Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία
  • [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ρότε - Κανονισμός - Τ/Κ
  • [03] (Κ) USAID - Εκθεση αξιολόγησης - Κύπρος - Επαναπροσέγγιση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Συνταγματική Συνθήκη - Ρώμη (1)
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Συνταγματική Συνθήκη (2)
  • [09] (Κ) Μπαρόζο - Ανακοίνωση - Επιτροπή
  • [10] (Κ) Βουλή - ΚΣΣΕ - Κύπριοι βουλευτές - Ουκρανία
  • [11] (Κ) Πρόντι - Επιτροπή ΕΕ - Παράταση θητείας
  • [12] (Κ) Κλιμάκιο Βουλής Κοινοτήτων - Κυπριακό - Ερευνα
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο- Μπαρόζο και Μπορέλ- Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [17] (Κ) Τζακ Στρο - Τομ Κοξ - Κυπριακό - Επιστολή
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μη υποβολή πρότασης για νέα Επιτροπή-Κυπριανού
  • [20] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Ουκρανία - Εκλογές
  • [21] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Γ' γύρος - Αποτελέσματα
  • [22] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
  • [23] (Κ) Κασουλίδης- Χρηματοδότηση Τ/Κ -Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [24] (Κ) Δημητρίου- Χρηματοδότηση Τ/Κ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει το προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλείται η Αγκυρα να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αποφασιστική δύναμη είναι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων, οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή.

    [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ρότε - Κανονισμός - Τ/Κ

    Εγκρίθηκε αργά χθες βράδυ κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε, σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων, ώστε να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας.

    [03] (Κ) USAID - Εκθεση αξιολόγησης - Κύπρος - Επαναπροσέγγιση

    "Πρόωρες και γενικά χαμένες" φαίνεται ότι ήταν οι προσπάθειες για να επιβληθεί κάποιο επίπεδο δικοινοτικών επαφών μεταξύ μη κυβερνητικών οργανισμών στην Κύπρο, αναφέρει έκθεση αξιολόγησης για τα κονδύλια αμερικανικού προγράμματος βοήθειας προς την Κύπρο.

    Η έκθεση/αξιολόγηση, που επικροτεί κατά γενικό κανόνα την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων της Κύπρου μέσω δικοινοτικών επαφών, θέτει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τους στόχους, τη μεθοδολογία, την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών, ακόμα και τον τρόπο επιλογής οργανισμών για χρηματοδότηση καθώς επίσης και τη διαδικασία παρακολούθησης του έργου και των αποτελεσμάτων.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση, που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, για το Δικοινοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, οι επιστολές που απέστειλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Ολλανδό ομόλογό του και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ σε σχέση με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, το άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ''Ουάσιγκτον Τάιμς'' για το σχέδιο Ανάν και η καταχώρηση σήμερα στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας του κατηγορητηρίου της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Τέρμα η UNOPS'' γράφει ότι έκθεση που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη αναφέρει ότι με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα συνεχιστεί ή πρέπει να συνεχιστεί το Δικοινοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ή οποιαδήποτε άλλη διεθνής οικονομική βοήθεια που θα έχει ως στόχο να πείσει τους Ε/Κ να ψηφίσουν υπέρ της ειρήνης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξαγγείλει από την 1η Νοεμβρίου 2004 στους αεροσυνοδούς και στις συντεχνίες τους αλλαγές στο πρόγραμμα υπηρεσίας.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεχάστε το κυβερνητικό χρήμα'' γράφει ότι μέσα σε έντονα ηλεκτρισμένο κλίμα διεξήχθη χθες η συζήτηση για τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών με τον αρμόδιο Υπουργό να μην πείθει τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας δήλωσε χθες ότι θα καταχωρηθεί σήμερα στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας το κατηγορητήριο για την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ιδού ποιοι πήραν τα 60 εκ. δολάρια'' γράφει ότι οι άμεσες αναφορές στο σχέδιο Ανάν είναι πολύ περιορισμένες και αναφέρονται συγκεκριμένα στη μετάφραση του σχεδίου και στις εκδόσεις που έγιναν για ενημέρωση του κοινού. Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα που είχε το ''Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης'', αφού το σχέδιο Ανάν δεν εγκρίθηκε τελικά στο δημοψήφισμα. Γράφει, επίσης, ότι έκθεση του London School of Economics δείχνει πως τα κέρδη των Κυπρίων φαρμακέμπορων διατηρούνται σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά των Ευρωπαίων.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Το τιμολόγιο σε δολάρια'' γράφει ότι έκθεση που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσιάζει τον τρόπο που διαμοιράστηκαν 60,5 εκ. δολάρια από το 1998 μέχρι το 2004 για ''δικοινοτικά έργα''. Προσθέτει ότι μεγάλο μέρος από αυτά διατέθηκαν πριν από το δημοψήφισμα για προώθηση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έξι Τ/Κ, οι πρόγονοι των οποίων είχαν μάντρες κοντά στον Πύργο Τηλλυρίας τις οποίες εγκατέλειψαν το 1963, ζητούν τώρα αποζημιώσεις για κατοχή της περιουσίας τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παρανομεί το κράτος'' γράφει ότι "κατάφωρα και πρόδηλα όσο με κανένα άλλο τρόπο παραβιάζει το ίδιο το κράτος τη νομοθεσία που ψήφισε προ 17 μηνών η Βουλή για τις διαφημιστικές πινακίδες", και προσθέτει ότι διαφημίζεται πλέον και το ίδιο σε αυτές, όπως φαίνεται από την τακτική προβολής της εκστρατείας για ''φορολογική αμνηστία''. Γράφει, επίσης, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ έστειλε επιστολές προς Ολλανδό ομόλογό του και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, στις οποίες εκφράζει ανησυχίες για σημεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πακτωλός δολαρίων από ΗΠΑ'' γράφει ότι άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες πως υπήρξαν χρηματοδοτήσεις σε οργανώσεις που υποστήριξαν το ''ναι'' προκειμένου να περάσει το σχέδιο Ανάν περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης των δικοινοτικών προγραμμάτων που έγινε για λογαριασμό των ΗΠΑ. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε άρθρο του στην ''Ουάσιγκτον Τάιμς'' αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν περιείχε αβεβαιότητες, οι οποίες σήμαιναν την αρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων που θα μονιμοποιούσαν το διαχωρισμό της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Μετρητά των ΗΠΑ δαπανήθηκαν για πληροφόρηση μόνο'' γράφει ότι ο ΟΗΕ είπε χθες πως η χρήση δικοινοτικών χορηγιών την περίοδο πριν το δημοψήφισμα είχε μοναδικό στόχο την παροχή πληροφοριών και στα δύο στρατόπεδα του ''ναι'' και του ''όχι''. Γράφει, επίσης, ότι η ΟΕΛΜΕΚ χθες στήριξε τον υφιστάμενο ''κατάλογο αναμονής'' για την εργοδότηση στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι τα κρατικά σχολεία πλήττονται από γεροντοκρατία.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει το προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλείται η Αγκυρα να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αποφασιστική δύναμη είναι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων, οι κυβερνήσεις και η Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της σύναψης διπλωματικών σχέσεων με την Αγκυρα, ανέφερε ότι θα είναι αναγκαίο επακόλουθο όταν η Τουρκία κατανοήσει ότι έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί στη σημερινή του συνεδρία μεταξύ άλλων και με το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενόψει της επίσκεψης του στη Ρώμη για την υπογραφή του.

    Ευρωκοινοβούλιο - Ρότε - Κανονισμός - Τ/Κ -------------------------------------------- Εγκρίθηκε αργά χθες βράδυ κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε, σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων, ώστε να ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Χρηματοδοτικός Κανονισμός εγκρίθηκε από την Επιτροπή κατόπιν μακράς συζήτησης και αφού τροποποιήθηκε έτσι ώστε τα χρήματα που θα διατεθούν στην τ/κ κοινότητα να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να μην παραβλάπτεται το δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας.

    Η πρόταση για την τροπολογία αυτή κατατέθηκε από την κ. Ρότε ενώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατατέθηκε και δεύτερη τροπολογία της κ. Ρότε ως συμβιβασμός με τις τουρκικές απόψεις που εισηγείτο την έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο εντός τριών μηνών. Εκ μέρους του ΕΛΚ υπεβλήθη ένσταση στην τροπολογία αυτή με αντιπρόταση η έγκριση του Κανονισμού για το εμπόριο να εγκριθεί ''το συντομότερο δυνατόν'' και όχι εντός τακτού χρονικού διαστήματος.

    Εγινε συζήτηση, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, και ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία η τροπολογία του ΕΛΚ εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία. Ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης της κ. Ρότε καταψηφίστηκε μόνο από Ευρωβουλευτές της άκρας δεξιάς και των Ανεξαρτήτων των Εθνών.

    Η έκθεση αυτή παραπέμπεται στην επόμενη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Εκθεση Ερλινγκ -------------- Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων χθες βράδυ συζητήθηκε επίσης η έκθεση Ερλινγκ για την Τουρκία και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Ερλινγκ, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, δέχθηκε έντονη επίθεση από αρκετούς Ευρωβουλευτές διαφόρων ομάδων με το ισχυρισμό ότι είναι ιδιαίτερα σκληρός στις αναφορές του εις βάρος της Τουρκίας.

    Στη συζήτηση διατυπώθηκαν επίσης αντεπιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία χαρακτηρίζονται οι αντιτιθέμενοι Ευρωβουλευτές στην έκθεση ότι διάκεινται ''εξωφρενικά'' υπέρ των τουρκικών θέσεων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, η έκθεση Ερλινγκ θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των επόμενο μήνα.

    Αγνοούμενοι - INFORCE - Μάργκαρετ Κοξ ---------------------------------------- Πραγματική δέσμευση να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων διακρίνει ότι υπάρχει και στις δύο πλευρές στην Κύπρο η εκτελεστική διευθύντρια και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης INFORCE Μάργκαρετ Κοξ, που έχει καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για διενέργεια εκταφών στο νησί.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κοξ είπε πως η INFORCE αναμένει να της σταλούν περαιτέρω πληροφορίες και από τις δύο πλευρές αναφορικά, μεταξύ άλλων, με τους χώρους που πιστεύεται ότι υπάρχουν τάφοι, τον αριθμό των αγνοουμένων, τα προθανάτια στοιχεία καθώς και την τράπεζα γενετικού υλικού.

    ''Χρειαζόμαστε αρκετά στοιχεία για να διαμορφώσουμε την πρότασή μας για αυτό το έργο,'' είπε, σημειώνοντας πως τα πιο πάνω θέματα συζητήθηκαν σε συντομία με τα μέλη της ΔΕΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της INFORCE στην Κύπρο.

    Αναμένουμε, είπε, τις επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία ''στο πολύ σύντομο μέλλον, ελπίζοντας να προχωρήσουμε στο έργο που πρέπει να γίνει''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ίδια διαπίστωσε πραγματική δέσμευση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, η κ. Κοξ απάντησε ''βεβαιότατα''.

    ''Εντυπωσιάστηκα πολύ από τη θέληση και τη συνεργασία που επέδειξαν και οι δύο πλευρές και ελπίζω ότι θα συμβάλει (αυτό το έργο) στη συμφιλίωση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως θα επιστρέψει στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της που η INFORCE είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων.

    ''Πρέπει να ετοιμάσουμε μια σωστή πρόταση που να περιλαμβάνει και το κόστος της όλης εργασίας και είμαι σίγουρη ότι εάν τα πράγματα προχωρήσουν όπως όλοι αναμένουμε, θα έρθουν στην Κύπρο κάποια μέλη της οργάνωσής μας για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να δούμε πώς προχωρούμε'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμα πως ο χρόνος που θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταφής λειψάνων θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από τα στοιχεία που η κάθε πλευρά θα αποστείλει στην οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία και είναι μέρος του πανεπιστημίου του Μπόρμουθ.

    Είναι πολύ δύσκολο να καθορίσουμε χρονοδιάγραμμα για το όλο έργο πριν ενημερωθούμε για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, κατέληξε.

    Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Ποινές ----------------------------------------- Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα, «μπλοκάρισαν» χθες στο Λουξεμβούργο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας στις ελάχιστες ποινές που θα επιβάλλονται σε ναυτικούς και πλοιοκτήτας σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας, που οφείλεται σε ατύχημα.

    Η άρνηση των τριών χωρών εκδηλώθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Οι αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας υπέβαλαν κοινή πρόταση τροποποίησης της υπό εξέτασης πρότασης καθότι :

    -αυτή πρέπει να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών μελών, όπως προβλέπονται στις Διεθνείς Συμβάσεις MARPOL και UNCLOS.

    -δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες/μεταχείριση για τα κοινοτικά πλοία σε σχέση με πλοία τρίτων χωρών.

    -δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να επιβάλουν απεριόριστες χρηματικές ποινές σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος.

    Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, τόνισε με έμφαση τη μεγάλη σημασία που έχει για την Κύπρο η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, από την μια, αλλά και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και η προστασία του ναυτιλιακού επαγγέλματος. Εξέφρασε επίσης τις έντονες ανησυχίες του, καθότι οι ρυθμίσεις που επιδιώκονται με την Απόφαση Πλαίσιο θα οδηγήσουν στην υποστολή της Ευρωπαϊκής σημαίας από τα πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, τα οποία θα επιλέγουν νηολόγια τρίτων χωρών.

    Ο κ. Θεοδώρου πρότεινε όπως το θέμα παραπεμφθεί για περαιτέρω συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κάτι που υποστήριξαν η Ελλάδα και η Μάλτα, ενώ κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και των κρατών μελών που αντιτίθενται στην κοινή πρότασης της Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αρνητικές προεκτάσεις της υιοθέτησης της Απόφασης Πλαίσιο ως έχει.

    Το βέβαιο, πάντως είναι ότι η Ολλανδική Προεδρία θα επανέλθει, παραπέμποντας κατά πάσα πιθανότητα την πρόταση στο πλέον υψηλό επίπεδο, δηλαδή στους ευρωπαίους ηγέτες. Οπως είπε ο Ολλανδός Προεδρεύων της χθεσινής συνεδρίασης, εξετάζεται η παραπομπή του θέματος είτε στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (4-5 Νοεμβρίου) είτε στην επόμενη στις 17 Δεκεμβρίου.

    ΕΕ - Βιομετρικά στοιχεία - Διαβατήρια ----------------------------------------- Ολα τα νέα διαβατήρια που εκδίδονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φέρουν ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου το αργότερο σε 18 μήνες από τώρα και δακτυλικό αποτύπωμα το αργότερο σε 36 μήνες από τώρα.

    Την απόφαση αυτή έλαβε χθες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρεας Χρίστου.

    Η Βρετανία και η Ιρλανδία που δεν είναι μέλη της Συμφωνίας Σέγκεν (προβλέπει την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Κοινότητας) γνωστοποίησαν ότι θα εφαρμόσουν την προχθεσινή απόφαση, ενώ και δύο τρίτες χώρες, η Νορβηγία και η Ισλανδία θα εφαρμόσουν την απόφαση.

    Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την εισαγωγή μόνο ψηφιακής φωτογραφίας, ενώ άφηνε στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους την επιβολή δακτυλικού αποτυπώματος. Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε κατ' αρχήν την πρόταση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και τους Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO), η πρόταση επανήλθε στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τους «25» ότι από τον Οκτώβριο του 2005 θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς βίζα στο αμερικανικό έδαφος, μόνος στους κατόχους διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, όπως ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικό αποτύπωμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτείται η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. Οι πιέσεις αυτές, υποχρέωσαν προχθές το Συμβούλιο Υπουργών στην εισαγωγή και των δύο βιομετρικών στοιχείων.

    Στόχος του μέτρου είναι να καταστήσει πιο δύσκολη την παραχάραξη κοινοτικών διαβατηρίων. Την επιθυμία για πιο ασφαλή διαβατήρια είχε εκφράσει και η Σύνοδος Κορυφής της Χαλκιδικής, τον περασμένο τον Ιούνιο του 2003.

    Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε πέρυσι το Φθινόπωρο κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία στις βίζες που χορηγούνται σε υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην Κοινότητα θα υπάρχουν βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς επίσης και ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου. Το μέτρο που θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Υπουργός Αμυνας - 28η Οκτωβρίου - Επέτειος --------------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρινικόλας δήλωσε χθες βράδυ ότι για την Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι νοητή η έκδοση λευκής επιταγής στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Για τη λύση του Κυπριακού ανέφερε ότι ''πρέπει να διασφαλίζει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου''.

    Μιλώντας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων πρέπει να γίνεται σεβαστό, ενώ το περιουσιακό είναι αναγκαίο να λυθεί στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    ''Διεκδικούμε'', είπε, ''απλά και μόνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, όπως τα δικαιούνται και τα απολαμβάνουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας ''πέραν τούτων είναι σαφές ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα της νέας τάξης πραγμάτων και να δημιουργεί τις δομές για μια λειτουργική οικονομία''.

    Πρόσθεσε ότι ''στη μικρή μαρτυρική μας πατρίδα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του λαού μας, για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και για τη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος να ζήσουμε σε μια ειρηνική, ελεύθερη και επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα όλων των κατοίκων της''.

    Επιπλέον, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως ''η δική μας επίμονη και σταθερή προσήλωση στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες η ανθρωπότητα έδωσε εκατόμβες θυμάτων στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών μας''.

    Σε ό,τι αφορά την ένταξη τηε Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''από την 1η του Μάη του 2004, διανοίγει καινούργιες ελιπιδοφόρες προοπτικές τόσο για τη μελλοντική οικονομική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας, όσο και για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος''.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως ''η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, δε σημαίνει και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ερμηνεύεται ως άρνηση και απόρριψη μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Είπε ότι ο λαός της Κύπρου στο σύνολό του ''επιθυμεί διακαώς μία σωστή λύση, γιατί είμαστε όλοι εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια τα αποτελέσματα της διχοτόμησης και της κατοχής''.

    Αναφορικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''ενώ εκ πρώτης όψεως εμφανίζεται ως θετική για το τουρκικό αίτημα, εν τούτοις καθορίζει ένα μεγάλο αριθμό εμποδίων τα οποία η Τουρκία πρέπει να υπερπηδήσει''.

    Υπουργός Εμπορίου - Δαμασκός - Αμμάν --------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ολοκλήρωσε προχθές την επίσημη επίσκεψή του στη Δαμασκό και μετέβη στο Αμμάν, όπου θα έχει συναντήσεις με Υπουργούς και τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Ιορδανίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του στη Συρία, ο κ. Λιλλήκας έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Mahammad Naji Otri, στον οποίο επέδωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί φιλικοί δεσμοί των δύο χωρών και η πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Λιλλήκας είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου Amer Husni Lufti, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Bashir Al Munajjed, Πετρελαίων και Φυσικών Πόρων Ibrahim Haddad και Τουρισμού Sa&acute;adallah Agha al-Qala.

    Στις πιο πάνω επαφές ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Συρίας και ανταλλάγηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για ενδυνάμωση της συνεργασίας.

    Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων περιλαμβάνοντο θέματα οικονομικής, τεχνικής, τεχνολογικής και τουριστικής συνεργασίας και συμφωνήθηκαν μηχανισμοί και τρόποι προώθησης των διαφόρων προτάσεων.

    Μεταξύ των διαφόρων θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας, επισημαίνοντας τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, υπήρξε κοινή αντίληψη για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης των προσπαθειών για στενότερη συνεργασία των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο χωρών με τη διοργάνωση Σεμιναρίων και την ανταλλαγή επισκέψεων επιχειρηματικών αποστολών για διερεύνηση των ευκαιριών που προσφέρονται για επενδύσεις και κοινοπραξίες.

    Στον τομέα της τεχνολογίας, ο κ. Λιλλήκας παρουσίασε τις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί Περιφερειακό Τεχνολογικό Κέντρο και πρότεινε στη συριακή πλευρά να συμμετάσχει στα διάφορα περιφερειακά προγράμματα της Κύπρου και ιδιαίτερα στο ερευνητικό κέντρο που θα εγκαθιδρυθεί στην Κύπρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard για έρευνες στους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος.

    Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Εσθονία ------------------------------------------------ Ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους τρόπους με τους οποίους τόσο η Κύπρος όσο και η Εσθονία, ως μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με την Πρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ene Ergma.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τριήμερη επίσκεψή τους στην Εσθονία, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Επιτροπής Εξωτερικών του Εσθονικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Ανδρέας Αγγελίδης, έγιναν προχθές δεκτοί από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Εσθονίας, ενώ είχαν επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Marko Mihkelson παρέθεσε το βράδυ δείπνο προς τιμή της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπίας, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Εσθονίας - Κύπρου Jaanus Marrandi, παρέθεσε γεύμα εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η κ. Ergma εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός της ένταξης και των δύο φίλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη βεβαιότητά της ότι τα δύο Κοινοβούλια θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενότερα και να εμβαθύνουν περαιτέρω τις ήδη πολύ καλές σχέσεις τους σε αυτά τα πλαίσια.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ακολούθησε συζήτηση πάνω σε επιμέρους πτυχές του προβλήματος.

    Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις γύρω από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς και για την ευρύτερη πολιτική της Ε.Ε. για τους Νέους Γείτονες και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Εσθονία και η Κύπρος στις αντίστοιχες περιοχές τους και στις σχέσεις της Ενωσης με συγκεκριμένες χώρες ή σε συγκεκριμένες τομείς.

    Κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών του Εσθονικού Κοινοβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η λύση του προβλήματος να εξευρεθεί στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να λαμβάνει υπόψη και τα δικαιώματα και τις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς αυτό να επηρεάζει την όλη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν, ούτε και τα συμφέροντα και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Τόσο στην εν λόγω συνάντηση, όσο και στις άλλες συναντήσεις κατά την επίσκεψη στην Εσθονία, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους συνομιλητές της αντιπροσωπίας για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη που η Εσθονία προσφέρει στον αγώνα του κυπριακού λαού για την επανένωση της νήσου.

    Η Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία απάντησε σε ερωτήσεις Εσθονών συναδέλφων τους για το ρόλο και τη λειτουργία της Επιτροπής Εξωτερικών στην Κύπρο και άκουσαν με ενδιαφέρον αντίστοιχη παρουσίαση για την Εσθονική Επιτροπή, η οποία επικεντρώθηκε στο ρόλο και τη θέση της στο δίκτυο θεσμών της χώρας, που εξυπηρετεί των Εσθονική κοινωνία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της.

    Το θέμα αυτό, όπως και η συμμετοχή και συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων στα πλαίσια διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης τόσο στη συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών όσο και με την κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Εσθονίας - Κύπρου. Συμφωνήθηκε δε να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς επαφές προς αμοιβαίο όφελος.

    Ουάσιγκτον - Ευαγόρου - Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Εκλογές ------------------------------------------------------- Μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Ελένη Θεοχάρους για να συμμετάσχουν στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), για την παρακολούθηση των γενικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την αποστολή παρατηρητών της Κ.Σ. ΟΑΣΕ απαρτίζουν εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από δεκαέξι χώρες μέλη του Οργανισμού.

    Ο κ. Ευαγόρου και η κ. Θεοχάρους θα παραμείνουν στην Ουάσιγκτον για σκοπούς ενημέρωσης και συντονισμού μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και ακολούθως θα μεταβούν στη Μινεάπολη της Πολιτείας Μινεσότα για την παρακολούθηση των εκλογών.

    Αστυνομία - Europol - Ενταξη ------------------------------- Η Αστυνομία έχει ενταχθεί επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2004, στην Ευρωαστυνομία (EUROPOL).

    Σε επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, ο Υποδιευθυντής της EUROPOL, Κέβιν Ο' Κόνελ αναφέρει πως ''η ένταξη της Κυπριακής Αστυνομίας στην Ευρωαστυνομία ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά και της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που εργάστηκαν για την επίτευξη των 990 στόχων που είχαν τεθεί για να γίνει κατορθωτή η ένταξη''.

    Κύπρος - Oικονομία - Εκθεση Επιτροπής -------------------------------------- Σαφή βελτίωση όλων των βασικών δεικτών της κυπριακής οικονομίας, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ όλα δείχνουν ότι το κρίσιμο για τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα, κριτήριο του δημόσιου ελλείμματος, η Κύπρος θα το πληροί ήδη στο τέλος του 2005, όπου εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή πάνω στο όριο).

    Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις προκύπτουν από τις προβλέψεις της φθινοπωρινής οικονομικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Ισπανό Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια. Η έκθεση αναφέρεται στις προβλεπόμενες επιδόσεις των κρατών μελών την περίοδο 2004-2006.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στην Κύπρο το 2004 κατά 3,5%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2005 στο 3,9% και το 2006 στο 4,2%. Την ίδια περίοδο η μέση αύξηση του ΑΕΠ στην Κοινότητα δεν θα ξεπερνάει το 2,5% ετησίως.

    Η θεαματικότερη πρόοδος αναμένεται στο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο από το 5,2% που αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του τρέεχοντος έτους, θα μειωθεί στο 3% το 2005 και στο 2,4% του ΑΕΠ το 2006, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ένταξη στην ΟΝΕ.

    Βελτίωση θα σημειωθεί και στο δημόσιο χρέος, το οποίο θα βρεθεί στο ψηλότερο σημείο του το 2004, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του, στο 72,4% το 2005 και στο 69,4% το 2006.

    Στην ανεργία, η Κύπρος θα εξακολουθεί να κατέχει μια από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στην Κοινότητας, αφού το ποσοστό των ανέργων θα κυμανθεί στο 4,2% του ενεργού πληθυσμού το 2004, στο 4% το 2005 και στο 3,7% το 2006.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη ------------------------------ Ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από έξι συνεχής πτώσεις, ωθούμενο από τις τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 943,6 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,57%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 70,29 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 195 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 31,8% του τζίρου.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,67% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 315,51 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο ---------- Επτά αγώνες για το Γ΄ γύρο του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο διεξάγονται σήμερα με τις 14 ομάδες που αγωνίζονται να επιδιώκουν μια θέση στους ομίλους της διοργάνωσης.

    Οι αγώνες, που θα αρχίσουν στις 15.30, είναι:

    ΑΕΚ Λάρνακας Νέα Σαλαμίνα Αναγέννηση Δερύνειας Ολυμπιακός Διγενής Μόρφου ΑΣΙΛ Λύσης Αγία Νάπα Αρης Λεμεσού ΑΠΕΠ Πιστιλιάς Αλκή ΑΠΟΠ/Κινύρας ΘΟΙ Λακατάμιας Ομόνοια Αραδίππου ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς.

    Αύριο θα διεξαχθεί ο αγώνας Ερμής Αραδίππου ΠΑΕΕΚ Κερύνειας.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου.

    Καλαθόσφαιρα -----------

    [06] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Συνταγματική Συνθήκη - Ρώμη (1)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 10.05 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ, οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ, οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης από το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης από τους ΝΕΟ, οι Μιχάλης Παπαπέτρου και Πανίκος Παπαγεωργίου από τους ΕΔΗ, οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουίν Ιωσηφίδης από το ΑΔΗΚ, και οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Συνταγματική Συνθήκη (2)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να το υπογράψουν στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου.

    [09] (Κ) Μπαρόζο - Ανακοίνωση - Επιτροπή

    Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε πριν από λίγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ύστερα από διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ και την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, αποφάσισε να μην υποβάλει προς έγκριση σήμερα τη σύνθεση της νέας επιτροπής της Ενωσης, γιατί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ΕΚ δεν θα ενέκρινε την προτεινόμενη σύνθεση.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το θέμα και να έχει περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και με το ΕΚ, ''προκειμένου να υπάρξει σθεναρή υποστήριξη στη νέα επιτροπή''.

    [10] (Κ) Βουλή - ΚΣΣΕ - Κύπριοι βουλευτές - Ουκρανία

    [11] (Κ) Πρόντι - Επιτροπή ΕΕ - Παράταση θητείας

    Ο Ρομάνο Πρόντι και η υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους μέχρι να εγκριθεί νέα Επιτροπή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του ΕΚ η Ολλανδική προεδρία της Ενωσης.

    [12] (Κ) Κλιμάκιο Βουλής Κοινοτήτων - Κυπριακό - Ερευνα

    Πενταμελές κλιμάκιο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 8 - 11 Νοεμβρίου στα πλαίσια έρευνας που διενεργεί το Σώμα για το Κυπριακό.

    Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Συντηρητικός John Maples, ο οποίος διετέλεσε σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, θέση από την οποία ασχολήθηκε με το Κυπριακό.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  391.465,58
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,58     0,41    352.704,43
    FTSE/CySE 20                           315,52     0,00    263.286,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  943,92     0,03    260.023,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              956,48     1,51      3.109,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          990,13    -0,17     43.543,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     944,40     0,08    263.132,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       939,01    -0,17    229.047,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    916,34     0,53      5.492,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            897,21    -1,05     75.824,93
    FTSE Med (26/10/2004)                6.065,93     1,10
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5748               0,5782
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4506               0,4533
    Λίρα Αγγλίας              0,8275               0,8324
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4221            0,4254
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3362            0,3388
    Δολάριο Καναδά                  0,3677            0,3706
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0702            0,0707
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ευρεία συναντίληψη διαπιστώθηκε στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, που θα αποφασίσει κατά πόσο θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [16] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο- Μπαρόζο και Μπορέλ- Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Την άποψη ότι ελήφθη η πλέον ορθή απόφαση για μη υποβολή προς ψηφοφορία της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν σήμερα σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ και της νέας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    [17] (Κ) Τζακ Στρο - Τομ Κοξ - Κυπριακό - Επιστολή

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαιρετίζει οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αυξημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Οριακή άνοδο παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 944,4 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,41%, κλείνοντας στις 70,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 391 χιλιάδες λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίες συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας 207 χιλιάδων λιρών.

    [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μη υποβολή πρότασης για νέα Επιτροπή-Κυπριανού

    Ο ορισθείς για να αναλάβει από 1ης Νοεμβρίου 2004 καθήκοντα Επιτρόπου Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι και Επίτροπος υπό την προεδρία του κ. Πρόντι, συναρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού, θεωρεί πως ήταν ορθή η απόφαση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο να μην υποβάλει σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πρόταση για έγκριση της Επιτροπής του.

    [20] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Ουκρανία - Εκλογές

    [21] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Γ' γύρος - Αποτελέσματα

    
    
    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα επτά αγώνες για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.
    
    Τα αποτελέσματα είναι:
    
    ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα: 4-2
    Αναγέννηση Δερύνειας - Ολυμπιακός: 0-2
    Διγενής Μόρφου - ΑΣΙΛ Λύσης: 7-0
    Αγία Νάπα - Αρης: 2-1
    ΑΠΟΠ/Κινύρας - ΘΟΪ Λακατάμιας: 2-2
    ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - Αλκή: 1-1
    Ομόνοια Αραδίππου - ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς: 4-2.
    
    

    [22] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η πλέον «οικουμενική» από τις εθνικές επετείους γιατί συμβολίζει κάτι που δεν περιορίζεται στα εθνικά όρια, αλλά έχει πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις - την αντίσταση κατά του φασισμού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [23] (Κ) Κασουλίδης- Χρηματοδότηση Τ/Κ -Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Με την έγκριση κατά πλειοψηφία χθες βράδυ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, έτσι όπως τροποποιήθηκε, κερδήθηκε μια μικρή μάχη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

    [24] (Κ) Δημητρίου- Χρηματοδότηση Τ/Κ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Το πρόβλημα «Τουρκία» εξακολουθεί να παραμένει ως πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) διότι παρουσιάζεται η Ευρώπη διχασμένη και στο επίπεδο των λαών και στο επίπεδο των ηγεσιών, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση των εκθέσεων Ρότε και Ερλινγκ για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 October 2004 - 17:49:27 UTC