Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Εκτη συνάντηση
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κεραυνός - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Τέταρτη θέση
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατάρ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)
  • [08] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Συνέντευξη - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Χρίστος Αρτεμίδης - Νέος Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης
  • [12] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Φθάνει αύριο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Λήδρα Πάλας - Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Κοινό Ανακοινωθέν
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [17] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [18] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ανωτάτου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)
  • [21] (Κ) Ντενκτάς - Γουέστον - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Διαμαντούρος - Κύπρος - ΕΕ - Αρμοδιότητες Διαμεσολαβητή
  • [23] (Κ) Ιακώβου - Κατάρ - Εμίρης - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Ρωσία - Αλεξέγιεφ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [26] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [27] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Εκτη συνάντηση

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Με νίκες προχώρησαν και οι δύο πρωτοπόροι, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, στους χθεσινούς αγώνες τους για την 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.
    
    Η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ την Ανόρθωση με 2 – 1 και ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 3 – 2 της Δόξας στο Μακάρειο.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε στο Παραλίμνι τον Απόλλωνα με 2-1, η ΑΕΚ επικράτησε στο ΓΣΖ της Αναγέννησης Δερύνειας με 2-0, η ΑΕΛ κέρδισε στο Τσίρειο τον Ολυμπιακό με 2-1, η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε στο Παφιακό τον Εθνικό Αχνας με 2-0 και ο Διγενής επικράτησε στο Μακάρειο του Ονήσιλου με 4-1.
    
    Βαθμολογία
    -----------
    
    1. Ομόνοια       51
    2. ΑΠΟΕΛ         50
    3. Απόλλων       42
    4. ΑΕΛ           37
    5. Ανόρθωση      35
    6. Παραλίμνι     28
    7. Εθνικός Αχνας 27
    8. Ολυμπιακός    26
    9. Πάφος         25
    10. Διγενής      24
    11. ΑΕΚ          22
    12. Αναγέννηση   13
    13. Ονήσιλος     11
    

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη χθες στην Κύπρο του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη, η πορεία των συνομιλιών, το θέμα του κόστους της λύσης, η χθεσινή εκδήλωση οργανώσεων Κερυνειωτών που τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν και το συναπάντημα Ε/Κ και Τ/Κ νέων χθες στο Τρόοδος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Aλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλίμονο σ' εκείνον που θα ψηφίσει 'όχι''' πως με την πεποίθηση ότι Ε/Κ και Τ/Κ θα αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και θα απαντήσουν καταφατικά στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, έφθασε χθες στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ξακαθαρίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να κάνει το παν ώστε στο δημοψήφισμα να εγκριθεί η λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει πως διορίζεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επικρατέστερος για διορισμό φέρεται να είναι ο αρχαιότερος δικαστής του Ανωτάτου Χρίστος Αρτεμίδης.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Επιχειρούν αγορά της λύσης'' γράφει πως σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται Ε/Κ και Τ/Κ από ΗΠΑ και Ηνωμένα Εθνη για υπογραφή του σχεδίου Ανάν. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να συνεισφέρει μισό δισεκατομμύριο λίρες για οικονομική στήριξη της λύσης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοίμασε ήδη σχέδιο νόμου για υποστήριξη του νέου κράτους πριν από το τέλος Μαρτίου, το οποίο προηγουμένως θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή και τη γερουσία. Αλλού γράφει πως ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν βρονοτοφώναξαν χθες κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους οι Κερυνειώτες.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα δυο 'ναι' των Ην. Εθνών'' πως ένα ''όχι'' για την ε/κ πλευρά και ένα για την τ/κ έχουν ήδη διαμορφώσει τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ο διεθνής οργανισμός απορρίπτει τις αλλαγές που ζητά στο σχέδιο Ανάν ο Ντενκτάς για την κυριαρχία, απορρίπτει όμως και το αίτημα του Προέδρου Παπαδόπουλου για ανάληψη της ευθύνης των εδαφών που θα επιστραφούν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ανάστατη είναι η Αστυνομία από την καταγγελία Μολδαβής ότι τη βίασε λοχίας μέσα στο κελί.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ζώνη ασφαλείας ζητά ο Τάσσος'' γράφει πως μια ''τρίτη ζώνη ασφαλείας'' μεταξύ των εδαφών του ε/κ και του τ/κ συνιστώντος κράτους θα ζητήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα, για να έχουν διοίκηση του ΟΗΕ και όχι τουρκική τα εδάφη που θα επιστραφούν εντός τριών ετών. Η πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου αποτελεί μιαν από τις τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία. Το νέο σχέδιο δεν έχει τεθεί, ακόμη, ούτε ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων ούτε στη Βουλή για έγκριση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πονοκέφαλος το κόστος λύσης'' πως τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και μεσολαβητές που εκπροσωπούν ξένες κυβερνήσεις ανησυχούν για το γεγονός ότι το κόστος της λύσης θα επηρεάσει αρνητικά την τελική τοποθέτηση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα της 21ης Απριλίου. Αλλού σημειώνει πως η τεχνική επιτροπή για την Οικονομία συνήλθε χθες για οκτώ ώρες και συζήτησε το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας και του νομίσματος. Η ε/κ πλευρά υποστηρίζει πως θα πρέπει να είναι μια Κεντρική Τράπεζα και ενιαίο το νόμισμα για τη χώρα.

    [04] (Κ) Κεραυνός - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Τέταρτη θέση

    Την τέταρτη θέση στο ευρωπαϊκό Κύπελλο νότιας περιφέρειας της ΦΙΜΠΑ κατέλαβε τελικά ο Κεραυνός Στροβόλου.

    Η κυπριακή ομάδα αν και βρισκόταν μπροστά στο σκορ για 34 λεπτά ηττήθηκε στο μικρό τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη χθες στη Σμύρνη από την τουρκική Φενέρ Μπαχτσέ με 99 94, λόγω κυρίως της αστοχίας της στις ελεύθερες βολές (έχασε 12 ελεύθερες βολές έναντι μιας των Τούρκων).

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Εκτη συνάντηση
    --------------------------------------------------
    Την έκτη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό θα έχουν στις 10.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.
    
    Ο κ. ντε Σότο δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αρχές της εβδομάδας οι δύο πλευρές θα έχουν ενώπιόν τους ξεκάθαρα όλες τις προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που κατατέθηκαν.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, στην οποία καλύφθηκαν όλα τα θέματα του πρώτου κεφαλαίου χωρίς να εξαντληθεί η συζήτηση, είπε ότι η τουρκική πλευρά θα σχολιάσει σήμερα τα όσα ανέφερε η ε/κ πλευρά.
    
    Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Συνομιλίες
    -----------------------------------
    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και θα απαντήσουν θετικά στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.
    
    Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι οι πιθανότητες για διευθέτηση του Κυπριακού έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν με γενναιοδωρία το ζήτημα του κόστος της λύσης.
    
    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Κύπριοι να απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα, ο κ. Γουέστον είπε ότι ''όποιος απαντήσει αρνητικά θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο σε σχέση με τις αποφάσεις τους για το μέλλον της Κύπρου''.
    
    ''Στόχος της επίσκεψης είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των προσπαθειών του ΓΓ τόσο άμεσα, σε συνεργασία με τα ΗΕ όσο και με τα μέρη μετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί διευθέτηση στο Κυπριακό'', ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
    
    Οπως είπε ο κ. Γουέστον, ''βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα τεθεί στο λαό της Κύπρου και το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσο οι Κύπριοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες ψηφίζοντας 'ναι' για τη διευθέτηση, πετυχαίνοντας έτσι τη λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη στην ΕΕ''.
    
    ''Η δική μου άποψη, γνωρίζοντας τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ, είναι ότι θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη και θα αντιδράσουν κατά ένα θετικό τρόπο'', πρόσθεσε.
    
    Ερωτηθείς για την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Γουέστον είπε οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη τους, διασφαλίζοντας ότι οι αναγκαίοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τη εφαρμογή της λύσης.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
    ------------------------------
    Για την εύρυθμη λειτουργία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει και οι 114 νόμοι, στους οποίους βασίζεται η λειτουργία του ομόσπονδου κράτους, να είναι συμφωνημένοι μέχρι την 1η Μαϊου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει νομικό κενό, κάτι για το οποίο δεν είναι διατεθειμένη η ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Πρόσθεσε πως ανάμεσα σε αυτούς τους 114 νόμους, υπάρχει και εκείνος που θα αφορά τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, προκειμένου να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία, χωρίς την δημιουργία χάους, το οποίο πιθανόν να επιτρέψει στην Τουρκία να ελέγχει ένα μέρος του εναερίου χώρου της Κύπρου.
    
    Αναφερόμενος στην έκβαση των μέχρι τώρα συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως σε τέτοιους είδους συνομιλίες δεν μπορούν κατ' ανάγκη να βαίνουν όλα ομαλά, αφού και η θέση των δύο πλευρών είναι ασφαλώς διεκδικητική, ενώ πρόσθεσε πως η μόνη μας διαφορά από την τ/κ πλευρά είναι ότι η θέση μας είναι παράλληλα και εποικοδομητική, σε αντίθεση με του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κάνει προσπάθεια να πληγούν συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν και στο δεύτερο ήμισυ των διεκδικήσεων του, βρίσκεται εντελώς εκτός πλαισίου.
    
    Σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Κατάρ, για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του ΥΠΕΞ της χώρας χαρακτήρισε ''πολύ σημαντική'' τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αφού βασικά «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια πολύ σημαντική και λεπτομερή ενημέρωση για όλες τις πτυχές, οι οποίες συζητήθηκαν τις τελευταίες οκτώ ημέρες στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μελλοντική πορεία αυτών των συνομιλιών και στο ποια θέματα θα συζητηθούν».
    
    «Επίσης κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε και μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών», είπε.
    
    Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες
    ----------------------------
    Η τ/κ πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, διότι κάμφθηκε η αντίσταση των Τ/Κ στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στην 19 Φεβρουαρίου δεν πέτυχαν μέχρι σήμερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
    
    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ειρήνης με επικεφαλής τον αρχηγό του Ερτουγρούλ Χασίπολου, ο κ. Ντενκτάς δικαιολόγησε την παρουσία της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν.
    
    ''Το σχέδιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό γιατί υπήρχε επιβολή. Εμείς δεν αποφύγαμε τις συνομιλίες αλλά τα αποτελέσματα που θα μας δέσμευαν. Μέχρι κάποιο σημείο η Τουρκία συμβάδιζε με τις θέσεις μας και δήλωνε ότι είναι απαράδεκτο και δεν συζητείται. Οταν όμως άρχισε να δηλώνει ότι είναι δυνατόν να συζητηθεί, ήταν φυσικό να καμφθεί η αντίστασή μας'', είπε ο κ. Ντενκτάς.
    
    Σημείωσε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για συνομιλίες, ''αφού προηγουμένως είχαμε συνεννοηθεί με την Τουρκία ότι υποστηρίζει τα σημεία εκείνα από τα οποία δεν θα υποχωρούσαμε. Μετά τη καταφατική απάντηση της Τουρκίας λάβαμε μέρος στις συνομιλίες''.
    
    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι μέχρι ''σήμερα δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα'', προσθέτοντας ότι ''συνεχίζονται οι δυσκολίες, αφού η μια πλευρά δεν αποδέχεται τις εισηγήσεις της άλλης και ότι το τέρμα της πορεία αυτής θα είναι τα δημοψηφίσματα''.
    
    Ταλάτ - Τ/Κ εμπειρογνώμονες - Αγκυρα - Σύνταγμα
    -----------------------------------------------
    Ομάδα Τ/Κ καθηγητών συνταγματικού δικαίου και λεγόμενων βουλευτών των κατεχομένων μεταβαίνει την ερχόμενη βδομάδα στην Αγκυρα, προκειμένου να προετοιμάσει το κείμενο συντάγματος του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλίτ Ταλάτ.
    
    Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ δήλωσε πως η ομάδα θα παραμείνει μερικές στην τουρκική πρωτεύουσα και στη συνέχεια θα επανέλθει στο νησί, όπου θα επιταχυνθούν οι εργασίες αφού μέχρι την 15η Απριλίου το σύνταγμα θα πρέπει να είναι έτοιμο προκειμένου να υποβληθεί στα Ηνωμένα Εθνη.
    
    Πρόσθεσε ακόμη ότι την Δευτέρα θα αρχίσουν και οι εργασίες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Τ/Κ και οι εκπρόσωποι της ΕΕ υπό την αιγίδα των ΗΕ.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνομιλίες
    -----------------------------
    Η συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη στις συνομιλίες είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων που λήφθηκαν στην Νέα Υόρκη, δήλωσε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Στόχος του κατοχικού ηγέτη, δήλωσε ο κ. Ομήρου είναι να διαβρώσει την διαδικασία μέσω των προτάσεων που έχει καταθέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι εκτός του πλαισίου που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και στρέφονται εναντίον των βασικών αρχών του σχεδίου του.
    
    Με τις προτάσεις του ο κατοχικός ηγέτης ζητά την ενίσχυση της διζωνικότητας και της διεθνικότητας, θέλοντας έτσι να πετύχει την δημιουργία δύο εθνολογικά ομοιογενών περιοχών, απαίτηση που συγκρούεται ευθέως με τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
    
    Θα πρέπει να υποδείξουμε στον Γενικό Γραμματέα, δήλωσε ο κ. Ομήρου να παρέμβει στην πλευρά της Τουρκίας και του Ντεκτάς για να τους υποδείξει με σαφήνεια ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές εκφεύγουν του πλαισίου που είχε καθοριστεί στην Ν.Υ αλλά και του πλαισίου που είχε καθορίσει με την επιστολή του πριν τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.
    
    Εκδήλωση Διεκδίκησης - Κερυνειώτες - Ψήφισμα
    --------------------------------------------
    Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπως προτείνεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η εφαρμογή του αντιστρατεύεται στις αρχές δικαίου και ηθικής διακήρυξαν χθες οι Κερυνειώτες, οι οποίοι τονίζουν ότι θα αντιταχθούν σε λύση που δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
    
    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στην Παγκύπρια Εκδήλωση Διεκδίκησης για μια Δίκαιη Λύση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, οι Κερυνειώτες δηλώνουν ότι στηρίζουν την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όπου ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας θα επιτευχθεί σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας''.
    
    Το ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη.
    
    Κερυνειώτες - Διακήρυξη - Επιστολή προς Παπαδόπουλο
    ---------------------------------------------------
    Λύση στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και όχι στη βάση του σχεδίου Ανάν επιθυμεί το Σωματείο ''Αδούλωτη Κερύνεια'', το οποίο καλεί το λαό, στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν καταφέρει να το πετύχει στις διαπραγματεύσεις, να προετοιμαστεί να απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα.
    
    Εξάλλου με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σωματείο καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να αναζητήσει λύση στη βάση των νέων δεδομένων της Ευρώπης, της οποίας η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος την 1η Μαίου.
    
    Στη διακήρυξή τους προς τον κυπριακό λαό, οι Κερυνειώτες χαρακτηρίζουν ως ''αρνητική εξέλιξη'' τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και προσθέτουν ότι μετά τις ''λανθασμένες δεσμεύσεις που δέχθηκε η αντιπροσωπεία μας, οι ευθύνες όλων μας πολλαπλασιάζονται''.
    
    ''Πρέπει με κάθε τρόπο να ξεφύγουμε από τη 'μέγγενη' των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας Ανάν, στη βάση του σχεδίου του. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε το 'κλείσιμο' του Κυπριακού με λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποιασδήποτε παραλλαγής του, η οποία θα διατηρεί τη φιλοσοφία του'', αναφέρει το Σωματείο και συνεχίζει: ''Εφόσον η φιλοσοφία του σχεδίου δεν αλλάξει, η οποιαδήποτε παραλλαγή του θα είναι εξίσου μη αποδεκτή''.
    
    Στην ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, το Σωματείο αναφέρει ότι ''δεν έπρεπε και δεν δικαιολογείται να έχουμε βρεθεί εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτή που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα τρεις μήνες πριν από την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ''.
    
    Εθνικό Μνημόσυνο Αυξεντίου - Αβέρωφ Νεοφύτου
    --------------------------------------------
    Ολοι μας, ανεξαρτήτως κομματικής υπόστασης, πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες, τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 Γρηγόρη Αυξεντίου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια.
    
    Του μνημοσύνου, προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ενώ ακολούθησε πορεία προς τον Εθνικό Σύλλογο Ζήδρος όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις στους εν ζωή τομεάρχες της ΕΟΚΑ στην πόλη και επαρχία Πάφου.
    
    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «τώρα είναι η ώρα της εθνικής περισυλλογής, η ώρα που πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να ξεπεράσουμε τις μικρότητες» προσθέτοντας πως «δεν είναι η ώρα των κομματικών υπολογισμών και η ώρα που θα προσμετρούμε τυχόν κομματικά κόστα, αλλά η ώρα που πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας υπόψη μας πως ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι άλλοι ήρωες, μας αξιολογούν και μας κρίνουν».
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    -----------------------------------
    Με νίκες προχώρησαν και οι δύο πρωτοπόροι, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, στους χθεσινούς αγώνες τους για την 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.
    
    Η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ την Ανόρθωση με 2 – 1 και ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 3 – 2 της Δόξας στο Μακάρειο.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε στο Παραλίμνι τον Απόλλωνα με 2-1, η ΑΕΚ επικράτησε στο ΓΣΖ της Αναγέννησης Δερύνειας με 2-0, η ΑΕΛ κέρδισε στο Τσίρειο τον Ολυμπιακό με 2-1, η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε στο Παφιακό τον Εθνικό Αχνας με 2-0 και ο Διγενής επικράτησε στο Μακάρειο του Ονήσιλου με 4-1.
    
    Βαθμολογία
    -----------
    
    1. Ομόνοια       51
    2. ΑΠΟΕΛ         50
    3. Απόλλων       42
    4. ΑΕΛ           37
    5. Ανόρθωση      35
    6. Παραλίμνι     28
    7. Εθνικός Αχνας 27
    8. Ολυμπιακός    26
    9. Πάφος         25
    10. Διγενής      24
    11. ΑΕΚ          22
    12. Αναγέννηση   13
    13. Ονήσιλος     11
    14. Δόξα         7
    
    Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός
    -----------------------
    Την τέταρτη θέση στο ευρωπαϊκό Κύπελλο νότιας περιφέρειας της ΦΙΜΠΑ κατέλαβε τελικά ο Κεραυνός Στροβόλου.
    
    Η κυπριακή ομάδα αν και βρισκόταν μπροστά στο σκορ για 34 λεπτά ηττήθηκε στο μικρό τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη χθες στη Σμύρνη από την τουρκική Φενέρ Μπαχτσέ με 99 – 94, λόγω κυρίως της αστοχίας της στις ελεύθερες βολές (έχασε 12 ελεύθερες βολές έναντι μιας των Τούρκων).
    
    

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατάρ

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)

    ''Δεν ξέρω τι λέει ο κ. ντε Σότο, ούτε ο κ. Γουέστον και δεν πρόκειται να μου υποδείξουν αυτοί πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο για την έκτη συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και σε παρατήρηση ότι η διαδικασία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ''όλες οι μέρες είναι κρίσιμες και όλα τα θέματα είναι σημαντικά''.

    Αναφορικά με τη διαβεβαίωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα προσεγγίσουν με γενναιοδωρία το θέμα του κόστους της λύσης, είπε ''η γενναιοδωρία είναι θέμα βαθμού''.

    ''Ας υπολογίσει το κόστος και ας μας δώσουν μια ένδειξη τι ποσοστό αυτής της δαπάνης είναι δυνατόν να καλυφθεί από τη γενναιόδωρη συνεισφορά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γουέστον ότι η πλευρά που θα πει όχι στο δημοψήφισμα θα έχει σοβαρό κόστος, είπε ''να το κρίνει ο λαός''.

    Ερωτηθείς αν κατά τη γνώμη του βιάζεται κάπως ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα συναντηθεί το απόγευμα μαζί του και θα ακούσει τι έχει να πει.

    Σε παρατήρηση ότι στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα του καθεστώτος των εδαφών που θα επιστραφούν, απάντησε: ''θα δούμε πώς θα πάει η συνάντηση. Εγώ διαβάζω από εσάς και τι είπαμε και τι απορρίφθηκε και τι συζήτηση έγινε. Καλά είναι άμα έχετε πληροφορίες να μου τις λέτε και εμένα''.

    [08] (Κ) Τζιμ Σιορτ - Συνέντευξη - Συνομιλίες

    Τα χρονικά περιθώρια που έχουν συμφωνηθεί για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στενεύουν ασφυκτικά και θα πρέπει οι δύο πλευρές στις επόμενες εβδομάδας να διεξάγουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμούν λύση πριν την 1ην Μαϊου, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σε Αθήνα, Αγκυρα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Λευκωσία, ο κ. Σιορτ χαρακτήρισε ''σίγουρα απαράδεκτο'' το έγγραφο που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες ενώ τόνισε πως θα ήταν αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί αυτό το έγγραφο ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σιορτ εκτιμά ότι υπήρξε μια ουσιαστική αλλαγή στην προσέγγιση της Αγκυρας αναφορικά με το Κυπριακό και θεωρεί ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε η Τουρκία επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διευρυμένες διαπραγματεύσεις, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου.

    ''Εφυγα από την Αγκυρα με μια πολύ θετική εντύπωση, σε σύγκριση με το τι είχα ακούσει στην προηγούμενη επίσκεψή μου πριν ένα χρόνο, υπήρξε μια ουσιαστική αλλαγή στην προσέγγιση και το σκεπτικό στην Τουρκία και αυτό με ενεθάρρυνε πολύ,'' είπε ο κ. Σιορτ.

    [09] (Κ) Χρίστος Αρτεμίδης - Νέος Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχαν σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, στην οποία παρευρίσκετο και η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης

    [12] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Φθάνει αύριο

    Φθάνει αύριο το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών τις θέσεις της αναφορικά με το καθεστώς που επιθυμεί να έχουν οι περιοχές που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Τ/Κ ηγέτης απάντησε στις θέσεις που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    ''Εδωσε απάντηση, εξήγησε ξανά το όραμά του και επανήλθε στις θέσεις που πάντοτε είχε,'' πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως σήμερα συζητήθηκαν και άλλα θέματα και πρόσθεσε ''καταθέσαμε και τις θέσεις μας για το καθεστώς που θέλουμε να έχουν τα εδάφη που θα επιστραφούν.''

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Ντενκτάς τοποθετήθηκε επί των θεμάτων αυτών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1219            2,1346
    Λίρα Αγγλίας                     1,1360            1,1428
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,5337        233,3859
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7446          2,7665
    Δολάριο Καναδά                     2,8346          2,8572
    Κορώνα Δανίας                     12,6676         12,7689
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8086         14,9270
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6921         15,8176
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6816          2,7030
    
    

    [15] (Κ) Λήδρα Πάλας - Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Κοινό Ανακοινωθέν

    Τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε μετά την τακτική συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, ανέφερε ότι οι ΕΚ και Τ/Κ πολιτικοί ''αντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και κάλεσαν τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης με στόχο την εξεύρεση λύσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με κέρδη υποδέχτηκε τον μήνα Μάρτιο η χρηματαγορά, με τους τραπεζικούς τίτλους να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 0,83%, κλείνοντας στις 88,45 μονάδες. Σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ανήλθε στις 691 χιλιάδες λίρες, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν σχεδόν τον μισό ημερήσιο τζίρο.

    [17] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι εναντίον όλων των αλλαγών που έθεσε η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι με λίγα λόγια η ε/κ πλευρά είναι εναντίον όλων των αλλαγών που ζήτησε η τ/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν.

    [18] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ανωτάτου

    Το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Κύπρο και το αποτέλεσμα που πιθανώς θα έχουν, "το κράτος μας πρέπει να λειτουργεί ομαλά και δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ομαλά χωρίς την πλήρη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου", έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη τελετή διαβεβαίωσης και ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστου Αρτεμίδη.

    Δίνοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα υπηρετήσει πιστά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συν αυτώ νόμους του, ο κ. Αρτεμίδης είπε πως όλοι οι Κύπριοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη, "υποζύγια πρέπει να γίνουμε και να κουβαλούμε μέχρι της συντέλειας του χρόνου το ανεκτίμητο κληροδότημα της πατρίδας μας, όπως μας παραδόθηκε, με τα ανεξίτηλα ιστορικά γνωρίσματα που σήμερα διατρέχουν τον έσχατο κίνδυνο".

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον όπως ''ασκήσει όλη την επιρροή του και αν θέλει και πίεση πάνω σε εκείνη την πλευρά, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο εμείς όλοι επιδιώκουμε και θέλουμε γιατί όντως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και επανενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ".

    Καλωσορίζοντας τον κ. Γουέστον στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε στη Βουλή, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ότι αυτή είναι ''η πιο κρίσιμη ίσως φάση'' από την οποία διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα.

    [20] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)

    Την εμμονή του στην ύπαρξη δύο "λαών" στο νησί, εξέφρασε σε νέες δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι σήμερα η ε/κ πλευρά επέδωσε δεύτερο έγγραφο 20 περίπου σελίδων για το εδαφικό καθεστώς και ότι, αφού το μελετήσει με τους συνεργάτες του, θα προβεί σε δηλώσεις.

    Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι στο θέμα των εδαφών, τα οποία βρίσκονται στο σχέδιο Ανάν και των οποίων η επιστροφή προβλέπεται σε τρία χρόνια, "οι Ε/Κ ζητούν και θέλουν να τα δώσουμε από την πρώτη ημέρα στα Ηνωμένα Εθνη".

    [21] (Κ) Ντενκτάς - Γουέστον - Δηλώσεις

    Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τη συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [22] (Κ) Διαμαντούρος - Κύπρος - ΕΕ - Αρμοδιότητες Διαμεσολαβητή

    Η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι δεδομένη και ό,τι και να συμβεί η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ενωση την 1η Μαϊου 2004, δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του μέχρι την 1η Μαϊου 2004 στις υπό ένταξη χώρες.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι στόχος της περιοδείας του είναι να ενημερώσει τις ηγεσίες των νέων κρατών μελών της ΕΕ για τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και τους πολίτες των χωρών αυτών για τα δικαιώματα που θα έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες και πώς θα μπορούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα.

    [23] (Κ) Ιακώβου - Κατάρ - Εμίρης - Κυπριακό

    Το Κατάρ πάντοτε υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως θέμα αρχής την ενότητα της Κύπρου, δήλωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, ο Εμίρης Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani.

    Ο Εμίρης ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση αυτή αποβούν επιτυχείς.

    [24] (Κ) Ρωσία - Αλεξέγιεφ - Κυπριακό

    Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια θετική κατάληξη από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Διευθυντής της 3ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ.

    [25] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

    Οι ΗΠΑ θα αφιερώσουν όλες τους τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου, δήλωσε απόψε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γουέστον είπε πως οι επαφές του στην Κύπρο με τους ηγέτες των δύο πλευρών, καθώς και τις τεχνικές επιτροπές, τον αφήνουν ενθαρρυμένο και με την πεποίθηση ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προχωρά.

    [26] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ενημερωτική επίσκεψη για την πορεία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πραγματοποιεί αύριο στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [27] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε απόψε ότι φεύγει από την Κύπρο ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις του στο νησί, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρούν καλά και έχουν μπει στην ουσία.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας ύστερα από διαβουλεύσεις στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Γουέστον είπε ότι πρόθεσή του ήταν να μεταφέρει το μήνυμα ότι υπάρχει μια ιστορική στιγμή ενώπιον του κυπριακού λαού για λύση ή μη, και αν η απόφαση είναι να μην υπάρξει λύση, αυτή θα φέρει ένα μεγάλο βάρος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 March 2004 - 20:49:23 UTC