Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκκλησία της Κύπρου - Ιερά Σύνοδος - Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Τουρκία - Κυπριακό
  • [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι η Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο το 2003 στα ελληνικά βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Ανασκοπήσεις'' και στο έτος 2003 όπου βρίσκεται καταχωρημένη η Ανασκόπηση κατά μήνα.

    Για την Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στις ''Ανασκοπήσεις'' και στο σημείο που αναγράφεται ''Ανασκοπήσεις Γεγονότων για τα κατεχόμενα''. Στο έτος 2003 βρίσκεται καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    Για την Ανασκόπηση 2003 στα αγγλικά πατούμε στο σημείο ''English'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Reviews'' και στο 2003 όπου είναι καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ζήτημα που προέκυψε με τη διαφωνία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα στο να αποφυλακισθεί μεγάλος αριθμός κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές και την αντιπαράθεση του κ. Νικήτα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη συνομιλιών εντός του Ιανουαρίου προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η πρόθεση της Αγκυρας να υποβάλει συγκεκριμένες θέσεις για τροποποίηση του σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που έδωσε στις δύο πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι προειδοποιήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για παραίτησή του είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης σήμερα, μεταξύ άλλων, για τις ιώσεις και την αυξημένη ζήτηση εμβολίων κατά της γρίπης, για τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής και για τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δέσμιος της επιλογής του ο Τάσος'', ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει εγκλωβισμένος στην επιλογή του Σόλωνος Νικήτα ως Γενικού Εισαγγελέα, ''όπως διαφαίνεται από το αλαλούμ που επικράτησε στο θέμα της απονομής χάριτος σε καταδίκους''. Σε άλλο θέμα γράφει πως συντονίζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και παρατηρούνται δυναμικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του Ιανουαρίου προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ζητείται παρέμβαση του Προέδρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ογκούται η αγανάκτηση για τα τεκταινόμενα στη Γενική Εισαγγελία καθώς και η δυσφορία του κοινού, αλλά και πολιτικών παραγόντων, εξαιτίας της δημόσιας αντιπαράθεσης των κυρίων Νικήτα και Κληρίδη. Αλλη είδηση είναι η αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση εμβολίων κατά της γρίπης, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν το κοινό ότι οι ιώσεις στην Κύπρο βρίσκονται σε επίπεδο κανονικό για την εποχή που διανύουμε αυτήν τη στιγμή και ότι ''κανένα κρούσμα δεν παραπέμπει στον πολυσυζητημένο ιό Φουτζιάν''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Επιμένει μόνος ο κύριος Νόμος'', γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας πέρασε πλέον στην απομόνωση με μόνη συντροφιά το γράμμα του Νόμου και ότι τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή του κ. Νικήτα, τονίζοντας ότι, εκτός από το γράμμα του Νόμου, υπάρχει και η κοινωνική πτυχή στο ζήτημα της αποφυλάκισης κρατουμένων. Αλλού γράφει ότι αναμένονται αύριο αποφάσεις τακτικής στο Κυπριακό από την Αγκυρα με τον καθορισμό των δικών της θέσεων για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ενώ ο κ. Ντενκτάς προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση πως θα παραιτηθεί από τη θέση του διαπραγματευτή.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πυρ ομαδόν κατά του Γ. Εισαγγελέα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου επικρίνει τον κ. Νικήτα για τη στάση που τήρησε στο θέμα της απονομής χάριτος για ανθρωπιστικούς λόγους σε καταδίκους, την ίδια ώρα κατά την οποία ο ίδιος ''βάλλει'' κατά του Βοηθού του. Βουλευτές και νομικοί σχολιάζοντας τα γεγονότα αυτά επισημαίνουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ευρύτερου νομοθετικού πλαισίου και εισηγούνται τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα για την αυξημένη κίνηση στους δρόμους και στα καταστήματα των πόλεων ενόψει των Χριστουγέννων και τα αντίστοιχα μέτρα της Αστυνομίας για διευκόλυνση του κοινού και πρόληψη ατυχημάτων, καθώς και για την πρόγνωση βροχερού εορταστικού τριημέρου με πιθανότητα να πέσουν χιόνια στα ορεινά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τα έψαλαν όλοι στο Γ. Εισαγγελέα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία επέκριναν τον κ. Νικήτα, στα χέρια του οποίου βρίσκεται πλέον "η αποπυροδότηση της κρίσης τόσο εντός της Νομικής Υπηρεσίας όσο και με πολιτειακούς αξιωματούχους. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, ο ίδιος επέλεξε να εξαπολύσει και νέα επίθεση κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, την ώρα που πολιτειακοί αξιωματούχοι άφηναν σαφείς αιχμές για τη στάση που έχει υιοθετήσει''. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η κατάθεση αγωγών εναντίον χρεωστών της Αρχιεπισκοπής με στόχο να επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφειλόμενα χρήματα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο '' 'Απτόητος' ο Νικήτας'', ότι ομαδικά πυρά δέχθηκε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας από πολιτειακούς αξιωματούχους ο οποίος όμως φάνηκε να τηρεί σκληρή στάση έναντι όλων, στέλλοντας το μήνυμα πως, όσο κατέχει το αξίωμα, δεν θα πτοηθεί από επικρίσεις προκειμένου να εκπληρώσει -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του- τη θεσμική αποστολή του για εμπέδωση του κράτους δικαίου. Αλλού προαναγγέλλει συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου η οποία θα δημοσιευθεί αύριο και στην οποία ο Πρόεδρος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα της ασφάλειας είναι το πιο κρίσιμο από όλα και αυτό που απασχολεί τον κάθε πολίτη, πρόσφυγα και μη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Σπείρες παιδιών προβαίνουν σε έκτροπα στη Λευκωσία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως παιδιά από 12 ετών προκαλούν ταραχές στα προάστια της Λευκωσίας και σε χωριά γύρω από την πρωτεύουσα, χωρίς η Αστυνομία να κάνει κάτι για να τα σταματήσει, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα τρομοκρατημένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων. Αλλη είδηση είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει μέχρι και δέκα εκατομμύρια λίρες ετησίως στους Τ/Κ με τη μορφή συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών.

    [03] (Κ) Εκκλησία της Κύπρου - Ιερά Σύνοδος - Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος

    Να μην μεταδοθεί πριν από την 25η Δεκεμβρίου 2003

    Δεν υπάρχει ειρήνη και δικαιοσύνη στον κόσμο, παρά το ότι πέρασαν περισσότερα των δύο χιλιάδων χρόνια από τη Γέννηση του Ιησού Χριστού, διότι δεν έφτασαν στις σκέψεις και στις καρδιές των ανθρώπων ''τα σωτηριώδη μηνύματα της άγιας εκείνης νύκτας των Χριστουγέννων'', αναφέρει στη χριστουγεννιάτικη της εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    ''Αφήνοντας τον Χριστό να πηδαλιουχήσει τη ζωή μας, θα πρέπει να προσευχόμαστε, ώστε να γευθούμε και τη μεγάλη και μοναδική χαρά της απελευθέρωσης του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας, της επιστροφής όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες, της διαλεύκανσης της κατάστασης όλων των αγνοουμένων μας και της δικαίωσης του αγώνα μας'', όπως διακηρύσσει η Ιερά Σύνοδος.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Τουρκία - Κυπριακό

    Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο Κυπριακό, προκειμένου να οδηγηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7021            1,7123
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1127            2,1253
    Λίρα Αγγλίας                     1,1975            1,2046
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,5121        228,3241
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8482          2,8709
    Δολάριο Καναδά                     2,7791          2,8013
    Κορώνα Δανίας                     12,6564         12,7576
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,3094         14,4238
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4466         15,5701
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6512          2,6724
    

    [06] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Κυπριακό

    Εντονη κινητικότητα στο Kυπριακό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004, αναμένει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσσος Γιαννίτσης, ο οποίος αναφέρει ότι από την 1η Μαΐου και μετά, επειδή η Κύπρος θα είναι και τυπικά μέλος της ΕΕ, ''θα προκύψουν πολύ σημαντικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν μια άλλου τύπου δυναμική''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 December 2003 - 18:49:08 UTC