Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Γιαννίτσης - Γουέστον
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Εβδομη συνάντηση
  • [03] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Επιτροπή - Τουρκία
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δήλωση (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δήλωση (2)
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πολίτης - Ενημέρωση
  • [10] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κώστας Μόντης
  • [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)
  • [14] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [15] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Τόμας Γουέστον (1)
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [21] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Τόμας Γουέστον (2)
  • [22] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό
  • [24] (Κ) Συντονιστής - ΕΕ - Εκστρατεία Ενημέρωσης
  • [25] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [26] (K) EE - Aνεργία - Ιανουάριος - Κύπρος
  • [27] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Συμφωνία
  • [28] (Κ) Γιαννίτσης- Κυπριακό
  • [29] (Κ) Πατ Κοξ - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

  • [01] (Κ) Αθήνα - Γιαννίτσης - Γουέστον

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Εβδομη συνάντηση

    [03] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

    Φθάνει νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [04] (Κ) Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Επιτροπή - Τουρκία

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, οι χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στις δηλώσεις Γουέστον είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ, ο θάνατος του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη, ο διορισμός του Χρίστου Αρτεμίδη ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η συμμετοχή της ΑΗΚ στην κοινοπραξία εταιρειών που διαχειρίζονται τον ''Ελλάς Σατ''.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οριστικά πάμε για δημοψηφίσματα'' γράφει ότι για τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και την αμερικανική πλευρά τα πάντα έχουν κριθεί όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη και σημειώνει τη δήλωση του κ. Γουέστον ότι ''μόνο με τη πτώση κομήτη'' μπορεί να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα και ότι κανένας εκ των συνομιλητών δεν έδειξε πως δεν θα τηρηθεί η διαδικασία που συμφωνήθηκε. Αλλού γράφει ότι φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Απορρίπτεται η απειλή Γουέστον'' γράφει ότι στην απειλή του κ. Γουέστον για βαρύ τίμημα που θα καταβάλει η πλευρά που θα απορρίψει στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν αντέδρασαν έντονα κόμματα και πολιτικοί παράγοντες, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προειδοποίησε δημόσια ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί προς τον κυπριακό λαό θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι ποσό 70 λιρών περίπου ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τον προσεχή Οκτώβριο οι αγρότες υπό μορφή επιδότησης από τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ιδού και το νέο Σύνταγμα'' γράφει ότι το νέο σύνταγμα του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου είναι έτοιμο και θα συζητηθεί αύριο σε σύσκεψη της Υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου. Το νέο Σύνταγμα, το οποίο θα έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με πρώτο Πρόεδρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο που θα είναι συμπρόεδρος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφού εγκριθεί θα υποβληθεί στα Ηνωμένα Εθνη στις 12 Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διόρισε τον Χρίστο Αρτεμίδη Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αντικατάσταση του Γεώργιου Πική, ο οποίος διορίστηκε μόνιμος εφέτης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Αναγιωτοί μας οι έποικοι'' γράφει ότι επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι οι Ε/Κ θα επωμιστούν το κόστος λειτουργίας του ομόσπονδου κράτους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Προσθέτει ότι ο ε/κ πληθυσμός θα καλύπτει εξολοκλήρου τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και τη συνεισφορά της Κύπρου στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού περιέγραψε με τα ''μελανότερα χρώματα'' το μέλλον της κυπριακής οικονομίας σε περίπτωση που οι δωρητές από το εξωτερικό δεν φανούν ιδιαίτερα γενναιόδωροι μετά τη λύση του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Υστατο χαρτί το εδαφικό'' γράφει στο κύριο θέμα πως η ομάδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αφήνει την εδαφική πτυχή του σχεδίου Ανάν να συζητηθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς -όπως αναφέρει η εφημερίδα- τότε θα μπορεί να γίνει το μεγάλο παζάρι και να αποκτήσει πραγματικό νόημα το ''πάρε - δώσε''. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) να καταβάλει ο ΟΤΕ και το τελευταίο ποσό για το αναγκαίο κεφάλαιο του δορυφορικού συγκροτήματος ''Ελλάς Σατ'', μη αναμένοντας άλλο την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) η οποία διαπραγματευόταν εδώ και δύο χρόνια τη συμμετοχή της στο εταιρικό αυτό συγκρότημα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χάσμα ελέω Ντενκτάς'' ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν εισήλθαν από χθες στα θέματα των μεταβατικών διατάξεων και του καθεστώτος των κατεχόμενων σήμερα εδαφών που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά. Εξακολουθούν όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, να παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές εφ' όλης της ύλης, εξαιτίας της αρνητικής τοποθέτησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ολοκληρώνονται την προσεχή Παρασκευή οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας για την εκλογή των 1.000 αντιπροσώπων των εργαζομένων που θα παρευρεθούν στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ).

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Εβδομη συνάντηση ----------------------------------------------------- Την έβδομη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό θα έχουν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των ΗΕ, η τ/κ πλευρά απάντησε στα όσα κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι από την ε/κ πλευρά.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από την έκτη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ''συζητήσαμε και τα άλλα θέματα της πρώτης ομάδας θεμάτων και καταθέσαμε και τις θέσεις μας για το καθεστώς που θέλουμε να έχουν τα εδάφη που θα επιστραφούν''.

    Ερωτηθείς εξάλλου για τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον πως όποιος απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εμπιστοσύνη στο κριτήριο και στο αισθητήριο του λαού, σημειώνοντας πως ''όταν ο λαός ξέρει σωστά τα γεγονότα, θα αποφασίσει με βάση τη δική του κρίση και όχι τι του υποδεικνύουν οι άλλοι''.

    Ερωτηθείς αν στη συνάντηση ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε απαντήσεις στα όσα κατατέθηκαν από την ε/κ πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Μάλιστα. Εδωσε απάντηση. Εξήγησε ξανά το όραμά του και επανήλθε στις θέσεις που πάντοτε είχε''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι θεωρεί ότι αρχές αυτής της εβδομάδας οι δύο πλευρές θα έχουν ενώπιόν τους ξεκάθαρα όλες τις προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που κατατέθηκαν, χωρίς κανένας να κρατά οτιδήποτε ''στην τσέπη του'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν ξέρω τι είπε ο κ. ντε Σότο. Εμείς προχωρούμε κεφάλαιο με κεφάλαιο, λέμε τις θέσεις μας και πάνω σε ειδικά θέματα καταθέτουμε ειδικά χαρτιά με περισσότερη επιχειρηματολογία, αιτιολόγηση και αναφορές στα κείμενα του κ. Ανάν''.

    Ερωτηθείς αν η συζήτηση αναλώθηκε στην επεξήγηση του οράματος του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Οχι. Συζητήσαμε και τα άλλα θέματα της πρώτης ομάδας θεμάτων, και καταθέσαμε και τις θέσεις μας για το καθεστώς που θέλουμε να έχουν τα εδάφη που θα επιστραφούν''.

    Σε ερώτηση αν αυτό έγινε μόνο για το θέμα των εδαφών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Αμα δείτε πόσο μεγάλο είναι το θέμα, νομίζω δεν αρκεί ούτε μια ούτε δυο μέρες''.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ντενκτάς τοποθετήθηκε σε αυτά τα θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: ''Οχι. Εμείς εξηγήσαμε τις θέσεις μας. Θα πει τις δικές του υποθέτω αύριο''.

    Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι η ε/κ πλευρά προτείνει αναδιοργάνωση του Προεδρικού Συμβουλίου σε Υπουργικό Συμβούλιο και η αναλογία να είναι 6 προς 4, αντί 4 προς 2, και ερωτηθείς αν ο κ . Ντενκτάς τοποθετήθηκε σήμερα επί αυτού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις''.

    ''Εκείνο που θέλω να πω είναι πως εμείς δεν προσπαθούμε με αυτή την πρόταση να αφαιρέσουμε όποια δικαιώματα από τους Τούρκους. Δηλαδή, δεν είναι κάτι που το επιδιώκουμε και για το οποίο πρέπει να δώσουμε αντάλλαγμα'', υπογράμμισε.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ''ότι ένα λειτουργικά πιο καλό Προεδρικό Συμβούλιο θα είναι υπέρ και των δυο πλευρών, εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών και κυρίως καθιστά δυνατή την αποτελεσματική και πλήρη παρουσία μας σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Αλλωστε είναι κάτω από αυτό το κεφάλαιο που το έχουμε θέσει, λειτουργικότητα και δυνατότητα της Κύπρου να μετέχει αποτελεσματικά σε όλα τα όργανα και επιτροπές της ΕΕ''.

    ''Αρα γιατί εμείς να θεωρηθεί ότι κερδίζουμε πλεονέκτημα;'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''κανένας δεν κερδίζει πλεονέκτημα. Και οι δυο πλευρές κερδίζουν πλεονέκτημα''.

    Ερωτηθείς πώς ο κ. Ντενκτάς προσεγγίζει αυτή την πρόταση, ο Πρόεδρος είπε πως ''λέει τις δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί''.

    Ερωτηθείς αν, με δεδομένη τη χθεσινή δήλωση του κ. Γουέστον σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα, υπάρχει μια βεβιασμένη τοποθέτηση από πλευράς των ξένων μεσολαβητών να προδικάσουν κάποια πράγματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ούτε κρίνει ούτε σχολιάζει.

    ''Δικαίωμά τους να λένε και σε αυτούς εναπόκειται να κρίνουν εάν τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθούν ή αντίθετα προκαλούν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν'', είπε.

    Σε παρατήρηση πως οι ξένοι μεσολαβητές αναφέρονται και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτικές ηγεσίες, και κληθείς να πει αν η δική του άποψη θα είναι ξεκάθαρη στο τέλος της διαδικασίας και αν θα δώσει κατεύθυνση στο λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν πρόκειται να μιλήσει για αυτό το θέμα, ούτε έχει υποχρέωση να απαντά σε αυτά που σχολιάζουν είτε ο κ. ντε Σότο είτε ο κ. Γουέστον.

    ''Ολοι λέγουν ότι δίνεται δημοσιότητα για ό,τι συζητείται. Από εμένα τουλάχιστον δεν παίρνετε καθόλου τέτοια, τουλάχιστον όσο πλήρη ενημέρωση θα θέλατε. Παίρνετε αυτή που νομίζω πως είναι προς το συμφέρον των συνομιλιών. Ομως, ενώ όλα αυτά τα λεν, εκείνοι οι ίδιοι το ξέρω ότι και με δημοσιογράφους και με άλλους έχουν επαφές και προβάλλουν τις δικές τους θέσεις. Διερωτώμαι εάν αυτή είναι η σωστή στάση'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση πως δημιουργούνται συναισθήματα φόβου στο λαό όταν ο Αμερικανός Συντονιστής λέει ότι όποιος απαντήσει αρνητικά στο δημοψήφισμα θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Εγώ έχω περισσότερη εμπιστοσύνη και στο κριτήριο και στο αισθητήριο του λαού μας. Οταν ξέρει σωστά τα γεγονότα θα αποφασίσει με βάση τη δική του κρίση και όχι τι οι άλλοι του υποδεικνύουν''.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες --------------------- Την εμμονή του στην ύπαρξη δύο ''λαών'' στο νησί, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι χθες η ε/κ πλευρά επέδωσε δεύτερο έγγραφο 20 περίπου σελίδων για το εδαφικό καθεστώς και ότι, αφού το μελετήσει με τους συνεργάτες του, θα προβεί σε δηλώσεις.

    Ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι στο θέμα των εδαφών, τα οποία βρίσκονται στο σχέδιο Ανάν και των οποίων η επιστροφή προβλέπεται σε τρία χρόνια, ''οι Ε/Κ ζητούν και θέλουν να τα δώσουμε από την πρώτη ημέρα στα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν κάνουμε αυτό θα πρέπει να ζητούμε από τον λαό μας να τα παραδώσει, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό'', είπε.

    Οσο αφορά τις θέσεις της τ/κ πλευράς, η απάντηση της ε/κ πλευράς, είπε, ''είναι ότι δήθεν είμαστε εκτός του σχεδίου Ανάν και δεν τις αποδέχονται''.

    ''Ζήσαμε στην Κύπρο ως Ε/Κ και Τ/Κ μαζί για 40 χρόνια. Με τις συμφωνίες του 1960 αυτό έγινε πραγματικότητα. Το 1954 οι Ε/Κ ως ένας λαός της Κύπρου ζήτησε την ένωση με την Ελλάδα με ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη. Αμέσως όμως οι Τ/Κ διαμαρτυρήθηκαν ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί. Ξεχνούν ότι το 1960 βοηθήσαμε στη δημιουργία της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τους είπε ότι δεν είναι μειονότητα και δεν πρόκειται να τους αφήσει να γίνουν μειονότητα.

    ''Μας στεναχωρεί το γεγονός ότι αυτό το σημείο στο σχέδιο Ανάν το απορρίπτουν, λέγοντας ότι η ισότητα υπάρχει από τη στιγμή που δημιουργούνται δύο κρατίδια. Δεν δεχόμαστε όμως ότι η ε/κ πλευρά θα αντιπροσωπεύεται 100% ενώ η τ/κ πλευρά θα είναι μικτή. Αυτό είναι ανισότητα'', είπε.

    ''Εμείς λέμε ότι είμαστε κομμάτι της Τουρκίας. Υπάρχουν δύο λαοί και αυτό το υπογραμμίζουμε'', είπε προκλητικά, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση αυτή έχει απορριφθεί.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''με λίγα λόγια δεν αποδέχεται όποιες αλλαγές ζητήσουμε, όπως για παράδειγμα τη φόρμουλα στο θέμα των περιουσιών''.

    ΟΗΕ - Εκχαρντ - Πρέντεργκαστ - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------------------------- Ενημερωτική επίσκεψη για την πορεία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, ανέφερε πως κατά την παραμονή του στο νησί ο Σερ Κίραν ''θα ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για την κατάσταση των συνομιλιών και θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Ε/Κ ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του κ. Ανάν, μετά την παραμονή του στο νησί για συνομιλίες, ο Σερ Κίραν θα επιτρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα.

    Σε ερώτηση αν ο Σερ Κίραν θα ενημερώσει τον κ. Ανάν στην Ευρώπη, ο κ. Εκχαρντ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά την παραμονή του στην Κύπρο για μερικές μέρες για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα.

    Αθήνα - Γιαννίτσης - Γουέστον ---------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως η πορεία των συνομιλιών του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο κ. Γιαννίτσης θα επαναλάβει τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης, πρέπει να παραμείνουν εντός του πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν και με τον υποστηρικτικό ρόλο της ΕΕ.

    Γουέστον - Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη ------------------------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε χθες ότι φεύγει από την Κύπρο ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις του στο νησί, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρούν καλά και έχουν μπει στην ουσία.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας ύστερα από διαβουλεύσεις στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Γουέστον είπε ότι πρόθεσή του ήταν να μεταφέρει το μήνυμα ότι υπάρχει μια ιστορική στιγμή ενώπιον του κυπριακού λαού για λύση ή μη, και αν η απόφαση είναι να μην υπάρξει λύση, αυτή θα φέρει ένα μεγάλο βάρος.

    Είπε ότι δεν θεωρεί ότι αυτό είναι απειλή αλλά απλά μια δήλωση ενός γεγονότος.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Γουέστον είπε ότι σήμερα μεταβαίνει στην Αθήνα και μετά στην Αγκυρα, ''ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες''.

    Αν και είπε ότι οι επαφές του στην Κύπρο δεν έχουν ολοκληρωθεί, εντούτοις ''βρήκα από τις επαφές μου ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας η οποία θα τεθεί σε δημοψηφίσματα, βαίνει καλώς, τόσο όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, που αποδεικνύουν ότι έχουν προχωρήσει από τη διαδικασία στην ουσία, όσο και τις συναντήσεις με τις επιτροπές''.

    ''Ολα αυτά με αφήνουν πολύ ενθαρρυμένο'', είπε ο κ. Γουέστον.

    Σε παρατήρηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε δηλώσεις τους δεν δίνουν το μήνυμα της ενθάρρυνσης και ίσως οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ο κ. Γουέστον απάντησε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του και αυτά που γνωρίζει, καθώς και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει τελική λύση η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. ''Επομένως, δεν έχω προσδοκίες ότι θα υπάρξει αδιέξοδο'', είπε.

    Εξάλλου, δίδοντας διευκρινίσεις για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη κατά την άφιξή του προχθές ότι ''όποιος απαντήσει αρνητικά θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο σε σχέση με τις αποφάσεις τους για το μέλλον της Κύπρου'', ο κ. Γουέστον εξήγησε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ''βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου έχουμε την καλύτερη ευκαιρία στην ιστορία για να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού''.

    Είπε ότι στη Νέα Υόρκη έγινε κατορθωτό ''να έχουμε μιαν εξαιρετική ευκαιρία για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ώστε να ενσωματωθεί στην ένταξη''.

    ''Ετσι αντιμετωπίζουμε μιαν κατάσταση, στην οποία η επιλογή θα είναι να υποστηριχθεί μια λύση ή όχι. Ψήφιση εναντίον της αφαιρεί την μεγάλη και καλή ευκαιρία για επίλυση αυτού του μακροχρόνιου και δύσκολου προβλήματος και αυτό θα είναι ένα μεγάλο φορτίο για να αντέξει κάποιος'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι δεν θα ήθελε να προβλέψει τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο κ. Γουέστον απέφυγε να μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι μια λύση, αν είναι δυνατό, θα πρέπει να προέλθει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. ''Αν οι προτάσεις είναι εντός ή εκτός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν, δεν πρόκειται να σχολιάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων'', είπε και παρέπεμψε προς τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον όπως ''ασκήσει όλη την επιρροή του και αν θέλει και πίεση πάνω σε εκείνη την πλευρά, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο εμείς όλοι επιδιώκουμε και θέλουμε γιατί όντως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί και επανενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Γουέστον στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε στη Βουλή, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ότι αυτή είναι ''η πιο κρίσιμη ίσως φάση'' από την οποία διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Γουέστον δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια συμφώνησαν για την αναγκαιότητα όπως οι ηγέτες των δύο πλευρών καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε συμπληρωμένο το σχέδιο Ανάν να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού τον προσεχή Απρίλιο για έγκριση ή απόρριψή του σε δημοψηφίσματα, και διαβεβαίωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής πτυχής του προβλήματος.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τόμας Γουέστον ------------------------------ Τη ''μεγίστη δυνατή επιρροή'' των ΗΠΑ ώστε να υπάρξουν τέτοιες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν που να το καθιστούν λειτουργικό και άρα βιώσιμη και τη λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης από τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον σε χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση σε σχέση με τη δήλωση του κ. Γουέστον ότι η πλευρά που θα πει όχι στο δημοψήφισμα θα έχει σοβαρό κόστος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον Αμερικανό διπλωμάτη ο οποίος ''ήταν ξεκάθαρος προς εμάς ότι θα του ήταν αδιανόητο να έρθει απειλώντας ότι η Αμερική θα πάρει μέτρα'' προς την πλευρά που θα πει όχι στο δημοψήφισμα.

    Οι δηλώσεις του κ. Γουέστον ''αποτελούσαν προειδοποίηση για τις συνεπακόλουθες συνέπειες από τη μη λύση όπως είναι η συνέχιση του στάτους κβο και όχι απειλή ότι τάχα η Αμερική θα μπορούσε να πάρει μέτρα είτε εναντίον της μιας είτε εναντίον της άλλης κοινότητας'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Γουέστον -------------------- Η δήλωση του ειδικού συντονιστή για το κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης σε δημοψήφισμα θα καταβληθεί ένα αδίσταχτα βαρύ κόστος "συνιστά ανεπίτρεπτη κινδυνολογία που δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα και δημιουργεί κλίμα ενός ανεπίτρεπτου κυνικού και ωμού εκβιασμού".

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, που προσθέτει ότι "θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει κυριαρχικά με βάση τα πραγματικά του συμφέροντα και όχι με βάση τις όποιες υποδείξεις, νουθεσίες ή εκβιασμούς".

    ΝΕΟ - Γουέστον ------------- Απαράδεκτες και προσβλητικές τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους πολίτες της Αμερικής, χαρακτήρισαν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον προχθές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Σε ανακοίνωση των ΝΕΟ αναφέρεται ότι οι δηλώσεις αυτές ''επαναφέρουν στη μνήμη μας την αμερικανική πολιτική του '70 για την οποία δεκαετίες μετά ο πρώην προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη''.

    Οικολόγοι - Κυπριακό ------------------- Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με τις αποφάσεις τις Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα καταδικάζει την άτεγκη και παρελκυστική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη στάση αυτή.

    Ανέφερε πως το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, εκτός εάν υποστεί ριζικές αλλαγές που να αφορούν την πλήρη εφαρμογή όλων των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων για κάθε Κύπριο πολίτη, τη λειτουργία των ελευθεριών (π.χ διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας), το ενιαίο του κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού χώρου, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του πολιτικού συστήματος, και να κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία των Κυπρίων από κάθε άλλη χώρα.

    Ντενκτάς - Γουέστον - Δηλώσεις ------------------------------ Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τη συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ''σε αντίθεση με τα όσα γράφτηκαν στον Τύπο, δεν ήρθε (ο κ. Γουέστον) με το ραβδί και να μας απειλήσει, ούτε και να μας εξαγοράσει''.

    Ταλάτ - Γουέστον - Δηλώσεις --------------------------- Προειδοποίηση χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας ύστερα από γεύμα εργασίας με τον κ. Γουέστον και τον λεγόμενο αντιπρόεδρο και Υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και τις συνομιλίες, και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    Είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά δεν είναι σίγουρος αν μπορεί να πει ότι βαίνουν καλά ή άσχημα. ''Προσπαθούμε να δούμε την εικόνα που έχει η ε/κ πλευρά'', είπε.

    Ρωσία - Αλεξέγιεφ - Κυπριακό ---------------------------- Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια θετική κατάληξη από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Διευθυντής της 3ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ.

    Ο κ. Αλεξέγιεφ, ο οποίος έγινε χθες το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε πως για τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική η ουσία της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    Τζιμ Σιορτ - Συνέντευξη - Συνομιλίες ------------------------------------ Τα χρονικά περιθώρια που έχουν συμφωνηθεί για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στενεύουν ασφυκτικά και θα πρέπει οι δύο πλευρές στις επόμενες εβδομάδας να διεξάγουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, εάν επιθυμούν λύση πριν την 1ην Μαϊου, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σε Αθήνα, Αγκυρα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Λευκωσία, ο κ. Σιορτ χαρακτήρισε ''σίγουρα απαράδεκτο'' το έγγραφο που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες ενώ τόνισε πως θα ήταν αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί αυτό το έγγραφο ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σιορτ εκτιμά ότι υπήρξε μια ουσιαστική αλλαγή στην προσέγγιση της Αγκυρας αναφορικά με το Κυπριακό και θεωρεί ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε η Τουρκία επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διευρυμένες διαπραγματεύσεις, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου.

    ''Εφυγα από την Αγκυρα με μια πολύ θετική εντύπωση, σε σύγκριση με το τι είχα ακούσει στην προηγούμενη επίσκεψή μου πριν ένα χρόνο, υπήρξε μια ουσιαστική αλλαγή στην προσέγγιση και το σκεπτικό στην Τουρκία και αυτό με ενεθάρρυνε πολύ,'' είπε ο κ. Σιορτ.

    Επανέλαβε την έντονη υποστήριξη της Καμπέρας για λύση και προειδοποίησε τα μέρη πως εάν δεν εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία τώρα ''η προοπτική για το μέλλον παρουσιάζεται πολύ ζοφερή και δεν γνωρίζω πώς θα υπάρξει νέα προσπάθεια για λύση.''

    Λήδρα Πάλας - Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Κοινό Ανακοινωθέν ----------------------------------------------------- Τα ε/κ και τ/κ κόμματα απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε μετά την τακτική συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, ανέφερε ότι οι ΕΚ και Τ/Κ πολιτικοί ''αντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και κάλεσαν τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο στο πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης με στόχο την εξεύρεση λύσης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων''.

    ''Κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί για την πολιτική και οικονομική στήριξη προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος και ελπίζουν ότι η αναμενόμενη διάσκεψη δωρητών θα πραγματοποιηθεί πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση'', αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

    Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Επιτροπή - Τουρκία --------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς μεταβαίνουν σήμερα στην Αγκυρα μέσω Κωνσταντινούπολης.

    Στην Τουρκία, οι δύο Τ/Κ πολιτικοί θα ανταλλάξουν απόψεις με τις τουρκικές αρχές για τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα απόψε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ανωτάτου ---------------------------------------------- Το μήνυμα ότι ανεξάρτητα από τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Κύπρο και το αποτέλεσμα που πιθανώς θα έχουν, ''το κράτος μας πρέπει να λειτουργεί ομαλά και δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ομαλά χωρίς την πλήρη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου'', έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη τελετή διαβεβαίωσης και ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστου Αρτεμίδη.

    Δίνοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα υπηρετήσει πιστά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συν αυτώ νόμους του, ο κ. Αρτεμίδης είπε πως όλοι οι Κύπριοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πιο απλό πολίτη, ''υποζύγια πρέπει να γίνουμε και να κουβαλούμε μέχρι της συντέλειας του χρόνου το ανεκτίμητο κληροδότημα της πατρίδας μας, όπως μας παραδόθηκε, με τα ανεξίτηλα ιστορικά γνωρίσματα που σήμερα διατρέχουν τον έσχατο κίνδυνο''.

    Ο κ. Αρτεμίδης διαδέχεται τον Γιώργο Πική, ο οποίος διορίστηκε μόνιμο μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης.

    Διαμαντούρος - Κύπρος - ΕΕ - Αρμοδιότητες Διαμεσολαβητή ------------------------------------------------------- Η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι δεδομένη και ό,τι και να συμβεί η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ενωση την 1η Μαϊου 2004, δήλωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του μέχρι την 1η Μαϊου 2004 στις υπό ένταξη χώρες.

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι στόχος της περιοδείας του είναι να ενημερώσει τις ηγεσίες των νέων κρατών μελών της ΕΕ για τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και τους πολίτες των χωρών αυτών για τα δικαιώματα που θα έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες και πώς θα μπορούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα.

    Η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Διαμαντούρου στην Κύπρο θα συμβάλει στη διεύρυνση των ήδη στενών σχέσεων του Γραφείου της με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή αλλά και ''στην πιο σωστή και πληρέστερη ενημέρωση του Κύπριου πολίτη ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ------------------------------------------ Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχαν χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, στην οποία παρευρίσκετο και η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε το Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν και αντηλλάγησαν απόψεις για το πώς θα επηρεασθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως στην Κύπρο στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών σε περίπτωση επίτευξης λύσης.

    Ιακώβου - Κατάρ - Εμίρης - Κυπριακό ----------------------------------- Το Κατάρ πάντοτε υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ως θέμα αρχής την ενότητα της Κύπρου, δήλωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, ο Εμίρης Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani.

    Ο Εμίρης ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση αυτή αποβούν επιτυχείς.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, αφού μετέφερε στον Εμίρη μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μαζί με τους χαιρετισμούς και τις ευχές του, τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυσή του μέσω των διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Abdaullah Bin Hamad Al-Attiyah, με τον οποίο, εκτός των πολιτικών θεμάτων, συζήτησε και θέματα συνεργασίας στους τομείς της βιομηχανίας και ενέργειας.

    Ο κ. Ιακώβου ολοκλήρωσε τις επίσημες επαφές του στο Κατάρ με συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία για προώθηση της διαδικασίας συνομολόγησης διμερών συμφωνιών στους τομείς της οικονομικής, επιστημονικής, τεχνικής και βιομηχανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας προώθησης και της προστασίας των επενδύσεων, και της αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού σώματος του Κατάρ Khaled bin Mohamed Al-Khater σε χθεσινή συνάντηση του με τον κ. Ιακώβου χαιρέτησε θερμά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου η οποία, όπως είπε, θα είναι προς όφελος όλων στην περιοχή.

    Ευχήθηκε επίσης όπως σύντομα εξευρεθεί μια συνενωτική λύση στο Κυπριακό η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων αλλά και υπέρ της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------- Με κέρδη υποδέχτηκε τον μήνα Μάρτιο η χρηματαγορά, με τους τραπεζικούς τίτλους να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε χθες αύξηση σε ποσοστό 0,83%, κλείνοντας στις 88,45 μονάδες. Σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ανήλθε στις 691 χιλιάδες λίρες, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν σχεδόν τον μισό ημερήσιο τζίρο.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δήλωση (1)

    Δεν είναι θέμα διάστασης αλλά θέμα εκτίμησης δήλωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εσωτερικών αναφορικά με το κόστος της λύσης.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δήλωση (2)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πολίτης - Ενημέρωση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή μιας συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης του Κύπριου πολίτη για μια σωρεία θεμάτων που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ένταξη ''αναπόφευκτα επιβάλλει πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε ως άτομα, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, πολίτες''.

    Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η πρώτη φάση της εκστρατείας που θα διαρκέσει έξι μήνες, θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θα τύχουν μόνο συμβολικής οικονομικής ενίσχυσης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η εκστρατεία περιλαμβάνει τη δημιουργία εβδομαδιαίων τηλεοπτικών προγραμμάτων στα οποία προσκεκλημένοι ειδικοί θα αναλύουν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν και τις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου και θα απαντούν σε ερωτήσεις είτε των φιλοξενουμένων στο πρόγραμμα είτε του ακροατηρίου.

    Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενημερωτικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας.

    Οι σταθμοί αυτοί, όπως είπε, θα παρουσιάζουν ένα ειδικό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, αλλά θα περιλαμβάνουν και στις πρωινές, μεσημβρινές ή βραδινές ενημερωτικές εκπομπές τους, κυρίως υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, θέματα σχετικά με την εναρμόνιση. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών θα είναι τουλάχιστον 90 λεπτά την εβδομάδα.

    Πρόσθεσε ότι οι καθημερινές εφημερίδες θα δημοσιεύουν κάθε εβδομάδα, κυρίως υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, κείμενα για διάφορες πτυχές της εναρμόνισης.

    Ο κ. Χρυστοστομίδης είπε ότι θα αποσταλούν σ όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την ένταξη, στα οποία θα αναφέρονται επίσης οι τόποι ή οι ιστοσελίδες από τις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες πληροφορίες.

    Είπε ότι την προσπάθεια αυτή υποστηρίζει ενεργά η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ανάλογα φυλλάδια να αποσταλούν και μέσω άλλων ημικρατικών οργανισμών.

    Πρόσθεσε ότι πολλές πληροφορίες θα παρέχονται και μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), www.moi.gov.cy/piο, αλλά και ειδικών ιστοσελίδων, όπως εκείνη του Γραφείου του Συντονιστή Εναρμόνισης που αρχίζει σήμερα τη λειτουργία της.

    Είπε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να φιλοξενηθούν ανάλογες πληροφορίες και από άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχιστεί επίσης η διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν μια μεγάλη σειρά επαγγελματικών, αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Σημείωσε ότι θα εκδοθεί από το ΓΤΠ μεγάλος αριθμός φυλλαδίων και βιβλιαρίων, τα οποία ετοιμάζουν Υπουργεία και Τμήματα για συγκεκριμένες πτυχές της εναρμόνισης.

    Οπως είπε, το ΓΤΠ έχει κυκλοφορήσει σε 35.000 αντίτυπα ένα πολύ εύχρηστο ενημερωτικό βιβλιαράκι με τίτλο «Η Κύπρος στην Ευρώπη των πολιτών Δικαιώματα και υποχρεώσεις».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για διαφώτιση των πολιτών αναφορικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν, λόγω της ένταξης που διεξάγουν διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στον τομέα της διαφώτισης του αγροτικού κόσμου, με φυλλάδια και μεγάλο αριθμό συγκεντρώσεων, και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που οργάνωσε σειρά από ανάλογες εκδηλώσεις.

    Πρόσθεσε ότι ''ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η διαφωτιστική προσπάθεια της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών που λειτουργεί στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

    [10] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Βρυξέλλες

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κώστας Μόντης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο του μεγάλου ποιητή του Ελληνισμού Κώστα Μόντη.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει: "Ο ποιητής μας έφυγε. Αλλά η ποίησή του θα μένει και θα διαρκεί, ως κορυφαία ώρα των Κυπριακών Γραμμάτων και ως λαμπρή σελίδα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

    Ο Κώστας Μόντης διέστειλε με το έργο και την προσφορά του τα σύνορα του μικρού νησιού μας και εξέφρασε με τους φορτισμένους από νόημα και συναίσθημα στίχους του τον Ελληνα άνθρωπο και τον πολίτη του κόσμου.

    [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης (1)

    Καθόλου παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, που συνεχίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την τρίωρη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν ήταν καθολου παραγωγική η σημερινή συνάντηση.''

    [14] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [15] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Τόμας Γουέστον (1)

    Την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται για λύση στο Κυπριακό θα καταλήξουν σε συμφωνία αφού οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να ολοκληρώσουν το διάλογο που ξεκίνησαν, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ύστερα από συνάντηση σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσο Γιαννίτση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κινήσεις των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την προθεσμία που έχει τεθεί, ο κ. Γουέστον είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση του προβλήματος.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1083            2,1209
    Λίρα Αγγλίας                     1,1346            1,1414
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     230,9911        232,8390
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7301          2,7519
    Δολάριο Καναδά                     2,8262          2,8488
    Κορώνα Δανίας                     12,6682         12,7695
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7647         14,8828
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6929         15,8184
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6924          2,7139
    
    

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται πάντοτε στην Αγκυρα και η σημερινή φάση δεν αποτελεί εξαίρεση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να επιμένει στις πάγιες θέσεις του και συνεπώς τίποτε δεν έχει αλλάξει.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,00  ( 0,62)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    961.791
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    677.271    383,24  ( 0,72)
    FTSE Med 100 **                             6.383,48  ( 0,58)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    609.328    111,15  ( 0,98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     54.515     76,46  ( 0,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        322     17,16  ( 1,78)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.327     57,83  ( 0,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.824     60,82  (-1,78)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     52.068     24,59  ( 0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.669     71,21  ( 0,79)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.049      3,28  (-0,61)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     32.108     10,97  (-0,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        160     11,23  ( 2,28)
    Ξενοδοχεία                    £      7.633     36,92  ( 1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.224     72,24  (-0,43)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει θέματα που είναι εκτός του σχεδίου Ανάν, προέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τουρκία για επαφές.

    Ο κ. Ντεντκάς είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επιστροφή στα Ηνωμένα Εθνη των περιοχών που θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κράτους αμέσως μετά την όποια συμφωνία γιατί, όπως ισχυρίστηκε, οι Ε/Κ φοβούνται ότι οι Τ/Κ θα αθετήσουν την υπόσχεσή τους για παράδοση των συγκεκριμένων εδαφών.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση νέα κέρδη σε ποσοστό 0,62%, κλείνοντας στις 89 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 961 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να απορροφούν τα 2/3 σχεδόν του τζίρου.

    [21] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Τόμας Γουέστον (2)

    Την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κυπριακό λαό και ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να είναι τυπικό εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης μετά την μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε πως αναχώρησε από την Κύπρο ενθαρρυμένος από το τι άκουσε σε σχέση με το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    [22] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Τη θέση ότι η παρουσία του στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Αναπληρωτής ΓΓ των ΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Σερ Κίραν είπε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενημερωθεί για την πορεία των συνομιλιών, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ, και να ενημερώσει τον κ. Ανάν, αφού όπως σημείωσε ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν είναι δυνατό να μεταβεί προσωπικά στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ ανέφερε πως η διαδικασία των συνομιλιών είναι δύσκολη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές η επίλυση του προβλήματος είναι εφικτή.

    Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων πριν την αναχώρησή του την Παρασκευή.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό

    Η επίσκεψη στη Λευκωσία του απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Αλεξάντερ Αλεξέγιεφ πραγματοποιείται για να τονίσει το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις εξελίξεις για λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στις βασικές αρχές της επανένωσης της Κύπρου ως διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Αλεξέγιεφ.

    Ο κ. Αλεξέγιεφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για λύση που να λαμβάνει υπόψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ σημειώνοντας πως αυτό είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

    [24] (Κ) Συντονιστής - ΕΕ - Εκστρατεία Ενημέρωσης

    Η ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένα τυπικό θέμα ούτε ένα ζήτημα διαφήμισης αλλά η ουσία, η οποία ''είναι αλληλένδετη με την ίδια την έννοια της ένταξης'' της Κύπρου στην Ενωση, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι η ένταξή ''θα σημάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή που συνέβη στην κοινωνία μας, στον τρόπο διακυβέρνησης, στη ζωή του καθενός από μας''.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη η έναρξη εξάμηνης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την ΕΕ που θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι στόχος της εκστρατείας είναι ''η δημιουργία σωστής προσέγγισης της έννοιας της ένταξής μας στην ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται μόνο αν εργαζόμαστε σωστά και μόνο αν γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι ευκαιρίες''.

    [25] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Συνομιλίες - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν παρακολουθεί πολύ στενά τη διαδικασία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις.

    [26] (K) EE - Aνεργία - Ιανουάριος - Κύπρος

    Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2004 έναντι 8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον ίδιο μήνα. Η Κύπρος έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των προσχωρουσών χωρών και την πέμπτη καλύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [27] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαίδευση - Συμφωνία

    Υπογράφηκε σήμερα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ολλανδίας.

    [28] (Κ) Γιαννίτσης- Κυπριακό

    Στον κορυφαίο ρόλο που αναμένεται να παίξει η Ελλάδα στη λύση του Κυπριακού από τις 22 Μαρτίου, όταν θα κληθεί να συμβάλει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για διευθέτηση του προβλήματος, αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στην Αθήνα στους διπλωματικούς συντάκτες.

    Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι «από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Απριλίου παίζεται η λύση του Κυπριακού'', και ότι ''η παρούσα κυβέρνηση έχει διαχειριστεί τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αισιοδοξία».

    Επίσης τόνισε ότι μετά τις εκλογές αναμένεται να συζητηθεί με την Τουρκία το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

    «Είναι μια λεπτή περίοδος κατά την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για αυτό πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για την ημερομηνία στόχο, που είναι η 1η Μαΐου ώστε να αποφευχθεί μια ενταγμένη Κύπρος στην ΕΕ με αδιέξοδα» είπε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αισιόδοξος.

    «Δεν μας φοβίζει το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί», είπε ο κ. Γιαννίτσης και επανέλαβε πως «ο στόχος μας είναι την 1η Μαΐου να υπάρξει λύση, για αυτό δουλεύουμε, αλλά βλέποντας τα ιστορικά δεδομένα με την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, εμείς έχουμε επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια».

    [29] (Κ) Πατ Κοξ - Τουρκική Εθνοσυνέλευση

    Τη θέση ότι η διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας διατύπωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, σε ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγκυρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 March 2004 - 18:49:26 UTC