Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες Κυπέλλου
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αγώνες - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Πολιτικό Γραφείο ΚΙΣΟΣ
  • [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ομάδα αξιολόγησης - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Εκκληση στο ΚΙΣΟΣ
  • [07] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησίων Μ. Ανατολής - Συμπεράσματα
  • [08] (Κ) Τόμας Γουέστον - Επίσκεψη
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [12] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη (1)
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός
  • [14] (Κ) Εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Τ/Κ
  • [15] (Κ) Ανδρέας Γεωργιάδης - Πρεσβευτής Fair Play για 2003
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αλβαρο ντε Σότο
  • [18] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - Τουρκία - Επαφές
  • [20] (Κ) Πρόεδρος τουρκικής Εθνοσυνέλευσης - Κατεχόμενα
  • [21] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Στήριξη Τάσσου Παπαδόπουλου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες Κυπέλλου

    Με νίκη του Ολυμπιακού επί του Διγενή Μόρφου (στο ΓΣΠ Λευκωσίας), με 2 - 0, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα και η δεύτερη αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στους προχθεσινούς αγώνες του Κυπέλλου, η Ομόνοια κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 6 2, ο Αρης ηττήθηκε από τον Απόλλωνα με 1 6, η Αλκή από την Ανόρθωση με 0 1, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε ισόπαλη με την ΑΕΛ 2 2, ο Εθνικός Αχνας κέρδισε τον Εθνικό Ασσιας 1 - 0, και η ομάδα του ΘΟΪ Λακατάμιας την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας με 3 1.

    Με την ολοκλήρωση των αγώνων της δεύτερης αγωνιστικής, η βαθμολογία στους τέσσερις ομίλους διαμορφώνεται ως εξής: Α΄ Ομιλος: Απόλλων με 6 βαθμούς, ΑΕΚ με 6, ΑΠΟΕΛ 0 και Αρης 0. Β΄ Ομιλος: Αχνα 4, Ανόρθωση 4, Αλκή 3 και Ασσια 0. Γ΄ Ομιλος: ΑΕΛ 4, Ενωση Νέων Παραλιμνίου 4, ΘΟΪ 3 και ΠΑΕΕΚ 0.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό υπό το βάρος της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές και η ενδεχόμενη επιστροφή του ΚΙΣΟΣ στην τριμερή είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο, είναι η επιστροφή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι εξελίξεις που ενδεχόμενα να σηματοδοτήσουν το Κυπριακό οι επαφές του στο νησί όπως και το αυριανό συλλαλητήριο των Τ/Κ κατά του καθεστώτος Ντενκτάς.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την επικράτηση Κληρίδη'' γράφει ότι η τάση την οποία κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις πριν από την υποβολή των υποψηφιοτήτων Κληρίδη και Μαρκίδη, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κερδίζει την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και επανεκλέγεται όχι μόνο επιβεβαιώνεται, άλλα αυξάνεται, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από πολύμηνη νηνεμία ένα πρωτοφανές επεισόδιο συμπλοκής ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Ελληνοποντίους στην Πάφο επανέφερε το αρνητικό κλίμα. Προσθέτει ότι τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στο Νοσοκομείο αφού ομάδα νεαρών Ε/Κ απαιτούσε από τους γιατρούς να μην περιθάλψουν τους Ελληνοποντίους.

    ''Το Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Πόλεμος δημοσκοπήσεων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές προεκλογικό θρίλερ με πολύ σασπένς και συνεχείς ανατροπές. Προσθέτει ότι η μάχη που θα δοθεί στις προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι θα είναι ''στήθος με στήθος''. Αναφέρει ακόμα ότι τόσο ο Αλέκος Μαρκίδης, όσο και ο Γλαύκος Κληρίδης εξασφαλίζουν μεγάλα ποσοστά εκλεξιμότητας, με βάση τις δημοσκοπήσεις που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος το ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έστειλε εκ νέου σαφέστατο μήνυμα στους αντάρτες του κόμματος, παραπέμποντας στο καταστατικό και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και υπό τον τίτλο ''Επιστροφή ΚΙΣΟΣ στην τριμερή'' γράφει ότι η εγκατάλειψη της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου από το ΔΗΣΥ, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, "οδηγεί το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών στην αγκαλιά της τριμερούς''. Προσθέτει ότι οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου συναντήθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και συμφώνησαν για τα περαιτέρω. Αναφέρει ακόμα ότι εντός των επομένων 24 ωρών, ενδεχομένως και σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία να απευθύνει πρόσκληση προς το ΚΙΣΟΣ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο φθάνει σήμερα στην Κύπρο και προσθέτει ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαφών του θα δρομολογηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κρίσιμα διλήμματα Ομήρου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, μετά την προχθεσινή απόφαση του ΔΗΣΥ, που διέλυσε και τυπικά τον 'αρραβώνα' με το Κίνημα του, βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων καθώς πιέζεται από αριθμό παραδοσιακών του στελεχών να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για επανίδρυση τριμερούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι αγρότες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, και συγκεκριμένα με όδευση των τρακτέρ και άλλων οχημάτων τους από τα Κοκκινοχώρια προς τη Λευκωσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τελική αυλαία λύσεως'' γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο φθάνει σήμερα στην Κύπρο σε μια ύστατη προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 28η Φεβρουαρίου που λήγει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν. Αναφέρει ότι για πρώτη φορά ο εκρόσωπος του ΓΓ θα συζητήσει το αναθεωρημένο έγγραφο Ανάν χωριστά με τις δύο πλευρές και στη συνέχεια οι συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς θα είναι απευθείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το αυριανό συλλαλητήριο στα κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό αναμένεται να είναι μαζικότερο από το τελευταίο που οργανώθηκε το Δεκέμβριο και συγκέντρωσε 30 χιλιάδες Τουρκοκύπριους.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εμείς, τη ζωή δεν αμελούμε'' γράφει ότι στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''το όραμά μας είναι ένα κράτος δικαίου και δικαιοσύνης όπου ο κάθε πολίτης θα είναι ίσος και ισότιμος έναντι του νόμου''. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς τη ζωή δεν την αμελούμε, αφού μαζί με το Κυπριακό, που είναι η πρώτη προτεραιότητά μας και η καθημερινότητα έχει τις δικές τις απαιτήσεις''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Οφθαλμολογικό Τμήμα του Μακαρείου Νοσοκομείου αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και προσθέτει ότι οι γιατροί του Τμήματος και η ΠΑΣΥΚΙ έχουν ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας μέσω επιστολών για το θέμα.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αγώνες - Βαθμολογία

    Με την επικράτηση του ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ''Ελευθερία'' επί της με ΑΕΛ 97 82 και τη νίκη της ΕΝΑΔ στον Αγιο Δομέτιο επί της Ομόνοιας με 75 62 ολοκληρώθηκε χθες η 11η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, ο Κεραυνός νίκησε το Σάββατο στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 68 67, ενώ ο Αχιλλέας την Παρασκευή έχασε στην Παλουριώτισσα από την ΕΘΑ με 77 72.

    [04] (Κ) Πολιτικό Γραφείο ΚΙΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου έχει συγκαλέσει εκτάκτως στις 5.30 σήμερα το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος για ανασκόπηση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στο προεκλογικό σκηνικό.

    [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ομάδα αξιολόγησης - Επίσκεψη

    Πολυμελής ομάδα αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα για να ενημερωθεί αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [06] (Κ) ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - Εκκληση στο ΚΙΣΟΣ

    Εκκληση προς τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) ''για συμπόρευση στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και για μια άλλη προοδευτική και φιλολαϊκή διακυβέρνηση της χώρας'' απευθύνουν το ΑΚΕΛ - Νέες Δυνάμεις και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    [07] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησίων Μ. Ανατολής - Συμπεράσματα

    Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα φαίνεται να έχει βρει το δρόμο προς τη λύση του εκφράζουν οι αντιπρόσωποι που έλαβαν μέρος σε διήμερη συνάντηση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ), που έληξε χθες στη Λεμεσό.

    [08] (Κ) Τόμας Γουέστον - Επίσκεψη

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον φθάνει στην Κύπρο την προσεχή Πέμπτη για επαφές με τις δύο πλευρές.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7308            1,7411
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8249            1,8358
    Λίρα Αγγλίας                     1,1375            1,1443
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,5935        219,3342
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1370          3,1620
    Δολάριο Καναδά                     2,8126          2,8351
    Κορώνα Δανίας                     12,8488         12,9515
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5958         12,6965
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8353         15,9619
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5273          2,5475
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,62  (-1,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    500.051
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    150.953    365,80  (-1,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    129.052    105,92  (-1,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.812     80,63  (-1,54)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.045     20,51  (-1,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     57.862     63,35  (-1,49)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        712    104,62  ( 0,45)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.981     19,28  ( 0,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     45.751     71,43  (-2,22)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.613      3,30  (-1,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.032     18,85  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,88  (-1,20)
    Ξενοδοχεία                    £      1.209     46,92  (-0,64)
    Αλλες Εταιρείες               £     66.986     86,98  (-0,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Με αρνητικό πρόσημο, για τρίτη συνεχή ημέρα, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας στη σημερινή συνάντηση στο επίπεδο των 93 μονάδων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,05%, κλείνοντας στις 93,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε μόλις στις 500 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη (1)

    Μήνυμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ότι η μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για επίλυση του Κυπριακού ''βαραίνει τους ώμους τους'', έστειλε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. ντε Σότο δήλωσε ότι η παρούσα περίοδος είναι ''αποφασιστικής σημασίας''.

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός

    Την ευαρέσκεια του για την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ευχαριστώντας τόσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα που ψήφισαν υπέρ, όσο και αυτά που τήρησαν αποχή.

    [14] (Κ) Εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Τ/Κ

    Από το περασμένο Σάββατο και κάθε Σάββατο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα διεξάγονται στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους Τ/Κ, από ομάδες πρωτοβουλίας ε/κ οργανώσεων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Συντονιστής των Δικοινοτικών Ομάδων Νίκος Αναστασίου είπε ότι το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2003, συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η Δικοινοτική Ομάδα Γυναικών ''Hands Across the Divide'' (Ενώστε τα χέρια ενάντια στη διχοτόμηση), όπου ''μάζεψαν μηνύματα ειρήνης από το κοινό'', τα οποία όπως ανέφερε ''θα σταλούν αργότερα στους Τ/Κ''.

    [15] (Κ) Ανδρέας Γεωργιάδης - Πρεσβευτής Fair Play για 2003

    Η επιλογή του Ανδρέα Γεωργιάδη από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) ως Πρεσβευτή Fair Play της Κύπρου για το 2003, του δίνει ''ένα επιπλέον κίνητρο από όσα είχε σήμερα'' για να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο να πετύχει όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα, δήλωσε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''με μεγάλη συγκίνηση'' δέχθηκε αυτό τον διορισμό και διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει τον ένα χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να εργαστεί προς την κατεύθυνση του Fair Play να τον εκμεταλλευτεί όσο μπορεί "πιο πολύ''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έγινε σήμερα το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση διάρκειας πενήντα περίπου λεπτών, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αλβαρο ντε Σότο

    Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Μιχάλη Παπαπέτρου, διατύπωσε σήμερα την ετοιμότητά της να καταβάλει ''κάθε προσπάθεια'', προκειμένου να πετύχει μέσα από τη διαπραγμάτευση τις καλύτερες δυνατές αλλαγές στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος σχολίαζε τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, είπε ότι το μήνυμα που έστειλε ο Περουβιανός διπλωμάτης ''είναι ότι οι επόμενες έξι βδομάδες θα είναι κρίσιμες στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού''.

    [18] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Ως την πιο αποφασιστική περίοδο για την Κύπρο χαρακτήρισε την παρούσα φάση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αδράξουν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

    Σε διάσκεψη Τύπου μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. ντε Σότο απηύθυνε μήνυμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ότι η μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για επίλυση του Κυπριακού ''βαραίνει τους ώμους τους" και τους κάλεσε να επικεντρωθούν στο έργο αυτό, σημειώνοντας ότι η επιλογή δεν είναι μεταξύ του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ενός διαφοροποιημένου, αλλά η επιλογή είναι "μεταξύ αυτού του σχεδίου, με ίσως μερικές ισορροπημένες διαφοροποιήσεις εδώ και εκεί όπου χρειάζεται, ή της μη λύσης».

    Πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν προσφέρει περιθώριο για δραστικές αλλαγές.

    Χαρακτηρίζοντας την περίοδο αυτή ως την "πιο αποφασιστική", ο κ. ντε Σότο είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που υπάρχει πρόθεση από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Συμφώνησε με τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι η 28η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί "το τέλος του κόσμου", αλλά είπε ότι αν δεν επιτευχθεί λύση, "μειώνονται οι πιθανότητες για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    [19] (Κ) Τόμας Γουέστον - Τουρκία - Επαφές

    Οι ΗΠΑ πάντα στηρίζουν ένα συμβιβασμό στον οποίον θα φτάσουν οι πλευρές στην Κύπρο, είπε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπακί Ιλκίν.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Γουέστον είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν ένα συμβιβασμό που θα γινόταν αποδεκτός και από την Τουρκία.

    [20] (Κ) Πρόεδρος τουρκικής Εθνοσυνέλευσης - Κατεχόμενα

    Δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια λύση στην Κύπρο που θα αγνοεί τις "πραγματικότητες" στο νησί και που δεν θα αντανακλά την βούληση των Τ/Κ, είπε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, πριν την αναχώρηση του για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    [21] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Στήριξη Τάσσου Παπαδόπουλου

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε απόψε ότι το ΚΙΣΟΣ οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο με στόχο την στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Αιτιολογώντας την απόφαση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''η αυτόνομη κάθοδος του Κινήματος δεν είναι η σοφότερη πολιτικά επιλογή'' και γι' αυτό μετά από έντονο προβληματισμό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οφείλει να εισηγηθεί τη σύγκληση ενός έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 January 2003 - 18:49:17 UTC