Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ιρλανδία - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινδός Πρωθυπουργός
  • [04] (Κ) Ρωσία - Υποστήριξη στις Διακοινοτικές Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Κύπρος και Ινδία - Υπογραφή συμφωνιών
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές Ομάδες - Κλήρωση
  • [08] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Χέρτα - ΟΥΕΦΑ - Λάιος
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ινδίας - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Ποιήματα
  • [13] (K) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τεχνικές επιτροπές
  • [15] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Ομάδες Λουξεμβούργου
  • [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτετραμμένος Δανίας
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Κύπρος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΚΥΠΕ - Αναβάθμιση
  • [20] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Θρησκευτικές Ελευθερίες - Κύπρος
  • [21] (Κ) Βρετανικός Τύπος - Τουρισμός - Ερευνα - Κύπρος
  • [22] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρωθυπουργός Ινδίας
  • [23] (Κ) Κύπρος - Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων - Συνέδριο
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Ινδίας
  • [25] (Κ) ΟΗΕ - Κωνσταντίνος Μουσιούτας - Εκθέσεις
  • [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης με έμφαση στη σύσταση των δύο ad hoc επιτροπών καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Η επιτυχής εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο Τ/Κ ηγέτης, τα προεκλογικά καθώς και η κοινοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή των δεικτών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Μόνοι βγάζουμε τα μάτια μας'' αναφέρεται σε ''βεβιασμένο απορριπτισμό'' από τις ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στην εξαγγελία της σύστασης των τεχνικών επιτροπών στη Νέα Υόρκη και επισημαίνει ότι η Αθήνα έσπευσε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη ως θετική. Γράφει για την ενταξιακή πορεία του τόπου ότι στην αυριανή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναφέρεται ότι η Κύπρος πληροί από τώρα τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Εγκυοι σε αγώνες δρόμου και ύψους'' επικαλείται καταγγελίες προς την εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες στις αθλητικές εξετάσεις των εθελοντριών Υπαξιωματικών το περασμένο Σάββατο στο ΓΣΠ, εμφανίστηκαν κρούσματα ευνοιοκρατίας, αφού κάποιες υποψήφιες ''πέρασαν τις εξετάσεις χωρίς να πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα''. Αλλού χαρακτηρίζει ''εξαιρετικής σημασίας'' τη σημερινή συνεδρία του ΠΓ του ΔΗΣΥ, όπου εκτός απροόπτου αναμένεται να διαμορφωθεί η πρόταση που θα κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Στα Κιόσκια η εκπαίδευση'' και γράφει ότι σαν χείμαρρος αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα στα σχολεία αφού μετά το Λύκειο Σολέας, το Υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε επικίνδυνες για την υγεία αμιαντόπλακες και στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει τα μέτρα του. Για το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων γράφει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που θα εκθέτουν την Κύπρο, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αντί της σύνταξης έκθεσης και της συνεπακόλουθης συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια ζήτησε διευκρινίσεις για την πορεία των ερευνών.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Καβγάς για την οικονομία'' γράφει ότι η κυπριακή οικονομία πέρασε από χθες στο επίκεντρο των προεκλογικών αντιπαραθέσεων μετά από την κοινοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών χθες στη Βουλή, των δεικτών ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2002 και των προοπτικών για το 2003. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ουράνιο Ιωαννίδη, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο Υπουργείων όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και το Ταμείο Συμπαραγωγής Ταινιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ιστορικές αποφάσεις από Σημίτη - Κληρίδη'' γράφει ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης στις 18 Οκτωβρίου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θα καθοριστούν τα τελικά βήματα πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη και ενόψει της υποβολής ενδεχομένως εντός Νοεμβρίου συνολικού εγγράφου λύσεως από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Νέα Υόρκη και η οποία ήταν επιτυχής. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε στον κ. Ντενκτάς ανθοδέσμη και ευχετήρια κάρτα για ταχεία ανάρρωση.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Επιφυλακτικότητα και Ανησυχία'' αναφέρεται στη σύσταση των δύο ad hoc επιτροπών και γράφει ότι το ΑΚΕΛ αναμένει πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης προκειμένου να ολοκληρώσει την άποψή του για το θέμα. Γράφει ακόμη ότι παρά τις ''έντονα αρνητικές επιδόσεις'' που διαφαίνονται στο νέο έντυπο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συνοδεύει τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2003, ''το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζει να πλασάρει υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2003.

    [02] (Κ) Ιρλανδία - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό

    Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου, σε περίπτωση μη λύσης του πολιτικού της προβλήματος, είναι ''ξεκάθαρη και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση,'' δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στη Λευκωσία Τζον Σουίφτ, προσθέτοντας πως η ΕΕ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην αίτηση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του στο νησί εκπροσωπώντας το Δουβλίνο και ενόψει εξελίξεων στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και του δημοψηφίσματος της 19ης Οκτωβρίου στην Ιρλανδία για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, ο κ. Σουίφτ είπε ότι η λύση του Κυπριακού είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και πολύ επιθυμητή για το καλύτερο συμφέρον των δύο κοινοτήτων.

    Ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει τη συνέχιση των συνομιλιών μετά το Δεκέμβριο, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι ακόμα δυνατό να βρεθεί λύση, παρόλο που ο χρόνος είναι περιορισμένος, επειδή τα οφέλη μιας συμφωνίας είναι τόσο εμφανή.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινδός Πρωθυπουργός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee άρχισαν επίσημες συνομιλίες στη Λευκωσία, μετά το πέρας των οποίων θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες.

    Τον κ. Vajpayee, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στο νησί, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Κληρίδης, στο πλαίσιο της επίσημης τελετής υποδοχής στις 10 το πρωί.

    Μετά την υποδοχή έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ο οποίος ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ', που βρίσκεται στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσίασε στον Ινδό Πρωθυπουργό τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, που συμμετέχουν στις συνομιλίες, και ο κ. Vajpayee παρουσίασε στον Πρόεδρο Κληρίδη τα μέλη της δικής του αντιπροσωπείας.

    [04] (Κ) Ρωσία - Υποστήριξη στις Διακοινοτικές Συνομιλίες

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ράζοφ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της χώρας του όσον αφορά τις συνομιλίες που διεξάγονται μέσα στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [05] (Κ) Κύπρος και Ινδία - Υπογραφή συμφωνιών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee υπέγραψαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας, μετά από επίσημες συνομιλίες στις οποίες μετείχαν πολυμελείς αντιπροσωπίες και από τις δύο χώρες.

    Συγκεκριμένα, υπογράφηκε συμφωνία για συνεργασία στους τομείς ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών, μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στον τομέα της πληροφορικής και τεχνολογίας, όπως επίσης και μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι οι δύο τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν για να συζητήσουν θέματα συνθηκών και νομοθεσίας, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, τα δημοψηφίσματα για εγκριση της συμφωνίας λύσης και τη διάλυση του ψευδοκράτους, δεν δημιουργούν οποιουσδήποτε κινδύνους αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Δεν μιλούμε για ένα κατασκεύασμα ή οντότητα (το ψευδοκράτος) που να είναι νομικά ανύπαρκτη, αλλά για μια οντότητα νομικά άκυρη, όπου γεννήθηκαν, σπούδασαν παντρεύτηκαν και πέθαναν άνθρωποι, νομικά άκυρα'', σημείωσε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι μετά τη λύση του Κυπριακού και ''μετά οποιουσδήποτε κινδύνους αναγνώρισης οποιουδήποτε ψευδοκράτους, πρέπει να δοθεί μια νομική εγκυρότητα σε όλα αυτά τα θέματα''.

    ''Οσα είναι λογικά θα πρέπει να τα δούμε, μετά τη λύση και μετά που δεν θα υπάρχει θέμα αναγνώρισης'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [07] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές Ομάδες - Κλήρωση

    Τη γερμανική Χέρτα Βερολίνου και την πορτογαλική Μποαβίστα βρήκαν στο δρόμο τους ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση αντίστοιχα, για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στη Νιον της Ελβετίας, και οι δύο κυπριακές ομάδες θα δώσουν τα πρώτα τους παιγνίδια στην Κύπρο.

    [08] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Χέρτα - ΟΥΕΦΑ - Λάιος

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7407          1,7511
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7077          1,7179
    Λίρα Αγγλίας                     1,0920          1,0985
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,7338        213,4276
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1105          3,1353
    Δολάριο Καναδά                     2,7141          2,7358
    Κορώνα Δανίας                     12,9209         13,0242
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6643         12,7656
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8399         15,9666
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5489          2,5692
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,40  (-0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    428.415
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   263.964    306,53  (-0,61)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    182.864     83.99  (-0,73)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     40.903     76,58  (-0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.798     19,19  (-2,79)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     26.664     60,41  (-2,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.383     96,77  (-1,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     22.445     18,49  (-0,75)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.039     58,41  ( 0,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.085      3,24  ( 1,25)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.891     14,30  ( 1,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         57     14,97  ( 0,07)
    Ξενοδοχεία                    £     12.586     45,41  (-0,15)
    Αλλες Εταιρείες               £     71.736     79,50  (-1,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ινδίας - Δηλώσεις

    Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχαρί Βαζπεϊ απηύθυνε σήμερα στην Κύπρο τις πλέον θερμές του ευχές τόσο για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος όσο και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τις επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και την υπογραφή διμερών συμφωνιών ο κ. Βαζπεϊ τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα ''δοκιμασμένο και πολύτιμο σύμμαχο''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ινδός Πρωθυπουργός - Ποιήματα

    Μια συγκινητική έκπληξη επεφύλαξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον επισκέπτη του, Ινδό Πρωθυπουργό Ατάλ Μπιχαρί Βαζπεϊ.

    Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μετάφραση στα ελληνικά της ποιητικής συλλογής του Ινδού Πρωθυπουργού με τίτλο ''21 Ποιήματα''.

    [13] (K) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα

    Νέο αρνητικό ρεκόρ, το δεύτερο στη σειρά, σημείωσε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, συνεχίζοντας την υποχώρηση της σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και καταδεικνύοντας την αδυναμία της να προσελκύσει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 80,4 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 428 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τεχνικές επιτροπές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έστω και έμμεσος, με τη σύσταση των δύο τεχνικών επιτροπών οι οποίες θα ασχοληθούν με θέματα συνθηκών και νομοθεσίας, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

    [15] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Ομάδες Λουξεμβούργου

    Την ικανοποίηση του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψήφιων χωρών της ομάδας του Λουξεμβούργου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της ένατης Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των υποψήφιων για ένταξη χωρών της ομάδας του Λουξεμβούργου (Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Πολωνία) που πραγματοποιείται στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο.

    [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ, διά του Πρεσβευτή τους στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, επανέλαβαν σήμερα την αναλλοίωτη πολιτική τους για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του νόμιμου κράτους στην Κύπρο.

    Ο κ. Κλόσον, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη του εθιμοτυπική συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες η λύση του Κυπριακού θα υποβοηθούσε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτετραμμένος Δανίας

    Την απαισιοδοξία του για τη δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στο λίγο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, δεδομένης της άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει στη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Επιτετραμμένο της Δανίας στην Κύπρο Knud Johansen, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε την ανάγκη όπως όλες οι ευρωπαϊκές και μη χώρες που μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία, να μην της επιτρέψουν να καταστήσει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όμηρο της αδιάλλακτης πολιτικής της στο Κυπριακό.

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Κύπρος - ΕΕ

    Στο ενδεχόμενο εμφάνισης δυσχερειών στη διεύρυνση της EE και της ένταξης της Kύπρου στην Kοινότητα αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠAΣOK, αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του έχει δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι ''η διεύρυνση ξεκινά με την Kύπρο''.

    [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΚΥΠΕ - Αναβάθμιση

    Στις αρχές Νοεμβρίου, θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που μεταξύ άλλων θα διαλαμβάνει και τη λειτουργία του ΚΥΠΕ σε 24ωρη βάση.

    [20] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Θρησκευτικές Ελευθερίες - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών, αναφέρει ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες που εξέδωσε χθες το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    [21] (Κ) Βρετανικός Τύπος - Τουρισμός - Ερευνα - Κύπρος

    Στους τρεις καλύτερους τουριστικούς προορισμούς κατατάσσει την Κύπρο έρευνα που διενήργησε ανεξάρτητη εταιρεία μεταξύ των 3,5 εκατομμυρίων αναγνωστών των βρετανικών εφημερίδων Daily και Sunday Telegraph.

    [22] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Πρωθυπουργός Ινδίας

    Την υπόσχεση ότι θα μιλά για την κατοχή στην Κύπρο όποτε του δίνεται η ευκαιρία, έδωσε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Atal Bihari Vajpayee, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    [23] (Κ) Κύπρος - Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων - Συνέδριο

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει στις 10 και 11 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ) με θέμα ''Ασφάλεια και Διευκόλυνση στη Διεθνή Αλυσίδα Εμπορίου''.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο θα παραστούν διευθυντές, ανώτεροι τελωνειακοί λειτουργοί των τελωνειακών διοικήσεων από όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, θα κηρύξει ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Ινδίας

    Τα αισθήματα φιλίας, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης του κυπριακού λαού προς το λαό και την κυβέρνηση της Ινδίας για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη της ''μεγάλης αυτής χώρας'' στην υπόθεση της Κύπρου, όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ατάλ Μπιχαρί Βαζπεϊ.

    [25] (Κ) ΟΗΕ - Κωνσταντίνος Μουσιούτας - Εκθέσεις

    Η ύπαρξη ενός οργανισμού πολυμερούς δράσης είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Πρέσβης Κωνσταντίνος Μουσιούτας, υποσχόμενος ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση της Κύπρου στις προσπάθειες για ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ.

    [26] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία

    Ησυχη νύκτα πέρασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ύστερα από την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι γιατροί του κ. Ντενκτάς είναι ικανοποιημένοι από τη μετεγχειρητική του πορεία και αύριο αναμένεται ο Τ/Κ ηγέτης να εξέλθει της μονάδας εντατικής παρακολούθησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 October 2002 - 17:49:19 UTC