Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιστροφή Αμμοχώστου
  • [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Φορέας για ανοικοδόμηση των κατεχομένων

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η αγωνιστική

    Με 4 αγώνες ανοίγει σήμερα το βράδυ η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 7.30 Αναγέννηση υποδέχεται στη Δερύνεια τον Απόλλωνα, η ΑΕΛ στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός τον Ονήσιλλο.

    Στις 8.30 το βράδυ στο ΓΣΖ η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ομόνοια.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Δημοσκόπηση - Κατεχόμενα - Ντενκτάς ------------------------------------------------ Η ε/κ πλευρά συνεχίζει με την ίδια σταθερότητα, σοβαρότητα και καλοπιστία να επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές διεργασίες στην τ/κ κοινότητα και ανεξάρτητα από τη στάση την οποία υιοθετεί η Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας δημοσκόπηση στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την οποία σημαντικό ποσοστό των Τ/Κ (82,4%) πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι φαίνεται πως η δημοσκόπηση έχει ''αυξήσει τη νευρικότητα'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Φαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς κατέχεται από μεγάλη νευρικότητα αυτές τις ημέρες και την εκδηλώνει παντοιοτρόπως με επανάληψη των συνηθισμένων του δηλώσεων και προσπάθεια εκφοβισμού και επηρεασμού της τ/κ κοινότητας, λέγοντας ότι σε περίπτωση λύσης θα καταστεί μειονότητα και ότι σε αυτή την κατεύθυνση τον οδηγούν η πολιτική του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε.

    ''Πέραν τούτου'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Ντενκτάς ''χρησιμοποιεί και κάθε μέθοδο 'ψηφοθηρίας', επηρεασμού των Τ/Κ 'ψηφοφόρων' με προσλήψεις, όπως τον καταγγέλλουν πολιτικοί της 'αντιπολίτευσης' στην τ/κ κοινότητα, με εμπλοκή στρατιωτικών, τεχνοκρατών του καθεστώτος, με επισκέψεις στα χωριά και προσπάθεια επηρεασμού της 'ψήφου' τους''.

    ''Φαίνεται ότι και η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε έχει αυξήσει τη νευρικότητα του κ. Ντενκτάς και, αν το αποτέλεσμα είναι όπως το έχω δει, δηλαδή 75% Τ/Κ επιθυμούν λύση και ένταξη πριν από την 1η Μαϊου 2004, συμφωνούμε'', είπε.

    ''Η δική μας η πλευρά λειτουργεί με σταθερότητα, καλοπιστία προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή δημιουργία των συνθηκών εκείνων ούτως ώστε να επέλθει λύση του Κυπριακού πριν τον Μάιο του 2004 και στη βάση συνεργασίας και συμπόρευσης με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, δηλαδή εάν θα αλλάξουν τα δεδομένα αν φύγει ο Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι θέσεις του κ. Ντενκτάς είναι γνωστές.

    ''Το γεγονός είναι ότι συνομιλούμε στην ουσία με την Αγκυρα. Είμαι βέβαιος ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής στην Αγκυρα. Ομως βεβαίως η επίδραση του κ. Ντενκτάς στο βαθύ κράτος της Τουρκίας είναι επίσης γνωστή, και πιστεύω ότι μέσα στις συγκυρίες είναι δυνατό να υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε περίπτωση αλλαγής του κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    ''Ομως, η δική μας η πλευρά συνεχίζει με την ίδια σταθερότητα, την ίδια σοβαρότητα, την ίδια καλοπιστία να επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές διεργασίες στην τ/κ κοινότητα και ανεξάρτητα από τη στάση την οποία υιοθετεί η Τουρκία'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για άνοιγμα της Αμμοχώστου και επενδύσεις Τούρκων στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''το (ψήφισμα) 550 επιβάλλει στην Τουρκία υποχρέωση απόδοσης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη για επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της''.

    Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - Αμμόχωστος ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες τους Αμμοχωστιανούς ''να κλείσουν τα αφτιά τους στα τεχνάσματα του πατρός και υιού Ντενκτάς'', τονίζοντας πως τα Ηνωμένα Εθνη με το ψήφισμα 550 καλούν την Τουρκία και όχι τον Σερντάρ Ντενκτάς ή τον όποιον Ντενκτάς να επιστρέψει την Αμμόχωστο.

    ''Αυτά είναι τεχνάσματα, τα οποία έχουν στόχο να διασπάσουν εμάς, να διασπάσουν το δικό μας μέτωπο ώστε να περάσουν τα διχοτομικά τους σχέδια'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα δήλωση Σερντάρ Ντενκτάς για άνοιγμα της Αμμοχώστου για επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Αφού επεσήμανε ότι με το ψήφισμα 550 τα Ηνωμένα Εθνη καλούν την Τουρκία και όχι ''τον όποιο κ. Ντενκτάς'' να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι Αμμοχωστιανοί, εάν και εφόσον υλοποιηθεί το ψήφισμα των ΗΕ, είναι πανέτοιμοι να επιστρέψουν στην πόλη τους και να αρχίσουν να την ανοικοδομούν με ένα γενικότερο σχέδιο, όπως αυτό που ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, εάν ο Τ/Κ ηγέτης και ο υιός του ''ήθελαν πράγματι να δείξουν καλή θέληση, θα την έδειχναν και στη διάρκεια των συνομιλιών και των όλων δηλώσεων που γίνονται'', μια καλή θέληση την οποία, όπως είπε, ''θα την έδειχναν ακριβώς, πείθοντας την Τουρκία να παραδώσει στα ΗΕ την Αμμόχωστο για να ανοίξει η πόλη για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ''.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κάποιοι κάτοικοι Αμμοχώστου να ανταποκριθούν στην πρόταση Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει να κινδυνολογεί.

    ''Θέλω να πιστεύω ειλικρινά ότι δεν θα πέσουν Ε/Κ σε αυτή την παγίδα'', κατέληξε.

    Κακλαμάνης - Σίλβερ - Κυπριακό ------------------------------ Τη θέση πως το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής της Νέας Υόρκης Sheldo Silver και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε πως, πέραν των άλλων προσπαθειών, η Ελλάδα προσβλέπει στον θετικό ρόλο των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Νέας Υόρκης σημείωσε πως το σχέδιο Ανάν ''είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση, για την οποία και οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για τη συζήτησή του''.

    Εκπρόσωπος - Διυπουργική επιτροπή - Ανοικοδόμηση ------------------------------------------------ Η διυπουργική επιτροπή για την ανοικοδόμηση των κατεχομένων ασχολείται πρώτα, και θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο, με τις περιοχές εκείνες που βάσει του Σχεδίου Ανάν θα είναι στη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου.

    Στη διευκρίνιση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''πέραν αυτού, η διυπουργική επιτροπή προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι ''η δημιουργία και η λειτουργία της (επιτροπής) αποδεικνύει τη δική μας καλόπιστη πρόθεση για συνέχιση των προσπαθειών προς εξεύρεση σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα - Επίσκεψη Παπανδρέου --------------------------------------------- Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφορές στις σχέσεις ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον αθηναϊκό Τύπο ότι Αθήνα και Λευκωσία βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν'', είπε.

    Επεσήμανε ότι ''η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν σχολιάζουν τα όσα γράφονται και όσα δημοσιεύονται περί σχέσεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης''.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ φυσιολογική την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπανδρέου στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    ΥΦΕΞ Ρωσίας στην Κύπρο ----------------------- Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου.

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του κ. Τσιζόφ και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

    Ο κ. Τσιζόφ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τρίτη.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------------------------------- Οι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) χαρακτήρισαν το διάστημα από τώρα μέχρι και το Δεκέμβριο ως την ''πιο επικίνδυνη περίοδο για το Κυπριακό'' και διαβεβαίωσαν πως με την επιστροφή στις χώρες διαμονής τους θα πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζοντας την πρόταση των ΗΕ για λύση του Κυπριακού ως μη ικανοποιητική.

    Κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με την ολοκλήρωση του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων οι κύριοι Χάρης Σοφοκλείδης και Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφεραν πως το κυπριακό πρόβλημα ''εισέρχεται σε ένα καινούργιο κεφάλαιο'', προσθέτοντας πως τα τελευταία 29 χρόνια οι απόδημοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε συγκεκριμένα ότι ''η ΠΣΕΚΑ βλέπει αυτή την περίοδο από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο ως μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί''.

    Σε ερώτηση εάν οι απόδημοι νοιώθουν ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, ο κ. Σοφοκλείδης απάντησε ότι κανενός τα αισθήματα δεν είναι εγγύηση αφού όπως εξήγησε ''αισθανθήκαμε πιο δυνατή την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού πριν από λίγους μήνες απ' ότι σήμερα''.

    Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση του στόχου για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έφερε τη λύση του Κυπριακού ''πιο κοντά απ΄ότι ήταν πριν από την ένταξη''.

    Οσον αφορά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι παγκοσμίως υπήρξε η εντύπωση πως το γεγονός αυτό σήμαινε ότι το Κυπριακό οδεύει προς λύση, προσθέτοντας πως η ''κίνηση αυτή, η οποία είχε μεγάλη απόσταση από την κανονική γραμμή που ακολουθούσε ο Ραούφ Ντενκτάς δημιούργησε τέτοιο σοκ σε όλο τον κόσμο ώστε χαιρετίστηκε ως ένα καλό γεγονός. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για τις εκπλήξεις'' ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ.

    Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ''σχηματίστηκε η εντύπωση από πολιτικούς κύκλους ότι το Κυπριακό είχε λυθεί'', διευκρινίζοντας πως ''γι 'αυτό είχαμε πει ό,τι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή'' για το Κυπριακό.

    Είπε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στις προσπάθειες για λύση του προβλήματος ''θα πρέπει να πείσουμε την πολιτική ηγεσία στις χώρες που διαμένουμε να καταλάβει ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ ''ακολουθούν τη γραμμή της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου'' και διευκρίνισε ότι το Καταστατικό των δύο οργανώσεων αναφέρει ότι ''ακολουθούμε τη γραμμή του Προέδρου της δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου.''

    Για το ίδιο θέμα, ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ''εμείς ως απόδημοι θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ πιο εύκολη με το να πιέζουμε τους πολιτικούς στις χώρες που διαμένουμε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις των αποδήμων με την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε πως βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, προσθέτοντας πως από τώρα και στο εξής ''όλα τα αιτήματα των αποδήμων θα συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος''.

    Απαντώντας την ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναβάθμισε την Υπηρεσία Αποδήμων και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ''πολύ καλή''.

    Ερωτηθείς για το θέμα της επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους στις χώρες του εξωτερικού, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι ''δεν θα πρέπει να βλέπουμε τις σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ ως μόδα''.

    ''Οι επαφές με τους Τ/Κ στις χώρες που διαμένουμε θα συνεχιστούν'', πρόσθεσε και χαρακτήρισε το θέμα της επαναπροσέγγισης ''πολύ σοβαρό'' το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σκέψη. Σημείωσε ακόμα πως ''οι σχέσεις μας με τους Τ/Κ του εξωτερικού περιορίζονται στο αντιντεκτασικό στοιχείο'' και έτσι κανένας από τους Ε/Κ δεν μπορεί να εκφράσει πώς αισθάνεται γενικά η τ/κ παροικία.

    Επεσήμανε πως δεν είναι τόσο εύκολο για ένα Τ/Κ να σταθεί ενώπιον των ΜΜΕ στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου των Αποδήμων και να πει ότι είναι εναντίον της Τουρκίας, εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατοχής''

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι θα πρέπει ''να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συζητάμε τρόπους επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους''.

    Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το κυπριακό πρόβλημα η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ανέκαθεν οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιο αρνητικοί από τους Δημοκρατικούς απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ανέφερε επίσης ότι λόγω των τελευταίων παγκόσμιων εξελίξεων και ειδικά με την άρνηση της Τουρκίας να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, υπάρχει ένα αντιτουρκικό αίσθημα όχι μόνο στο Πεντάγωνο αλλά και στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και στον απλό Αμερικανό πολίτη.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ψηφίσματα ----------------------------------------------------- Την υποστήριξή τους προς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, καθώς και την ετοιμότητά τους να εντείνουν κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουν τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε ψηφίσματά τους στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

    Εγκρίθηκαν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και την τ/κ κοινότητα.

    Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, χαιρετίζεται η ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, ώστε να γίνουν σε αυτό οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που να καθιστούν τη λύση λειτουργική και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979.

    Η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ χαιρετίζουν, επίσης, τη μη εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ''σχέσεων καλής γειτονίας'' που εξυπηρετούν το καθεστώς Ντενκτάς και αποπροσανατολίζουν από τον κεντρικό στόχο της εξεύρεσης συνολικής, τελικής και λειτουργικής λύσης.

    Συγχαίρουν τη νέα κυβέρνηση για την απόφασή της αναβαθμίσει ουσιαστικά την Υπηρεσία Αποδήμων και εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την αναγνώριση του ρόλου των αποδήμων.

    Επαναδιακηρύσσουν την αποφασιστικότητα των αποδήμων Κυπρίων να εντείνουν τις διαφωτιστικές τους ενέργειες στις χώρες όπου διαμένουν μέχρι τελικής δικαίωσης.

    Στο ψήφισμα προς τον κ. Σημίτη, χαιρετίζουν την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ζητούν όπως το Κυπριακό εξακολουθήσει να αποτελεί για την κυβέρνηση της Ελλάδας θέμα πρωταρχικής εθνικής υπόθεσης στην εξωτερική πολιτική.

    Η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ θεωρούν ως δεδομένο ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας συνδέεται άμεσα με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, ενώ πιστεύουν πως η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή αποτελεί βασικό κριτήριο στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    Οι απόδημοι Κύπριοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τις άοκνες προσπάθειες του Ελληνα Πρωθυπουργού για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Οι απόδημοι Κύπριοι, στο ψήφισμα προς τον κ. Ανάν, εκφράζουν την ειλικρινή τους εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, και χαιρετίζουν τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης που λήφθηκαν στις 30 Απριλίου προς υποστήριξη των Τ/Κ.

    ''Πιστεύουμε πως μια αληθινή αξιολόγηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τους λόγους αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δηλαδή η αδιαλλαξία και έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, θα ενδυναμώσει τις προοπτικές επιτυχίας περαιτέρω προσπαθειών'', αναφέρεται στο ψήφισμα προς τον κ. Ανάν.

    Στο ψήφισμα προς τον κ. Πρόντι, οι δύο οργανώσεις εκφράζουν την πεποίθηση πως ''η ΕΕ είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας ολόκληρης της διαδικασίας αναφορικά με το μέλλον της Κύπρου, για αυτό και πρέπει να διευκολυνθεί και όχι να υποτιμηθεί''.

    ''Η Κύπρος θα πρέπει να μπορεί να ενεργεί ως ένας σοβαρός, έμπιστος και εποικοδομητικός εταίρος στην ΕΕ'', προστίθεται στο ψήφισμα προς τον κ. Πρόντι.

    Οι οργανώσεις καλούν την Τουρκία να αποδείξει ότι έχει καλή θέληση πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, όταν θα ληφθεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ''και όχι παραμονές του Συμβουλίου''.

    Στο ψήφισμά τους προς τον κ. Μπους, οι απόδημοι Κύπριοι εκφράζουν την υποστήριξη και εκτίμησή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ''για την ενεργή εμπλοκή και υποστήριξη τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και της κυβέρνησής του προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού''.

    Εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα η συνεργασία και φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο να ενδυναμωθεί περαιτέρω σε όλους τους τομείς.

    Στα ψηφίσματά τους προς τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας, οι απόδημοι Κύπριοι αναφέρουν πως η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

    ''Θεωρούμε πως η πρόσφατη πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει την εξουσία του κατοχικού καθεστώτος και να υποτιμήσει το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ως μέσου για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος'', προστίθεται.

    Εξάλλου, σε μήνυμά τους προς τους Τ/Κ, οι απόδημοι Κύπριοι χαιρετίζουν τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις με στόχο την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, και καλούν ιδιαίτερα τους απόδημους Τ/Κ να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας και να ενώσουν τα χέρια τους για άρση της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

    ΝΕΠΟΜΑΚ - Πανεπιστήμιο Κύπρου --------------------------- Η διερεύνηση του πεδίου για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) ήταν στο επίκεντρο προχθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών της ΝΕΠΟΜΑΚ με του Πανεπιστημίου.

    Κύριο ενδιαφέρον της ΝΕΠΟΜΑΚ αποτέλεσε το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πρωταρχικούς στόχους της οργάνωσης για εκμάθηση και διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας, καθώς και διάδοση του κυπριακού πολιτισμού στα νεαρά μέλη των κυπριακών παροικιών ανά τον κόσμο.

    Η αντιπροσωπεία της ΝΕΠΟΜΑΚ εξέτασε τις πιθανότητες συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη θερμή υποδοχή και τις πληροφορίες που έλαβε από τους φορείς του Ιδρύματος.

    Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών - Δημοσιονομικό έλλειμμα ---------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση αναζητεί τον καλύτερο προγραμματισμό της οικονομικής προόδου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει σχόλια του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού ότι λόγω του σοβαρού δημοσιονομικού ελλείμματος αναστέλλονται για αναπτυξιακά έργα για το 2004.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε πως αυτό που έχει λεχθεί είναι ότι υπάρχει πολιτική μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, που, όπως είπε, κληρονόμησε η κυβέρνηση. ''Αυτό το έλλειμμα αναζητούνται τρόποι να μειωθεί,'' πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολλοί υπέβαλαν εισηγήσεις για μείωση των λειτουργικών εξόδων, τα οποία είναι μόνο 10% ενώ 42% είναι μισθολόγιο.

    Σημείωσε επίσης ότι ''λόγω των χρεών τα όποια κληρονόμησε η νυν κυβέρνηση χρειάζεται να πληρώσουμε 400 εκ. ετησίως μόνο για τόκους. Αρα, υπάρχουν προβλήματα τα οποία συζητούνται και αναζητούνται οι καλύτερες λύσεις με κέντρο της προσοχής να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης'', σημείωσε για να προσθέσει: Γιαυτό και η εισήγηση του Προέδρου στο Υπουργικό Συμβούλιο για αναζήτηση τρόπων μείωσης των δαπανών. Και αυτοί οι τρόποι είναι εκείνοι που αναζητούνται.

    Σε παρατήρηση ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα γίνει μέσω της αναστολής της προώθησης έργων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν είναι κατ΄ανάγκη αναστολή.

    ''Ισως είναι προγραμματισμός σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση έχει πέντε χρόνια να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων και των προγραμματικών θέσεων εκείνο το οποίο αναζητείται είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για υλοποίηση του προγράμματος στα πλαίσια αυτά, κατέληξε.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικονομία ------------------------------------- Τη διαφωνία του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται για να πετύχει εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών εξέφρασε χθες εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Οπως είπε, ο ΔΗΣΥ εισηγείται αναλυτική εξέταση όλων των δαπανών του κράτους, ούτως ώστε να εντοπιστούν στη λεπτομέρειά τους οι ελαστικές και ανελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού και να γίνουν οι αναγκαίες ανακατατάξεις.

    Προτείνει, επίσης, σε συνεννόηση με την ΠΑΣΥΔΥ, την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να επέλθουν εξοικονομήσεις εκεί όπου είναι δυνατό.

    Ο ΔΗΣΥ εισηγείται κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων, αυστηρότερο έλεγχο στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, προώθηση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων και της μετοχοποίησης των ημικρατικών οργανισμών με ορθολογιστικά κριτήρια, αξιοποίηση των προγραμμάτων της ΕΕ, καθώς και παροχή κινήτρων για ανάπτυξη νέων τομέων οικονομικής δράσης.

    ''Οι αποσπασματικές κινήσεις στις οποίες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα αυξήσουν την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Οι αυξήσεις στα τέλη, η αναβολή στην εκτέλεση έργων και οι επιδερμικές περικοπές δεν λύνουν τα προβλήματα'', κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

    Υπουργός Οικονομικών - Οικονομία -------------------------------- Εκπληξη εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού για ''τη βιασύνη και τη σπουδή'' της αντιπολίτευσης να ασκήσει αμέσως κριτική και επίθεση εναντίον της κυβέρνησης χωρίς να περιμένει την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, όσον αφορά τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και τα μέτρα αντιμετώπισής τους.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται για να πετύχει εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Κυπριανού έριξε τις ευθύνες των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ''δημιούργησε τα προβλήματα που μας άφησε το έλλειμμα και όλα τα οικονομικά ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση''.

    ''Ομως, εκείνο που μας ενδιαφέρει, και εδώ είναι που θα δώσουμε έμφαση, είναι στη λύση των προβλημάτων (της οικονομίας). Και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει λύσεις χωρίς να είναι σε βάρος του κυπριακού λαού και χωρίς να είναι σε ξεπούλημα των κρατικών πόρων'', είπε.

    Ο Υπουργός κάλεσε τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να περιμένουν μέχρι την επίσημη ενημέρωση επί των λεπτομερειών για τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων και μετά να τοποθετηθούν επί του θέματος.

    Είπε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει ''πολιτική και όραμα'' όσον αφορά την οικονομία και έχει και ''θάρρος και παρρησία'' να παρουσιάζει τα δεδομένα ακριβώς όπως είναι στον κυπριακό λαό και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''χωρίς μαγειρέματα αριθμών''.

    ''Το όραμά μας έχει κριθεί από το προεκλογικό μας πρόγραμμα το οποίο ενέκρινε με την ψήφο του ο κυπριακός λαός. Εκεί που φαίνεται ότι μάλλον δεν υπάρχει όραμα και φαντασία είναι στις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ από τις οποίες όλες, με εξαίρεση εκείνη για τη μετοχοποίηση, ήδη προγραμματίζονται και εφαρμόζονται από τη νέα κυβέρνηση. Αρα, μάλλον γίνεται αντιγραφή της κυβερνητικής πολιτικής παρά νέες εισηγήσεις'', σημείωσε.

    Απαντώντας στον κ. Νεοφύτου, ο Υπουργός είπε πως ουδέποτε ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία έχει πρόβλημα, αλλά αντίθετα είπε ότι κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη.

    ''Οι προβλέψεις για του χρόνου είναι πολύ ευοίωνες, όμως αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας από μόνη της δεν θα μπορέσει να προσφέρει τα αναγκαία έσοδα και πόρους στο κράτος για την κάλυψη αιτημάτων, άρα χρειάζονται αποφάσεις και πολιτικές πράξεις από πλευράς της πολιτείας'', πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τις φορολογίες, είπε ότι από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιβληθούν νέες φορολογίες, ''όμως η αντιπολίτευση επιμένει να παρουσιάζει ότι δήθεν η νέα κυβέρνηση θα επιβάλει φόρους''.

    ''Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Θα γίνουν εξοικονομήσεις, θα γίνει καλύτερη αξιοποίηση υφιστάμενων πόρων και βεβαίως είναι η λογική να μην μπουν νέες φορολογίες, αλλά τουλάχιστον να μην καταργηθούν τα υφιστάμενα έσοδα του κράτους όσο υπάρχει αυτό το ψηλό έλλειμμα. Θα ήταν παράλογο να εισηγηθεί κανείς κάτι τέτοιο'', είπε.

    Οσον αφορά την αύξηση των τελών, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είναι νέες φορολογίες και δεν παρουσιάζονται σαν τέτοιες, αλλά είναι πληρωμή και υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος και πληρώνονται ακριβώς από εκείνον στον οποίο προσφέρονται και όχι συνολικά από τον κυπριακό λαό.

    ''Αυτό που λέμε είναι ότι θα υπάρξουν επιχορηγημένες υπηρεσίες, όπως τα νοσήλια, η παροχή ιατρικής περίθαλψης, αλλά πρέπει να είναι ενσυνείδητη πολιτική απόφαση αυτή η επιχορήγηση'', είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ουδέποτε η κυβέρνηση είπε ότι θα αναστείλει έργα του δημοσίου, ''αλλά εκείνο που είπε είναι ότι θα μπει μια τάξη στον προϋπολογισμό ανάπτυξης, έτσι ώστε με μικρότερο έλλειμμα και με χαμηλότερο ποσό να υπάρξει μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης και μεγαλύτερο πραγματικό ποσό δαπάνης σε αναπτυξιακά έργα και αυτό θα φανεί μέσα από τον προϋπολογισμό''.

    Οπως είπε, ''δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ότι δήθεν με τις περικοπές μας θα επιβραδύνουμε την ανάπτυξη της οικονομίας, αντίθετα θα ληφθούν τέτοια μέτρα με τα οποία θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας''.

    Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη που υπέβαλε έγκαιρα τα διάφορα σχέδια για αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ενωσης.

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης δεν έλαβε κανένα από τα μέτρα που λαμβάνει η νέα κυβέρνηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση μόλις τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

    Υπουργός Παιδείας - Β' Κατανομή θέσεων -------------------------------------- Τα αποτελέσματα της β' κατανομής θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία της γ' κατανομής θέσεων ταυτόχρονα με την ειδική κατανομή των 707 θέσεων οι οποίες δεν είχαν προκηρυχθεί.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μέσα από την 3η αλλά και την ειδική κατανομή θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους, που είτε πήραν ήδη θέση είτε όχι να διεκδικήσουν κάποια από τις προσφερόμενες θέσεις.

    Διευκρίνισε ότι ''δικαίωμα δήλωσης ενδιαφέροντος για την ειδική κατανομή των 707 θέσεων που δεν διατέθηκαν έχουν όλοι οι υποψήφιοι που έχουν παρακαθίσει στις εξετάσεις του 2003 και εξετάστηκαν στα μαθήματα του κύκλου στον οποίο διεκδικούν θέση''.

    Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξετάσεων Ντίνος Θεοδότου είπε ότι με βάση τη β' κατανομή, 63 υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει θέση για πρώτη φορά, 209 υποψήφιοι έχουν βελτιώσει τη θέση την οποία κατείχαν, ενώ 1158 υποψήφιοι παραμένουν στην αρχική τους θέση.

    Για την γ' και ειδική κατανομή θέσεων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παραλάβουν αιτήσεις από συγκεκριμένα κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και να τις παραδώσουν συμπληρωμένες προσωπικά και όχι ταχυδρομικά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2003.

    Aιτήσεις για την γ' και ειδική κατανομή μπορούν να υποβάλουν όλοι οι υποψήφιοι που έχουν παρακαθίσει στις εξετάσεις του 2003 στους αντίστοιχους κύκλους σε κάθε θέση, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν εξασφαλίσει ή όχι οποιαδήποτε άλλη θέση από την πρώτη ή δεύτερη κατανομή.

    Σε περίπτωση που θα εξασφαλίσουν θέση χάνουν τη θέση που τυχόν εξασφάλισαν σε προηγούμενη κατανομή.

    Ο Υπουργός Παιδείας, σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε ότι με βάση την πολιτική της διάθεσης όλων των θέσεων ανεξαρτήτως βαθμολογίας, όλες οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί έχουν διατεθεί στους υποψήφιους που τις ζήτησαν.

    Στη Λευκωσία αιτήσεις θα δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στη Λεμεσό από το Λανίτειο Λύκειο Α΄, στη Λάρνακα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου, στην Πάφο από το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και στο Παραλίμνι από το Λύκειο Παραλιμνίου.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να εφοδιαστούν με τη σχετική αίτηση και από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.moec.gov.cy.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - 2ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο ------------------------------------------------ Με τη δήλωση ότι πρωταρχικό τους καθήκον είναι να υπερασπισθούν μια δικαιωμένη, αλλά επίκαιρα διαμορφωμένη εθνική στρατηγική απελευθέρωσης της πατρίδας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του 2ου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του ΚΣ ΕΔΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2003.

    ''Δεσμευόμαστε'', είπε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ''να εξετάσουμε στο Παγκύπριο Συνέδριο του Νοεμβρίου τα νέα δεδομένα και να καθορίσουμε τη στρατηγική μας, με βάση τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου και μακριά από δογματικές θεωρήσεις και κατεστημένες πρακτικές''.

    Στο συνέδριο, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, θα προσκληθούν για να παρευρεθούν όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και τα τ/κ κόμματα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Σοσιαλιστική Διεθνής, τα σοσιαλιστικά κόμματα των κρατών - μελών της ΕΕ και άλλα κόμματα και επαναστατικά κινήματα με τα οποία το ΚΣ ΕΔΕΚ διατηρεί σχέσεις και που δραστηριοποιούνται στον αραβικό κόσμο, στη Λατινική Αμερική και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - Κεντρώος χώρος ----------------------------------------------- Σε αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές του 2004 προσανατολίζεται το ΚΣ ΕΔΕΚ, με πρόγραμμα θέσεων που θα είναι κοινό με τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ''οι συνδυασμοί όλων των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές θα επικυρωθούν από ειδική συνεδρία του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ)''.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει και συμμετοχή Τ/Κ στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, το Κίνημα δεν έχει προχωρήσει στη διαδικασία καταρτισμού ψηφοδελτίου.

    Το θέμα αυτό, είπε, απασχόλησε διεξοδικά το Πολιτικό Γραφείο στη συνεδρία της Τετάρτης και ''αντιμετωπίζεται θετικά, όμως αυτό το ζήτημα συνδέεται με το ευρύτερο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ σε αυτές τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι''.

    Οσον αφορά το θέμα συνένωσης του κεντρώου σοσιαλιστικού χώρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''είναι συνεδριακή απόφαση, είναι απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και υπήρξε και απόφαση του προγραμματικού καταστατικού συνεδρίου που έγινε πριν από μερικούς μήνες και είναι διαχρονική θέση του Κινήματος οι συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία προϋποθέσεων για συνένωση του ενδιάμεσου χώρου στη βάση της σοσιαλιστικής δημοκρατικής ιδεολογίας''.

    ''Αρα'', πρόσθεσε, ''εμείς έχουμε επί μονίμου βάσεως ανοικτές τις πόρτες μας για ένα διάλογο δημιουργικό, παραγωγικό, που θα οδηγήσει στη συνένωση του ενδιάμεσου χώρου''.

    Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - ELDR ---------------------------------- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων (ELDR) υιοθέτησε εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ και παρατηρητή στο Ευρωκοινοβούλιο Μάριου Ματσάκη να προταθεί όπως το βραβείο Sakharov απονεμηθεί στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ιράκ Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, που σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση κατά του αρχηγείου του Οργανισμού στη Βαγδάτη, στη μνήμη όσων αξιωματούχων του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ώρα καθήκοντος τα τελευταία χρόνια.

    ΟΥΕΦΑ -1ος γύρος - Η Μαγιόρκα αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ -------------------------------------------------- Η Ισπανική Ρεάλ Μαγιόρκα είναι η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό.

    Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη Μαγιόρκα στις 24 Σεπτεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 15 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

    Ποδόσφαιρο - 2η αγωνιστική ------------------- Με 4 αγώνες ανοίγει σήμερα το βράδυ η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 7.30 Αναγέννηση υποδέχεται στη Δερύνεια τον Απόλλωνα, η ΑΕΛ στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός τον Ονήσιλλο.

    Στις 8.30 το βράδυ στο ΓΣΖ η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ομόνοια.

    Η 2η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες Εθνικού Αχνας Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' και Δόξας Διγενή.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ----------------------- Πτωτικά για τέταρτη κατά σειρά χρηματιστηριακή συνάντηση κινήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Η αγορά κατέγραψε κατά την τελευταία συνάντηση του μήνα Αύγουστου απώλειες σε ποσοστό 1,53%, κλείνοντας στις 88,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 30% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της Αμμοχώστου και οι τουρκικοί σχεδιασμοί για επίδοση της κλειστής περιοχής της πόλης στον Ραούφ Ντενκτάς, η εξαγγελία χθες από τον Υπουργό Παιδείας των αποτελεσμάτων της β' κατανομής και της έναρξης των διαδικασιών για την γ' και την ειδική κατανομή των 707 αδιάθετων θέσεων, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα οικονομικά του κράτους και η πιθανότητα εξαγγελίας νέου κόμματος από τον Αλέκο Μαρκίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παίζουν με την παιδεία'' γράφει ότι "οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί και η έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς των κυβερνώντων αλλά κυρίως ο άτσαλος τρόπος με τον οποίον ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης χειρίζεται τα θέματα της παιδείας έχει ως αποτέλεσμα το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο και να δημιουργείται ένα πραγματικό κομφούζιο λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους". Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με αφορμή δημοσκόπηση της ''Κίπρις'' μίλησε για νευρικότητα από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση συμφωνεί με το 75% των Τ/Κ που δηλώνουν ότι θέλουν λύση πριν την 1η Μαίου 2004.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μεταφέρει ανησυχίες Σημίτη'' γράφει ότι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία και κυρίως στην Αθήνα επιμένουν ότι η κάθοδος στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου "σχετίζεται με τη διαφορετικότητα με την οποία οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό". Αλλού αναφέρεται στις αυξήσεις στα τέλη της ΑΤΗΚ, σημειώνοντας πως η Αρχή ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα προσφέρει αναπροσαρμοσμένα τέλη για κλήσεις από σταθερά και κινητά τηλέφωνα και προς δορυφορικά συστήματα, καθώς και του τέλους κλήσης από σταθερό προς κινητό εντός Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πουλά το Βαρώσι αγοράζει ψήφους'' γράφει ότι η Τουρκία θα παραδώσει την Αμμόχωστο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κατοχικός ηγέτης είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό τους ενώ είναι προφανές ότι αυτός θα παίξει το ''σκληρό χαρτί'' της Αμμοχώστου για καθαρά ''προεκλογικούς'' σκοπούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής της Νέας Υόρκης και ο Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση διατύπωσαν τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ρωσική ρουλέτα για το Βαρώσι'' γράφει ότι η επιμονή του Ραούφ Ντενκτάς για το άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου είτε με την επιστροφή των Ε/Κ κατοίκων της είτε με την εμπλοκή Τούρκων επιχειρηματιών θα προκαλέσει νέα δεδομένα των οποίων οι προεκτάσεις μοιάζουν με το παιγνίδι της ρωσικής ρουλέτας. Είναι για αυτό που ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς να κλείσουν τ' αυτιά τους σ' ένα ενδεχόμενο κάλεσμα για επιστροφή στα σπίτια τους υπό τ/κ διοίκηση. Αλλού γράφει ότι το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ CYPRUS SAT από τον ελλαδοκυπριακό δορυφόρο Hellas Sat.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αιφνιδιασμός με Αμμόχωστο'' γράφει ότι η Τουρκία θα προχωρούσε προ ημερών και θα παρέδιδε την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου στον Ντενκτάς και προσθέτει ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν στις 15 Αυγούστου και επιδίωξή τους θα ήταν, μεταξύ άλλων, να αιφνιδιάσουν την κυπριακή κυβέρνηση και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Ωστόσο επειδή το σενάριο αυτό έγινε γνωστό σε ξένες κυβερνήσεις και στη Λευκωσία, η Αγκυρα ανέβαλε την ενέργειά της αυτή. Αλλού γράφει ότι στο πόρισμα για την κλοπή αυτοκινήτου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας που κατά πάσα πιθανότητα θα παραδοθεί σήμερα στον Αρχηγό Αστυνομίας αναμένεται να εντοπίζονται σοβαρότατες ευθύνες για αμέλεια και παραλείψεις.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ζητούν και ρέστα'' γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αβέρωφ Νεοφύτου για λανθασμένη κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 5% φτάνοντας τα 350 εκατομμύρια λίρες περίπου, ως "συνέπεια της κακής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και άφησε κληρονομιά στην παρούσα". Αλλού γράφει ότι σειρά μέτρων προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για να πατάξει το φαινόμενο του ντόπινγκ στα γυμναστήρια.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''75 νεκροί σε έκρηξη στο Ιράκ'' γράφει ότι η έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο σκότωσε τουλάχιστον 75 Ιρακινούς, περιλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους των Σιιτών επιφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στους Αμερικανούς και προκαλώντας μακελειό στον πιο ιερό χώρο των Σιιτών. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε άρθρό που έστειλε στην εφημερίδα αναφέρει ότι η διευθέτηση του θέματος των περιουσιών μέσω αποζημιώσεων θα ενισχύσει κατά πολύ τις πιθανότητες μιας διευθέτησης στο Κυπριακό, αλλά η επιμονή στην επιστροφή των περιουσιών θα αποτελούσε πρόσκληση για μια μελλοντική διαμάχη.

    [04] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιστροφή Αμμοχώστου

    Η κυβέρνηση έγινε "από δικές της πηγές" αποδέκτης σεναρίου παράδοσης της Αμμοχώστου από την Τουρκία στις 14 Αυγούστου, και ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ότι οι Αμμοχωστιανοί τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ των κρατικών σχεδιασμών στο θέμα της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης.

    [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις για την Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ

    Αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία παρέθεσε η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στις 25 Αυγούστου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της πενταετούς θητείας της στην αμερικανική πρωτεύουσα και την επιστροφή της στη Λευκωσία, όπου από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Πέραν των τριακόσιων ατόμων παρευρέθηκαν στη δεξίωση, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Κογκρέσου, στελέχη των μέσων ενημέρωσης και κέντρων μελετών, ηγετικά στελέχη της ομογένειας καθώς και μεγάλος αριθμός πρέσβεων και εκπροσώπων της διπλωματικής κοινότητας της Ουάσιγκτον.

    Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν και ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, Πρέσβης Τόμας Γουέστον. Παρευρέθη επίσης ο τέως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ. Μεταξύ των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Κλίντον που τίμησαν με την παρουσία τους τη δεξίωση ήταν ο πρώην Υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κόεν και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα.

    Εξάλλου, η κα Μαρκουλλή είχε πρόσφατα ξεχωριστές συναντήσεις με τους κύριους Γκρόσμαν και Γουέστον καθώς και με άλλα ανώτερα στελέχη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τους οποίους συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και σειρά διμερών θεμάτων.

    Την κα Μαρκουλλή αποχαιρέτησαν επίσης το Κογκρέσο, η ομογένεια και η διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον σε σειρά πρόσφατων εκδηλώσεων προς τιμή της.

    Σε γεύμα υπό την αιγίδα του Βουλευτή Φρανκ Παλόνε και του κ. Αντι Μανάτος, η κα Μαρκουλλή είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει μεγάλο αριθμό μελών της Βουλής και της Γερουσίας για την υποστήριξη τους προς την Κύπρο και για τη συνεργασία που είχαν κατά τη θητεία της στην Ουάσιγκτον.

    Η κα Μαρκουλλή είχε επίσης ξεχωριστές αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με τους Γερουσιαστές Chuck Hagel και Οlympia Snowe και με τους Βουλευτές Robert Menendez και Robert Andrews.

    Οι Βουλευτές Michael Bilirakis και Carolyn Maloney, σε ξεχωριστά εγκωμιαστικά αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους που δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά του Κογκρέσου στις 25 Ιουλίου, αναφέρθηκαν στο έργο της κας Μαρκουλλή και κυρίως στην εποικοδομητική συνεργασία της με το Κογκρέσο.

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών, ο Παγκύπριος Σύλλογος της περιοχής Ουάσιγκτον, η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, η ΑΧΕΠΑ και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ είναι μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων που επίσης διοργάνωσαν ξεχωριστές αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις για την κα Μαρκουλλή με την ευκαιρία της αναχώρησής της από την Ουάσιγκτον. Στην Μαρκουλλή απενεμήθη το ''Αριστοτέλειο Βραβείο 2003'' από την ΑΧΕΠΑ και το ''Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς και Εθνικής Υπηρεσίας'' από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

    Εξάλλου, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου παρέθεσαν δείπνα προς τιμή της κας Μαρκουλλή, η οποία επίσης τιμήθηκε σε ειδικό γεύμα που παρέθεσε για όλες της γυναίκες Πρέσβειρες που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον η Πρέσβειρα της Ζαμβίας.

    Η κα Μαρκουλλή αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για την Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Φορέας για ανοικοδόμηση των κατεχομένων

    Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση φορέα που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των κατεχομένων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, σημειώνοντας πως αυτή δίνει το πολιτικό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει θετικά στην αναζήτηση με γρήγορους ρυθμούς μιας μόνιμης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Καζαμίας ξεκαθάρισε ότι ''η κυβέρνηση θέλει να είναι όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη, να εξαντλήσει όλες τις ασκήσεις επί χάρτου'' και, όπως είπε, όταν επιτευχθεί η λύση ''εκεί και όπου χρειαστεί συμπληρωματική εργασία θα γίνει''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 August 2003 - 17:49:09 UTC