Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αμερικανικός οπλισμός - Κύπρος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος''
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Ελλάδα - Κύπρος - Οπλα
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό - Αποφάσεις
  • [10] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - ''Νικηφόρος'' - Ματαίωση
  • [11] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα - Τουρκία - Ποινικός Κώδικας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση
  • [13] (Κ) Μπαρόζο - Τουρκία - ΕΕ - Ενταξη
  • [14] (Κ) Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' - Ασκηση ''Αργοναύτης''
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κατσουρίδης - Σογιέρ
  • [17] (Κ) ΕΕ - Συνάντηση Φερχόιγκεν - Ερντογάν
  • [18] (Κ) ΕΕ - Φίσλερ - Τουρκία - Φίσλερ - Οικονομικές συνέπειες
  • [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΔ Eurocontrol - Συνέλευση ICAO
  • [20] (Κ) Παραολυμπιακοί -Τοξοβολία (Γύρος κατάταξης)-15η θέση η Γιαγκουλλά

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων

    Την επέκταση των μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και την από κοινού αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, ΝικηφόροςΤοξότης» και Ταύρος αντίστοιχα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ.

    Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε επίσημα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004 δεν θα πραγματοποιηθεί.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αμερικανικός οπλισμός - Κύπρος

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση, δεν θα μείνει ακάλυπτη, σχολιάζοντας την ενημέρωση του Κογκρέσου από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελλάδα έχει μεταβιβάσει αμερικανικής κατασκευής οπλισμού στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Νικηφόρος - Τοξότης'' και ''Ταύρος'', τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ειρηνευτική Δύναμη για την παράνομη διέλευση ατόμων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, οι αντιπαραθέσεις κομμάτων σχετικά με την επιστολή Ακκελίδου προς δικαστή και οι κινήσεις του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Το ζήτημα της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το αμπελουργικό πρόβλημα, θέματα διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Αγίου Δομετίου και η σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και οι διεργασίες για την προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κοροϊδία οι υποσχέσεις προς τους αμπελουργούς'', ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου παραμένει σοβαρά εκτεθειμένος, επειδή δεν τήρησε τη δέσμευσή του, ότι θα έδιδε στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν ότι έκανε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για στήριξη των αμπελουργών. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι αφίξεις ξένων περιηγητών στην Κύπρο κατά τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 5% και ήσαν συνολικά 305.926 σε σχέση με 325.390 την προηγούμενη χρονιά, ενώ μειωμένα κατά 3,7% παρουσιάζονται και τα έσοδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κομματική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου κατάφερε τελικά να εγγράψει το θέμα που προέκυψε από την επιστολή της Υπουργού Υγείας ως θέμα υπό συζήτηση στη Βουλή υπό τον τίτλο ''Το ενδεχόμενο παρέμβασης στην απονομή δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία''. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία η οποία ζητά άμεσα την παραίτηση της Υπουργού Υγείας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να είναι καθοριστική, αφού θα συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Επιχείρηση Κουκούλωμα'' αναφέρεται στο προκαταρκτικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το θέμα του Χρηματιστηρίου, μέσα από το οποίο καταγράφεται και ο ρόλος χρηματιστών, ελεγκτών, δικηγόρων αλλά και πολιτικών. Η εφημερίδα προσθέτει πως στην έκθεση γίνεται έμμεση αναφορά στις προσπάθειες μηδενισμού του έργου της επιτροπής, που άρχισαν πριν ακόμη αυτή συσταθεί και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται επίσης αναφορά και σε ''επιχείρηση κουκουλώματος του σκανδάλου''. Αλλού αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους λογαριασμούς του Δήμου Αγίου Δομετίου, η οποία περιέχει όπως γράφει η εφημερίδα, ''πλήθος σοβαρότατων παρατηρήσεων και επιπλήξεων για εξόφθαλμα φαινόμενα κακοδιαχείρισης''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σκληρή Επίθεση Σόλωνα Νικήτα κατά ΑΚΕΛ'' γράφει πως ''χοντραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και του ΑΚΕΛ''. Οπως γράφει η εφημερίδα ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε χθες στις επικρίσεις που διατύπωσε σε βάρος του το ΑΚΕΛ, σε σχέση με την απόφασή του να διατάξει ποινική έρευνα εναντίον της Υπουργού Υγείας, λέγοντας πως δέχεται "αχαλίνωτες επιθέσεις" από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με τα Ηνωμένα Εθνη και θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια του ΟΗΕ να ανοίξει πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης δίοδο προς τις ελεύθερες περιοχές, μεταφέροντας Τ/Κ στην περιοχή της Τυλληρίας, όπως αναφέρει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Casus Belli για την Ντίνα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η αντιπαράθεση του ΑΚΕΛ με τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγόμενη ποινική έρευνα κατά της Υπουργού Υγείας, εξελίσσεται σε ανοικτή ρήξη με απρόβλεπτες διαστάσεις, ενώ, όπως σημειώνει ο "Φ", η κυβέρνηση φαίνεται να κρατεί αποστάσεις από τα τεκταινόμενα. Αλλού γράφει για τις επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη και για τη δήλωσή του ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν χθες στη Νέα Υόρκη για την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Ταύρος'', στο πλαίσιο της διαδικασίας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Για την άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος'', ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ακύρωσή της θα γίνει σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Δικαίωμά μας'', ότι το ΑΚΕΛ σέβεται τους θεσμούς και διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του να εκφράζει τη διαφορετική του άποψη εκεί όπου κρίνει, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, απαντώντας στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έκανε λόγο για ''αχαλίνωτες επιθέσεις συγκεκριμένου πολιτικού χώρου'' εναντίον του, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης επιστολής Ακκελίδου προς δικαστή. Αλλη είδηση είναι η παρουσίαση χθες από την κ. Ακκελίδου του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων

    Την επέκταση των μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και την από κοινού αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, ΝικηφόροςΤοξότης» και Ταύρος αντίστοιχα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ.

    Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε επίσημα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η άσκηση ''ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ'' που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004 δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μολυβιάτη και το Κυπριακό καθώς και την ενταξιακή πορεία της χώρας του, ενώ εξέφρασε παράπονα γιατί, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους προς τους Τουρκοκύπριους.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών - που για πρώτη φορά αποφασίστηκε να τελούνται εκ περιτροπής στις μόνιμες αντιπροσωπείες των δύο χωρών αντί σε ξενοδοχεία που γινόταν μέχρι πρόσφατα - διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε σχέση με τα μέτρα εμπιστοσύνης, για τα οποία συμφωνήθηκε εντατικοποίηση της διαδικασίας, πηγή του ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι αφορά σε αυτά που συζητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα οποία δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

    Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στο Ιράκ και προσκάλεσε εκ νέου τον Ελληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα.

    Ειδικότερα για το Κυπριακό που εγέρθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών όπως είπε, με τον κ. Μολυβιάτη «συζήτησαν την παρούσα κατάσταση και αντάλλαξαν απόψεις για τα δύο σχέδια κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τουρκοκυπριακή πλευρά».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκιουλ παραπονέθηκε γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν αθετήσει, όπως είπε, τις υποσχέσεις τους προς τους Τουρκοκύπριους. Τα ευρωτουρκικά συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει στη συνάντηση.

    Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΞ είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν η Τουρκία θα λάβει ημερομηνία, τόνισε ωστόσο ότι είναι δύσκολο στην Ευρώπη να πει ένα σκέτο όχι.

    Ο κ. Μολυβιάτης είχε χθες τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Ο κ. Μολυβιάτης διευκρίνισε ότι για την απόφαση να αναβληθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις είχε ενημερωθεί τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και η κυβέρνησή του.

    Για την αναβολή εκδόθηκε και ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα ΗΕ, η οποία αναφέρει τα εξής: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί επίσημα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίοι ευρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισαν τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων «ΤΟΞΟΤΗΣ» και «ΤΟΡΟΣ».

    Ενόψει αυτής της εξέλιξης η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι η άσκηση «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004, δεν θα πραγματοποιηθεί.

    ΟΗΕ - Μολυβιάτης - Γκιουλ - Συνάντηση -------------------------------------------- Συνάντηση 45 λεπτών είχαν χθες στη Νέα Υόρκη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία τους. Συζητήθηκε, επίσης, το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ, συζήτησαν τα μέτρα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησαν ότι χρειάζεται επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι έγινε και ανασκόπηση του Κυπριακού και του θέματος των ρυθμίσεων της ΕΕ.

    Επίσης, επανέλαβε πρόσκληση προς τον κ. Μολυβιάτη να επισκεφθεί επίσημα την Αγκυρα το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δείγμα των οποίων είναι και η πραγματοποίηση δύο συναντήσεων των Υπουργών Εξωτερικών εντός των επόμενων ημερών.

    Τέλος, ο κ. Γκιουλ ενημέρωσε τον κ. Μολυβιάτη για τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το Ιράκ.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αμερικανικός οπλισμός - Κύπρος ------------------------------------------------ Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση, δεν θα μείνει ακάλυπτη, σχολιάζοντας την ενημέρωση του Κογκρέσου από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελλάδα έχει μεταβιβάσει αμερικανικής κατασκευής οπλισμού στην Κύπρο.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι για την ενημέρωση του Κογκρέσου από το αμερικανικό ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα έχει μεταβιβάσει αμερικανικής κατασκευής οπλισμό στην Κύπρο χωρίς την κατάλληλη άδεια, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι το θέμα είναι παλιό και καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί.

    «Bασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας ήταν πάντοτε ο σεβασμός της νομιμότητας, τόσο της διεθνούς όσο και της εσωτερικής της κάθε χώρας και γιαυτό εδώ και χρόνια τώρα καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθεί μια κατάλληλη λύση σε αυτό το θέμα'' δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξή του.

    ''Διαβεβαιώνουμε πάντως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ακάλυπτη. Το θέμα αυτό έχει μια νομική διάσταση, έτσι είναι μια διαδικασία ταυτοποιημένη σε μεγάλο βαθμό και έχει ένα παρελθόν τουλάχιστον τριών ετών», κατέληξε.

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος - Οπλα ------------------------------------------------------ Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για παραβίαση του νόμου που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα λόγω παραχώρησής τους σε τρίτο μέρος, συγκεκριμένα την Κύπρο, αλλά δεν έπραξε το ίδιο για την Τουρκία διότι δεν είναι εις γνώσιν των ΗΠΑ οποιαδήποτε πρόσφατη περίπτωση που να συνιστά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι.

    Ο κ. Ιριλάι, ο οποίος αρνήθηκε να επεκταθεί επί του θέματος, είπε ότι η ειδοποίηση αυτή επιβάλλεται από τον αμερικανικό νόμο, τον οποίο, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα παραβιάζει στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, είπε πως ''ενημερώσαμε το Κογκρέσο για τη μη εξουσιοδοτημένη μεταβίβαση από την ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο αμυντικών αντικειμένων που πωλήθηκαν από τις ΗΠΑ. Αυτή η ενημέρωση απαιτείται βάσει του αμερικανικού νόμου''.

    Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται το ίδιο με την Τουρκία για τη χρήση από την πλευρά της αμερικανικών όπλων στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Ιριλάι ανέφερε ότι δεν είναι εις γνώσιν των ΗΠΑ οποιαδήποτε πρόσφατη περίπτωση που να συνιστά παραβίαση της σχετικής άδειας για την πώληση αμερικανικών όπλων και εκ τούτου δεν αναλήφθηκε καμία δράση επί του συγκεκριμένου θέματος.

    ''Εάν η Τουρκία έχει μεταβιβάσει όπλα σε τρίτο μέρος, τότε φυσικά θα έπρεπε να κάνουμε κάτι'', είπε.

    ''Δεν ζητάμε από την Ελλάδα να πράξει οτιδήποτε. Λέμε ότι οι όροι μιας άδειας δεν τιμήθηκαν. Εκείνοι ήταν οι όροι της πώλησης, αυτό ζητούσαν. Δεν τιμήθηκαν και γι' αυτό ενημερώνουμε το Κογκρέσο. Οσον αφορά την παρατήρηση ότι η Αγκυρα έπραξε το ίδιο, δεν έχω υπόψη μου οποιανδήποτε πρόσφατη περίπτωση που θα πληρούσε τα κριτήρια της παραβίασης της άδειας και γι' αυτό δεν αναλήφθηκε οποιαδήποτε δράση'', είπε ο κ. Ιριλάι, απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Διέψευσε, ταυτόχρονα, ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ διεξάγει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της μεταφοράς όπλων στην Κύπρο.

    ''Ρωτάτε εάν ο Πρεσβευτής Τόμας Μίλερ είχε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της μεταβίβασης όπλων. Η απάντηση είναι όχι, ο Πρεσβευτής Μίλερ δεν διεξάγει συνομιλίες. Αυτό είναι κάτι που γίνεται μέσω συνήθων καναλιών υπουργείων εξωτερικών και όχι σε επίπεδο πρεσβευτών'', κατέληξε ο κ. Ιριλάι.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - Εναρξη επαφών ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη, με συνομιλίες που είχε στις 17:00 ώρα Κύπρου με τον Πρόεδρο του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα και το Κυπριακό, που θα απασχολήσει και τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μέρος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη με πρωτοβουλία των Προέδρων της Φινλανδίας και της Τανζανίας και με θέμα ''Μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση: Δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για όλους''.

    Τις επαφές του άρχισε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, με χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλγερίας και του Μπαχρέιν, τους οποίους και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση με τον Αλγερινό Υπουργό Εξωτερικών Abdelaziz Belkhadem, ο κ. Ιακώβου συζήτησε το θέμα της προοπτικής συζήτησης των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Αλγερία συμμετέχει ως ένα από τα δέκα μη μόνιμα μέλη του. Συζήτησαν επίσης το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν Sheikh Mohammed bin Mubarak Al-Khalifa δόθηκε έμφαση στο Κυπριακό σε σχέση με την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρευρέθηκε στη δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    ΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Διασκέψεις για τη φτώχεια και την παγκοσμιοποίηση ------------------------------------------------------------- Την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα δράσης που συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο της Τελικής Διακήρυξης της συνάντησης για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας και την ετοιμότητά του να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση της βαρυσήμαντης αυτής προσπάθειας, εξέφρασε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνάντηση.

    Την πρωτοβουλία της συνάντησης Δράση Εναντίον της Πείνας και της Φτώχειας» (Action Against Hunger and Poverty), είχε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luizi Lula da Silva με συνδιοργανωτές τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Χιλής. Τη συνάντηση προσφώνησαν πάνω από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των χωρών τους να συνεργασθούν σε διεθνές επίπεδο στην προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας και της πείνας που μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και εμποδίζουν την ανάπτυξη πολλών χωρών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τις οργανώτριες χώρες για την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν τη συνάντηση τόνισε ότι αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των μακρόχρονων αυτών προβλημάτων και στην προώθηση μιας στρατηγικής δράσης.

    Σημείωσε ότι η αδυναμία μέχρι σήμερα της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθεί κατάλληλα στο θέμα της ανάπτυξης υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να ξεπεράσει το στάδιο των εκπεφρασμένων προθέσεων και να προχωρήσει με τη δημιουργία μηχανισμών που να μπορούν να επιφέρουν άμεσα απτά αποτελέσματα επί του εδάφους.

    Υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης γνώση των ελλειμμάτων που περιγράφονται στη Διακήρυξη της Χιλιετίας και επεσήμανε ότι είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη κατά της φτώχειας και της πείνας να καθοριστεί μια αφετηρία και να αναζητηθούν λύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες, μέσω νέων μορφών χρηματοδότησης, καλύτερου συντονισμού και νέων πόρων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αδράξει την πρωτοβουλία του Προέδρου Λούλα για να αποδείξει ότι με τις πράξεις της μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τα ελάχιστα μέσα συντήρησής τους και ουδείς πια θα χαθεί λόγω υποσιτισμού ή πείνας.

    Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο κι ο Πρόεδρος Λούλα προειδοποίησαν ότι η φτώχεια οδηγεί στη βία και η διεθνής κοινότητα οφείλει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με ένα δολάριο ημερησίως.

    Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτών που είναι χρονίως πεινασμένοι αυξάνεται συνεχώς ανά την υφήλιο και το βιοτικό επίπεδο σε αρκετές χώρες μειώνεται, αντί να βελτιώνεται.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έλαβε μέρος στη Συνάντηση Κορυφής που διοργάνωσαν οι Πρόεδροι της Φινλανδίας, Γαλλίας και Τανζανίας μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση: δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους» (A Fair Globalization: Creating Opportunities for All).

    Η συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί αρχηγοί κρατών, είχε ως αντικείμενο συζήτησης το πως μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση αποτελεί εχέγγυο για την ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια όλων. Στόχευε επίσης στο να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε στα πλαίσια μιας δίκαιης παγκοσμιοποίησης να δημιουργηθούν για όλους θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας ως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μέχρι το 2015 των αναπτυξιακών στόχων που θέτει η Διακήρυξη της Χιλιετίας.

    Οι σύνεδροι είχαν ενώπιόν τους την έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την κοινωνική διάσταση της παγκοσμιοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

    Και οι δύο συναντήσεις εντάσσονται στα πλαίσια της προετοιμασίας της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου προ της έναρξης της 60ης Συνόδου της ΓΣ των ΗΕ το 2005, η οποία θα ανασκοπήσει την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της Διακήρυξης της Χιλιετίας. Στις Συναντήσεις μετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε επίσης νωρίς το πρωί της Δευτέρας ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

    ΕΕ - Τουρκία - Φιλορί - Ποινικός Κώδικας ---------------------------------------------- Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί μεταφέροντας, όπως είπε, δήλωση του κ. Φερχόιγκεν που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» , ανέφερε ότι «η μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα της Τουρκίας είναι θέμα ζωτικής σημασίας και αν δεν πραγματοποιηθεί είναι σαφές πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Μιλώντας σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα μετά την ολοκλήρωση της καθημερινής ενημέρωσης, ο κ. Φιλορί υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια Τουρκία σταθερή και δημοκρατική. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο (στην Αγκυρα) όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τα κράτη μέλη, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος θεωρεί πιθανή μια συνάντηση μεταξύ του Γκούντερ Φερχόιγκεν και του Τούρκο Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα βρίσκεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Σώματος. Πιθανή θεωρείται και η συνάντηση του κ. Ερντογάν και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Μάρκος Κυπριανού - Ευρωκοινοβούλιο - Νέα καθήκοντα - Ακρόαση --------------------------------------------------------------- Για την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου έχει οριστεί η ακρόαση, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάρκου Κυπριανού, στον οποίο έχει ανατεθεί από το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ο τομέας της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή.

    Η διαδικασία των ακροάσεων για τους 24 επιτρόπους θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου. Κάθε ακρόαση θα διαρκεί τρεις ώρες και θα προεδρεύεται από τον πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχεί στα καθήκοντα του προτεινόμενου Επιτρόπου.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβανομένης της ακρόασης του κ. Κυπριανού, οι ακροάσεις θα γίνουν ενώπιον δύο επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, επειδή τα καθήκοντα του επιτρόπου αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες δύο επιτροπών.

    Έτσι, η ακρόαση του Κυπρίου επιτρόπου θα γίνει ταυτόχρονα ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων για τον τομέα της υγείας, καθώς επίσης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών για τον τομέα της προστασίας των καταναλωτών.

    Ο Ελληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο οποίος θα αναλάβει τον τομέα του περιβάλλοντος, θα έχει ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής ο Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εγκαταλείπει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης και αναλαμβάνει ως επίτροπος για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία.

    Μετά τις ακροάσεις, οι επιτροπές υποβάλλουν έκθεση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με την κρίση τους σχετικά με την επάρκεια και καταλληλότητα των προτεινόμενων επιτρόπων. Η Ευρωβουλή, στη σύνοδό της μεταξύ 25 και 28 Οκτωβρίου, θα κληθεί να εγκρίνει στο σύνολό της τη νέα Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

    Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Αντιπροσωπεία - Παλαιστίνη ------------------------------------------------------ Τα καθήκοντα του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ανέλαβε χθες επίσημα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    Αντιπρόεδροι της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας εξελέγησαν ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Proinsias de Rossa.

    Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Κύπριοι Βουλευτές

    Πραγματοποιούνται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι συνεδρίες των τριών Μονίμων Επιτροπών της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Βουλευτές Αγις Αγαπίου, Δημήτρης Συλλούρης και Αθηνά Κυριακίδου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Επιτροπές (Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Επιτροπή Οικονομικών, Δημοσιονομικών, Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων και Επιτροπή Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανταλλαγών και του Πολιτισμού), θα εκλέξουν τους αξιωματούχους τους και θα συζητήσουν τις μεθόδους εργασίας τους, καθώς και τις εξελίξεις στη Διαδικασία της Βαρκελώνης.

    Γιορτή Νεολαίας - Πρόγραμμα εκδηλώσεων ----------------------------------------- Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου θέτει και φέτος την τέχνη αντίπαλο στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Κύπρου τους οποίους προσκαλεί να δώσουν το παρόν τους στη ''Γιορτή Νεολαίας 2004'' η οποία άρχισε προχθές και ολοκληρώνεται στις 13 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή Ε/Κ, Τ/Κ και Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Κυριάκος Θεοδότου είπε ότι η ''Γιορτή Νεολαίας'' ξεφεύγει φέτος από τον καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα και γίνεται βήμα για την προώθηση της πολιτιστικής κουλτούρας του τόπου και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών από την Κύπρο.

    Επίσης μέσω της ''Γιορτής Νεολαίας'' δόθηκε η δυνατότητα εμπλοκής και της τ/κ κοινότητας στις εκδηλώσεις, τρεις από τις οποίες φιλοξενούν Τ/Κ καλλιτέχνες.

    Κατά τη φετινή χρονιά, μερικές από τις εκδηλώσεις ταξιδεύουν και εκτός των μεγάλων πόλεων και φτάνουν μέχρι τα χωριά Γαλάτα, Πελέντρι και Κοράκου ενώ μετά από απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας έχουν διευρυνθεί και αυξηθεί οι μορφές τέχνης που φιλοξενούνται στην πολιτιστική αυτή γιορτή της κυπριακής νεολαίας.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος ------------------------------- Μικρή αύξηση παρουσίασε στη πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας η αγορά ωθούμενη από τις αυξητικές τάσεις που παρουσίασαν οι πλείστοι δείκτες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 980,78 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,05% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,73 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 315 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 119 χιλιάδες λίρες περίπου αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα της ασφαλιστικής εταιρείας ''Atlantic Insurance''.

    [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Την επέκταση των μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και την από κοινού αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, Tοξότης» και Ταύρος αντίστοιχα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ.

    Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε επίσημα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η άσκηση ''ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ'' που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004 δεν θα πραγματοποιηθεί.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος''

    Η ματαίωση μιας στρατιωτικής άσκησης δεν σημαίνει μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη ματαίωση και φέτος της άσκησης της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος''.

    ''Μετά από τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και την απόφασή τους να ματαιώσουν τις ασκήσεις 'Τοξότης' και 'Ταύρος' όπως έγινε και πέρσι και σε προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση 'Νικηφόρος' που είχε προγραμματιστεί για τις 19-25 Οκτωβρίου 2004'', είπε.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Ελλάδα - Κύπρος - Οπλα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως διερωτάται κανείς ''πώς είναι δυνατό να αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ ο πενιχρός οπλισμός της Εθνικής Φρουράς και να μην αποτελεί πρόβλημα ο τεράστιος εξοπλισμός των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, ο οποίος προέρχεται από αμερικανικές πηγές, και η συνεχιζόμενη κατοχή''.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4698               0,4726
    Λίρα Αγγλίας              0,8428               0,8478
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/09/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4276            0,4310
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3293            0,3319
    Δολάριο Καναδά                  0,3634            0,3663
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0685            0,0690
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3718            0,3747
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό - Αποφάσεις

    Η στρατηγική της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος για το Κυπριακό.

    ''Το ζητούμενο είναι η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαΐου 2004'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [10] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - ''Νικηφόρος'' - Ματαίωση

    Υπάρχουν πολλές ασκήσεις οι οποίες διατηρούν σε υψηλό επίπεδο το βαθμό ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, σχολιάζοντας τη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της άσκησης ''Αργοναύτης'' στη ναυτική βάση Ευάγελος Φλωράκης, ο κ. Νικολοδήμος δεν σχολίασε την απόφαση για ματαίωση της άσκησης, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό ''είναι πολιτικής υφής''.

    [11] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα - Τουρκία - Ποινικός Κώδικας

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα, η δεύτερη σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή, προειδοποίησε σήμερα ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι εάν δεν αναθεωρήσει τον ποινικό κώδικα θα δει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ να απορρίπτεται.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή αύξηση

    Νέα μικρή αύξηση παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 985,27 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,49% παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,09 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε ο ημερήσιος τζίρος, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος για τα Κυβερνητικά Χρεόγραφα 6,75% 2006 (1η έκδοση), με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στις 394 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Μπαρόζο - Τουρκία - ΕΕ - Ενταξη

    [14] (Κ) Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' - Ασκηση ''Αργοναύτης''

    Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη σήμερα η άσκηση ''Αργοναύτης'' για βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ασφάλεια των ακτών και του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, στην οποία συμμετείχε ευρύ φάσμα κρατικών υπηρεσιών.

    Η επιτυχία της άσκησης, όπως δήλωσαν οι προϊστάμενοι των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έδειξε ότι η συνεννόηση των κρατικών φορέων είναι απολύτως αναγκαία για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών όπως της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος είναι αναγκαία και πρέπει να συνεχισθεί.

    Πρόκειται για την πρώτη διακλαδική άσκηση με τη συνεργασία πολλών κρατικών φορέων. Τα τρία σενάρια αφορούσαν την εξουδετέρωση τρομοκρατικής επίθεσης, σύλληψη λαθρομεταναστών και την αντιμετώπιση πυρκαγιάς σε πλοίο.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  394.760,90
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,09     0,49    268.442,92
    FTSE/CySE 20                           329,86     0,49    171.143,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  984,59     0,51    168.116,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.002,40    -0,89      5.358,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.026,92     0,20     11.548,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     985,27     0,46    173.474,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       981,39     0,75    133.420,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    948,30    -2,43      1.871,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            950,22    -1,03     97.794,82
    FTSE Med (21/9/2004)                 6.112,84     0,93
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κατσουρίδης - Σογιέρ

    Τη κοινή θέση ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου, εκφράζουν το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), τα οποία αποφάσισαν από κοινού τη σύσταση επιτροπών για συζήτηση του τι γίνεται στο μέλλον.

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος υπό τον Γενικό του Γραμματέα Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    [17] (Κ) ΕΕ - Συνάντηση Φερχόιγκεν - Ερντογάν

    [18] (Κ) ΕΕ - Φίσλερ - Τουρκία - Φίσλερ - Οικονομικές συνέπειες

    Τις οικονομικές συνέπειες για την ΕΕ στο γεωργικό τομέα μιας ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας, παρουσίασε σήμερα ο Αυστριακός Επίτροπος για αγροτικά θέματα Φραντς Φίσλερ, ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

    [19] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΓΔ Eurocontrol - Συνέλευση ICAO

    Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EUROCONTROL) Victor Aguado θα έχει στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου για να συζητήσει διάφορα θέματα πολιτικής αεροπορίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Θράσου είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Aguado θα επικεντρωθεί γύρω από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO) που θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ του Καναδά και στην οποία θα συμμετέχει και κυπριακή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εξωτερικών.

    [20] (Κ) Παραολυμπιακοί -Τοξοβολία (Γύρος κατάταξης)-15η θέση η Γιαγκουλλά


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 September 2004 - 17:49:30 UTC