Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Τσαντ - Διπλωματικές σχέσεις
  • [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές ομάδες
  • [03] (Κ) Κασουλίδης - Γκρόσμαν
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Κασουλίδης - Υπουργική Συνάντηση Αδεσμεύτων
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Ανδρέας Χριστοφίδης - Εκδήλωση τιμής
  • [08] (Κ) ΑΤΗΚ - Διεθνής και κινητή τηλεφωνία - Μειώσεις τελών (1)
  • [09] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Αμοιβαία νομική αρωγή
  • [10] (Κ) Βρετανία - Βάσεις - Ενταξη
  • [11] (Κ) Βρετανία - Πράσινοι - Κεραία
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομίας Πολωνίας - Επίσκεψη - Αναβολή
  • [13] (Κ) Παπανδρέου - Ντε Σότο - Κυπριακό - Εγγραφο Ντενκτάς
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Απευθείας Συνομιλίες - Εδαφικό
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Δεξίωση Προεδρικού ζεύγους
  • [18] (Κ) Παγκόσμια Ναυτιλία - Πενθήμερο αφιέρωμα
  • [19] (Κ) Ευρωμεσογειακό Συνέδριο GLOBE - Κύπρος
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης
  • [22] (Κ) Δρομολαξιά - Βυζακιά - Ανασκαφές
  • [23] (Κ) ΥΠΕΣ - Αμπελοπούλια
  • [24] (Κ) Αγιος Γεώργιος Πέγειας - Ανασκαφές
  • [25] (Κ) Ευάγγελος Βενιζέλος - Μεχμέτ Αλί Μπιράντ
  • [26] (Κ) Δήμαρχοι του Κόσμου - Αθήνα - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [27] (Κ) ΕΕ - Συνέδριο - Εμπορία ανθρώπων - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [28] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία - Θεωρήσεις διαβατηρίων
  • [29] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Επιστροφή - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κύπρος - Τσαντ - Διπλωματικές σχέσεις

    Κύπρος και Τσαντ υπέγραψαν πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων.

    [02] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Κυπριακές ομάδες

    Ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση ρίχνονται απόψε στη μάχη του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [03] (Κ) Κασουλίδης - Γκρόσμαν

    Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού καθώς και την υποστήριξή τους στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η αμερικανική θέση εκφράστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος είχε ημίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την εγκάρδια συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό αξιωματούχο, υπογραμμίζοντας ότι "επαναβεβαιώθηκε η στάση των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την επιθυμία τους να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού και κυρίως για την υποστήριξή τους στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η συζήτηση κάλυψε τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μέσα στα χρονοδιαγράμματα του παρόντος "παραθύρου ευκαιρίας" που υπάρχει.

    Στην αρχή της συνάντησης, σε σύντομη τελετή, έγινε η ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συνθήκης για Αμοιβαία Νομική Αρωγή σε Ποινικά Θέματα μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει δόση αλήθειας στα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ότι δήθεν οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά κάποια σημεία των προτάσεων Ντενκτάς.

    "Προσωπικά στις συναντήσεις που είχα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους δεν διαπίστωσα οποιαδήποτε προσπάθεια είτε ωραιοποίησης, ή αναβάθμισης ή προώθησης των τουρκικών θέσεων, ή οποιαδήποτε εντύπωση ότι αυτές συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού".

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    [05] (Κ) Κασουλίδης - Υπουργική Συνάντηση Αδεσμεύτων

    Την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τις χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων για την αλληλεγγύη τους στο μακρύ αγώνα της Κύπρου υπέρ της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσφωνώντας χθες την Υπουργική Συνάντηση του Κινήματος, που συνήλθε στο περιθώριο της 57ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι παρά την καλή θέληση και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Κληρίδης στις απευθείας συνομιλίες, η τουρκική πλευρά δεν επιδεικνύει διάθεση να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο Κύπριος Υπουργός, συμμετέχει στις απευθείας συνομιλίες αυτές με καλή θέληση και αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις, που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και θα τερματίσει την ξένη κατοχή. "Δυστυχώς", τόνισε, "η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμα δείξει καμία πρόθεση αλλαγής, της από μακρόν αδιάλλακτης θέσης της, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα".

    Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Aσφαλείας, στην τελευταία του δήλωση της 9ης Ιουλίου 2002, αναγνώρισε ότι "η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε λιγότερο εποικοδομητική στη μέχρι τώρα προσέγγισή της και έχει αρνηθεί να υποστηρίξει το στόχο της επίλυσης των ουσιωδών θεμάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου". Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε έντονα την ανάγκη η τουρκική πλευρά να εργασθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα ώστε αυτός να μπορέσει να ετοιμάσει τα συστατικά μέρη μιας συνολικής διευθέτησης που να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στην τουρκική πλευρά "να αδράξει την ευκαιρία και να ακούσει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας να εργασθεί μαζί μας για μια συμφωνία βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καλούν για μια διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου με μία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα".

    "Είμαστε ευγνώμονες στα μέλη του Κινήματος", είπε ο κ. Κασουλίδης, "τα οποία έχουν καταδικάσει τις τουρκικές προσπάθειες για νομιμοποίηση της διαίρεσης του νησιού, ως αποτέλεσμα χρήσης στρατιωτικής βίας", σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες των Τούρκων για απόσχιση "δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλη τη διεθνή κοινότητα".

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εντεινόμενες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συνομιλίες για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την παρέμβαση του ΟΗΕ και ξένων διαμεσολαβητών και κυρίως Αγγλοαμερικανών, είναι το θέμα που προβάλλουν σήμερα στις πρώτες τους σελίδες οι περισσότερες εφημερίδες της Λευκωσίας. Η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, η απαγόρευση του κυνηγίου αμπελοπουλιών, οι προσφορές για την αγορά τεσσάρων ταχύπλοων σκαφών για την Αστυνομία, η υπόθεση παράνομης εισαγωγής και συναρμολόγησης πολυτελών αυτοκινήτων και ο βιασμός Βρετανίδας στην περιοχή Αγίας Νάπας είναι επίσης θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ευρωτουρκική κρίση απειλεί τη διεύρυνση", ότι στις Βρυξέλλες αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς λύση του Κυπριακού και οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή διεύρυνση της ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελπίδες της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ολοένα και απομακρύνονται. Αλλού γράφει ότι η προχθεσινή περίπτωση βιασμού Αγγλίδας, που παραθέριζε στην περιοχή Αγίας Νάπας, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στο εξωτερικό και εκφράζονται φόβοι ότι θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην τουριστική κίνηση προς την Κύπρο.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προκαλεί ο Παπαπέτρου", γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου με τις χθεσινές του δηλώσεις για το κυνήγι αμπελοπουλιών, άφησε αιχμές εναντίον των βουλευτών που υποστηρίζουν τους κυνηγούς και ότι μίλησε "για λαϊκισμό και δημαγωγία". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ως "πρόκληση προς το λαϊκό αίσθημα και τις χιλιάδες των Κυπρίων που ασχολούνται με το πατροπαράδοτο κυνήγι των αμπελοπουλιών με ξόβεργα". Αλλη είδηση είναι ότι ανοίγει και στην Κύπρο ο φάκελος "17Ν", μετά τις μαρτυρίες που ακούστηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό "Μέγκα" για παρουσία των φερομένων ως μελών της οργάνωσης αυτής στην Κύπρο, κατά την περσινή χρονιά.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Και ο Αρχηγός στο μικροσκόπιο", γράφει ότι "πολυτελή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία ανήκουν στον Αρχηγό της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των τελεωνειακών Αρχών". Αλλού γράφει ότι και επίσημα η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού τάχθηκε χθες υπέρ της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    "Η Σημερινή" με τον τίτλο "Μυστικές συναντήσεις", γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Νομικοί Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Αλέκος Μαρκίδης και Μουμτάζ Σοϊζάλ, είχαν δυο μυστικές συναντήσεις στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός και ότι σκοπός των συναντήσεων ήταν η εξεύρεση τρόπου "για την πρακτική επίλυση συγκεκριμένου θέματος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές". Αλλού γράφει ότι έντονο παρασκήνιο αναπτύχθηκε χθες γύρω από την πρόθεση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου να προβεί σε δραστικές μειώσεις τελών.

    "Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πόλεμος χαρακωμάτων", γράφει πως σε εξέλιξη βρίσκεται έντονο παρασκήνιο σε διάφορα επίπεδα και με πρωταγωνιστές τους Αγγλοαμερικανούς και τα Ηνωμένα Εθνη, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινή χωριστή συνάντηση Μαρκίδη - Σοϊζάλ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ, όπως αναφέρει, "αιφνιδιαστικά" μεταβαίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφάσισε τερματισμό της εξέτασης κάθε αιτήματος προς την κυβέρνηση από την 1η Σεπτεμβρίου και καθ' όλη την προεκλογική περίοδο μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "2 εκ. λίρες παραπάνω!" γράφει στο κύριο θέμα πως η αγορά τεσσάρων ταχύπλοων σκαφών για την Αστυνομία θα στοιχίσει στο Δημόσιο δυο εκατομμύρια λίρες παραπάνω (από τη χαμηλότερη προσφορά), επειδή η Επιτροπή Προσφορών, από ένα σύνολο 20 προσφορών από 7.696.966 λίρες μέχρι 17.067.754 λίρες, επέλεξε όχι μια από τις χαμηλότερες αλλά την 11η πιο ακριβή προσφορά, ύψους 9.621.278 λιρών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για το 2003, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός κατά 679,3 εκατομμύρια λίρες, με έσοδα 2.389 δισ. λίρες και δαπάνες 3.068 δισ. λίρες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ανδρας κρατείται για το βιασμό τουρίστριας", γράφει ότι ένας 26χρονος δύτης από το Λιοπέτρι συνελήφθη χθες και ετέθη υπό κράτηση για οκτώ ημέρες σε σχέση με τη διερευνόμενη από την Αστυνομία υπόθεση απαγωγής, βιασμού και κακοποίησης μιας 22χρονης Βρετανίδας. Αλλη είδηση είναι ότι, όπως είπε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, η κυβέρνηση θα δώσει ένα επιπρόσθετο ποσό 250.000 λιρών στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου για να διοργανώσει το επόμενο Ράλι Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ανδρέας Χριστοφίδης - Εκδήλωση τιμής

    [08] (Κ) ΑΤΗΚ - Διεθνής και κινητή τηλεφωνία - Μειώσεις τελών (1)

    Δραστικές μειώσεις μέχρι και 78% ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα τέλη της διεθνούς και της κινητής τηλεφωνίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των νέων μειωμένων τελών, ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Ευστάθιος Παπαδάκης δήλωσε ότι η ΑΤΗΚ δεσμεύεται "να ακολουθήσει μια σύγχρονη και κοστοστρεφή τιμολογιακή πολιτική".

    Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως τα νέα τέλη της διεθνούς τηλεφωνίας, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2002 για κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα στην Κύπρο προς σταθερά τηλέφωνα του εξωτερικού, παρουσιάζουν "σημαντικές μειώσεις" για τους κύριους τηλεφωνικούς προορισμούς.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ για την Ελλάδα τα τέλη μειώνονται στο 44%, για το Ηνωμένο Βασίλειο η μείωση ανέρχεται στο 50%, για τη Γερμανία στο 60%, για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 50% και για την Αυστραλία η μείωση ανέρχεται στο 78%.

    [09] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Αμοιβαία νομική αρωγή

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, προέβησαν χθες στη διάρκεια ειδικής τελετής, στην ανταλλαγή των Οργάνων Επικύρωσης της Συνθήκης για Αμοιβαία Νομική Αρωγή σε Ποινικά Θέματα, μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    [10] (Κ) Βρετανία - Βάσεις - Ενταξη

    Η βρετανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο των συνομιλιών για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και η βρετανική πλευρά είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί".

    [11] (Κ) Βρετανία - Πράσινοι - Κεραία

    Το βρετανικό κόμμα των Πρασίνων εξέφρασε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση κατασκοπευτικής υπερκεραίας των Βρετανών στον υγροβιότοπο του Ακρωτηρίου.

    Το ετήσιο συνέδριο των Πρασίνων, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λάνκαστερ, ενέκρινε την περασμένη Κυριακή ειδικό ψήφισμα, στο οποίο ζητείται η άμεση διακοπή των εργασιών για την εγκατάσταση από το βρετανικό στρατό υπερκεραίας ύψους 200 μέτρων στο Ακρωτήρι.

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομίας Πολωνίας - Επίσκεψη - Αναβολή

    Αναβλήθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Οικονομίας της Πολωνίας Jacek Piechota.

    Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο, η επίσκεψη του Υπουργού αναβλήθηκε λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων που προέκυψαν στην Πολωνία.

    [13] (Κ) Παπανδρέου - Ντε Σότο - Κυπριακό - Εγγραφο Ντενκτάς

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί τη Δευτέρα 23 του μηνός, στην Αθήνα, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης επισήμανε σήμερα ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το Κυπριακό και εντάσσεται στις εντατικές διαβουλεύσεις του Κόφι Ανάν και του συμβούλου του, ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7390          1,7494
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7052          1,7154
    Λίρα Αγγλίας                     1,0983          1,1048
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     207,0128        208,6689
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0933          3,1180
    Δολάριο Καναδά                     2,6804          2,7018
    Κορώνα Δανίας                     12,8994         13,0025
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7158         12,8175
    Κορώνα Σουηδίας                    1,5812          1,5938
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5469          2,5672
    

    [15] (Κ) Απευθείας Συνομιλίες - Εδαφικό

    Με το εδαφικό θα προχωρήσουν οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό, αφού σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των θεμάτων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας του κεντρικού κράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα συζητηθεί το εδαφικό στις δύο συναντήσεις που απομένουν πριν τη νέα συνάντηση που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,86   (-0,12)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    286.839
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP    99.716    342,64  ( 0,00)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     56.987     94,67  (-0,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.375     80,78  (-0,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.398     20,57  ( 1,03)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    114.336     62,98  ( 0,59)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.120    107,92  ( 0,41)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.802     18,93  ( 0,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.090     57,49  ( 0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.253      3,72  ( 0,81)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.414     13,20  (-1,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         19     15,18  ( 2,02)
    Ξενοδοχεία                    £     31.147     48,21  (-0,29)
    Αλλες Εταιρείες               £     30.831     81,29  (-0,48)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Δεξίωση Προεδρικού ζεύγους

    Την 1ην Οκτωβρίου, ημέρα εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Γλαύκου Κληρίδη παραθέτουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [18] (Κ) Παγκόσμια Ναυτιλία - Πενθήμερο αφιέρωμα

    Στην Παγκόσμια Ναυτιλία είναι αφιερωμένη η περίοδος μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου, γεγονός που αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθεί ο Κύπριος πολίτης για τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις που απορρέουν από την ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας.

    [19] (Κ) Ευρωμεσογειακό Συνέδριο GLOBE - Κύπρος

    Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από χώρες της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των ΗΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Διεθνές Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα GLOBE οργανώνουν Ευρωμεσογειακό Συνέδριο στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2002.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,12% κατέγραψε η χρηματαγορά στη σημερινή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι αρχικά κινήθηκε ανοδικά. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε στις 85,86 μονάδες. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανής, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο των 286 χιλιάδων λιρών, το 1/4 σχεδόν του οποίου αφορούσε προσυμφωνημένο πακέτο της εταιρείας Lordos Plastics.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης

    Τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, το οποίο είναι ένα "ζωντανό κείμενο που εντάσσεται και παρακολουθεί την οικονομική ζωή και εξέλιξη της χώρας του", παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Παύλος Σαββίδης.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σαββίδης είπε ότι στόχος του Κώδικα, ο οποίος θα ενημερώνεται και θα μεγαλώνει με τη βοήθεια όλων των φορέων που εμπλέκονται στη λειτουργία του θεσμού, θα είναι η μέγιστη δυνατή εξασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών και αποτέλεσμα του θα είναι η συνεισφορά στην ενδυνάμωση των επενδυτών, στην ευκολότερη προσέλκυση ξένων επενδυτών και στη γενικότερη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

    [22] (Κ) Δρομολαξιά - Βυζακιά - Ανασκαφές

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη συμπλήρωση των φετινών ανασκαφών στην περιοχή Δρομολαξιά - Βυζακιά, κατά τις οποίες βρέθηκε μια κατασκευή που πιθανώς να ήταν βωμός, όπως και μια ορθογώνια πλάκα παρόμοια με μια δεύτερη που υποβάσταζε ίσως στήριγμα για την οροφή κτιρίου.

    Το κτίριο είναι ορθογώνιου σχήματος με διαστάσεις 7 μέτρα πλάτος και τουλάχιστον 15 μέτρα μήκος.

    [23] (Κ) ΥΠΕΣ - Αμπελοπούλια

    Εκ νέου έκκληση στους κυνηγούς αμπελοπουλιών απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι "από την στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να επιδειχθεί από όλους σεβασμός προς τις διεθνείς συμβάσεις που η Κύπρος έχει υπογράψει για προστασία της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων και τη διατήρηση των αποδημητικών πουλιών που ανήκουν στην άγρια πανίδα".

    [24] (Κ) Αγιος Γεώργιος Πέγειας - Ανασκαφές

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των ανασκαφών στον Αγιο Γεώργιο Πέγειας από την ελληνική αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την διεύθυνση του καθηγητή Χ. Μπακιρτζή.

    [25] (Κ) Ευάγγελος Βενιζέλος - Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

    Πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η λύση του Κυπριακού και, σε περίπτωση μη λύσης, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ένταξη του νησιού στην ΕΕ, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    [26] (Κ) Δήμαρχοι του Κόσμου - Αθήνα - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής των Δημάρχων του Κόσμου.

    Η Διάσκεψη, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στα πλαίσια της αναβάθμισης του διεθνή ρόλου που διαδραματίζουν οι πόλεις του κόσμου και της προώθησης του νέου μητροπολιτικού ρόλου που προτίθεται να παίξει η Αθήνα υπό το φως και των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    [27] (Κ) ΕΕ - Συνέδριο - Εμπορία ανθρώπων - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, η Κύπρος εκπροσωπείται από αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λάζαρο Σαββίδη.

    Στη σημερινή παρέμβαση του εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων, καθώς και στην πρόσφατη νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [28] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία - Θεωρήσεις διαβατηρίων

    Τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2003 το μέτρο της θεώρησης διαβατηρίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι εντός ενός μηνός από σήμερα "θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να γίνει η αναγκαία αναδόμηση των υπηρεσιών που εκδίδουν τις θεωρήσεις διαβατηρίων".

    [29] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Με την "κατηγορηματική διαβεβαίωση" του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι, για τη σύνταξη της έκθεσης προόδου για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια μεθοδολογία όπως και για τις υπόλοιπες τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, επέστρεψε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 September 2002 - 17:49:22 UTC