Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Θαπατέρο
  • [02] (Κ) Υπουργός Υγείας - Βουδαπέστη
  • [03] (Κ) ΚΣΣΕ - Προεδρείο Συνέλευσης - Αναβολή συζήτησης
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - ΣτΕ - Σεμινάριο για την ΕΕ
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ισπανίας - Εναρξη συνάντησης
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ισπανίας - Συνάντηση
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Γάλλος φωτογράφος - Κύπρος - Αεροφωτογραφίες
  • [15] (Κ) Απομνημονεύματα Κλίντον - Κυπριακό
  • [16] (K) EE - Ευρώ - Nέες χώρες - Iσοτιμίες
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαδρίτη - Επαφές - Δηλώσεις

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Θαπατέρο

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκουες Θαπατέρο θα έχει σήμερα στη 1 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στην ισπανική πρωτεύουσα για επίσκεψη εργασίας.

    [02] (Κ) Υπουργός Υγείας - Βουδαπέστη

    [03] (Κ) ΚΣΣΕ - Προεδρείο Συνέλευσης - Αναβολή συζήτησης

    Το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρία του όπως η συζήτηση για την υλοποίηση της Παραγράφου 6 του Ψηφίσματος 1376(2004) για την Κύπρο, που αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τ/κ πολιτικών δυνάμεων στις εργασίες της Συνέλευσης, αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Στρασβούργο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι ισχυρισμοί εναντίον του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για ''εκβιασμό'' αστυνομικού της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), η κυβερνητική δέσμη μέτρων με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας, η έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Γίναμε θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο'' γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει και έχει πάρει όλα τα έγγραφα και κείμενα που σχετίζονται με την υπόθεση Ματσάκη και άρχισε να μελέτα το θέμα, αφού αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του αναμένεται να ασχοληθεί με την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης άνοιξε χθες τις πόρτες του κόμματος στον Γιαννάκη Μάτση και μέσω αυτού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσφέροντας του "συγχωροχάρτι στη διασπαστική κίνησή του κατά τις ευρωεκλογές".

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στο ψυγείο οι μισθοί'' γράφει ότι η παγοποίηση των γενικών μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επέκταση ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων στο 63ο και όχι στο 60ο έτος ηλικίας τους, περιορισμός του ρυθμού αύξησης των τρεχουσών μεταβιβαστικών πληρωμών, καθώς και σειρά άλλων μέτρων αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το έτος 2007. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ενδέχεται η Βουλή στις 15 Ιουλίου να εκπροσωπείται από 59 βουλευτές αντί 56 όπως προβλέπει το Σύνταγμα, λόγω της εκλογής ευρωβουλευτών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παραιτήσουν για να μας διευκολύνεις'' γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ έστειλαν χθες σαφέστατο μήνυμα προς τον Μάριο Ματσάκη ότι οφείλει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι "τα δύο όργανα επέλεξαν δημοσίως μια διπλωματική διατύπωση, αφήνοντας ακάλυπτο το βουλευτή". Σε άλλη είδηση αναφέρει πως οι τιμές των διαφόρων προϊόντων στα παραλιακά περίπτερα και εστιατόρια αδειάζουν τις τσέπες, αφού χυμός κυπριακής εταιρείας πωλείται σε τουριστική παραλία της Αγίας Νάπας μέχρι και ενάμιση λίρα, ενώ στον Πρωταρά η μικρή μπουκάλα νερού φθάνει της μία λίρα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξέσπασμα Ματσάκη - Θα μιλήσει στο Δικαστήριο'' γράφει ότι ο Μάριος Ματσάκης μίλησε ψες για "συνωμοσία" της Αστυνομίας εναντίον του και προανήγγειλε αποκαλύψεις στο δικαστήριο, όπου θα εμφανιστεί ως μάρτυρας στη δίκη του αστυνομικού, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποβάλλει σήμερα δέκα ερωτήματα στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως με το μάθημα των Νέων Ελληνικών άρχισαν χθες οι εισαγωγικές για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ οι υποψήφιοι βρήκαν τα θέματα εύκολα.

    «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Δέσμη μέτρων εξυγίανσης» γράφει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνού είναι μηδενική αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και μη παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων για την τετραετία 2004-2007. Προειδοποιεί ότι η οικονομία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αν δεν επέλθει αποφασιστική εξυγίανση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ και ο συνασπισμός "Για την Ευρώπη" αποστέρησαν στο κόμμα του την εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Υπερωρίες χρυσάφι» αναφέρεται σε αποκαλύψεις "σοκ" χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρο Ευαγόρου, αποκάλυψε ότι ο μισθός συγκεκριμένου δημόσιου υπαλλήλου ενώ αγγίζει τις 24 χιλιάδες λίρες, με τις υπερωρίες φθάνει τις 60-70.000 το χρόνο. Αλλού αναφέρει ότι συνέρχεται σήμερα το πρωί η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με θέμα «Καταρχήν προβληματισμός για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Θαπατέρο --------------------- Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκουες Θαπατέρο θα έχει σήμερα στη 1 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στην ισπανική πρωτεύουσα για επίσκεψη εργασίας.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - ΣτΕ - Σεμινάριο για την ΕΕ

    Μελέτη που διενήργησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο δεικνύει ότι οι Ελληνοκύπριοι νοιώθουν πιο ασφαλείς μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και, όπως δήλωσε σήμερα ο Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας Τζορτζ Κάνινγκαμ, ''η εικόνα της ΕΕ μεταξύ των Κυπρίων είναι θετική στην πλειοψηφία του λαού''.

    Σε σύντομη ομιλία του στο διήμερο σεμινάριο για την ΕΕ που διοργανώνουν από κοινού το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (ΕΚΔ) στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Λευκωσίας, ο κ. Κάνινγκαμ είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θεωρείται από πολλούς υπεύθυνη για τις αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών αγαθών και άλλων υπηρεσιών, ''αλλά'', τόνισε, ''εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στην κατάσταση αυτή και δεν θα πρέπει να κατηγορείται η ΕΕ για αυτό''.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ισπανίας - Εναρξη συνάντησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στη 1310 το μεσημέρι τοπική ώρα (2.10 ώρα Κύπρου) στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο στη Μαδρίτη, όπου έχει αυτή την ώρα κατιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5800      0,5834            1,7141        1,7241
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4805      0,4833            2,0691        2,0812
    Λίρα Αγγλίας   0,8740      0,8792            1,1374        1,1442
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4420*    0.4455*    224.4669    226,2443
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3299     0.3325       3.0075      3,0312
    Δολάριο Καναδά      0.3520     0.3548       2.8185      2,8409
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0695     0.0700      14.2857     14,3885
    Κορώνα Σουηδίας     0.0633     0.0638      15.6740     15,7978
    Φράγκο Ελβετίας     0.3829     0.3859       2.5913      2,6116
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

    Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα βιολογικά προϊόντα, και η θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και επισήμανσης του βόειου κρέατος, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε o Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κορνήλιος Κορνηλίου, συνοδευόμενος από τη αρμόδια λειτουργό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Βάνια Θεοφίλου.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Με νέες σημαντικές απώλειες υποδέχθηκε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αποτέλεσμα να κλείσει στο πέμπτο χαμηλότερο σημείο από την ημέρα έναρξης της επίσημης λειτουργίας του. Η αγορά έκλεισε στις 74,57 μονάδες καταγράφοντας ζημιές σε ποσοστό 1,04%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 367 χιλιάδων λιρών.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ισπανίας - Συνάντηση

    Το Κυπριακό, καθώς και διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,57  (-1,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    367.859
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    225.548    331,63  (-0,83)
    FTSE Med 100 **                             6.403,78  (-0,77)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    145.057     96,03  (-1,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.616     71,48  ( 1,32)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.428     11,46  (-2,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.439     49,48  (-1,00)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     31.856     44,49  (-0,38)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.204     20,55  (-1,72)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     51.570     62,85  ( 1,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.383      2,21  (-0,90)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.885      7,12  (-3,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.806     11,16  (-2,28)
    Ξενοδοχεία                    £     10.682     24,96  (-1,23)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.390     61,43  (-1,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Γάλλος φωτογράφος - Κύπρος - Αεροφωτογραφίες

    Στο φακό της κάμεράς του θα εγκλωβίσει το παρελθόν και το παρόν της Κύπρου ο διεθνούς φήμης Γάλλος φωτογράφος Yann Arthus -Bertrand, ο οποίος από σήμερα σκίζει τους γαλάζιους αιθέρες του νησιού φωτογραφίζοντας από αέρος την πολύχρονη ιστορία του με σκοπό τη συμπερίληψη των φωτογραφιών αυτών στο δεύτερο βιβλίο του με τίτλο ''Η γη από τον αέρα'' στο οποίο περιλαμβάνονται τα ωραιότερα φωτογραφικά ενσταντανέ από την περιδιάβασή του στον κόσμο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον 10ο όροφο εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας με θέα τη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο κ. Bertrand είπε πως δεν θα προχωρήσει στη φωτογράφηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου επειδή όπως του κοινοποιήθηκε από τις υπηρεσίες των ΗΕ στην Κύπρο δεν θα μπορούσε ελεύθερα να φωτογραφίσει όποιο σημείο του κέντριζε το ενδιαφέρον.

    [15] (Κ) Απομνημονεύματα Κλίντον - Κυπριακό

    Στο Κυπριακό αναφέρεται εν συντομία ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στα πολυσυζητημένα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν σήμερα.

    [16] (K) EE - Ευρώ - Nέες χώρες - Iσοτιμίες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τις ισοτιμίες των νομισμάτων των δέκα νέων χωρών σε σχέση με το ευρώ, που θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια του 2004, στον υπολογισμό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων του γεωργικού τομέα. Σύμφωνα με την απόφαση ένα ευρώ θα ισοδυναμεί με 0,5896276 λίρες.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαδρίτη - Επαφές - Δηλώσεις

    Το στάδιο της επεξήγησης της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό ελληνισμό έχει ξεπεραστεί, καθότι η Κύπρος βρήκε κατανόηση για τους λόγους του «όχι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της ιδέας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της διήμερης επίσκεψης εργασίας στην Ισπανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι χθες το βράδυ ο ίδιος καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχαν μακρά συνάντηση στη Μαδρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, με επίκεντρο το Κυπριακό.

    «Το στάδιο για να εξηγήσουμε το 'όχι' έχει ξεπεραστεί. Βρίσκουμε κατανόηση για τους λόγους του όχι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει κάποιο πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό στο παρόν στάδιο».

    Οπως είπε, δεν συμφέρει στην Κύπρο να βγει το Κυπριακό εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και σημείωσε ότι μέσω των διμερών επαφών προετοιμάζεται το κλίμα για να γίνει δυνατή μια συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    «Δεν αναμένω ότι πολύ σύντομα θα είναι στο τραπέζι του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών το Κυπριακό για να συζητηθεί σε ανοικτή συζήτηση. Ολα αυτά γίνονται σε διμερή βάση με διάφορους αρχηγούς κρατών μέχρι να ετοιμαστεί το κλίμα για να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό η ΕΕ σε συνεργασία με τα ΗΕ να αρχίσουν να προβληματίζονται για το θέμα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 June 2004 - 17:49:19 UTC