Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βέλγος ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Εναρξη συνάντησης
  • [03] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ευάγγελος Βενιζέλος - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Λήξη συνάντησης
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Μπάουτσερ - Τουρκία - Κυπριακό - Ημερομηνία
  • [09] (Κ) Πρωθυπουργός Σουηδίας - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Δήλωση
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης - Παναγόπουλος
  • [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κατεχόμενα - Αφιξη
  • [13] (Κ) Παπανδρέου - ΕΕ - Κύπρος - Συνέντευξη
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Βέλγος ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ τάχθηκε χθες υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2004, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων και την απόψη ότι αυτό θα επιδράσει θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού.

    Η δήλωση του Βέλγου Υπουργού έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο συνάδελφό του Γιασάρ Γιακίς. Μια συνάντηση στην οποία κυριάρχισε το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Οπως τόνισε ο κ. Μισέλ, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να αρχίσουν με την Τουρκία το 2004, αφού προηγουμένως εξετάσουμε την πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας αυτής και συγκεκριμένα να πληροί τα πολιτικά κριτήρια.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Εναρξη συνάντησης

    Αρχισε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Της συνάντησης προηγήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Κληρίδη με τους στενούς του συνεργάτες, το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    [03] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

    Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό μέσα στις επόμενες ημέρες, εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφτασε αργά χθες βράδυ στην Κύπρο.

    ''Θα κάνω ότι μπορώ για να γίνει αυτό πραγματικότητα'' είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. ''Είμαι εδώ για να εργαστώ, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του ΓΓ, ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί και σκοπεύω να το κάνω αυτό με πολλή ενέργεια και σθένος τις επόμενες ημέρες,'' πρόσθεσε.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έναρξη διαδικασίας εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και η προσπάθεια για υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου λύσης τις επόμενες τέσσερις ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή κατ' αρχήν συμφωνίας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αναχώρηση του Τ/Κ ηγέτη από τη Νέα Υόρκη, το Παγκύπριο Συλλαλητήριο που διοργανώνει αύριο η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών και η άφιξη στο νησί του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκ του σύνεγγυς για αλλαγές στο σχέδιο'' γράφει ότι στη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με βάση τις αλλαγές που ζητούν οι δύο πλευρές στο σχέδιο Ανάν έχει ήδη εισέλθει το Κυπριακό σε μια φιλόδοξη επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών να πετύχουν τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις που θα επιτρέψουν την υπογραφή ενός πλαισίου λύσης μέχρι την Κοπεγχάγη. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμενόταν να αναχωρήσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα από τη Νέα Υόρκη για την Κύπρο, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Η Αθήνα φοβάται τη Λευκωσία'' αναφέρει ότι σκιές και καχυποψία έχουν εμφιλοχωρήσει στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας, εξαιτίας του σχεδίου Ανάν και του χειρισμού του θέματος από τις κυβερνήσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η Κύπρος δεν ακολουθεί την επιθυμητή για την Αθήνα γραμμή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διαφωνούντες με το σχέδιο Ανάν θα δώσουν μαζικά το παρόν τους αύριο το απόγευμα στο Παγκύπριο Συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Μπαίνουμε στη Μεγάλη Βδομάδα'' γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται από σήμερα στην πλέον εντατική τους φάση, με τη διεξαγωγή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ενώ τα ΗΕ επιδιώκουν τις επόμενες τέσσερις ημέρες μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης να πετύχουν στην υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου λύσης και να καταστεί δυνατή η υπογραφή κατ' αρχήν συμφωνίας. Αλλού αναφέρει ότι έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος είπε ότι ήρθε στην Κύπρο προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες του Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Η Σημερινή'' παρουσιάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θρίλερ χωρίς ανάσα'' και γράφει ότι οι Αγγλοαμερικάνοι τρέχουν να προλάβουν την Κοπεγχάγη, ρίχνοντας στη μάχη τον Αλβαρο ντε Σότο, οποίος δήλωσε χθες ότι άρχισε μια νέα φάση, μια νέα διαδικασία, που σκοπό έχει την παραγωγή καθοριστικών αποτελεσμάτων. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά του Γάλλου Προέδρου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 2005.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Επίλυση σε τακτό χρονοδιάγραμμα'' αναφέρεται στην έναρξη των εντατικών εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία στο Κυπριακό, που είναι το πιθανότερο, τη σκυτάλη θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ελληνα ομόλογό του θέματα ασφάλειας στην Κύπρο, λέγοντας πως το θέμα αυτό αφορά τους στρατιωτικούς.

    ''Η Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα'' γράφει ότι τα χρονοδιαγράμματα αναζήτησης λύσης αλλάζουν και επεκτείνονται μέχρι το τέλος του 2003. Αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επέδωσε στον Πρόεδρο τις απόψεις της τ/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν και ζήτησε από όλους αυστηρή εμπιστευτικότητα. Αλλού γράφει ότι βαθαίνει η κρίση στον τομέα της εμπορίας καυσίμων, καθώς το χάσμα στις θέσεις συντεχνιακής και εργοδοτικής πλευράς παραμένει αγεφύρωτο με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η ανοικοδόμηση των κατεχομένων σε περίπτωση λύσης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 20 δις ευρώ, ενώ 10 δις ευρώ από αυτό το ποσό θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων. Αλλού αναφέρει ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών Exxon Mobil και BP ανακοίνωσαν χθες ότι θα συνεχίσουν την επ' αόριστον απεργία, αφού η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου απορρίφθηκε τελικά από το προσωπικό των δύο εταιρειών.

    [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ευάγγελος Βενιζέλος - Κυπριακό

    Το Κυπριακό κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν. Αν και η συνομιλία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 20 λεπτά, κράτησε συνολικά 35 και κάλυψε και την πρωτοβουλία της Ελλάδας, μέσω της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    «Λόγω της συγκυρίας το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο Κυπριακό γιατί ο ΓΓ γνωρίζει από παλιότερες συναντήσεις μας όχι μόνο την ιδιότητα μου ως Υπουργού αλλά και την ιδιότητα μου ως επιστήμονα στο συνταγματικό δίκαιο που έχει ασχοληθεί πολύ για πολλά χρόνια με το κυπριακό πρόβλημα», είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι ''μετέφερε στον Κόφι Ανάν την επίσημη θέση της Ελλάδας».

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 1130 η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Ερντογάν - Συνάντηση

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρισκόταν για περισσότερο από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη μετά την επέμβαση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη, έφτασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε σύντομες συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, πριν επιστρέψει στα κατεχόμενα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Ο κ. Ντενκτάς συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και συζήτησαν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που

    [08] (Κ) Μπάουτσερ - Τουρκία - Κυπριακό - Ημερομηνία

    Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι δυνατό να προωθηθεί η διαδικασία της επίλυσης του Κυπριακού και η διαδικασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία με τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε αντίθεση στη γαλλογερμανική συμφωνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία την πρώτη Ιουλίου 2005 υπό όρους, δηλώνοντας ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ''συγκεκριμένη ημερομηνία, πιο νωρίς από αυτή''.

    ''Είμαστε σε επαφή με διάφορες άλλες κυβερνήσεις σχετικά με την άποψη αυτή'', είπε ο κ. Μπάουτσερ.

    [09] (Κ) Πρωθυπουργός Σουηδίας - Κύπρος - Τουρκία

    Η Κύπρος ήταν σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος στην Κοπεγχάγη θα μπορούσε να αναιρέσει την απόφαση του Ελσίνκι για την ένταξή της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.

    Συνοψίζοντας χθες, στην επιτροπή για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης της σουηδικής βουλής, τις θέσεις της κυβέρνησής του ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ο κ. Πέρσον είπε πως ''η Κύπρος είναι ακόμα διαιρεμένη και δεν φαίνεται ρεαλιστικό να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πριν την Κοπεγχάγη''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση τριών ωρών με τον κ. ντε Σότο.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης - Παναγόπουλος

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, εν μέσω της συνάντησής του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Αυτό αποκάλυψε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από το πέρας συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    ''Ο Πρόεδρος είχε επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό'', είπε χαρακτηριστικά.

    [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κατεχόμενα - Αφιξη

    Εφθασε στις μία μετά το μεσημέρι στα κατεχόμενα με ιδιωτική πτήση από την Κωνσταντινούπολη, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [13] (Κ) Παπανδρέου - ΕΕ - Κύπρος - Συνέντευξη

    Την πεποίθηση ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση ''θα αφορά τις δέκα υποψήφιες χώρες - και την Κύπρο, ανεξάρτητα από την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος'', εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αν η Κύπρος με πρόσχημα τη μη λύση του πολιτικού της προβλήματος δεν ενταχθεί, ''τότε θα έχουμε μια σοβαρή κρίση της ίδιας της ΕΕ''.

    Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα ''Ημερησία'', κάτω από τον τίτλο ''Κρίση στην ΕΕ θα φέρει η μη ένταξη της Κύπρου!'', ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι ''είναι πολύ μικρός ο χρόνος για να υπάρξει καταρχήν συμφωνία'' στο Κυπριακό και τονίζει ότι ''θα ήταν μεγάλο λάθος να στριμωχθεί η διαδικασία επίλυσης (του Κυπριακού) στα στενά πλαίσια του χρόνου μέχρι την Κοπεγχάγη''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ''η βεβαιότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απορρέει από τις αποφάσεις που πήραμε στο Ελσίνκι. Τις αποφάσεις αυτές καλούμαστε να επαναβεβαιώσουμε στην Κοπεγχάγη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου και των άλλων υποψήφιων χωρών."

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο υποβολής αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν θα έχει τη λογική της αποδοχής ή της απόρριψης.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''θα ληφθεί τελεσιδίκως στην Κοπεγχάγη''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 December 2002 - 18:49:12 UTC