Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργικό - Βοήθεια σε Κίνα και Μπαγκλαντές
  • [05] (Κ) Ουκρανία - Κυπριακή Δημοκρατία - Προξενείο
  • [06] (Κ) Κύπρια 2004 - Dance Anonymous - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή - Αποτελέσμα Ευρωεκλογών
  • [09] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Ελικόπτερο - Πτώση
  • [10] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος - Βιογραφικό
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας
  • [12] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [13] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [14] (Κ) Θοδωρής Ρουσόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [15] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [17] (Κ) Αθήνα - ΥΕΘΑ - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πτώση Ελικοπτέρου -Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [19] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου- Συλλυπητήρια

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επισημάνσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση στους Τούρκους συνομιλητές του ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, η διαγραφόμενη πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο για διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών, οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις για το αμπελουργικό, καθώς η επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εξαπάτηση της κοινής γνώμης στο Κυπριακό'', γράφει ότι ''εξαπάτηση του κυπριακού λαού με αντανακλάσεις στο διεθνή χώρο, συνιστά η τακτική της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου να δικαιολογεί την πλήρη αδράνειά της στο Κυπριακό, προφασιζόμενη τη στάση των άλλων στο Κυπριακό, συσκοτίζοντας την κυπριακή κοινή γνώμη για την πραγματικότητα''. Αλλού γράφει ότι σε ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται για να διατηρηθεί έντονο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για μια λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εξαπατούν πάλι τους πρόσφυγες'' και γράφει ότι ''επιχειρηματίες και άλλοι επιτήδειοι εγκληματούν σε βάρος των προσφύγων με το κράτος να αδιαφορεί, μπροστά στο εθνικό έγκλημα που διαπράττεται'' και σημειώνει ότι εξαγοράζονται περιουσίες στα κατεχόμενα σε εξευτελιστικές τιμές, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές ανάγκες των Ε/Κ προσφύγων. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν χθες ότι το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θα επαναλειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα ύστερα από 29 χρόνια. Προσθέτει ακόμη ότι οι κατοχικές αρχές έχουν εγκρίνει 15 καθηγητές, ενώ απέρριψαν τρεις.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Και τράπεζα συνεταίρος'', γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστουδούλου απέρριψε χθες το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι επιχείρηση συγγενικών του προσώπων συμμετέχει σε διαδικασία επιμόρφωσης τραπεζικών υπαλλήλων. Η εφημερίδα επανέρχεται σήμερα και γράφει ότι στην εταιρεία στην οποία θα παρέχει τα σεμινάρια "μετέχει και το Ινστιτούτο Τραπεζικής Επιμόρφωσης της Ελλάδας (με ποσοστό 51%), ενώ το μεγαλύτερο πακέτο των μετοχών κατέχεται από την ελληνική Τράπεζα Εγνατία''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πίστωση ενός χρόνου δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία η Ευρώπη και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας για να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ''ώριμου'' εταίρου στην πολιτική της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανάβει η μάχη των αρχιεπισκοπικών εκλογών'', γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος τάσσεται πλέον κατά πλειοψηφία υπέρ της διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος. Προσθέτει ότι η τελική απόφαση για τις εκλογές θα ληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Αλλού γράφει ότι οκτώ τροπολογίες ή νέες πρόνοιες, η προσθήκη των οποίων θα μπορούσε να καταστήσει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό το σχέδιο Ανάν έχει εισηγηθεί ο ΔΗΣΥ, δήλωσε ο Πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πονοκέφαλος από το στρατό'' ότι ο κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ στους οποίους επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ''αντίκειται στο διεθνές δίκαιο'' και ότι ''το έχουμε αναφέρει αυτός στους Τούρκους''. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας πρότεινε όπως ξεκινήσουν διμερείς επαφές με μοναδικό ζήτημα την κατανόηση των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Κορώνες Λαϊκισμού'' γράφει ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στον αγροτικό τομέα, και ιδιαίτερα το αμπελουργικό, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μικρομματικά ο Παναγροτικός, ''πίσω από τον οποίο κρύβεται ο ΔΗΣΥ, με απώτερο στόχο να διασπάσουν τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς και να οδηγήσουν σε αντικυβερνητικές εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στους συναδέλφους του ο Αυστριακός Κοινοτικός Επίτροπος Φραντς Φίσλερ, στην οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mai'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εφηβοι στρατιώτες εγκαταλείπουν την Κύπρο'' ότι ο φόβος της αποστολής τους στο Ιράκ οδήγησε δύο νεαρούς Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο να εγκαταλείψουν τη μονάδα τους χωρίς άδεια. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Επίτροπος Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ κάλεσε τους Κύπριους γεωργούς να είναι πραγματιστές και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες, οι οποίες προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο'', γράφει ότι σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται ήδη κυβέρνηση και συντεχνίες, με την πρώτη να μην υπολογίζει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και να προχωρεί σε σταδιακή εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας με πρώτο στόχο τα δημόσια οικονομικά και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις εντυπώσεις των Κυπρίων εθελοντών που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Αύγουστο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κροατία - Επίσκεψη -------------------------------------------------- Από τον Πρόεδρο της Κροατίας Stjepan Mesic και τον Πρωθυπουργό της χώρας Ivo Sanader έγινε χθες δεκτός ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία κατόπιν πρόσκλησης του Κροάτη ομολόγου του Miomir Zuzul.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών ήταν ευρωπαϊκά θέματα, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, η επικρατούσα κατάσταση στις δυο χώρες, οι διμερείς σχέσεις και η παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος.

    Οι Κροάτες αξιωματούχοι συγχάρηκαν θερμά την Κύπρο για την ένταξή της στην ΕΕ και υπογράμμισαν ότι η χώρα τους προσβλέπει στην προσχώρησή της στην ενωμένη Ευρώπη το συντομότερο δυνατό.

    Ευχαρίστησαν επίσης την Κύπρο για την υποστήριξή της στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία και ζήτησαν την περαιτέρω υποστήριξη της Λευκωσίας στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας στις αρχές του προσεχούς έτους και χωρίς διασύνδεση της κροατικής υποψηφιότητας με αυτήν άλλων χωρών.

    Ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε τους Κροάτες συνομιλητές του για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Κροατίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ως θέση αρχής στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ειδικά προς τη Μεσόγειο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά και στο αίτημα των Κροατών ηγετών για παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης στο θέμα των ενταξιακών στη βάση και της πρόσφατης εμπειρίας της Κύπρου στον τομέα αυτό.

    Οι δύο πλευρές διαδήλωσαν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, τόσο στον πολιτικό όσο και σε άλλους τομείς, καθώς και την προθυμία τους για συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη σε πολυμερές επίπεδο.

    Μέσα στα πλαίσια αυτά οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Κροατίας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος Mesic της Κροατίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όπως επισκεφθεί επίσημα την Κροατία το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής θα διανοίξει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ταγίπ Ερντογάν - Ευρωβουλή --------------------------------- Επίσκεψη στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει κοινή συνάντηση με τους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του Σώματος.

    Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν γίνεται δύο μόλις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στην έκθεση αυτή η Κομισιόν θα κάνει την τελική εισήγηση για το αν η Αγκυρα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας, η οποία θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία με στόχο την εκπλήρωση των κριτηρίων. Οπως είπε, κάθε πολιτική ομάδα διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τη στάση της σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα.

    Τουρκία - Υποψηφιότητα - Φίσλερ ------------------------------------ Σε 11,3 δις ευρώ ετησίως στο γεωργικό τομέα μόνο, υπολογίζει το κόστος για την Κοινότητα, στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαιθρου και Αλιείας Αυστριακός Επίτροπος Φρανς Φίσλερ, ο οποίος τάσσεται σαφώς κατά της τουρκικής ένταξης όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς και πολιτισμικούς λόγους.

    Ο κ. Φίσλερ έστειλε επιστολή σε όλους τους συναδέλφους του της Επιτροπής, στην οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Κοινότητα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει και το πόσο διχάζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς, η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, μόλις 4 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη έκθεση προόδου που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Επίτροπος στο έγγραφο που έστειλε στους συναδέλφους του εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο το ισλαμικό κόμμα, το οποίο κυβερνά σήμερα την Τουρκία, μπορεί να την μετατρέψει σε ένα λαϊκό και δημοκρατικό κράτος. Ο ίδιος προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιστροφής στο φονταμενταλισμό, ενώ σημειώνει ότι η τουρκική κοινωνία είναι πολύ περισσότερο ασιατική παρά ευρωπαϊκή.

    ΕΕ - Τουρκία - Επίτροπος Φίσλερ ------------------------------------ Με 9σέλιδη επιστολή του προς τους 29 άλλους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την Αλιεία Φραντς Φίσλερ επικρίνει τη θετική προσέγγιση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ''μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ'', γράφει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς''.

    Κάτω από τον τίτλο ''Ο Φίσλερ καλεί την ΕΕ να ξανασκεφθεί την ένταξη της Τουρκίας'', η εφημερίδα γράφει πως η άποψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι ότι η ΕΕ οφείλει να έχει ένα ''σχέδιο Β'' ως μία εναλλακτική προσέγγιση στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξαιτίας των αμφιβολιών για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της χώρας αυτής και της θρησκευτικής της ταυτότητας.

    ''Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τα κοσμικά και δημοκρατικά πιστοποιητικά της Τουρκίας'', αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Φίσλερ, εκφράζοντας την ανησυχία του για σπασμωδικές κινήσεις ακραίων στοιχείων και για επιστροφή των ριζοσπαστών.

    Βουλή - Ναυάγιο ''ΟΥΛΛΑ'' - Εκδήλωση Οικολόγων - Φίσλερ

    Ακτιβίστριες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαδήλωσαν χθες έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προστασία της Μεσογείου και του θαλάσσιου πλούτου από το ναυάγιο του πλοίου ''ΟΥΛΛΑ'' που βυθίστηκε στην Αλεξανδρέττα, ζητώντας από τον Επίτροπο Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ να αναλάβει δράση.

    Οι ακτιβίστριες είχαν απλώσει στο χώρο παρά την είσοδο της Βουλής διάφορα είδη αλιείας και κρατούσαν πανό που έγραφε ''Stop the pollution''(σταματήστε τη μόλυνση).

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στην παρουσία τους Ευρωπαίου Επιτρόπου, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή και η Κύπρος από τη ρύπανση που θα προκαλέσει το ναυάγιο.

    Ο κ. Φίσλερ ανέφερε ότι δεν είχε ενημέρωση για το θέμα και ζήτησε από το βουλευτή να του διαβιβάσει την πληροφόρηση που διαθέτει για το θέμα.

    Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουγία - Δευτέρα -------------------------------------------------------- Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου επαναρχίζει τη λειτουργία του τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Ανώτερος Πολιτικός Σύμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κάναν Ρατζιαραθινάμ επικοινώνησε χθες στις 15:30 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νίκο Φαλά τον οποίο και πληροφόρησε για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών για την επαναλειτουργία ύστερα από 29 χρόνια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Ο κ. Ρατζιαραθινάμ θα μεταβεί τη Δευτέρα με δυο συνεργάτες του στο Ριζοκάρπασο για να παρακολουθήσει την ομαλή έναρξη της λειτουργίας του Γυμνασίου.

    Οι κατοχικές αρχές έχουν εγκρίνει 15 καθηγητές για να διδάξουν στο Γυμνάσιο και 56 βιβλία από τα 72 που είχαν υποβληθεί.

    Επαναλειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου - Σαρρής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ --------------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή χαιρέτισε χθες την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσβλέπουν στην επαναλειτουργία του Γυμνασίου την ερχόμενη Δευτέρα.

    ''Χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Η επαναλειτουργία του Γυμνασίου ήταν μια προσπάθεια και ένας στόχος της κυβέρνησης απ' ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σαρρής και συμπλήρωσε: ''Ελπίζουμε ότι τώρα οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους θα είναι πολύ καλύτερες και ελπίζουμε στην επάνοδο περισσότερων εγκλωβισμένων στα σπίτια τους''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κέλι είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη ''είναι ικανοποιημένα όταν η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων λειτουργεί'', προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν η συνεργασία είναι προς όφελος παιδιών και μαθητών.

    Ο κ. Κέλι επιβεβαίωσε ότι οι κατοχικές αρχές απέρριψαν τρεις από τους προτεινόμενους από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθηγητές για να διδάξουν στο σχολείο.

    Σχολιάζοντας το γεγονός, ο κ. Σαρρής είπε πως ''εμείς επιμένουμε ότι οι καθηγητές αυτοί είναι επιλεγμένοι από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συνέταξε τον κατάλογο και ήταν όλοι στον κατάλογο διοριστέων''.

    Υπουργείο Παιδείας - Εγκύκλιος - Θύματα Β. Οσσετίας -------------------------------------------------------- Με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της ελεύθερης Κύπρου θα τηρήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου στη μια το μεσημέρι μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των νεκρών μαθητών, θυμάτων της τρομοκρατίας, του σχολείου της πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσσετία.

    Σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης καλεί τους εκπαιδευτικούς και μαθητές ''να στρέψουν τη σκέψη τους στα παιδιά που δεν θα είναι μαζί μας κατά τη νέα σχολική χρονιά καθώς και στα άλλα αθώα θύματα''.

    ''Τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσσετίας με θύματα αθώα παιδιά έχουν συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο και έχουν καταδείξει ότι η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε δισταγμούς , ούτε ενδοιασμούς'', αναφέρεται στην εγκύκλιο.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Επίσκεψη στην Ουκρανία - Επιστροφή

    Συμφωνία διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας για νομική συνεργασία σε αστικά θέματα υπεγράφη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου, ο οποίος για το σκοπό αυτόν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Κύπρο, πέρα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Υπουργό της Ουκρανίας, είχε στο Κίεβο συνάντηση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Ουκρανίας και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών Θεμάτων και Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς.

    Ο κ. Θεοδώρου επισκέφθηκε επίσης την Οδησσό, όπου είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Περιοχής και τον Διευθυντή Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Περιοχής Οδησσού), με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό, καθώς και με αντιπροσωπεία των Ελλήνων της διασποράς που βρίσκονται στην Οδησσό.

    Οι Ελληνες της διασποράς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Θεοδώρου διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν και να του υποβάλουν ορισμένα αιτήματα, τα οποία ο Υπουργός ανέλαβε να θέσει ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών στην Κύπρο για εξέταση.

    Ματσάκης - Σλοβενία - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------------- Το συνολικό κόστος αποναρκοθέτησης όλων των ναρκοπεδίων στην Κύπρο θα ανέλθει σε 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να αποπερατωθεί μέσα σε δυο χρόνια, δήλωσε στον Κύπριο Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης που βρίσκεται στη Σλοβενία, όπου ο κ. Ματσάκης πραγματοποίησε επίσκεψη με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρώπη.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό ενώ στον προϋπολογισμό του 2005 προβλέπεται η έγκριση και άλλων 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το Κέντρο Αποναρκοθέτησης έχει ενεργό δράση ιδιαίτερα στην αποναρκοθέτηση σε διάφορες βαλκανικές χώρες.

    Τσέχος Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη ------------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Μίλαν Ούρμπαν από τις 15 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Ο Τσέχος Υπουργός, που θα φθάσει στην Κύπρο την Τετάρτη στις 9 το βράδυ, θα γίνει δεκτός την Πέμπτη το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα.

    Την Παρασκευή το πρωί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Βύρωνα Κρανιδιώτη, του ΚΕΒΕ Βασίλη Ρολόγη, ενώ προηγουμένως θα ξεναγηθεί από την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου, στην παλιά Λευκωσία.

    Την ίδια μέρα θα παρευρεθεί στο σεμινάριο που διοργανώνει το ΚΕΒΕ με θέμα ''Προοπτικές οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας''.

    ΕΔΗ - Βασιλείου - Λιθουανία - Φόρουμ ----------------------------------------- Στο Βίλνιους της Λιθουανίας μεταβαίνει την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου για να πάρει μέρος στην 5η Ετήσια Σύνοδο του Φόρουμ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ενώ θα επικεντρωθεί και σε θέματα χρηματοδότησης.

    Ιερά Σύνοδος - Συνεδρία ------------------------- Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ανακοίνωσε χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πανιερώτατος είπε πως στη νέα συνεδρία θα εξετάσουν σε βάθος το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Είπε επίσης πως θα συζητήσουν την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων και των κανονισμών για τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πανιερώτατος ανέφερε πως ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος ήθελε να θέσει κατά τη χθεσινή συνεδρία θέμα Αρχιεπισκοπικών εκλογών αλλά του ζήτησαν να το θέσει στην προσεχή συνεδρία.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ ----------------------------------------- Συνολικά 7.396 Τουρκοκύπριοι και 2.759 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 2.552 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.500 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 821 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.496 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 282 μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 243 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 555 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.679 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιεροκήπια 2004 ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι "μπορούμε να στηριχθούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στον πολιτισμό μας και να τον αξιοποιήσουμε όχι μόνο για να αμυνθούμε αλλά και για να περάσουμε στην αντεπίθεση για τη δικαίωση της Κύπρου και για να αντιπαλέψουμε κάθε μορφή αλλοτρίωσης και εξευτελισμού του ανθρώπου''.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ''Ιεροκήπια 2004'' στην Γεροσκήπου της Πάφου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''στηρίζοντας τον πολιτισμό μας, γνωρίζοντας και σεβόμενοι τους πολιτισμούς άλλων λαών, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά''.

    ''Είναι για τούτο το λόγο που η κάθε πολιτιστική εκδήλωση έχει ένα βαθύτερο νόημα και εξυπηρετεί ένα στόχο πολύ πιο ουσιαστικό από ότι σε πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''ο πολιτισμός μας δεν είναι μουσειακό έκθεμα''.

    Κατεχόμενα - Αύξηση ''εισαγωγών'' και ''εξαγωγών'' --------------------------------------------------------- Αύξηση τόσο στις ''εισαγωγές'' όσο και στις ''εξαγωγές'' σημειώθηκε στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ''γραφείου εμπορίου'' του ψευδοκράτους οι ''εισαγωγές'' έφτασαν το ποσό των 203,9 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, ενώ στο αντίστοιχο του 2004 ανήλθαν στα 359,3 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 54,9%, ενώ την ίδια περίοδο οι ''εξαγωγές'' αυξήθηκαν κατά 21,1% και έφτασαν το ποσό των 40,5 εκατ. δολαρίων.

    Το άνοιγμα των ''πυλών'', κατά την έκφρασή του, και άλλοι λόγοι συνέβαλαν στην αύξηση των «εισαγωγών», δήλωσε ο διευθυντής του λεγόμενου γραφείου εμπορίου του ψευδοκράτους Χουσεΐν Μανέογλου.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη -------------------------------- Μικρά κέρδη παρουσίασε χθες η χρηματαγορά ωθούμενη από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,5%, κλείνοντας στις 993,03 μονάδες. Αντίθετα, ζημιές σε ποσοστό 0,2% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,39 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 414 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Υπουργικό - Βοήθεια σε Κίνα και Μπαγκλαντές

    [05] (Κ) Ουκρανία - Κυπριακή Δημοκρατία - Προξενείο

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, αναφέρει επίσημη σημερινή ανακοίνωση.

    [06] (Κ) Κύπρια 2004 - Dance Anonymous - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Στην ανταπόκριση του ΚΥΠΕ με τίτλο "Κύπρια 2004 - Dance Anonymous", που στάληκε την Παρασκευή το βράδυ, παρακαλώ να διορθωθεί στη δεύτερη παράγραφο το όνομα της Ευγενίας Τζιρτζιλάκη, η οποία σκηνοθέτησε την παράσταση και που εκ παραδρομής γράφθηκε λανθασμένα.

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Ενα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο παραμύθι, ήχου, χρώματος, κίνησης και λόγου με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική μυθολογία αλλά και τις τάσεις και συμπεριφορές του σήμερα ετοίμασε για το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' η Χορευτική Ομάδα ''Dance Anonymous'' της Νέας Υόρκης το οποίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι θα δοθεί τελικά στην Τουρκία ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κεντρική Επιτροπή - Αποτελέσμα Ευρωεκλογών

    Ο καθορισμός της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν, η εντατικοποίηση των επαφών με την τ/κ κοινότητα, αλλά και η καταπολέμηση κάποιων ''αντιξοοτήτων'' στην εσωτερική διακυβέρνηση, αποτελούν τις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ, όπως αυτές προκύπτουν από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    [09] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Ελικόπτερο - Πτώση

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγο πριν από τις 4 μμ σωστικά συνεργεία εντόπισαν συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του στο Αγιον Ορος, τρία έως τέσσερα μίλια ΝΑ της Σιθωνίας.

    [10] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος - Βιογραφικό

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Παπαπέτρου, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο του οποίου επέβαινε συνετρίβη καθοδόν προς το Αγίον Ορος, κατάγεται από την κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας.

    Ο 114ος Πατριάρχης, ο οποίος προηγουμένως ήταν Μητροπολίτης του Καμερούν και της Δυτικής Αφρικής, γεννήθηκε το 1949.

    Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά και έχει εκπροσωπήσει το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε πολλές Οικουμενικές Συνόδους.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας

    Βαθύτατη λύπη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Πέτρου, καθώς επίσης και των άλλων ιεραρχών και λαϊκών που τον συνόδευαν, από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου του οποίου επέβαιναν, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκφράζει τα ''βαθύτατα συλλυπητήρια του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης προς τις οικογένειες και τους συγγενείς όλων των θυμάτων του δυστυχήματος, ιδιαίτερα δε στους ιεράρχες, αξιωματούχους και το ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση'', αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χρυσοστομίδης, ''εκφράζουν βαθύτατη θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο, σε σημερινό δυστύχημα, του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Πέτρου, καθώς επίσης και των άλλων ιεραρχών και λαϊκών που τον συνόδευαν, μεταξύ των οποίων και ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρσένιος, και του πληρώματος του ελικοπτέρου''.

    Οπως αναφέρεται στη δήλωση, ''η απώλεια του σεπτού ιεράρχη Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, του οποίου η πολυσχιδής προσφορά στην Ορθοδοξία, στον Ελληνισμό γενικά, αλλά στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Κύπρο είναι γνωστή, αφήνει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.

    [12] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου εξέφρασε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Οπως είπε η κ. Γιαννάκου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, με τον οποίο τη συνέδεε παλιά φιλία και πρόσφατα είχαν στενή συνεργασία, είχε προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην Αφρική.

    [13] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Θάνατος Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Θλίψη και συγκλονισμό για τον αδόκητο χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου από την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι το κενό από το χαμό τόσο του Πατριάρχη όσο και των επίλεκτων συνεργατών του είναι δυσαναπλήρωτο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα αποστείλει το συντομότερο συλλυπητήριο τηλεγράφημα και ότι σίγουρα η κυπριακή εκκλησία θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Πατριάρχη Πέτρου.

    ''Είναι κάτι το τραγικό. Πράγματι μόλις το ακούσαμε ταραχθήκαμε συθέμελα'', ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου και πρόσθεσε: ''Ολοι σκεφθήκαμε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που έχει τόση λειψανδρία και μέσα σ' αυτή τη λειψανδρία που έχει χάνει τον Προκαθήμενό του, έναν νέο άνθρωπο με όνειρα, με προγράμματα, με σφρίγος να δουλέψει για την εκκλησία της Αλεξανδρείας και για την όλη Ορθοδοξία''.

    [14] (Κ) Θοδωρής Ρουσόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θοδωρής Ρουσόπουλος με δηλώσεις του εξέφρασε την οδύνη της κυβέρνησης για το σημερινό δυστύχημα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο κυπριακής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλοι δεκαέξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου και του Ηγούμενου Μαχαιρά Αρσένιου.

    [15] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Συγκλονισμένος δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος για την απώλεια της ζωής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄ και των άλλων 16 ατόμων και παράλληλα εκφράζει την οδύνη του και την οδύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος για το τραγικό συμβάν.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πτώση ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από εντολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, μεταβαίνει από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την 69η ΔΕΘ, στο στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου θα μεταφερθούν οι σοροί των νεκρών από την πτώση του ελικοπτέρου ''Σινούκ».

    [17] (Κ) Αθήνα - ΥΕΘΑ - Πτώση Ελικοπτέρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ΄ και των άλλων επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο ''Σινούκ'' εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πτώση Ελικοπτέρου -Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα με γραπτή δήλωση εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και των άλλων θυμάτων καθώς και τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

    [19] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Πτώση Ελικοπτέρου- Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, η συνοδεία του και τα μέλη του πληρώματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 September 2004 - 17:49:18 UTC