Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΠΕ-ΚΥΠΕ - Συνεργασία
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ιταλική Προεδρία - Τουρκία - Κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [07] (Κ) ΜακΣέιμ - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [08] (K) Ευρωπαίος Επίτροπος - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 28η Οκτωβρίου - Παρέλαση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Επίτροπος Μπαρνιέ
  • [11] (Κ) Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου - Κηδεία δημοσία δαπάνη
  • [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνείς Δραστηριότητες
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [16] (Κ) Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) ''Εβδομάδα COMENIUS 2003'' - Κυπριακή συμμετοχή
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Εσθονικού Κοινοβουλίου - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [20] (Κ) Ακρωτήρι - Βάσεις - Κεραία - Ολοκλήρωση κατασκευής
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Τόμας Γουέστον - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

  • [01] (Κ) ΑΠΕ-ΚΥΠΕ - Συνεργασία

    Η προετοιμασία ΑΠΕ και ΚΥΠΕ για την κάλυψη της Ολυμπιάδας συζητήθηκε στη συνάντηση της ηγεσίας του ΚΥΠΕ με το Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ.

    Υστερα από πρόσκληση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) βρίσκονται στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Δρ. Αριστος Αριστοτέλους και ο Διευθυντής του Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ είχε χθες το πρωί συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την καλύτερη προετοιμασία των δύο Πρακτορείων στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την ανάπτυξη της πολυετούς εποικοδομητικής συνεργασίας τους στους τομείς ανταλλαγής ειδήσεων και φωτογραφιών, την αξιοποίηση κοινών υπηρεσιών που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κ.ά.

    Η συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, κατέληξε σε σειρά αποφάσεων που θα βοηθήσουν την παραπέρα ανάπτυξη του ΚΥΠΕ και την ενίσχυση της ''ολυμπιακής ομάδας'' του ΑΠΕ με δημοσιογραφικό προσωπικό από το ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επανέναρξη συνομιλιών προς επίλυση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, το σχέδιο Ντενκτάς για το Κυπριακό, το θέμα επιτήρησης των ''βουλευτικών εκλογών'' στο ψευδοκράτος και η περιοδεία σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα του Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, καθώς και η αντιπαράθεση μεταξύ του Επιτρόπου Ελέγχου του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη και του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Τα αποτελέσματα έρευνας για την εικόνα πολιτικών ηγετών, η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, τα προβλήματα με το μεγάλο αριθμό Ελληνοποντίων και αλλοδαπών στην Πάφο, ο κατάλογος ονομάτων δικηγόρων που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου έδωσε χθες στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Νίκο Παπαευσταθίου με αναφορές για το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους δικηγόρους αυτούς και οι αυξημένες τιμές καταναλωτικών προϊόντων στις υπεραγορές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "'Κύριε Βλίττη, παραιτήσου αμέσως'", ότι ο Επίτροπος Ελέγχου του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστος Πουργουρίδης προκαλεί το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη και ζητεί την παραίτησή του από το δημαρχιακό αξίωμα όσο και την αποχώρησή του από το ΔΗΣΥ μετά από δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του να εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες γης στην περιοχή Παραλιμνίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε χθες στον κ. Παπαευσταθίου στοιχεία για άλλους δύο δικηγόρους, πέραν των πέντε που είχε δώσει την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται ότι υπήρξε διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων σε σχέση με υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομους μετανάστες.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Με άδεια χέρια ήρθε ο Γουέστον'' γράφει στο κύριο θέμα ότι για άλλη μια φορά ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον έφτασε στη Λευκωσία χωρίς να έχει τίποτα να πει, εκτός από το θέμα αποστολής διεθνών παρατηρητών στα κατεχόμενα για επίβλεψη της λεγόμενης εκλογικής διαδικασίας στο ψευδοκράτος τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, μετά από συνάντηση που είχε χθες μαζί του, δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε''. Αλλη είδηση είναι το πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό Ελληνοποντίων και αλλοδαπών στην Πάφο και οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που προκαλούνται πολύ συχνά μεταξύ αυτών και των Ε/Κ κατοίκων της περιοχής.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εργα και ημέρες με αντιπαροχές'' γράφει πως ''μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν μέρα με τη μέρα οι πληροφορίες, σε σχέση με την υπόθεση διαπλοκής συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου'', ενώ ο Δήμαρχος Νίκος Βλίττης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτά ''ποιος είναι ο Πουργουρίδης'' που ζητεί την παραίτησή του και δηλώνει: ''Ο ΔΗΣΥ είναι ιδρυμα δικό μου''. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η πρώτη συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κινήματος Ελεύθεροι Πολίτες (ΔΗΚΙΕΠ), που αποτελεί μετεξέλιξη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, της Κίνησης Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2002. Στη συγκέντρωση είχαν παρευρεθεί 200 περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους αδρανοποιημένα στελέχη του ΔΗΣΥ -όπως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Τσαγγαρίδης- καθώς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας και ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Σχέδιο Ανάν με σφραγίδα Ντενκτάς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήταν έτοιμος να καταθέσει ενώπιον της Ισλαμικής Διάσκεψης σχέδιο λύσης του Κυπριακού που λαμβάνει υπόψη εκείνο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά και τις ''τ/κ αρχές'', αυτές δηλαδή της ''χωριστής κυριαρχίας'' και της πλήρους ισοτιμίας μεταξύ των ''δύο κρατών''. Αλλη είδηση είναι η προγραμματιζόμενη μετάβαση του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αγγλία εντός του προσεχούς Νοεμβρίου, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση γόνατος και τοποθέτηση τεχνητής επιγονατίδας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Πλάτες στρατού στον Ντενκτάς'' γράφει στο κύριο θέμα πως, την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος ''Πίρι Ρέις'' βρίσκεται παράνομα στη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, παρατηρούνται ανοικτές παρεμβάσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας ενόψει των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών του ψευδοκράτους που ενθαρρύνουν τον κ. Ντενκτάς στο να προχωρήσει σε νέο ελιγμό στο Κυπριακό και αναμένεται πως είτε θα υποβάλει νέο ολοκληρωμένο έγγραφο για το Κυπριακό είτε θα εξαγγείλει νέα μέτρα. Αλλού γράφει για τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα από τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού προς εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για το Φόρο Εισοδήματος και τιμωρία των παραβατών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ναι στον Τάσσο απαντά το 60,8%'' ότι οκτώ μήνες μετά την εκλογή του και την ανάληψη της προεδρίας του κράτους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης ανάμεσα στον κόσμο, για τον τρόπο με τον οποίο έχει ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναδεικνύεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ''CYMAR'' σε συνεργασία με την ''Public Issue''. Αλλη είδηση είναι η στάση εργασίας των εργαζομένων στα πλυντήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και η διαβεβαίωση του κ. Χριστόφια προς αυτούς για τη συμπαράστασή του στη διεκδίκηση διατήρησης του κρατικού καθεστώτος στα πλυντήρια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Πληρώνετε περισσότερα από όσο θα έπρεπε;'' γράφει στο κύριο θέμα πως έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών αποκαλύπτει ότι οι τιμές αγαθών διαφέρουν μεταξύ τους και ποικίλλουν σε ποσοστό που ανέρχεται μέχρι και 70% στις μεγαλύτερες υπεραγορές της Κύπρου και ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Μάρκου προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες των υπεραγορών αυτών ότι σε επόμενη φάση της έρευνας θα κατονομάσει και ντροπιάσει τους εμπόρους στα καταστήματα των οποίων παρατηρούνται υπερβολικές αυξήσεις. Αλλού γράφει ότι Βουλευτές ζήτησαν χθες την απαγόρευση πώλησης κωδεϊνούχων σιροπιών για το βήχα χωρίς συνταγή ιατρού, επειδή παρατηρείται χρήση των φαρμάκων αυτών από εθισμένους στην ηρωίνη ναρκομανείς.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τον τίτλο ''Η αισιοδοξία του Γουέστον συνάντησε αμφιβολία'' γράφει στο κύριο θέμα πως το μήνυμα αισιοδοξίας που μετέφερε χθες ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον έγινε δεκτό με μεγάλη δόση σκεπτικισμού από τη Λευκωσία και ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν είναι ορατή στον ορίζοντα οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής στάσης που να δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων άνοιξε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2004.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τόμας Γουέστον --------------------------- ''Ενα πολύ καλό ξεκίνημα στις συζητήσεις μας'' χαρακτήρισε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον τη χθεσινή, πρώτη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Γουέστον δεν ήθελε να προβεί σε δηλώσεις διότι, όπως είπε, έχει διευθετηθεί ώστε κατά την παραμονή του στο νησί να υπάρξουν διάφορες ευκαιρίες για δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ερωτηθείς ποιο μήνυμα φέρνει στην Κύπρο, ο κ. Γουέστον είπε ότι μόλις τώρα έχει αρχίσει τις επαφές του στην Κύπρο και θα αναφερθεί αργότερα σε αυτό.

    ''Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση το πρωί και έχουμε κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στις συζητήσεις μας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο'', είπε ο κ. Γουέστον.

    Ερωτηθείς για την ύπαρξη παρατηρητών στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων εκλογών, ο κ. Γουέστον είπε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

    Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον ----------------------- Την κοινή πεποίθηση πως η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφια και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, οι οποίοι είχαν χθες στη Λευκωσία συνάντηση πέραν της μίας ώρας, κατά την οποία συζήτησαν και τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    ''Ο κ. Γουέστον με ενημέρωσε για την περιοδεία του και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις. Στο επίκεντρο είναι οι 'εκλογές' στα κατεχόμενα, είναι και οι προσπάθειες αμέσως μετά, και με την ευχή να έχουμε αλλαγές, να πειστεί και η τουρκική πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το συντομότερο ένας διάλογος ο οποίος αυτή τη φορά να διαρκέσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Προειδοποίησε ωστόσο ότι ''δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, ούτε για τις 'εκλογές' ούτε και για τη μετεκλογική δραστηριότητα, αλλά πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε αισιόδοξοι''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε στον Αμερικανό διπλωμάτη τη διαπίστωσή του ότι από τις περιοδείες που έκανε στις ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ γίνεται ''ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό και ασκεί τη δική της επιρροή πάνω στην τουρκική ηγεσία που σχετίζεται με την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τη λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Γουέστον, αφού αναφέρθηκε στο πολύ φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, είπε ότι κοινή πεποίθηση του ιδίου και του κ. Χριστόφια είναι ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας, θα αποτελέσουν καταλύτη για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

    ''Δύο στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για την τελική λύση του προβλήματος διαίρεσης της νήσου, είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'', σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές με Τ/Κ πολιτικούς.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Χριστόφιας λέγοντας ''ελπίζουμε ότι η ένταξή μας στην ΕΕ και η επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ενωσης να λειτουργήσουν ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού''.

    ''Αυτή την πίστη δεν την εγκαταλείπουμε και προσπαθούμε να γίνει πραγματικότητα'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Γουέστον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την ''πολύτιμη'' ανταλλαγή απόψεων συμπεριλαμβανομένων και των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα.

    Γιώργος Ιακώβου - Τόμας Γουέστον ---------------------------- Το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ήγειρε ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, κατά την πρωινή χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απαντώντας σε ερωτήσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΞ με τον κ. Γουέστον.

    ''Οι θέσεις μας για το θέμα των παρατηρητών είναι γνωστές και συμφωνούμε ότι διαφωνούμε'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι από αυτά που του είπε ο κ. Γουέστον βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν έχουν έρθει ακόμα παρατηρητές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Γουέστον για τις πολλές επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Αγκυρα πρόσφατα και αποκόμισαν δικές τους εντυπώσεις από τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες και τη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής πάνω στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν ο Αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε να έχει αποκομίσει κάτι διαφορετικό από την Αγκυρα, ο ΥΠΕΞ είπε ''δεν νομίζω να έχει διαφορετικές εντυπώσεις, αλλά οι δικές του επαφές του δίδουν μια δυνατότητα να δίνει κάπως διαφορετικές ερμηνείες από αυτές που μας έχουν δώσει άλλοι''.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Γουέστον ζήτησε κάτι από την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Γουέστον είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που του έχουν εκφραστεί.

    Ο κ. Γουέστον δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου.

    Εκπρόσωπος - Γουέστον - Κυπριακό ---------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαιρέτισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως εκδηλώνεται και μέσα από τη νέα περιοδεία Γουέστον, επισημαίνοντας παράλληλα τις ''εχθρικές δηλώσεις του κατοχικού καθεστώτος έναντι της αμερικανικής πολιτικής''.

    Οπως ανέφερε χθες ο Εκπρόσωπος, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον είχε μια ''καλή'' και ''ενημερωτικής φύσης'' συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συναντήσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον κ. Γουέστον, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η αμερικανική πλευρά ''διατηρεί μια αισιοδοξία όσον αφορά αλλαγή στάσης εκ μέρους της Αγκυρας, σημείωσε όμως τις δικές μας θέσεις για τη συνεχή αδιαλλαξία του Ντενκτάς και τη στήριξή του από την Αγκυρα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο κ. Γουέστον ''διαπνέεται από μια αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν να υπάρξει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, πράγμα το οποίο όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα''.

    Ερωτηθείς αν η αισιοδοξία Γουέστον αφορά τη μετά Δεκεμβρίου περίοδο, είπε πως ''είναι πιθανόν'', προσθέτοντας πως και οι δηλώσεις προχθές του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον υποδεικνύουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ''Δεν ζητήθηκε τίποτε από τη δική μας πλευρά, σίγουρα όχι κωδικοποίηση των θέσεων μας σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν'', είπε ο Εκπρόσωπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είναι πλήρως ικανοποιημένος από τη νέα του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Επανέλαβε δε ότι ο κ. Γουέστον ''συμφωνεί και με τη δική μας θέση για επιδίωξη λύσης πριν την 1η Μαϊου 2004'', ενώ επεσήμανε ότι η επιβεβαίωση της θετικής στάσης της ε/κ πλευράς σημειώθηκε προχθές και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν.

    Αναφερόμενος στο θέμα της καθόδου ξένων παρατηρητών για τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι το θέμα των εποίκων είναι βασικό πρόβλημα όσον αφορά την ''ψηφοφορία'' και οι όποιοι παρατηρητές ''διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να εξακριβώσουν και να διακριβώσουν την ύπαρξη εποίκων στους εκλογικούς καταλόγους''.

    ''Υπάρχει η παραδοχή των κατοχικών αρχών ότι από το 1974 μέχρι σήμερα δόθηκε δικαίωμα ψήφου σε 53.904 εποίκους οι οποίοι βρίσκονται στους καταλόγους'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση και τουλάχιστον μια περίπτωση πλαστογραφίας ταυτοτήτων''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει σκοπιμότητα για τη νέα περιοδεία Γουέστον, είπε ότι ''το κατά πόσο έπρεπε ή όχι να γίνει αυτό το ταξίδι δεν είναι θέμα δικό μας είναι θέμα του κ. Γουέστον και του αμερικανικού ΥΠΕΞ''.

    ''Είναι φανερό πως οι προσπάθειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζονται, αυτό το ενδιαφέρον χαιρετίζεται, δεν είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσει το ίδιο καλωσόρισμα από τον κ. Ντενκτάς όταν θα μεταβεί στα κατεχόμενα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται η κυβέρνηση την εκτίμηση ότι ενδεχομένως το ταξίδι Γουέστον να αποσκοπεί στο να στείλει κάποια ενισχυτικά μηνύματα στην τ/κ ''αντιπολίτευση'', ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''σίγουρα δεν φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτος από τον κ. Ντενκτάς και οι δηλώσεις του είναι καθαρά εχθρικές εναντίον της αμερικανικής πολιτικής''.

    Γουέστον - Κατεχόμενα ----------------- O Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον πραγματοποιεί σήμερα στα κατεχόμενα συναντήσεις με το λεγόμενο υφυπουργό παρά τω προέδρω του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκούν και με αρχηγούς ή εκπροσώπους τ/κ κομμάτων.

    Στις 5 το απόγευμα θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Κέντρο Φούλμπραιτ, στη Λευκωσία. Από την Κύπρο αναχωρεί αύριο το πρωί.

    Λονδίνο - ΜακΣέιν - Κυπριακό ------------------------ Την παρατήρηση ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τηρεί θετική στάση έναντι του σχεδίου επίλυσης Ανάν, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιτίθεται ακόμη και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έκανε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν.

    Απαντώντας σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Harold Best στη Βουλή για το πώς η βρετανική πλευρά εκτιμά την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. ΜακΣέιν είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί σε αυτή τη φάση, ενώ οι νεώτερες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αντιτίθεται όχι μόνο στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως ''η τουρκική πλευρά θα βρει μια διέξοδο από αυτή την απορριπτική στάση έγκαιρα, ώστε να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι και η ίδια η Τουρκία να δρέψουν τα ωφελήματα''.

    Ο κ. ΜακΣέιν τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης πριν από την 1η Μαϊου του 2004, που θα καταστήσει δυνατή την ένταξη της Κύπρου ως επανενωμένης νήσου, είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι σαφές ότι η πλειοψηφία του κόσμου τόσο στην ελληνική κοινότητα, όσο και στην τουρκική, αναμένει από τους ηγέτες τους να το καταφέρουν αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό'', είπε, ''είναι τα δύο μέρη να εμπλακούν στις λεπτομερείς προτάσεις για διευθέτηση, οι οποίες υποβλήθηκαν από το ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Εξέφρασε την άποψη πως ''το σχέδιο Ανάν είναι ισοζυγισμένα εφαρμόσιμο και συμβατό προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. ΜακΣέιν επανέλαβε την πρόταση της για ένταξη μιας επανενωμένης νήσου και την ετοιμότητά της να ενσωματώσει τους όρους της διευθέτησης που θα συμφωνηθούν μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.

    Μπαρνιέ - Ομιλία - ΚΕΒΕ ----------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι η ένταξη μια ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα ωφελήσει ολόκληρο το νησί και θα δώσει τη δυνατότητα για παραχώρηση κονδυλίων στο πλαίσιο της πολιτικής της για συνοχή.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μπαρνιέ, μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε ότι η Κύπρος δεν έχει φθάσει στο τέρμα αλλά είναι μόνο στην αρχή με την ένταξή της. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι με την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου, η χώρα δεν θα χάσει την ταυτότητά της αλλά θα μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τον πολιτισμό της.

    Ο Γάλλος Επίτροπος εξήρε το ρόλο των επιχειρηματιών της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ηγήθηκαν της ενταξιακής πορείας και πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της ΕΕ.

    Με την ένταξη δέκα επιπλέον χωρών, είπε, το έδαφος της ΕΕ θα μεγαλώσει κατά ένα τρίτο ενώ ο πλούτος της Ενωσης κατά 5%.

    Η διεύρυνση της ΕΕ, είπε, θα φέρει νέο αίμα και πολιτισμούς στην ΕΕ, αλλά επίσης εμπερικλείει κινδύνους όπως μεγαλύτερα κόστα. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα υπερέχουν των κινδύνων, πρόσθεσε.

    Είπε ότι μια από τις προκλήσεις της ΕΕ είναι οι πληθυσμιακές τάσεις, σημειώνοντας ότι σε 25 χρόνια η ΕΕ θα έχει 40 εκ. πληθυσμό λιγότερο ενώ η άλλη πλευρά της Μεσογείου 140 επιπλέον.

    Ο κ. Μπαρνιέ εξήρε το ρόλο της Κύπρου, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και έχει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ΕΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι το βιοτικό επίπεδο στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ υψηλότερο αλλά με την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου, σε τρία χρόνια η ΕΕ θα μπορέσει να παραχωρήσει 100 εκ. ευρώ για βελτίωση της ζωής των Κυπρίων.

    Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν μια αποδεκτή λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα ταμεία συνοχής.

    Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος ΕΕ - Κονδύλια ------------------------------- Συνολικά 101 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ την τριετία 2004 - 2006 στον κυπριακό λαό στο πλαίσιο της πολιτικής της για συνοχή ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, ενώ επιπρόσθετο ποσό ύψους 207 εκ. ευρώ θα δοθεί για τις βόρειες περιοχές της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ανακοίνωσε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Μπαρνιέ είπε πως χθες βράδυ θα είχε ανεπίσημη συνάντηση με ανώτερα στελέχη τ/κ κομμάτων, καθώς και με δύο ''δημάρχους'' για να συζητήσει μαζί τους την επίδραση που θα έχει η λύση του Κυπριακού στις πολιτικές της ΕΕ, ενώ θα αναφερθεί και στα ταμεία της πολιτικής συνοχής σε περίπτωση λύσης. Οπως ανέφερε, δεν θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μπαρνιέ, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού ''πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική'', είπε ότι σκοπός της ήταν να διασφαλιστεί ότι οι εναπομείναντες μήνες πριν από την ένταξη στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    ''Για την περίοδο 2004 - 2006 θα δαπανηθεί για τον κυπριακό λαό ένα ποσό της τάξης των 101 εκ. ευρώ για να κάνει τη ζωή εδώ στην Κύπρο καλύτερη'', είπε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως η πολιτική συνοχής της ΕΕ δεν περιλαμβάνει οδηγίες ή κανονισμούς αλλά προσπαθεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

    Ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε παράλληλα την ευχή όπως εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και επεσήμανε πως με τη λύση θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την πολιτική συνοχής της ΕΕ, αφού τότε ένα επιπρόσθετο ποσό ύψους 207 εκ. ευρώ θα διατεθεί για το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Καταλήγοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε τη δουλειά που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα από πλευράς Κύπρου, λέγοντας πως η ομάδα του κ. Κυπριανού κάνει εξαιρετική δουλειά.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε, από την πλευρά του, πως η Κύπρος βρίσκεται στα τελικά στάδια προτού τεθούν σε εφαρμογή οι μηχανισμοί αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων, προσθέτοντας πως οι συνεχείς επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ''Συζητήσαμε την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα καθώς και τα επόμενα βήματα. Ηταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη. Βασικό είναι όπως το συντομότερο δυνατό είναι όλα έτοιμα για να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα ταμεία και κονδύλια που είναι διαθέσιμα για την Κυπριακή Δημοκρατία'', σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Αποναρκοθέτηση - Συνάντηση αντιπροσωπειών ------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία συνάντηση αντιπροσωπειών της κυπριακής Κυβέρνησης και της UNFICYP υπό το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσο Τζιωνή και τον Ανώτερο Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Wlodek Cibor στην οποία συζητήθηκε το θέμα της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη συνάντηση η κυπριακή πλευρά επαναβεβαίωσε τη θέληση και αποφασιστικότητά της για αποναρκοθέτηση στη νεκρή ζώνη, ανεξαρτήτως της στάσης που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Επίσης, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει δυνατή η έναρξη αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία καταστροφής ναρκών κατά προσωπικού, τις οποίες διαθέτει η Εθνική Φρουρά σύμφωνα με τη Συνθήκη της Οτάβας.

    Οι δυο αντιπροσωπίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο της συνεργασίας τους στο θέμα της αποναρκοθέτησης. Συμφωνήθηκαν επίσης τα επόμενα πρακτικά βήματα, ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της παρασκευαστικής εργασίας και η έναρξη της αποναρκοθέτησης το ταχύτερο δυνατό.

    Από κυπριακής πλευράς παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας και εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς σε θέματα ναρκοπεδίων.

    Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών παρευρέθηκαν επίσης ο Υπεύθυνος Αστικών Υποθέσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο Τεχνικός Σύμβουλος Συντονιστής της Ειρηνευτικής Δύναμης για θέματα αποναρκοθέτησης, ο οποίος αφίχθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αποναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών (UNMAS), καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Υπουργός Αμυνας - FIR Λευκωσίας - Παράβαση ------------------------------ Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι πριν από τρεις μέρες σημειώθηκε παράβαση του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ανέφερε εξάλλου πως δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την άσκηση ΤΑΥΡΟΣ που είχαν προγραμματίσει οι κατοχικές δυνάμεις, οι μικρού επιπέδου ασκήσεις που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα.

    Τόνισε ακόμη πως η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει την υλοποίηση των σχεδιασμών της σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις μικρού βεληνεκούς.

    Όσον αφορά στην παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου στα κατεχόμενα, ο κ. Μαυρονικόλας σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες δεν συνάδουν με την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

    Υπουργός Αμυνας - Συνέδριο - Λήξη εργασιών ---------------------------------- Τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου της Ομάδας που εξετάζει της ελλείψεις σε θέματα στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών της οποίας ηγείται η Ελλάδα, κήρυξε χθες ο Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στο Συνέδριο, το οποίο διήρκησε δύο μέρες, και που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού κάλυψης στρατιωτικών ελλείψεων του ευρωπαϊκού στρατιωτικού δυναμικού (ECAP Project Groups), πήραν μέρος 21 εκπρόσωποι από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το στρατιωτικό επιτελείο της Ένωσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρονικόλας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά διεξάγεται στην Κύπρο συνέδριο, το οποίο έχει σχέση με τον Ευρωστρατό, κάτι που θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για τη χώρα μας καθώς, όπως τόνισε, αντανακλά την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωστρατό.

    Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία ------------------------------------- Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανεχθεί τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο γιατί αυτό θα σημαίνει άρνηση των ίδιων των αρχών της, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας Andre Dulait, σε συνάντησή του με κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

    Η αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης (Αν. Πρόεδρος), Τάκης Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της.

    Κατά τη συνάντηση με τον κ. Dulait, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Γάλλο αξιωματούχο για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι το κλειδί για λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε επίσης την ειλικρινή επιθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ει δυνατόν πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η όποια λύση, για να είναι δίκαιη και βιώσιμη, θα πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά όσον αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, μεταξύ της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών και να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση συνθηκών ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες.

    Χαρακτηρίζοντας τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου θεμελιώδους σημασίας για τη ''νέα Ευρώπη'' , ο κ. Dulait εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα επιδράσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού και ευχήθηκε την ταχεία επανένωση της Κύπρου.

    Το απόγευμα η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση Pascal Terrasse και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Michel Voisin (Αντιπρόεδρος), Rene Rouquet και Patrice Martin-Lalande.

    Μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία, ως την κατ εξοχήν υπεύθυνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, καθότι από την Τουρκία εξαρτάται η άρση του παρόντος αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, μετά την επιτυχή πορεία εναρμόνισης της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο, η Κύπρος θα διατηρήσει τις ίδιες υψηλές επιδόσεις και όσον αφορά στην εφαρμογή του.

    Συγχαίροντας την Κύπρο για την επιτυχή έκβαση της ενταξιακής της πορείας, ο κ. Terrasse επαναβεβαίωσε το ειλικρινές ενδιαφέρον της Γαλλίας σε σχέση με την Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι Κύπριοι βουλευτές απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, αναλύοντας τις βασικότερες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις όσον αφορά στην ανάγκη μιας νέας ώθησης του Ευρω-μεσογειακού διαλόγου, ως πυλώνα για την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Ευρω-Μεσογειακών Εταίρων προς εκπλήρωση των στόχων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία παρακολούθησε, τέλος, μέρος των συνεδριών της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, κατά τις οποίες οι Πρόεδροι των δύο Σωμάτων Jean-Louis Debre και Christian Poncelet χαιρέτισαν την παρουσία των Κυπρίων βουλευτών.

    Ιταλία - ΕΕ - Αναστασιάδης - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών ------------------------------- Η Κύπρος, ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένων των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση στη Ρώμη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Σε ομιλία του στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας, για το θέμα της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και της Διεύρυνσης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε διεθνή προβλήματα που υποσκάπτουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, για την επίλυση των οποίων η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

    ''Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''δεν αποτελούν τα μόνα προβλήματα που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, αφού υπάρχουν και άλλα μακροχρόνια προβλήματα που διατηρούνται κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εμπεριέχουν παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Τα προβλήματα αυτά, ανέφερε, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, πρέπει να επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου χωρίς τη χρησιμοποίηση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Μάουρερ ------------------------ Ιδιαίτερα θετική θα είναι η έκθεση για την πρόοδο της Κύπρου στην υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, που θα υιοθετηθεί και θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα υιοθετηθούν ανάλογες εκθέσεις για όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου με τον επικεφαλής της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάουρερ χαιρέτισε την αποτελεσματικότητα της Κύπρου τον τελευταίο καιρό στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που υπήρχαν, αφού τα περισσότερα από τα προβλήματα είτε δεν υφίστανται πλέον είτε βρίσκονται σε διαδικασία οριστικής διευθέτησης.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου υποσχέθηκε ότι θα καταβληθούν άμεσα σημαντικές προσπάθειες διότι, όπως είπε, η Κύπρος έχει πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να είναι έτοιμη πριν την 1η Μαϊου 2004. Ο Συντονιστής Εναρμόνισης θα ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ όπως είπε, υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν στην Κύπρο και μπορούν να στηρίξουν το Ταμείο Πληρωμών.

    Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μάουρερ συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής Τουρκοκύπριων φοιτητών στο κοινοτικό πρόγραμμα Σωκράτης.

    Ο κ. Μάουρερ πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο στις 11 Νοεμβρίου για να συζητήσει το θέμα της βοήθειας που θα δώσει η ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην προσπάθεια προσαρμογής στο κεκτημένο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου με την ευκαιρία αυτή θα γίνει και μια γενική ανακεφαλαίωση της πορείας προόδου της Κύπρου.

    To Συντονιστή Εναρμόνισης συνόδευαν ο ανώτερος λειτουργός προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Βελγική Γερουσία ------------------------------- Συναντήσεις στη Βελγική Γερουσία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αν-Μαρί Λιζέν και τον εισηγητή της Γερουσίας για το Κυπριακό Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους Βέλγους Γερουσιαστές. Στη συνάντηση με τον κ. Ρουλάνς ντι Βιβιέ συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας έκθεσης που θα υποβάλει στη Γερουσία, να πραγματοποιηθεί μια ακρόαση στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην ακρόαση αυτή θα λάβουν μέρος εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Συντονιστής Εναρμόνισης, Κύπριοι επιχειρηματίες και δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο εισηγητής της Γερουσίας θα επισκεφθεί και την Κύπρο, όπου θέλει να συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής «αντιπολίτευσης», ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που θα παρουσιάσει στην έκθεσή του.

    Οπως διευκρινίσθηκε η έκθεση δεν έχει καμία σχέση με την επικύρωση της διεύρυνσης της ΕΕ από τη Βελγική Γερουσία, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, αλλά αποτελεί μια συνδρομή της Γερουσίας προς τη Βελγική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το Κυπριακό ο κ. Ρουλάνς ντι Βιβιέ θεωρεί ότι το «κλειδί» δεν βρίσκεται στη Λευκωσία αλλά στην Αγκυρα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Φινλανδίας - Διαπιστευτήρια ----------------------------- Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθίσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Φινλανδίας με έδρα το Τελ Αβίβ, Kari Johannes Veijalainen.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η άλλη πλευρά θα δείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση και θα εκμεταλλευθεί αυτή την εξέλιξη''.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Veijalainen εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ''θα αξιοποιηθεί και ότι το κυπριακό πρόβλημα τελικά θα επιλυθεί στη βάση του σχεδίου που έχει υποβληθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση'', έτσι ώστε, η Κύπρος να μπορεί να ενταχθεί επανενωμένη τον ερχόμενο Μάιο στην ΕΕ.

    Ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της κυβέρνησή της χώρας του να στείλει Πρεσβευτή με έδρα την Κύπρο αμέσως μετά την ένταξή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Δανίας - Διαπιστευτήρια ------------------------- Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει μια ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά ''θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και θα προσεγγίσει θετικά το Σχέδιο που έχει υποβληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δανίας Poul Skytte Christoffersen, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά ''εξακολουθεί να επιδεικνύει θετική στάση στο Σχέδιο Ανάν και παραμένει δεσμευμένη να εμπλακεί σε συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου, με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η δίκαιη έκβαση του αγώνα για επανένωση της Κύπρου εξαρτάται πολύ από την ενεργό υποστήριξη όλων των φιλικών προς την Κύπρο χωρών, ιδιαίτερα σ αυτό το αποφασιστικό σημείο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Δανία, όπως και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ''μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή''.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Christoffersen είπε ότι ''είναι έντονη η επιθυμία της ΕΕ καθώς και άλλων διεθνών εταίρων όπως μια λύση του Κυπριακού εξευρεθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν και όπως εξευρεθεί το συντομότερο'', προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως μιλά ''εκ μέρους ολόκληρης της ΕΕ ''όταν σας δίνω την πλήρη υποστήριξή μας για την επίτευξη μιας συμφωνίας πιθανόν πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο''.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση της Δανίας και η διεθνής κοινότητα έχει παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    «Εχουμε ενθαρρυνθεί που πληροφορηθήκαμε για την προσωπική σας συνεχή δέσμευση αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησής σας έναντι του Σχεδίου Ανάν ως βάσης για επανέναρξη των συνομιλιών'', είπε ο Δανός Πρεσβευτής.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια -------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις Κύπρου Γαλλίας θα ενδυναμωθούν με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο, Hadelin de La Tour-Du-Pin.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. de La Tour-Du-Pin είπε ότι οι δυο χώρες «είναι περήφανες για τους παλαιούς τους πολιτισμούς, σχετίζονται δια μέσου μιας μακράς και πλούσιας ιστορίας και ανήκουν στους ίδιους ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς κόσμους».

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό ανέφερε πως ''η Γαλλία, όπως και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επιθυμεί μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης και διακαώς ελπίζει ότι το 2004 θα φέρει πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου στη βάση του σχεδίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών''

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργάζονται στενά και φιλικά ως εταίροι στη διευρυμένη οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών» και σημείωσε ότι προσβλέπει στον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας.

    Τόνισε ότι η «ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανένωση της νήσου και για ένα λαμπρότερο μέλλον τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας».

    «Παρά την αισιόδοξη αυτή προοπτική έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και αναφέρθηκε στην «αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς όσον αφορά το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Επανέλαβε ότι «σταθερός όμως και αμετάβλητος στόχος μας είναι να εορτάσουμε την 1η Μαΐου 2004 την επίσημη ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, ώστε τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να μοιραστούν εξίσου τα οφέλη και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την ένταξή μας».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπατος Αρμοστής Νέας Ζηλανδίας - Διαπιστευτήρια ------------------------------------ Η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε η νέα Υπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Julie Clare MacKenzie, η οποία επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. MacKenzie ανέφερε ότι η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος έχουν μια σημαντική κοινή κληρονομιά γιατί είναι «και οι δύο χώρες ενεργά και για πολλά χρόνια μέλη της Κοινοπολιτείας».

    Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία μοιράζονται κοινά ιδανικά και αξίες όπως επίσης και την ανάγκη της προώθησης ειρηνικών λύσεων σε διεθνή προβλήματα, μέσω του διαλόγου, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Και οι δύο μας χώρες είναι αφοσιωμένες στη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου», είπε.

    Ζακχαίος - Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία - Ατυπη Συνάντηση ----------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος αναχώρησε χθες για την Τεργέστη της Ιταλίας όπου θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Υπευθύνων για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2003.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Συνάντηση συγκαλεί η Ιταλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ΄ αυτή θα συζητηθούν θέματα όπως η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η αποτελεσματικότερη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης καθώς και η διεθνής ατζέντα για την ανάπτυξη, όπως διαμορφώνεται μετά την 5η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κανκούν του Μεξικού στις 10-14 Σεπτεμβρίου 2003.

    Μπαρνιέ - Υπουργός Εσωτερικών - Λουτρά της Ομεριέ - Εγκαίνια ----------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ τέλεσε χθες το απόγευμα τα εγκαίνια του έργου αναστήλωσης των Λουτρών της Ομεριέ, στην παλιά Λευκωσία, το οποίο χαρακτήρισε ένα ''σημαντικό και συμβολικό βήμα'' για όλους τους κατοίκους της Λευκωσίας, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και υλοποιήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Εργα (UNOPS), ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε την άποψη ότι ''μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον για μια πολιτική συμφωνία'' στο Κυπριακό, η οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί.

    Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ευχαρίστησε την UNDP, την UNOPS, το Δήμο Λευκωσίας, την ΕΕ και όλους όσους συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση των Λουτρών, οι οποίοι, όπως είπε, ''σήμερα μας παραδίδουν πίσω ένα κομμάτι από το παρελθόν μας που παραλίγο να χάσουμε''.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι τα Λουτρά της Ομεριέ ήταν ''σημείο επικοινωνίας και συναναστροφής Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι με τα εγκαίνια των Λουτρών συνεχίζεται μια παράδοση που ξεκίνησε τα τελευταία 30 χρόνια στη Λευκωσία ''να αποκαταστήσουμε το ιστορικό μας κέντρο αδιακρίτως εάν βρίσκεται από τη μια ή από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής'', γιατί η Λευκωσία ανήκει σε όλους Τ/Κ και Ε/Κ.

    Τ/κ Τύπος - ''Ιθαγένεια'' ------------------ Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' αφιέρωσε χθες την πρώτη της σελίδα στο θέμα της παραχώρησης της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους και γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Μεχμέτ Αλπαϊράκ δήλωσε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα η ''ιθαγένεια'' παραχωρήθηκε σε 53.904 άτομα.

    Πρόσθεσε ότι μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα ''ιθαγένεια'' έλαβαν 574 άτομα εκ των οποίων οι 231 παραχωρήθηκαν με απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου''.

    Βάσος Λυσσαρίδης - Λονδίνο - Συνέδριο ---------------------- Αναχωρεί χθες το απόγευμα για το Λονδίνο ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης για να συμμετάσχει στο συνέδριο ''Η Νότιος Αφρική το 2004... Η προσεχής δεκαετία''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, στο συνέδριο θα μετάσχουν 900 περίπου διεθνείς προσωπικότητες που έλαβαν μέρος στον αντιρατσιστικό αγώνα, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι της Νοτίου Αφρικής στην Ευρώπη.

    Νέα Υόρκη - Εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων --------------------------------- Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων, η οποία περιλαμβάνει 85 κυπριακές αρχαιότητες και τιτλοφορείται «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3,200 Χρόνια Ελληνικού Πολιτισμού». Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Έφορος της έκθεσης Σοφοκλής Χατζησάββας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης Στέλιος Παπαδημητρίου.

    Μιλώντας στη διάρκεια τελετής των εγκαινίων ο κ. Πασιαρδής μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τη βαθιά εκτίμηση και τα θερμά συγχαρητήρια προς το Ίδρυμα Ωνάσης και τον Πρόεδρο του κ. Παπαδημητρίου όπως και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ωνάσειου Κέντρου Νέας Υόρκης Πρέσβη Λουκά Τσίλα, για την πρωτοβουλία της οργάνωσης της έκθεσης.

    Αναφερόμενος στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Τούρκους κατακτητές τόνισε ότι «η ιστορία καμία παραποίηση δεν επιτρέπει» και υπογράμμισε ότι τόσο τα έργα της έκθεσης όσο και όλα τα άλλα που βρίσκονται στην Κύπρο ή αυτά που έχουν καταστραφεί ή κινδυνεύουν να καταστραφούν από τον τούρκικο στρατό κατοχής ανήκουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, σε κάθε χώρα και σε όλους τους λαούς και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

    Νίκη Λαδάκη Φιλίππου - Αθήνα - Θάνατος ---------------------- Απεβίωσε χθες στο σπίτι όπου διέμενε στην Αθήνα η Κύπρια λογοτέχνης Νίκη Λαδάκη Φιλίππου σε ηλικία 66 ετών.

    Η Νίκη Λαδάκη Φιλίππου γεννήθηκε το 1937 στη Λευκωσία. Σπούδασε εμπορικές επιστήμες στο Λονδίνο και Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα.

    Εχει εκδώσει 14 βιβλία ποίησης και τέσσερα δοκιμίων. Εχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο Ποίησης της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου το οποίο αθλοθέτησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο.

    Υπηρέτησε για χρόνια ως Μορφωτική Λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει λάβει μέρος σε πολλά λογοτεχνικά και πολιτιστικά συμπόσια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Πρώην ΓΔ Κυπριακών Αερογραμμών - Κηδεία --------------------------------------- Τελέσθηκε χθες στο Λονδίνο η κηδεία του Ανδρέα Δημητρίου, πρώην Γενικού Διευθυντή των Κυπριακών Αερογραμμών και στη συνέχεια Γενικού Διευθυντή τη αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'', που πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 66 χρόνων.

    Της νεκρώσιμης ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος. Με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο, στα παιδιά και σε όλη την οικογένεια του εκλιπόντος.

    Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο αδελφός του εκλιπόντος Γιώργος Δημητρίου, ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών Χρίστος Κυριακίδης, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ''Ηλιος'' Δημήτρης Πανταζής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μορφιτών Αγγλίας Νίκος Κοτζιαμάνης.

    Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο του New Southgate.

    Χρηματιστήριο - Επιστροφή στις πτώσεις -------------------------- Στις πτώσεις επέστρεψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από μια ημέρα ανοδικής αντίδρασης, με τον Γενικό Δείκτη να καταδεικνύει αδυναμία να διατηρήσει τα κεκτημένα της προχθεσινής συνάντησης. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 86,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, ύστερα από την πάροδο αρκετών ημερών, ανήλθε στις 845 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στη διακίνηση σημαντικού αριθμού μεγάλων πακέτων μετοχών της εταιρείας Interfund Investments, η οποία συγκέντρωσε το 58,3% του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) Ιταλική Προεδρία - Τουρκία - Κατεχόμενα

    Η ιταλική προεδρία θεωρεί ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία, αντίθετη με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν και επιβλαβή για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τη "συμφωνία-πλαίσιο" Τουρκίας - ψευδοκράτους για «τελωνειακή ένωση» και αναμένει από την Αγκυρα να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε να μην την κυρώσει ούτε να την εφαρμόσει.

    Τη σαφέστατη αυτή απάντηση έδωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Προεδρεύων της ΕΕ, Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σε σχετική γραπτή ερώτηση του Ελλήνα Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    [07] (Κ) ΜακΣέιμ - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιμ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει κατά τις επόμενες ημέρες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [08] (K) Ευρωπαίος Επίτροπος - Δηλώσεις

    Το μήνυμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στην ευρύτερες προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ και όχι πάνω σε μια καθαρά τοπική βάση αλλά πώς η ΕΕ υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τις επαφές του στο νησί και κυρίως κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, στη διάρκεια πρωινής συνάντησής του με Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους καθώς και με ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινού δείπνου που είχε στην κατεχόμενη Κερύνεια με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του Κόμματος Λύση και ΕΕ, καθώς και με δυο ''δημάρχους'' άκουσε ορισμένες πολύ έντονες απόψεις κατά του σχεδίου Ανάν.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 28η Οκτωβρίου - Παρέλαση

    Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα γιορτασθεί και φέτος με κάθε λαμπρότητα, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Επίτροπος Μπαρνιέ

    [11] (Κ) Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου - Κηδεία δημοσία δαπάνη

    Η κυβέρνηση, ως αναγνώριση της προσφοράς της Νίκης Λαδάκη-Φιλίππου στα κυπριακά και ελληνικά γράμματα, αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη της κηδείας της, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Διεθνείς Δραστηριότητες

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7065            1,7167
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0102            2,0222
    Λίρα Αγγλίας                     1,1851            1,1922
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,9912        221,7511
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8712          2,8939
    Δολάριο Καναδά                     2,6202          2,6411
    Κορώνα Δανίας                     12,6669         12,7682
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0533         14,1657
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4259         15,5493
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6373          2,6583
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,14 (-0,59)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    437.757
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    269.624    344,87  (-0,85)
    FTSE Med 100 **                             5.502,56  (-1,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    190.758     98,34  (-0,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.429     73,83  (-0,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.011     16,43  (-0,54)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.945     58,23  (-0,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.353     74,08  (-0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.913     21,51  (-0,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     52.450     72,77  (-1,19)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.316      3,65  (-0,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.507     12,71  (-1,32)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,35  (-0,88)
    Ξενοδοχεία                    £      3.764     42,96  (-0,12)
    Αλλες Εταιρείες               £     51.091     79,22  (-0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Ελαφρώς πάνω από το σημείο των 86 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων απωλειών που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι άνοιξε θετικά, κατέγραψε τελικά μικρή πτώση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 86,14 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη

    [17] (Κ) ''Εβδομάδα COMENIUS 2003'' - Κυπριακή συμμετοχή

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της ''Εβδομάδας COMENIUS 2003'' η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου με θέμα ''COMENIUS και η Ευρωπαϊκή Διάσταση στη Σχολική Εκπαίδευση'', κατόπιν απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Εσθονικού Κοινοβουλίου - Επίσκεψη - Κύπρος

    Η Πρόεδρος του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ene Ergma, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

     Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον εκτιμά ότι δεν αναμένεται καμία κινητικότητα στο Κυπριακό πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    [20] (Κ) Ακρωτήρι - Βάσεις - Κεραία - Ολοκλήρωση κατασκευής

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Professor Van Coufoudakis Appointed President of AHI Cyprus Chapter

    WASHINGTON DC -- The American Hellenic Institute (AHI) is pleased to announce the appointment of long-time member, supporter, and AHI Advisory Board member, Professor Van Coufoudakis, as president of the AHI Cyprus chapter. AHI founder, Eugene T. Rossides, said, ''AHI is very honored to have Professor Coufoudakis lead our chapter in Cyprus. Professor Coufoudakis has been associated with the AHI almost from the beginning and is by far one of the leading authorities on the Cyprus question. His outstanding leadership skills throughout his career, and his deep commitment to the Hellenic community both in the U.S. and abroad uniquely qualify him for this new endeavor.''

    Professor Coufoudakis was recently appointed as Rector at Intercollege in Cyprus. He also serves as Dean Emeritus of the School of Arts and Sciences, Indiana University-Purdue University in Fort Wayne, Indiana. He received his Ph.D. in Political Science, and MPA from the University of Michigan, and B.A. from the American University of Beirut. He has written extensively on post-World War II U.S. foreign policy, and the politics, foreign and defense policies of Greece, Turkey and Cyprus. His work has appeared in books and professional journals in the U.S., England, Belgium, Italy, Greece and Cyprus.

    Professor Coufoudakis has edited three volumes of the Cyprus Yearbook (1993-95) Cyprus Research Center, KYKEM. Other books include, Superpower Strategy in the Eastern Mediterranean: Adaptation Strategies in the Foreign Policies of Greece, Turkey and Saudi Arabia (1989), published by the Foundation for Mediterranean Studies in Athens, and Greece and the New Balkans: Challenges and Opportunities, (1999) Pella Publishing Co., with Professors Harry Psomiades and A. Gerolymatos and The United States and Cyprus: Double Standards and the Rule of Law (2002) American Hellenic Institute Foundations; with Eugene T. Rossides.

    Professor Coufoudakis is also the founder and chair of the Foundation for Hellenic Studies which is affiliated with The American Hellenic Institute Foundation.

    His outstanding reputation and affiliations in Cyprus make him the ideal choice in the Chapters efforts to increase membership, activities and involvement.

    [22] (Κ) Τόμας Γουέστον - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    Την πεποίθησή του ότι παρατηρητές από ευρωπαϊκές μη-κυβερνητικές οργανώσεις θα εποπτεύσουν τις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο. Αύριο αναχωρεί για το Δουβλίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν κάποιοι παρατηρητές από ΜΚΟ που θα μελετήσουν και θα εξετάσουν τις εκλογές στο βορρά'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουέστον, ο οποίος δεν ανέφερε ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα είναι αυτοί.

    Απεκάλυψε ωστόσο ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

    Αναφερόμενος στις επαφές του που είχε στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Γουέστον είπε ότι το κοινό σημείο των τριών πλευρών είναι ότι ''υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και επιθυμία για να επίτευξη λύσης''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 October 2003 - 17:49:20 UTC