Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Κομισιόν - Κύπρος - Εκθεση προόδου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Επέμβαση
  • [05] (Κ) ΥΦΕΞ Κούβας - Επαφές
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομογενείς - Ετήσιο Δείπνο
  • [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κύπρος - Ιράκ - Βρετανικές Βάσεις
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Κούβας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παγκόσμια Ομοσπονδία Βετεράνων
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιτροπές - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Εθνικό
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρος - ΕΕ
  • [18] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Γραμμή κατάπαυσης πυρός
  • [19] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ουγγαρία, Ιταλία και Βέλγιο
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΕΕ
  • [21] (Κ) Πρωθυπουργός Ινδίας - Αφιξη
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [23] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρωτόκολλο
  • [24] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Επιτροπές
  • [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Χειρουργείο
  • [26] (Κ) ΗΠΑ - Κασουλίδης - Εκδήλωση ομογένειας
  • [27] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [28] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση
  • [29] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ευάγγελος Βενιζέλος - Συνεργασία
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμαρχος Αθηναίων
  • [31] (Κ) Αγαλμα Θεάς Αθηνάς - Αποκαλυπτήρια
  • [32] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [33] (K) Ντενκτάς - Εγχείρηση - Ολα καλά

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Το ντέρμπι της Λευκωσίας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού με νικητές τους γαλαζοκίντρινους, αλλά και η ήττα - έκπληξη της Ανόρθωσης, δεσπόζουν της 6ης αγωνιστικής, καθώς προσδίδουν νέα δεδομένα στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
    
    Μετά τη χθεσινή νίκη του ΑΠΟΕΛ, αλλά και τη νίκη το Σάββατο της Ομόνοιας, οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ισοβαθμούν στην κορυφή με 16 βαθμούς.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 1 - 0 και παραμένει στην κορυφή, ενώ η Πάφος κατέβαλε στο Παφιακό την Ανόρθωση με 4 - 2. Λευκή ισοπαλία σημειώθηκε στο ''Αμμόχωστος'' μεταξύ της Αλκής και της Αχνας.
    
    Διαφορετική εικόνα είχε όμως το Σάββατο το στάδιο ''Αμμόχωστος'', αφού  η Νέα Σαλαμίνα κατέβαλε με 6 - 1 την ΑΕΛ. Την πρώτη της νίκη και μάλιστα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο σημείωσε η Ενωση Νέων Παραλιμνίου, αφού συνέτριψε στο Παραλίμνι τον Αρη Λεμεσού με 6 - 0.
    
    Συνέχεια στις νίκες για το Διγενή Μόρφου, ο οποίος κατέβαλε μέσα στο ''Τσίρειο'' τον Απόλλωνα με 2 -1.
    
    Την εκπληκτική συγκομιδή του Σαββάτου σημειώνει τέλος η Ομόνοια, η οποία συνέτριψε την ΑΕΚ στη Λευκωσία με 4-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    
    1.	Ομόνοια      16
    2.	ΑΠΟΕΛ        16
    3.	Ολυμπιακός   13
    4.	Διγενής      12
    5.	Ανόρθωση     11
    6.	Νέα Σαλαμίνα  9
    7.	ΑΕΚ           9
    8.	Εθνικός Αχνας 8
    9.	Απόλλωνας     7
    10.	Πάφος         7
    11.	ΑΕΛ           5
    12.	Παραλίμνι     4
    13.	Αλκή          1
    

    [02] (Κ) Κομισιόν - Κύπρος - Εκθεση προόδου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Τετάρτη, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι η Κύπρος πληροί από τώρα τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1999 στο Ελσίνκι.

    Η σημαντικότερη εξέλιξη σε σχέση με την Κύπρο είναι το ότι το κείμενο που έχει υποβάλει ο αρμόδιος επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν στους συναδέλφους του, σε καμμία περίπτωση δεν σχετίζει το Κυπριακό με την ένταξη ούτε αφήνει κάποιο υπονοούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Επιπλέον, η Επιτροπή δεν διαχωρίζει την υποψηφιότητα της Κύπρου από αυτήν των υπολοίπων εννέα χωρών, για τις οποίες θα εισηγηθεί να ενταχθούν με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και η απόφαση για σύσταση δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, οι πληροφορίες για πώληση όπλων στο ψευδοκράτος από τη Σλοβακία, η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κύπρο και η παρουσίαση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, οι επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή βίζας στους Ρώσους που θα επισκέπτονται την Κύπρο και η ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία ''Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα''.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κοινό κράτος ηλικίας τριών ετών'', ότι οι ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ "επιχειρούν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος" με τις ανησυχίες που εξεδήλωσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ως προς τις νέες ορολογίες που αναφέρθηκαν στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό και τη σύσταση τεχνικών επιτροπών. Οπως δήλωσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο όρος ''κοινό κράτος'' χρησιμοποιείται εδώ και τρία χρόνια, ενώ η σύσταση των επιτροπών δεν υποβαθμίζει τις συνομιλίες ούτε αποτελεί ένδειξη οποιασδήποτε αναγνώρισης. Αλλη είδηση είναι η πώληση όπλων στο ψευδοκράτος από τη Σλοβακία μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού ''ΑΝΤ1''.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Μπλοκάρεται ο Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έχουν προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι έχει διασφαλιστεί η στέρηση της δυνατότητας του κ. Ντενκτάς να επικαλεσθεί τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών ως ένδειξη αποδοχής ή αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλού γράφει για την ίδρυση νέου κόμματος από 200 μέλη προερχόμενα από τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, με την ονομασία ''Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα''. Την ίδρυσή του εξήγγειλε σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρώην μέλος του ΚΙΣΟΣ και Πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, Λάκης Ιωάννου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Οι 2 επιτροπές θα στήσουν κράτος'', γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη και οι χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό επείγονται για επίλυση του προβλήματος μέχρι το Δεκέμβριο. Το νομικό υπόβαθρο που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους μετά τη συμφωνία, από την πρώτη ημέρα επίτευξης της συμφωνίας, θα το ετοιμάσουν οι δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων, η σύσταση των οποίων αποφασίσθηκε κατά τις συνομιλίες της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα γράφει για τη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος παρουσίασε χθες την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τα έργα που γίνονται στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Φόβοι νέας εκτροπής'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο πυροσβεστικό, προκειμένου να σβήσει τις φωτιές που άναψε η σύσταση των δύο επιτροπών για το ''κοινό κράτος'' και "τις συνθήκες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές που θα ισχύουν μετά τη λύση". Αλλού γράφει ότι "μέγιστο λάθος" αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στους Ρώσους επισκέπτες στο νησί μας βίζα για είσοδο στη χώρα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό θα οδηγήσει, όχι μόνο σε μεγάλη μείωση των τουριστών από τη Ρωσία αλλά και στην επιδείνωση των εξαίρετων σχέσεων της Κύπρου με τη χώρα αυτή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Κίνδυνοι αναγνωρίσεως'' γράφει ότι ''προβληματισμός και σοβαρές ανησυχίες'' εκφράζονται από την πολιτική ηγεσία για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα γίνουν στις δύο επιτροπές που θα συσταθούν με πρόταση του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των δύο πλευρών. Η μία επιτροπή θα αναλάβει να ετοιμάσει τις νομοθεσίες που θα χρειαστούν όταν βρεθεί η λύση και η δεύτερη θα μελετήσει τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές και θα εξεταστεί ποιες από αυτές ενδεχομένως θα συνάδουν με το νέο σύνταγμα. Αλλού γράφει ότι στο εργοστάσιο της Μερσεντές στη Γερμανία θα οδηγηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι έρευνες της Αστυνομίας για τις παράνομες εγγραφές συναρμολογημένων οχημάτων πολυτελείας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρίσιμα ερωτήματα'' γράφει ότι άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Τάσσος Παπαδόπουλος για λεπτομερή ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Νέας Υόρκης. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκάλυψε χθες το αθηναϊκό ''Βήμα της Κυριακής'', η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ γιατί δεν έχει καλύψει τα κριτήρια που απαιτούνται.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Επέμβαση

    [05] (Κ) ΥΦΕΞ Κούβας - Επαφές

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομογενείς - Ετήσιο Δείπνο

    Τη συμβολή των Κυπρίων της Αμερικής και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση εξήρε, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας προχθές στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με το βραβείο ''Δικαιοσύνη για την Κύπρο'' ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Φρανκ Παλόν.

    Στο δείπνο παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι Πρέσβεις Σώτος Ζακχαίος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Γενικός Πρόξενος Βασίλης Φιλίππου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Πλατής, οι ομογενείς πολιτειακοί βουλευτές της Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης Μάικ Γιάνναρης και Στιβ Κοροντέμους.

    [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας

    Το Κυπριακό, οι πρόσφατες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001 2004, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συζήτησης του Προέδρου Κληρίδη και του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κύπρος - Ιράκ - Βρετανικές Βάσεις

    Η Κύπρος εύχεται όπως αποφευχθεί ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιηθεί έστω και μέσω των Βρετανικών Βάσεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Κούβας

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας Ανγχελ Νταλμάου Φερνάντεζ επαναβεβαίωσε σήμερα την υποστήριξη της χώρας του για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Σε δηλώσεις του, μέσω μεταφραστή, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Φερνάντεζ αναφέρθηκε στο αμερικάνικο εμπάργκο κατά της χώρας του, εκφράζοντας την πεποίθηση πως όχι στο πολύ μακρινό μέλλον οι Αμερικάνοι θα θέσουν τέρμα σε αυτό, ενώ στην Κούβα θα παραμείνει η ίδια σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παγκόσμια Ομοσπονδία Βετεράνων

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουν σκοντάψει στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ε/κ πλευρά ''ειλικρινά και ένθερμα αναζητεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, έχοντας από το 1974 κάνει αρκετές υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος''.

    Σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή της 18ης Συνάντησης της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων στη Λευκωσία, την οποία διάβασε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην Κύπρο, στη βάση των ίδιων αρχών και αξιών για τις οποίες οι Σύμμαχοι έδωσαν τη ζωή τους.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''οι θυσίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν στην εγκαθίδρυση των ΗΕ και την τελική κατάργηση των αποικιοκρατικών καθεστώτων και ταυτόχρονα προώθησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παράσχει πιο αποτελεσματική στήριξη στην Κύπρο ''για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως για το πιο μεγάλο στόχο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία, ''να υπάρχουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, ευρύτερης συναίνεσης, ομαλής λειτουργίας των θεσμών, καθώς είμαστε δύο χώρες, οι οποίες ακολουθούμε το κοινοτικό κεκτημένο, όχι μόνο τυπικά, θεσμικά, αλλά και ως αντίληψη, νοοτροπία για την πολιτική ζωή της χώρας''.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, διότι, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ''με πόση αποτελεσματικότητα η Ελλάδα προχωρεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, καθώς και με πόση αποτελεσματικότητα προωθούνται έργα υποδομής, τα οποία αναμορφώνουν κυριολεκτικά την Ελλάδα''.

    Ταυτόχρονα, είπε, όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και στην Κύπρο ''συνδέουν άμεσα αυτήν την προσπάθεια και με τον κυπριακό ελληνισμό, κάτι που πραγματικά μας ικανοποιεί απόλυτα και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία που δεν αμφιβάλω θα επιτύχει η Ελλάδα''.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την ολυμπιακή προετοιμασία και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, καθώς και ''για τη μεγάλη πρόκληση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης σε όλους τομείς, αλλά κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού, της κοινοτικής ανάπτυξης''.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιτροπές - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το έργο της ad hoc επιτροπής που έχει συσταθεί στη Νέα Υόρκη για να ασχοληθεί με τις ''διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την επανενωμένη Κύπρο στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού''.

    Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ύστερα από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι "μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας της η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό έχει προετοιμαστεί για διάφορα υπαλλακτικά σενάρια που ενδεχομένως θα προέκυπταν και υπάρχουν ακλόνητες διεθνείς γνωματεύσεις ότι αυτό το οποίο επιχειρείται να γίνει - υπό την αίρεση συμφωνίας στο Κυπριακό - σε σχέση με τη δουλειά των δύο υποεπιτροπών σε καμία περίπτωση δεν εγκυμονεί κινδύνους αναγνώρισης''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Εθνικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου όπου την επομένη θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7407          1,7511
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7058          1,7160
    Λίρα Αγγλίας                     1,0906          1,0971
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,0900        212,7787
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1014          3,1262
    Δολάριο Καναδά                     2,7141          2,7358
    Κορώνα Δανίας                     12,9240         13,0273
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6755         12,7769
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8082         15,9346
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5431          2,5634
    

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,98  (-2,60)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    621.128
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   440.386    308,40  (-3,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    334.644     84.61  (-4,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.611     76,84  (-0,83)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        538     19,74  ( 2,02)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.709     61,97  (-2,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.305     97,92  (-4,15)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.977     18,63  (-0,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.791     58,34  (-2,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.438      3,20  (-5,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.294     14,06  ( 1,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          6     14,96  (-1,25)
    Ξενοδοχεία                    £     29.098     45,48  (-1,96)
    Αλλες Εταιρείες               £     95.016     80,41  (-0,70)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και εξαιρετικά ευεργετικό όχι μόνο για την ε/κ πλευρά αλλά και για την τ/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Εξήγησε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η ίδια η τ/κ κοινότητα μετατρέπεται αυτομάτως σε μια κοινότητα Ευρωπαίων πολιτών με όλα τα δικαιώματα, προνόμια και δυνατότητες που αυτό συνεπάγεται και για την τ/κ κοινωνία και οικονομία, αλλά και για την ίδια την Τουρκία, η οποία μπορεί να βρει έτσι μια ζωντανή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα αντιληφθεί ότι μια τουρκική αντίδραση κατά της ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που ακυρώνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια αντίδραση που στρέφεται κατά της ίδιας της Τουρκίας.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρος - ΕΕ

    Τον ισχυρισμό ότι "η ΕΕ ευθύνεται για την αδιάλλακτη στάση των Ε/Κ", επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ και πρόσθεσε ότι "αργά ή γρήγορα, όλοι θα δουν ποιος έχει δίκιο στο Κυπριακό".

    Μιλώντας για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη αλλά δημοσιεύθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα", ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι "η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει τα θέματα από μια γραφειοκρατική άποψη".

    [18] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Γραμμή κατάπαυσης πυρός

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός ''κάποτε πρέπει να πέσει και θα πέσει κάτω από τη δύναμη των καιρών''.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ''δεν πρέπει να υποτασσόμαστε στη δύναμη της μοίρας'' και σημείωσε ότι ''η ελευθερία απαιτεί καρτερία, αγώνα και πίστη''.

    [19] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ουγγαρία, Ιταλία και Βέλγιο

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου βρίσκεται από χθες στη Βουδαπέστη, για να συμμετάσχει στη Συνάντηση των Επικεφαλής των υποψηφίων χωρών της Ομάδας του Λουξεμβούργου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Συνάντηση είναι η τελευταία που πραγματοποιείται πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις μέχρι το Δεκέμβριο και τις διάφορες εκκρεμότητες σε επιμέρους θέματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΕΕ

    Η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ξεκινά τώρα με το πρώτο βήμα να σημειώνεται την Τετάρτη όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει το πακέτο για τη διεύρυνση, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε πως, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το αποτέλεσμα των προτάσεων της Επιτροπής, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να πει ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα.

    [21] (Κ) Πρωθυπουργός Ινδίας - Αφιξη

    Με αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών έφθασε γύρω στις 3 το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Οι έντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στο επίπεδο των 80 μονάδων, σημείο που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,6%, υποχωρώντας στις 80,98 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να πραγματοποιεί βουτιά της τάξης του 4,24%. Σημαντική αύξηση σε σχέση με την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 621 χιλιάδες λίρες.

    [23] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρωτόκολλο

    Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας ''δεν πρέπει να λησμονεί ότι έχουμε ανώτερη και σταθερή υποχρέωση να αγωνιζόμαστε μέχρι να δούμε και πάλι ενωμένη τη Λευκωσία, και την Κύπρο ακέραια να βαδίζει το δρόμο της προόδου, ανταποκρινόμενη στα όνειρα γενεών, Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών'', δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής στο δημοτικό μέγαρο της Λευκωσίας πρωτοκόλλου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πρωτευουσών, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι ''το σφρίγος, οι αντοχές, το σθένος του ελληνισμού δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται εδώ στην Κύπρο και το γνωρίζουν καλά οι της Ελλάδος''.

    Σημείωσε ότι η ''υπόθεση της Κύπρου στο σύνολο της είναι υπόθεση που έχει να κάνει με τη ζωή μας'' αλλά και το μέλλον του ελληνισμού.

    [24] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Επιτροπές

    Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως ενθαρρυντική εξέλιξη τη δημιουργία των δύο επιτροπών που θα ασχοληθούν με τεχνικής φύσεως θέματα όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και τη συμφωνία για νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το Νοέμβριο.

    [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Χειρουργείο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται από τις 3:30 το απόγευμα ώρα Κύπρου στο χειρουργείο στην Πρεσβυτεριανή Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολούμπια.

    [26] (Κ) ΗΠΑ - Κασουλίδης - Εκδήλωση ομογένειας

    Τη συμβολή των Κυπρίων της Αμερικής και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας γενικότερα στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση, εξήρε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με το βραβείο "Δικαιοσύνη για την Κύπρο" τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες για την προσφορά τους προς την Κύπρο και τον αγώνα της για ελευθερία και δικαίωση.

    Οι τιμηθέντες ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Νέας Υερσέης Frank Pallone.

    Πέραν του Υπουργού Εξωτερικών, στο δείπνο παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Νέας Υερσέης Robert Menendez, οι Πρέσβεις Σώτος Ζακχαίος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Γενικός Πρόξενος Βασίλης Φιλίππου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Πλατής, οι ομογενείς πολιτειακοί βουλευτές της Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης Mike Giannaris και Steve Corodemus, και άλλοι.

    [27] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - ΕΕ

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης την απόφαση για σύσταση δύο επιτροπών που θα ασχοληθούν με τεχνικά θέματα του Κυπριακού.

    ''Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη βούληση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση του momentum των απευθείας διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Μπεγλίτης, προσθέτοντας πως ''η εργασία των δύο αυτών επιτροπών δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ούτε να στερήσει από τις δύο πλευρές τη δυνατότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στους βασικούς τομείς, στις βασικές πτυχές επίλυσης του πολιτικού προβλήματος''.

    [28] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση

    Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση καρδίας στην οποία υποβλήθηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Πρεσβυτεριανή Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολούμπια.

    [29] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ευάγγελος Βενιζέλος - Συνεργασία

    Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας ανεβαίνει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο και ξεπερνά και τις πιο καλές μας προσδοκίες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο Υπουργείων, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία τους ''θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σε όλα τα επίπεδα είτε αυτά αφορούν κατευθείαν θέματα που χειρίζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, είτε θέματα πολιτισμού που χειρίζονται άλλοι φορείς και Υπουργεία''.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμαρχος Αθηναίων

    Η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο έγινε σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι διακατεχόταν από ''αντιφατικά συναισθήματα''. Πρόσθεσε πως όταν πριν μια οκταετία ο κ. Αβραμόπουλος εξελέγη στο αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, είχε δηλώσει ότι ''η Κύπρος έχει Δήμαρχο Αθηναίων". Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι "το έχει αποδείξει στην πράξη''.

    [31] (Κ) Αγαλμα Θεάς Αθηνάς - Αποκαλυπτήρια

    Στην περιοχή της Λευκωσίας ανάμεσα στο Καϊμακλί και την Παλλουριώτισσα, και περιτριγυρισμένο από τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα, βρίσκεται από σήμερα το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, δωρεά του Δήμου Αθηναίων προς το Δήμο Λευκωσίας.

    Στην παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Υπουργών, βουλευτών καθώς και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν σήμερα το βράδυ από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Θεάς Αθηνάς.

    [32] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στις συνομιλίες του στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, "προσπάθησε να αποκρυσταλλώσει για τους δύο ηγέτες τρόπο για να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες τους και να σμικρύνουν οι διαφορές τους'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ.

    Εξάλλου, διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι συναντήσεις των επιτροπών που συστάθηκαν για να ασχοληθούν με πτυχές του Κυπριακού θα είναι ανοιχτής διάρκειας και εντατικές.

    Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που θα σημειώσουν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι εμπειρογνώμονες, θα καταγραφούν στις ιδέες που θα επιδώσει στα μέρη, κάποια στιγμή αργότερα, ο κ. Ανάν.

    [33] (K) Ντενκτάς - Εγχείρηση - Ολα καλά

    Ολα πήγαν καλά στην εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υπεβλήθη σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Πρεσβυτεριανή Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η εγχείρηση πήγε μια χαρά και ο κ. Ντενκτάς μεταφέρθηκε στο δωμάτιο ανάρρωσης της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε όπως σταλούν λουλούδια στον κ. Ντενκτάς μόλις προβεί η κλινική σε επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 October 2002 - 17:49:25 UTC