Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Επαφές ΥΠΕΞ
  • [02] (K) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επαφές
  • [03] (Κ) Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση- Πελεντρίτου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Euronext - Φόρουμ Θεσσαλονίκης
  • [08] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Υπογραφή συμφωνίας για νομική συνεργασία
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Μάτσης
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [12] (Κ) ΕΕ - Ελεγκτικό Συνέδριο - Παρατυπίες
  • [13] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Εκκίνηση
  • [14] (Κ) Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Συλλούρης
  • [15] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Τελικός 100μ - Πελεντρίτου
  • [16] (Κ) ΕΕ - COREPER - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [17] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Παγκύπριο ρεκόρ
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση βιβλίου - Ομιλία
  • [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ - Κασουλίδης

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Επαφές ΥΠΕΞ

    Συναντήσεις με ομολόγους του χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενώ συμμετείχε και σε συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] (K) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επαφές

    Συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και συνάντηση με τον Νιγηριανό ομόλογό του Ολοσεγκούν Ομπασάντζο περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί επίσης με συντακτική ομάδα της Wall Street Journal.

    [03] (Κ) Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Ταύρος'', το θέμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που σύμφωνα με τις ΗΠΑ έχει μεταφερθεί στην Κύπρο, η ολοκλήρωση και η κατάθεση του πορίσματος για το θέμα του Χρηματιστήριου και η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τις ογκολογικές υπηρεσίες, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συμβόλαιο αλληλοστήριξης Ελλάδας - Τουρκίας'', γράφει ότι στην προχθεσινή συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η Αγκυρα θα υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση, προβάλλεται η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόσο, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά οι χώρες της Ενωσης δεν μπορούν να απορρίψουν την ένταξή της εάν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''ΝΙΚΗ Φόρος στα παιγνίδια των ξένων η Αμυνα'' και γράφει πως η άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ''θυσιάζεται στο βωμό των υποτιθέμενων καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας'' και σημειώνει ότι η ματαίωση της άσκησης έγινε κατά τη συνάντηση Μολυβιάτη-Γκιουλ και με τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή άσκηση ''Αργοναύτης'', η οποία κατέδειξε την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ευλογεί τα γένια του'', γράφει ότι ''ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας εγείρεται για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας''. Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ της ΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο Διοικητής ''δικαιούται όταν αφυπηρετήσει να του παραχωρηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο και οδηγός, τον οποίο να χρησιμοποιεί σε επίσημες εκδηλώσεις και δεξιώσεις''. Αλλού γράφει ότι η Βουλή απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλε το Συμβούλιο της Ευρώπης για εκπροσώπηση Τ/Κ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του σώματος και θα προτείνει αντιπρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιτίθεται στην αναβάθμιση των Τ/Κ, φτάνει να καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν συνιστά άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Γυαλιά Καρφιά σε έκθεση ακινήτων στο Λονδίνο'' γράφει ότι σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε σε έκθεση ακινήτων στο Λονδίνο όταν Τ/Κ που διαφήμιζαν και πουλούσαν ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, επιτέθηκαν εναντίον Ε/Κ κτηματομεσιτών, κατέστρεψαν ολοσχερώς το ε/κ περίπτερο και ξέσχισαν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση της αποστολής επιστολής από την Υπουργό Υγείας σε επαρχιακό δικαστή και γράφει ότι εντελώς διαφορετική τροπή λαμβάνει η υπόθεση αυτή, αφού στην κατάθεσή της, την οποία αποκάλυψε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι ''Σίγμα'', η Υπουργός παρέθεσε νέα στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν άρδην το σκηνικό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανένδοτοι για τα όπλα'' γράφει ότι την εδώ και τώρα απόσυρση του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει μεταφερθεί στην Κύπρο απαιτεί η Ουάσιγκτον από την Αθήνα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι διπλωματική πηγή είπε ότι στο αμερικανικό διάβημα τονίζεται χαρακτηριστικά η ''παράνομη πράξη'' της ελληνικής κυβέρνησης και η παραβίαση του νόμου ''Πράξη για τον Ελεγχο των Εξαγωγών Οπλων''. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ Γιάννης Παπαδόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ολοκλήρωση και η κατάθεση του πορίσματος για το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο μπορεί να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κοινή Ευθύνη για το μέλλον'' αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του ΑΚΕΛ και γράφει ότι ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ δήλωσε πως ''επειδή το 65% των Τ/Κ είπε ναι δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε αλλαγές, όμως οι Ε/Κ αν ζητούν αλλαγές να τις φέρουν στο τραπέζι να τις συζητήσουμε''. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν για αύριο, στις 11 το πρωί.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Μας λένε ψέματα για περισσότερα από 50 χρόνια'' ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τις καπνοβιομηχανίες ότι ψεύδονται εδώ και 50 χρόνια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το κάπνισμα. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης για κλείσιμο του ογκολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η πολιτική και ο προγραμματισμός δεν μπορούν να κυβερνώνται από το συναίσθημα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επαφές --------------------------------------------- Συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και συνάντηση με τον Νιγηριανό ομόλογό του Ολοσεγκούν Ομπασάντζο περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί επίσης με συντακτική ομάδα της Wall Street Journal.

    Χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με ομολόγους του των χωρών μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, μεταξύ των οποίων αυτών της Σενεγάλης και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, κατά τις οποίες συζητήθηκε η προγραμματισμένη για τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου κοινή σύνοδος της ΕΕ και της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων αρχηγών αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στην 59η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Στο γεύμα παρακάθισαν πάνω από 95 Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Την Τρίτη το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εναρκτήρια συνεδρία της γενικής συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης την οποία άνοιξε, ως κατά παράδοση, η Βραζιλία και συνεχίστηκε με την ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθούμενη από άλλους ομιλητές. Εναρκτήριες ομιλίες έγιναν επίσης από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επίσης σύντομες συνομιλίες με την Πρόεδρο της Λετονίας, τον Πρόεδρο της Εσθονίας, τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τον Πρόεδρο της Σλοβακίας και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria ο Πρόεδρος Μπους προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

    Νέα Υόρκη - Επαφές ΥΠΕΞ ------------------------- Συναντήσεις με ομολόγους του χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενώ συμμετείχε και σε συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ιακώβου είχε χωριστές επαφές με τους ΥΠΕΞ της Ινδονησίας και του Καζακστάν Noer Hasan Wirajuda και Kassymzhomart Tokayev, οι οποίοι τόνισαν στον κ. Ιακώβου ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, οι χώρες τους θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τους Τουρκοκύπριους ως κοινότητα.

    Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Κυπριακό ------------------------------- Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ στη συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε πολύ φιλική και χρήσιμη, διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και συζητήθηκαν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Σημειώνοντας πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε πως ''είναι γνωστή η θετική στάση της Ρωσίας απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα και είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ρώσο συνάδελφό μου γι' αυτό».

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για τον αγωγό Burgas - Αλεξανδρούπολης και διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουν να προωθήσουν αυτό το θέμα.

    Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος'' ----------------------------------- Η ματαίωση μιας στρατιωτικής άσκησης δεν σημαίνει μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ματαίωση και φέτος της άσκησης της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος''.

    ''Μετά από τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και την απόφασή τους να ματαιώσουν τις ασκήσεις 'Τοξότης' και 'Ταύρος' όπως έγινε και πέρσι και σε προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση 'Νικηφόρος' που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004'', είπε.

    Ερωτηθείς γιατί προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της άσκησης κάθε χρόνο αφού τα τελευταία χρόνια αυτή αναβάλλεται, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο προγραμματισμός ασκήσεων είναι μέσα στα πλαίσια της αμυντικής διαδικασίας και δεν νομίζω ότι η ματαίωση μιας όποιας άσκησης σημαίνει μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας''.

    Αρχηγός ΕΦ - ''Νικηφόρος'' - Ματαίωση --------------------------------------- Υπάρχουν πολλές ασκήσεις οι οποίες διατηρούν σε υψηλό επίπεδο το βαθμό ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), δήλωσε χθες ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, σχολιάζοντας τη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της άσκησης ''Αργοναύτης'' στη ναυτική βάση Ευάγελος Φλωράκης, ο κ. Νικολοδήμος δεν σχολίασε την απόφαση για ματαίωση της άσκησης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό ''είναι πολιτικής υφής''.

    ''Ασκήσεις υπάρχουν πολλών ειδών και η εκπαίδευση στηρίζεται σε μια πληθώρα αντικειμένων και ασκήσεων που διατηρούν σε υψηλό βαθμό και την ετοιμότητα και την ικανότητα, αλλά και το ηθικό των ανδρών'', τόνισε ο κ. Νικολοδήμος.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ --------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα εξετάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, όταν αυτή συμπληρωθεί, και θα τοποθετηθεί όπως και οι άλλες κυβερνήσεις κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία λόγω της καθυστέρησης στη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η στάση της ΕΕ είναι καθαρή. Εχει δηλωθεί προς την Τουρκία ότι η αναβολή ή η ματαίωση της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα θα αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ''.

    Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει ο Κύπριος Επίτροπος σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Επίτροπος δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση την οποία θα τηρήσει θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ.

    EE -Συνάντηση Φερχόιγκεν - Ερντογάν -------------------------------------- Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Γιουσέπ Μπορέλ και τους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του σώματος.

    ΕΕ - Φίσλερ - Τουρκία - Φίσλερ - Οικονομικές συνέπειες ------------------------------------------------------ Τις οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ στο γεωργικό τομέα μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας, παρουσίασε χθες ο Αυστριακός Επίτροπος για αγροτικά θέματα Φραντς Φίσλερ, ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

    Σύμφωνα με τον κ. Φίσλερ, η Τουρκία ισοδυναμεί σε μέγεθος με τα 10 νέα κράτη μέλη και αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα, που θα πρέπει να εξετασθούν σοβαρά πριν ληφθούν αποφάσεις για την ενταξιακή της πορεία. Οπως είπε, σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα σιτηρά, οι τιμές στην Τουρκία είναι κατά 30% υψηλότερες απ ότι στην Κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι η ευθυγράμμιση των τιμών και η αντισταθμιστική βοήθεια που θα δοθεί στους Τούρκους παραγωγούς με τη μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης, θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για την Ενωση.

    Υπάρχουν, όμως, και προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και οι ξηροί καρποί των οποίων οι τιμές στην Τουρκία είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με την ΕΕ, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού στα κοινοτικά προϊόντα, ανέφερε ο Επίτροπος.

    Σοσιαλιστική Ομάδα - Τουρκία - Ποινικός Κώδικας ------------------------------------------------- Η Σοσιαλιστική Ομάδα, η δεύτερη σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή, προειδοποίησε χθες ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι εάν δεν αναθεωρήσει τον ποινικό κώδικα θα δει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ να απορρίπτεται.

    Την προειδοποίηση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομάδας Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, μόλις δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής και όλους τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του σώματος.

    Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι «στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος». Οπως είπε, «η διαδικασία μεταρρύθμισης του τουρκικού ποινικού κώδικα πρέπει να επαναδρομολογηθεί». Σύμφωνα με τον Γερμανό Ευρωβουλευτή, «δεν μπορεί να γίνει ούτε σκέψη για την πιθανότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μέχρι να υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Ελλάδα - Κύπρος - Οπλα --------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως διερωτάται κανείς ''πώς είναι δυνατό να αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ ο πενιχρός οπλισμός της Εθνικής Φρουράς και να μην αποτελεί πρόβλημα ο τεράστιος εξοπλισμός των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, ο οποίος προέρχεται από αμερικανικές πηγές, και η συνεχιζόμενη κατοχή''.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στην τοποθέτηση αυτή κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι πως η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για παραβίαση του νόμου, όπως αναφέρει, που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα λόγω παραχώρησής τους σε τρίτο μέρος, συγκεκριμένα την Κύπρο, αλλά δεν έπραξε το ίδιο για την Τουρκία διότι δεν είναι εις γνώσιν των ΗΠΑ οποιαδήποτε πρόσφατη περίπτωση που να συνιστά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.

    ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κατσουρίδης - Σογιέρ ------------------------------------------------- Την κοινή θέση ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου, εκφράζουν το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), τα οποία αποφάσισαν από κοινού τη σύσταση επιτροπών για συζήτηση του τι γίνεται στο μέλλον.

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη συναντήθηκε χθες στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος υπό τον Γενικό του Γραμματέα Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η θέση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι το σχέδιο Ανάν συνεχίζει να παραμένει στο τραπέζι και ότι οι αλλαγές που επιδιώκει η ε/κ πλευρά δεν θα παραβιάζουν το πνεύμα του σχεδίου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό - Αποφάσεις ---------------------------------------------------- Η στρατηγική της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος για το Κυπριακό.

    ''Το ζητούμενο είναι η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαΐου 2004'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι ο χρόνος της περισυλλογής μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει παρέλθει και είπε ότι είναι καιρός να ληφθούν πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΔ Eurocontrol - Συνέλευση ICAO ---------------------------------------------------------- Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EUROCONTROL) Victor Aguado θα έχει στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου για να συζητήσει διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική αεροπορία.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Aguado θα επικεντρωθεί γύρω από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO) που θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ του Καναδά και στην οποία θα συμμετέχει και κυπριακή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς εάν με τον κ. Aguado θα συζητήσει τα προβλήματα που έχει η Κύπρος με την Τουρκία σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ICAO.

    Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' - Ασκηση ''Αργοναύτης'' -------------------------------------------------------------- Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη χθες η άσκηση ''Αργοναύτης'' για βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ασφάλεια των ακτών και του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, στην οποία συμμετείχε ευρύ φάσμα κρατικών υπηρεσιών.

    Η επιτυχία της άσκησης, όπως δήλωσαν οι προϊστάμενοι των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έδειξε ότι η συνεννόηση των κρατικών φορέων είναι απολύτως αναγκαία για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών όπως της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος είναι αναγκαία και πρέπει να συνεχισθεί.

    Πρόκειται για την πρώτη διακλαδική άσκηση με τη συνεργασία πολλών κρατικών φορέων. Τα τρία σενάρια αφορούσαν την εξουδετέρωση τρομοκρατικής επίθεσης, σύλληψη λαθρομεταναστών και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε πλοίο.

    Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση ''Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης'' συμμετείχαν μονάδες της Εθνικής Φρουράς, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), η Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας, το Τμήμα Αλιείας, η Αρχή Λιμένων και η Μονάδα Διάσωσης της Πολιτικής Αμυνας.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Εθνικός Αχνας - Παραλίμνι ---------------------------------------------------------- Διεξάγεται απόψε στο Δασάκι της Αχνας ο αγώνας του Εθνικού Αχνας και της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου που διακόπηκε το περασμένο Σάββατο λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση του σταδίου.

    Ο αγώνας, που γίνεται στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας, θα αρχίσει στις 19.00.

    Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση ------------------------------------ Νέα μικρή αύξηση παρουσίασε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 985,27 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,49% παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,09 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε ο ημερήσιος τζίρος, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος για τα Κυβερνητικά Χρεόγραφα 6,75% 2006 (1η έκδοση), με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στις 394 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Κολύμβηση- Πελεντρίτου

    Με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου θα αγωνιστεί το απόγευμα στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Κύπρια αθλήτρια Καρολίνα Πελεντρίτου, η οποία κατετάγη 8η σε σειρά στους προκριματικούς, με χρόνο 1.06.66.

    Παρά το γεγονός ότι δεν είναι το αγώνισμα της, η Καρολίνα Πελεντρίτου ξεκίνησε πρώτη στον όμιλό της αλλά τελικά κατετάγη 4η.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Euronext - Φόρουμ Θεσσαλονίκης

    Νέα συνάντηση με εκπρόσωπο του οργανισμού Euronext θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ακης Κλεάνθους στο πλαίσιο του ετήσιου Φόρουμ Χρηματιστηρίων, που διοργανώνει το χρηματιστήριο της πόλης και στο οποίο συμμετέχουν οι Πρόεδροι χρηματιστηρίων των Βαλκανίων και της γύρω περιοχής.

    [08] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Υπογραφή συμφωνίας για νομική συνεργασία

    Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν σήμερα διμερή συμφωνία για νομική συνεργασία σε αστικά, εμπορικά και ποινικά θέματα.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  281.503,96
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     73,61    -0,65    232.174,86
    FTSE/CySE 20                           327,81    -0,62    126.923,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  977,96    -0,67    143.420,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.006,93     0,45      8.023,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.026,01    -0,09     91.376,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     979,07    -0,63    151.443,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       973,37    -0,82    102.265,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    953,09     0,51      4.399,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            948,17    -0,22     35.873,73
    FTSE Med (21/9/2004)                 6.107,54    -0,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Μάτσης

    O Eυρωβουλευτής Γιαννάκης Μάκης κλήθηκε σήμερα και προήδρευσε ως πρεσβύτερος στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    Αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής, ο κ. Μάτσης παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον Ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Γιοστ Λάκενταϊκ, ο οποίος έχει ορισθεί Πρόεδρος της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Με ζημιές ύστερα από δύο συνεχείς ανόδους έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τον τραπεζικό δείκτη. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 979,07 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,61 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 281 χιλιάδων λιρών διαμορφώθηκε η αξία συναλλαγών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 27,3% του τζίρου.

    [12] (Κ) ΕΕ - Ελεγκτικό Συνέδριο - Παρατυπίες

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την Επιτροπή όταν διαπιστώνουν παράτυπες πληρωμές άνω των 4.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να επιδιώκουν την ανάκτηση των πληρωμών.

    Αυτό αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ενημερωτικό σημείωμά του σχετικά με την ανάκτηση παράτυπων πληρωμών στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

    [13] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Εκκίνηση

    Η εννιαμελής ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, μαζί με τον εκπαιδευτή της, αναχωρεί σήμερα για την περιοχή Khuidi του Νεπάλ, όπου θα αρχίσει την προσπάθειά της να κατακτήσει την κορυφή Chylu East των Ιμαλαϊων.

    [14] (Κ) Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Συλλούρης

    Οι χώρες της Μεσογείου αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις κατά τα επόμενα χρόνια στον τομέα της οικονομίας, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, για την καλύτερη προώθηση των στόχων που αφορούν την οικονομική πτυχή των στόχων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    [15] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Τελικός 100μ - Πελεντρίτου

    [16] (Κ) ΕΕ - COREPER - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ για την ενίσχυση των Τ/Κ εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε μια προσέγγιση σε ορισμένα σημεία που αποτελούσαν αντικείμενο διαφωνιών, ενώ στο επίμαχο σημείο της προστασίας των περιουσιών των Ε/Κ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, που θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη.

    [17] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Παγκύπριο ρεκόρ

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου μπορεί να κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό της κολύμβησης 100 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με χρόνο 1.07.00, ωστόσο στον προκριματικό αγώνα έκανε νέο παγκύπριο ρεκόρ με χρόνο 1.06.66.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παρουσίαση βιβλίου - Ομιλία

    Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε σήμερα την ανάγκη ανάπτυξης ενός δημοκρατικού διαλόγου, όχι μόνο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών, με στόχο να βρεθεί κοινή συνισταμένη για επίλυση του Κυπριακού.

    [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ - Κασουλίδης

    Yπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω του χρηματοδοτικού κανονισμού, τάχθηκε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου εξετάστηκε το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και της υιοθέτησης του σχετικού χρηματοδοτικού κανονισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 September 2004 - 17:49:17 UTC