Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες- Καραμανλής-Αφή Φλόγας
  • [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 69η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κοινοτικός Επίτροπος
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - Κοινοτικός Επίτροπος
  • [11] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Επίσκεψη στην Ουκρανία - Επιστροφή
  • [12] (Κ) Τσέχος Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη
  • [13] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Ευρωβουλή
  • [14] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Εγκύκλιος - Θύματα Β. Οσσετίας
  • [15] (Κ) Ματσάκης - Σλοβενία - Αποναρκοθέτηση
  • [16] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Συνεδρία
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [18] (Κ) Βουλή - Ναυάγιο ''ΟΥΛΛΑ'' - Εκδήλωση Οικολόγων - Φίσλερ
  • [19] (Κ) ΕΔΗ - Βασιλείου - Λιθουανία - Φόρουμ
  • [20] (Κ) Τουρκία - Υποψηφιότητα - Φίσλερ - Εκπρόσωπος
  • [21] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουγία - Δευτέρα
  • [22] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Επίτροπος Φίσλερ
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κροατία - Συναντήσεις
  • [24] (Κ) Επαναλειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου - Σαρρής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [25] (Κ) Κύπρια 2004 - Ομάδα Dance Anonymous

  • [01] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες- Καραμανλής-Αφή Φλόγας

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της Τελετής Αφής της Φλόγας, που έγινε στο ναό του Ηφαίστου, στο Θησείο, τόνισε πως «σήμερα, με την αφή της Φλόγας των Παραολυμπιακών ξαναρχίζουν οι Αγώνες».

    [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 69η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για τη Θεσσαλονίκη ύστερα από επίσημη πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Εκθεσης, που θα τελεσθούν σήμερα Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναβολή των κινητοποιήσεων των αμπελουργών εν αναμονή της απάντησης από τις Βρυξέλλες στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης και η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φράντζ Φίσλερ, προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το Κυπριακό, η συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η συμβιβαστική πρόταση της ολλανδικής προεδρίας για το χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ, η επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου και ο κατάλογος των καθηγητών που θα διδάξουν εκεί, η επ' αόριστον απεργία των καρκινοπαθών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η αναβολή της άσκησης Νικηφόρος, καθώς και τα προβλήματα της πρώτης μέρας στο σχολείο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ρίχνει στάχτη'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ακελικών και σημειώνει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ δεν έλαβε χθες καμία απόφαση που να διαφοροποιεί τις σχέσεις του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την πολιτική στο Κυπριακό. Προσθέτει ότι αποφασίστηκε όπως ενισχυθεί η επαναπροσεγγιστική πολιτική του ΑΚΕΛ, απόφαση που ''στοχεύει να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ακελικών που θέλουν λύση''. Αλλού γράφει ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ θα καταθέσει την Τετάρτη συμβιβαστική φόρμουλα ενώπιον της COREPER για τελική συμφωνία στο χρηματοδοτικό κανονισμό για τους Τ/Κ.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στα τυφλά τα παιδιά μας στη μάχη'' γράφει ότι η Εθνική Φρουρά θα στείλει στα τυφλά τα παιδιά μας στη μάχη εάν χρειαστεί, θέτοντάς τα σε μεγαλύτερο, άμεσο και αχρείαστο κίνδυνο, αφού χιλιάδες χάρτες κλίμακας 1:50.000, που χρησιμοποιεί η ΕΦ, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα εδάφους και παρουσιάζουν διαφορά σε αντιστοιχία επί πραγματικού εδάφους. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αμπελουργοί έδωσαν χθες βράδυ στην κυβέρνηση 48ωρη πίστωση χρόνου, για να λύσει τα προβλήματά τους, αλλιώς προειδοποίησαν ότι θα οργανώσουν την ερχόμενη Τετάρτη συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Σεμινάρια Διαπλοκής'' γράφει ότι επιχείρηση συγγενικών προσώπων του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου συμμετέχει σε διαδικασία επιμόρφωσης τραπεζικών υπαλλήλων, γεγονός που εγείρει θέμα δεοντολογίας για τον κρατικό αξιωματούχο. Αλλού γράφει ότι η στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'' δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Προσθέτει ότι η ακύρωση της άσκησης θα ανακοινωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και όχι από την ελληνική όπως συνέβη στο παρελθόν. Αναφέρει ότι η πολιτική απόφαση λήφθηκε από την Αθήνα, και διαβιβάστηκε στη Λευκωσία, η οποία και συμφώνησε.

    ''Η Σημερινή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Κρίσιμη Σύνοδος'' γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος ανέρχεται σήμερα το πρωί και πιθανό να συζητήσει το μείζον θέμα της διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα εάν ένας ιεράρχης ζητήσει τη διενέργεια ψηφοφορίας οι συνοδικοί θα τοποθετηθούν εκ νέου και σε περίπτωση που οι ισορροπίες αλλάξουν, τότε θα έχουμε αρχιεπισκοπικές εκλογές σε διάστημα 40 ημερών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Φραντς Φίσλερ, ο οποίος είπε πως η ΕΕ θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να απαντήσει σύντομα στην κυπριακή κυβέρνηση για το κατά πόσον οι προτάσεις της για το αμπελουργικό είναι συμβατές ή όχι με το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σε δίαιτα η Παιδεία'' γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να κάνει οικονομία, αφού προφανώς αποφάσισε να μειώσει το διδακτικό προσωπικό στη Μέση Εκπαίδευση. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι τις επιπτώσεις δεν θα τις υποστούν μόνο οι καθηγητές αλλά και οι μαθητές. Αλλού γράφει ότι έξω από το Προεδρικό παρέμειναν και χθες οι καρκινοπαθείς συνεχίζοντας την επ' αόριστον εκδήλωση διαμαρτυρία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη δημιουργία πλήρους ογκολογικής μονάδας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Εποικοδομητικό πνεύμα'' γράφει ότι στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συζήτησε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, επικράτησε χθες εποικοδομητικό πνεύμα και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ανακοινωθούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι υπάρχει θέμα, εάν και εφόσον υπάρχουν άτομα στον κατάλογο των καθηγητών που επιλέγηκαν να διδάσκουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, τα οποία δεν μπορούν να προωθήσουν την προσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ. Ανέφερε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι Ε/Κ να καταγγέλλουν στο λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι στον κατάλογο υπάρχουν σωβινιστές.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Οι μαθητές επιστρέφουν σε οικοδομή'' αναφέρεται στη χθεσινή πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο για χιλιάδες παιδιά, τα οποία δεν βρήκαν φρεσκομπογιατισμένους διαδρόμους ή παιχνίδια στην αυλή, όπως γράφει, αλλά οικοδομικές εργασίες. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Γυμνάσιο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο θα επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα, όπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Γράφει ότι το σχολείο θα έχει 20 μαθητές, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απάντηση της τ/κ πλευράς για το θέμα του καταλόγου των ονομάτων των Ε/Κ καθηγητών.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κοινοτικός Επίτροπος

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί τον Επίτροπο Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωβουλή - Κανονισμός - Τ/Κ ------------------------------------- Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύμφωνη γνώμη και με τις άλλες εμπλεκόμενες Επιτροπής της Ευρωβουλής, απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετασθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από το Κοινοβούλιο, η πρόταση του χρηματοδοτικού κανονισμού για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δεν αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία της Κομισιόν περί αναγκαιότητας να εξετασθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο κανονισμός. Ετσι, στην επόμενη συνεδρίαση της, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα αργά το απόγευμα στο Στρασβούργο, η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει την συνήθη διαδικασία που ακολουθείται όταν εξετάζεται πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορίζοντας και τον Ευρωβουλευτή-εισηγητή.

    Μετά από την απόρριψη της διαδικασίας του κατεπείγοντος, εκτιμάται ότι η εξέταση του κανονισμού θα γίνει κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και όχι μέσα στον τρέχοντα μήνα.

    Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τη διάθεση 6 εκατ. ευρώ το 2004, ποσό που προορίζεται κυρίως για μελέτες σκοπιμότητας για την υλοποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης, 114 εκατ. ευρώ το 2005 και 139 εκατ. ευρώ το 2006. Η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη, αλλά για να υλοποιηθεί ο κανονισμός θα απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

    Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνέντευξη στο CNN Turk ------------------------------------------------------------ Το Κυπριακό είναι ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε σχέση με την Τουρκία, όπως ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή του Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ στο CNN TURK.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN TURK, o κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε ανησυχία ότι τα θέματα αυτά ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την απόφαση που θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα βασανιστήρια εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία, στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο νομοσχέδιο για τη μοιχεία που συζητείται αυτό τον καιρό στη χώρα και στο Κυπριακό.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε ότι το πρόβλημα αποτελεί πλέον ένα ''τεχνικό πρόβλημα'', το οποίο όμως θα πρέπει πολύ σύντομα να λυθεί.

    Σε ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και στην Κύπρο, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι η Αγκυρα έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

    « Το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται λήξαν για την Τουρκία αφού έχει ήδη δεσμευτεί» τόνισε ο Κοινοτικός Επίτροπος.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι πριν αλλά και μετά το δημοψήφισμα είχε δοθεί υπόσχεση για οικονομική στήριξη στους Τ/Κ.

    «Η υπόσχεση αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και βρίσκεται στο τραπέζι» είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του στην Τουρκία, ο Κοινοτικός Επίτροπος είπε ότι έχει γνωρίσει μόνο ένα κομμάτι της Τουρκίας και αναφέρθηκε στην πρόσκληση που είχε από το Σύνδεσμο Επιχειρηματιών της Σμύρνης να ξαναεπισκεφτεί την Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Επιτρόπου Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων από την 1η Νοεμβρίου.

    Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αναχώρηση απο Τουρκία ------------------------------------------------ Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν χαρακτήρισε ''επιτυχημένη'' τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στους εκπρόσωπους του Τύπου πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN TURK.

    Οπως είπε, κατά τις επαφές του με πολιτικούς και άλλους παράγοντες συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά την ευρωπαική της πορεία και τρόπους επίλυσής τους.

    Διαπίστωσε παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, ότι στην Τουρκία έχει αναπτυχθεί ένα νέο πνεύμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των βασανιστηρίων στην Τουρκία και τόνισε ότι ο αγώνας κατά των βασανιστηρίων θα πρέπει να εντατικοποιηθεί.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου σεβασμού των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι κατά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης και των επαφών του στην Τουρκία και διαβεβαίωσε ότι η έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που θα εκδοθεί αρχές Οκτωβρίου, θα είναι δίκαιη και αντικειμενική.

    Επεσήμανε ακόμη ότι «Η στρατηγική μας για την Τουρκία απεδείχθη επιτυχημένη» είπε.

    Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Πολιτική Βρετανίας

    Συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, τρεις Βρετανοί βουλευτές, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το Κυπριακό και την πολιτική της Βρετανίας.

    ''Ανησυχούμε πολύ για τα σχόλια που έγιναν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ε/κ κοινότητας, μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Τομ Κοξ, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ, θα έχουν συνάντηση με τον κ. Στρο.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κοξ εκφράζει την έκπληξη των τριών βουλευτών, ''ότι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί σοβαρά ότι οι προτάσεις στο σχέδιο Ανάν θα γίνονταν αποδεκτές από την πλειοψηφία των Ε/Κ''.

    ''Οι προτάσεις Ανάν πρέπει να αναθεωρηθούν και αυτό θα το πούμε ξεκάθαρα στον κ. Στρο'', αναφέρει ο Βρετανός βουλευτής.

    Ο κ. Κοξ σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Ε/Κ και Τ/Κ που επιθυμούν να συμβιώσουν στο νησί και προσθέτει ότι θα τονιστεί στον κ. Στρο ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας και η ΕΕ πρέπει να εργαστούν μαζί με αυτούς τους ανθρώπους για το καλό της Κύπρου.

    Η συνάντηση των τριών βουλευτών με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κρίθηκε από τους βουλευτές αναγκαία μετά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο νησί, αρχές Ιουλίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Κουμουτσάκος-Ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας-Αναγνώριση Κύπρου ------------------------------------------------------------------ Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε πως «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι γνωστή και σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η προτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η τελωνειακή ένωση Τουρκίας ΕΕ θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των κρατών μελών».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι μεταξύ αυτών των κρατών περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε ερώτηση αν το αίτημα δεν ικανοποιηθεί από την Τουρκία μέχρι το Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ποια θα είναι η στάση της ελληνική κυβέρνησης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε «αυτό είναι ένα υποθετικό ερώτημα», υπενθύμισε ωστόσο πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεσμεύουν πολιτικά τα κράτη μέλη''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - COREPER - Κανονισμοί - ΕΕ ------------------------------------------------------- Την ελπίδα ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER) θα εξευρεθεί ''συναινετική λύση και ένας βέλτιστος συμβιβασμός, ο οποίος να ανταποκρίνεται στη θέση για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας αλλά και στις βασικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ενωση'', εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις μεθοδεύσεις των Βρετανών για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και στη χθεσινή συζήτηση των Κανονισμών της ΕΕ στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το θέμα, αν και συζητήθηκε προχθές στην COREPER, δεν είχε κατάληξη και θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη.

    ''Ορισμένες χώρες'', είπε, ''φαίνεται να επιμένουν στην υιοθέτηση των Κανονισμών ως έχουν οι δικές μας θέσεις εκτεθεί, ενώ γίνεται σοβαρή προσπάθεια να εξευρεθεί συναινετική λύση στη βάση και της γνωμοδότησης της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της ΕΕ''.

    Ας αναμένουμε, πρόσθεσε, τις εξελίξεις και την περαιτέρω συζήτηση στην COREPER την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σημείωσε ότι μια από τις βασικές αξίες της Ενωσης είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και της νομιμότητας κι ''έτσι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις οπωσδήποτε πρέπει να έχουν και το απαραίτητο νομικό έρεισμα στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ακόμη δεν έχουν εκφραστεί οι απόψεις όλων των χωρών. Εκείνο το οποίο αναμένεται, σημείωσε, είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ΕΕ μέχρι σήμερα.

    Είπε πως ''ο αγώνας συνεχίζεται, καταβάλλεται γιγαντιαία προσπάθεια έτσι ώστε να εξευρεθεί συναινετική λύση, η οποία να ανταποκρίνεται και στη νομική βάση και στις ηθικές αξίες της ΕΕ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι εννοείται με τον όρο ''συναινετική λύση'', είπε πως ''συναινετική λύση σημαίνει ο βέλτιστος συμβιβασμός, ο οποίος ανταποκρίνεται στη θέση για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας αλλά και στις βασικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ενωση''.

    ''Αυτός είναι ο βέλτιστος συμβιβασμός ο οποίος επιδιώκεται'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν σε διάβημα προς την Αθήνα για την άμεση απομάκρυνση του αμερικανικού πολεμικού υλικού που έχει σταλεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ανέφερε πως ''το θέμα είναι παλιό και εξετάζεται'' κι ότι δεν έχει τίποτα για να ανακοινώσει επί του παρόντος.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου --------------------------------------------------------- Η ελληνική κυπριακή πλευρά ενεργεί ώστε το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου να είναι έτοιμο για λειτουργία από τη Δευτέρα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα ΗΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι έχουν παρουσιαστεί στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου οκτώ παιδιά ''και αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλα τα οποία θα μεταβούν στην Καρπασία για να παρακολουθήσουν το Δημοτικό Σχολείο''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει διάθεση και από το ψευδοκράτος για την έγκαιρη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''αυτό θα διαφανεί'' σημειώνοντας ότι ''η δική μας η πρόθεση και προσπάθεια είναι να λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί σε κάποιους καθηγητές να μεταβούν στα κατεχόμενα για να διδάξουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν δεν επιτραπεί, θα είναι πάλι ένα μέτρο της κατοχικής διοίκησης το οποίο δεν θα είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα, με βάση τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και την απόφαση της Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ''πρωθυπουργού'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι Ε/Κ φίλοι του αναφέρθηκαν στην ύπαρξη ακραίων και σωβινιστών στον κατάλογο των καθηγητών, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή συμπεριφορά ''είναι καθαρώς απαράδεκτη και ασφαλώς επιζήμια για τη δική μας πλευρά''.

    ''Θέλω να καταδικάσω αυτού του είδους τα φαινόμενα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου γιατί δείχνουν πράγματι ανευθυνότητα και μιαν απαράδεκτη συμπεριφορά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι Ε/Κ ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ωστόσο πως ''γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει αυτά τα πράγματα''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες ------------------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεώρησε παράνομες πράξεις και διατάξεις του ''συντάγματος'' και των ''νόμων'' του ψευδοκράτους και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται ο τίτλος ιδιοκτησίας περιουσιών Ε/Κ εκτοπισμένων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι ''αυτή είναι βασική αρχή η οποία δεν έχει ανατραπεί και εξακολουθεί να ισχύει''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου'' για την πώληση ε/κ περιουσιών σε ξένους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ως υποτελής διοίκηση της κατοχικής δύναμης, οι όποιες αποφάσεις της ''αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο και προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Εκπρόσωπος - Προεδρία ΕΕ - Διάσκεψη για αξίες και ιδανικά ------------------------------------------------------ Με σειρά διασκέψεων που συγκαλεί η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) επιχειρείται η εξέταση σε βάθος των ηθικών αξιών και ιδανικών της ΕΕ και η εξεύρεση τρόπων εφαρμογής τους στην πράξη, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα κράτη - μέλη και τους λαούς τους και η διατήρηση της ξεχωριστής ταυτότητας της Ευρώπης, όπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Συμμετείχα την περασμένη Τρίτη'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ''σε μιαν πολύ σημαντική διάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χάγη, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο κ. Μπαλκενέντε, για τις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή τους στην πράξη, έτσι ώστε να πεισθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι η ΕΕ στηρίζεται πράγματι σε ιδανικά και αξίες''.

    Η διάσκεψη αυτή, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα συνεχισθεί στη Βαρσοβία, στο Βερολίνο, στην Ουάσινγκτον και στο τέλος θα γίνει μια διάσκεψη κορυφής, δηλαδή αρχηγών κρατών, επί αυτών των θεμάτων, τα οποία εξετάζονται για πρώτη φορά από την ΕΕ, μελετώντας τη σχέση των αξιών πάνω στις οποίες βασίζεται η Ενωση, στη βάση της ιστορίας και της εξέλιξής της και την εφαρμογή τους στην πράξη, ''για να πεισθεί ο Ευρωπαίος πολίτης ότι αξίζει τον κόπο να είμαστε Ευρωπαίοι''.

    ''Η ολλανδική προεδρία'', όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, για αυτό και είχε προσκαλέσει αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς, μέλη κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, για μια σε βάθος συζήτηση του θέματος, το οποίο για πρώτη φορά αποφάσισε η ολλανδική προεδρία να εξετασθεί σε όλη του τη λεπτομέρεια και την έκταση και μάλιστα με μια σειρά διασκέψεων που θα ακολουθήσουν''.

    ''Τα βασικά στοιχεία'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη χωρίς ιδανικά και τέτοια πολιτική ηγεσία δεν τη χρειάζεται η ΕΕ, αλλά χρειάζονται αξίες που να δίδουν στην ΕΕ την ξεχωριστή της ταυτότητα και ελέχθη ότι πρέπει να εγκύψουμε ακριβώς σε αυτές τις αξίες και στα ιδανικά, προσβλέποντας σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα κράτη - μέλη και τους λαούς τους''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η εφαρμογή των αξιών αυτών στην πράξη είναι εκείνο που θα αποτρέψει τους πολίτες της ΕΕ από του να στρέφουν την πλάτη στην ΕΕ, δηλαδή να αποστασιοποιούνται και να εκδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ''.

    ''Δεν μπορεί, λένε, να υπάρξει ενότητα και ΕΕ και ενοποίηση, χωρίς να υπάρξει ενότητα και των Ευρωπαίων στη βάση ακριβώς αυτών των αξιών και πρέπει να ξαναδούμε, όπως λέχθηκε, το ευρωπαϊκό όραμα και δεν μπορεί να υπάρξει όραμα χωρίς ηθικές αξίες και ιδανικά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Οι αξίες αυτές, οι οποίες έχουν τεθεί και στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''δεν είναι άλλες από τη δημοκρατία, σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ισότητα χωρίς διακρίσεις, κράτος δικαίου και γενικά ο στόχος της Ευρώπης είναι η εφαρμογή στην πράξη αυτών των αξιών''.

    Φίσλερ - Ευθυμίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη ---------------------------------------------------- Γύρω στα πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να βελτιωθεί η κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φραντς Φίσλερ, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επταετούς μεταβατικής περιόδου θα υπάρξει επιπρόσθετη κρατική βοήθεια, η οποία θα διατεθεί ''μόνο για την Κύπρο και καμμία άλλη νέα χώρα μέλος της ΕΕ''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο κ. Φίσλερ συνεχάρη την Κύπρο για την ''πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει στην προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ'' και πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξής της στην ΕΕ και ''άρα προηγείται όλων των άλλων χωρών σε αυτό το θέμα''.

    Εξάλλου, ο κ. Ευθυμίου είπε πως ''η ευρωπαϊκή πολιτική προσφέρει πολλές ευκαιρίες για προώθηση νέων τομέων και δραστηριοτήτων και σε μας εναπόκειται να τις αξιοποιήσουμε''.

    Ο κ. Φίσλερ είπε πως ''είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται αρκετή μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω της ένταξής σας στην ΕΕ'', σημειώνοντας ότι ''οι πλείστες από αυτές τις αλλαγές θα ήταν απαραίτητες λόγω των νέων απαιτήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και επίσης λόγω των γενικών εξελίξεων εθνικά και διεθνώς'', είπε.

    Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι ''είμαστε ανοικτοί για ένα διάλογο με τους κύριους συμμέτοχους και όλους όσοι σχετίζονται με το θέμα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για αλλαγή''.

    ''Από την πλευρά της Κοινότητας και από την πλευρά της κυβέρνησης μπορούμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά, οικονομικά και επίσης με τη μορφή συμβουλών και κατάρτισης, ώστε αυτή η διαδικασία μεταρρύθμισης να καταστεί πιο εύκολη'', είπε.

    Ο κ. Φίσλερ επεσήμανε ότι ''υπάρχει μια βελτίωση στη συνεργασία σε όλο το μήκος της παραγωγικής αλυσίδας, γι' αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό οι γεωργοί να οργανωθούν σε οργανώσεις παραγωγών''.

    ''Πιστεύω ότι το μεσοπρόθεσμο μέλλον των γεωργών σας είναι πραγματικά λαμπρό και δεν υπάρχει λόγος να βλέπουν μόνο ένα μαύρο μέλλον'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι από την εμπειρία της δικής του χώρας, της Αυστρίας, ''μεσοπρόθεσμο σημαίνει περίπου πέντε χρόνια''.

    ''Μέσα σε πέντε χρόνια θα πρέπει να είναι δυνατό να αλλάξει η κατάσταση, αλλά κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου επτά ετών θα υπάρχουν επιπρόσθετες δυνατότητες για συγκεκριμένη κρατική βοήθεια, που θα διατίθενται μόνο για την Κύπρο και κανένα από τα νέα κράτη μέλη''.

    Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ''ο αγροτικός τομέας της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα'', προσθέτοντας ότι ''μερικά από αυτά σχετίζονται με τις απότομες αλλαγές που έχει επιφέρει η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, ενώ άλλα είναι εγγενή και θα υπήρχαν ούτως ή άλλως''.

    Αφού αναφέρθηκε στα διάφορα θέματα που συζήτησε με τον κ. Φίσλερ, ο κ. Ευθυμίου είπε: ''Θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Το κοινοτικό κεκτημένο είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο από την Κύπρο μέχρι την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία μέχρι τη Φινλανδία. Δεν υπάρχει ευχέρεια αλλαγής του κοινοτικού κεκτημένου ακόμα και αν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μια χώρα είναι πολύ σοβαρά και πολύ καυτά''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαίος Επίτροπος -------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πράξει ότι είναι δυνατό για να απαντήσει σύντομα στην κυπριακή κυβέρνηση για το κατά πόσον οι προτάσεις της για το αμπελουργικό είναι συμβατές ή όχι με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας Φραντς Φίσλερ, ο οποίος χθες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησε από τους αμπελουργούς πίστωση χρόνου δύο με τριών ημερών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επαφές με την ΕΕ και να λάβει η κυβέρνηση την απάντηση από τις Βρυξέλλες.

    ''Ζήτησα τη μικρή πίστωση χρόνου όχι για έξι μήνες, ούτε για ένα χρόνο, αλλά για δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επαφές με την ΕΕ και να έχουμε μια σαφή απάντηση. Εάν είναι θετική, λύνουμε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το πρόβλημα. Εάν είναι αρνητική, θα προσπαθήσουμε μαζί, όπως έχω πει στους παραγωγούς και τις αγροτικές οργανώσεις, να εξεύρουμε άλλους τρόπους επίλυσης του προβλήματος'', είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Πρόσθεσε ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των αμπελουργών δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, ''γιατί απλούστατα δεν είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε απόφαση πριν έχουμε την απάντηση της ΕΕ''.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήγησε ότι η εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής για τους αγρότες αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών.

    ''Το πακέτο είναι εκεί και δεν είναι αναγκαίες οι αλλαγές. Αυτό που τώρα συζητούμε είναι η πιθανότητα επιπρόσθετου μέτρου. Ενημερώθηκα για το πως θα είναι αυτό το μέτρο πριν από μισή ώρα. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να το μελετήσουμε και να ελέγξουμε εάν είναι σε ευθυγράμμιση με τους κοινοτικούς κανονισμούς ή όχι'', είπε.

    Ο Αυστριακός Επίτροπος, αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, είπε ότι το αποτέλεσμά τους ήταν καλό και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές ''ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν κάποια ειδικά μέτρα, που αφορούν μόνο την Κύπρο και καμμία άλλη χώρα''.

    Ο κ. Φίσλερ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    Ευθυμίου - Φίσλερ - Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου κάλεσε τους αγρότες, τους οργανωμένους φορείς και εκπροσώπους των διαφόρων παραγωγικών τάξεων να δείξουν την απαιτούμενη υπομονή και κατανόηση και να εργαστούν συλλογικά ώστε και με τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την γεωργία του τόπου.

    Σε προσφώνησή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Θέματα Γεωργίας και Αλιείας Φράνζ Φίσλερ και φορείς του αγροτικού τομέα, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η προσαρμογή μας στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται με την ένταξη, καθώς και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται διεθνώς στον τομέα της γεωργίας δεν αναμένεται να είναι μια εύκολη υπόθεση.

    Είπε πως ''το ορεινό ανάγλυφο, η χαμηλή παραγωγικότητα των εδαφών και το ξηροθερμικό κλίμα της χώρας μας, επιτείνουν ακόμα πιο πολύ τις δυσκολίες'' ενώ ''ο ανταγωνισμός που υφίσταται από τους άλλους τομείς της οικονομίας που αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα και η ανάγκη να ανακοπεί η πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της πατρίδας μας απαιτούν αντιμετώπιση''.

    Ανέφερε ότι τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής γεωργίας και οι δυσμενείς για τον τομέα συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ένταξή μας στην ΕΕ γίνονται κατανοητά μόνο αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 1974 ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το 65% του παραγωγικού δυναμικού της Κύπρου, διώχνοντας από τις περιουσίες τους 150.000 αγρότες.

    Υπουργός Εμπορίου - Ευρωπαίος Επίτροπος Φίσλερ ------------------------------------------------- Την έκπληξή του εξέφρασε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την Αλιεία Φραντζ Φίσλερ για την άνοδο του κυπριακού τουρισμού, δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των ολίγων χωρών της ΕΕ, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση στον τουρισμό αυτό το έτος.

    Εγκωμιαστικά ήσαν επίσης τα λόγια του κ. Φίσλερ για την Κύπρο, η οποία, όπως είπε, ''ήταν η πρώτη χώρα που μπόρεσε να παρουσιάσει ένα καλό πρόγραμμα ανάπτυξης, με το οποίο υπάρχουν πολλές πιθανότητες αναδόμησης από τη μια, αλλά επίσης και για την εξεύρεση νέων αγορών μεταξύ των κοινοτικών''.

    ''Βρίσκομαι εδώ για διήμερη επίσημη επίσκεψη και υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να συζητήσω με τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο για τα επακόλουθα της διεύρυνσης και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε ο κ. Φίσλερ μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Λιλλήκα και τους συνεργάτες του και στην οποία παρίστατο και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε ως ''παραγωγική και δημιουργική'' τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι συζήτησαν θέματα ''κατά κύριο λόγο εμπορίου'' και ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Φίσλερ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ''για θέματα που αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο, όπως είναι τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως το χαλούμι, η κουμανταρία και άλλα''.

    Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - ECOFIN ------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναχωρεί για την Ολλανδία, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί από 10 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την άτυπη Σύνοδο του ECOFIN θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η δημοσιονομική προοπτική της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, η στρατηγική της Λισσαβόνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και θέματα εταιρικού φόρου.

    Υπουργός Εμπορίου - 69η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης --------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για τη Θεσσαλονίκη ύστερα από επίσημη πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Εκθεσης, που θα τελεσθούν σήμερα Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή του ο κ. Λιλλήκας θα επισκεφθεί το κυπριακό περίπτερο και θα έχει συναντήσεις και επαφές με τους εκπροσώπους 20 κυπριακών εταιρειών, οι οποίες συμμετέχουν στην Εκθεση και προβάλουν τα προϊόντα της παραγωγής τους.

    Επίσης, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί και θα έχει επαφές με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος Δημήτρη Σιούφα καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης Θέμη Καρτσιώτη.

    Αύριο Σαββάτο ο κ. Υπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραχωρεί η Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μπακατσέλο.

    Κυπριακή Δημοκρατία - Τζακάρτα - Καταδίκη -------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει αποδοκιμασία και αποτροπιασμό για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Τζακάρτα, μπροστά στην Πρεσβεία της Αυστραλίας.

    ''Η τρομακτική αυτή πράξη μας υπενθυμίζει την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ''η Κύπρος καταδικάζει ανεπιφύλακτα την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή και τρόπο εκδήλωσης της''.

    Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου επιθυμούν να διαβιβάσουν στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και στις κυβερνήσεις της Ινδονησίας και της Αυστραλίας τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήρια τους, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Αφή Φλόγας ---------------------------------------- Η αντίστροφη μέτρηση ως την Τελετή Εναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε χθες βράδυ στις 19:45 με την Αφή της Παραολυμπιακής Φλόγας στο ναό του Ηφαίστου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στη διάρκεια μιας απέριττης Τελετής, η Φλόγα άναψε στο εσωτερικό του ναού του Ηφαίστου, με σπίθα που προκλήθηκε από τη σφυρηλάτηση του σίδερου στο αμόνι.

    Υπό τους ήχους μουσικής, της οποίας η ρυθμική βάση ήταν ο ήχος από το αμόνι, ομάδα χορευτών του Χοροθεάτρου «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου, παρουσίασε ένα χορευτικό δρώμενο, με θέμα την απόδοση της φωτιάς στους ανθρώπους, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή του πολιτισμού.

    Μέσα σε μια εντυπωσιακή εναλλαγή του φωτισμού του ναού του Ηφαίστου, έγινε η αφή της Φλόγας, έξη κοπέλες του Χοροθεάτρου μετέφεραν με κάνιστρα έξω από το ναό την Ιερή Φλόγα. Ταυτόχρονα, περίπου 80 Εθελοντές, οι «φωτοφόροι», εμφανίστηκαν εκατέρωθεν του ναού, κρατώντας πήλινα δοχεία με φωτιά, οι οποίοι και δημιούργησαν ένα «πύρινο ποτάμι» στην πλαγιά του λόφου, από το ναό ως τον βωμό.

    Παρόντες κατά την Τελετή Αφής της Φλόγας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου, η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Phil Graven, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, καθώς επίσης υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παραολυμπιονίκες και Ολυμπιονίκες.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση ---------------------------------------- Μικρή πτώση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η, για άλλη μια φορά, απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 988,08 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 74,54 μονάδες. Η στάση αναμονής που τηρούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές κράτησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 133 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4712               0,4740
    Λίρα Αγγλίας              0,8428               0,8478
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4275            0,4309
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3250            0,3276
    Δολάριο Καναδά                  0,3650            0,3679
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0690            0,0695
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0632            0,0637
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3732            0,3761
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Γκιουλ

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  414.601,56
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,39    -0,20    400.343,06
    FTSE/CySE 20                           333,31     0,46    136.602,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  992,37     0,57    134.272,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.009,42    -1,14     34.362,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.019,94     1,18     80.497,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     993,03     0,50    168.635,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       991,26     0,53     85.437,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    982,31     0,00      9.846,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            982,47    -0,65    156.023,08
    FTSE Med (6/9/2004)                  5.992,29    -0,04
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - Κοινοτικός Επίτροπος

    Ο Επίτροπος Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό του τομέα.

    Ο κ. Φίσλερ ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα δεδομένα στη Γεωργία όπως διαμορφώνονται σήμερα στο χώρο της ΕΕ και απαντώντας σε ομόφωνο αίτημα των βουλευτών που παρέστησαν στη συνεδρία, οι οποίοι ζήτησαν να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες στους αγρότες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει τους κανόνες της, οι οποίοι δεν διαμορφώνονται από τον ίδιο.

    [11] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Επίσκεψη στην Ουκρανία - Επιστροφή

    [12] (Κ) Τσέχος Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη

    [13] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Ευρωβουλή

    Επίσκεψη στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες θα πραγηματοποιήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει κοινή συνάντηση με τους Προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων του Σώματος.

    [14] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Εγκύκλιος - Θύματα Β. Οσσετίας

    [15] (Κ) Ματσάκης - Σλοβενία - Αποναρκοθέτηση

    [16] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Συνεδρία

    Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Μικρά κέρδη παρουσίασε σήμερα η χρηματαγορά ωθούμενη από την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,5%, κλείνοντας στις 993,03 μονάδες. Αντίθετα, ζημιές σε ποσοστό 0,2% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,39 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 414 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Βουλή - Ναυάγιο ''ΟΥΛΛΑ'' - Εκδήλωση Οικολόγων - Φίσλερ

    Ακτιβίστριες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με φόρμες διαδήλωσαν σήμερα για προστασία της Μεσογείου και του θαλασσίου πλούτου από το ναυάγιο του πλοίου ''ΟΥΛΛΑ'' που βυθίστηκε στην Αλεξανδρέττα, έξω από τη Βουλή ζητώντας από τον Επίτροπο Γεωργίας, Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φραντς Φίσλερ να αναλάβει δράση.

    [19] (Κ) ΕΔΗ - Βασιλείου - Λιθουανία - Φόρουμ

    [20] (Κ) Τουρκία - Υποψηφιότητα - Φίσλερ - Εκπρόσωπος

    Σε 11,3 δις ευρώ ετησίως μόνο στο γεωργικό τομέα, υπολογίζει το κόστος για την Κοινότητα, στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αλιείας, Αυστριακός Επίτροπος Φρανς Φίσλερ, ο οποίος τάσσεται σαφώς κατά της τουρκικής ένταξης όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς και πολιτισμικούς λόγους.

    [21] (Κ) Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουγία - Δευτέρα

    [22] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Επίτροπος Φίσλερ

    Με 9σέλιδη επιστολή του προς τους 29 άλλους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και την Αλιεία Φραντς Φίσλερ επικρίνει τη θετική προσέγγιση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ''μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ'', γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς''.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κροατία - Συναντήσεις

    [24] (Κ) Επαναλειτουργία Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου - Σαρρής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή χαιρέτισε σήμερα την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στην άνοδο των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους.

    [25] (Κ) Κύπρια 2004 - Ομάδα Dance Anonymous

    Ένα πολυδιάστατο και πολυσύνθετο παραμύθι, ήχου, χρώματος, κίνησης και λόγου με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική μυθολογία αλλά και τις τάσεις και συμπεριφορές του σήμερα ετοίμασε για το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' η Χορευτική Ομάδα ''Dance Anonymous'' της Νέας Υόρκης το οποίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 September 2004 - 17:49:23 UTC