Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Εκλογικό Συνέδριο
  • [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ξυλοτύμβου - Εγκαίνια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ξένοι αξιωματούχοι - Κύπρος
  • [06] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Ξένοι αξιωματούχοι
  • [07] (Κ) Ελ Μπαραντέι - Μπλιξ - Αναχώρηση για Βαγδάτη
  • [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Υποστήριξη Παπαδόπουλου (1)
  • [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν
  • [10] (Κ) Νίκος Κουτσού - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ
  • [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Υποστήριξη Παπαδόπουλου (2)
  • [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Απόφαση Κινήματος Οικολόγων

  • [01] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Εκλογικό Συνέδριο

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αποφασίζει σήμερα ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές. Στο τραπέζι θα τεθούν και τα δέκα ονόματα των υποψηφίων.

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πορεία των υποψηφίων και των κομμάτων προς τις προεδρικές εκλογές, υπό το φως των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, τη δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν παρέμβαση υψηλού επιπέδου στο Κυπριακό. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του ψηφοδελτίου για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και η δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι αν η ψευδοβουλή υποστηρίξει την υπογραφή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ως έχει, θα παραιτηθεί.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η προοπτική λύσης θα κρίνει τις προεδρικές'', γράφει ότι ''στήθος με στήθος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών φαίνεται ότι θα κριθεί η επικράτηση του Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου, με καθοριστικό παράγοντα γι' αυτή την αναμέτρηση την επιθυμία και την αποφασιστικότητα του λαού να δει επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα και επανένωση του νησιού''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΚΕΒΕ θα παραχωρήσει στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εμπορικό μητρώο, το οποίο θα διοχετευθεί σε όλες τις πρεσβείες της Κύπρου στο Εξωτερικό, καθώς και στα εμπορικά κέντρα που η Κύπρος διατηρεί στις χώρες της ΕΕ.

    Η "Μάχη'', κάτω από τον τίτλο ''Δραματικό SOS από τις φυλακές'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''υπό κατάρρευση βρίσκονται οι Κεντρικές Φυλακές εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και που προέρχονται κυρίως από τον μεγάλο αριθμό τροφίμων που φιλοξενούν'', ενώ ''υπολογίζονται ότι πάνω από εκατόν πρόσωπα πέραν της χωρητικότητας των φυλακών κρατούνται στο ίδρυμα''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι ζητεί την ψήφο του λαού, γιατί πιστεύει ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν στο Κυπριακό δεν θα μπορούν να γίνονται εάν δεν τις κάνουν εκείνοι που έχουν την πείρα και την γνώση του αντιπάλου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Στην πλάστιγγα των προεδρικών'', γράφει ότι το σχέδιο Κόφι Ανάν και οι ραγδαίες ή μη ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναμένεται να γείρουν την πλάστιγγα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενόψει προεδρικών εκλογών. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''έχει καταστήσει την υποψηφιότητά του ως μια υποψηφιότητα καθαρά για τη λύση του Κυπριακού''. Σε άλλη είδηση προβάλλεται συνέντευξη με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί ποια είναι η ''πραγματική πρόθεση'' των ε/κ κομμάτων έναντι του σχεδίου Ανάν.

    Η "Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μάχη στήθος με στήθος'', παρουσιάζει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής εφημερίδας ''Το Παρόν'', η οποία φέρει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών με 40,5%, τον Γλαύκο Κληρίδη να ακολουθεί με 28,8% και τον Αλέκο Μαρκίδη να βρίσκεται τρίτος με 14,6%. Στην περίπτωση που οι Παπαδόπουλος και Κληρίδης προχωρούν στον β' γύρο, ο πρώτος παίρνει 45,3% και ο δεύτερος 41,5%. Με Παπαδόπουλο και Μαρκίδη στον β' γύρο, ο πρώτος παίρνει 43,9% και ο δεύτερος 41,6%. Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, θα υποβάλει στην ψευδοβουλή το σχέδιο Ανάν, η οποία εάν αποφανθεί πως το σχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί ως έχει, τότε θα αποχωρήσει και θα εισηγηθεί όπως διοριστεί άλλος διαπραγματευτής για να το υπογράψει.

    Ο "Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Μάχη σε πολλά μέτωπα'' και γράφει ότι ''στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον οι προεδρικοί υποψήφιοι και τα επιτελεία τους, συντονιζόμενοι με τα στρατηγεία των κομμάτων που τους στηρίζουν και αποδύονται σε εκστρατείες προς συλλογή υποστηριχτών που θα καταλήξουν σε ψήφους στις κάλπες στις 16 Φεβρουαρίου''. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι ''οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν, εάν χρειαστεί, αμερικανική παρέμβαση υψηλού επιπέδου στο Κυπριακό'' και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην περιοχή''.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δέσμευση για λύση'', γράφει ότι ''εμφαντικά και ξεκάθαρα, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύεται ενώπιον του λαού ότι με την ανάληψη της προεδρίας θα επιδιώξει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού που είναι λειτουργική και βιώσιμη''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι ''δεν υπάρχει τέτοια εξέλιξη (στο Κυπριακό) που να δικαιολογεί την παραμονή του (Γλαύκου Κληρίδη) στην εξουσία''.

    [04] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ξυλοτύμβου - Εγκαίνια

    Τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ξένοι αξιωματούχοι - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση για πιθανές επισκέψεις στο νησί του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος τις 28ης Φεβρουαρίου.

    [06] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Ξένοι αξιωματούχοι

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι ''δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα ενόσω ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    [07] (Κ) Ελ Μπαραντέι - Μπλιξ - Αναχώρηση για Βαγδάτη

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι έχει σταλεί το μήνυμα στη Βαγδάτη ότι ''πρέπει να μας βοηθήσουν για να τους βοηθήσουμε, πρέπει να δώσουν διαβεβαιώσεις στη διεθνή κοινότητα ότι δεν διαθέτουν πλέον όπλα μαζικής καταστροφής''.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ, ο κ. ελ Μπαραντέι είπε ότι ''χρειαζόμαστε πρακτική βοήθεια από τη Βαγδάτη, χρειαζόμαστε να μιλήσουμε ιδιαιτέρως με ανθρώπους, χρειαζόμαστε φυσικά τεκμήρια σε πολλούς τομείς, και αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη''.

    [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Υποστήριξη Παπαδόπουλου (1)

    Το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αποφάσισε σήμερα την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές.

    [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν σε αυτό δεν γίνουν οι αλλαγές που αξιώνει η τουρκική πλευρά.

    ''Αν γίνουν οι αλλαγές τότε θα το υπογράψουμε και στις 30 Μαρτίου θα διενεργηθεί δημοψήφισμα. Αν όμως δεν γίνουν οι αλλαγές και συνεχιστούν οι πιέσεις για υπογραφή του ως έχει, τότε θα τεθεί στην ετυμηγορία του 'εκλογικού σώματος' για να αποφασίσει αν το αποδέχεται ή το απορρίπτει'', είπε ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    [10] (Κ) Νίκος Κουτσού - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού δήλωσε σήμερα ότι ''η παραδοχή του Προέδρου Κληρίδη για ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν επιβεβαιώνει την ορθότητα της άποψής μας ότι δεν έπρεπε το σχέδιο Ανάν να υπογραφεί στην Κοπεγχάγη''.

    [11] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Υποστήριξη Παπαδόπουλου (2)

    Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο θεωρεί ότι μέσα από τους κόλπους της συνεργασίας με τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ μπορεί να συνεχίσει το ρόλο προσφοράς του στον τόπο.

    Οπως είπε σε δευτερολογία του ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν η οποία, ''όσο μικρή και να είναι, αυτή είναι με τον Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Απόφαση Κινήματος Οικολόγων

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε ''άκρως φυσιολογική'' την απόφαση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσου Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 January 2003 - 18:49:11 UTC