Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ευρωβουλή - Τ/Κ πολιτικοί - Πρόσκληση
  • [03] (Κ) Τόμας Γουέστον - Λευκωσία
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Κλωνοποίηση ανθρώπου
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Τ/κ Τύπος - ''Ιθαγένεια''
  • [09] (Κ) Λονδίνο - ΜακΣέιν - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τόμας Γουέστον
  • [11] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Τόμας Γουέστον
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος ΕΕ - Κονδύλια
  • [13] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα - Επαφές
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Νίκη Λαδάκη Φιλίππου - Αθήνα - Θάνατος
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Λονδίνο - Συνέδριο
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στις πτώσεις
  • [21] (Κ) Ιταλία - ΕΕ - Αναστασιάδης - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών
  • [22] (Κ) Ζακχαίος - Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία - Ατυπη Συνάντηση
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια
  • [24] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Μάουρερ
  • [25] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βελγική Γερουσία
  • [26] (Κ) Υπουργός Αμυνας - FIR Λευκωσίας - Παράβαση
  • [27] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Συνέδριο - Λήξη εργασιών
  • [28] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπατος Αρμοστής Νέας Ζηλανδίας - Διαπιστευτήρια
  • [29] (Κ) Μπαρνιέ - Υπουργός Εσωτερικών - Λουτρά της Ομεριέ - Εγκαίνια
  • [30] (Κ) Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Φινλανδίας - Διαπιστευτήρια
  • [32] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Συνάντηση αντιπροσωπειών
  • [33] (Κ) Αθήνα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [34] (Κ) Μπαρνιέ - Ομιλία - ΚΕΒΕ
  • [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Δανίας - Διαπιστευτήρια

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό

    Το μήνυμα που θα εξαχθεί από τις λεγόμενες εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Κύπρο όσο και για τους Τ/Κ και την ίδια την Τουρκία, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] (Κ) Ευρωβουλή - Τ/Κ πολιτικοί - Πρόσκληση

    Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να καλέσει στις Βρυξέλλες τον προσεχή μήνα τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής "αντιπολίτευσης".

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων που θα προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Αλί Ερέλ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριοσθεί αλλά τοποθοτείται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

    [03] (Κ) Τόμας Γουέστον - Λευκωσία

    Εφθασε ενωρίς σήμερα το πρωί στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ύστερα από επαφές στην Αγκυρα και την Αθήνα.

    Ο κ. Γουέστον θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Κλωνοποίηση ανθρώπου

    Την κατηγορηματική αντίθεση της Κύπρου στην αναπαραγωγή κλώνου του ανθρωπίνου είδους εξέφρασε μιλώντας στην Εκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα της κλωνοποίησης, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή, Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον στην Αθήνα που είχαν ως επίκεντρο το Κυπριακό, η άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθεί με τον κ. Γουέστον ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο, η ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα, η επικείμενη συνάντηση της Τρόικας της ΕΕ με αξιωματούχους της Τουρκίας με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών και η κατάθεση τροπολογίας από Ευρωβουλευτή για συμπερίληψη κονδυλίου στον προϋπολογισμό της ΕΕ για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ανοικτή σύγκρουση Ντενκτάς - ΗΠΑ'' γράφει πως είναι πλέον ανοικτή η σύγκρουση μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και των ΗΠΑ με αφορμή την παρέμβαση των ΗΠΑ στις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα υπέρ της ''αντιπολίτευσης''. Ο κ. Ντενκτάς αρνείται να συναντήσει τον Ειδικό Συντονιστή του ;αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον γιατί ο τελευταίος ''έχει παρεκτραπεί'', όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς. Αλλού γράφει πως η αρχή για ποινικές διώξεις σε σχέση με καταδολίευση επενδυτών του ΧΑΚ, έγινε χθες με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη "ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κομπίνα 100.000 στο ΓΕΕΦ'' γράφει ότι εκατό χιλιάδες λίρες οι οποίες προορίζονταν για την αγορά ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα της Εθνικής Φρουράς φαίνεται να κατέληξαν "στην τσέπη αξιωματικού" και σύμφωνα με την εφημερίδα, ''κάποιοι προσπαθούν να κουκουλώσουν την υπόθεση συμβουλεύοντας τον αξιωματικό να επιστρέψει τα χρήματα''. Αλλού γράφει ότι το νέο ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) δεσμεύτηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου όπως εντός δέκα ημερών καταθέσει τις απαντήσεις που ζητά η Βουλή αναφορικά με τις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για επιστημονική στήριξη των αθλητών υψηλών επιδόσεων.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Μικροσκόπιο για Βλίττη'' γράφει πως την παρέμβαση της πολιτείας προκαλεί η υπόθεση που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο ''Π'' σχετικά με αγορά και αξιοποίηση πολλών περίκλειστων παραλιακών τεμαχίων στην περιοχή Κάππαρης στο Παραλίμνι από εταιρείες "στις οποίες εμπλέκονται στενά συγγενικά πρόσωπα του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη". Αλλού γράφει ότι χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη χάρτα της οικονομικής πολιτικής μέχρι και το 2006, προκαλώντας κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θα πάνε φυλακή'' γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου σε δηλώσεις του χθες στην εφημερίδα αναφέρθηκε στην τελική κατάληξη που θα έχει η έρευνα για "ατασθαλίες" στους κόλπους της Εκκλησίας και τόνισε ότι ''αυτή θα προσγειώσει όλους και για δεκαετίες ίσως και για αιώνες, κανένας δεν θα τολμήσει να κάνει οτιδήποτε σε σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία''. Αλλού γράφει ότι η Τούρκοι δεν συνεχίζουν μόνο τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας, αλλά και την αεροναυτική άσκηση ''Ασίκ Ντενίζ'' η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου δυο μέρες δηλαδή μετά την επέτειο της ίδρυσης του νέου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τρόικα της ΕΕ στην Αγκυρα'' γράφει ότι συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αγκυρα και σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται και το Κυπριακό και δύο ζητήματα που θα προωθηθούν είναι η συμβολή των εμπλεκόμενων μερών για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και η προώθηση προγραμμάτων για τους Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι σχέδιο τροπολογίας για συμπερίληψη στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2004 ποσού 2,5 εκ. ευρώ με στόχο την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στην Κύπριο κατέθεσε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Jan Mulder.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Διαπλοκή εκατομμυρίων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Γραφείο της Γενικής Ελεγκτού διεξάγει έρευνα "για εμπλοκή της οικογένειας του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη σε αγοραπωλησίες και ανάπτυξη γης στο Παραλίμνι". Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------- Η πρόθεση της Τουρκίας είναι να λύσει το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ''πραγματικότητες''.

    Ερωτηθείς αν η χώρα του αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ο κ. Γκιουλ απάντησε καταφατικά, ενώ σε ερώτηση για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, περιορίστηκε απλώς να πει πως θα αποφασίσουν οι Τ/Κ.

    Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στο ΚΥΠΕ έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη χθες στην Αθήνα.

    ''Η πρόθεσή μας είναι να λύσουμε το (κυπριακό) πρόβλημα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες κατά ένα ρεαλιστικό τρόπο'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    Σε παρατήρηση ότι κατά τις δηλώσεις του στην Αθήνα δεν ανέφερε καθόλου το Κυπριακό, ο κ. Γκιουλ είπε ότι αντάλλαξε απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τη λύση του.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία δέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ο κ. Γκιουλ απάντησε καταφατικά. Ο κ. Γκιουλ απάντησε καταφατικά επίσης όταν ερωτήθηκε αν η χώρα του θα επιδιώξει αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση αν νομίζει πως οι λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα θα αποτελέσουν ένα αποφασιστικό βήμα για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Γκιουλ είπε πως ''οι Τ/Κ θα αποφασίσουν''.

    Σε παρατήρηση ότι ως εκ τούτου η Τουρκία δεν θα παρέμβει στις ''εκλογικές διαδικασίες'' στα κατεχόμενα, είπε: ''Ο λαός θα αποφασίσει''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκιουλ ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ παρά τις προσπάθειες του Ελληνα ομολόγου του, δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει θέματα που εμπλέκουν το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε πως το γεγονός αυτό ''αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο σωστός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας'' κατά την διάρκεια της επίσκεψης Γκιουλ.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εν αναμονή της επίσκεψης Γκιουλ είχε λεχθεί ότι θα ανακοινώνονταν μέτρα όπως η απόσυρση στρατευμάτων, κάτι που αποδεικνύεται ότι ''δεν ήταν βάσιμο''.

    ''Και μια δήλωση του κ. Γκιουλ - που φαίνεται ότι ανασκευάστηκε εκ των υστέρων - ότι το Κυπριακό θα λυθεί όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα είναι εντός της ΕΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος φαινόταν να συμβαδίζει με τις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ και ''φυσικά αποδεικνύει και πάλι τη στήριξη εκ μέρους της Αγκυρας προς το καθεστώς Ντενκτάς''.

    Τόμας Γουέστον - Λευκωσία ------------------------- Εφθασε ενωρίς σήμερα το πρωί στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ύστερα από επαφές στην Αγκυρα και την Αθήνα.

    Ο κ. Γουέστον θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Συνάντηση Ελληνα ΥΠΕΞ - Γουέστον - Κυπριακό ------------------------------------------- Οι ΗΠΑ θα ήθελαν το Κυπριακό λυμένο χθες, δήλωσε χθες βράδυ ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον μετά από 45λεπτη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου η οποία επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση για το ποια είναι η επόμενη ημερομηνία - σταθμός για το Κυπριακό, ο κ. Γουέστον είπε χαρακτηριστικά ότι ''εμείς θα θέλαμε το Κυπριακό λυμένο χθες'', προσθέτοντας ότι δεν θέλει να δώσει κάποια ημερομηνία γιατί έπονται διάφορα γεγονότα που σχετίζονται με το Κυπριακό.

    ''Αλλά το θέλουμε (το Κυπριακό) να λυθεί το συντομότερο'', είπε ο κ. Γουέστον.

    Σε ερώτηση εάν θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Γουέστον είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

    Για τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή διεξήχθη σε πνεύμα καλής συνεργασίας.

    ''Ανταλλάξαμε απόψεις για το που βρισκόμαστε. Καταγράψαμε κάποια θέματα που τέθηκαν στην Αγκυρα'', πρόσθεσε ο κ. Γουέστον.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    Της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου προηγήθηκε συνάντηση του κ. Γουέστον με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    ''Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων και είμαι ευτυχής για τη συνεργασία μας στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Γουέστον.

    Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό -------------------------------- Το μήνυμα που θα εξαχθεί από τις λεγόμενες εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για την Κύπρο όσο και για τους Τ/Κ και την ίδια την Τουρκία, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση χθες βράδυ στην Αθήνα με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης πως ο αμερικανικός παράγοντας τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις που ενδεχομένως να προκύψουν από τις ''εκλογές'' σε σχέση με το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε την ''ουσιαστική και εποικοδομητική'', όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Γουέστον για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις.

    ''Βεβαίως'', πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ''ο ίδιος (ο κ. Γουέστον) αναμένει τις εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα και τις εκλογικές διαδικασίες για να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη''.

    Πρόσθεσε πως οπωσδήποτε το μήνυμα από τους Τ/Κ θα είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το μέλλον του ίδιου του νησιού, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία των Τ/Κ των ίδιων και θα έλεγα της ίδιας της Τουρκίας, οπότε νομίζω ότι όλοι μας έχουμε μια προσμονή για τις ''εκλογές'' αυτές.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' αφού, όπως είπε, είναι ''εκλογές'' σε ένα κατεχόμενο τμήμα το οποίο έχει ιδιαιτερότητες.

    Ντενκτάς - Συνάντηση με Γουέστον - Αρνηση ----------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες πως θα αρνηθεί να συναντήσει τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε, με τα όσα λέει προσπαθεί να στρέψει τους Τ/Κ εναντίον του στις επικείμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    ''Ζήτησε συνάντηση και του είπα ότι δεν θα είμαι εδώ'', ανέφερε ο Ντενκτάς πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ευρωβουλή - Τ/Κ πολιτικοί - Πρόσκληση ------------------------------------- Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να καλέσει στις Βρυξέλλες τον προσεχή μήνα τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής ''αντιπολίτευσης''.

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων που θα προσκληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Αλί Ερέλ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριοσθεί αλλά τοποθοτείται μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

    Οπως υπογράμμιζαν πηγές της σοσιαλιστικής ομάδας, με την πρόσκληση αυτή επιθυμεί να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους Τ/Κ ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα.

    Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες --------------------------- Συνάντηση με το Βέλγο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jacques Simonet είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Στη συνάντηση που έγινε μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Βέλγος υφυπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία εναρμόνισης και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Οι Χατζηδημητρίου και Simonet αντάλλαξαν απόψεις για τη διακυβερνητική και το νέο σύνταγμα της Ευρώπης. Συμφώνησαν επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ευρωπαϊκά και άλλα διμερή θέματα.

    Ο Βέλγος υφυπουργός πληροφόρησε τον κ. Χατζηδημητρίου ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός Guy Verhofstandt θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Χατζηδημητρίου - Κομισιόν - Κύπρος - ΕΕ --------------------------------------- Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Σε ομιλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων σχετικά με τη Διεύρυνση και το Μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ακόμη ότι η ανταπόκριση της Κύπρου στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα της εξασφαλίσει κύρος και υποστήριξη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών από τη συνέχιση του προβλήματος της σε περίπτωση που αυτό δεν επιλυθεί μέχρι την 1η Μαϊου 2004.

    ΟΗΕ - Κύπρος - Παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη ------------------------------------------------- Τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κατήγγειλε με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Η επιστολή που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ως επίσημο έγγραφο των ΗΕ καταγγέλλει τις παραβιάσεις ως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο αλλά και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

    Καλεί δε την Τουρκία να σταματήσει τέτοιες παραβιάσεις και να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις σεβόμενη την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης να συνεισφέρει ουσιαστικά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία - Επαφές ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Christian Poncelet υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Andre Rouvere χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού και ευχήθηκε ταχεία επανένωση της νήσου.

    Επίσκεψη - Επιτρόπος Μπαρνιέ - Κύπρος ------------------------------------- Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία, με φορείς της οικονομίας και με εκπροσώπους των νέων.

    Ο Γάλλος Επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού. Θα μιλήσει επίσης στο ΚΕΒΕ.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Βία στη Μέση Ανατολή - Καταδίκη ------------------------------------------------------ Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Ραμάλα, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    ''Η Κύπρος ανησυχεί βαθιά για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή και καλεί και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε βία που αυξάνει περαιτέρω την ένταση και θέτει περισσότερα εμπόδια στην προοπτική της ειρήνης'', αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    Ινδός Υπατος Αρμοστής - Πληροφορική - CIIT - NIIT ------------------------------------------------- Ο τομέας της πληροφορικής προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας, ενώ θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τον τουρισμό, υπογράμμισε ο Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Πάβαν Βάρμα, σε χαιρετισμό του στη διάρκεια παρουσίασης των επιτευγμάτων της Ινδίας στον τομέα της πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΟΕΒ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CIIT).

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριάκος Κόκκινος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τόνισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ ιδιωτών και κυβέρνησης, και είπε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται μόνο τοπικά και να προσανατολιστούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κυρίως ενόψει της πλήρους ένταξης της νήσου στην ΕΕ.

    Μέλη του CIIT είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα επιτεύγματα της Ινδίας στο χώρο της πληροφορικής από την Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της Ινδίας (NIIT), Rajni Dasgupta, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως το μεγάλο άλμα της ινδικής αγοράς της πληροφορικής, είναι και αποτέλεσμα του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των Ινδών καθώς και της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών.

    ''Είμαι πεπεισμένος πως η πληροφορική ανοίγει νέους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία και την Κύπρο'', είπε ο Ινδός Υπατος Αρμοστής, προσθέτοντας πως η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και η επικείμενη πλήρης ένταξή της στην ΕΕ της προσφέρουν νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό.

    Είπε πως η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τον τουρισμό και είπε ότι σήμερα προσφέρονται οι ευκαιρίες για αυτό μέσω της πληροφορικής.

    Πρόσθεσε πως ''όταν η πληροφορική πρόσφερε ευκαιρίες, ο ιδιωτικός τομέας την εκμεταλλεύτηκε και μετά έτυχε και υποστήριξης από την κυβέρνηση''.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Κλωνοποίηση ανθρώπου ----------------------------------- Την κατηγορηματική αντίθεση της Κύπρου στην αναπαραγωγή κλώνου του ανθρωπίνου είδους εξέφρασε μιλώντας στην Εκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα της κλωνοποίησης, ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή, Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης.

    Ο Κύπριος αντιπρόσωπος τόνισε ότι η κλωνοποίηση του ανθρώπου εγείρει ηθικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά αλλά και νομικά ερωτήματα και θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλους αυτούς τους τομείς.

    Ο κ. Ιακωβίδης επισήμανε ότι η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη υιοθετήσει δεσμευτική νομοθεσία η οποία εφαρμόζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο του 1998 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη Βιο-ιατρική, που απαγορεύει την κλωνοποίηση του ανθρώπου για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος ----------------------- Αέρας ανόδου φύσηξε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από έντεκα κατά σειρά πτωτικές συναντήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 90,25 μονάδες. Η χρηματιστηριακή αγορά επανήλθε χθες στο επίπεδο των 87 μονάδων, κλείνοντας στις 87,26 μονάδες και με άνοδο της τάξης του 1,12%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 645 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 1/2 του ημερήσιου τζίρου.

    [08] (Κ) Τ/κ Τύπος - ''Ιθαγένεια''

    [09] (Κ) Λονδίνο - ΜακΣέιν - Κυπριακό

    Την παρατήρηση ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τηρεί θετική στάση έναντι του σχεδίου επίλυσης Ανάν, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιτίθεται ακόμη και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έκανε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν.

    Απαντώντας σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Harold Best στη Βουλή για το πώς η βρετανική πλευρά εκτιμά την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. ΜακΣέιν είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί σε αυτή τη φάση, ενώ οι νεώτερες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αντιτίθεται όχι μόνο στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τόμας Γουέστον

    [11] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Τόμας Γουέστον

    Το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ήγειρε ξανά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, κατά την πρωινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απαντώντας σε ερωτήσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΞ με τον κ. Γουέστον.

    ''Οι θέσεις μας για το θέμα των παρατηρητών είναι γνωστές και συμφωνούμε ότι διαφωνούμε'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι από αυτά που του είπε ο κ. Γουέστον βγάζει το συμπέρασμα ότι δεν έχουν έρθει ακόμα παρατηρητές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Γουέστον για τις πολλές επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Αγκυρα πρόσφατα και αποκόμισαν δικές τους εντυπώσεις από τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες και τη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής πάνω στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν ο Αμερικανός διπλωμάτης φάνηκε να έχει αποκομήσει κάτι διαφορετικό από την Αγκυρα, ο ΥΠΕΞ είπε ''δεν νομίζω να έχει διαφορετικές εντυπώσεις, αλλά οι δικές του επαφές του δίδουν μια δυνατότητα να δίνει κάπως διαφορετικές ερμηνείες από αυτές που μας έχουν δώσει άλλοι''.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Γουέστον ζήτησε κάτι από την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Γουέστον είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που του έχουν εκφραστεί.

    Ο κ. Γουέστον δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου.

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Επίτροπος ΕΕ - Κονδύλια

    Συνολικά 101 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ την τριετία 2004 - 2006 στον κυπριακό λαό στο πλαίσιο της πολιτικής της για συνοχή ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, ενώ επιπρόσθετο ποσό ύψους 207 εκ. ευρώ θα δοθεί για τις βόρειες περιοχές της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ανακοίνωσε σήμερα ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    [13] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα - Επαφές

    O Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον θα έχει αύριο στα κατεχόμενα συναντήσεις με το λεγόμενο υφυπουργό παρά τω προέδρω του ψευδοκράτους Εργκούν Ολγκούν και με αρχηγούς ή εκπροσώπους τ/κ κομμάτων.

    Στις 5 αύριο το απόγευμα θα δώσει διάσκεψη Τύπου στο Κέντρο Φούλμπραιτ, στη Λευκωσία.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7065            1,7167
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0133            2,0253
    Λίρα Αγγλίας                     1,1900            1,1971
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,4510        222,2146
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8743          2,8972
    Δολάριο Καναδά                     2,6269          2,6479
    Κορώνα Δανίας                     12,6629         12,7642
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0356         14,1478
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3776         15,5006
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6354          2,6564
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαιρέτισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως εκδηλώνεται και μέσα από τη νέα περιοδεία Γουέστον, επισημαίνοντας παράλληλα τις ''εχθρικές δηλώσεις του κατοχικού καθεστώτος έναντι της αμερικανικής πολιτικής''.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον είχε μια ''καλή'' και ''ενημερωτικής φύσης'' συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συναντήσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον κ. Γουέστον, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η αμερικανική πλευρά ''διατηρεί μια αισιοδοξία όσον αφορά αλλαγή στάσης εκ μέρους της Αγκυρας, σημείωσε όμως τις δικές μας θέσεις για τη συνεχή αδιαλλαξία του Ντενκτάς και τη στήριξή του από την Αγκυρα''.

    [16] (Κ) Νίκη Λαδάκη Φιλίππου - Αθήνα - Θάνατος

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον

    Την κοινή πεποίθηση πως η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφια και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, οι οποίοι είχαν σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση πέραν της μίας ώρας, κατά την οποία συζήτησαν και τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    ''Ο κ. Γουέστον με ενημέρωσε για την περιοδεία του και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις. Στο επίκεντρο είναι οι 'εκλογές' στα κατεχόμενα, είναι και οι προσπάθειες αμέσως μετά, και με την ευχή να έχουμε αλλαγές, να πειστεί και η τουρκική πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το συντομότερο ένας διάλογος ο οποίος αυτή τη φορά να διαρκέσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Προειδοποίησε ωστόσο ότι ''δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, ούτε για τις 'εκλογές' ούτε και για τη μετεκλογική δραστηριότητα, αλλά πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε αισιόδοξοι''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε στον Αμερικανό διπλωμάτη τη διαπίστωσή του ότι από τις περιοδείες που έκανε στις ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ γίνεται ''ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό και ασκεί τη δική της επιρροή πάνω στην τουρκική ηγεσία που σχετίζεται με την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τη λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Γουέστον, αφού αναφέρθηκε στο πολύ φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, είπε ότι κοινή πεποίθηση του ιδίου και του κ. Χριστόφια είναι ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας, θα αποτελέσουν καταλύτη για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,65 (-0,70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    845.505
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    152.897    347,83  (-0,18)
    FTSE Med 100 **                             5.570,76  (-1,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    112.363     98,96  (-0,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    519.426     74,05  (-0,95)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.691     16,52  (-1,08)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.974     58,45  (-1,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.157     74,45  (-3,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     31.083     21,66  (-1,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.646     73,65  (-0,67)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.013      3,68  (-1,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.719     12,88  ( 0,16)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,46  (-0,56)
    Ξενοδοχεία                    £     33.476     43,01  (-0,07)
    Αλλες Εταιρείες               £     59.588     79,50  (-1,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Λονδίνο - Συνέδριο

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στις πτώσεις

    Στις πτώσεις επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από μια ημέρα ανοδικής αντίδρασης, με τον Γενικό Δείκτη να καταδεικνύει αδυναμία να διατηρήσει τα κεκτημένα της χθεσινής συνάντησης. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 86,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, ύστερα από την πάροδο αρκετών ημερών, ανήλθε στις 845 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στη διακίνηση σημαντικού αριθμού μεγάλων πακέτων μετοχών της εταιρείας Interfund Investments, η οποία συγκέντρωσε το 58,3% του ημερήσιου τζίρου.

    [21] (Κ) Ιταλία - ΕΕ - Αναστασιάδης - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών

    Η Κύπρος, ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεδομένων των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση στη Ρώμη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Σε ομιλία του στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας, για το θέμα της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και της Διεύρυνσης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε διεθνή προβλήματα που υποσκάπτουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, για την επίλυση των οποίων η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο.

    ''Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''δεν αποτελούν τα μόνα προβλήματα που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, αφού υπάρχουν και άλλα μακροχρόνια προβλήματα που διατηρούνται κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εμπεριέχουν παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    [22] (Κ) Ζακχαίος - Διεθνής Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία - Ατυπη Συνάντηση

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια

    Τη διαβεβαίωση ότι οι σχέσεις Κύπρου Γαλλίας θα ενδυναμωθούν με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο, Hadelin de La Tour-Du-Pin.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. de La Tour-Du-Pin είπε ότι οι δυο χώρες «είναι περήφανες για τους παλαιούς τους πολιτισμούς, σχετίζονται δια μέσου μιας μακράς και πλούσιας ιστορίας και ανήκουν στους ίδιους ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς κόσμους».

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό ανέφερε πως "η Γαλλία, όπως και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, επιθυμεί μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης και διακαώς ελπίζει ότι το 2004 θα φέρει πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου στη βάση του σχεδίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών"

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεργάζονται στενά και φιλικά ως εταίροι στη διευρυμένη οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών» και σημείωσε ότι προσβλέπει στον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας.

    [24] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Μάουρερ

    Ιδιαίτερα θετική θα είναι η έκθεση για την πρόοδο της Κύπρου στην υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, που θα υιοθετηθεί και θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα υιοθετηθούν ανάλογες εκθέσεις για όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    [25] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βελγική Γερουσία

    Συναντήσεις στη Βελγική Γερουσία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αν-Μαρί Λιζέν και τον εισηγητή της Γερουσίας για το Κυπριακό Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με τους Βέλγους Γερουσιαστές. Στη συνάντηση με τον κ. Ρουλάνς ντι Βιβιέ συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας έκθεσης που θα υποβάλει στη Γερουσία, να πραγματοποιηθεί μια ακρόαση στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην ακρόαση αυτή θα λάβουν μέρος εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Συντονιστής Εναρμόνισης, Κύπριοι επιχειρηματίες και δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Κύπρο.

    [26] (Κ) Υπουργός Αμυνας - FIR Λευκωσίας - Παράβαση

    [27] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Συνέδριο - Λήξη εργασιών

    Τη λήξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου της Ομάδας που εξετάζει της ελλείψεις σε θέματα στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών της οποίας ηγείται η Ελλάδα, κήρυξε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στο Συνέδριο, το οποίο διήρκησε δύο μέρες, και που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού κάλυψης στρατιωτικών ελλείψεων του ευρωπαϊκού στρατιωτικού δυναμικού (ECAP Project Groups), πήραν μέρος 21 εκπρόσωποι από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το στρατιωτικό επιτελείο της Ένωσης.

    [28] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπατος Αρμοστής Νέας Ζηλανδίας - Διαπιστευτήρια

    Η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε η νέα Υπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Julie Clare MacKenzie, η οποία επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. MacKenzie ανέφερε ότι η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος έχουν μια σημαντική κοινή κληρονομιά γιατί είναι «και οι δύο χώρες ενεργά και για πολλά χρόνια μέλη της Κοινοπολιτείας».

    [29] (Κ) Μπαρνιέ - Υπουργός Εσωτερικών - Λουτρά της Ομεριέ - Εγκαίνια

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ τέλεσε σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του έργου αναστήλωσης των Λουτρών της Ομεριέ, στην παλιά Λευκωσία, το οποίο χαρακτήρισε ένα ''σημαντικό και συμβολικό βήμα'' για όλους τους κατοίκους της Λευκωσίας, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και υλοποιήθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Εργα (UNOPS), ο κ. Μπαρνιέ εξέφρασε την άποψη ότι ''μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον για μια πολιτική συμφωνία'' στο Κυπριακό, η οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί.

    Ο κ. Μπαρνιέ είπε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση του με 40 νέους από τις δύο κοινότητες του επιτρέπει να πει ότι ''χρειαζόμαστε ελπίδα για το μέλλον'' για λύση του Κυπριακού.

    [30] (Κ) Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία

    Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανεχθεί τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο γιατί αυτό θα σημαίνει άρνηση των ίδιων των αρχών της, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας Andre Dulait, σε συνάντησή του με κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

    Η αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης (Αν. Πρόεδρος), Τάκης Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Φινλανδίας - Διαπιστευτήρια

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθίσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Φινλανδίας με έδρα το Τελ Αβίβ, Kari Johannes Veijalainen.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε την ελπίδα ότι ''η άλλη πλευρά θα δείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση και θα εκμεταλλευθεί αυτή την εξέλιξη''.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Veijalainen εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού ''θα αξιοποιηθεί και ότι το κυπριακό πρόβλημα τελικά θα επιλυθεί στη βάση του σχεδίου που έχει υποβληθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση'', έτσι ώστε, η Κύπρος να μπορεί να ενταχθεί επανενωμένη τον ερχόμενο Μάιο στην ΕΕ.

    [32] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Συνάντηση αντιπροσωπειών

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση αντιπροσωπειών της κυπριακής Κυβέρνησης και της UNFICYP υπό το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσο Τζιωνή και τον Ανώτερο Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Wlodek Cibor στην οποία συζητήθηκε το θέμα της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη συνάντηση η κυπριακή πλευρά επαναβεβαίωσε τη θέληση και αποφασιστικότητά της για αποναρκοθέτηση στη νεκρή ζώνη, ανεξαρτήτως της στάσης που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Επίσης, συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει δυνατή η έναρξη αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία καταστροφής ναρκών κατά προσωπικού, τις οποίες διαθέτει η Εθνική Φρουρά σύμφωνα με τη Συνθήκη της Οτάβας.

    [33] (Κ) Αθήνα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Γκιουλ - Κυπριακό

    Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, στη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα χθες και προχθές, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, επαναβεβαίωσε για τη θέλησή της να συνεχίσει την προσπάθεια στο διμερές επίπεδο για τη λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

    [34] (Κ) Μπαρνιέ - Ομιλία - ΚΕΒΕ

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη μια ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα ωφελήσει ολόκληρο το νησί και θα δώσει τη δυνατότητα για παραχώρηση κονδυλίων στο πλαίσιο της πολιτικής της για συνοχή.

    [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Δανίας - Διαπιστευτήρια

    Η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει μια ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά ''θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και θα προσεγγίσει θετικά το Σχέδιο που έχει υποβληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Αποδεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δανίας Poul Skytte Christoffersen, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά ''εξακολουθεί να επιδεικνύει θετική στάση στο Σχέδιο Ανάν και παραμένει δεσμευμένη να εμπλακεί σε συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου, με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η δίκαιη έκβαση του αγώνα για επανένωση της Κύπρου εξαρτάται πολύ από την ενεργό υποστήριξη όλων των φιλικών προς την Κύπρο χωρών, ιδιαίτερα σ αυτό το αποφασιστικό σημείο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Δανία, όπως και οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ''μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 October 2003 - 17:49:28 UTC