Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Λουκούμι-Γεροσκήπου - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες
  • [02] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακή Δημοκρατία - Τουρκία - Αναγνώριση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Λουκούμι - Γεροσκήπου - Βάρος

  • [01] (K) Λουκούμι-Γεροσκήπου - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.00 χθες το βράδυ η διαδικασία κατασκευής λουκουμιού, το οποίο ζυγίζει περίπου δυόμισι τόνους και που ο Δήμος Γεροσκήπου, στην επαρχία Πάφου, ευελπιστεί πως θα καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο.

    [02] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση της Ελλάδας και την ελληνική διπλωματία για την επιτυχία της χώρας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακή Δημοκρατία - Τουρκία - Αναγνώριση

    Η υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικά και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναγνώριση κρατών μελών της ΕΕ είναι άμεση, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όταν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ανακοίνωση ΗΕ ---------------------------------------------- Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει τα όσα είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν στη δημοσιότητα προς ποίους και τι υποστήριξη προσέφεραν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία τον πληροφορεί για θέματα που αφορούν την ανάμειξη των ΗΕ στις προσπάθειες προώθησης της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εδώ και μήνες, αντιπολιτευτικοί κύκλοι και ορισμένα έντυπα, ειδικότερα η εφημερίδα 'Πολίτης' και πολλοί από τους συνεργάτες της, φαίνεται ότι εμφορούνται μόνο από άκρατο φανατισμό και εμπάθεια εναντίον ιδίως του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά'', προσθέτοντας ότι ''έχουν αποδυθεί σε μία εκστρατεία μείωσης και υπόσκαψης του Προέδρου στα μάτια του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας''.

    Επρεπε τουλάχιστον, συνέχισε, ''να αξιολογήσουν σωστά τη δημοκρατική ελευθερία που επικρατεί και να αποφύγουν πηχυαίους τίτλους για έλλειψη δημοκρατίας, που εκθέτουν γενικά τη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και η αντιπολίτευση έχει αποσύρει πολύ ηπιότερες καταγγελίες σε βάρος της''.

    Ανέφερε ότι ''το γεγονός και μόνο ότι γράφουν αυτά που γράφουν καταρρίπτει τον ισχυρισμό τους'' και σημείωσε ότι δεν πλήττουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά την Κύπρο.

    ''Είναι πράγματι απογοητευτικό γιατί ορισμένοι ανέλαβαν εργολαβικά συστηματικό έργο αμαύρωσης της Κύπρου με ασύστολα ψεύδη, ύβρεις και συκοφαντίες εναντίον όσων δεν συμφωνούν με τη δική τους πολιτική στο Κυπριακό'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ''αν υπάρχει ένα στοιχείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αυτό θα πρέπει ακριβώς να αναζητηθεί σε αυτή την πρακτική''.

    Ανέφερε ότι ''αντιδρούν με μένος στη δήλωση του Προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα γεγονός το οποίο άλλωστε επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη με τη γραπτή ανακοίνωσή τους''.

    ''Είναι δε άξιον απορίας γιατί η συγκεκριμένη εφημερίδα, ενώ με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος δεν την είχε διασυνδέσει, αισθάνθηκε από μόνη της θιγμένη και προβαίνει στις απαράδεκτες αυτές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε.

    ''Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση κάθε έννοιας δημοκρατικής, πολιτικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Την καταγγέλλουμε απερίφραστα ενώπιον του κυπριακού λαού'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Διερωτήθηκε γιατί ''η κριτική των εντύπων αυτών δεν στρέφεται εναντίον όσων επιβεβαιώνουν την οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας υπέρ του 'ναι', αλλά στρέφεται εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι σημερινές αναφορές της ίδιας εφημερίδας ξεπέρασαν κάθε όριο δημοκρατικής συμπεριφοράς, ιδίως με την απόπειρά τους να ταυτίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ότι χειρότερο γέννησε η ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, δηλ. τη χούντα των συνταγματαρχών που επέφερε και τα δεινά του πραξικοπήματος και της εισβολής στη χώρα μας'', όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''φαίνεται να ξεχνούν την ιστορία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους αγώνες του εναντίον της ΕΟΚΑ Β και της δικτατορίας, την πολιτική του ιστορία δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, την άψογη δημοκρατική του συμπεριφορά καθ όλη την πολιτική του διαδρομή, τη δημοκρατική στήριξη που πρόσφερε σε όλους τους προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας και την πορεία του μέσα από το Κυπριακό Κοινοβούλιο και τη δέσμευσή του στη δημοκρατική νομιμότητα''.

    ''Η κυβέρνηση έχει πολλές φορές αποδείξει ότι σέβεται και προστατεύει ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, την ελευθερία της έκφρασης'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ''η ελευθερία της έκφρασης είναι για την Κυβέρνηση πράξη και βίωμα όπως πρέπει να είναι και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης''.

    Αναφέροντας ότι συμπεριφέρονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''με απαράδεκτο τρόπο'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η δημοκρατική έκφραση υπόκειται αφ΄ εαυτής σε ορισμένους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας ακόμη και αυτονόητους κανόνες σεβασμού των θεσμών και αυτοελέγχου''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''παρ΄ όλη την πολεμική που δέχεται από τους ίδιους κύκλους επειδή προασπίζεται - ανεξαρτήτως κόστους - την Κυπριακή Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται απολύτως δημοκρατικά, χωρίς όμως να πάψει να καταγγέλλει αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, προς τον κυπριακό λαό, που αγωνίζεται μαζί του για τους ίδιους στόχους, για το καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον της πατρίδας μας και του κάθε πολίτη της ξεχωριστά''.

    Ανέφερε ότι ''αντί όλοι να συνταχθούν και να στηρίξουν την εντατική προσπάθεια του Προέδρου για να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το δίκαιο και την ορθότητα της θέσεων μας, οι ίδιοι κύκλοι διαστρεβλώνουν δηλώσεις και θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δυναμιτίζουν έτσι τις προσπάθειες του''.

    Είναι φανερό, συνέχισε, ότι ''δεν επιθυμούν την επιτυχία της προσπάθειας και ενεργούν πάση θυσία με τον τρόπο αυτό, χωρίς να σκέφτονται το κοινό συμφέρον. Κινούνται μόνο από εμπάθεια και μίσος γιατί οι δικές τους θέσεις δεν έγιναν δεκτές από τον κυπριακό λαό. Ο κυπριακός λαός όμως γνωρίζει και κρίνει», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς σε δημοσιογραφική διάσκεψη ποιοι είναι αυτοί που πήραν τα χρήματα και πόσα πήραν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι μόνοι που έχουν τα στοιχεία αυτά είναι τα Ηνωμένα Εθνη και νομίζω ότι έχουν υποχρέωση να δώσουν στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία''.

    Σε ερώτηση γιατί αυτή την περίοδο ειδικά μπορεί να θεωρηθεί μεμπτό αυτό που έκαναν τα Ηνωμένα Εθνη, όταν στην ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι ανέκαθεν βοηθούσαν οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και προγράμματα που θα συνέβαλλαν στη δημιουργία καλού κλίματος και επαναπροσέγγισης στην Κύπρο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''μιλούμε για μια συγκεκριμένη περίοδο, την περίοδο προ του δημοψηφίσματος κατά την οποίαν ο κυπριακός λαός έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του''.

    Ανέφερε ότι ''για να συγκρίνουμε ποιες ήταν οι οικονομικές στηρίξεις που προσφέρθηκαν, θα ήταν καλό να συγκρίνουμε τις περιόδους πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θέλει να δώσει στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις που πιθανόν να υπήρξε μια αύξηση παροχής χρημάτων από τα ΗΕ, και μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε στις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι ''δεν πρόκειται να δώσει τις επιστολές στη δημοσιότητα''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι εμπλέκεται η UNOPS, η οποία δικαιολογεί ως δικοινοτικό έργο κάποια χρήματα που δόθηκαν προς αυτούς που υποστήριξαν την άποψη του «ναι», ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εναπόκειται στη UNOPS ή σε άλλους οι οποίοι προέβησαν σε ίδιες χειρονομίες να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις''.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε αυτή την περίοδο για να κάνει αυτές τις δηλώσεις με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπήρχε τίποτε το μεμπτό στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''απεναντίας έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση''

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυτές τις δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε γιατί αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη ''όταν αντικειμενικά πληροφορείται για συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία συνέβησαν και που έγιναν σε απάντηση αντιδημοκρατικών όπως ανέφερα προηγουμένως δηλώσεων, δημοσιευμάτων εκ μέρους αντιπολιτευτικών κύκλων και εντύπων στην Κύπρο''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει την επιστολή που απέστειλε προς τον κ. ντε Σότο στη δημοσιότητα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι εκείνος που θα αποφασίσει και ήδη δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δώσει τις επιστολές στη δημοσιότητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να προχωρήσουν σε μία έρευνα για το πόσα ποσά διατέθηκαν στην εκστρατεία του «ναι» και του «όχι» και από ποιους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι εκείνος που θα αποφασίσει για το θέμα αυτό είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι ''υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά όσον αφορά την έξωθεν οικονομική ενίσχυση και την οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση από πόρους του εσωτερικού''

    Σε ερώτηση ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά που διερωτάται από που πήραν βοήθεια οι υποστηρικτές του «όχι», ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είναι φανερό ότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα, όσοι συντάχθηκαν με την πολιτική απόρριψης του Σχεδίου Ανάν συνέφεραν στην εκστρατεία'' και επανέλαβε ότι υπάρχει διαφορά από την έξωθεν οικονομική ενίσχυση.

    Σε ερώτηση εάν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα κάποια ποσά ώστε να δοθεί μια εικόνα, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν αυτά τα στοιχεία είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση της Ελλάδας και την ελληνική διπλωματία για την επιτυχία της χώρας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    ''Είναι μια εξαιρετική διπλωματική επιτυχία, απόδειξη μάλιστα και η πλειοψηφία με την οποία εξελέγη η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''αυτό αποδεικνύει το αυξημένο κύρος της Ελλάδος στη διεθνή σκηνή''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''αξίζουν πράγματι θερμών συγχαρητηρίων οι διπλωματικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη μεγάλη αυτή επιτυχία''.

    Τ/Κ ηγέτης - ΗΕ - Επιστολή - Ελλάδα - ΣΑ -------------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έτυχαν υποστήριξης από τα ΗΕ για να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν και τι μορφή είχε αυτή η υποστήριξη.

    Σε αναφορά του στην επιστολή του πρώην ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να τη διαβάσει διότι είναι πολύ φανερό και καλά γνωστό σε ποιους η επιστολή αναφέρεται.

    Ο Τ/Κ ηγέτης σχολίασε και την εκλογή της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευχήθηκε όπως η Αθήνα χρησιμοποιήσει τη θέση της για να εξηγήσει ότι στην Κύπρο ''υπάρχουν δυο ισότιμοι λαοί και πως ένας συνεταιρισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ισότητας'', κατά την έκφρασή του.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει την εκλογή της στο ΣΑ για να ενθαρρύνει τους Ε/Κ να ''διεκδικήσουν'', όπως είπε, ολόκληρη την Κύπρο.

    Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------------------------------- Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος για τη Βρετανία, τόνισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο Βρετανός ΥΦΕΞ υποστήριξε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ''δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων'' της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ, ο κ. Μακσέιν εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί αυτό το μήνα την Κύπρο για να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με στόχο ''την προώθηση των συμφερόντων του λαού της Κύπρου''.

    Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα αντιταχθεί στη χρησιμοποίηση χορηγημάτων της ΕΕ κατά τρόπο που επηρεάζει την περιουσία των Ε/Κ προσφύγων, ο κ. Μακσέιν εξέφρασε την ελπίδα ότι στον κανονισμό της ΕΕ για το θέμα θα περιληφθεί η πρόταση ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του εργατικού βουλευτή Αντριου Μακίνλει κατά πόσον τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Βρετανία, ο κ. Μακσέιν είπε ότι ''η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει, δεν αναγνωρίζουμε'' το ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι ''ισχύουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Ερωτηθείς για την ενημέρωση πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αν αγοράσουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, ο κ. Μακσέιν είπε ότι στη σχετική με ταξίδια στη βόρεια περιοχή της Κύπρου ιστοσελίδα του Φόρεϊν Οφις προειδοποιείται κάθε ενδιαφερόμενο άτομο όπως πάρει νομική συμβουλή προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εποίκων, ο κ. Μακσέιν είπε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν ''ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που διαμένουν στη βόρεια Κύπρο που έχουν τουρκική καταγωγή και που θα μπορούσαν να πάρουν κυπριακή υπηκοότητα ήταν 45.000, με προτεραιότητα τις ή τους συζύγους Τ/Κ και άτομα που γεννήθηκαν στην Κύπρο''.

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν ο μέγιστος αριθμός μεταναστών από την Τουρκία θα αντιστοιχούσε προς το 5% των Τ/Κ για 19 χρόνια και στη συνέχεια η Κύπρος θα έπαιρνε ασφαλιστικά, χωρίς διακρίσεις, μέτρα σε σχέση με τη μετανάστευση πολιτών της Ελλάδας και της Τουρκίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει στοιχεία για τον αριθμό των μη πολιτογραφηθέντων εποίκων που είχαν περιληφθεί στον εκλογικό κατάλογο για το δημοψήφισμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα Ηνωμένα Εθνη ήταν ικανοποιημένα ότι ''το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μια ακριβοδίκαιη έκφραση της επιθυμίας των Τ/Κ να αποτελούν μέρος μιας ενωμένης νήσου''.

    Αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για επιστροφή της Αμμοχώστου και κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης, ο κ. Μακσέιν είπε πως ως θέμα αρχής το Λονδίνο χαιρετίζει οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνονται από τη μια ή την άλλη πλευρά με στόχο τη δημιουργία κλίματος αυξημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ''Σε περιπτώσεις που τέτοια μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν αμοιβαία, σίγουρα πρέπει να είναι ισοζυγισμένα και ρεαλιστικά'', πρόσθεσε, τονίζοντας πως τέτοιου είδους μέτρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την επίλυση του προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μακσέιν είπε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν συμβατό με το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακή Δημοκρατία - Τουρκία - Αναγνώριση ------------------------------------------------------------- Η υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικά και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναγνώριση κρατών μελών της ΕΕ είναι άμεση, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όταν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    ''Ζητούμε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου (για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και στην Κύπρο) που σημαίνει και ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και μάλιστα με κυριαρχία πάνω σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το κεκτημένο αναστέλλεται όσον αφορά το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μέχρι την άρση της αναστολής με τη λύση του Κυπριακού και την επέκταση του κεκτημένου στην κατεχόμενη περιοχή'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν η δήλωση του κ. Μακσέιν παραπέμπει το θέμα σε βάθος χρόνου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ''όχι κατ΄ ανάγκη'' και επανέλαβε ότι η υποχρέωση για τη σύναψη του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης σε όλα τα κράτη, μέλη της ΕΕ είναι άμεση.

    Σημείωσε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί την Τουρκία να συνάψει το Πρωτόκολλο αυτό με την ΕΕ.

    Σε ερώτηση κατά πόσον αυτό θα γίνει πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και πριν τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η υποχρέωση της Αγκυρας είναι άμεση.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσον όταν λέμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητείται πράξη αναγνώρισης ή απλώς υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η υπογραφή του Πρωτοκόλλου με όλα τα μέλη της ΕΕ είναι ήδη εκείνο το οποίο ζητούμε δηλαδή'', όπως εξήγησε, ''είναι η χωρίς επιφυλάξεις αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ όπως καθορίζεται στη Συνθήκη Προσχώρησης για όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΔΗΣΥ - Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι - Συζήτηση -------------------------------------------------- Απόψεις και εκτιμήσεις για το ρόλο των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των δυο κοινοτήτων στην πρόκληση της επανένωσης της Κύπρου αντάλλαξαν χθες Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι σε εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού στη ''Δημοσιογραφική Εστία'' της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, στη Λευκωσία.

    Σε εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ''πως μια ουσιαστική διαδικασία κατανόησης και επικοινωνίας με την τουρκική κοινότητα της Κύπρου, με τους απλούς πολίτες που οραματίζονται όπως και εμείς ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, υπηρετεί τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και ενθαρρύνει την ενεργοποίηση των συνειδητοποιημένων πολιτών''.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι προφανές και αυτονόητο πως μια συνολική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την αναγκαία εκείνη διεργασία που θα καταστήσει τη λύση αποδεκτή και πλήρως λειτουργική από το σύνολο των Κυπρίων, έτσι ώστε οι πολίτες αυτού του τόπου ενσυνείδητα να εργάζονται για τη διαρκή βελτίωση και λειτουργικότητα της λύσης και όχι για την υπονόμευσή της''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου και η πλήρης ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη των λαών, των πολιτισμικών αντιθέσεων, των πολλαπλών επιλογών αλλά και των συνθέσεων επιβάλλει ακόμη πιο επιτακτικά να λειτουργήσουν και οι δυο κοινότητες στην κατεύθυνση της δημιουργίας μονίμων και σταθερών διαύλων επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης''.

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι μπορούν να φέρουν την ποιοτική αλλαγή στην Κύπρο και να συμβάλουν στην άρση των ψυχολογικών εμποδίων με τη δύναμη της δημοσιογραφικής τους γραφίδας και τη δύναμη του λόγου και της σκέψης.

    Σημειώνοντας ότι μπροστά μας ανοίγεται ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οφείλουμε προς αυτό το μέλλον να κινηθούμε αποφασιστικά ''όχι διαγράφοντας το παρελθόν αλλά γεφυρώνοντας δημιουργικά το χθες, το σήμερα και το αύριο, γιατί το να μείνεις στραμμένος στο παρελθόν, καθηλωμένος και περιχαρακωμένος σε αυτό, αποτελεί οπισθοδρόμηση''.

    Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Αντρέας Καννάουρος σημείωσε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην κοινή μας επιθυμία για επανένωση.

    Ειρήνη και επανένωση, είπε ο κ. Καννάουρος, δεν επιτυγχάνονται όσες διόδους διέλευσης και αν ανοίξουμε, όσες επαφές και αν κάνουμε, αλλά είναι δυνατό να επιτευχθούν με την πτώση του συρματοπλέγματος, την επίλυση του προβλήματος των εκτοπισμένων με δίκαιο τρόπο και την αποδεκτή ρύθμιση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Ο κ. Καννάουρος ευχήθηκε όπως η καινούργια εστία της ΕΣΚ καταστεί κέντρο επικοινωνίας και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφων.

    Σε παρέμβασή του ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι το Πρακτορείο από καιρό και αθόρυβα άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιούσε για τα κατεχόμενα και η συχνή αναφορά με την πρόθεση ''ψευδό'' περιορίστηκε μόνο όταν γίνεται αναφορά στο ψευδοκράτος, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, όπως ανέφερε.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η αλλαγή του λεκτικού που χρησιμοποιείται από το ΚΥΠΕ έχει αλλάξει βάσει συνειδητής προσπάθειας και μελέτης, προσθέτοντας ότι η εξέταση της ορολογίας σε ειδήσεις του Πρακτορείου που αναφέρονται στην τ/κ κοινότητα θα συνεχιστεί χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουμε από θέσεις αρχών.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική του ΚΥΠΕ για την απασχόληση Τ/Κ δημοσιογράφων και στο νέο οργανόγραμμα του Πρακτορείο το οποίο τίθεται σύντομα σε εφαρμογή και περιλαμβάνει και θέσεις για μόνιμη απασχόληση δημοσιογράφων, οι οποίοι πρωτίστως είναι γνώστες της τουρκικής γλώσσας.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι φυσικό και νομική μας υποχρέωση να δημοσιοποιήσουμε την προκήρυξη των θέσεων και στην τ/κ κοινότητα όπως έγινε και στο παρελθόν.

    Καταλήγοντας, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ είπε ότι το Πρακτορείο ''είναι πάντα ανοικτό'' για να ακούει τις απόψεις και εκτιμήσεις των Τ/Κ ενώ τα τεχνολογικά και τεχνικά μέσα που το ΚΥΠΕ διαθέτει στην Κύπρο και το εξωτερικό βρίσκονται πάντα στη διάθεση των Τ/Κ δημοσιογράφων.

    Το λόγο πήρε ακολούθως Τ/Κ δημοσιογράφος ο οποίος απευθύνθηκε προς την ΕΣΚ με το ερώτημα εάν έχει μεσολαβήσει, μετά και τη μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης, για την πραγματοποίηση συναντήσεων ανάμεσα σε δημοσιογράφους των δυο κοινοτήτων, ενώ αναφέρθηκε και σε ''άσκηση τρομοκρατίας και στις δυο κοινότητες σε όσους εκπροσώπους των ΜΜΕ τάσσονται υπέρ της λύσης''.

    Απάντηση έλαβε από τον ΓΓ της ΕΣΚ Κύπρου Γιώργο Θεοδούλου, ο οποίος είπε ότι δεν πραγματοποιούνταν συναντήσεις για επαναπροσέγγιση εξαιτίας της αρνητικής στάσης που επιδείκνυε ο Τ/Κ ηγέτης.

    Για την αναφορά του Τ/Κ δημοσιογράφου για ''άσκηση τρομοκρατίας'' εναντίον δημοσιογράφων που τάσσονται υπέρ της λύσης, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στα κατεχόμενα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που αντιμετωπίζει το κατοχικό καθεστώς τους δημοσιογράφους της εφημερίδας ''Αφρίκα'', οι οποίοι τηρούν αντιπολιτευτική πολιτική.

    Σε παρέμβασή του Ε/Κ δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ανάγκη καθορισμού κοινής έννοιας για τους όρους ειρήνη και επανένωση στην Κύπρο διότι, όπως υποστήριξε, οι Ε/Κ δημοσιογράφοι βλέπουν την ειρήνη στο νησί να έχει χρώμα μπλε και οι Τ//Κ να έχει χρώμα κόκκινο.

    Τη θέση του Ε/Κ δημοσιογράφου ασπάστηκε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδη, η οποία είπε πως μόνο μέσα από ένα εις βάθος διάλογο θα καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές έννοιες για την επανένωση και την ειρήνη της Κύπρου, γεγονός αναγκαίο, διότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ενδιάμεση και συμβιβαστική λαμβάνοντας υπόψη ανησυχίες και των δυο πλευρών, όπως ανέφερε.

    Ε/Κ δημοσιογράφος έθεσε για προβληματισμό στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και πολιτικούς αίτημα για μετάδοση προγραμμάτων της τ/κ τηλεόρασης στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού και αντίστοιχων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα στο Ριζοκάρπασο όπου βρίσκονται Ε/Κ εγκλωβισμένοι.

    Λουκούμι-Γεροσκήπου - Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ------------------------------------------------- Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.00 χθες το βράδυ η διαδικασία κατασκευής λουκουμιού, το οποίο ζυγίζει περίπου δυόμισι τόνους και που ο Δήμος Γεροσκήπου, στην επαρχία Πάφου, ευελπιστεί πως θα καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο.

    Για την κατασκευή του λουκουμιού χρησιμοποιήθηκαν δυόμισι τόνοι ζάχαρη, 350 κιλά αραβοσιτάλευρο, 150 κιλά ξηροί καρποί και μικροποσότητες άλλων προσθέτων.

    Η κατασκευή του λουκουμιού εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Γεροσκήπου και των βιοτεχνιών λουκουμιού να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ και να καταγραφούν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες .

    Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος των βιοτεχνιών παρασκευής λουκουμιών στη Γεροσκήπου Γιώργος Γαβριήλ ανέφερε ότι η προσπάθειά τους έχει στεφθεί με επιτυχία, υπό την έννοια ότι η κατασκευή του τεραστίων διαστάσεων λουκουμιού ολοκληρώθηκε δύο ώρες πριν από την καθορισμένη, δηλαδή στις 10.00 χθες βράδυ αντί στις 12 τα μεσάνυκτα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ το λουκούμι έχει ξεπεράσει σε βάρος τους δυόμισι τόνους και αναμένεται να ζυγιστεί από τους αρμοδίους γύρω στο μεσημέρι.

    Η επίσημη παρουσίαση του λουκουμιού θα γίνει απόψε στις 7.00 στο πλαίσιο της γιορτής λουκουμιού που διοργανώνει ο Δήμος Γεροσκήπου στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα ---------------------------------------------------- Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 4η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την Ανόρθωση στο ΓΣΖ, ο Διγενής τον Εθνικό Αχνας στο Μακάρειο Στάδιο και η ΑΕΛ την Αλκή στο Τσίρειο.

    Οι αγώνες αρχίσουν στις 3:30 το απόγευμα.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο αναφορικά με την υποστήριξη που ο διεθνής οργανισμός παρείχε σε δραστηριότητες που στήριζαν το σχέδιο Ανάν, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μερίδα αντιπολιτευτικών κύκλων και εντύπων, το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζoρτζ Μπους ότι η χώρα του εργάζεται για μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο και οι προσπάθειες του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διοργάνωση στην Κύπρο του επόμενου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καρφώματα αλλήλων για την καμπάνια του 'όχι' '' αναφέρεται σε διαφημιστικό γραφείο το οποίο με χθεσινή του ανακοίνωση παραδέχεται από τη μια τη δική του εμπλοκή στην εκστρατεία κατά του σχεδίου Ανάν ενώ παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα, ''καρφώνει'' τέσσερα κόμματα για οικονομική στήριξη της καμπάνιας. Αλλού γράφει ότι απόψεις και εκτιμήσεις για το ρόλο των ΜΜΕ των δυο κοινοτήτων στην πρόκληση της επανένωσης της Κύπρου αντάλλαξαν χθες Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι μετά από πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού και φιλοξενία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Ο ΟΗΕ τα έδωσε. Ποιοι τα πήραν;'' γράφει ότι με τον πιο επίσημο τρόπο τα ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι δαπάνησαν χρήματα στην προ του δημοψηφίσματος περίοδο για να επιτύχουν αποδοχή του σχεδίου Ανάν, σε δήλωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χθες στην οποία αναφέρεται ότι τα ΗΕ δεν έχουν να κρύψουν τίποτα επί του θέματος, ωστόσο δεν είναι πρακτική του οργανισμού να δημοσιοποιεί την αλληλογραφία του. Αλλού γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει τις προσπάθειές του προκειμένου το επόμενο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και πρόεδρος της επιτροπής που συστάθηκε προς το σκοπό αυτό είναι ο Μάνθος Μαυρομμάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Η σχέση Τάσσου με Αμερικανούς'' αναφέρεται σε "απόρρητα έγγραφα" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περίοδο 1959-66 που, όπως γράφει η εφημερίδα, αφορούν τον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν ήταν Υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Μακαρίου, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι μια μικρή μείωση του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο θα βοηθούσε την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει τέτοια εισήγηση από πλευράς Αμερικανών πριν από την 17η Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ξαναζεί το '74'' γράφει ότι οι σκληρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης των τελευταίων ημερών για πλειάδα θεμάτων, υπό τη βαριά σκιά του δημοψηφίσματος, φαίνονται να αναβιώνουν συνθήκες και κλίμα εμφύλιου διχασμού, όπως το 1974 με το λαό να γίνεται καθημερινά μάρτυρας εκτόξευσης "ατεκμηρίωτων υπονοούμενων, αναπόδεικτων καταγγελιών και υβριστικών ψιθύρων" μεταξύ κομμάτων και πολιτικών αρχηγών. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ορισμένοι αντιπολιτευτικοί κύκλοι και κάποια έντυπα, ειδικότερα ο ''Πολίτης'' φαίνεται να εμφορούνται μόνο από άκρατο φανατισμό και εμπάθεια εναντίον ιδίως του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσωπικά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ρήξη σε όλα τα μέτωπα'' γράφει ότι η αντιπαράθεση αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι τα ΗΕ διέθεσαν χρήματα για να επηρεάσουν υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα συνεχίστηκε και χθες με το κυβερνητικό στρατόπεδο να επιμένει στη μη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αλβαρο ντε Σότο και την αντιπολίτευση να ζητά τη δημοσιοποίηση των επιστολών. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, επιστρέφοντας χθες από υπηρεσιακό ταξίδι στην Ιταλία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα πει ό, τι έχει να πει αφού δει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ολα στο φως'' γράφει ότι μετά την επιβεβαίωση από τα ΗΕ ότι "χρηματοδοτήθηκαν δραστηριότητες πριν από το δημοψήφισμα", πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν χθες την ανάγκη όπως δοθούν όλα τα σχετικά στοιχεία για τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν και τους παραλήπτες ώστε να μην υπάρχουν σκιές και άδικες κατηγορίες είτε σε άτομα που υποστήριξαν το ''ναι'', είτε σε άτομα που τάχθηκαν υπέρ του ''όχι''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, και αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δηλώνει ότι με την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί και συζητείται με τις συντεχνίες, η εταιρεία μπορεί να εισέλθει σε μια διαδικασία ανάκαμψης.

    [06] (Κ) Λουκούμι - Γεροσκήπου - Βάρος

    Στους δύο τόνους και 718 κιλά ανήλθε το βάρος του τεράστιου λουκουμιού, που κατασκευάστηκε στην επαρχία Πάφου, μετά το ζύγισμά του το μεσημέρι από αρμοδίους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 October 2004 - 17:49:08 UTC