Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Γεροσκήπου - Γκίνες - Το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσκεψη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Γκιουλ - Γερμανία
  • [06] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Δημοκρατικοί - Εκλογές - Ομογένεια
  • [08] (Κ) Κυπριακή Ομοσπονδίαν - Μέλη Κογκρέσο - Βράβευση
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (K) ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου - Αίγυπτος - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - ΥΠΕΞ
  • [15] (Κ) Συναντήσεις Ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δεν θα συμμετέχει ο Ταλάτ
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [19] (Κ) Ακιντζί - Σαντραζάμ - Ακίν - Δολοφονία Σολωμού
  • [20] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Σεπτέμβριος - Κύπρος
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσημη επίσκεψη
  • [22] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Εκδήλωση
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Κάιρο - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) ΕΕ - Κανονισμοί - Προεδρία - Επιτροπή
  • [25] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να κατοικεί μόνος στο ρετιρέ του πρωταθλήματος μετά την τέταρτη συνεχόμενη του νίκη. Οι πρωταθλητές έχουν 4 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ομάδα, η οποία είναι τώρα η Νέα Σαλαμίνα, η οποία εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών από την Ανόρθωση. Η τέταρτη αγωνιστική σημαδεύτηκε επίσης από την πρώτη νίκη της Ομόνοιας στο πρωτάθλημα.
    
    Οι χθεσινοί αγώνες της 4ης αγωνιστικής δεν ανέδειξαν νικητή. Η Ανόρθωση έχασε για δεύτερη φορά βαθμούς, αφού χθες υποχρεώθηκε σε λευκή ισοπαλία από την ΑΕΚ.
    
    Η ΑΕΛ εξήλθε ισόπαλη 2-2 με την Αλκή, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει βαθμούς, αλλά και εντυπώσεις, ενώ από ένα βαθμό μοιράστηκαν και ο Διγενής και ο Εθνικός Αχνας, οι οποίοι έμειναν ισόπαλοι 1-1.
    
    Στα παιγνίδια του Σαββάτου, ξεχωρίζει η πρώτη και μάλιστα εντυπωσιακή νίκη της Ομόνοιας επί της ΑΕ Πάφου με 7-0, η οποία σήμανε το πρώτο ''τρίποντο'' των πρασίνων στο πρωτάθλημα. Σημαντική ήταν και η νίκη της Νέας Σαλαμίνας, η οποία κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2 -1 και πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ συμπλήρωσε τέσσερα στα τέσσερα, πέρασε νικηφόρα από το Τσίρειο νικώντας τον Αρη με 3, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-2.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ         12
    2. Νέα Σαλαμίνα   9
    3. Ανόρθωση       8
    4. ΑΕΛ            7
    5. Αλκή           7
    6. Απόλλων        6
    7. Ομόνοια        5
    8. Αχνας          5
    9. Παραλίμνι      4
    10. Πάφος         4
    11. Διγενής       3
    12. Ολυμπιακός    3
    13. ΑΕΚ           3
    

    [02] (Κ) Γεροσκήπου - Γκίνες - Το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο

    Επίσημα πλέον από χθες βράδυ ο Δήμος Γεροσκήπου βρίσκεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή του μεγαλύτερου λουκουμιού στον κόσμο.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσκεψη

    Εφθασε στις 4.45 τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για επίσημη επίσκεψη.

    Τον κ. Χριστόφια υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ''Zvartnots'' ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Arthur Baghdasaryan.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιπαραθέσεις περί χρηματοδοτήσεων πριν από το δημοψήφισμα, η αναζήτηση συμβιβασμού που θα επιδιώξει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την εξασφάλιση της συναίνεσης της Λευκωσίας για να πάρει η Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η αμερικανικής προέλευση του οπλοστασίου των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, η απαγγελία καταγγελιών, πιθανόν σήμερα, εναντίον της Υπουργού Υγείας ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εξαπλάσιο το κόστος αγγελιών για το 'όχι''' γράφει πως εξαπλάσιο ήταν το κόστος της εκστρατείας υπέρ του 'όχι' με διαφημιστικά μηνύματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες την περίοδο του δημοψηφίσματος, σε σύγκριση με το κόστος της εκστρατείας υπέρ του 'ναι', σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου ότι η Κύπρος θα υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας-ΕΕ εάν η Αγκυρα προβεί σε αρκετές χειρονομίες προς την κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Οι Αμερικανοί συντηρούν την κατοχή'' γράφει πως ενώ ολόκληρο σχεδόν το οπλοστάσιο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αποτελείται από αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης οπλικά συστήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενοχλούνται καθόλου αλλά αντιδρούν έντονα για μικρό αριθμό αμερικανικών αρμάτων και πυροβόλων που κατέχει η ΕΛΔΥΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πιθανόν σήμερα να απαγγελθούν οι κατηγορίες στην Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συμφωνία πακέτο για Τουρκία-Κύπρο'' γράφει ότι τη διερεύνηση της πιθανότητας να υπάρξει μια ''συμφωνία-πακέτο'' σε ό,τι διεκδικεί η Κύπρος για την υπερψήφιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τι η Αγκυρα ζητεί ως αντάλλαγμα, ανέλαβαν στο παρασκήνιο αξιωματούχοι της ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως "βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά η ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να εντάξει στους λόγους της έφεσης κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, το δίκαιο της ανάγκης".

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σκοτάδι για $12 εκ. από ΗΠΑ'' γράφει ότι ποσό 12 εκ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο ''για δικοινοτικούς σκοπούς'' διοχετεύτηκε στην Κύπρο με τρόπο που η κυβέρνηση αγνοεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου στην εφημερίδα, είπε πως γνωρίζει ότι το αμερικανικό Κογκρέσο αποδέσμευσε αρχές του 2004, $12 εκ. αλλά η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε ποιοι ήταν οι αποδέκτες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Τ/Κ του Λονδίνου πώλησαν σε Ε/Κ με πλαστά έγγραφα τ/κ περιουσίες αξίας εκ. λιρών στην Λάρνακα, υποθέσεις για τις οποίες ανέλαβαν δράση η Κυπριακή Αστυνομία και η Ιντερπόλ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ακρωτηριάζουν το FIR Λευκωσίας'' γράφει ότι κατά 75% έχει μειωθεί η κίνηση στο FIR Λευκωσίας με αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων λιρών μετά τη λειτουργία των νέων αεροδιαδρόμων στον άξονα Βουλγαρίας-Τουρκίας-Συρίας που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Αγκυρας και με τη συγκατάθεση της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να εγκριθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2004 να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν άτομα των οποίων οι αιτήσεις για δανειοδότηση από το Φορέα έγιναν μεν δεκτές αλλά η προώθησή τους καθυστερεί λόγω έλλειψης κονδυλίων.

    [05] (Κ) Γκιουλ - Γερμανία

    Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή ορισμένων σημείων που περιλαμβάνονται στην Εκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

    [06] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Δημοκρατικοί - Εκλογές - Ομογένεια

    Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν για επανένωση της Κύπρου και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης που θα έχει την υποστήριξη όλου του λαού της Κύπρου.

    [08] (Κ) Κυπριακή Ομοσπονδίαν - Μέλη Κογκρέσο - Βράβευση

    Δύο σταθερούς υπερασπιστές της Κύπρου, το Ρεπουμπλικανό βουλευτή της Φλόριδας, Λίνκολν Ντίαζ Μπαλάρτ και τον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό βουλευτή Νέας Υόρκης, Μιχάλη Γιάννη τίμησε το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου της, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσκεψη
    --------------------------------------
    Εφθασε στις 4.45 τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για επίσημη επίσκεψη.
    
    Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλέανθους και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσαρίδης. Τους συνοδεύει αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ η οποία θα έχει συναντήσεις με Αρμένιους επιχειρηματίες.
    
    Τον κ. Χριστόφια υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ''Zvartnots'' ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Arthur Baghdasaryan.
    
    Στις 11.15 τοπική ώρα (13.15 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
    
    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί απάντηση στη επίσκεψη του Προέδρου της αρμενικής Βουλής στην Κύπρο, τον περασμένο χρόνο.
    
    Ο κ. Χριστόφιας και η διακομματική αντιπροσωπεία θα έχουν πέραν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πατριάρχη των Αρμενίων.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτιμά πως «αυτή η επίσκεψη θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».
    
    Εξάλλου, όπως δήλωσε, με την επίσκεψη του Προέδρου της αρμενικής Βουλής στην Κύπρο είχε υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και τώρα θα γίνει ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης αυτού του πρωτοκόλλου.
    
    ΥΠΑΜ - Αμερικανικός εξοπλισμός
    -----------------------------
    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας εκτίμησε ότι οι οποιεσδήποτε πιέσεις ασκούνται προς τη δική μας πλευρά για αμερικανικούς εξοπλισμούς στην Κύπρο, είναι πιέσεις που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν κάποια νέα πολιτικά δεδομένα στην περιοχή.
    
    Ερωτηθείς αναφορικά με τον εξοπλισμό των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, σε σχέση και με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της παρουσίας αμερικανικών εξοπλισμών στο νησί, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι ο κατοχικός στρατός παραμένει όχι μόνο εξοπλισμένος, αλλά και με αναβαθμισμένα τα οπλικά του συστήματα, τα οποία είναι όλα αμερικανικής προέλευσης.
    
    Εξέφρασε την ελπίδα όπως «μέσα στα νέα πολιτικά δεδομένα, η προσπάθεια η οποία γίνεται, θα ευοδωθεί, όσο το δυνατό συντομότερα», Τόνισε πως ως Εθνική Φρουρά οφείλουμε, «εφόσον δεν υπάρχει λύση του εθνικού μας προβλήματος, να παραμένουμε στις επάλξεις για την άμυνα του τόπου».
    
    Οπως είπε, «είναι γνωστό πως ο κατοχικός στρατός παραμένει όχι μόνο εξοπλισμένος, αλλά και με αναβαθμισμένα τα οπλικά του συστήματα, τα οποία είναι όλα αμερικανικής προέλευσης».
    
    «Οι δικές μας θέσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και την ΕΕ, υποδηλώνουν την πραγματικότητα», είπε ο κ. Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι «οι οποιεσδήποτε πιέσεις υπάρχουν προς τη δική μας πλευρά, είναι πιέσεις οι οποίες στοχεύουν στο να δημιουργήσουν κάποια νέα πολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Είμαστε σίγουροι ότι η δική μας πλευρά και τις ανάλογες αντοχές έχει και την ανάλογη στάση έχει, ούτως ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα», δήλωσε.
    
    Αλλωστε, όπως είπε ο ΥΠΑΜ, «η θέση του κυπριακού λαού, ήταν όχι στο δημοψήφισμα και η στάση αυτής της κυβέρνησης είναι όχι στο σχέδιο και ότι δεν πρόκειται να επανέλθει το σχέδιο ως είναι».
    
    ΗΠΑ - Δημοκρατικοί - Κυπριακό
    ----------------------------
    Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν για επανένωση της Κύπρου και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης που θα έχει την υποστήριξη όλου του λαού της Κύπρου.
    
    Η προεκλογική αυτή δέσμευση των Δημοκρατικών περιέχεται σε ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύεται στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News και απευθύνεται στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ζητώντας την ψήφο της στις εκλογές για ανάδειξη νέου Αμερικανού Προέδρου στις 2 Νοεμβρίου.
    
    Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και το Δημοκρατικό αντίπαλό του γερουσιαστή Τζον Κέρι να βρίσκονται σχεδόν ίσοι και με ορατή την πιθανότητα η εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ να κριθεί και πάλι με λίγες ψήφους, έχει ανεβάσει την αξία όλων των εθνικών ομάδων, μαζί και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, πολιτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ εκτιμούν.
    
    Επειτα από την εξαγγελία, προ δεκαπενθημέρου, των θέσεών του Τζον Κέρι σε σχέση με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την παρόμοια εξαγγελία θέσεων από μέρους του Προέδρου Μπους, και η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση που δημοσιεύεται στην ομογενειακή εφημερίδα Greek News απευθύνεται εκ νέου στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και ζητά την ψήφο της, για μια νέα πορεία της χώρας.
    
    Στην καταχώρηση τονίζεται η σημασία που δίδουν οι ΗΠΑ στην Ελληναμερικανική Κοινότητα και επισημαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί θα ενδυναμώσουν αυτούς τους δεσμούς, βοηθώντας τους ομογενείς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν κερδοφόρες μικρές επιχειρήσεις.
    
    Σε σχέση με το Κυπριακό τονίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί απογοήτευσαν τους Ελληνοαμερικανούς, αποτυγχάνοντας να επιδείξουν την απαιτούμενη ηγεσία, διπλωματική ικανότητα και δέσμευση, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, βοηθώντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
    
    «Οι Δημοκρατικοί δεσμεύονται να δούμε το νησί της Κύπρου επανενωμένο, με όρους μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης που θα έχει την υποστήριξη όλου του λαού της», αναφέρεται.
    
    Σε σχέση με τα θέματα εσωτερικής πολιτικής, επισημαίνεται ότι «Οι Ρεπουμπλικανοί ακολούθησαν λανθασμένες επιλογές και έστρεψαν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν πως η Αμερική πρέπει να στραφεί σε νέα κατεύθυνση που θα μας κάνει ισχυρότερους στο εσωτερικό και σεβαστούς διεθνώς. Η Αμερική μπορεί να πεί καλύτερα και οι Ελληνοαμερικανοί μπορούν να βοηθήσουν».
    
    ΗΠΑ - Ομογένεια - Βράβευση
    -------------------------
    Δύο σταθερούς υπερασπιστές της Κύπρου, το Ρεπουμπλικανό βουλευτή της Φλόριδας, Λίνκολν Ντίαζ Μπαλάρτ και τον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό βουλευτή Νέας Υόρκης, Μιχάλη Γιάννη τίμησε το βράδυ του Σαββάτου, στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου της, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.
    
    Στην εκδήλωση, παρουσία περισσοτέρων από 400 άτομα, το παρών έδωσαν οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Δημοκρατικός βουλευτής του Μπρούκλιν, Αντονι Γουίνερ και ο πολιτειακός βουλευτής, Ματθαίος Μυρώνης.
    
    Παρουσιάζοντας τα τιμώμενα πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου είπε για το βουλευτή Λίνκολν Ντίαζ Μπαλάρτ πως στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και παρενέβη βοηθώντας την Ομογένεια στο δύσκολο αγώνα της.
    
    Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβασή του τις παραμονές του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, όταν ασκούνταν ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος του κυπριακού λαού. Τότε, ο κ. Μπαλάρτ, με συνέντευξή του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό είχε επισημάνει ότι οι Κύπριοι δεν πρέπει να φοβούνται να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους με τη ψήφο τους, γιατί έχουν σταθερούς φίλους στο Κογκρέσο, οι οποίοι θα τους συμπαρασταθούν.
    
    Εξαίροντας την προσωπικότητα του Μιχάλη Γιάνναρη, ο κ. Πανανικολάου υπογράμμισε ότι είναι πολιτικός με αναγνώριση πέραν της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, γι’ αυτό και προπορεύεται στην προεκλογική εκστρατεία για τη θέση του Γενικού Πολιτειακού Εισαγγελέα Νέας Υόρκης.
    
    «Είναι μαχητής, όχι μόνο για τα δίκαιά μας, αλλά και τα δίκαια όλων των εκλογέων του», πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.
    
    Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Τω Αριστω», ο βουλευτής Λίνκολν Ντίαζ Μπαλάρτ εξήρε την προσήλωση της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και ιδίως των Κυπρίων, στο δίκαιο αγώνα τους.
    
    «Ως επιχειρηματίες και ευφυείς άνθρωποι θα μπορούσατε αφιερώνοντας το χρόνο σας στις επιχειρήσεις σας να κάνετε ακόμη περισσότερα. Κι όμως, αφιερώνετε πολύ χρόνο στον αγώνα σας».
    
    Ο κ. Μπαλάρτ συνεχάρη τους ομογενείς για την προσήλωσή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου και τους κάλεσε να συνεχίσουν ακατάπαυστα στην ίδια πορεία.
    
    Αναφέρθηκε επίσης στις εντυπώσεις του από τις επισκέψεις στην Κύπρο και μίλησε για την συγκίνηση που ένιωσε, πηγαίνοντας με φίλους του Κυπρίους, στα σπίτια τους, που σήμερα κατέχουν Τούρκοι έποικοι, ή Τουρκοκύπριοι.
    
    «Σας υπόσχομαι να συνεχίσω να εργάζομαι παρά το πλευρό σας, μέχρις ότου η ελευθερία κι η δικαιοσύνη κυριαρχήσουν σε κάθε ίντσα του κυπριακού εδάφους», κατέληξε.
    
    Πολύ προσωπική στιγμή, χαρακτήρισε τη βράβευσή του με το «Βραβείο Δικαιοσύνης για την Κύπρο», ο Μιχάλης Γιάνναρης, τονίζοντας ότι διαπαιδαγωγήθηκε από τους αγώνες αυτών που τον τιμούν.
    
    «Είμαι δικό σας κατασκεύασμα», είπε συγκινημένος, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή παροικία και την ηγεσία της, για τη βοήθεια που του πρόσφερε από την πρώτη στιγμή που κατήλθε στον πολιτικό στίβο.
    
    Ο κ. Γιάνναρης αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και υποσχέθηκε ως μέλος της πολιτειακής βουλής Νέας Υόρκης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενημέρωσή τους για την Κύπρο και το πρόβλημά της.
    
    Καταλήγοντας, αφού συνεχάρη τον κυπριακό λαό που με την ετυμηγορία του στο δημοψήφισμα είπε όχι σ’ ένα σχέδιο που δεν θα τον απάλλασσε από τις επιπτώσεις τις εισβολής και κατοχής, τόνισε πως η μέρα αυτή πρέπει να γιορτάζεται με την ίδια λαμπρότητα, όπως το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου.
    
    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εγκωμίασε το έργο της Κυπριακής Παροικίας και της οργάνωσής της, λέγοντας ότι «είναι ευλογία Θεού που έχουμε στην Αμερική τους αδελφούς Κυπρίους και την Κυπριακή Ομοσπονδία. Οταν με ρωτούν για τους ελληνικούς οργανισμούς, συμπλήρωσε, λέγω ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία είναι δυναμική και συνεχώς προσφέρει. Είμαι υπερήφανος για το έργο σας, κι οι ιστορικοί που θα γράψουν την ιστορία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να επισημάνουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε παρασκηνιακά αυτή η ομοσπονδία, για να επιτύχει η Κύπρος το μεγάλο αυτό άθλο».
    
    Ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι όλοι με μία ψυχή δίνουμε τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο. «Ελληνες και Κύπριοι είμαστε ένα έθνος», είπε.
    
    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισήμανε ότι ενδυναμώνει τη φωνή μας και προσφέρει περισσότερες ελπίδες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.
    
    «Βλέπουμε θετικά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε διευκρινίζοντας ότι απ’ εκεί περνά και η λύση του Κυπριακού.
    
    Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δίδει τη μάχη της Κύπρου σ’ όλα τα διεθνή φόρα και με τη μάχη αυτή θα καταφέρουμε αυτό που επιθυμούμε, μια Κύπρο ελεύθερη, αδιαίρετη και ανεξάρτητη.
    
    Μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο εξαίρεται η δράση των Κυπρίων της Αμερικής, της Κυπριακής Ομοσπονδίας και του Προέδρου της Πανίκου Παπανικολάου, διάβασε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Αικατερίνη Μπούρα, συγχαίροντας την Κυπριακή Ομοσπονδία για την αφοσίωσή της στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.
    
    Μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και πολλά μέλη της αμερικανικής βουλής και γερουσίας.
    
    Παρευρέθηκαν επίσης οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Μάρθα Μαυρομμάτη, ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Γουάιτστον, Πίτερ Μπουντουβάς, και πρόεδροι ομοσπονδιών και άλλων οργανισμών. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Ανθούλα Κατσιματίδη.
    
    Γεροσκήπου - Γκίνες - Το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο
    ----------------------------------------------------------
    Επίσημα πλέον από χθες βράδυ ο Δήμος Γεροσκήπου βρίσκεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή του μεγαλύτερου λουκουμιού στον κόσμο.
    
    Το τελικό βάρος του λουκουμιού είναι 2.543 κιλά και επισημοποιήθηκε στη γιορτή του λουκουμιού που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Γεροσκήπου στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.
    
    Σε δηλώσεις του ο κ. Θράσου χαριτολογώντας είπε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι κάτοχος ενός ρεκόρ Γκίνες, δεν ξέρω εάν έχουμε άλλα τέτοια ρεκόρ εν πάση περιπτώσει όμως τώρα που θα πηγαίνουμε στα καφενεία και θα μας ρωτουν αν θέλουμε 'λίζο' θα τους λέμε κόψετε μας δύο κιλά».
    
    Τέτοιες εκδηλώσεις, συνέχισε ο κ. Θράσου, προβάλλουν τα προϊόντα μας αλλά ταυτόχρονα συνδιαζόμενες με αυτές τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προβάλλονται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και αναβαθμίζουν επίσης το τουριστικό προϊόν.
    
    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου κ. Κούζουπος ανέφερε ότι «η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη μας και η παρακευή ενός λουκουμιού 2.543 κιλών και από εκεί και πέρα το σημαντικό για μας είναι η ανάδειξη από την εκδήλωση του πιο γλυκού παραδοσιακού προϊόντος».
    
    Τουρισμός - Διεθνές συνέδριο
    ----------------------------
    Διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα ''New Models for Destination Management and Marketing Structures'' διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στις 21-22 Οκτωβρίου στη Λάρνακα.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΤ, ''η πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού στην Κύπρο χαρακτηρίζεται σημαντική εξέλιξη στα τουριστικά δρώμενα της χώρας μας αφού θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης σε διεθνές επίπεδο''.
    
    Τις εργασίες του συνεδρίου θα κηρύξει στις 21 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Κατά την εναρκτήρια τελετή, χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Francesco Frangialli και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου.
    
    Ποδόσφαιρο - 4η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ------------------------------------------
    Ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να κατοικεί μόνος στο ρετιρέ του πρωταθλήματος μετά την τέταρτη συνεχόμενη του νίκη. Οι πρωταθλητές έχουν 4 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη ομάδα, η οποία είναι τώρα η Νέα Σαλαμίνα, η οποία εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών από την Ανόρθωση. Η τέταρτη αγωνιστική σημαδεύτηκε επίσης από την πρώτη νίκη της Ομόνοιας στο πρωτάθλημα.
    
    Οι χθεσινοί αγώνες της 4ης αγωνιστικής δεν ανέδειξαν νικητή. Η Ανόρθωση έχασε για δεύτερη φορά βαθμούς, αφού χθες υποχρεώθηκε σε λευκή ισοπαλία από την ΑΕΚ.
    
    Η ΑΕΛ εξήλθε ισόπαλη 2-2 με την Αλκή, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει βαθμούς, αλλά και εντυπώσεις, ενώ από ένα βαθμό μοιράστηκαν και ο Διγενής και ο Εθνικός Αχνας, οι οποίοι έμειναν ισόπαλοι 1-1.
    
    Στα παιγνίδια του Σαββάτου, ξεχωρίζει η πρώτη και μάλιστα εντυπωσιακή νίκη της Ομόνοιας επί της ΑΕ Πάφου με 7-0, η οποία σήμανε το πρώτο ''τρίποντο'' των πρασίνων στο πρωτάθλημα. Σημαντική ήταν και η νίκη της Νέας Σαλαμίνας, η οποία κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2 -1 και πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ συμπλήρωσε τέσσερα στα τέσσερα, πέρασε νικηφόρα από το Τσίρειο νικώντας τον Αρη με 3, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-2.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ         12
    2. Νέα Σαλαμίνα   9
    3. Ανόρθωση       8
    4. ΑΕΛ            7
    5. Αλκή           7
    6. Απόλλων        6
    7. Ομόνοια        5
    8. Αχνας          5
    9. Παραλίμνι      4
    10. Πάφος         4
    11. Διγενής       3
    12. Ολυμπιακός    3
    13. ΑΕΚ           3
    

    [10] (K) ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου - Αίγυπτος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

    Κατά την παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο κ. Ιακώβου θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Αμπούλ Γκελτ συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια.

    Αύριο ο κ. Ιακώβου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Αχμέντ Ναζίφ.

    Ακολούθως θα έχει διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

    Θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας για κατάργηση των θεωρήσεων για διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια και οι δυο ΥΠΕΞ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Την Τετάρτη ο κ. Ιακώβου θα δίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ.

    [11] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν φθάνει την προσεχή Πέμπτη στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5740               0,5774
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4602               0,4629
    Λίρα Αγγλίας              0,8298               0,8347
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4203            0,4236
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3355            0,3381
    Δολάριο Καναδά                  0,3659            0,3688
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0699            0,0704
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3728            0,3757
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν

    Τον θετικό ρόλο των επαφών μεταξύ πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες στην υποβοήθηση των προσπαθειών για εξεύρεση μια λύσης στο Κυπριακό σύντομα, επισημαίνουν τα ε/κ και τα τ/κ κόμματα σε κοινό ανακοινωθέν τους που εκδόθηκε ύστερα από τη σημερινή συνάντησή τους στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - ΥΠΕΞ

    ''Δεν είναι θέμα παζαριού το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λύση πακέτο στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με την εξασφάλιση από την Τουρκία της συγκατάθεσης της Λευκωσίας στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Συναντήσεις Ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δεν θα συμμετέχει ο Ταλάτ

    Ο Κουτλάι Ερκ, ''δήμαρχος'' της κατεχόμενης Λευκωσίας και υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ηγέτης του κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρόκειται να εκπροσωπεί το κόμμα στις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων υπό την αιγίδα της σλοβακικής Πρεσβείας στο Λήδρα Πάλας.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  564.143,83
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,07    -0,36    529.083,84
    FTSE/CySE 20                           323,51    -0,97    180.013,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  966,99    -0,92    191.213,82
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              979,67    -0,87      5.155,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.005,01    -0,27    314.230,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     967,49    -0,92    196.369,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       965,89    -1,07    128.677,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    885,88     0,00          0,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            904,61    -0,04     49.642,09
    FTSE Med (15/10/2004)                6.014,48     0,10
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας

    Η Κύπρος αποτελεί το παράθυρο της Αρμενίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθουρ Μπαγκτασαριάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο μπορεί η Κύπρος θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας.

    Ανέφερε ότι βασικοί όροι για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η επίλυση του Κυπριακού και η βελτίωση των σχέσεών της με την Αρμενία και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων. Ταυτόχρονα εξέφρασε φόβους ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αλλάξει την πολιτική της ΕΕ.

    Ο κ. Μπαγκτασαριάν μιλούσε σε διευρυμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία υπό τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, με μέλη της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατάγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 967,49 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,36% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 564 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Ακιντζί - Σαντραζάμ - Ακίν - Δολοφονία Σολωμού

    Ο ηγέτης του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, ότι ο ''βουλευτής'' του Κινήματος και τότε Συνταγματάρχης των ''δυνάμεων ασφαλείας'' Χαλίλ Σαντραζάμ έδωσε διαταγή για τη δολοφονία του Σολωμού.

    [20] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Σεπτέμβριος - Κύπρος

    Στο 1,8% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο έναντι 2,9% που ήταν τον Αύγουστο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μέσος πληθωρισμός ήταν τον Σεπτέμβριο 2,1% (2,3% τον Αύγουστο), ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό 2,9% (2,8% τον Αύγουστο).

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νέων κρατών μελών.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επίσημη επίσκεψη

    Με ψωμί και αλάτι, σε ένδειξη αγάπης και αδελφοσύνης, υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και την αντιπροσωπεία των βουλευτών που τον συνοδεύσει, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Γκεχαρκιοννίκ Στεφάν Μπαρσκιάν και κάτοικοι της περιοχής.

    [22] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Εκδήλωση

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καταβάλει άοκνες προσπάθειες τα τελευταία 30 χρόνια για την επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα ''Ο ΟΗΕ στον 21ον αιώνα'' που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Κάιρο - Δηλώσεις

    Φανερά κάθε χρόνο, τα τελευταία τριάντα χρόνια, εγκρίνονται από το αμερικανικό Κογκρέσο περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια της Κύπρου και ένα μέρος αυτών δίνονται για δικοινοτικά έργα, ενώ ένα κομμάτι δίνεται για στόχους επαναπροσέγγισης, πολλούς από τους οποίους αναλαμβάνει η UNOPS, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του αναφορικά με χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως στις δηλώσεις του στην εφημερίδα δεν υπήρχε κάποιος υπαινιγμός ότι η UNOPS χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για τον άλφα ή βήτα σκοπό, αλλά απλώς προσπαθούσε να εξηγήσει πώς έχει το θέμα της χρηματοδότησης γενικά.

    [24] (Κ) ΕΕ - Κανονισμοί - Προεδρία - Επιτροπή

    Η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ παραπέμπει για το επόμενο έτος την εξέταση της πρότασης κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κατεχομένων, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι συναινεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με έγκυρες κοινοτικές πηγές, η Ολλανδική Προεδρία θεωρεί πλέον ότι πρέπει να αποσυνδεθούν και επίσημα οι δύο κανονισμοί, ώστε να εγκριθεί μέσα στον μήνα ο χρηματοδοτικός κανονισμός (259 εκ. ευρώ) και να αφήσει για αργότερα τη συζήτηση για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου.

    [25] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Λονδίνο - Ραδιομαραθώνιος

    Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φωτεινή Παπαδοπούλου, με ομιλία της σε γεύμα που διοργάνωσε σήμερα στο βόρειο Λονδίνο ο Σύνδεσμος Μητέρων των Ανεξάρτητων Ελληνικών Σχολείων Μάνορ Χιλ και Φίντσλεϊ, ολοκλήρωσε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής της στη βρετανική πρωτεύουσα με την ευκαιρία της χοροεσπερίδας του Ραδιομαραθωνίου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 October 2004 - 17:49:35 UTC