%, κλείνοντας στις 1.229,17 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 2,71% και έκλεισε στις 89,89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες με τις τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική να πραγματοποιούν συναλλαγές συνολικής αξίας πέρα του ενός εκ. λιρών.

    [16] (Κ) Αγκυρα - ΔΗΣΥ - Πρεσβευτές ΕΕ

    [17] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Τ/Κ - Πρόγραμμα

    [18] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κόφι Ανάν - Ε/κ πλευρά

    Δεν αφορούν την τουρκική κυβέρνηση αλλά την ελληνοκυπριακή πλευρά οι χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

    [19] (Κ) Μετανάστες - Επιτροπή - Προεδρία

    Εντονες τριβές μεταξύ των κρατών μελών αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης για νομιμοποίηση περίπου 800.000 ξένων που βρίσκονται στη χώρα αυτή χωρίς νόμιμη παραμονή.

    [20] (Κ) ΣΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο ΟΜΕΠΕΓΕ

    [21] (Κ) Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Ανάν για Κυπριακό

    [22] (Κ) Αρθουρ Μίλερ - Πέθανε σε ηλικία 89 ετών


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 February 2005 - 18:49:22 UTC