Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ - Ευρωεκλογές
  • [02] (Κ) Βουλή - Καίτη Κληρίδου - Βιογραφικό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Μη αποδοχή παραίτησης
  • [06] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη
  • [07] (Κ) Κωνσταντινούπολη - ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [08] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό
  • [09] (K) Κωνσταντινούπολη - ΓΓ ΣτΕ - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ
  • [10] (K) Ενωση Δήμων - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Τμήμα Δημοσίων Εργων - ΕΕ - Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας
  • [13] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ισλαμική Διάσκεψη - Τουρκία - Θέσεις
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Κόμφορντ - Προτεραιότητες
  • [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - AIDS - Ημερίδα
  • [17] (Κ) Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Κόμφορντ - Προτεραιότητες (Ορθή επανάληψη)
  • [18] (Κ) ΣΚΟΚ - ESC - Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ
  • [20] (Κ) Προδρόμου - Συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' - Κίνημα (1)
  • [21] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Προσχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόγραμμα Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές- "Υπερβολική η αποχή"
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - ΥΠΕΞ
  • [25] (Κ) Προδρόμου - Συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' - Κίνηση (2)
  • [26] (Κ) Βουλγαρία - Ολοκλήρωση ενταξιακών διαπραγματεύσεων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ - Ευρωεκλογές

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι υπέρ της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων όμως με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην Ισλαμική Διάσκεψη για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και άρση του εμπορικού εμπάργκο.

    [02] (Κ) Βουλή - Καίτη Κληρίδου - Βιογραφικό

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Μαϊου 1949. Μεγάλωσε και μορφώθηκε στην Κύπρο.

    Μετά την αποφοίτησή της από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας πηγαίνει στο Λονδίνο για συνέχιση των σπουδών της. Αποκτά BSC (Hons) στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συνεχίζει τις σπουδές της στην Αμερική και παίρνει τον τίτλο ''Masters'' στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 1978 αναγορεύθηκε Barrister at Law στο Gray's Inn.

    Είναι αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς επίσης και συνιδρυτής και επικεφαλής της Επιτροπής Δικοινοτικών Σχέσεων και Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Λευκωσίας, καθώς επίσης και βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας απο το 1991-2001.

    Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της η κ. Κληρίδου έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες συμφιλίωσης και επίλυσης των διενέξεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας και είναι μέλος διαφόρων ομάδων και πρωτοβουλιών επαναπροσέγγισης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών από τα κόμματα, η πλήρωση των θέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την εκλογή τριών βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πληροφορίες ότι η Τουρκία θα αποσύρει αριθμό στρατιωτών από την Κύπρο για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για την μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων από τις Ευρωεκλογές είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον ημερήσιο κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πόρτα εξόδου σε όλους τους διασπαστές'' γράφει ότι η σπουδαία νίκη που πέτυχε ο ΔΗΣΥ και η επιτυχία των επίδοξων διασπαστών του να συγκεντρώσουν διψήφιο ποσοστό εκλέγοντας ευρωβουλευτή δρομολογεί νέες εξελίξεις και στους δύο χώρους τις επόμενες μέρες. Οπως προσθέτει η εφημερίδα στο χώρο του ΔΗΣΥ πέραν του Προδρόμου και του Ερωτοκρίτου, ξένο σώμα θεωρούνται ήδη και οι Δημήτρη Συλλούρης και Χριστόδουλος Ταραμουντάς. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ειδικά στα νέα κράτη μέλη.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Θέμα ηγεσίας τώρα στο ΑΚΕΛ'' γράφει πως "αναταράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες" σημειώνονται στο ΑΚΕΛ ύστερα από τη σημαντική υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος στις προχθεσινές εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει πως η οδυνηρή απώλεια των έξι και πλέον ποσοστιαίων μονάδων στη δύναμη του κόμματος "δημιουργεί συνθήκες για μετατροπή υποβόσκουσας κρίσης, σε έκρηξη κατά της ηγεσίας του κόμματος". Αλλού γραφεί πως σύγχυση επικρατεί στο θέμα της διαδοχής της βουλευτικής έδρας του Αδάμου Αδάμου του ΑΚΕΛ, ο οποίος εξελέγη προχθές ευρωβουλευτής.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πυρήνες φωτιάς στη βάση ΑΚΕΛ'' γράφει πως η ενεργός βάση του ΑΚΕΛ "μοιάζει με καζάνι που βράζει", μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Η εφημερίδα σημειώνει πως χαμηλόβαθμα αλλά αξιόλογα στελέχη του κόμματος εγείρουν έντονα το θέμα της ανάλυσης των αποτελεσμάτων και της άμεσης δράσης προκειμένου τα προχθεσινά θλιβερά δεδομένα να διαφοροποιηθούν. Σε άλλη είδηση αναφέρεται πως η εκλογική αποτυχία του ΑΚΕΛ ανησύχησε ιδιαίτερα και το ΔΗΚΟ, στο οποίο ουκ ολίγοι εξέφραζαν χθες τον προβληματισμό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως να σημαίνει την απαρχή του τέλους για τη συγκυβέρνηση, ερμηνεύοντας το μάλιστα ως πλήγμα για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κτυπήματα από βαρόνους ναρκωτικών'' γράφει πως οι βαρόνοι της ηρωίνης και κοκαΐνης στην Κύπρο απειλούν με θάνατο αστυνομικούς της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα σκοτεινά σχέδια τους επιβεβαιώνει με δήλωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος τονίζει πως βαρόνοι έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ιρλανδική Προεδρία διαβίβασε χθες στο Λουξεμβούργο στον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου τη θέση ότι εάν η Τουρκία δεν δώσει μέχρι την Τετάρτη τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς την Κύπρο τότε θα υπάρξει δήλωση των ''25'' για το θέμα αυτό και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17 18 Ιουνίου).

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σπονδή και στις πυθίες'' γράφει ότι η επόμενη μέρα βρήκε τις πολιτικές ηγεσίες να προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων τους και να κάνουν τους σχεδιασμούς τους στη βάση του νέου κομματικού σκηνικού το οποίο θεωρούν ότι δεν έχει παγιωθεί ακόμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στις 6 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη τέθηκε προς συζήτηση και το θέμα της απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο, σε συμβολικό αριθμό, όπως 5 χιλιάδες για την εξασφάλιση ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το Δεκέμβριο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Επιδιώκουν αναβάθμιση'' γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες κατά την Ισλαμική Διάσκεψη η οποία πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη ο Σερντάρ Ντενκτάς παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Ισλαμική θα είναι ένα πρώτο βήμα προς το διεθνή χώρο και ανέφερε πως το ψευδοκράτος τυγχάνει της υποστήριξης όλων των κρατών - μελών της Διάσκεψης και πως καμία χώρα δεν θα αντιταχθεί στην αναβάθμισή του. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Υπουργείου της για την ταχύτερη εφαρμογή του.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ ------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση είναι υπέρ της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων όμως με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, δήλωσε χθες βράδυ στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην Ισλαμική Διάσκεψη για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και άρση του εμπορικού εμπάργκο.

    «Και εμείς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων όμως τηρουμένων πάντα του ευρωπαϊκού δικαίου και του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σύνοδος - ΓΓ ΟΙΔ - Κυπριακό - Τουρκία ------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Αμπντελουαχίντ Μπελκεζίζ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Στο χαιρετισμό του στην τριήμερη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΟΙΔ, ο κ. Μπελκαζίζ είπε πως η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα έθεσε τους Τ/Κ στην πλευρά της διεθνούς νομιμότητας και άνοιξε την πόρτα στο τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ανέφερε ακόμα πως η τουρκική πλευρά, μετά τη στάση της στο δημοψήφισμα και γενικά στο Κυπριακό, θα πρέπει να κερδίσει ακόμα περισσότερη διεθνή υποστήριξη.

    Κωνσταντινούπολη - Ισλαμική Διάσκεψη - Σεζέρ - Εναρκτήρια τελετή --------------------------------------------------------------- Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποτελούν εμπόδιο στη σύναψη σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε στην ομιλία του στην 31η σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ.

    Μιλώντας χθες στην εναρκτήρια τελετή της τριήμερης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ''εντελώς απαράδεκτη'' οποιαδήποτε περαιτέρω τιμωρία των Τ/Κ μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη του Οργανισμού θα βοηθήσουν τους Τ/Κ.

    ''Μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, μια νέα κατάσταση έχει προκύψει στην Κύπρο. Υπό το φως αυτού του γεγονότος, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ο τ/κ λαός έχει τη θέληση να ενσωματωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Οποιαδήποτε άλλη τιμωρία του τ/κ λαού, λόγω μιας κατάστασης για την οποία δεν έχουν καμία ευθύνη, θα ήταν άκρως απαράδεκτη'', είπε ο Πρόεδρος Σεζέρ.

    Στην αναφορά του για το Κυπριακό, επικαλέστηκε και την παράγραφο 93 (χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει) της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να υποστηρίξει την έκκλησή του προς τα κράτη-μέλη για άρση οποιωνδήποτε περιορισμών και «εμπάργκο» εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Ομιλία - Ισλαμική Διάσκεψη ----------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους μέσω απευθείας οικονομικών, εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών επαφών ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) να τερματίσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Στην ομιλία του χθες ενώπιον ομολόγων του από τον ΟΙΔ, ο κ. Γκιουλ χαιρέτισε «κάποια βήματα» που, όπως είπε, έχουν πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ με στόχο να τερματιστεί η απομόνωση των Τ/Κ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παράνομη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΙΔ Αμπντουλαχίντ Μπελκαζίζ στα κατεχόμενα, που όπως σημείωσε έγινε στον κατάλληλο χρόνο και διαβίβασε το δικό της μήνυμα, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στην έκθεση του Κόφι Ανάν, είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί «όλα τα κράτη να συνεργαστούν τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνή σώματα για να τερματίσουν τους περιορισμούς και τα εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα την απομόνωση των Τ/Κ και που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.»

    «Τώρα έχει έρθει η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει πλήρως τους Τ/Κ μέσω απευθείας οικονομικών, εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών επαφών μαζί τους,» είπε ο κ. Γκιουλ.

    Ανέφερε επίσης ότι ήδη η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν κάνει «μερικά βήματα με στόχο να τερματιστεί η απομόνωση των Τ/Κ.»

    Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου ------------------------------------------ Με το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου), ξεκίνησαν χθες το πρωί οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στο Λουξεμβούργο. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιρλανδική Προεδρία για την πολύ καλή προετοιμασία και εργασία που παρουσίασε με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε σχέση με το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το θέμα της Φορολογίας, αλλά αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια της Ιρλανδικής Προεδρίας για συμβιβαστική λύση και συμφωνεί με τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας για απάλειψη των δύο υπό συζήτηση σχετικών παραγράφων, επαναφέροντας έτσι την αρχή της ομοφωνίας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

    Είπε επίσης ότι η Κύπρος διατηρεί επιφυλάξεις και ως προς το θέμα της ΚΕΠΑ, ενώ καλύπτεται από τις προτάσεις της Ιρλανδικής Προεδρίας ως προς το θέμα της δικαστικής συνεργασίας και του δημόσιου κατήγορου, καθώς και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ιακώβου έκανε έκκληση στους ομολόγους του της ΕΕ ,αλλά και την Ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να επαναφέρουν στο σχέδιο Συντάγματος την παράγραφο για τον Θουκυδίδη, το περιεχόμενο της οποίας, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αποτελεί τη βάση της δημοκρατικής παιδείας και των διεθνών σχέσεων.

    Οι προσπάθειες των Υπουργών Εξωτερικών επικεντρώνονται στην αναζήτηση αποδεκτών από όλους συμβιβασμών σε λεπτά θέματα που ακόμα εκκρεμούν και που αφορούν το νέο Σύνταγμα της ΕΕ, στη βάση εγγράφου της Ιρλανδικής Προεδρίας. Συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν στους Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη διάρκεια του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να υιοθετήσουν το κείμενο Συντάγματος της ΕΕ.

    ΕΕ - Λουξεμβούργο - Τουρκία - Κύπρος - Ιακώβου ---------------------------------------------- Η Ιρλανδική Προεδρία διαβεβαίωσε χθες στο Λουξεμβούργο τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ότι εάν η Τουρκία δεν δώσει μέχρι την Τετάρτη τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς την Κύπρο, τότε θα υπάρξει δήλωση των «25» για το θέμα αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου).

    Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου Συμπερασμάτων της Προεδρίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν και παραγράφοι που αφορούν στην Τουρκία.

    Την περασμένη Πέμπτη οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν κατ αρχήν σε ένα σχέδιο κειμένου, στο οποίο η παράγραφος 26 καλεί την Αγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση προς την Κύπρου.

    ΝΑ Ευρώπη - Σύμφωνο Σταθερότητας - Συμμετοχή Κύπρου --------------------------------------------------- Η Κύπρος έγινε ομόφωνα αποδεκτή ως νέος εταίρος του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την περασμένη Τρίτη συνήλθε στην πόλη Πορτορόζ της Σλοβενίας η ''Περιφερειακή Τράπεζα'' του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό την προεδρία του Ειδικού Συντονιστή Ερχαρντ Μπούσεκ, ο οποίος πρότεινε την αποδοχή των πέντε νέων εταίρων και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας ευχαρίστησε τους εταίρους για τη συμπερίληψη της Κύπρου στο Σύμφωνο και είπε ότι η Κύπρος, ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτωση της στις πολιτικές της Ενωσης στην περιοχή.

    Πρόεδρος Βουλής - Σαέμπ Ερεκάτ ----------------------------- Την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής και Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Διαπραγματευτικής Ομάδας στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό Σαέμπ Ερεκάτ.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τη θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το όλο ζήτημα, όπως αυτή περιέχεται στα ομόφωνα σχετικά ψηφίσματα που το Σώμα έχει υιοθετήσει.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ --------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης θα κάνει κατά τη σύνοδο ειδική αναφορά στην κατάσταση γύρω από το κυπριακό πρόβλημα και θα εισηγηθεί την ενεργό εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις προσπάθειες διευθέτησης του θέματος.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Εκλεγέντες ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συγχαρητήριες επιστολές στους έξι εκλεγέντες Κυπρίους ευρωβουλευτές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή, πέρα από τα θερμά του συγχαρητήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτοί θα εργαστούν ατομικά και συλλογικά για την προώθηση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της.

    Πρόντι - Ευρωεκλογές - Νέα μέλη - Κύπρος ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι δηλώνει ''απογοητευμένος'' από την αποχή ρεκόρ που καταγράφηκε κατά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, όπως τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Public Snat.

    ''Ναι, είμαι απογοητευμένος, αλλά θα πρέπει να στοχασθούμε πραγματικά'', είπε ο κ. Πρόντι, υπογραμμίζοντας πως η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις εκλογές εμφανίσθηκε κυρίως στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και τη Μάλτα.

    ''Είναι σχεδόν ανεξήγητο, διότι αυτές οι χώρες εντάχθηκαν με ενθουσιασμό στην ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Πρόντι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα κράτη μέλη ''δεν γνωρίζουν ακόμη την σημασία του Ευρωκοινοβουλίου''.

    Ο ίδιος επισήμανε πως είναι αναγκαίο να ''ενσταλάξουμε το πνεύμα της ΕΕ σε αυτές τις χώρες και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που θα φέρουν ξανά την Ευρώπη στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου''.

    Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων των 25 κρατών της ΕΕ υπολογίζεται περίπου στο 44%, η χαμηλότερη στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε όμως πως τα ποσοστά συμμετοχής σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Φινλανδία, αυξήθηκαν.

    Γενικός Διευθυντής Βουλής - Νέοι βουλευτές - Ορκωμοσία ------------------------------------------------------ Προς μία ακόμη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ύστερα από τις 15 Ιουλίου φαίνεται να οδηγείται το Σώμα, έτσι ώστε να γίνει η τελετή διαβεβαίωσης των νέων βουλευτών που καταλαμβάνουν τις θέσεις των τριών βουλευτών που εξελέγησαν ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προχθεσινές ευρωεκλογές.

    Οι τρεις γυναίκες που θα πάρουν τις θέσεις των εκλεγέντων ευρωβουλευτών είναι η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη στη θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, η Καίτη Κληρίδου στη θέση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου και η Αθηνά Κυριακίδου στη θέση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διεθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, σύμφωνα με το νόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν καθήκοντα στις 20 Ιουλίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές έχει ορισθεί για τις 15 Ιουλίου.

    ''Συνεπώς για μας εδώ εσωτερικά η κένωση της βουλευτικής θέσης ξεκινά από εκείνη την ημερομηνία και από εκείνη την ημερομηνία έχουμε καθήκον να ορκίσουμε τους τρεις βουλευτές'', είπε ο κ. Χριστοφόρου.

    Σύμφωνα με το κ. Χριστοφόρου, το διαδικαστικό θέμα που εγείρεται είναι ότι η τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν το καλοκαίρι είναι η ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους.

    Ευρωεκλογές - Κλεάνθους - Ενδιάμεσος χώρος ------------------------------------------ Στην χθεσινή πρωινή συνεδρία της ηγεσίας του ΔΗΚΟ με τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στις χθεσινές Ευρωεκλογές, κυριάρχησε η αίσθηση ότι οι χρονικές στιγμές και οι συγκυρίες δικαιολογούν τη σοβαρή εξέταση συνένωσης των δυνάμεων αυτών με το ΔΗΚΟ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ότι ακριβολογώντας θα πρέπει να γίνεται λόγος για επανένταξη τους στο ΔΗΚΟ, επειδή, ανέφερε, ''οι πλείστες από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις προήλθαν από πολιτικά πρόσωπα που ανήκαν στο ΔΗΚΟ''. Στην συνεδρία πήραν μέρος το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ και η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το ΔΗΚΟ αισθάνεται ότι και με την ΕΔΕΚ έχει αυτό το κοινό στόχο και εξήγησε ότι ήταν φυσικό το θέμα της ΕΔΕΚ να εξετασθεί ξεχωριστά και στη βάση της διαφορετικότητας και της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει.

    Ευρωεκλογές - Νίκος Κουτσού - Αποτελέσματα ------------------------------------------ Ετοιμος να αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες του αναλογούν ύστερα από το χθεσινό χαμηλό ποσοστό του 1,65% που έλαβε ο Συνδυασμός ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία-Νέοι Ορίζοντες'' στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουτσού είπε πως ''δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναλάβω οποιεσδήποτε ευθύνες τελικά προκύψουν''.

    Υπενθύμισε ότι ''και στις Προεδρικές εκλογές του 2003 που ήταν περισσότερο προσωπικό το θέμα είχα θέσει την παραίτηση μου στην διάθεση του κόμματος''.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΕΔΗ - Αποτελέσματα ----------------------------------------- Επισημαίνοντας το μεγάλο ποσοστό αποχής κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι του προξένησε έκπληξη το αποτέλεσμα και το ότι φάνηκε να πληρώνουν το κόστος τα μικρά κόμματα, που, σε σχέση με αυτά που εξέλεξαν τους έξι Κυπρίους Ευρωβουλευτές, παρουσίασαν πολύ χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που είχαν λάβει σε προηγούμενες εκλογές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο ΚΕΜΑ, τα συλλογικά όργανα των ΕΔΗ θα συνέλθουν εντός των προσεχών ημερών για να μελετήσουν και να αναλύσουν σε βάθος τα αποτελέσματα, ενώ θα γίνουν διαβουλεύσεις και με τις υπόλοιπες πολιτικές κινήσεις με τις οποίες συνεργάσθηκαν στις ευρωεκλογές για να δουν κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια αυτής της συνεργασίας και με ποια μορφή.

    Συγχαίροντας τους πρώτους Κυπρίους Ευρωβουλευτές και ευχόμενος αποτελεσματική συμμετοχή τους στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε ταυτοχρόνως τη λύπη του για το ότι εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το Κυπριακό.

    ''Η κορυφαία αυτή πράξη ενσωμάτωσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς'', είπε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ''έγινε δυστυχώς με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα και την πατρίδα μας μοιρασμένη''.

    ''Ολοκληρωμένη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μπορούμε να έχουμε με τη σύντομη λύση και επανένωση'', κατέληξε.

    Ευρωεκλογές - Οικολόγοι - Περδίκης - Παραίτηση ---------------------------------------------- Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος χαρακτηρίζει ''πανωλεθρία'' το ποσοστό που το Κίνημα έλαβε στις χθεσινές Ευρωεκλογές.

    Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης είπε ότι είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι σε περίπτωση που το Κίνημα λάβει ποσοστό κάτω του 1,5% τότε θα υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία θα εξεταστεί από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος που αναμένεται να συνέλθει σύντομα.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξασφάλισε στις ευρωεκλογές 2.872 ψήφους ή ποσοστό 0,86%.

    ΗΠΑ - Εκθεση για διακίνηση προσώπων - Κύπρος -------------------------------------------- Στη δεύτερη κατηγορία και στην υποκατηγορία για υπό επιτήρηση χώρες κατατάσσει την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του για την Παράνομη Διακίνηση Προσώπων.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η Κύπρος αποτελεί προορισμό παράνομης διακίνησης γυναικών που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, και ειδικότερα από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Βουλγαρία με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση "δεν πληροί τα χαμηλότερα κριτήρια για την εξάλειψη της διακίνησης", ωστόσο κάνει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σημειώνει ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στην έκθεση φέτος ως αποτέλεσμα πληροφοριών από δικηγόρους στην Κύπρο καθώς και της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως για θέματα διακίνησης για το 2003.

    Ερυθρός Σταυρός - Στέλλα Σουλιώτη - Τιμητική εκδήλωση ----------------------------------------------------- Η προσφορά της Στέλλας Σουλιώτη στον τόπο είναι ανεκτίμητη δήλωσε χθες βράδυ η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, σε εκδήλωση προς τιμή της Επίτιμης Προέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Παράλληλα τιμήθηκε για την προσφορά του στα κοινά και ο μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Ιούλιος Ιωσηφίδης, ο οποίος ωστόσο για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

    Στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, έδωσαν το παρών τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, Υπουργοί, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, άλλοι επίσημοι, φίλοι και εκτιμητές των δυο τιμωμένων.

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τη δράση της Στέλλας Σουλιώτου ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της απένειμε τιμητικό έπαθλο.

    Λυρική Σκηνή Κύπρου - Οπερα ''Ντον Πασκουάλε'' - Παραστάσεις ------------------------------------------------------------ Με επιρροές από τις σύγχρονες μορφές παρουσίασης όπως είναι η χρήση βίντεο και έχοντας επιστρατεύσει σημαντικότατους καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον κόσμο, η Λυρική Σκηνή Λεμεσού - Κύπρου παρουσιάζει την παρμένη από την παλιά ιταλική Commedia dell' Arte, όπερα του Γκεατάνο Ντονιτσέττι, ''Ντον Πασκουάλε'', σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 27 και 29 Ιουνίου και 1 και 3 Ιουλίου αντιστοίχως.

    Οπως ανακοινώθηκε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για το ανέβασμα της οπερατικού αυτού έργου, συμπράττουν η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Μάτσιεκ Ζολτόφσκι, η διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, η σοπράνο Ιόλη Μουστερή η οποία επωμίζεται και τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ο διεθνούς φήμης μπάσος της Οπερας της Σόφιας Πέτερ Πετρόφ.

    Συμμετέχουν επίσης ο Τσέχος τενόρος της Όπερας της Πράγας Αλεν Πρίνσιεν, ο Κύπριος βαρύτονος της Όπερας της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνος Γιαννούδης, ο επίσης Κύπριος τενόρος Παναγιώτης Θεοδώρου και 15 μέλη της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Σόλωνα Κλάδη.

    Την παράσταση σκηνοθετεί η Ιόλη Μουστερή την οποία ενισχύει ο Αμερικανός Ρομπέρτο Στιβανέλλο, τη σκηνογραφία επιμελείται ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τις χορογραφίες ο Λάμπρος Λάμπρου και η Νάτια Νικολαϊδου.

    Ιρλανδική Ορχήστρα Δωματίου - Κύπρος - Συναυλία ----------------------------------------------- Η Ιρλανδική Ορχήστρα Δωματίου, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νικόλας Μακγκήκαν θα δώσει το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2004 μια και μοναδική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου, η Συναυλία εντάσσεται στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στηρίζεται από το Ιρλανδικό Υπουργείο Τέχνης, Αθλητισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες ----------------------- Αδύναμο να ανακόψει την πορεία των αρνητικών ρεκόρ που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τελικά νέα χαμηλότερη τιμή για τα τελευταία έξι έτη, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και τις 76,16 μονάδες που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για την τελευταία επταετία. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στις 76,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 340 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Μη αποδοχή παραίτησης

    Η Πολιτική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν αποδέχθηκαν τις παραιτήσεις που κατέθεσαν ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σάββας Φιλίππου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίκης.

    [06] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη

    [07] (Κ) Κωνσταντινούπολη - ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης

    Συνεχίζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της τριήμερης συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των πλείστων υπουργών των κρατών-μελών του οργανισμού.

    [08] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό

    [09] (K) Κωνσταντινούπολη - ΓΓ ΣτΕ - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ήδη εργάζεται για τον τερματισμό της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαβεβαίωσε σήμερα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ.

    Σε χαιρετισμό του στην 31η σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΙΔ, ο κ. Σβίμερ είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η ετυμηγορία της ελληνοκυπριακής κοινότητας αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και επανέλαβε την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

    «Οι προσδοκίες για λύση του Κυπριακού δυστυχώς ήταν απογοητευτικές. Υποστήριξα ένθερμα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε.

    [10] (K) Ενωση Δήμων - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    [11] (Κ) Τμήμα Δημοσίων Εργων - ΕΕ - Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλή ποσοστά σε αυτοκίνητα, αλλά και σε δυστυχήματα.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας

    Τα μικρά κέρδη που κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βοήθησαν στην αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε κατά τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στην οποία κατέγραψε συνολικές ζημιές της τάξης του 2,93%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,28%, κλείνοντας στις 76,71 μονάδες. Αισθητή ήταν και σήμερα η απουσία των επενδυτών με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να διατηρηθεί στις 376 χιλιάδες λίρες, στις οποίες διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

    [13] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ισλαμική Διάσκεψη - Τουρκία - Θέσεις

    Θέσεις που η Τουρκία δεν υποστηρίζει στο Κυπριακό, στηρίζει ένθερμα σε άλλα περιφερειακά προβλήματα, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ιράκ, όπως προκύπτει από δήλωση που συνυπογράφει και η Αγκυρα και που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της 31ης συνόδου υπουργών εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκαψης (ΟΙΔ).

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            76,71  ( 0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    376.565
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    249.169    339,99  ( 0,59)
    FTSE Med 100 **                             6.402,89  (-0,62)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    176.492     98,91  ( 0,37)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     18.467     71,63  ( 0,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.069     12,42  (-1,66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.645     49,84  (-0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.455     45,71  (-3,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.657     21,37  ( 1,38)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.340     63,03  (-0,46)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.765      2,26  (-2,16)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.909      7,53  (-0,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     11.208     11,08  (-1,69)
    Ξενοδοχεία                    £     30.960     26,12  (-0,61)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.053     63,88  ( 1,49)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Κόμφορντ - Προτεραιότητες

    Με στόχο ενωμένοι να υποστηρίξουν το εθνικό θέμα της Κύπρου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), οι έξι πρώτοι Ευρωβουλευτές στην ιστορία της Δημοκρατίας, έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία.

    Το λόγο έλαβε αρχικά ο επικεφαλής του Γραφείου, Αντονι Κόμφορντ ο οποίος συγχάρηκε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πολύ επιτυχή όπως είπε, οργάνωση των ευρωεκλογών στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε στην Κύπρο, μπορεί μεν να είναι ψηλό για τα δεδομένα του τόπου, αλλά παρατήρησε ότι είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

    [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - AIDS - Ημερίδα

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή των κοινωνικών φορέων καθώς και οργανώσεων νεολαίας και γυναικών στην υλοποίηση της στρατηγικής για αντιμετώπιση του AIDS, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου.

    [17] (Κ) Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Κόμφορντ - Προτεραιότητες (Ορθή επανάληψη)

    Με στόχο ενωμένοι να υποστηρίξουν το εθνικό θέμα της Κύπρου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), οι έξι πρώτοι Ευρωβουλευτές στην ιστορία της Δημοκρατίας, έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία.

    Το λόγο έλαβε αρχικά ο επικεφαλής του Γραφείου, Αντονι Κόμφορντ ο οποίος συγχάρηκε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πολύ επιτυχή όπως είπε, οργάνωση των ευρωεκλογών στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε στην Κύπρο, μπορεί μεν να είναι ψηλό για τα δεδομένα του τόπου, αλλά πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

    [18] (Κ) ΣΚΟΚ - ESC - Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004

    Διεξάγονται για πρώτη φορά στην Κύπρο οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004, οι οποίοι αποτελούν και την τελευταία σκοπευτική διοργάνωση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάκης Ψημολοφίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων, μελών, αθλητών και συνεργατών της Ομοσπονδίας, θα μπορέσει να βγει προς τα έξω ''το καλό όνομα της αθλητικής Κύπρου''.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ

    [20] (Κ) Προδρόμου - Συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' - Κίνημα (1)

    [21] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Προσχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος

    Με συναίνεση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που συνέρχονται εδώ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, υιοθετήθηκε χθες από την πολιτική επιτροπή του ΟΙΔ ως έχει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την κατάσταση στην Κύπρο, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόγραμμα Προέδρου Παπαδόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο στις 10.15 π.μ. για τις Βρυξέλες όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ και θα επιστέψει στην Κύπρο στις 18 ή 19 Ιουνίου, ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές- "Υπερβολική η αποχή"

    Η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολική την αποχή των Κυπρίων πολιτών από τις προχθεσινές Ευρωεκλογές, εκφράζοντας ταυτόχρονα, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, ικανοποίηση για τη διεξαγωγή της διαδικασίας με ομαλότητα και δημοκρατικό τρόπο.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - ΥΠΕΞ

    [25] (Κ) Προδρόμου - Συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' - Κίνηση (2)

    "Εμείς φιλοδοξούμε να μην είμαστε ένα από τα ίδια", δήλωσε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου εξαγγέλλοντας σήμερα τη συγκρότηση μέσα στις επόμενες ημέρες του Συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'' σε ''αυτόνομο και αυτοτελές πολιτικό Κίνημα''.

    [26] (Κ) Βουλγαρία - Ολοκλήρωση ενταξιακών διαπραγματεύσεων


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 June 2004 - 17:49:25 UTC