Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ - Επιστολή - Παραβιάσεις
  • [02] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Θρίαμβος για ΑΠΟΕΛ - Αποκλείστηκε η Ανόρθωση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόγραμμα ΥΦΕΞ Ρωσίας στην Κύπρο
  • [07] (Κ) Συγκρότημα Ελληνικής Τράπεζας - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου
  • [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Β' Κατανομή θέσεων
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - Αμμόχωστος
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Διυπουργική επιτροπή - Ανοικοδόμηση
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΝΕΠΟΜΑΚ - Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσκόπηση - Κατεχόμενα - Ντενκτάς
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Διάσκεψη Τύπου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [17] (Κ) ΟΥΕΦΑ -1ος γύρος - Η Μαγιόρκα αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ
  • [18] (K) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ψηφίσματα
  • [19] (Κ) Χατζηδημητρίου - Ακόλουθοι ΥΠΕΞ Ελλάδας
  • [20] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - ELDR
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ - Επιστολή - Παραβιάσεις

    O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε στις 20 Αυγούστου με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τις μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν στις 3, 4, 17-22 και 28-30 Ιουλίου και 7, 13, 16, και 18 Αυγούστου.

    [02] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Θρίαμβος για ΑΠΟΕΛ - Αποκλείστηκε η Ανόρθωση

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και η αναγγελθείσα επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, καθώς και η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για ποινικοποίηση των ''προσφυγών'' σε όργανα του ψευδοκράτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η δημοσιοποίηση δημοσκόπησης του τ/κ Επιμελητηρίου για τις προθέσεις των Τ/Κ ενόψει των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'', οι επικρίσεις του νέου Εισηγητή για την Κύπρο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Ματίας Ρακόσι για την άρνηση του καθεστώτος Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, τα μέτρα λιτότητας και η περικοπή δαπανών, η αναπροσαρμογή των τελών τηλεφωνικών κλήσεων, η χθεσινή απόφαση της Βουλής για παραχώρηση 707 επιπλέον θέσεων σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (ΑΑΕΪ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Υποβαθμίζουν την επίσκεψη Παπανδρέου'', ότι οι πληροφορίες από την Αθήνα και οι εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων της Λευκωσίας αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να την υποβαθμίσει, παρουσιάζοντάς την ως μία φιλική επίσκεψη. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας προκατέλαβε το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας για τη μη δημοσιοποίηση των 707 θέσεων φοίτησης σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (ΑΑΕΪ) με την αποκάλυψη των ονομάτων δύο ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου του ως εχόντων την ευθύνη για την παράλειψη αυτή.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ζητείται διόρθωση πορείας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πολιτικοί κύκλοι ανέφεραν χθες πως η επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο έχει να κάνει με τη διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς την ακολουθητέα πολιτική στο Κυπριακό, παρά την προσπάθεια της Λευκωσίας να υποβαθμίσει την επίσκεψη αυτή σε αποστολή ρουτίνας. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Κυπριακό και Εμπορικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στέλλει σήμα κινδύνου για την οικονομία, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και εισηγούμενο διαρθρωτικές αλλαγές για ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τιμές άνω - κάτω από την ΑΤΗΚ'', γράφει πως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), συμμορφούμενη προς τις παραινέσεις του Επιτρόπου Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών προχωρεί σε σειρά αλλαγών στα τέλη κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να επέλθουν αυξήσεις στις κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς κινητό, καθώς και προς ορισμένες χώρες του εξωτερικού. Αλλη είδηση είναι η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκόπησης του τ/κ Επιμελητηρίου ενόψει των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα και η εκτίμηση του 66,5% των Τ/Κ που θεωρεί αποτυχημένη την ψευδοκυβέρνηση Ντενκτάς.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πακέτο μέτρων λιτότητας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση ''σφίγγει τα ζωνάρια με περικοπές στις δαπάνες των Υπουργείων και μετακύληση των αναπτυξιακών έργων'' σε μια προσπάθεια περιορισμού των δαπανών της κρατικής μηχανής και για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλη είδηση είναι η έγκριση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής του νόμου για την παραχώρηση στους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι παρακάθησαν στις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις, 707 νέων θέσεων φοίτησης σε ΑΑΕΪ της Ελλάδας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ζώνη εμπορίου η Αμμόχωστος'', γράφει στο κύριο θέμα πως συνιστά πολιτικό τέχνασμα ενόψει των λεγόμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και ''ενδεχομένως εκβιασμό για τα μάτια των μεσολαβητών'' η νέα κίνηση του Σερντάρ, υιού του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να εξαγγείλει για μια ακόμη φορά το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, όπου έχει προσκαλέσει Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε οικονομικές δραστηριότητες. Αλλού γράφει ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου έστειλε μήνυμα - προειδοποίηση στους Αστυνομικούς Διευθυντές και Διοικητές Μονάδων και Τμημάτων ότι δεν θα δεχθεί κρούσματα απειθαρχίας από αστυνομικούς ανεξαρτήτως του επιπέδου στο οποίο εκδηλώνονται.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει'', ότι για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ''προσφυγών'' Ε/Κ στα ψευδοδικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο τόσο σε συνταγματικό όσο και σε ποινικό επίπεδο και -όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι στην εφημερίδα- καμμία θέσπιση νομοθεσίας, όπως εισηγείται ο ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση υπουργικής επιτροπής για να μελετήσει θέματα που αφορούν την ανοικοδόμηση των κατεχομένων, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Οι μελέτες θα αφορούν σχέδια υποδομής, την οργάνωση της επιστροφής των προσφύγων και το οικονομικό κόστος.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Απειλή φυλάκισης για συμφωνίες με το βορρά'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Ε/Κ θα έχουν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση μέχρι και δέκα χρόνια, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει τον επόμενο μήνα νόμο (πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ) που προβλέπει την ποινικοποίηση συμφωνιών με μη αναγνωρισμένες αρχές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή κατάθεση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας ενώπιον επιτροπής για την υπόθεση Κέλι και τον πόλεμο του Ιράκ. Θα είχα παραιτηθεί, δήλωσε ο κ. Μπλερ, εάν ήταν αλήθεια οι αναφορές ότι η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες πληροφοριών να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ με τη διοχέτευση παραπλανητικών στοιχείων στα μέσα ενημέρωσης.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα της με τον τίτλο ''Ο Μπλερ έτοιμος να παραιτηθεί'' ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι θα είχε παραιτηθεί, εάν υπήρχε καθόλου αλήθεια σε αναφορά μέσου ενημέρωσης που ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του διαστρέβλωσε πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο. Αλλού γράφει ότι ο νέος Εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την Κύπρο Ματίας Ρακόσι, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, επέκρινε χθες την άρνηση του καθεστώτος Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ζήτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να τεθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να υποστηριχθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των εγκλωβισμένων παιδιών στην εκπαίδευση.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ - Επιστολή - Παραβιάσεις ------------------------------------------------------------ O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε στις 20 Αυγούστου με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τις μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν στις 3, 4, 17-22 και 28-30 Ιουλίου και 7, 13, 16, και 18 Αυγούστου.

    Ο κ. Μαυρογιάννης καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις ως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και προς τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί για άμεσο τερματισμό τους.

    Ο Κύπριος Πρέσβης εκφράζει την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιδείξει σεβασμό προς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις.

    Ο κ. Μαυρογιάννης καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εισακούσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, να αλλάξει την αρνητική της στάση και να ασκήσει την επιρροή της στην τ/κ ηγεσία ώστε να συνεισφέρει στην εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    ΠΣΕΚΑ - Συνάντηση - Επαναπροσέγγιση με Τ/Κ ---------------------------------------------- Την ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση με τους Τ/Κ εξέφρασαν χθες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που διεξήχθη στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Ωστόσο, επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς πως όλοι οι Τ/Κ μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τους Ε/Κ και εισηγήθηκαν τη διοργάνωση σεμιναρίων, συζητήσεων, συνεδρίων, συναντήσεων και εκδηλώσεων με τη συμμετοχή Τ/Κ.

    Στη συνάντηση μίλησε και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη η ε/κ πλευρά να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι η επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ είναι απαραίτητη αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι οι Τ/Κ ''πιστεύουν εκατό τοις εκατό σε αυτά που πιστεύουμε εμείς''.

    Είπε ότι ''οι Τ/Κ έχουν τις αμφιβολίες τους'' για τις θέσεις των Ε/Κ και έχουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις.

    Στη συνέχεια, έγιναν αναφορές από τους εκπροσώπους των απόδημων Κυπρίων για τις εμπειρίες τους σε θέματα επαναπροσέγγισης και συνεργασίας με Τ/Κ στις χώρες όπου διαμένουν.

    Αναφέρθηκε ότι δεν θα ήταν ορθό να αναμένεται πως δεν θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, αφού υπάρχουν διαστάσεις απόψεων μεταξύ των ιδίων των Ε/Κ.

    Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι ''πολέμιος της συνεργασίας και της επαναπροσέγγισης'' και ως εκ τούτου όσοι Τ/Κ συνεργάζονται με τους Ε/Κ αποτελούν ''τροχοπέδη στους μηχανισμούς του Ντενκτάς''.

    ΠΣΕΚΑ - Εκλογές ---------------- Διεξήχθησαν χθες εκλογές για την ανάδειξη των αξιωματούχων της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Χωρίς ανθυποψήφιο αναδείχθηκαν Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Γενικός Γραμματέας ο Λοϊζος Αραβής και Ταμίας ο Νίνος Κουμέττου, ενώ διεξήχθησαν εκλογές για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, την οποία εξασφάλισε ο Σάββας Τσίβικος.

    Οι ομοσπονδίες γνωστοποίησαν τα ονόματα των Αντιπροέδρων της ΠΣΕΚΑ ως ακολούθως: Μιχάλης Ελληνας για το Ηνωμένο Βασίλειο, Μιχάλης Χριστοδούλου για την Αυστραλία, Μιχάλης Παναγή για τον Καναδά, Γεώργιος Συλλούρης για την Ελλάδα, Ευαγόρας Μαυρομμάτης για την Υπόλοιπη Ευρώπη, Κώστας Κολατσής για τη Νότιο Αφρική, Κώστας Κλωστρής για την Υπόλοιπη Αφρική, και Τάσος Ζαμπάς για τις ΗΠΑ.

    Διευθυντής ΚΥΠΕ - Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων -------------------------------------------------------- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μπορεί να γίνει ''το όχημα για την επικοινωνία μεταξύ της Κύπρου και των αποδήμων'', δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους, μιλώντας ενώπιον του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που διεξάγεται στη Λευκωσία.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη σε παρουσίαση των υπηρεσιών που προσφέρει το ΚΥΠΕ, δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες του Πρακτορείου που εξυπηρετούν τους αποδήμους.

    Το ΚΥΠΕ αποστέλλει καθημερινά στις οργανώσεις των αποδήμων σε όλο τον κόσμο την Επισκόπηση του Κυπριακού Τύπου, την Εκπομπή για την Ομογένεια που περιλαμβάνει τις κυριότερες ειδήσεις του 24ώρου που αφορούν την Κύπρο και το Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων που περιλαμβάνει ανακοινώσεις των οργανώσεων των αποδήμων καθώς και των πρεσβειών και προξενείων της Δημοκρατίας σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούν.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις των αποδήμων, να στέλλουν στο ΚΥΠΕ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανακοινώσεις και φωτογραφίες για τις εκδηλώσεις τους, προκειμένου το Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων να εμπλουτίζεται και να προσφέρει υλικό προς δημοσίευση από τα κυπριακά και ομογενειακά ΜΜΕ, στα οποία επίσης αποστέλλεται το Δελτίο.

    Αναφερόμενος στην Εκπομπή για την Ομογένεια, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι επιδιώκεται να περιλαμβάνει ειδήσεις όχι μόνο για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και για όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των εργασιών του Συνεδρίου είναι η αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ της Κύπρου και των παροικιών, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ εισηγήθηκε όπως, μέχρις ότου εγκατασταθούν μόνιμοι μηχανισμοί, διαδραματίσει το Πρακτορείο το ρόλο του ''κόμβου'' της επικοινωνίας'' με τους αποδήμους.

    Διευθυντής ΓΤΠ - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων ------------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τόσο το κέντρο στη Λευκωσία όσο και τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να παρέχει στην Ομογένεια κάθε δυνατή βοήθεια με στόχο την ενίσχυση του διαφωτιστικού έργου που επιτελεί, έδωσε χθες προς τους απόδημους ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιαννάκης Σολωμού.

    Σε ομιλία του ενώπιον του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Σολωμού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ΓΤΠ και των οργανώσεων της ομογένειας θα γίνει ''ακόμα στενότερη και θα αποδώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα''.

    Αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και άλλα προγράμματα τα οποία παράγονται με χρηματοδότηση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τα οποία αποστέλλονται στους αποδήμους.

    Στον τομέα της διαφώτισης, είπε, εντάσσεται και η παραγωγή φωτογραφικών εκθέσεων οι οποίες μεταξύ άλλων καλύπτουν το Κυπριακό και τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρο, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και τις σχέσεις Κύπρου - Ευρώπης και Κύπρου Κοινοπολιτείας.

    Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή μιας νέας έκθεσης με θέμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, η οποία βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο.

    Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Xαιρετισμοί οργανώσεων

    Εκπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων κάλεσαν χθες τους απόδημους να δώσουν τα σωστά μηνύματα στις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν ώστε να πεισθούν για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ζήτησαν την παρέμβαση των αποδήμων για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και την προώθηση του θέματος των αγνοουμένων με σκοπό τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε χαιρετισμό του στο ΙΓ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς ζήτησε δραστηριοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσουν στην επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, που παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο του 1975.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος του Σωματείου ''Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία'' Ανδρέας Ασσιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα εισβολής και κατοχής κι όχι δικοινοτική διαφορά.

    Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου εξέφρασε την αγωνία και το δράμα που ζουν εδώ και τόσα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι συγγενείς των αγνοουμένων.

    ''Είναι άδικο μετά από 29 χρόνια, να ζητούμε να μάθουμε τι έχουν απογίνει οι δικοί μας και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία να μας το αρνούνται'', είπε.

    Στην ομιλία τους στους συνέδρους, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Προσφύγων Χρίστος Αρτεμίου είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος υπήρξε ''συστατικός συντελεστής ανάπτυξης και με τις θυσίες του διαφύλαξε την κρατική οντότητα της Κύπρου''.

    Ο κ. Αρτεμίου σημείωσε ωστόσο ότι ο προσφυγικός κόσμος, μετά από 29 χρόνια, ''απαιτεί σωστή μεταχείριση''.

    Ο Δήμαρχος Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς κάλεσε τους απόδημους να δώσουν τα ανάλογα μηνύματα ώστε να πείσουν τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν ότι ''μια ενιαία, ενωμένη, δημοκρατική Κύπρος χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.''

    Ο Δήμαρχος Κερύνειας ανέφερε ότι τα τελευταία τεχνάσματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι αδιάλλακτες θέσεις του ''δυστυχώς οδηγούν και τη δική μας πλευρά σε απογοητευτικές αποφάσεις και ενέργειες''.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο ------------------------------------------------ Γενική ανταλλαγή απόψεων θα γίνει κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, η οποία τοποθετείται γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το σκοπό της επίσκεψης αυτής λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''είναι φυσιολογικότατο λόγω των στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να υπάρχουν επαφές οποτεδήποτε και χωρίς οποιαδήποτε τυπικότητα ή προειδοποίηση''.

    ''Οι σχέσεις μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης είναι εγκάρδιες και φιλικές. Δεν χρειάζεται καμία τυπικότητα όσον αφορά την ανταλλαγή επισκέψεων'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην Κύπρο για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Ανοικοδόμηση κατεχομένων ------------------------------------------------------- Στο πλαίσιο της προώθησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές να διορίσει διυπουργική επιτροπή που θα αναλάβει την όλη οργάνωση της επιστροφής εκτοπισμένων σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων και Παιδείας, θα αναλάβει την οργάνωση για μελέτες, σχέδια υποδομής και οικονομικό κόστος για την επιστροφή σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες.

    Αυτό, πρόσθεσε, γενικά καλύπτει όλη την κατεχόμενη περιοχή αλλά η αρχή θα γίνει από τις περιοχές που ενδεχομένως να είναι υπό ε/κ διοίκηση.

    Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την επιτέλεση αυτού του έργου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''επιθυμούμε λύση πριν από την 1η Μαϊου 2004, άρα υπάρχει εκ των πραγμάτων και ένα χρονοδιάγραμμα και για αυτή την επιτροπή''.

    ''Επειδή υπάρχει πολιτική θέληση για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει διυπουργική επιτροπή από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργων και Παιδείας, η οποία θα αναλάβει την όλη οργάνωση της επιστροφής εκτοπισμένων σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως πρόκειται για μια παλαιότερη εισήγηση και του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα πλαίσια των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    Αναστασιάδης - Επίσκεψη Παπανδρέου --------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών θα συμβάλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και στην αποφυγή των μεθοδεύσεων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς χθες να αναφερθεί στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''η παρουσία του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι πάντοτε επιθυμητή και χρήσιμη''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''θα δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε εκτιμήσεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για τα όσα ενδεχόμενα θα επισυμβούν τους επόμενους μήνες και για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης, κατά τρόπο που να αναληφθούν επιτέλους πρωτοβουλίες, να αναγεννηθεί το διεθνές ενδιαφέρον και να αποφύγουμε όλα όσα μέσα από τις μεθοδεύσεις επιδιώκει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς''.

    ΔΗΣΥ - Ποινικοποίηση ''προσφυγής'' σε όργανα του ψευδοκράτους ----------------------------------------------------------------- Δεν κατέστη τελικά δυνατή η κατάθεση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ποινικοποίηση της ''προσφυγής'' σε όργανα του ψευδοκράτους.

    Οπως δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ο Βουλευτής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, το νομοθέτημα έχει ήδη δοθεί από τον ίδιο στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου και θα κατατεθεί κατά την επόμενη έκτακτη συνεδρία του σώματος που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου για την ψήφιση εναρμονιστικών νομοσχεδίων.

    Οπως του ανέφερε ο Διευθυντής της Βουλής, συνέχισε ο κ. Νικολάου, ''η πρόταση νόμου δεν μπορούσε να κατατεθεί σήμερα, διότι είναι ειδική συνεδρία με βάση καθορισμένη ημερήσια διάταξη και έτσι δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε άλλη κατάθεση νομοθετημάτων, για αυτό και δεν κατατέθηκαν τα εναρμονιστικά νομοσχέδια''.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ προτείνει την τροποποίηση του βασικού νόμου για τον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε ''όποιος εν γνώσει του και καθ' οιονδήποτε τρόπο συνεργάζεται ή επιδιώκει τη συνεργασία με οποιοδήποτε πρόσωπο, όργανο, ή αρχή, που έχει εγκαθιδρυθεί ή λειτουργεί ως αποτέλεσμα της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων'' να θεωρείται ''ένοχος κακουργήματος και να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ποινικοποίηση των λεγόμενων προσφυγών Ε/Κ στις λεγόμενες επιτροπές του καθεστώτος και ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το θέμα ο κ. Αναστασιάδης είπε ''με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατηρούμε μία διαφωνία''.

    Εκπρόσωπος - Περιουσίες - Τ/Κ - ΔΗΣΥ ---------------------------------------- ''Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος δικαίου, τα δικαστήρια της λειτουργούν κανονικά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεσμεύουν'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει στα κατεχόμενα η λειτουργία γραφείου που θα χειρίζεται «αγωγές» Τ/Κ για περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΔΗΣΥ όσον αφορά την ποινικοποίηση ενδεχόμενης προσφυγής Ε/Κ προσφύγων στη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''δεν είναι σωστή αυτή η τακτική και η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη γραμμή αυτή''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση γνωρίζει κατά πόσον έχουν επιστρατευθεί Τ/Κ δικηγόροι που ζουν στο εξωτερικό εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ για να προωθήσουν ανταλλαγές περιουσιών με Ε/Κ, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

    ΕΔΗ - Ποινικοποίηση ''προσφυγών'' στο ψευδοκράτος ---------------------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) σημειώνουν πως οι μεμονωμένες περιπτώσεις Ε/Κ οι οποίοι εκδηλώνουν πρόθεση να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κατοχικό καθεστώς για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, ''πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα αλλά όχι με νομικά και ποινικά μέσα''.

    Σε χθεσινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι ''κύρια αφετηρία και κύριο μήνυμα πρέπει να είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος δικαίου και δεν προσαρμόζει το δίκαιο της στις όποιες πολιτικές συγκυρίες.

    Αυτή θα είναι κατά τους ΕΔΗ, ''η πιο πειστική θέση ενώπιον της διεθνούς κοινότητας άλλα και των διεθνών δικαστηρίων''.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Τουρκοκύπρια ---------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε προχθές τις διαπιστώσεις του ερευνώντος λειτουργού στην υπόθεση της Τουρκοκύπριας Γκιουλσεβίν Σαχ Μπέρο και ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για διαπίστωση διάπραξης τυχόν πειθαρχικών αδικημάτων από κρατικούς αξιωματούχους.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως κατά την προχθεσινή συνεδρία του, διάρκειας 10,5 ωρών, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε την έκθεση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Συμεών Μάτση, ερευνώντος λειτουργού για την υπόθεση της Τουρκοκύπριας Γκιουλσεβίν Σαχ Μπέρο, στην οποία δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στη Δημοκρατία, από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    ''Η έκθεση είχε υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Αυγούστου το οποίο υιοθέτησε τις διαπιστώσεις του ερευνώντος λειτουργού, από τις οποίες φαίνεται ότι στοιχειοθετείται διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ολομέλεια - ΑΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις φοίτησης ---------------------------------------------- Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο χθες το απόγευμα, με τον οποίο προσφέρονται 707 επιπλέον θέσεις φοίτησης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας για διεκδίκηση από τους υποψήφιους φοιτητές που είχαν παρακαθήσει στις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις.

    Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο επεξεργάστηκε και κατέθεσε σήμερα το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, είχε διαπιστωθεί κατά τις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις ότι ορισμένες θέσεις για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν προσφέρθηκαν στους υποψηφίους.

    Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η προώθηση ειδικής νομοθεσίας, μετά από συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα. Η νομοθεσία αυτή προβλέπει την κατανομή των θέσεων με διαδικασίες ανάλογες αυτών της τρίτης κατανομής των αζήτητων θέσεων, για τις οποίες εξετάσθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο οι απόφοιτοι Λυκείων.

    Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός ------------------------------------------------- Σοβαρό έλλειμμα, πολύ μεγαλύτερο από τον επιθυμητό στόχο, παρουσιάζει το πρώτο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και για αυτό έχει καθοριστεί και εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ποιες είναι οι περαιτέρω περικοπές που πρέπει να γίνουν και ήδη οι υπουργοί έχουν πληροφορηθεί για το ύψος των περικοπών.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι ο Κύπριος πολίτης δεν θα νιώσει αυτές τις περικοπές.

    ''Οι περικοπές που γίνονται είναι από τις αυξήσεις, δεν θα καταργηθούν υπηρεσίες, δεν θα λιγοστέψει η προσφορά των υπουργείων αλλά εκείνο που θα πρέπει να ιεραρχηθεί είναι τα νέα προγράμματα και οι επιπλέον υπηρεσίες που θα θέλουν να προσφέρουν'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Οπως είπε, θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες ''και ότι δεν γίνει φέτος δεν ακυρώνεται αλλά αναστέλλεται για τον επόμενο χρόνο''.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο τρέχον έτος παρουσιάζεται ένα έλλειμμα πάνω από 5% χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε δαπάνη η κυπριακή κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε πως έστω και αν είναι συνεχιζόμενη η κατάσταση που παρουσιάζει η οικονομίας, ''υπάρχει νέα κυβέρνηση και έχει υποχρέωση να τη διορθώσει''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι κοινή θέση της κυβέρνησης ''η ανάγκη για συμμόρφωση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ''.

    Ερωτηθείς πόσο κοντά βρισκόμαστε στην πιθανότητα αντίδρασης εκ μέρους της ΕΕ για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας ο κ. Κυπριανού είπε ότι βρισκόμαστε ''πολύ μακριά'' και πως ''ο κίνδυνος είναι απομακρυσμένος''.

    Διευκρίνισε πως ''αν κριθεί ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα θα μας δοθεί δυνατότητα για να πούμε ποια μέτρα θα λάβουμε και αν δεν τα λάβουμε τότε θα υπάρχουν κυρώσεις''.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ''εμείς έχουμε πολύ πιο αισιόδοξους και φιλόδοξους στόχους και πριν καν ασχοληθεί η ΕΕ με το πρόβλημα της Κύπρου εμείς φιλοδοξούμε να το έχουμε περιορίσει''.

    Υπουργείο Οικονομικών - Heritage Foundation - Κύπρος --------------------------------------------------------- Η Κύπρος κατατάσσεται για το 2003 στην 22η θέση της διεθνούς κατάταξης για τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας διαφόρων οικονομιών, διατηρώντας τη θέση που κατείχε και στην αξιολόγηση του 2002, σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενεργεί κάθε χρόνο το Heritage Foundation του Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η θέση της Κύπρου θεωρείται πολύ ικανοποιητική αφού στην Εκθεση περιλαμβάνονται πέρα των 150 χωρών από όλη την υφήλιο.

    Ο μέσος βαθμός οικονομικής ελευθερίας για την Κύπρο ήταν 2,15 με ανώτερο βαθμό το 5 και χαμηλότερο το 1.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι συγκριτικά με άλλες οικονομίες με σχετικά παρόμοιες δομές, μέγεθος και σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση με βάση τη σειρά κατάταξης του 2003.

    Οι άλλες χώρες κατατάσσονται ως εξής: η Πολωνία με 2,9 βρίσκεται στην 66η θέση, η Σλοβενία με 2,85 ήταν στη 62η θέση, η Ελλάδα με 2,8 στη 56η, η Μάλτα με 2,7 στην 52η θέση και η Πορτογαλία με 2,4 στη 32η θέση.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση ---------------------------------------- Για τρίτη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη υπό τη σκιά των ανακοινώσεων των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,04%, υποχωρώντας στις 90,11 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,8 εκατομμύρια λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 60% του σημερινού τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 2,39% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 375,66 μονάδες.

    ΟΥΕΦΑ - Θρίαμβος για ΑΠΟΕΛ - Αποκλείστηκε η Ανόρθωση --------------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε χθες πανηγυρικά στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, νικώντας στη Βόρειο Ιρλανδία τη Ντέρι Σίτι με 3-0, ενώ η Ανόρθωση τερμάτισε άδοξα την ευρωπαϊκή της πορεία αφού ηττήθηκε στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 3-1 από την Ζελέσνιτσαρ Βοσνίας.

    Οι γαλαζοκίτρινοι μετέβηκαν στο Ντέρι με όπλο το 2-1 του πρώτου αγώνα και κέρδισαν με 3-0, παρά το γεγονός ότι έμειναν από το 73ο λεπτό με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Αμανατίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Τα τέρματα σημείωσαν ο Μαλέκκος στο 3', ο Χαραλαμπίδης στο 80' και ο Παπανδρέου στις καθυστερήσεις του αγώνα.

    Μετά το θρίαμβο του στη Βόρειο Ιρλανδία, ο ΑΠΟΕΛ αναμένει σήμερα τον αντίπαλό του στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μονακό.

    [06] (Κ) Πρόγραμμα ΥΦΕΞ Ρωσίας στην Κύπρο

    Συνομιλίες με το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Πρέσβης Σώτο Ζακχαίο θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή.

    [07] (Κ) Συγκρότημα Ελληνικής Τράπεζας - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Β' Κατανομή θέσεων

    Τα αποτελέσματα της β' κατανομής θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία της γ' κατανομής θέσεων ταυτόχρονα με την ειδική κατανομή των 707 θέσεων οι οποίες δεν είχαν προκηρυχθεί.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σερντάρ Ντενκτάς - Αμμόχωστος

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς ''να κλείσουν τα αφτιά τους στα τεχνάσματα του πατρός και υιού Ντενκτάς'', τονίζοντας πως τα Ηνωμένα Εθνη με το ψήφισμα 550 καλούν την Τουρκία και όχι τον Σερντάρ Ντενκτάς ή τον όποιον Ντενκτάς να επιστρέψει την Αμμόχωστο.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Διυπουργική επιτροπή - Ανοικοδόμηση

    Η διυπουργική επιτροπή για την ανοικοδόμηση των κατεχομένων ασχολείται πρώτα, και θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο, με τις περιοχές εκείνες που βάσει του Σχεδίου Ανάν θα είναι στη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου.

    Στη διευκρίνιση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''πέραν αυτού, η διυπουργική επιτροπή προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο''.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7064            1,7166
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8581            1,8692
    Λίρα Αγγλίας                     1,1770            1,1840
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,4660        218,1977
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8911          2,9142
    Δολάριο Καναδά                     2,5922          2,6129
    Κορώνα Δανίας                     12,6603         12,7615
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0646         14,1771
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7085         15,8341
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6202          2,6411
    

    [12] (Κ) ΝΕΠΟΜΑΚ - Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Η διερεύνηση του πεδίου για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών της ΝΕΠΟΜΑΚ με του Πανεπιστημίου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσκόπηση - Κατεχόμενα - Ντενκτάς

    Η ε/κ πλευρά συνεχίζει με την ίδια σταθερότητα, σοβαρότητα και καλοπιστία να επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, ανεξάρτητα από τις όποιες εσωτερικές διεργασίες στην τ/κ κοινότητα και ανεξάρτητα από τη στάση την οποία υιοθετεί η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,73  (-1,53)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.021.597
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    488.391    367,26  (-2,24)
    FTSE Med 100 **                             5.951,32  ( 0,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    382.945    105,17  (-2,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.875     75,67  (-1,48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.210     14,82  ( 1,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.576     56,83  (-0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.603     82,35  (-3,79)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.869     20,62  (-0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     49.511     72,49  ( 0,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £     30.518      3,37  (-1,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     44.792     13,51  (-1,96)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,98 (-10,00)
    Ξενοδοχεία                    £     31.945     42,20  (-1,06)
    Αλλες Εταιρείες               £    107.301     80,61  (-1,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Διάσκεψη Τύπου

    Οι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) χαρακτήρισαν το διάστημα από τώρα μέχρι και το Δεκέμβριο ως την ''πιο επικίνδυνη περίοδο για το Κυπριακό'' και διαβεβαίωσαν πως με την επιστροφή στις χώρες διαμονής τους θα πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζοντας την πρόταση των ΗΕ για λύση του Κυπριακού ως μη ικανοποιητική.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά για τέταρτη κατά σειρά χρηματιστηριακή συνάντηση κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Η αγορά κατέγραψε κατά την τελευταία συνάντηση του μήνα Αύγουστου απώλειες σε ποσοστό 1,53%, κλείνοντας στις 88,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 30% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [17] (Κ) ΟΥΕΦΑ -1ος γύρος - Η Μαγιόρκα αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ

    Η Ισπανική Ρεάλ Μαγιόρκα είναι η αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μονακό.

    [18] (K) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ψηφίσματα

    Την υποστήριξή τους προς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, καθώς και την ετοιμότητά τους να εντείνουν κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουν τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε ψηφίσματά τους στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

    [19] (Κ) Χατζηδημητρίου - Ακόλουθοι ΥΠΕΞ Ελλάδας

    Με τους διπλωματικούς ακόλουθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είχε σήμερα συνάντηση ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος σημείωσε πως η Κύπρος προσβλέπει στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και στη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει στην εναρμονιστική της πορεία.

    [20] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - ELDR

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Διάσκεψη Τύπου (1) ---------------------------------------------------- Επιτυχημένο χαρακτήρισε το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που διεξήχθηκε στη Λευκωσία από τις 25 μέχρι τις 28 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, προσθέτοντας ότι με την επιστροφή των αποδήμων στις χώρες όπου διαμένουν θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για διαφώτιση και προώθηση της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου ανέφερε ότι το κυπριακό πρόβλημα εισέρχεται σε μια νέα πτυχή και ένα νέο κεφάλαιο, χαρακτήρισε την περίοδο από τώρα μέχρι και το Δεκέμβριο δύσκολη, λόγω των τελευταίων εξελίξεων ειδικά μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει πιο εντατική εργασία για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιδιώκει η Κύπρος.

    Είπε επίσης ότι χωρίς τα επτά εκατομμύρια απόδημους Κυπρίους, η Κύπρος δεν θα ήταν εδώ που βρίσκεται σήμερα.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------------------------------- Οι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) χαρακτήρισαν το διάστημα από τώρα μέχρι και το Δεκέμβριο ως την ''πιο επικίνδυνη περίοδο για το Κυπριακό'' και διαβεβαίωσαν πως με την επιστροφή στις χώρες διαμονής τους θα πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζοντας την πρόταση των ΗΕ για λύση του Κυπριακού ως μη ικανοποιητική.

    Κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με την ολοκλήρωση του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων οι κύριοι Χάρης Σοφοκλείδης και Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφεραν πως το κυπριακό πρόβλημα ''εισέρχεται σε ένα καινούργιο κεφάλαιο'', προσθέτοντας πως τα τελευταία 29 χρόνια οι απόδημοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε συγκεκριμένα ότι ''ΠΣΕΚΑ βλέπει αυτή την περίοδο από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο ως μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί''.

    Σε ερώτηση εάν οι απόδημοι νοιώθουν ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, ο κ. Σοφοκλείδης απάντησε ότι κανενός τα αισθήματα δεν είναι εγγύηση αφού όπως εξήγησε ''αισθανθήκαμε πιο δυνατή την πιθανότητα λύσης του Κυπριακού πριν από λίγους μήνες απ' ότι σήμερα''.

    Πρόσθεσε ότι η πραγματοποίηση του στόχου για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έφερε τη λύση του Κυπριακού ''πιο κοντά απ΄ότι ήταν πριν από την ένταξη''.

    Οσον αφορά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι παγκοσμίως υπήρξε η εντύπωση πως το γεγονός αυτό σήμαινε ότι το Κυπριακό οδεύει προς λύση, προσθέτοντας πως η ''κίνηση αυτή, η οποία είχε μεγάλη απόσταση από την κανονική γραμμή που ακολουθούσε ο Ραούφ Ντενκτάς δημιούργησε τέτοιο σοκ σε όλο τον κόσμο ώστε χαιρετίστηκε ως ένα καλό γεγονός. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε για τις εκπλήξεις'' ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ.

    Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ''σχηματίστηκε η εντύπωση από πολιτικούς κύκλους ότι το Κυπριακό είχε λυθεί'', διευκρινίζοντας πως ''γι 'αυτό είχαμε πει ό,τι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή'' για το Κυπριακό.

    Είπε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στις προσπάθειες για λύση του προβλήματος ''θα πρέπει να πείσουμε την πολιτική ηγεσία στις χώρες που διαμένουμε να καταλάβει ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα έγινε από τον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να αποδείξει ότι Ε/Κ και Τ/Κ ''μπορούμε να ζήσουμε φιλικά ως δύο 'κράτη' πλάι πλάι. Εμείς'' συνέχισε ''δεν λέμε ότι δεν είμαστε υπέρ της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης αλλά προσπαθούμε να τονίσουμε ότι η συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί και όχι να ζήσουμε ως δύο 'κράτη' το ένα δίπλα στο άλλο''.

    Ανέφερε ότι οι ξένοι χαιρέτισαν τη μερική άρση στην ελεύθερη διακίνηση και τη χαρακτήρισαν ως ''ένα βήμα προς τη λύση του Κυπριακού''.

    Σε ερώτηση εάν απορρέουν ανησυχίες από το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ''είχε άλλα υπόψη του όταν έκανε αυτή τη χειρονομία. Ηθελε να αποδείξει ότι με την ανταλλαγή επισκέψεων, Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί δίπλα - δίπλα ως δύο 'κράτη' ''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ ''ακολουθούν τη γραμμή της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου'' και διευκρίνισε ότι το Καταστατικό των δύο οργανώσεων αναφέρει ότι ''ακολουθούμε τη γραμμή του Προέδρου της δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου.''

    Για το ίδιο θέμα, ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ''εμείς ως απόδημοι θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά της Κυπριακής Δημοκρατίας πολύ πιο εύκολη με το να πιέζουμε τους πολιτικούς στις χώρες που διαμένουμε''.

    Σε ερώτηση πώς οι απόδημοι αξιολογούν τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ως συνομιλητή, ο κ. Σοφοκλείδης επανέλαβε πως ''περιοριζόμαστε στο να ακολουθούμε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και κυβέρνηση της Κύπρου. Εμείς εκφράζουμε τις γνώμες και τις απόψεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής''.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν επιτρέπεται να έχουμε διαφωνίες, είμαστε υπόχρεοι να θέσουμε τις γνώμες και τις απόψεις που έχουμε ενώπιον της κυβέρνησης, εάν εκτιμούμε ότι θα προωθηθεί καλύτερα το Κυπριακό σε ξένες χώρες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις των σποδήμων με την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε πως βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, προσθέτοντας πως από τώρα και στο εξής ''όλα τα αιτήματα των αποδήμων θα συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος''.

    Απαντώντας την ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναβάθμισε την Υπηρεσία Αποδήμων και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ''πολύ καλή''.

    Ο κ. Κρίστοφερ ερωτήθηκε και για το ρόλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της οποίας την ίδρυση εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οποία κάθε δύο μήνες θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών για καλύτερο συντονισμό και αλληλοενημέρωση.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ χαρακτήρισε την ενέργεια του Προέδρου ''πολύ ενθαρρυντική και θετική'' γιατί θα δίνεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων.

    Ερωτηθείς για το θέμα της επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους στις χώρες του εξωτερικού, ο κ. Σοφοκλείδης απάντησε ότι ''δεν θα πρέπει να βλέπουμε τις σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ ως μόδα''.

    ''Οι επαφές με τους Τ/Κ στις χώρες που διαμένουμε θα συνεχιστούν'', πρόσθεσε και χαρακτήρισε το θέμα της επαναπροσέγγισης ''πολύ σοβαρό'' το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σκέψη. Σημείωσε ακόμα πως ''οι σχέσεις μας με τους Τ/Κ του εξωτερικού περιορίζονται στο αντιντεκτασικό στοιχείο'' και έτσι κανένας από τους Ε/Κ δεν μπορεί να εκφράσει πώς αισθάνεται γενικά η τ/κ παροικία.

    Επεσήμανε πως δεν είναι τόσο εύκολο για ένα Τ/Κ να σταθεί ενώπιον των ΜΜΕ στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου των Αποδήμων και να πει ότι είναι εναντίον της Τουρκίας, εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατοχής''.

    Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι θα πρέπει ''να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συζητάμε τρόπους επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους''.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι οι απόδημοι δεν έχουν ''ψήφο'' στις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα και πρόσθεσε πως η θέση των αποδήμων είναι πως θα πρέπει να βρεθούν κοινοί χώροι για συζήτηση του συνθήματος ''έξω ο τουρκικός στρατός και οι έποικοι'' ώστε οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να ζήσουμε μαζί.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι ''χωρίς τον απόδημο κυπριακό ελληνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ήταν σήμερα αυτή που είναι. Το γεγονός ότι το ψευδοκράτος του Ντενκτάς δεν αναγνωρίστηκε εδώ και 29 χρόνια είναι χάρις και στις προσπάθειες του απόδημου ελληνισμού''.

    Διευκρίνισε ότι για τους απόδημους το Κυπριακό ''είναι ένα πάθος'' για το οποίο δεν έχουν ούτε πολιτικό αλλά ούτε και οικονομικό συμφέρον.

    Τέλος, σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το κυπριακό πρόβλημα η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ο Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι ανέκαθεν οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιο αρνητικοί από τους Δημοκρατικούς απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ανέφερε επίσης ότι λόγω των τελευταίων παγκόσμιων εξελίξεων και ειδικά με την άρνηση της Τουρκίας να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, υπάρχει ένα αντιτουρκικό αίσθημα όχι μόνο στο Πεντάγωνο αλλά και στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και στον απλό Αμερικανό πολίτη.

    13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Ψηφίσματα --------------------------------------------------- Την υποστήριξή τους προς τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, καθώς και την ετοιμότητά τους να εντείνουν κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζουν τόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε ψηφίσματά τους στο πλαίσιο του 13ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

    Εγκρίθηκαν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και την τ/κ κοινότητα.

    Στο ψήφισμα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, χαιρετίζεται η ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, ώστε να γίνουν σε αυτό οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις που να καθιστούν τη λύση λειτουργική και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979.

    Η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ χαιρετίζουν, επίσης, τη μη εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ''σχέσεων καλής γειτονίας'' που εξυπηρετούν το καθεστώς Ντενκτάς και αποπροσανατολίζουν από τον κεντρικό στόχο της εξεύρεσης συνολικής, τελικής και λειτουργικής λύσης.

    Συγχαίρουν τη νέα κυβέρνηση για την απόφασή της αναβαθμίσει ουσιαστικά την Υπηρεσία Αποδήμων και εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την αναγνώριση του ρόλου των αποδήμων.

    Επαναδιακηρύσσουν την αποφασιστικότητα των αποδήμων Κυπρίων να εντείνουν τις διαφωτιστικές τους ενέργειες στις χώρες όπου διαμένουν μέχρι τελικής δικαίωσης.

    Στο ψήφισμα προς τον κ. Σημίτη, χαιρετίζουν την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ζητούν όπως το Κυπριακό εξακολουθήσει να αποτελεί για την κυβέρνηση της Ελλάδας θέμα πρωταρχικής εθνικής υπόθεσης στην εξωτερική πολιτική.

    Η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ θεωρούν ως δεδομένο ότι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας συνδέεται άμεσα με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, ενώ πιστεύουν πως η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή αποτελεί βασικό κριτήριο στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    Οι απόδημοι Κύπριοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τις άοκνες προσπάθειες του Ελληνα Πρωθυπουργού για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Οι απόδημοι Κύπριοι, στο ψήφισμα προς τον κ. Ανάν, εκφράζουν την ειλικρινή τους εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, και χαιρετίζουν τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης που λήφθηκαν στις 30 Απριλίου προς υποστήριξη των Τ/Κ.

    ''Πιστεύουμε πως μια αληθινή αξιολόγηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τους λόγους αποτυχίας της τελευταίας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δηλαδή η αδιαλλαξία και έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, θα ενδυναμώσει τις προοπτικές επιτυχίας περαιτέρω προσπαθειών'', αναφέρεται στο ψήφισμα προς τον κ. Ανάν.

    Στο ψήφισμα προς τον κ. Πρόντι, οι δύο οργανώσεις εκφράζουν την πεποίθηση πως ''η ΕΕ είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας ολόκληρης της διαδικασίας αναφορικά με το μέλλον της Κύπρου, για αυτό και πρέπει να διευκολυνθεί και όχι να υποτιμηθεί''.

    ''Η Κύπρος θα πρέπει να μπορεί να ενεργεί ως ένας σοβαρός, έμπιστος και εποικοδομητικός εταίρος στην ΕΕ'', προστίθεται στο ψήφισμα προς τον κ. Πρόντι.

    Οι οργανώσεις καλούν την Τουρκία να αποδείξει καλή θέληση πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, όταν θα ληφθεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ''και όχι παραμονές του Συμβουλίου''.

    Στο ψήφισμά τους προς τον κ. Μπους, οι απόδημοι Κύπριοι εκφράζουν την υποστήριξη και εκτίμησή τους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ''για την ενεργή εμπλοκή και υποστήριξη τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και της κυβέρνησής του προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού''.

    Εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα η συνεργασία και φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο να ενδυναμωθεί περαιτέρω σε όλους τους τομείς.

    Στα ψηφίσματά τους προς τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας, οι απόδημοι Κύπριοι αναφέρουν πως η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

    ''Θεωρούμε πως η πρόσφατη πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει την εξουσία του κατοχικού καθεστώτος και να υποτιμήσει το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ως μέσου για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος'', προστίθεται.

    Εξάλλου, σε μήνυμά τους προς τους Τ/Κ, οι απόδημοι Κύπριοι χαιρετίζουν τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις με στόχο την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, και καλούν ιδιαίτερα τους απόδημους Τ/Κ να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας και να ενώσουν τα χέρια τους για άρση της τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

    ΝΕΠΟΜΑΚ - Πανεπιστήμιο Κύπρου ----------------------------- Η διερεύνηση του πεδίου για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών της ΝΕΠΟΜΑΚ με του Πανεπιστημίου.

    Την αντιπροσωπεία της ΝΕΠΟΜΑΚ υποδέχθηκε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητής Μέριμνας Φίλιππος Παττούρας.

    Κύριο ενδιαφέρον της ΝΕΠΟΜΑΚ αποτέλεσε το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πρωταρχικούς στόχους της οργάνωσης για εκμάθηση και διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας, καθώς και διάδοση του κυπριακού πολιτισμού στα νεαρά μέλη των κυπριακών παροικιών ανά τον κόσμο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας ιδρύθηκε το 1998 και σκοπός του είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μη φυσικούς ομιλητές της ελληνικής.

    Στα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνονται, εκτός της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, και μαθήματα στοιχείων πολιτισμού που δίνουν στους σπουδαστές την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τον ευρύτερο σύγχρονο ελληνόφωνο χώρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 August 2003 - 17:49:20 UTC