Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Παπανδρέου
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πάουελ - Παπανδρέου
  • [05] (Κ) Βρετανία - Προσφορά ΗΕ - Βάσεις - Χρονοδιάγραμμα
  • [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη στην Αθήνα
  • [07] (Κ) Ανάν - Αθήνα - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [08] (Κ) Κόφι Ανάν - Αθήνα - Συναντήσεις
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [12] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Κυπριακό - Λύση
  • [13] (Κ) Ελλάδα - Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Ανάν - Κυπριακό
  • [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - ''Εξαιρετική ευκαιρία''
  • [16] (Κ) Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Υποψηφιότητα - Προεδρία ΔΗΣΥ
  • [18] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Τόμας Γουέστον
  • [19] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Κυβέρνηση ΗΠΑ - FIR Λευκωσίας - Πτήσεις
  • [21] (Κ) Τουρκία - ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [22] (Κ) Πρόντι - Κομισιόν - Κυπριακό - ΕΕ
  • [23] (Κ) Τουρκία - Βρετανία - Πρόταση
  • [24] (Κ) Χάνεϊ - Ντενκτάς - Μήνυμα Μπλερ
  • [25] (Κ) Ελλάδα - Σημίτης - ΓΓ ΟΗΕ
  • [26] (Κ) ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Υποψηφιότητα Κασουλίδη
  • [27] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό - Συνομιλία
  • [28] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό (Επανάληψη)
  • [29] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2002
  • [30] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Βάσεις - Ανάν

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Παπανδρέου

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και παροτρύνει στο υψηλότερο επίπεδο τους Ε/Κ, τους Τ/Κ, την Τουρκία και την Ελλάδα να επιδείξουν ευελιξία και αποφασιστικότητα για να αδράξουν πραγματικά αυτή την ευκαιρία, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες για την κατάθεση από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τρίτου σχεδίου για επίλυση του Κυπριακού και οι επαφές που είχε χθες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση ο νεοκλεγείς Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι η επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους των Βρετανών έκτασης 45 τετραγωνικών μιλίων από τις Βάσεις που κατέχουν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ''κτυπούν'' την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη βαριά χιονόπτωση ακόμα και σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στη Λευκωσία τα δύσκολα'' γράφει ότι ''όλες οι αποφάσεις που αφορούν και σχετίζονται με το τρίτο σχέδιο Ανάν θα ληφθούν αποκλειστικά από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου η οποία εντός των επομένων 24 ωρών θα κληθεί να απαντήσει, πιθανώς και μονολεκτικά, εάν αποδέχεται τη λύση που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ''. Αλλού γράφει ότι η Βρετανία συμφώνησε να παραχωρήσει πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή των Βάσεων έκτασης 45 τετραγωνικών μιλίων που ισοδυναμεί με το μισό περίπου της συνολικής έκτασης των Βάσεων στην Κύπρο, ως μέρος της λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μας πάγωσαν χιονιάς - εξελίξεις'' γράφει ότι αιτία της χθεσινής παγωνιάς δεν ήταν μόνο το χιόνι που έπεφτε καταμεσήμερα ακόμα και στη Λευκωσία και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ''σύγκρυο'' προκάλεσαν και οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με κυριότερη την κατάθεση του νέου αναθεωρημένου σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ με τη μορφή ''πάρτε το ή αφήστε το''. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται στην Πινδάρου οι ''άλυτοι λογαριασμοί'' και κύκλοι του ΔΗΣΥ δηλώνουν πως το πρόβλημα θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Συναγερμού εκτός και αν διευθετηθεί οριστικά στο Εκλογικό Συνέδριο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η μεγάλη εβδομάδα'' γράφει ότι ''επανάληψη του σεναρίου της Κοπεγχάγης θα επιχειρήσουν τα Ηνωμένα Εθνη με την κατάθεση του σχεδίου Ανάν. Οι δύο πλευρές πιθανόν να βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της υπογραφής του σχεδίου, μη αποκλειομένης και της άμεσης παραπομπής του σε δημοψηφίσματα μετά την εκπνοή του νέου χρονοδιαγράμματος, στις 7 Μαρτίου''. Αλλού γράφει ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εξαγγείλει εντός των ημερών τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ, παρά τις περί του αντιθέτου προτροπές που έχει δεχθεί.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκβιάζει ο Κόφι Ανάν'' γράφει ότι ''ο ΓΓ του ΟΗΕ εκβιάζει δύο μόλις μέρες πριν φτάσει στην Κύπρο και με τρόπο τελεσιγραφικό δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας στην πρωτοβουλία του παρά το γεγονός πως το κατεστημένο της Τουρκίας παραμένει αδιάλλακτο''. Αλλού γράφει ότι όλα παίζονται ακόμα για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δεν έχει ακόμα πει τον τελευταίο λόγο, με ορισμένα άτομα να θεωρούνται "φαβορί", ενώ ο διορισμός των υπολοίπων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πέμπτη το σχέδιο'' γράφει ότι ''ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη το τρίτο και τελικό σχέδιο στις εμπλεκόμενες πλευρές στην Κύπρο, δίνοντας περιθώριο μας εβδομάδας για να τοποθετηθούν με ένα ναι ή ένα όχι''. Αλλού γράφει ότι μεταξύ των αλλαγών που θα υπάρχουν στο νέο σχέδιο του ΓΓ είναι η επιστροφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση νέων περιοχών στα δυτικά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου, το δικαίωμα επιστροφής στο υπό τ/κ διοίκηση έδαφος μειώνεται από 28% σε 21%, ενώ θα παραμείνουν 45 χιλιάδες έποικοι.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υποβάλλεται το Ανάν 3'' γράφει ότι ''το τρίτο σχέδιο Ανάν αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και πιθανότητα στη Λευκωσία από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, και με το μνημόνιο που επέδωσε στις δύο πλευρές έχει προϊδεάσει για τις τροποποιήσεις που θα υποβάλει στο τρίτο έγγραφο, που θεωρεί τελικό''. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί διεξάγουν εδώ και ημέρες αεροπορικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, παραβιάζοντς τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και αγνοώντας τα διαβήματα που έγιναν πρόσφατα από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ερντογάν: το τρίτο σχέδιο θα φέρει διευθέτηση'' γράφει ότι ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια λύση στο Κυπριακό πιθανόν να επιτευχθεί έγκαιρα ώστε να διεξαχθούν χωριστά δημοψηφίσματα το Μάρτιο. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση του νέου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί και η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    [04] (Κ) Πάουελ - Παπανδρέου

    Το Κυπριακό αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου διαλόγου ΗΠΑ-ΕΕ.

    [05] (Κ) Βρετανία - Προσφορά ΗΕ - Βάσεις - Χρονοδιάγραμμα

    H Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που έχει τεθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

    Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η προσφορά για παραχώρηση 46% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στις δύο πλευρές, στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, είναι απόδειξη της σημασίας που αποδίδει το Λονδίνο στην επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η προσφορά μας έγινε υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για λύση εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη'', ανέφερε ο κ. Σάμερς.

    Στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα έχει σήμερα επαφές στα κατεχόμενα.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Επίσης θα συναντηθεί με αρχηγούς τ/κ κομμάτων.

    Χθες ο Βρετανός απεσταλμένος δήλωσε πως η προσφορά που γίνεται από τα ΗΕ αναφορικά με τις Βρετανικές Βάσεις τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης της βρετανικής κυβέρνησης.

    Η προσφορά αυτή περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που διαβίβασαν τα Ηνωμένα Εθνη στις δύο πλευρές. Η προσφορά αναφέρει ότι 46% του εδάφους των Βάσεων, που κατέχουν τώρα 90 τετραγωνικά μίλια, θα δοθεί στις δύο πλευρές, και από αυτό 90% θα δοθεί στην ε/κ πλευρά και 10% στην τ/κ πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αφιξη στην Αθήνα

    O ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν έφθασε γύρω στις 11.50 στην Αθήνα από την Αγκυρα.

    [07] (Κ) Ανάν - Αθήνα - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και εάν τη χάσουμε δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει ξανά μια τέτοια ευκαιρία, δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σημειώνοντας πως παρά την κρίση στο Ιράκ το ύψιστο ενδιαφέρον του αυτή την εβδομάδα βρίσκεται επικεντρωμένο στην Κύπρο, ο κ. Ανάν ανέφερε πως η ώρα των αποφάσεων έχει έλθει, προσθέτοντας πως ο στόχος της 28ης Φεβρουαρίου μπορεί να μετακινηθεί για λίγες ημέρες αργότερα.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε μια αναβολή πέραν από τις αρχές Μαρτίου θα ισοδυναμεί με ένα όχι στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ανάν είπε πως επέδωσε στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στις δυο πλευρές στην Κύπρο στοιχεία των αλλαγών που προτίθεται να προτείνει.

    Ανέφερε ακόμη πως στην Τουρκία αποδέχονται το επείγον της επίλυσης του προβλήματος.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Ελλάδα.

    Στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Ανάν έφθασε στην ελληνική πρωτεύουσα από την Αγκυρα με αεροπλάνο των ΗΕ.

    [08] (Κ) Κόφι Ανάν - Αθήνα - Συναντήσεις

    Ενωρίς το απόγευμα, μεταξύ 2 και 3 αναμένεται αύριο στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος έφθασε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

    Στις 6 σήμερα το απόγευμα ο κ. Ανάν θα υπογράψει με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου τη συμφωνία για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    Στις 6.30 θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ανάν και Σημίτης αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις μεταξύ 7.30 και 8 μμ.

    Αύριο το πρωί ο κ. Ανάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7165            1,7267
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8537            1,8648
    Λίρα Αγγλίας                     1,1732            1,1802
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,8439        218,5786
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0546          3,0790
    Δολάριο Καναδά                     2,7593          2,7813
    Κορώνα Δανίας                     12,7367         12,8385
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0945         13,1992
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6327         15,7577
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5112          2,5312
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,06  (-0,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.001.636
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    294.148    347,67  (-0,19)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    172.514    100,84  ( 0,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    107.263     76,88  ( 0,84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.089     18,62  ( 0,49)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    142.040     61,53  ( 0,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.826     93,58  ( 0,65)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.526     18,41  (-0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.832     72,83  (-0,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £    248.728      3,10  (-0,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.043     16,86  (-0,88)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     22.076     11,98  (-6,70)
    Ξενοδοχεία                    £     44.416     44,84  (-0,84)
    Αλλες Εταιρείες               £     815195     81,02  ( 0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,06% κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο επίπεδο των 89 μονάδων, κλείνοντας στις 89,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ένα εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένες τιμές που παρατηρήθηκαν σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες.

    [12] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Κυπριακό - Λύση

    Η λύση του Κυπριακού είναι πιο κοντά από ποτέ, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

    [13] (Κ) Ελλάδα - Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρίστος Πρωτόπαπας δήλωσε σήμερα πως ''ολοι θέλουμε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να γίνει ταυτόχρονα με τη λύση του Κυπριακού'' σημειώνοντας ωστόσο πως ''σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα που να δημιουργεί σήμερα σκιές στην ένταξη της Κύπρου''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Ανάν - Κυπριακό

    Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τις επαφές και συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με την ελλαδική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρέχει τη σταθερή υποστήριξη και συμπαράστασή της στην επιτέλεση των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ''κάναμε μια λεπτομερή ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού, καθώς και για τις πιθανές και προβλεπόμενες εξελίξεις στις επόμενες ημέρες''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος έχουν συμφωνήσει στους τρόπους χειρισμού και στις θέσεις τους και δεν διαπίστωσαν ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της πορείας ένταξης της Κύπρου.

    ''Είμαι, γενικά, ικανοποιημένος και αισθάνομαι πιο ενισχυμένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση'', δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ''για αντιμετώπιση των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν''.

    Για το έγγραφο το οποίο του επεδόθη από τα Ηνωμένα Εθνη πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, είπε πως πρόκειται για ένα μνημόνιο, όπως έχει κατ' επανάληψιν εξηγήσει, για τα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι τώρα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια από τα σημεία αυτά να περιληφθούν στο τρίτο σχέδιο Ανάν, το οποίο αναμένεται ότι θα δοθεί στις δύο πλευρές κατά την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο νησί.

    Για τις αιτιάσεις της Αγκυρας, ότι η επιστροφή της Καρπασίας στους Ε/Κ θα απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να ευσταθεί ως απειλή ''το να επιστρέψουν οι Ε/Κ στα σπίτια και στις περιουσίες τους, χωρίς στρατό, χωρίς οπλισμό, χωρίς κανέναν τρόπο να απειλήσουν την ασφάλεια της Τουρκίας''. Ως προς την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει πριν από την 1η Μαρτίου.

    [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - ''Εξαιρετική ευκαιρία''

    Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαθεί η «εξαιρετική ευκαιρία» που υπάρχει για λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει παρόμοια ευκαιρία στο εγγύς μέλλον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, είπε ότι θα επιδώσει στις δύο πλευρές στην Κύπρο προκαταρκτικό έγγραφο (preview) του τελικού κειμένου του προσχεδίου για συνολική λύση στο Κυπριακό, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές που προτίθεται ο ίδιος να προτείνει επί του προηγούμενου σχεδίου του.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια παράταση μερικών ημερών στο χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτού του χρονικού πλαισίου θα καταδίκαζε την προοπτική για υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης από μια επανενωμένη Κύπρο στα μέσα Απριλίου.

    Ο κ. Ανάν, προερχόμενος από την Αγκυρα, ανέφερε πως φθάνει στην Αθήνα ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες του με την τουρκική κυβέρνηση και σημείωσε πως θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει αυτή την τελική προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό.

    Καλωσορίζοντας τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου τον χαρακτήρισε «πολύ καλό φίλο» και είπε πως θα έχει «πολύ σημαντικές συνομιλίες μαζί του για την Κύπρο».

    «Ως προεδρία της ΕΕ, θα συζητήσουμε επίσης και άλλα θέματα όπως το Ιράκ και το Μεσανατολικό» πρόσθεσε.

    [16] (Κ) Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνάντηση

    Πολύ καλή χαρακτήρισε σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την αναχώρηση του κ. Παπαδόπουλου για την Κύπρο.

    Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έγινε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ ανέμενε την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διήμερη επίσκεψη εργασίας στην ελληνική πρωτεύουσα, την πρώτη που πραγματοποιεί στην Αθήνα ως ΓΓ των ΗΕ.

    [17] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Υποψηφιότητα - Προεδρία ΔΗΣΥ

    Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού εξήγγειλε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    [18] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Τόμας Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα κριθεί το μέλλον της Κύπρου.

    [19] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στην Αθήνα με τον Ειδικό Συντονιστή του

    [20] (Κ) Κυβέρνηση ΗΠΑ - FIR Λευκωσίας - Πτήσεις

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο κοντά στην Κύπρο, πραγματοποιούνται με κάθε σεβασμό προς την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή, ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφέρει.

    [21] (Κ) Τουρκία - ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Ως ''ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο'' χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την παρούσα χρονική περίοδο για το Κυπριακό, δηλώνοντας από την Τουρκία, ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για να βοηθηθούν τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ και να επιτευχθεί μια συμφωνία, έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Ανάν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ''Τουρκικό Σι Εν Εν'' και ''Μέγκα'' Ελλάδας, ο ίδιος θα επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γίνουν τα δυο δημοψηφίσματα στις 30 Μαρτίου.

    [22] (Κ) Πρόντι - Κομισιόν - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε σήμερα την προτίμησή του για ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, υπενθύμισε τη δέσμευση της Κομισιόν για διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών προκειμένου να εξασφαλισθούν οι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου του ΟΗΕ.

    [23] (Κ) Τουρκία - Βρετανία - Πρόταση

    [24] (Κ) Χάνεϊ - Ντενκτάς - Μήνυμα Μπλερ

    [25] (Κ) Ελλάδα - Σημίτης - ΓΓ ΟΗΕ

    [26] (Κ) ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Υποψηφιότητα Κασουλίδη

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όποιον ενδιαφέρεται να διεκδικήσει αξιώματα στο κόμμα, προσθέτοντας ότι η προσοχή του είναι επικεντρωμένη στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

    [27] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό - Συνομιλία

    Τη διαβεβαίωση για το προσωπικό του ενδιαφέρον σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στη διάρκεια 15λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα το απόγευμα ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου.

    [28] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό (Επανάληψη)

    Η εξεύρεση μιας διευθέτησης στο Κυπριακό θα αποτελεί ένα συμβιβασμό, προειδοποίησε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, σημειώνοντας παράλληλα πως οι κάτοικοι της Κύπρου βρίσκονται ενώπιον μιας "τεράστιας ευκαιρίας" για επίλυση του Κυπριακού στην περίοδο που ακολουθεί.

    Μιλώντας χθες βράδυ στη διάρκεια κοινής συνεστίασης των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας-Σαλαμίς και Κερύνειας με την ευκαιρία της

    [29] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2002

    Ζημιά 21,4 εκατομμύρια λίρες παρουσιάζουν μετά τη φορολογία τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2002 του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, σε σχέση με κέρδη 46,5 εκατομμύρια λίρες το 2001 - συμπεριλαμβανομένου του κέρδους των 8,8 εκατ. λιρών από την πώληση του μεριδίου στην ABC Factors, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 146%.

    [30] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Βάσεις - Ανάν

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κάλεσε σήμερα τις δύο πλευρές στην Κύπρο να μην αφήσουν την ιστορική ευκαιρία για επούλωση της διαίρεσης της Κύπρου να χαθεί και υπογράμμισε πως σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει η έγκαιρη εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, ούτως ώστε επανεωμένη η Κύπρος να υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ στις 16 Απριλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 February 2003 - 18:49:22 UTC