Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Αδάμου
  • [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Αποτελέσματα - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κασουλίδης - Δηλώσεις
  • [04] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ματσάκης - Δήλωση
  • [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Δημητρίου - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Μάτσης - ''Για την Ευρώπη''
  • [07] (Κ) * Ευρωεκλογές - Τριανταφυλλίδης - Δήλωση
  • [08] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κασουλίδης - Δήλωση
  • [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Μάτσης - Δήλωση
  • [10] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Κωνσταντινούπολη - Σύνοδος
  • [11] (Κ) * Ευρωεκλογές - Οικολόγοι - Περδίκης - Παραίτηση
  • [12] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [13] (K) Βουλή - Αθηνά Κυριακίδου - Βιογραφικό
  • [14] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ισλαμική Διάσκεψη - Σεζέρ - Εναρκτήρια τελετή
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Θόδωρος Ρουσόπουλος - Ευρωβουλευτές Κύπρου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ομιλία - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [20] (Κ) Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [22] (Κ) Λυρική Σκηνή Κύπρου - Οπερα ''Ντον Πασκουάλε'' - Παραστάσεις
  • [23] (Κ) Ιρλανδική Ορχήστρα Δωματίου - Κύπρος - Συναυλία
  • [24] (Κ) *Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Εκλεγέντες
  • [25] (Κ) Σύνοδος - ΓΓ ΟΙΔ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σαέμπ Ερεκάτ
  • [27] (Κ) *Ευρωεκλογές - Νίκος Κουτσού - Αποτελέσματα
  • [28] (Κ) *Ευρωεκλογές - Κλεάνθους - Ενδιάμεσος χώρος
  • [29] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Τουρκία - Κύπρος - Ιακώβου
  • [30] (Κ) ΝΑ Ευρώπη - Σύμφωνο Σταθερότητας - Συμμετοχή Κύπρου

  • [01] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Αδάμου

    Ανάμεικτα ήσαν τα συναισθήματα που εξέφρασε ο εκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου μετά την ανακήρυξη του απόψε ως ένας από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές και ενώ από τη μια χαίρεται για την εκλογή του, από την άλλη στενοχωριέται για τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το κόμμα του στα γενικά ποσοστά, τελικά όμως δηλώνει αισιόδοξος ότι το ΑΚΕΛ θα επανακτήσει τη δύναμη του πολύ σύντομα.

    «Είναι σίγουρα μια πολύ έντονα συναισθηματική στιγμή την οποία περνούμε όλοι», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αδάμου ευρισκόμενος στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας όπου είχε γίνει η επίσημη ανακήρυξή του σε Ευρωβουλευτή, «αλλά από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «εμείς του ΑΚΕΛ πιστεύαμε ότι θα παίρναμε δύο έδρες, όμως μας στενοχώρησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο είναι συγκυριακό και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

    «Αυτές οι εκλογές», είπε, «είχαν την ιδιομορφία τους και η ιδιομορφία αυτή φάνηκε και στα ποσοστά».

    Ο κ. Αδάμου εξέφρασε την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το ΑΚΕΛ θα επανακτήσει τη δύναμή του πολύ σύντομα. «Αλλωστε», πρόσθεσε, «δεν ήταν βουλευτικές εκλογές, ήταν ευρωπαϊκές εκλογές και ξέρουμε πώς όλη η Ευρώπη παίζει με αυτές τις εκλογές».

    Οι λόγοι για την κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Αδάμου, «είναι πολλοί, θα αναλυθούν από το κόμμα και θα ενημερωθούν και τα μέλη του και ο κυπριακός λαός».

    [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Αποτελέσματα - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις

    Εκπληξη αλλά και δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που κατατάσσει το ΑΚΕΛ στη δεύτερη θέση, εξέφρασε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάνοντας λόγο ''για αδυναμία του ΑΚΕΛ'', είπε ότι μετά την ανάλυση των λόγων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, η ηγεσία δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

    ''Δεν θέλω να καλύψω ποσώς την αδυναμία του ΑΚΕΛ ή την έκπληξη που όλοι μας έχουμε ζήσει αυτές τις ώρες με το αποτέλεσμα που έχει ανακοινωθεί, γιατί κανένας μα κανένας δεν ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, τα οποία κατακλύστηκαν από οπαδούς του κόμματος.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, με τις δημοσκοπήσεις εξόδου όλοι, είτε ήταν αναλυτές, είτε ήταν πολιτικοί παράγοντες, έφερναν το ΑΚΕΛ πρώτη δύναμη. ''Και όμως είναι η έκπληξη αυτή την οποία πρέπει να μελετήσουμε όλοι πολύ πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα'', ανέφερε.

    ''Αυτό το αποτέλεσμα για την ανάδειξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ''δεν είναι αυτό που αναμέναμε και δεν είναι και αυτό που έδειχναν οι διάφορες μετρήσεις''.

    Οπως ανέφερε, ''παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ τελικά κατόρθωσε να κερδίσει δύο έδρες στην Ευρωβουλή, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αφίσταται των ποσοστών που συνήθως το κόμμα μας παίρνει σε εκλογικές αναμετρήσεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας απέδωσε αυτό το αποτέλεσμα σε σειρά παραγόντων που έχουν να κάνουν με την ιδιομορφία των εκλογών αυτών, όπως ένα αίσθημα εφησυχασμού λόγω του ότι με τα ποσοστά του ΑΚΕΛ θεωρούνταν από τον κόσμο της αριστεράς δεδομένες οι δύο έδρες, τη μεγάλη αποχή, την ευαισθησία ενός μέρους του εκλογικού σώματος να μην περιέλθει και τρίτη έδρα στο χώρο της συντηρητικής δεξιάς, αλλά και το γεγονός ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος της αριστεράς δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχές με τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ κυρίως στον οικονομικο-κοινωνικό τομέα.

    Είπε ότι ''πέραν από τα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει να προβληματιστούμε και για πιθανούς άλλους λόγους που συνέβαλαν στη μείωση των ποσοστών του ΑΚΕΛ, είτε αυτοί είναι πολιτικοί λόγοι, είτε οργανωτικοί και επικοινωνιακοί που έχουν να κάνουν με την προεκλογική εκστρατεία''.

    ''Τα σώματα του ΑΚΕΛ θα μελετήσουν όλους τους λόγους και η ηγεσία αυτού του κόμματος δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν'', σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ - Αριστερά Νέες Δυνάμεις και τους ευχαρίστησε που τίμησαν με την ψήφο τους το κόμμα.

    ''Το ΑΚΕΛ'', είπε, ''θα συνεχίσει να είναι εκείνη η αγωνιστική έπαλξη για την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και των δικαίων των εργαζομένων. Καλώ τον κόσμο της αριστεράς να μην απογοητευτεί και να σταθεί δίπλα στο κόμμα του και να πυκνώσει ακόμη περισσότερο τις γραμμές του λαϊκού μας κινήματος γιατί αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός εξακολουθούν να εναποθέτουν στο κίνημα της αριστεράς τις ελπίδες και τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο μέλλον''.

    Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αναφέρθηκε σε πολιτικούς λόγους, οι οποίοι αφορούν και το Κυπριακό και οι οποίοι θα αναλυθούν και παραδέχθηκε ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

    Σε παρατήρηση ότι οι χειρισμοί του ΑΚΕΛ στη διάρκεια της περιόδου του δημοψηφίσματος μπορεί να μην ικανοποίησαν τους ψηφοφόρους του κόμματος και ότι γίνεται λόγος για δικαίωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όπως δείχνουν τα πράγματα από το ποσοστό που έχασε το ΑΚΕΛ, ένα μέρος πήγε στην ΕΔΕΚ και ένα μέρος στο ΔΗΚΟ, ενώ διερωτήθηκε αν η ανατροπή που έκανε το ΔΗΣΥ οδήγησε αυτόν τον κόσμο στην ΕΔΕΚ και στο ΔΗΚΟ.

    ''Η ΕΔΕΚ είπε τσεκουράτο 'Οχι', το ΔΗΚΟ είπε δυό φορές τσεκουράτο 'Οχι''', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ''κατά συνέπεια εάν η ανατροπή του ΔΗΣΥ επηρέαζε, τότε έπρεπε να επηρεάσει προς την αντίθετη κατεύθυνση''.

    Επεσήμανε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ με τη θέση που πήρε στο Κυπριακό, είχε δυσαρεστημένο κόσμο που ήταν φανατικός υπέρ του 'Ναι' και είχε δυσαρεστημένο κόσμο υπέρ του 'Οχι'.

    Σε παρατήρηση ότι αν τα ποσοστά που κέρδισε το ΔΗΚΟ, ενώ η απώλεια ποσοστών του ΑΚΕΛ, προκαλούν πρόβλημα στον κυβερνητικό χώρο, ο κ. Χριστόφιας αν και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είναι εκλογολόγος, πρόσθεσε ότι ''δεν νομίζω ότι το ΔΗΚΟ κέρδισε τόσα ποσοστά όσο να θεωρείται ότι αύξησε τη δύναμή του''.

    ''Εδώ υπήρχε ένας συνασπισμός δυνάμεων που υποστήριξε το ΔΗΚΟ και αν προσθέσει κανείς τα ποσοστά του θα βγαίνει ίσως και περισσότερα από αυτά που πήρε το ΔΗΚΟ'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια σοβαρή ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ανάλυση.

    [03] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κασουλίδης - Δηλώσεις

    Ευχαριστίες προς τον ''υπέροχο κόσμο'' του ΔΗΣΥ που τίμησε το κόμμα του και περιέβαλε τον ίδιο με ''τόση μεγάλη εμπιστοσύνη'', εξέφρασε ο εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις μετά την επίσημη ανακήρυξή του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την αποψινή νύκτα ''συγκινησιακή'', λέγοντας ότι ''καταξιώθηκε ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του οποίου η κυβέρνηση έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη να έλθει πρώτο κόμμα''.

    ''Νομίζω'', συνέχισε, ότι ''όλοι μαζί δουλέψαμε, ολόκληρη η ομάδα, η ηγεσία του κόμματος, οι πάντες και αποδείχθηκε ότι ο ΔΗΣΥ μπορεί να αντέξει πάρα πολλούς κλυδωνισμούς''.

    Πρόσθεσε ότι ''τώρα είναι η ώρα της ενότητας του κόσμου, όλων των συναγερμικών, διότι αποδείξαμε ότι είμαστε πόλος προοπτικής εξουσίας''.

    [04] (Κ) * Ευρωεκλογές - Ματσάκης - Δήλωση

    Την ευαρέσκειά του για το ότι ο κόσμος τον τίμησε με την ψήφο του και τον ανέδειξε ως ένα από τους πρώτους Κύπριους Ευρωβουλευτές, εξέφρασε απόψε ο Μάριος Ματσάκης.

    ''Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσω το έργο του Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας εργαζόμενος τόσο για το δίκαιο του κυπριακού λαού και συμβάλλοντας στο νομοθετικό έργο ρουτίνας του Ευρωκοινοβουλίου'', ανέφερε σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ύστερα από την επίσημη ανακήρυξή του ο κ. Ματσάκης.

    [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Δημητρίου - Δηλώσεις

    Θα κάνει το παν ώστε να υπηρετήσει την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές ιδέες, δήλωσε ο εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά την ανακήρυξη του ως ευρωβουλευτή από τον Γενικό Εφορο Εκλογής Λάζαρο Σαββίδη, ο κ. Δημητρίου, αφού ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους, είπε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

    ''Αισθάνομαι'', συνέχισε, ''πραγματικά δέος γιατί γνωρίζω τι σημαίνει Ευρωκοινοβούλιο και τις σημαίνει να αντιπροσωπεύεις τη μικρή Κύπρο με το εθνικό πρόβλημα σε αυτό το χώρο''.

    [06] (Κ) * Ευρωεκλογές - Μάτσης - ''Για την Ευρώπη''

    Ευχαριστίες προς τους 36.112 Ελληνες Κύπριους ψηφοφόρους που τίμησαν με την ψήφο τους το συνασπισμό ''Για την Ευρώπη'' εξέφρασε απόψε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις ευρωεκλογές, ο επικεφαλής του συνασπισμού και εκλελεγμένος ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

    Είναι οι Ελληνες Κύπριοι πολίτες, είπε, οι οποίοι υιοθέτησαν τις ανησυχίες μας στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας για να δώσουμε ακόμη ένα νέο ηχηρό ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι και ότι μόνο με την ψήφο του λαού μπορεί να αποσυρθεί ή να εκμηδενιστεί.

    Είπε ότι σε διάστημα τριών εβδομάδων χωρίς καμία οργάνωση και υποδομή, γραφεία και έμμισθους, ο συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' πραγματοποίησε "ένα πραγματικό άθλο" με το αποτέλεσμα που πήρε στις εκλογές.

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι ''με πολλή ψυχραιμία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις και το μέλλον, να αξιολογήσουμε με σοβαρότητα τα αποτελέσματα όχι μόνο εμείς αλλά και όλες οι πολιτικές ηγεσίες για να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σωστά συμπεράσματα μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματική συναίνεση, αν είναι όλοι έτοιμοι να δεχθούν την ουσία αυτών των συμπερασμάτων και να συστρατευθούν για να δώσουν την καθοριστική μάχη για το μέλλον αυτού του τόπου.

    Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.

    ''Για μένα είναι μια νέα σελίδα, έχω πείρα της Ευρώπης, θα θυσιάσω όλον τον καλό εαυτό μου μαζί με τους άλλους οι οποίοι θα βρίσκονται μαζί μου στο Ευρωκοινοβούλιο απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να δώσουμε ενωμένοι την μάχη, να διαφωτίσουμε σωστά τους Ευρωπαίους και να τους αποδείξουμε το λανθασμένο του σχεδίου Ανάν και να τους προετοιμάσουμε να δεχθούν να αναμειχθεί η Ευρώπη ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος'', είπε.

    Στόχος, συνέχισε, είναι η επίτευξη μιας ευρωπαϊκής λύσης για το καλό όλων των μονίμων κατοίκων της Κύπρου Ε/Κ και Τ/Κ και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών που ισχύουν και στις 24 άλλες χώρες-κράτη μέλη της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι απόψε θα προέβαινε σε μια σοβαρή ανακοίνωση, όπως είπε, αλλά λόγω του κλίματος ενθουσιασμού και πανηγυρισμών το επιφυλάσσει για το άμεσο προσεχές μέλλον.

    ''Το κλίμα του ενθουσιασμού, των πανηγυρισμών δεν είναι έτοιμο να απορροφήσει σοβαρό προβληματισμό για αυτό επιφυλάσσουμαι στο άμεσο προσεχές μέλλον να τοποθετηθώ δημόσια πάνω στις σκέψεις μου και να κάνω τις προτάσεις μου που πάντοτε θα αποβλέπουν προς την σωτηρία αυτού του τόπου'', είπε.

    Πρόσθεσε πως ''δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, δεν είναι θέμα αντιδράσεων και εσωτερικών αντιπαραθέσεων είναι θέμα σωστής κοινής πορείας όλων μας προς το μέλλον''.

    Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη του στην Ισπανία πριν από λίγες εβδομάδες ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου λέγοντας ότι πριν από δύο ημέρες ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας έστειλε επίσημη πρόσκληση όπως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβεί στη Μαδρίτη τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου.

    Ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι όπως η Ισπανία πείσει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες επί ανωτάτου επιπέδου για να αναλάβουν πρωτοβουλία ευρωπαϊκής πλέον διάστασης για την αντιμετώπιση του Κυπριακού.

    [07] (Κ) * Ευρωεκλογές - Τριανταφυλλίδης - Δήλωση

    Ιδιαίτερα συγκινημένος ο εκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του και υποσχέθηκε ότι θα εργασθεί από τη θέση του Ευρωβουλευτή προς όφελος της Κύπρου.

    Μέσα σε μια γεμάτη από ενθουσιώδεις οπαδούς των κομμάτων αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης, αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως ένας εκ των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αισθάνεται βαρύ το φορτίο που επωμίζεται.

    «Νοιώθω πολύ συγκινημένος για την προτίμηση του λαού προς το άτομό μου και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με στήριξε, το κόμμα, το ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις Αριστερά και όλο τον κόσμο γενικά», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    «Είναι», συνέχισε, «ένα μεγάλο φορτίο που επωμιζόμαστε όλοι και έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε, με την εργατικότητά μας και την επιμονή που έχουμε να τα βγάλουμε πέρα».

    [08] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κασουλίδης - Δήλωση

    Δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να ανταποκριθεί στην ευθύνη με την οποία τον επιφορτίζει η ετυμηγορία του λαού δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης, λίγο πριν αναχωρήσει από τα γραφεία του ΔΗΣΥ για το Συνεδριακό όπου έγινε η ανακήρυξη του.

    Προειδοποίησε ωστόσο ότι η σημερινή νίκη δεν θα πρέπει να μεθύσει το κόμμα το οποίο ''οφείλει να απευθυνθεί ξανά στους νέους ανθρώπους, με νέες πολιτικές προσεγγίσεις και φαντασία''.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''σήμερα η Κύπρος εδραιώνει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα'' και ανέφερε ότι ''ο λαός επιβράβευσε την προσφορά της παράταξης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του τόπου''.

    ''Ο κυπριακός λαός έχει και γνώση και κρίση και το απέδειξε σήμερα για ακόμα μια φορά. Ο ΔΗΣΥ είναι πρώτο κόμμα και έλαβε από το εκλογικό σώμα μια ανοικτή επιταγή εμπιστοσύνης για το αύριο του τόπου'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης, είναι εδώ δυνατό για να αποτελέσει την αντιπολίτευση και το δεύτερο πόλο προς την εξουσία και ισχυρό για να αποτελεί την ευρωπαϊκή δύναμη προόδου του τόπου.

    Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος της μέθης από τη σημερινή νίκη, προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει χρέος να αφουγκραστεί τα μηνύματα, τα οποία παραδοσιακοί φίλοι του ΔΗΣΥ έστειλαν σήμερα, είτε υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο, είτε ψηφίζοντας άλλους συνδυασμούς.

    Ανέφερε ότι το κόμμα οφείλει να απευθυνθεί ξανά στους νέους ανθρώπους, με νέες πολιτικές προσεγγίσεις και φαντασία, επειδή αυτοί αποτέλεσαν στο παρελθόν, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και στο μέλλον την κοινωνική δύναμη που θα δίνει στην παράταξη τα ποσοστά που της αξίζουν.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι η αυριανή μέρα δεν μπορεί να είναι ημέρα εφησυχασμού και ανέφερε ότι ''η σημερινή νίκη πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανασυγκρότηση του κόμματος στη βάση σύγχρονων ιδεολογικών πολιτικών προσανατολισμών''.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ''το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί επίσης απάντηση σε όσους επιβουλεύτηκαν την ιστορική πορεία της παράταξης ότι απέτυχαν οικτρά και πρέπει να λάβουν τα μηνύματα''.

    [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - Μάτσης - Δήλωση

    Ρόλο ουσιαστικής διαφώτισης των Ευρωβουλευτών και όλων των παραγόντων της ΕΕ ώστε να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό είναι πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι λύσεις του προβλήματος βασισμένες σε σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν που παραβιάζει τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξωπραγματικές για χώρα μέλος της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μάτσης είπε ότι θα ενταχθεί στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε πολλές επαφές με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφιρντ Μαρτένς.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει το Κυπριακό και να αναμειχθεί ουσιαστικά στην επίλυσή του.

    Είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Μαδρίτη απέβλεπε να πείσει τους Ισπανούς επισήμους για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη στο Κυπριακό. Είπε ότι είναι ικανοποιημένος επειδή ο Ισπανός Πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθεί επίσημα τη Μαδρίτη στις 21 Ιουνίου.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου θα αποτελέσει την αφετηρία για επίδειξη ενδιαφέροντος σε ανώτατο επίπεδο από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Κωνσταντινούπολη - Σύνοδος

    Αρχίζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 31ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    [11] (Κ) * Ευρωεκλογές - Οικολόγοι - Περδίκης - Παραίτηση

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος χαρακτηρίζει ''πανωλεθρία'' το ποσοστό που το Κίνημα έλαβε στις χθεσινές Ευρωεκλογές.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης είπε ότι είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ότι σε περίπτωση που το Κίνημα λάβει ποσοστό κάτω του 1,5% τότε θα υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία θα εξεταστεί από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος που αναμένεται να συνέλθει σύντομα.

    [12] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Αποτελέσματα
    ----------------------------------
    Στο 71,19% ανήλθε η προσέλευση του κοινού στις κάλπες για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών.
    
    Οπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης επί συνόλου 483.311 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 344.092 δηλαδή ποσοστό 71,19%.
    
    Ψήφισαν με ειδική εξουσιοδότηση 6.295 δηλαδή 1,30%. Τα άκυρα ανήλθαν στις 8.747 δηλαδή 2,50%. Τα λευκά ανήλθαν στις 7.372 δηλαδή 2,1%. Τα έγκυρα ήταν 234.268 δηλαδή 95,40%.
    
    Τα ψηφοδέλτια που προσβλήθηκαν ως άκυρα αλλά κηρύχθηκαν έγκυρα 77.
    
    Ελαβαν:
    
    ΑΚΕΛ - Αριστερά Νέες - Δυνάμεις 93.212 δηλαδή 27,89%
    Δημοκρατικό Κόμμα 57.121 δηλαδή 17,09%
    Δημοκρατικός Συναγερμός 94.355 δηλαδή 28,23%
    ΕΔΗ - ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος 6.534 δηλαδή 1,95%
    Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 2.872 δηλαδή 0,86%
    ΚΣ ΕΔΕΚ 36.075 δηλαδή 10,79%
    Νέοι Ορίζοντες 5.501 δηλαδή 1,65%
    Για την Ευρώπη 36.112 δηλαδή 10,80%
    Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα 808 δηλαδή 0,24%
    Αγαπίου Αντώνης 51 δηλαδή 0,02%
    Ευαγόρου Καίτη 93 δηλαδή 0,03%
    Ευστρατίου Ανδρέας 424 δηλαδή 0,13%
    Ιωάννου Ανδρέας 17 δηλαδή 0,01%
    Κυριάκου Κώστας 219 δηλαδή 0,10%
    Μαλιάν Αρτο 93 δηλαδή 0,03%
    Χασάν Μεχμέτ 681 δηλαδή 0,20%
    
    Ευρωεκλογές - Ευρωβουλευτές - Ανακήρυξη
    ------------------------------------------
    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης ασκώντας τις εξουσίες που του παραχωρούνται από τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας ανακήρυξε σύμφωνα με την κατάταξη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορία και με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων μετά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης τους ως εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους εξής:
    
    ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις
    -------------------------------
    Αδάμου Αδάμος
    Τριανταφυλλίδης Κυριάκος
    
    Δημοκρατικό Κόμμα
    -----------------
    Ματσάκης Μάριος
    
    Δημοκρατικός Συναγερμός
    ----------------------
    Κασουλίδης Ιωάννης
    Δημητρίου Παναγιώτης
    
    Για την Ευρώπη
    -------------
    Μάτσης Γιαννάκης
    
    Ευρωεκλογές - Σταυροί προτίμησης
    ------------------------------
    Οι σταυροί προτίμησης που έλαβαν οι υποψήφιοι στην Κύπρο κατά τις σημερινές ευρωεκλογές είναι με βάση τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα:
    
    ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
    ---------------------------
    
    Σταυροί
    
    Αδάμος Αδάμου                     30290
    Δέσποινα Μπεμπεδέλη Καυκαρίδου    13422
    Νεοκλής Συλικιώτης                20124
    Κυριάκος Τριανταφυλίδης           27766
    Γεώργιος Χατζηγεωργίου            12580
    Τίτος Χριστοφίδης                 12328
    
    Δημοκρατικό Κόμμα
    -----------------
    Δημήτρης Ανδρέου                   7568
    Αλέξης Γαλανός                    15741
    Θέμης Θεμιστοκλέους                6844
    Κυριάκος Κενεβέζος                 8154
    Μάριος Ματσάκης                   27371
    Αντιγόνη Παπαδοπούλου             17668
    
    Δημοκρατικός Συναγερμός
    -----------------------
    Παναγιώτης Δημητρίου              24589
    Ελένη Θεοχάρους                   23033
    Ιωάννης Κασουλίδης                67251
    Μάνθος Μαυρομάτης                  6255
    Τάσος Μητσόπουλος                 17159
    Λευτέρης Χριστοφόρου              21499
    
    ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος
    ------------------------
    Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου        690
    Ανδρούλλα Βασιλείου                2476
    Ιωάννης Ιωάννου                     502
    Χρήστος Στυλιανίδης                3862
    Σταύρος Τομπάζος                    681
    Κυριάκος Χαραλάμπους                382
    
    Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
    ---------------------------------
    Αγαθοκλής Αγαπητός                  547
    Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν               409
    Ιωάννα Παναγιώτου                   444
    Ντίνος Πασπαλίδης                   412
    Σάββας Φιλίππου                     296
    Θεοδοσία Χατζηλοή                   395
    
    Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ
    ----------------------------
    Κωνσταντίνος Ευσταθίου             7618
    Μάριος Ηλιάδης                     9046
    Ξένιος Ξενόπουλος                  1674
    Φειδίας Σαρίκας                   10228
    Σοφοκλής Σοφοκλέους                8052
    Κατερίνα Φλουρέντζου Μελισσηνού    6629
    
    Νέοι Ορίζοντες
    --------------
    Βάσος Αργυρίδης                     614
    Παναγιώτης Ηφαιστος                 767
    Νίκος Κουτσου                      3608
    Στράτος Παναγίδης                  1118
    Πάνος Ραζής                         672
    Κατερίνα Χαραλαμπίδου Παπαδημητρίου 404
    
    Για την Ευρώπη
    --------------
    Ρίκκος Ερωτοκρίτου                11668
    Σούλα Ζαβού                        1365
    Νίκος Κληρίδης                      756
    Γιαννάκης Μάτσης                  24839
    Μαριάννα Πελεκάνου Χ'Στεφάνου       866
    Πρόδρομος Προδρόμου               17203
    
    Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα
    -------------------------
    Μιχάλης Αντωνίου                    173
    Λάκης Ιωάννου                       202
    Μιχαήλ Μιχαήλ                        73
    Μιλτιάδης Παυλάκου                  159
    
    Ανεξάρτητοι
    -----------
    Αγαπίου Αντώνης                      51
    Ευαγόρου Καίτη                       93
    Ευστρατίου Ανδρέας                  424
    Ιωάννου Ανδρέας                      17
    Κυριάκου Κώστας                     319
    Μαλιάν Αρτο                          93
    Χασσάν Μεχμέτ                       681
    
    Ευρωεκλογές - Κασουλίδης - Δήλωση
    -----------------------------------
    Ευχαριστίες προς τον ''υπέροχο κόσμο'' του ΔΗΣΥ που τίμησε το κόμμα του και περιέβαλε τον ίδιο με ''τόση μεγάλη εμπιστοσύνη'', εξέφρασε ο εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Κασουλίδης.
    
    Σε δηλώσεις μετά την επίσημη ανακήρυξή του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την χθεσινή νύκτα ''συγκινησιακή'', λέγοντας ότι ''καταξιώθηκε ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του οποίου η κυβέρνηση έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη να έλθει πρώτο κόμμα''.
    
    ''Νομίζω'', συνέχισε, ότι ''όλοι μαζί δουλέψαμε, ολόκληρη η ομάδα, η ηγεσία του κόμματος, οι πάντες και αποδείχθηκε ότι ο ΔΗΣΥ μπορεί να αντέξει πάρα πολλούς κλυδωνισμούς''.
    
    Ευρωεκλογές - Δημητρίου - Δήλωση
    ---------------------------------
    Θα κάνει το παν ώστε να υπηρετήσει την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές ιδέες, δήλωσε ο εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.
    
    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά την ανακήρυξη του ως ευρωβουλευτή, ο κ. Δημητρίου, αφού ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους, είπε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.
    
    ''Αισθάνομαι'', συνέχισε, ''πραγματικά δέος γιατί γνωρίζω τι σημαίνει Ευρωκοινοβούλιο και τις σημαίνει να αντιπροσωπεύεις τη μικρή Κύπρο με το εθνικό πρόβλημα σε αυτό το χώρο''.
    
    Ευρωεκλογές - Αδάμου - Δήλωση
    ----------------------------
    Ανάμεικτα ήσαν τα συναισθήματα που εξέφρασε ο εκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου μετά την ανακήρυξη του χθες ως ένας από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές και ενώ από τη μια χαίρεται για την εκλογή του, από την άλλη στενοχωριέται για τη δεύτερη θέση που κατέλαβε το κόμμα του στα γενικά ποσοστά, τελικά όμως δηλώνει αισιόδοξος ότι το ΑΚΕΛ θα επανακτήσει τη δύναμη του πολύ σύντομα.
    
    «Είναι σίγουρα μια πολύ έντονα συναισθηματική στιγμή την οποία περνούμε όλοι», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αδάμου ευρισκόμενος στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας όπου είχε γίνει η επίσημη ανακήρυξή του σε Ευρωβουλευτή, «αλλά από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «εμείς του ΑΚΕΛ πιστεύαμε ότι θα παίρναμε δύο έδρες, όμως μας στενοχώρησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο είναι συγκυριακό και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».
    
    «Αυτές οι εκλογές», είπε, «είχαν την ιδιομορφία τους και η ιδιομορφία αυτή φάνηκε και στα ποσοστά».
    
    Ευρωεκλογές - Τριανταφυλλίδης - Δήλωση
    ---------------------------------------
    Ιδιαίτερα συγκινημένος ο εκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά –Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ευχαρίστησε τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του και υποσχέθηκε ότι θα εργασθεί από τη θέση του Ευρωβουλευτή προς όφελος της Κύπρου.
    
    Μέσα σε μια γεμάτη από ενθουσιώδεις οπαδούς των κομμάτων αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης, αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως ένας εκ των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αισθάνεται βαρύ το φορτίο που επωμίζεται.
    
    «Νοιώθω πολύ συγκινημένος για την προτίμηση του λαού προς το άτομό μου και θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με στήριξε, το κόμμα, το ΑΚΕΛ – Νέες Δυνάμεις – Αριστερά και όλο τον κόσμο γενικά», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
    
    Ευρωεκλογές - Ματσάκης - Δήλωση
    -------------------------------
    Την ευαρέσκειά του για το ότι ο κόσμος τον τίμησε με την ψήφο του και τον ανέδειξε ως ένα από τους πρώτους Κύπριους Ευρωβουλευτές, εξέφρασε χθες βράδυ ο Μάριος Ματσάκης.
    
    ''Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσω το έργο του Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας εργαζόμενος τόσο για το δίκαιο του κυπριακού λαού και συμβάλλοντας στο νομοθετικό έργο ρουτίνας του Ευρωκοινοβουλίου'', ανέφερε σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ύστερα από την επίσημη ανακήρυξή του ο κ. Ματσάκης.
    
    Σχολιάζοντας την αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές, ο κ. Ματσάκης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε ανοδική πορεία αλλά και την ελπίδα ότι το κόμμα θα επανακτήσει την παλιά του δύναμη.
    
    Ευρωεκλογές - Μάτσης - Δήλωση
    ------------------------------
    Ρόλο ουσιαστικής διαφώτισης των Ευρωβουλευτών και όλων των παραγόντων της ΕΕ ώστε να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό είναι πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι λύσεις του προβλήματος βασισμένες σε σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν που παραβιάζει τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξωπραγματικές για χώρα μέλος της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μάτσης είπε ότι θα ενταχθεί στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε πολλές επαφές με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφιρντ Μαρτένς.
    
    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει το Κυπριακό και να αναμειχθεί ουσιαστικά στην επίλυσή του.
    
    Ευρωεκλογές - Τρεις γυναίκες στη Βουλή
    -----------------------------------
    Τρεις γυναίκες θα πάρουν τις θέσεις των εκλεγέντων ευρωβουλευτών Αδάμου Αδάμου, Παναγιώτη Δημητρίου και Μάριου Ματσάκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
    
    Τη θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου θα πάρει η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη, τη θέση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου θα πάρει η Καίτη Κληρίδου, ενώ τη θέση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη θα πάρει η Αθηνά Κυριακίδου.
    
    Ευρωεκλογές - Γλαύκος Κληρίδης - Νίκος Αναστασιάδης - Δηλώσεις
    ------------------------------------------
    Μέσα σε πανηγυρισμούς των οπαδών του ΔΗΣΥ που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία ο ιδρυτής του κόμματος και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες βράδυ πως ο ΔΗΣΥ ''είναι ένα απόρθητο φρούριο και δεν διασπάται''.
    
    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ''απόψε ο ΔΗΣΥ γιορτάζει'', προσθέτοντας πως ''τη νίκη του Συναγερμού την οφείλουμε σε εσάς τα στελέχη''.
    
    Πρόσθεσε ''όταν το 1976 ιδρύσαμε το ΔΗΣΥ δεν κάναμε ένα κόμμα για προσωπικές φιλοδοξίες αλλά ένα κόμμα με ιδανικά και πιστεύω''.
    
    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως ''τη νίκη την οφείλουμε στην καλύτερη ομάδα'', προσθέτοντας πως ''ήταν και οι έξι υπέροχοι, ήταν η καλύτερη ομάδα''.
    
    Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις
    --------------------------------
    Εκπληξη αλλά και δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που κατατάσσει το ΑΚΕΛ στη δεύτερη θέση, εξέφρασε χθες βράδυ  ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάνοντας λόγο ''για αδυναμία του ΑΚΕΛ'', είπε ότι μετά την ανάλυση των λόγων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, η ηγεσία δεν θα διστάσει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
    
    ''Δεν θέλω να καλύψω ποσώς την αδυναμία του ΑΚΕΛ ή την έκπληξη που όλοι μας έχουμε ζήσει αυτές τις ώρες με το αποτέλεσμα που έχει ανακοινωθεί, γιατί κανένας μα κανένας δεν ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, τα οποία κατακλύστηκαν από οπαδούς του κόμματος.
    
    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, με τις δημοσκοπήσεις εξόδου όλοι, είτε ήταν αναλυτές, είτε ήταν πολιτικοί παράγοντες, έφερναν το ΑΚΕΛ πρώτη δύναμη. ''Και όμως είναι η έκπληξη αυτή την οποία πρέπει να μελετήσουμε όλοι πολύ πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα'', ανέφερε.
    
    ''Αυτό το αποτέλεσμα για την ανάδειξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ''δεν είναι αυτό που αναμέναμε και δεν είναι και αυτό που έδειχναν οι διάφορες μετρήσεις''.
    
    Ευρωεκλογές - Νίκος Κλεάνθους - Δηλώσεις
    -------------------------------------
    Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σημειώνοντας ότι η αύξηση της δύναμης του ΔΗΚΟ καταδεικνύει αβίαστα την έγκριση της πολιτικής μας αλλά και λειτουργεί ως εντολή για ένα πιο δυναμικό και πρωταγωνιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των πολιτών στην Ευρώπη και στον τόπο μας.
    
    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στις χιλιάδες των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ καθώς και ευχαριστίες ιδιαίτερα στις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου που στήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ, την Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών.
    
    Πρόσθεσε πως ''θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία για ένα πολιτικό συντονισμό στο Κυπριακό αλλά και την επίτευξη ενιαίας πολιτικής έκφρασης''.
    
    ''Με αυτή τη συνεργασία έχουμε θέσει γερά θεμέλια για το στόχο που δεν είναι άλλος από την ενοποίηση και την ενδυνάμωση του ενδιάμεσου χώρου'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.
    
    Ευρωεκλογές - Γιαννάκης Ομήρου - Δηλώσεις
    -----------------------------------------
    Την επαναμέτρηση των ψήφων σε ολόκληρη την επικράτεια ζήτησε χθες βράδυ επίσημα από το Γενικό Εφορο Εκλογών ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος θεωρεί πως η ΕΔΕΚ πέτυχε στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση μια νίκη.
    
    Σε δηλώσεις του στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε πως ''εν αναμονή της τελικής θέσης του Γενικού Εφόρου Εκλογών έχω ζητήσει επίσημα την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλη την επικράτεια''.
    
    Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως έχει γίνει λάθος με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε: ''Εχετε ακούσει από Εφορο Εκλογών ότι έχουν γίνει λάθη, έχουν ζητηθεί επανακαταμετρήσεις καλπών''.
    
    Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Ομήρου είπε πως ''σήμερα (χθες) ήταν μια μεγάλη, μια ιστορική ημέρα για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, αφού μαζί με άλλα 453 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες προσήλθαμε στις κάλπες για να καταθέσουμε τη συνεισφορά μας στη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου''.
    
    Ευρωεκλογές - Γιαννάκης Ομήρου - Γενικός Εφορος - Επιστολή
    -----------------------------------------------------------
    Με επιστολή του προς το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ζητά την επαναμέτρηση των ψήφων στις εκλογές για ανάδειξη των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών.
    
    ''Εν όψει του οριακού αποτελέσματος της σημερινής (χθεσινής) εκλογής για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σας πληροφορώ διά της παρούσης ότι ενεργώντας εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ζητώ την επαναμέτρηση των ψήφων για όλα τα εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. Η επαναμέτρηση των ψήφων κρίνεται επιβεβλημένη και από το γεγονός ότι έχουμε γίνει δέκτες σωρείας καταγγελιών για παρατυπίες και /ή ελλείψεις και /ή λάθη κατά την εκλογική διαδικασία και/ή κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
    
    Εν όψει των πιο πάνω και κυρίως του οριακού και άρα άκρως ανασφαλούς αποτελέσματος, σας καλώ όπως μη προβείτε στην ανακήρυξη οιωνδήποτε υποψηφίων ως εκλεγέντων προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναμέτρησης'', αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου.
    
    Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Απάντηση
    -------------------------------------------------
    Δεν είναι δυνατή η επαναμέτρηση των ψήφων την οποία εισηγείται ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, ''έχω καταλήξει μετά από μελέτη ότι δεν είναι δυνατή η επανακαταμέτρηση των ψήφων την οποία εισηγείται ο κ. Ομήρου και προτίθεμαι να προβώ στην ανακήρυξη των εκλεγέντων ευρωβουλευτών και να δημοσιεύσω τα ονόματα αυτών στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας σύμφωνα με την υφιστάμενη διαδικασία''.
    
    Πρόσθεσε πως ''στην περίπτωση που διαφωνεί (ο κ. Ομήρου) με τα αποτελέσματα των εκλογών δύναται σύμφωνα με τη νομοθεσία να αποταθεί στο εκλογοδικείο σύμφωνα με τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας''.
    
    Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Τ/Κ - Εγκλωβισμένοι
    ----------------------------------------
    Χαμηλά ήσαν και τα ποσοστά προσέλευσης τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των εγκλωβισμένων στις κάλπες για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης.
    
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Σαββίδης αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες στις 17:04, από τους 503 Τουρκοκυπρίους που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν συνολικά μόνον οι 97, δηλαδή ποσοστό 19,28% των εγγεγραμμένων, ενώ από τους 391 εγγεγραμμένους εγκλωβισμένους προσήλθαν στις κάλπες μόνον οι 61, ποσοστό 15,60% του συνόλου.
    
    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ψηφοφορία
    ----------------------------------------------
    Ιστορική, χαρακτήρισε τη σημερινή (χθεσινή) μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον περασμένο Μάιο συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
    
    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δικαίως είμαστε υπερήφανοι για αυτή την ημέρα, για πρώτη φορά ως Κύπριοι, ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, μετέχουμε στην εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο».
    
    «Ελπίζω», πρόσθεσε, «ότι η ανάδειξη των βουλευτών να αποτελέσει την απαρχή για μια εποικοδομητική και δημιουργική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό να βοηθήσουμε στη διαφώτιση για την ανάγκη επιδίωξης μιας λειτουργικής βιώσιμης, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τον πολιτισμένο τρόπο της διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας.
    
    Ευρωεκλογές - Δημήτρης Χριστόφιας - Ψηφοφορία
    -------------------------------------------------
    Την πεποίθηση ότι το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις θα εκλέξει δυο ευρωβουλευτές από την πρώτη κατανομή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Α ' Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελση.
    
    Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να προσέλθει στις κάλπες και να μην επιδείξει αδιαφορία υπογραμμίζοντας πως ''οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες, είτε αυτές είναι αποφάσεις της Επιτροπής, με οδηγίες αλλά και με νόμους που δικαιούται να αποφασίζει η Επιτροπή, είτε είναι αποφάσεις που επικυρώνονται ή λαμβάνονται από το Ευρωκοινοβούλιο θα αφορούν και τη δική μας τύχη, ιδιαίτερα στα κοινωνικοοικονομικά πράγματα''.
    
    ''Κατά συνέπεια έστω και λίγοι αν είναι οι ευρωβουλευτές της Κύπρου, νομίζω ότι θα μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο και στην υπόθεση της προώθησης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα αλλά και γενικότερα ενταγμένοι σε διάφορες ομάδες να διαδραματίσουν δημιουργικό ρόλο στη διεκδίκηση'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
    
    Ευρωεκλογές - Νίκος Αναστασιάδης - Ψηφοφορία
    --------------------------------------------------
    Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα είναι ιστορική για την Κύπρο και ταυτόχρονα αποτελεί και δικαίωση της παράταξης που οραματίστηκε, αγωνίστηκε και πέτυχε την ένταξη, δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Λανίτειο Γυμνάσιο Κέντρο Β’.
    
    «Σήμερα ολοκληρώνεται ουσιαστικά η διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Ευρώπη και θέλω να πιστεύω ότι ο λαός θα τιμήσει με την ψήφο του εκείνους που ήταν πρωταγωνιστές σε αυτήν την πορεία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
    
    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας πως «είμαι αρκετά αισιόδοξος γνωρίζοντας τους οπαδούς της παράταξης αλλά και εκτιμώντας το ευρύτερο εκλογικό σώμα ότι ξέρει, κρίνει και τιμά εκείνους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου και της πατρίδας μας».
    
    Ευρωεκλογές - Νίκος Κλεάνθους - Ψηφοφορία
    ----------------------------------------
    Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τις πρώτες ευρωεκλογές στις οποίες συμμετέχει μαζί με άλλες 24 χώρες, ως ισότιμο, πλέον, μέλος και η Κύπρος.
    
    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την άποψη πως αυτά τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα μπορέσουν να επενεργήσουν ως καταλύτης, για την επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί με ασφάλεια, ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους.
    
    Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι «οι σημερινές πρώτες ευρωεκλογές είναι ένα ιστορικό γεγονός, γιατί η Κύπρος μας πια ως ισότιμο μέλος συμμετέχει σε μια κορυφαία εκλογική διαδικασία μαζί με άλλες 24 χώρες - μέλη της ΕΕ, για την ανάδειξη των πρώτων αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
    
    Ευρωεκλογές - Γιαννάκης Ομήρου - Ψηφοφορία
    --------------------------------------------
    Ιστορική η σημερινή (χθεσινή) μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της, αφού για πρώτη φορά οι Κύπριοι πολίτες, μαζί με άλλα 453 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες θα αναδείξουν τα μέλη το νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε πως ''οι Κύπριοι πολίτες, μαζί με άλλα 453 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες θα αναδείξουν τα μέλη το νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο μια Ευρώπη των οραμάτων και των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών λαών''.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ''το ΚΣ ΕΔΕΚ, μαζί με άλλα 24 σοσιαλιστικά κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενώπιον των Ευρωπαίων πολιτών για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Ευρώπης, για μια Ευρώπη πολιτικά ενοποιημένη, για μια Ευρώπη των πολιτών και των λαών, για μια Ευρώπη ταυτόχρονα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής''.
    
    Ευρωεκλογές - Γιώργος Βασιλείου - Ψηφοφορία
    ------------------------------------------
    Η σημασία των ευρωεκλογών είναι πολύ μεγάλή, αφού είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα αντιπροσωπευθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.
    
    Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείου Λυκαβητού, στη Λευκωσία, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''έχει τεράστια σημασία οι άνθρωποι (που θα εκλεγούν) να είναι τέτοιοι, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.
    
    ''Προσπαθήσαμε'', πρόσθεσε, ''σε όλο αυτό το διάστημα να δώσουμε τα σωστά μηνύματα και να τονίσουμε την ανάγκη της σωστής αντιπροσώπευσης της Κύπρου στην Ευρώπη για να μπορέσουμε έτσι να προωθήσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και να συμβάλουμε ως ένα πλήρες μέλος της ΕΕ στην επιτυχία του έργου της''.
    
    Ευρωεκλογές - Νίκος Κουτσού - Ψηφοφορία
    ----------------------------------------
    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ''Ευρωπαϊκής Συνεργασίας - Νέοι Ορίζοντες'' Νίκος Κουτσού εξέφρασε την ελπίδα οι πολίτες ''να κάνουν με την ψήφο τους εκείνες τις επιλογές που να βοηθήσουν σύντομα να υπάρξει στην Κύπρο μας, λύση ευρωπαϊκή που να μας επιτρέψει να απολαύσουμε τα αγαθά και τις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης''.
    
    Σε δηλώσεις ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο ''Ελένειο'' στη Λευκωσία, ο κ. Κουτσού είπε πως ''σήμερα δικαιώνονται όσοι για δεκαετίες, διαχρονικά και σταθερά δουλέψαμε για να μπει η Κύπρος στην Ενωμένη Ευρώπη''.
    
    ''Είναι η δημοκρατική διάσταση της ένταξής μας στην Ευρώπη που ο κάθε Κύπριος πολίτης ισότιμα καταγράφει τη βούληση και τη θέλησή του, όπως και οι πολίτες των άλλων 24 χωρών. Ταυτόχρονα για μας είναι η απαρχή για την ολοκληρωτική δικαίωση του λαού μας για μια λύση ευρωπαϊκή, για μια λύση δημοκρατική, ειρηνική που θα εκφράζει το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημείωσε.
    
    Ευρωεκλογές - Γιώργος Περδίκης - Ψηφοφορία
    ----------------------------------------------
    Την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι Κύπριοι πολίτες θα βγάλουν ενισχυμένο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στις χθεσινές ευρωεκλογές, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
    
    Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού Στροβόλου, ο κ. Περδίκης είπε: ''Σήμερα καταθέσαμε μια καθαρή πολιτική πρόταση ενώπιον του κυπριακού λαού, μια πρόταση για την απελευθέρωση και την ενότητα της Κύπρου, μια πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των απλών πολιτών''.
    
    ''Αναμένουμε'', συνέχισε, ''ότι οι Ευρωπαίοι Κύπριοι πολίτες θα στηρίξουν αυτή την καθαρή πολιτική πρόταση και θα δώσουν δύναμη στη δική τους φωνή, θα βγάλουν ενισχυμένο από αυτές τις εκλογές το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για να συνεχίσει την προσφορά του στον τόπο, την προσφορά του στον απλό πολίτη''.
    
    Ευρωεκλογές - Γιαννάκης Μάτσης - Ψηφοφορία
    -------------------------------------
    Ο επικεφαλής του συνασπισμού «Για την Ευρώπη» Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε ότι ο κυρίαρχος ρόλος των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει ο κυπριακός λαός θα είναι η προβολή του κυπριακού ζητήματος, εντός και εκτός της Ευρωβουλής.
    
    Σε δηλώσεις του μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Εγκωμης στη Λευκωσία, ο κ. Μάτσης είπε ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα πρέπει επίσης να καταβάλουν προσπάθειες «να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύντομη, πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα μας μέσα σε ευρωπαϊκές διαστάσεις, αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως λειτουργούν σε όλα τα κράτη μέλη της ενωμένης Ευρώπης, προς το συμφέρον των Ε/Κ και των Τ/Κ, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».
    
    Είπε ότι προς το σκοπό αυτό απέβλεπε και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ισπανία, αναφέροντας ότι είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» γιατί στην εισήγησή του προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό όπως προσκαλέσει τάχιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μαδρίτη για να του αναλύσει τα μειονεκτήματα του προτεινόμενου σχεδίου Ανάν και να ζητήσει την ανάμιξη του ευρωπαϊκού παράγοντα στην ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Ισπανία την 21η Ιουνίου.
    
    Ευρωεκλογές - Αλπάι Ντουρτουράν - Ψηφοφορία
    ------------------------------------
    Ως μεγάλη ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου χαρακτήρισε χθες τις ευρωεκλογές, ο Τ/Κ πολιτικός Αλπάι Ντουρντουράν.
    
    Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας είπε ότι ο ίδιος ονειρευόταν κοινές εκλογές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ονειρευόταν να δει Ε/Κ πολιτικούς να απευθύνονται στους Τ/Κ ζητώντας την ψήφο τους, αλλά και ονειρευόταν και Τ/Κ πολιτικούς να ζητούν την ψήφο από Ε/Κ ψηφοφόρους.
    
    Οπως είπε, «αυτό θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για επανένωση».
    
    Ευρωεκλογές - Χασάν - Ψηφοφορία
    ----------------------------------
    Ο Τ/Κ υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Μεχμέτ Χασάν, δήλωσε χθες βράδυ ότι στόχος του είναι να κτιστούν γέφυρες φιλίας και ειρήνης τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όσο και μεταξύ Ε/Κ και Τουρκίας και Τ/Κ και Ελλάδας.
    
    Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στο κέντρο Γ', όπου ψηφίζουν και οι υπόλοιποι 133 καταγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Επαρχίας Αμμοχώστου, Τ/Κ ψηφοφόροι, ο κ. Χασάν διευκρίνισε πως σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές ''η προσοχή δεν επικεντρώνεται σε υπολογισμούς των ψήφων'', αφού, όπως είπε, γνωρίζει την πραγματικότητα, αλλά επικεντρώνεται σε στόχους που έχουν θέσει οι Τ/Κ.
    
    Ιακώβου - Αναχώρηση για Λουξεμβούργο - Τ/Κ - Ευρωεκλογές
    -----------------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επανέλαβε χθες την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας αναφορικά με το θέμα της στήριξης των Τουρκοκυπρίων.
    
    Σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για διεξαγωγή απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου διεμήνυσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
    
    Πρόσθεσε πως κατά την διάρκεια της παρουσίας τόσο του ιδίου, όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη, θα γίνουν επαφές τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, όσο και με άλλους αξιωματούχους.
    
    Ο ΥΠΕΞ την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «όπου την Πέμπτη θα αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα φθάσει την ίδια μέρα».
    
    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ελπίδα όπως «τελειώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η επεξεργασία της συνταγματικής συνθήκης», και «η Ευρώπη έχει ένα καινούργιο σύνταγμα, το οποίο να τεθεί σε εφαρμογή περίπου σε τέσσερα χρόνια».
    
    Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης - Σύνοδος ΥΠΕΞ
    -------------------------------------------
    Αρχίζει σήμερα στην Κωνστανινούπολη η τριήμερη 31η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, που σήμερα αριθμεί 57 κράτη μέλη και στην οποία το ψευδοκράτος θα εκπροσωπηθεί από το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας.
    
    Η σύνοδος θα έχει ενώπιόν της ψήφισμα για την Κύπρο που υιοθετήθηκε σε πρόσφατη συνεδρία ανωτέρων αξιωματούχων στην Τζέντα, το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί αντίθετο με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις διακηρύξεις του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ενώ συγκεκριμένες παράγραφοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματικές σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους αναφορικά με τη στάση της ΟΙΔ προς το κατοχικό καθεστώς.
    
    Η Λευκωσία, σε συνεργασία με την Ελλάδα, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να πετύχει - εάν όχι τη διαφοροποίηση του προσχεδίου ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ - κάποιες γραπτές επιφυλάξεις.
    
    Ωστόσο, το κλίμα στον ΟΙΔ δεν φαίνεται να ευνοεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μετά την έκδοση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία, ως προεδρεύουσα της συνόδου των ΥΠΕΞ και φιλοξενούσα χώρα, για να υποστηρίξει τα δικά της επιχειρήματα και αυτά της τ/κ πλευράς για απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα και αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους.
    
    

    [13] (K) Βουλή - Αθηνά Κυριακίδου - Βιογραφικό

    Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Είναι παντρεμένη με τον Ρήσο Ν. Κυριακίδη, επιχειρηματία από τη Λεμεσό και έχει τρία παιδιά.

    Απόφοιτος του Α' Γυμνασίου Λεμεσού με αριστείο. Απόφοιτος Αμερικανικού γυμνασίου με υποτροφία της American Field Service Scholarship.

    Πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής Παρισίων με ειδικότητα στη Βιομηχανική Φαρμακευτική και με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

    Πρωταθλήτρια και κάτοχος του Πανελλήνιου και Παγκύπριου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος τα έτη 1968 - 69. Βραβεύτηκε από τους αθλητικογράφους για τις επιδόσεις της στον αθλητισμό ως ''Καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς'' για τα έτη 1968 και 1969.

    Εκπροσώπησε την Εθνική Κύπρου και την Εθνική Ελλάδος σε διεθνείς αγώνες στην Τουρκία, το Λίβανο και το Ισραήλ όπου και πρώτευσε.

    Εκπροσώπησε την Εθνική Ελλάδος στους Βαλκανικούς Αγώνες το 1969. Μέλος της γυναικείας ομάδας του ΓΣΟ που για πρώτη φορά κυπριακός σύλλογος κέρδισε σε Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών το 1969.

    Για 11 και πλέον χρόνια εργάστηκε ως φαρμακοποιός και διετέλεσε Διευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρείας Rocel Musthrooms LTD.

    Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού από το 1996 και Πρόεδρος Επιτροπής Εργατικών Σχέσεων.

    Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

    Στην κομματική της δράση είναι η θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του κόμματος. Είναι μέλος της γυναικείας οργάνωσης του ΔΗΚΟ (ΓΟΔΗΚ).

    [14] (Κ) Κωνσταντινούπολη - Ισλαμική Διάσκεψη - Σεζέρ - Εναρκτήρια τελετή

    Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποτελούν εμπόδιο στη σύναψη σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε στην ομιλία του στην 31η σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ.

    Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της τριήμερης συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» οποιαδήποτε περαιτέρω τιμωρία των Τουρκοκυπρίων μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη του Οργανισμού θα βοηθήσουν τους Τ/Κ.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5807      0,5841            1,7120        1,7221
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4835      0,4864            2,0559        2,0683
    Λίρα Αγγλίας   0,8746      0,8798            1,1366        1,1434
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4345*    0.4379*    228.3626    230,1496
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3313     0.3339       2.9949      3,0184
    Δολάριο Καναδά      0.3535     0.3563       2.8066      2,8289
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0694     0.0699      14.3062     14,4092
    Κορώνα Σουηδίας     0.0632     0.0637      15.6986     15,8228
    Φράγκο Ελβετίας     0.3830     0.3860       2.5907      2,6110
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Θόδωρος Ρουσόπουλος - Ευρωβουλευτές Κύπρου

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σύνοδος ΕΛΚ

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            76,49  (-0,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    340.700
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    244.346    338,00  (-1,22)
    FTSE Med 100 **                             6.442,82  ( 0,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    184.722     98,55  (-1,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.301     71,46  (-0,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.228     12,63  ( 0,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     34.773     49,90  (-0,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.246     47,33  (-3,33)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.488     21,08  (-0,71)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.348     63,32  ( 1,78)
    Ετ. Πληροφορικής              £        904      2,31  ( 0,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.241      7,57  (-1,17)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        464     11,27  ( 0,90)
    Ξενοδοχεία                    £      3.868     26,28  (-1,46)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.881     62,94  (-1,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ομιλία - Ισλαμική Διάσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους μέσω απευθείας οικονομικών, εμπορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών επαφών ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) να τερματίσουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    [20] (Κ) Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου

    Με το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου), ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στο Λουξεμβούργο. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιακώβου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ιρλανδική Προεδρία για την πολύ καλή προετοιμασία και εργασία που παρουσίασε με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε σχέση με το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το θέμα της Φορολογίας, αλλά αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια της Ιρλανδικής Προεδρίας για συμβιβαστική λύση και συμφωνεί με τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας για απάλειψη των δύο υπό συζήτηση σχετικών παραγράφων, επαναφέροντας έτσι την αρχή της ομοφωνίας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Αδύναμο να ανακόψει την πορεία των αρνητικών ρεκόρ που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τελικά νέα χαμηλότερη τιμή για τα τελευταία έξι έτη, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και τις 76,16 μονάδες που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για την τελευταία επταετία. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στις 76,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 340 χιλιάδων λιρών.

    [22] (Κ) Λυρική Σκηνή Κύπρου - Οπερα ''Ντον Πασκουάλε'' - Παραστάσεις

    Με επιρροές από τις σύγχρονες μορφές παρουσίασης όπως είναι η χρήση βίντεο και έχοντας επιστρατεύσει σημαντικότατους καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον κόσμο, η Λυρική Σκηνή Λεμεσού - Κύπρου παρουσιάζει την παρμένη από την παλιά ιταλική Commedia dell' Arte, όπερα του Γκεατάνο Ντονιτσέττι, ''Ντον Πασκουάλε'', σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 27 και 29 Ιουνίου και 1 και 3 Ιουλίου αντιστοίχως.

    Οπως ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για το ανέβασμα της οπερατικού αυτού έργου, συμπράττουν η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Μάτσιεκ Ζολτόφσκι, η διευθύντρια της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, η σοπράνο Ιόλη Μουστερή η οποία επωμίζεται και τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ο διεθνούς φήμης μπάσος της Οπερας της Σόφιας Πέτερ Πετρόφ.

    Συμμετέχουν επίσης ο Τσέχος τενόρος της Όπερας της Πράγας Αλεν Πρίνσιεν, ο Κύπριος βαρύτονος της Όπερας της Νέας Υόρκης Κωνσταντίνος Γιαννούδης, ο επίσης Κύπριος τενόρος Παναγιώτης Θεοδώρου και 15 μέλη της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πράγας υπό τη διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Σόλωνα Κλάδη.

    [23] (Κ) Ιρλανδική Ορχήστρα Δωματίου - Κύπρος - Συναυλία

    Η Ιρλανδική Ορχήστρα Δωματίου, υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νικόλας Μακγκήκαν θα δώσει το Σάββατο, 19 Ιουνίου 2004 μια και μοναδική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

    [24] (Κ) *Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Εκλεγέντες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα συγχαρητήριες επιστολές στους έξι εκλεγέντες Κυπρίους ευρωβουλευτές.

    [25] (Κ) Σύνοδος - ΓΓ ΟΙΔ - Κυπριακό - Τουρκία

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Αμπντελουαχίντ Μπελκεζίζ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Στο χαιρετισμό του στην τριήμερη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΟΙΔ, ο κ. Μπελκαζίζ είπε πως η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα έθεσε τους Τ/Κ στην πλευρά της διεθνούς νομιμότητας και άνοιξε την πόρτα στο τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σαέμπ Ερεκάτ

    [27] (Κ) *Ευρωεκλογές - Νίκος Κουτσού - Αποτελέσματα

    Έτοιμος να αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες του αναλογούν ύστερα από το χθεσινό χαμηλό ποσοστό του 1,65% που έλαβε ο Συνδυασμός ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία-Νέοι Ορίζοντες'' στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    [28] (Κ) *Ευρωεκλογές - Κλεάνθους - Ενδιάμεσος χώρος

    Στην πρωινή συνεδρία της ηγεσίας του ΔΗΚΟ με τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριξαν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στις χθεσινές Ευρωεκλογές, κυριάρχησε η αίσθηση ότι οι χρονικές στιγμές και οι συγκυρίες δικαιολογούν τη σοβαρή εξέταση συνένωσης των δυνάμεων αυτών με το ΔΗΚΟ, δήλωσε το απόγευμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ότι ακριβολογώντας θα πρέπει να γίνεται λόγος για επανένταξη τους στο ΔΗΚΟ, επειδή, ανέφερε, ''οι πλείστες από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις προήλθαν από πολιτικά πρόσωπα που ανήκαν στο ΔΗΚΟ''. Στην συνεδρία πήραν μέρος το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ και η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    [29] (Κ) ΕΕ - Λουξεμβούργο - Τουρκία - Κύπρος - Ιακώβου

    Η Ιρλανδική Προεδρία διαβεβαίωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ότι εάν η Τουρκία δεν δώσει μέχρι την Τετάρτη τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς την Κύπρο, τότε θα υπάρξει δήλωση των «25» για το θέμα αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου).

    Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου Συμπερασμάτων της Προεδρίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν και παραγράφοι που αφορούν στην Τουρκία.

    [30] (Κ) ΝΑ Ευρώπη - Σύμφωνο Σταθερότητας - Συμμετοχή Κύπρου

    Η Κύπρος έγινε ομόφωνα αποδεκτή ως νέος εταίρος του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, την περασμένη Τρίτη συνήλθε στην πόλη Πορτορόζ της Σλοβενίας η ''Περιφερειακή Τράπεζα'' του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπό την προεδρία του Ειδικού Συντονιστή Ερχαρντ Μπούσεκ, ο οποίος πρότεινε την αποδοχή των πέντε νέων εταίρων και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 June 2004 - 17:49:30 UTC