Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Λεμεσός - Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Διόρθωση)
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Περιφερειακό Κύπελλο Νότιας Ευρώπης
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [11] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Γεώργιος Δρυς
  • [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σκόπια - Διάσκεψη ΣτΕ
  • [13] (Κ) Ευρωζώνη - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών - Ελλάδα
  • [14] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Εγγεγραμμένοι εκλογείς
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κύπρος - Ιράκ
  • [18] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιταλία - Επαφές
  • [20] (Κ) Αρθρογράφος ''Guardian'' - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Μουσταφά Ακιντζί
  • [22] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Κύπρος - Ιράκ

  • [01] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες

    Σε νέα, εντατική φάση εισέρχονται από σήμερα οι απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα.

    [02] (Κ) Λεμεσός - Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας

    Στη Λεμεσό θα διεξαχθεί τελικά το φάιναλ φορ (11-13 Φεβρουαρίου) του Ευρωπαϊκού Καλαθοσφαιρικού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας. Η FIBA Europe αποφάσισε να αναθέσει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) τη διεξαγωγή του.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση από σήμερα με εντατικότερους ρυθμούς των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να παρέμβει προς την πλευρά της Αγκυρας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς και οι δραστηριότητες των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ''Primus Call'' είναι τα κύρια θέματα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η χθεσινή εκδήλωση στη Λεμεσό για να τιμηθεί η μνήμη του Μακάριου, η κατάργηση χρήσης της μολυβδούχας βενζίνης από το καλοκαίρι του 2004, η περιορισμένη κίνηση στην αγορά παρά τις εκπτώσεις και οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής για τους περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανεβαίνει σταθερά ο Κληρίδης'', ότι η απόφαση του ΚΙΣΟΣ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για το προεδρικό αξίωμα δεν δημιούργησε καμμιά δυναμική υπέρ της υποψηφιότητας αυτής και ότι νέα δημοσκόπηση της ''Primus Call'' δείχνει μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των ποσοστών του κ. Παπαδόπουλου (36,4%) και του Προέδρου Κληρίδη (34,9%) με σταθερή άνοδο του τελευταίου. Η δημοσκόπηση δίδει ποσοστό 10,4% στον Αλέκο Μαρκίδη και 1,4% στον Νίκο Κουτσού. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εισέρχονται από σήμερα σε εντατικότερο γύρο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ανω κάτω τα κατεχόμενα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι μετά την παραίτηση του Οκτάν Φεριντούν, μέλους των τεχνικών επιτροπών των Τ/Κ που, στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συζητούν με Ε/Κ-μέλη αντίστοιχων επιτροπών διάφορες επιμέρους πτυχές του Κυπριακού, παραιτήθηκε και άλλο μέλος των επιτροπών, ο Σαλίχ Νταγίογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο μέλη παραιτήθηκαν με αφορμή τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον τους, ο Μουμτάζ Σοϊζάλ'', ''σκληροπυρηνικός σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη''. Αλλη είδηση είναι η κατάργηση της χρήσης μολυβδούχας βενζίνης από το καλοκαίρι του 2004, σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και -όπως αναφέρει η εφημερίδα- εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα στην Κύπρο θα πρέπει να υποστούν μετατροπές, για να μπορούν να λειτουργούν με αμόλυβδη βενζίνη. Η δαπάνη για την μετατροπή αυτή θα κυμαίνεται από 100 μέχρι 300 λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Σχέδιο Ντενκτάς για εκδίωξη Τ/Κ'', γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη και ξένες πρεσβείες έχουν καταστεί δέκτες πληροφοριών, προερχόμενες από κύκλους της τ/κ κοινότητας για σχέδιο εκδίωξης των Τ/Κ από τα κατεχόμενα και αναπλήρωσής τους από εποίκους. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών αποφάσισε χθες στο εκλογικό του συνέδριο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, την οποία υποστηρίζουν επίσης το ΑΚΕΛ και το ΚΙΣΟΣ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ο κ. Περδίκης ''έχει ακολουθήσει ακραίες θέσεις στο χειρισμό του Κυπριακού''.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Φωτιές σε όλα τα μέτωπα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων κορυφώνεται με δηλώσεις και αντιδηλώσεις των κομματικών αρχηγών, ή των εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη ''Σημερινή'', σύμφωνα με την εφημερίδα, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς του ΔΗΣΥ και κυρίως η αναφορά του κ. Χριστόφια ότι η υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη είναι "διασπαστική και για τον ίδιο το ΔΗΣΥ". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κίνηση στην αγορά είναι περιορισμένη, παρά το ότι οι χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν στα καταστήματα εδώ και μια εβδομάδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ανάν προς Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιχειρεί ύστατες προσπάθειες προς την πλευρά της Αγκυρας, έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Η απόφαση του κ. Ανάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, λήφθηκε μετά από ενημέρωσή του ότι ο κ. Ντενκτάς εξακολουθεί να τηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων διαμαρτύρονται για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, προκλήθηκε αναστάτωση και κυκλοφοριακά προβλήματα στην τουριστική περιοχή Λεμεσού, όταν διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες απέκλεισαν με τα αυτοκίνητά τους τον παραλιακό δρόμο στον ποταμό της Γερμασόγειας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πράσινο 'ναι' στην Αλλαγή'', ότι διευρύνεται και ενισχύεται δυναμικά το κύμα των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν αλλαγή στην Κύπρο, με την απόφαση του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου. Αλλη είδηση είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού για να τιμηθεί η μνήμη Μακαρίου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, εκεί ''ξανά συναντήθηκαν οι δυνάμεις της αντίστασης, της δημοκρατίας και της προόδου και από το ίδιο χαράκωμα συνεχίζουν την πορεία που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος για επανένωση της πατρίδας μας, απαλλαγμένης από διαχωριστικές γραμμές και κατοχικά στρατεύματα''. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    
    
    Η Ομόνοια μετά τη νίκη της με 3-0 επί του Αρη, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ.
    
    Κερδισμένη της 16η αγωνιστικής είναι και η Ανόρθωση, η οποία σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση, βλέποντας με αισιοδοξία τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Αμμοχώστου νίκησε τον Ολυμπιακό με 2–1.
    
    Νέο παραπάτημα από τον ΑΠΟΕΛ, πάλι στο ΓΣΠ, τη φορά αυτή με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, από την οποία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1 – 1.
    
    Η ΑΕΛ συνέτριψε με 4–2 την ΑΕΚ και πέρασε στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά την ήττα του Απόλλωνα με 2–0 από την Αχνα, η οποία με τη νίκη της αυτή έκανε άλμα προς τα πάνω, ενώ Διγενής και Σαλαμίνα συμβιβάστηκαν με 1 – 1 στο μεταξύ τους αγώνα.
    
    Βαθμολογικό άλμα έκανε και η Αθλητική Ενωση Πάφος μετά την πολύτιμη νίκη της στο ΓΣΖ με 1-0 επί της Αλκής.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1.  ΑΠΟΕΛ        38
    2.  Ομόνοια      37
    3.  Ανόρθωση     32
    4.  Ολυμπιακός   30
    5.  ΑΕΛ          24
    6.  Πάφος        24
    7.  Απόλλωνας    23
    8.  Διγενής      20
    9.  Αχνας        20
    10. ΑΕΚ          20
    11. Σαλαμίνα     17
    12. Ενωση        17
    13. Αλκή         6
    

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (Διόρθωση)

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Περιφερειακό Κύπελλο Νότιας Ευρώπης

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε το μεσημέρι τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο των ΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπήρξε ενημέρωση από τον κ. ντε Σότο σε σχέση με τις προθέσεις του κ. Ανάν για το κατά πόσον θα έλθει ή όχι στην Κύπρο και απάντησε: ''Δεν έχω νεότερα''.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε απειλή από τα ΗΕ ότι θα διακοπούν οι συνομιλίες

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7243            1,7346
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8375            1,8485
    Λίρα Αγγλίας                     1,1415            1,1483
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,8703        218,6052
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1120          3,1368
    Δολάριο Καναδά                     2,8188          2,8413
    Κορώνα Δανίας                     12,8089         12,9113
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6051         12,7059
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8484         15,9751
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5153          2,5354
    

    [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα παραμείνει η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για λύση του Κυπριακού, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από συνάντηση το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι δυνατή η επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό είναι κάτι για το οποίο απαιτείται θάρρος, πολιτική θέληση, θέληση για συμβιβασμό και πολύ σκληρή δουλειά. Ερωτηθείς αν είναι μέσα στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. ντε Σότο ανέφερε είπε πως δεν έχει υπόψη του τέτοιου είδους σχέδια.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας με το αγοραστικό ενδιαφέρον να υποχωρεί κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις γύρω από το σημείο των 95 μονάδων, έκλεισε τελικά με σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,9%, στις 94,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 782 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Κώστας Θεμιστοκλέους - Γεώργιος Δρυς

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Γεώργιο Δρυ, με τον οποίο προέβη σε ανασκόπηση του προγράμματος των διμερών σχέσεων και ειδικότερα της πορείας εφαρμογής του Προγράμματος Συνεργασίας στον Γεωργικό Τομέα που εφαρμόζουν τα Υπουργεία Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας.

    [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σκόπια - Διάσκεψη ΣτΕ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Αλέκος Σιάμπος αναχώρησε για τα Σκόπια, επικεφαλής αντιπροσωπείας, προκειμένου να μετάσχει στην 5η Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [13] (Κ) Ευρωζώνη - Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών - Ελλάδα

    Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα εξετασθεί απόψε στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας των 12 χωρών της ευρωζώνης, ενώ αύριο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας, αφού προηγουμένως συμφωνηθεί το κείμενο με τις συστάσεις που θα γίνουν προς την Ελλάδα.

    [14] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Εγγεγραμμένοι εκλογείς

    Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ανέρχεται σε 476.345, εκ των οποίων οι 234.128 είναι άνδρες και οι 242.217 γυναίκες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, στον αριθμό αυτό θα προστεθεί και ο αριθμός των εγκλωβισμένων που έχουν δικαίωμα ψήφου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τους εγκλωβισμένους.

    Ο ειδικός εκλογικός κατάλογος των εγκλωβισμένων θα εκτεθεί από τις 24 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2003 στο Γραφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχων, για επιθεώρηση και τυχόν ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο και μετά την πάροδο της 28ης Ιανουαρίου θα καταστεί οριστικός.

    Η κατανομή των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια ανέρχεται για τη Λευκωσία σε 195.658, για τη Λεμεσό σε 134.041, για τη Λάρνακα 79.391, για την Πάφο 41.822 και για τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου σε 25.433 εκλογείς.

    Οι εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση ηλικία και φύλο έχει ως ακολούθως:

    Οι ψηφοφόροι από 18 μέχρι 19 ετών ανέρχονται σε 13.698, εκ των οποίων οι 6.586 είναι άνδρες και οι 7.112 γυναίκες, από 20 μέχρι 29 ετών σε 85.304, εκ των οποίων 43.936 είναι άνδρες και 41.368 γυναίκες, και από 30 μέχρι 39 ετών σε 85.735, από τους οποίους 43.153 είναι άνδρες και 42.582 γυναίκες.

    Οι εκλογείς με ηλικία 40 μέχρι 49 ετών ανέρχονται σε 94.953, από τους οποίους 48.202 είναι άνδρες και 46.751 γυναίκες, από 50 μέχρι 59 ετών σε 78.374, εκ των οποίων 38.976 είναι άνδρες και 39.398 γυναίκες, και από 60 μέχρι 69 ετών σε 54.713, από τους οποίους 25.874 είναι άνδρες και 28.839 γυναίκες.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,87  (-1,86)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    782.634
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    324.440    372,08  (-2,10)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    267.504    107,85  (-2,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.627     81,93  (-1,73)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.998     21,01  (-4,80)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.228     63,84  (-0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.433    105,96  (-0,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.383     19,37  (-1,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.546     74,34  (-1,90)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.620      3,32  (-0,60)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     39.355     19,18  (-1,84)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,08  (-0,66)
    Ξενοδοχεία                    £      8.332     46,67  (-1,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.425     86,66  (-2,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη αυτή τη φορά θα υιοθετήσουν μια ''σαφή" έκθεση αναφορικά με την στάση του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες εάν συνεχίσει την αδιαλλαξία του και δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε το ΚΥΠΕ προς ανταποκριτές ξένων πρακτορείων στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι ημέρες του κ. Ντενκτάς ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας ''είναι μετρημένες'' και επανέλαβε τη θέση ότι στην Τουρκία ''το γυαλί έχει ραγίσει'' ως προς την προσέγγιση της Αγκυρας στο Κυπριακό αφού σήμερα ακούγονται και άλλες φωνές από τη μονολιθική πολιτική.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως υπάρχει περιθώριο για αμοιβαία αποδεκτές αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν με στόχο το σχέδιο να καταστεί πιο αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κύπρος - Ιράκ

    Η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει διευκολύνσεις στα Ηνωμένα Εθνη για την πραγματοποίηση συνεντεύξεων Ιρακινών επιστημόνων στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

    [18] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    Συνάντηση πέραν των δύο ωρών είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιταλία - Επαφές

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, αφού η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Pier Ferdinando Casini, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, είπε στον κ. Casini ότι ''ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και το στρατιωτικό - διπλωματικό κατεστημένο στην Τουρκία, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε και με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Πολιτικών Rocco Buttiglione, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατών της Αριστεράς Luciano Violante, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής Βουλής Gustavo Selva και τον Αντιπρόεδρο της ίδιας Επιτροπής και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών Umberto Ranieri.

    [20] (Κ) Αρθρογράφος ''Guardian'' - Κυπριακό

    Παρά τις ''ευνοϊκές για μια λύση του (κυπριακού) προβλήματος εξελίξεις, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα υπάρξει'', αναφέρει σε σημερινό άρθρο του ο σχολιαστής και πρώην Διευθυντής της εφημερίδας ''Guardian'', Πίτερ Πρέστον.

    [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Μουσταφά Ακιντζί

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο Ανάν και αν χαθεί αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η επίλυση του Κυπριακού λόγω της έλευσης και άλλων εποίκων από την Ανατολία, εξέφρασε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος του τ/κ Κινήματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ''υπάρχει ακόμη χρόνος μπροστά μας για λύση''.

    [22] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρντ - Κύπρος - Ιράκ

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, κληθείς να σχολιάσει - στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αποκάλεσε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» το σχέδιο Ανάν, είπε πως αν και δεν είδε τη δήλωση, αν όντως την έκανε, διαφωνεί μαζί του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 20 January 2003 - 18:49:17 UTC