Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Απαντήσεις
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Δηλώσεις
  • [04] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αγνοούμενοι
  • [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Εναρξη ενταξιακών
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Παρουσίαση ψηφιακού δίσκου ΟΝΕΕ
  • [11] (Κ) Τόμας Γουέστον - Φθάνει σήμερα στην Κύπρο
  • [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Δηλώσεις
  • [13] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης
  • [14] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κύπρος - ΕΕ
  • [15] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αναχωρεί από Νέα Υόρκη για Κύπρο
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Εισαγγελέας
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Διαδικασία

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Απαντήσεις

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζάρικ, επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) την επίδοση των επιστολών με τις απαντήσεις των δύο πλευρών στον Κόφι Ανάν.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σύγχυση κατά τη διαδικασία επίδοσης των εγγράφων της ε/κ και τ/κ πλευράς για τις τροποποιήσεις που ζητούν επί του σχεδίου Ανάν, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την κατάθεση των εγγράφων και το διπλωματικό παρασκήνιο που αναμένεται να ακολουθήσει μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι οι πληροφορίες ότι Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να προτείνει η ΕΕ στην Τουρκία έναρξη υπό προϋποθέσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της και ότι τα δύο μέρη θα υπογράψουν στην Κοπεγχάγη δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η ενδεχόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, οι αναμενόμενες αυξήσεις στο τιμαριθμικό επίδομα και το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των τελών εγγραφής και κυκλοφορίας των οχημάτων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κατακλυσμιαίες εξελίξεις'' γράφει, επικαλούμενη ''συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές'', ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να προτείνει η ΕΕ στην Τουρκία έναρξη υπό προϋποθέσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση την 1η Ιουλίου 2005 με βάση Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δεύτερο εξάμηνο του 2004, στην οποία θα καταγράφεται η πρόοδος στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι νέο ταξίδι στη Λευκωσία προγραμματίζει να έχει ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται για επαφές στο Λονδίνο, Βρυξέλλες και Βιέννη, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής χρόνος άφιξής του.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Περίγελος του Ντενκτάς ο ΟΗΕ'' γράφει ότι "διπλωματικό θρίλερ" προκάλεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς γύρω από το θέμα της επίδοσης της απάντησής του στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και εξευτέλισε Ηνωμένα Εθνη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης εφαρμόζοντας τη γνωστή κωλυσιεργία του και παίζοντας με την τεχνολογία δικαιολογήθηκε ότι δεν μπόρεσε να στείλει την απάντησή του στο κ. Ανάν γιατί είχε χαλάσει το φαξ του. Αλλού γράφει ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ εξακολουθούν να αγωνιούν, παραμένουν προβληματισμένοι και σταθερά απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν ως έχει γιατί το θεωρούν άδικο και αντίθετο στις προσδοκίες τους.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Γραπτή δέσμευση στην Κοπεγχάγη'' γράφει ότι ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δήλωση δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα κληθούν να υπογράψουν τα δύο μέρη στην Κοπεγχάγη με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι με κατά πλειοψηφία απόφαση οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, θεωρώντας μια τέτοια μετάβαση αχρείαστη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αλαλούμ και απειλές'' γράφει ότι η διαδικασία επίδοσης των εγγράφων της ε/κ και της τ/κ πλευράς για τις τροποποιήσεις που ζητούν επί του σχεδίου Ανάν εξελίχθηκε σε "αλαλούμ". Προσθέτει ότι την ίδια ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου αφού δεσμεύτηκε μονομερώς ότι η Κοπεγχάγη θα έχει ''ουρά'' προειδοποίησε και τις δύο πλευρές ότι εάν δεν βρουν λύση θα έχουν συνέπειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει αύξηση του τιμαριθμικού επιδόματος μέχρι και 7,5% και προσθέτει ότι η προβλεπόμενη αύξηση έχει προκαλέσει τη δυσφορία των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προς νέο έγγραφο Ανάν'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εντός των ημερών θα υποβάλει νέο βελτιωμένο έγγραφο μετά την επεξεργασία των εκατέρωθεν παρατηρήσεων από Κληρίδη και Ντενκτάς, που έχει από ψες στα χέρια του. Επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές της η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το έγγραφο να υποβληθεί το Σαββατοκύριακο, και αναφέρει ότι ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός ''Μπαϊράκ'' μετέδωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Αλλού γράφει ότι στα σχόλια και τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου Ανάν ο Τ/Κ ηγέτης ζητά ίση κατανομή της εξουσίας 50-50, χωριστή κυριαρχία, χωριστές ψηφοφορίες για τη λήψη των αποφάσεων του ''κοινού κράτους'', τη παραμονή μεγάλου αριθμού στρατευμάτων και αρνείται να επιστρέψει τη Μόρφου και την Καρπασία.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν θα συναινέσουμε'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ υπό του ΓΓ του Δημήτρη Χριστόφια ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα αποδεχτεί υπογραφή του σχεδίου Ανάν χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση και αλλαγή των σοβαρών αρνητικών σημείων. Προσθέτει ότι κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο κ. Χριστόφιας έστειλε σαφές μήνυμα ''ότι κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο στιβαροί ώστε να αναλάβει από μόνος του το βάρος μιας λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε την τροπολογία που ψήφισε σε Νόμο η ολομέλεια της Βουλής για τη θεώρηση εισόδου από υπηκόους χωρών εκτός της ΕΕ ζητώντας την επαναφορά της αρχικής πρότασης, ώστε η θεώρηση εισόδου να ισχύει από την 1-1-2003.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Μυστικές ανακλήσεις και ελαττωματικά φαξ'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έλαβαν μια γεύση για το πώς μπορεί να είναι ο διαμοιρασμός των εξουσιών σε μια ενωμένη Κύπρο, αναφερόμενη στη δικαιολογία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιδώσει στον καθορισμένο χρόνο την απάντησή του στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, λόγω "χαλασμένου φαξ". Αλλού γράφει ότι στο χωριό Αλαμινός βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια εκσκαφών, τα λείψανα 14 Τ/Κ, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την Εθνική Φρουρά το 1974.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' υπό τον τίτλο ''Σε ρόλο Αμλετ ο Κληρίδης'' γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για το Κυπριακό αρχίζει την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη και ο Πρόεδρος Κληρίδης "σε ρόλο σύγχρονου Αμλετ", θα κληθεί να πει το ''ναι'' ή το ''όχι'' στην αποδοχή του ''πλαισίου αρχών'' για τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σειρά νομοθετημάτων που θα κατατεθούν στη Βουλή και αφορούν φορολογικές τροποποιήσεις. Προσθέτει ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο στο οποίο εισηγείται μείωση των αδειών κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων κατά 10% και αύξηση της άδειας κυκλοφορίας των βενζινοκινήτων οχημάτων από 10-20%.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος Σήμερα'' υπό τον τίτλο '' Εντός των ημερών βλέπω υπογραφή των πρώτων σελίδων του σχεδίου Ανάν'' γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ σε συνέντευξή του πιθανολογεί μια πρώτη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ακόμη και πριν από τη σύνοδο Κορυφής της 12ης Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όσοι παρευρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στον εγκλωβισμένο Απόστολο Ανδρέα όπου μετέβη ομάδων 20 παιδιών τα οποία πάσχουν από λευχαιμία και αφού παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία κοινώνησαν, έζησαν συγκινητικές στιγμές.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει ότι οι δύο πλευρές χθες βράδυ επέδωσαν στα Ηνωμένα Εθνη τις απαντήσεις τους στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 25ης Νοεμβρίου, εκφράζοντας τις αντιδράσεις τους στο σχέδιο Ανάν για επίλυση του Κυπριακού της 11ης Νοεμβρίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα αρχίσουν αύριο. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει κλείσει όλα τα Κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και αναμένει να κληθεί επίσημα να ενταχθεί στην Ενωση κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Δηλώσεις

    Η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, με δηλώσεις του Προέδρου της Νίκου Θεοδοσίου, χαιρετίζει τη διερευνητική ανασκαφή για εντοπισμό λειψάνων Τ/Κ αγνοουμένων, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση προσφέρει την ευκαιρία στους Τ/Κ να συμβάλλουν με τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [04] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αγνοούμενοι

    Η διερευνητική ανασκαφή για εντοπισμό χώρου ταφής Τ/Κ αγνοουμένων σε περιοχή του χωριού Αλαμινός, που άρχισε προχθές, έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η προθυμία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνουν επισκέψεις στο χώρο ταφής των ενδιαφερομένων συγγενών, καθώς και του Τ/Κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7396          1,7500
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7406          1,7510
    Λίρα Αγγλίας                     1,1085          1,1151
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,8131        218,5476
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1009          3,1257
    Δολάριο Καναδά                     2,7169          2,7386
    Κορώνα Δανίας                     12,9061         13,0093
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6342         12,7352
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7330         15,8588
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5577          2,5781
    

    [06] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Εναρξη ενταξιακών

    Η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα ληφθεί σε κάθε περίπτωση από την Κοινότητα των 25 μελών.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           109,94  (-0,13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.225.551
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.325.890    441,75  (-0,25)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.036.323    126,80  (-0,45)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     82.958     92,05  (-0,84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.920     24,63  ( 0,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.584     68,32  (-0,44)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        867    122,32  ( 0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     25.396     21,72  (-0,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     26.205     82,54  ( 3,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     28.597      4,14  (-0,96)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    148.982     24,60  (-0,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,75  (-0,94)
    Ξενοδοχεία                    £     82.443     54,77  ( 0,77)
    Αλλες Εταιρείες               £    357.804     99,96  (-0,26)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Οριακές απώλειες της τάξης του 0,13% σημείωσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τέσσερεις κατά σειρά ανοδικές συναντήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται γύρω από το σημείο των 110 μονάδων. Η αγορά, παρά το θετικό άνοιγμα της, υποχώρησε τελικά στις 109,94 μονάδες, λόγω των ενδοσυνεδριακών πιέσεων που δέχθηκε. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες με το ένα πέμπτο του ημερήσιου τζίρου να συγκεντρώνει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [09] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    Ο κ. ντε Σότο θα συναντηθεί δύο ώρες αργότερα, στις 6, με τον σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκιούν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη περί πραγματοποίησης εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Κέλι επιβεβαίωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν λάβει τις απαντήσεις των δύο πλευρών στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Παρουσίαση ψηφιακού δίσκου ΟΝΕΕ

    Εάν η ΕΕ "είναι η Ευρώπη που η ίδια υποστηρίζει ότι είναι, στις 12 του Δεκέμβρη η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι εάν στις 12 Δεκεμβρίου η Κύπρος δεν είναι μέλος της ΕΕ, ''τότε και η Ευρώπη δεν θα είναι η Ευρώπη η οποία επαγγέλλεται ότι είναι αλλά μια άλλη Ευρώπη''.

    [11] (Κ) Τόμας Γουέστον - Φθάνει σήμερα στην Κύπρο

    Στην Κύπρο φθάνει στις 19:40 σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [12] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Νοσοκομείο - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία την οποία ευνοεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού δεν είναι του τύπου ''πάρτε την ή αφήστε την''.

    Εξερχόμενος του ξενοδοχείου όπου διαμένει για να μεταβεί στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Νέας Υόρκης για νέες εξετάσεις, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο Ειδικός Σύμβουλος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, επιδίδει στον σύμβουλό του, Εργκούν Ολγκούν, τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [13] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης

    Η βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου, από το βήμα της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''ο τομέας της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης προσλαμβάνει μια καινούργια σημασία ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση της ΕΕ και το τεράστιο μήκος των εξωτερικών συνόρων της που αυτή συνεπάγεται, σε σχέση με την όξυνση της διεθνούς τρομοκρατίας''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε παρέμβασή της στη γενική συζήτηση του θέματος ''Ασφάλεια, Ελευθερία και Δικαιοσύνη'', η κ. Βασιλείου είπε ότι, ''παρόλο που η αρχή της ομοφωνίας αντιμετωπίζεται από πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις μικρές, ως τρόπος προώθησης και προστασίας των εθνικών τους συμφερόντων, εντούτοις η συνέχιση της χρήσης της θα προκαλέσει στασιμότητα στη διευρυμένη Ευρώπη''.

    [14] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κύπρος - ΕΕ

    ''Αδύνατη θέση'' χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την πιθανότητα να υπάρξει διαπραγμάτευση στο Κυπριακό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ.

    Μιλώντας σε Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την προσέλευσή του στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Νέας Υόρκης, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ''δεν δεσμεύεται από απόψεις, όπως 'πριν την Κοπεγχάγη' ή άλλα γεγονότα".

    "Δεν πρόκειται να δεσμευτώ σε οτιδήποτε. Καθώς εργαζόμαστε για λογική λύση, αυτό είναι καθαρό'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν θα έλθει σε συμβιβασμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως προσπαθεί για σαράντα χρόνια να έλθει σε συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά.

    Σε σχέση με την απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία επέδωσε χθες, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επιδώσει άλλο έγγραφο, όπως γράφηκε στον τουρκικό Τύπο.

    [15] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αναχωρεί από Νέα Υόρκη για Κύπρο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχωρεί σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου) από τη Νέα Υόρκη για την Κύπρο με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

    Επιστρέφοντας από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου μετέβη σήμερα για εξετάσεις, δήλωσε ότι είναι καλά και πως αναχωρεί από τις ΗΠΑ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Εισαγγελέας

    Την ανάγκη για υπομονή, ψυχραιμία και ενότητα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει των λίγων ημερών που απομένουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, υπέδειξε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, μετά την παράδοση της επιστολής με τις θέσεις τ/κ πλευράς επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά πόσον το Κυπριακό εισέρχεται σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι από τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ''προκύπτει αυτό το πράγμα'' και επεσήμανε ότι ''δεν έχει προκαθορισθεί η λήξη αυτών των συνομιλιών''.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Διαδικασία

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ, αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις προσεχείς ημέρες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε πως "τώρα που έχουν έλθει τα σχόλια και δύο πλευρών", ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο "θα είναι ο βασικός μεσολαβητής, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 December 2002 - 18:49:14 UTC