Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πανελλήνια Επιτροπή για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδότηση Τ/Κ - Εκθεση Ρότε
  • [07] (Κ) Αγνοούμενοι - INFORCE - Μάργκαρετ Κοξ
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Europol - Ενταξη
  • [10] (Κ) Ουάσιγκτον - Ευαγόρου - Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Εκλογές
  • [11] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Ποινές
  • [12] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Εσθονία
  • [13] (Κ) ΕΕ - Βιομετρικά στοιχεία - Διαβατήρια
  • [14] (K) Κύπρος - Oικονομία - Εκθεση Επιτροπής
  • [15] (Κ) Ελλάδα - Κουμουτσάκος- Διαβήματα-Τουρκικές παραβιάσεις
  • [16] (Κ) Υπουργός Αμυνας - 28η Οκτωβρίου - Επέτειος
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ταϊλάνδης
  • [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέα Επιτροπή - Μάρκος Κυπριανού

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πανελλήνια Επιτροπή για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό

    Η ίδρυση "Πανελλήνιας Επιτροπής για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό", ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα από ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων υπό τον ακαδημαϊκό Νικόλαο Κονομή, πρών Υπουργό Παιδείας της Κύπρου.

    Συμμετέχουν επίσης γνωστοί καλλιτέχνες, καθηγητές Πανεπιστημίου και στρατιωτικοί εν αποστρατεία, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Παναγιώτης Ηφαιστος, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Κώστας Ευαγγελίδης, Ανδρέας Βοσκός, ο κοσμήτωρ της Σχολής Ευελπίδων Ανδρέας Δημητρίου, ο ακαδημαϊκός Λουκάς Χριστοφόρου, οι στρατηγοί εν αποστρατεία Δημήτρης Αλευρομάγειρος και Δημήτρης Δήμου κ.ά.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με Τ/Κ πολιτικούς, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου περί χρηματοδοτήσεων υπέρ του ''ναι'' στο δημοψήφισμα, το προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι συναλλαγές της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου στο Χρηματιστήριο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ελληνική εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος'', η απόφαση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σχετικά με τις εκταφές, η καταχώρηση της υπόθεσης Ακκελίδου στο Δικαστήριο, ο δικοινοτικός φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας, οι δηλώσεις της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου και η έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Της πλάκας οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου'' γράφει ότι αρχικά τις κράτησε μυστικές και διέψευσε τα περί μυστικών συναντήσεων του με Τ/Κ πολιτικούς, στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έγιναν δύο στο σπίτι του στη Στράκκα, εν συνεχεία ήρθε να πει ότι μια από αυτές έγινε στο εστιατόριο ''Η Πλάκα'' και αργά χθες βράδυ "οι συνεργάτες του Προέδρου Παπαδόπουλου διέψευσαν, δηλώνοντας πως ήταν απλώς ένα λογοπαίγνιο που έκανε και τίποτε περισσότερο". Αλλού αναφέρει ότι σήμερα θα καταχωρηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο Δικαστήριο η υπόθεση εναντίον της Υπουργού Υγείας.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επέλαση εμμίσθων ΕΔΟΝ σε σχολεία'' ότι "την κομματικοποίηση των εκλογών στα σχολεία και τους αποκλεισμούς που επιβάλλει η ΕΔΟΝ καταγγέλλει επίσημα η ΝΕΔΗΣΥ". Ανακοίνωση της νεολαίας του ΔΗΣΥ αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και καλεί τον Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο, σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωση.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκτεθειμένη η Ακκελίδου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "δεν είπε την αλήθεια" η Υπουργός Υγείας, αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων που έκαμε η ίδια κατά την επίμαχη περίοδο 1999-2000 στο Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει προχωρήσει σε μια καταρχήν συμφωνία με το μη κυβερνητικό επιστημονικό οργανισμό INFORCE για να αναλάβει αυτός τις εκταφές στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ που συνήλθε εκ νέου χθες το πρωί για τρεις ώρες.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τουρκικό κραχ με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου'' γράφει ότι ψήφισμα-ράπισμα για την Αγκυρα θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνοντας με σαφή πλέον τρόπο τη διασύνδεση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι πλήρες ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ζητούν τα κόμματα και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να συμβάλουν με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο εδώλιο οι επιτήδειοι'' γράφει ότι σε ολοένα μεγαλύτερη κρίση βυθίζεται η πολιτική ζωή του τόπου με τις συνεχείς αποκαλύψεις για εμπλοκή πολιτειακών και κομματικών αξιωματούχων στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Αλλού γράφει ότι καμπάνα πολλών εκατομμυρίων θα κληθεί να πληρώσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου σε περίπτωση που τα ευρήματα αυτεπάγγελτης έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού καταδείξουν κατάχρηση της δεσπόζουσας μονοπωλιακής της θέσης, μέσω υπερτιμολογήσεων ενώ στο σκαμνί ενδέχεται να καθίσει και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χρηματοδοτούσαν και άλλοι'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος'' δηλώνει ότι όλος ο κόσμος το ξέρει στην Κύπρο ότι δίνονταν χρήματα σε παλαιές και νεοσύστατες οργανώσεις αλλά και σε άτομα που κατά τη γνώμη αυτών που έδιναν τα χρήματα θα μπορούσαν να προωθήσουν την εκστρατεία υπέρ του ''ναι''. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαματοπούλου δήλωσε μετά από συνάντησή της χθες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια πως η οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη ασφάλειας και ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Διαμαντοπούλου - Κυπριακό ------------------------------------------- Η Συντονίστρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε χθες πως ''η οποιαδήποτε λύση (του Κυπριακού) θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη ασφάλειας και ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι στη διάθεση του κυπριακού πολιτικού κόσμου, ώστε να εργαστεί μαζί του για την επίτευξη του τελικού στόχου της λύσης του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το ορόσημο της 17ης Δεκεμβρίου, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως ''είναι μια πρώτη σημαντική διαδικασία στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολύ σαφή ρόλο ως μέλος της ΕΕ'', προσθέτοντας πως ''εκεί η ό,ποια στάση απαιτεί καθορισμό προτεραιοτήτων, σύνεση και αποφασιστικότητα''.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''έχουμε μπροστά μας τις εξελίξεις που σχετίζονται σίγουρα με την έκθεση, που θα συζητηθεί στις 17 του Δεκέμβρη από το Συμβούλιο Κορυφής και που σχετίζεται με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ''.

    ''Θα πρέπει στο σημείο αυτό να παρουσιαστούμε όσο γίνεται ενωμένοι -και εδώ στην Κύπρο και μαζί με την Ελλάδα - ώστε να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι άλλο θέλαμε να διεκδικήσουμε, αρχίζοντας πολύ σύντομα αυτή τη δουλειά''.

    ΥΠΕΞ - Δηλώσεις --------------- Πρέπει να διαχωρίζουμε τους λαούς από τις κυβερνήσεις, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των Γάλλων κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις το απόγευμα στο περιθώριο τελετής μετονομασίας ενός τμήματος της λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια, σε λεωφόρο Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης πως αυτό που βασικά μετρά είναι η στάση της γαλλικής κυβέρνησης, αφού και ο ίδιος ο κ. Σιράκ έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι οι Γάλλοι, όπως και κάποιες άλλες χώρες αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για την Τουρκία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως θα πρέπει να διαχωρίζουμε «τους λαούς από τις κυβερνήσεις», προσθέτοντας πως όντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το γαλλικό λαό να τάσσεται με 79% εναντίον και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία ------------------------------- Την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη διατήρηση της ''εποικοδομητικής στάσης'' της για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρία της ολομέλειας των Βρυξελλών στις 1 και 2 Δεκεμβρίου.

    Η Ευρωβουλή αν και δεν υποχρεούται από τη Συνθήκη, αποφάσισε να υποβάλει άτυπη εισήγηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς τους 25 Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στις 17 Δεκεμβρίου θα λάβουν και την οριστική απόφαση σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν και πότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Το σχέδιο ψηφίσματος του Ολλανδού εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Κάμιελ Ερλινγκς (Camiel Eurlings), που θα αποτελέσει και τη βάση του τελικού ψηφίσματος «καλεί τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν την εποικοδο΅ητική τους στάση για την επίλυση του κυπριακού ζητή΅ατος ΅ε βάση ΅ια δίκαιη λύση παρό΅οια ΅ε το σχέδιο Ανάν, και να προβούν σε ταχεία απόσυρση των δυνά΅εων κατοχής τους, σύ΅φωνα ΅ε τα σχετικά ψηφίσ΅ατα των Ηνω΅ένων Εθνών, εφαρ΅όζοντας ειδικό χρονοδιάγραμμα».

    Επιπλέον καλείται με έμμεσο άλλα σαφέστατο τρόπο η Αγκυρα, να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου - Ημερήσια διάταξη --------------------------------------------- Με θέματα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ως σύνολο, άρχισε χθες στο Στρασβούργο, η σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το μήνα Οκτώβριο.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι και την Πέμπτη, είναι η σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία αναλαμβάνει κανονικά καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου 2004, αφού όμως πρώτα λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. Σημαντικό επίσης θέμα το οποίο αφορά το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ είναι ο προϋπολογισμός της Ενωσης για το 2005.

    Από κυπριακής σκοπιάς, η προσοχή εστιάζεται στις συζητήσεις και ψηφοφορίες που θα γίνουν για το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και για την ψηφοφορία προς έγκριση ή απόρριψη του διορισμού του Κίκη Καζαμία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Σε επίπεδο Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Κίκης Καζαμίας - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο --------------------------------------------------------- Η έγκριση της υποψηφιότητας του Κίκη Καζαμία για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου, μετά την πρόσφατη ομόφωνη έγκριση από την Επιτροπή Προϋπολογισμού (30 στις 31 ψήφους).

    Οπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Ευρωκοινοβουλίου, η διαδικασία θεωρείται τυπική μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού που θα κάνει και την εισήγηση. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι θα αποσυρθεί εάν οι Ευρωβουλευτές τοποθετηθούν αρνητικά.

    Διαμαντοπούλου - Βραβείο - Γ. Κρανιδιώτης ----------------------------------------- Η ενεργός και αξιόπιστη παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ είναι η πρώτη παράμετρος για την αντιμετώπιση του πολιτικού της προβλήματος, δήλωσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση χθες βράδυ στη Λευκωσία κατά την οποία της απονεμήθηκε το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας ''Γιάννος Κρανιδιώτης 2004'', την οποία διοργάνωσε ο Ομιλος Λαϊκής και ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η Κύπρος πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην ΕΕ ανεξάρτητα αν την αφορούν ή όχι.

    Πρόσθεσε ότι μόνο έτσι η Κύπρος θα ενισχύσει τις προϋποθέσεις για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Αναφερόμενη σε τρεις επιπλέον παραμέτρους στην αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η πρώτη αφορά την θέση της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα, η δεύτερη την ανάλυση της θέσης των Τ/Κ, και η τρίτη την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ένα από τα κύρια αντικείμενα των εργασιών του Συμβουλίου είναι το Πολυετές Πρόγραμμα της Χάγης που αφορά θέματα ενδυνάμωσης του χώρου Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας εντός της ΕΕ.

    Σε παρέμβαση του, επί του θέματος αυτού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει το εν λόγω Πρόγραμμα και αναφερόμενος στα κεφάλαια ανταλλαγής πληροφοριών και τρομοκρατίας τόνισε την ανάγκη της πραγματικής ανταλλαγής καθώς και διαθεσιμότητας των πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

    ΔΕΑ - Συνάντηση - INFORCE ------------------------- Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει προχωρήσει σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία με το μη κυβερνητικό επιστημονικό οργανισμό INFORCE για να αναλάβει αυτός τις εκταφές στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ που συνήλθε εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί για τρεις ώρες.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ΔΕΑ θα αποστείλει στην INFORCE τις σχετικές πληροφορίες ώστε αυτή να μπορέσει να προγραμματίσει λεπτομερώς τις εκταφές που θα γίνουν.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση, όπως αναφέρεται, η «ΔΕΑ εξέτασε μερικές πτυχές της εργασίας που θα αναλάβει η 'Inforce', που είναι ένας μη κυβερνητικός επιστημονικός οργανισμός που έχει ως βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον οποίον έχει επιτευχθεί μια κατ΄αρχήν συμφωνία για να αναλάβει τις εκταφές στην Κύπρο».

    Αθήνα - Πανελλήνια Επιτροπή για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό ------------------------------------------------------------ Η ίδρυση ''Πανελλήνιας Επιτροπής για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό'', ανακοινώθηκε χθες στην Αθήνα από ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων υπό τον ακαδημαϊκό Νικόλαο Κονομή, πρών Υπουργό Παιδείας της Κύπρου.

    Συμμετέχουν επίσης γνωστοί καλλιτέχνες, καθηγητές Πανεπιστημίου και στρατιωτικοί εν αποστρατεία, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Παναγιώτης Ηφαιστος, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Κώστας Ευαγγελίδης, Ανδρέας Βοσκός, ο κοσμήτωρ της Σχολής Ευελπίδων Ανδρέας Δημητρίου, ο ακαδημαϊκός Λουκάς Χριστοφόρου, οι στρατηγοί εν αποστρατεία Δημήτρης Αλευρομάγειρος και Δημήτρης Δήμου κ.ά.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την ίδρυση της Επιτροπής επισημάνθηκε ότι ο σκοπός της επιτροπής είναι ο αγώνας για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, ενότητας και κυριαρχίας της Κύπρου, χωρίς ξένες εγγυήσεις, στρατούς, καθώς και η αφαλκίδευτη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για όλους τους Κυπρίους.

    Λευκωσία - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι

    Δημοσιογράφοι και Λειτουργοί Πληροφορικής από 14 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ''Υπηρεσίες πολυμέσων των πρακτορείων ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου'' το οποίο διοργανώνεται στη Λευκωσία στις 11-12 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Park.

    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, (ΑΜΑΝ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006.

    Τα 20 μέλη της Συμμαχίας έχουν εισαγάγει ή προετοιμάζονται να εισαγάγουν ειδησεογραφικές υπηρεσίες πολυμέσων για τους συνδρομητές τους και προσβλέπουν στην άντληση πληροφοριών και εμπειριών που θα προσφερθούν από το σεμινάριο.

    Συμμετοχή στο σεμινάριο, πέραν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν δηλώσει τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Αιγύπτου, της Αλβανίας, της Αλγερίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Λιβάνου, της Λιβύης, του Μαρόκου, της Μαυριτανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Τυνησίας.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ------------------------------------ Την πτωτική πορεία των τελευταίων πέντε ημερών συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,55%, κλείνοντας στις 938,24 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,18%, υποχωρώντας στις 70,14 μονάδες, τιμή που αποτελεί νέα χαμηλότερη κατά την τελευταία οκταετία. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 390 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 των συναλλαγών.

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5748               0,5782
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4492               0,4518
    Λίρα Αγγλίας              0,8253               0,8302
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4200            0,4233
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3353            0,3379
    Δολάριο Καναδά                  0,3667            0,3696
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0697            0,0702
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3747            0,3776
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  390.971,17
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,29     0,21    174.356,96
    FTSE/CySE 20                           315,51     0,67    129.641,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  943,66     0,61    137.612,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              942,22    -0,39      2.606,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          991,83    -0,16     17.775,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     943,60     0,57    140.219,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       940,59     0,72    100.026,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    911,55     0,47      2.348,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            906,77     1,28     32.809,84
    FTSE Med (22/10/2004)                6.000,02    -1,25
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδότηση Τ/Κ - Εκθεση Ρότε

    Δεν ετέθη τελικά στην ημερήσια διάταξη της πρωινής συνεδρίας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε - εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων - για τη σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων, όπως προβλέπει σχετική πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Αγνοούμενοι - INFORCE - Μάργκαρετ Κοξ

    Πραγματική δέσμευση να υπάρξει πρόοδος στο θέμα των αγνοουμένων διακρίνει ότι υπάρχει και στις δύο πλευρές στην Κύπρο η εκτελεστική διευθύντρια και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης INFORCE Μάργκαρετ Κοξ, που έχει καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για διενέργεια εκταφών στο νησί.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από έξι συνεχής πτώσεις, ωθούμενο από τις τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 943,6 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,57%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 70,29 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 195 χιλιάδες λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 31,8% του τζίρου.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Europol - Ενταξη

    Η Αστυνομία έχει ενταχθεί επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2004, στην Ευρωαστυνομία (EUROPOL).

    [10] (Κ) Ουάσιγκτον - Ευαγόρου - Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Εκλογές

    Μεταβαίνουν αύριο στην Ουάσιγκτον οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Ελένη Θεοχάρους για να συμμετάσχουν στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), για την παρακολούθηση των γενικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την αποστολή παρατηρητών της Κ.Σ. ΟΑΣΕ απαρτίζουν εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από δεκαέξι χώρες μέλη του Οργανισμού.

    Ο κ. Ευαγόρου και η κ. Θεοχάρους θα παραμείνουν στην Ουάσιγκτον για σκοπούς ενημέρωσης και συντονισμού μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και ακολούθως θα μεταβούν στη Μινεάπολη της Πολιτείας Μινεσότα για την παρακολούθηση των εκλογών. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΚΝ)

    [11] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Ποινές

    Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και τη Μάλτα, «μπλοκάρισαν» σήμερα στο Λουξεμβούργο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας στις ελάχιστες ποινές που θα επιβάλλονται σε ναυτικούς και πλοιοκτήτας σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας, που οφείλεται σε ατύχημα.

    Η άρνηση των τριών χωρών εκδηλώθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Οι αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας υπέβαλαν κοινή πρόταση τροποποίησης της υπό εξέτασης πρότασης καθότι :

    -αυτή πρέπει να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών μελών, όπως προβλέπονται στις Διεθνείς Συμβάσεις MARPOL και UNCLOS.

    -δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες/μεταχείριση για τα κοινοτικά πλοία σε σχέση με πλοία τρίτων χωρών.

    -δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να επιβάλουν απεριόριστες χρηματικές ποινές σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος.

    Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, τόνισε με έμφαση τη μεγάλη σημασία που έχει για την Κύπρο η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, από την μια, αλλά και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και η προστασία του ναυτιλιακού επαγγέλματος. Εξέφρασε επίσης τις έντονες ανησυχίες του, καθότι οι ρυθμίσεις που επιδιώκονται με την Απόφαση Πλαίσιο θα οδηγήσουν στην υποστολή της Ευρωπαϊκής σημαίας από τα πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, τα οποία θα επιλέγουν νηολόγια τρίτων χωρών.

    Ο κ. Θεοδώρου πρότεινε όπως το θέμα παραπεμφθεί για περαιτέρω συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κάτι που υποστήριξαν η Ελλάδα και η Μάλτα, ενώ κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και των κρατών μελών που αντιτίθενται στην κοινή πρότασης της Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αρνητικές προεκτάσεις της υιοθέτησης της Απόφασης Πλαίσιο ως έχει.

    Το βέβαιο, πάντως είναι ότι η Ολλανδική Προεδρία θα επανέλθει, παραπέμποντας κατά πάσα πιθανότητα την πρόταση στο πλέον υψηλό επίπεδο, δηλαδή στους ευρωπαίους ηγέτες. Οπως είπε ο Ολλανδός Προεδρεύων της χθεσινής συνεδρίασης, εξετάζεται η παραπομπή του θέματος είτε στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (4-5 Νοεμβρίου) είτε στην επόμενη στις 17 Δεκεμβρίου.

    Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την εναρμόνισης των ελάχιστων ποινών σε κοινοτικό επίπεδο σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας.Ετσι, ανάλογα με το παράπτωμα θα επιβάλεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης από 1 μέχρι 10 χρόνια στους υπαίτιους της ρύπανσης, ενώ προβλέπεται και ελάχιστο πρόστιμο από 150.000 μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει το ύψος της μέγιστης ποινής φυλάκισης ούτε του προστίμου, κάτι που περιπλέκει περισσότερο το ήδη «θολό τοπίο».

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών για επιβολή ποινών απαιτείται η ομοφωνία και των 25 κρατών μελών με βάση τη συνθήκη.

    [12] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Εσθονία

    [13] (Κ) ΕΕ - Βιομετρικά στοιχεία - Διαβατήρια

    Ολα τα νέα διαβατήρια που εκδίδονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φέρουν ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου το αργότερο σε 18 μήνες από τώρα και δακτυλικό αποτύπωμα το αργότερο σε 36 μήνες από τώρα.

    [14] (K) Κύπρος - Oικονομία - Εκθεση Επιτροπής

    Σαφή βελτίωση όλων των βασικών δεικτών της κυπριακής οικονομίας, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ όλα δείχνουν ότι το κρίσιμο για τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα, κριτήριο του δημόσιου ελλείμματος, η Κύπρος θα το πληροί ήδη στο τέλος του 2005, όπου εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή πάνω στο όριο).

    [15] (Κ) Ελλάδα - Κουμουτσάκος- Διαβήματα-Τουρκικές παραβιάσεις

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει προβληματισμός στην Αθήνα, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έξαρση και πύκνωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    [16] (Κ) Υπουργός Αμυνας - 28η Οκτωβρίου - Επέτειος

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρινικόλας δήλωσε απόψε ότι για την Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι νοητή η έκδοση λευκής επιταγής στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Για τη λύση του Κυπριακού ανέφερε ότι ''πρέπει να διασφαλίζει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου''.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ταϊλάνδης

    Τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου δεν είναι το τέλος του δρόμου στο Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέα Επιτροπή - Μάρκος Κυπριανού

    Στα χέρια της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη θεωρεί ο ορισθείς για να αναλάβει ως Επίτροπος από 1ης Νοεμβρίου 2004 τα χαρτοφυλάκια για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού ότι βρίσκεται το κλειδί για την έγκριση ή απόρριψη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 October 2004 - 17:49:18 UTC