Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Τσαντ - Διπλωματικές σχέσεις
  • [02] (Κ) Υπουργός Οικονομίας Πολωνίας - Κύπρος
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ημερίδα - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Υποστήριξη Ομήρου (1)
  • [07] (Κ) Λανταμπούρου - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κρατικός προϋπολογισμός
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Προεκλογική περίοδος - Αιτήματα
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες
  • [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμπελοπούλια - ΕΕ
  • [15] (Κ) Δημοσκόπηση - Κύπριοι πολίτες - ΕΕ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βηρυτός
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός προϋπολογισμός
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ράλι Κύπρος - Ενίσχυση
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [20] (Κ) Κυνηγοί - Αμπελοπούλια - Μέτρα
  • [21] (Κ) Νέος Πρεσβευτής Κύπρου - Νίγηρας - Διαπιστευτήρια
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [23] (Κ) Διεθνής Αμνηστία - Τουρκία
  • [24] (Κ) Κασουλίδης - Γουέστον - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρυξέλλες - Συναντήσεις
  • [26] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κώστας Καραμανλής - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Τσαντ - Διπλωματικές σχέσεις

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία του Τσαντ θα υπογράψουν σήμερα πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων.

    Η σχετική απόφαση λήφθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον ομόλογό του από το αφρικανικό κράτος, Mahamat Salem Annadif.

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομίας Πολωνίας - Κύπρος

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 24 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομίας της Πολωνίας Jacek Piechota, με πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ημερίδα - Κυπριακό - ΕΕ

    Διατήρηση των τετελεσμένων της κατοχής και διχοτομική λύση στην Κύπρο, υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, μιλώντας σε ημερίδα αφιερωμένη στην Ευρασία, με θέμα, "Η Τουρκική Εξωτερική Πολιτική: Γεφυρώνοντας την Ανατολή με τη Δύση".

    Η ημερίδα διοργανώθηκε από την ευρωασιατική Ομάδα (Eurasia Group), το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο τόσα χρόνια, ο κ. Γκιουρέλ διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος να είναι "πάντα η προτεραιότητα" της διεθνούς κοινότητας τη στιγμή που από το 1974 "δεν υπήρξε βία στο νησί" και οι "δύο λαοί" της Κύπρου, κατά την έκφρασή του, μπόρεσαν να ζήσουν "ο καθένας στη δική του κυρίαρχη περιοχή".

    Μακάρι, ευχήθηκε ο Τούρκος Υπουργός, να εξευρεθεί κάποια φόρμουλα στη βάση της οποίας οι "δύο λαοί" θα ζήσουν "δίπλα-δίπλα και θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το επίπεδο της συνεργασίας τους".

    Στην εισήγησή του για το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στην περιοχή και για τους ευρωπαϊκούς οραματισμούς της, ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό ή στα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας.

    Αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με Ευρωπαίους ομολόγους του στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες και στα Ηνωμένα Έθνη. "Οι προσδοκίες μας", είπε, "όχι μόνο ως τουρκική κυβέρνηση αλλά και ως τουρκικός λαός είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας μας με την ΕΕ μέχρι το 2003", είπε ο κ. Γκιουρέλ.

    Σε σχόλιο ότι οι Ευρωπαίοι υπόσχονται ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία μόνο και μόνο για να πάρουν υποχωρήσεις σε θέματα όπως η Κύπρος και μετά να την αφήσουν εντελώς εκτός, ο κ. Γκιουρέλ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μια χριστιανική, μονοπολιτισμική ομάδα και αυτό για να γίνει θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της και σε χώρες όπως η Τουρκία.

    Η επόμενη ενότητα του Συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένη στη Διεύρυνση της ΕΕ, επιφύλαξε ένταση, καθώς Τούρκος αντιπρόσωπος, ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ΕΕ και Δυτικής Ευρώπης, πρέσβης Ακίν Αλπτουνά, αναφέρθηκε στην κυπριακή αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και πρόβαλε τα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα.

    Ισχυρίστηκε ότι η αίτηση της Κύπρου στερείται νομιμότητας "λόγω του ότι είναι αντίθετη με το σύνταγμα του 1960", αλλά και ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στον Τούρκο αντιπρόσωπο απάντησε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Dimitrij Rupel, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει εκτός ΕΕ και ούτε θα μείνει εκτός.

    Στη συζήτηση έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και της Τουρκίας. (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, η αύξηση των μαχητικών αεροσκαφών στη βάση Ακρωτηρίου, οι έρευνες που διεξάγουν οι αρμόδιες Αρχές για παρανομίες στην εισαγωγή και συναρμολόγηση πολυτελών αυτοκινήτων και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων των Κοκκινοχωριών και του Αγίου Θεοδώρου για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στο κυνήγι των αμπελοπουλιών είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Tornado στις βάσεις λόγω Ιράκ" γράφει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στη βάση Ακρωτηρίου αυξημένη η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών τύπου "Tornado" και σε μικρότερο βαθμό τύπου F16, γεγονός που έθεσε προ ημερών σε συναγερμό της μυστικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς τις προθέσεις των Αγγλων, ζητώντας άμεση ενημέρωση. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι υπέρ της αποφυγής δηλώσεων και εντάσεων που θα δημιουργήσουν άσχημο κλίμα στο Κυπριακό και στις διεργασίες διεύρυνσης της ΕΕ τάχθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πολυσυλλεκτικός ο Μαρκίδης" γράφει ότι αξιόπιστη υποψηφιότητα φαίνεται να είναι με βάση τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης κάλπης της "Μάχης" και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος παρόλο που απέχει εδώ και χρόνια από τον πολιτικό στίβο και χωρίς να έχει εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους, συγκεντρώνει ψηλά ποσοστά σε σχέση με την υποψηφιότητα του Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού αναφέρει ότι 26 υποθέσεις παράνομης χρήσης ξόβεργων και δικτύων, έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα από το Ταμείο Θήρας όσον αφορά το θέμα της παράνομης παγίδευσης των αμπελοπουλιών.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλοι τρεις στο κύκλωμα" γράφει ότι ο κατάλογος των επίορκων αξιωματικών της Αστυνομίας οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τη συναρμολόγηση πολυτελών αυτοκινήτων τα οποία εισήχθησαν στην Κύπρο ως ανταλλακτικά, εμπλουτίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέντε ιατροί θα διωχθούν ποινικά για το θάνατο του δεκατετράχρονου Γεώργιου Χατζηδημήτρη, ο οποίος πέθανε από μόλυνση στο πόδι μετά από εγχείρηση την οποία υπεβλήθη στις 30 Απριλίου 2001 στο Γενικό Λευκωσίας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φωτιά στην ένταξη" αναφέρεται στις "φωτιές" που άναψε χθες στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ρόιτερς", στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται τον Οκτώβριο να εξεύρουν φραστική φόρμουλα που θα αφήνει την Κύπρο εκτός του καταλόγου των χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η ΑΤΗΚ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα σημαντικές μειώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 60% και ανάμεσα στις υπηρεσίες στις οποίες θα προβεί σε μείωση τελών είναι οι διεθνείς κλήσεις, η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Μας συστήνουν όραμα Ντενκτάς", ότι Αμερικανοί και Βρετανοί φέρονται να έχουν υποδείξει στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία στο έγγραφο, που περιέχει το "όραμα" του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη λύση του Κυπριακού και το οποίο υποβλήθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τις απευθείας συνομιλίες της περασμένης Τετάρτης. Αλλού γράφει πως, σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε ο τηλεοπτικός σταθμός "Μέγκα", πέντε από τους συλληφθέντες στην Ελλάδα ως μέλη της "17Ν" παραθέριζαν πέρυσι στις Πλάτρες.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δυναμική νίκης", γράφει ότι ικανοποιημένος δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που τον φέρουν να προηγείται έναντι του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ και ανθυποψηφίου του Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και άλλων δυνητικά υποψηφίων. Αλλού γράφει ότι ο τέως βουλευτής του ΚΙΣΟΣ και "ιστορικό στέλεχος της κεντροαριστεράς", Τάκης Χατζηδημητρίου, εξέφρασε χθες, σε δηλώσεις του στον "ΑΝΤ1", τη διαφωνία του για τη συμπόρευση ενός σοσιαλιστικού κόμματος με τη δεξιά.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Η ΕΕ αρνείται καθυστέρηση της ένταξης της Κύπρου", γράφει στο κύριο θέμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έστειλε χθες ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Κύπρος δεν θα εξαιρεθεί από το πρώτο κύμα των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διεύρυνση. Οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν κατόπιν πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, οι οποίες υπαινίσσονταν ότι η Κύπρος θα παρέμενε εκτός της διεύρυνσης προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Οικολόγοι προέβησαν σε διαμαρτυρίες χθες για τα σχέδια ανέγερσης νέου μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή Ακάμα και σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το ξενοδοχείο "Ανασσα", η κατασκευή του οποίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

    Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Στο 40% του ΑΕΠ η κεφαλαιοποίηση αγοράς" γράφει ότι το 40% του μεγέθους της οικονομίας αντιπροσωπεύει η συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών που τώρα βρίσκεται στα 2,4 δισεκατομμύρια πολύ πιο κάτω από το 1999, έτος "φούσκας", όταν ο δείκτης είχε εκτοξευθεί στο 238%. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σήμερα πρωί συνεδρίας του Υπουργικού, στην οποία θα συζητηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2003.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Ισλαμικής Διάσκεψης - Κυπριακό

    Η κυπριακή διπλωματία κατόπιν επιμόνων ενεργειών κατάφερε να αποτρέψει την υιοθέτηση νέων τουρκικών θέσεων, που επιχείρησε να επιβάλει η Αγκυρα στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συντονιστικής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε λίγο πριν από τη λήξη της συνάντησης, η Τουρκία επιχείρησε να υιοθετηθούν στο τελικό ανακοινωθέν, οι προτάσεις που επέδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, αλλά και να γίνει αποδεκτή η θέση που εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για "κυρίαρχη ισότητα".

    Συγκεκριμένα, μετά την παρουσίαση το απόγευμα της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής και της πρότασής του στο Κυπριακό να μην αλλάξει η παράγραφος που είχε υιοθετηθεί στο Χαρτούμ, ο Τούρκος αντιπρόσωπος, συνεπικουρούμενος από το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία.

    Ζήτησαν συμπερίληψη παραγράφου που ανέφερε ότι η Διάσκεψη καλωσορίζει τις προτάσεις που υπέβαλε το Δεκέμβριο ο κ. Ντενκτάς, τις οποίες θεωρεί θετικές για τη λύση του Κυπριακού και καλεί το Γενικό Γραμματέα να τις λάβει σοβαρά υπόψη.

    Ομως η τουρκική προσπάθεια απέτυχε, έπειτα από σκληρές παρασκηνιακές προσπάθειες της κυπριακής διπλωματίας, που κινητοποίησαν τους φίλους της Κύπρου στον ισλαμικό κόσμο, αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Εκφράστηκε η άποψη ότι ενδεχόμενη τροπολογία της παραγράφου για το Κυπριακό θα ανοίξει την πόρτα για τροπολογίες του συνόλου του ανακοινωθέντος. Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Εθνη διαβίβασαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αναφορές σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο εμπιστευτικής διαπραγμάτευσης.

    Ετσι, αποφασίστηκε να παραμείνει το κείμενο ως έχει (η παράγραφος του Χαρτούμ) και η Γραμματεία να μελετήσει τις τουρκικές προτάσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει απόρριψή τους. Η εξέλιξη προκάλεσε εκνευρισμό του Τούρκου αντιπροσώπου, στον οποίο το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει για δεύτερη φορά το λόγο.

    Η παράγραφος του Χαρτούμ, που περιλαμβάνεται και στο ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι "η Σύνοδος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του για επίτευξη, μέσω διαπραγματεύσεων, διευθέτησης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Επίσης καλωσόρισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, επαναβεβαίωσε την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την υποστήριξη της στην υπόθεση του τουρκικού μουσουλμανικού λαού της Κύπρου, μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στην κυπριακή διαμάχη, βασισμένης στην αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου".

    Η έκθεση για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής Διάσκεψης, Dr. Abdelouahed Belkeziz, ήταν αρκετά ήπια, με αναφορές στις συνθήκες εγγυήσεως του 1960 και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η έκθεση αναφέρει ότι "τα ψηφίσματα της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης υπογραμμίζουν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αναπτύσσουν τη σημασία της εφαρμογής της αρχής της ισότητας μεταξύ τους και των Ελληνοκυπρίων".

    Εκφράζει την υποστήριξη της Συνόδου στις προσπάθειες που καταβάλει ο Γενικός Γραμματέας, στο πλαίσιο των όρων εντολής του, για εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης αποδεκτής και στην ελληνική και στην τουρκική κοινότητα, με εγγύηση των ίσων δικαιωμάτων και των δύο.

    [06] (Κ) Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Υποστήριξη Ομήρου (1)

    Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού (ΚΠΕ) θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκη Ομήρου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διευρυμένης Γραμματείας της Κίνησης.

    [07] (Κ) Λανταμπούρου - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Κοινότητας Ενέκο Λανταμπούρου, θεωρεί "πιθανό" να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει, όπως τονίζει, μεγάλη κρίση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αγκυρα.

    Η τοποθέτηση αυτή του Γάλλου Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν, έγινε σε χθεσινοβραδινή ομιλία του σε φοιτητές των βελγικών πενεπιστημίων της Λουβέν και του Σεν Λουί.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Λανταμπούρου σημείωσε ότι "δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, αλλά είναι πιθανό ότι δεν θα προτείνουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων".

    [08] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κρατικός προϋπολογισμός

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σε σημερινή του συνεδρία τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2003, ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες 3.068,7 εκατομμύρια λίρες και συνολικά έσοδα 2.389,4 εκ. λίρες.

    Οι καθαρές δαπάνες/πληρωμές θα ανέλθουν σε 2.544,1 εκ. λίρες και τα καθαρά έσοδα στα 1.853,8 εκ. λίρες.

    Το συνολικό δημόσιο χρέος θα διευρυνθεί κατά 453,1 εκατομμύρια λίρες και θα φθάσει στο τέλος του 2003 στα 6362,2 εκ. λίρες ή στο 93,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) από τα 5909.1 εκ. λίρες ή 94,9% του ΑΕΠ που υπολογίζεται να φθάσει στο τέλος του 2002.

    Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναμένεται το 2003 να κυμανθεί στο 54% του ΑΕΠ από το 55,5% που υπολογίζεται για το 2002.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,96   ( 0,03)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    468.082
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   339.747    342,64  (-0,40)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    250.572     94,83  (-0,23)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.119     80,92  (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.750     20,36  (-0,49)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.871     62,61  ( 1,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.767    107,48  ( 0,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.759     18,90  (-0,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        704     57,37  (-1,05)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.481      3,69  ( 0,27)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     44.659     13,34  ( 2,69)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.365     14,88  (-0,60)
    Ξενοδοχεία                    £     40.002     48,35  (-0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.565     81,68  (-0,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7394          1,7498
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6919          1,7020
    Λίρα Αγγλίας                     1,1015          1,1081
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     205,9777        207,6255
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1010          3,1258
    Δολάριο Καναδά                     2,6765          2,6979
    Κορώνα Δανίας                     12,9129         13,0162
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7812         12,8834
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8745         16,0014
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5527          2,5731
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Προεκλογική περίοδος - Αιτήματα

    Κανένα αίτημα δεν θα εξετάζεται από την κυβέρνηση κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επικαλούμενος τη διασφάλιση της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του κρατικού μηχανισμού, καθώς και τον αποκλεισμό οιωνδήποτε αποπειρών επηρεασμού της κοινής γνώμης κατά την προεκλογική περίοδο.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Απευθείας συνομιλίες

    Η συζήτηση επί των θεμάτων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας του κεντρικού κράτους θα συνεχισθεί και στην αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ

    Την ανάγκη για "επαγρύπνηση" και "ατσαλένια νεύρα" επεσήμανε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου "για να αντέχουμε στις τυχόν προκλήσεις" στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι από σήμερα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα υπάρχουν συνεχώς κάποιου είδους ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν ανησυχία.

    Αναφερόμενος στην χθεσινή είδηση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ προειδοποιεί για την πιθανότητα η Κύπρος να παραμείνει εκτός του πρώτου κύματος της διεύρυνσης για να μην διαταραχθούν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "ουδέν κακό αμιγές καλού".

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμπελοπούλια - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου προειδοποίησε σήμερα πως ενδεχόμενη λήψη απόφασης ή έγκρισης ψηφίσματος από τη Βουλή για το θέμα των αμπελοπουλιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα του κεφαλαίου για το περιβάλλον του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο η Κύπρος έκλεισε προσωρινά.

    [15] (Κ) Δημοσκόπηση - Κύπριοι πολίτες - ΕΕ

    Οι Κύπριοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δημοσκόπησης με τίτλο "Ο Κύπριος πολίτης και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ: Στάσεις, Αντιλήψεις και Ενημέρωση" που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Synovate.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Σύμβουλος Συντονιστής του Γραφείου του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Κώστας Πασχάλης, είπε ότι το 75% συμφωνεί με την αίτηση ένταξης και η αναλογία μεταξύ των πολιτών που βλέπουν πλεονεκτήματα και αυτών που βλέπουν μειονεκτήματα είναι δύο προς ένα (2:1), δηλαδή 60% σε σχέση με 30%.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βηρυτός

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου Mohammed Abdel Hamied Beydoun, θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, την ενέργεια και την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κρατικός προϋπολογισμός

    Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 ικανοποιεί τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για περαιτέρω σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Επίσης, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και το προενταξιακό πρόγραμμα οδηγούν την Κύπρο "ένα βήμα, ίσως το τελικό βήμα, πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ".

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003, ο κ. Κληρίδης είπε ότι προβλέπεται με βάση τον προϋπολογισμό "να έχουμε περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους", και σημείωσε ότι τα Υπουργεία που έχουν "τρομερή αύξηση" δαπανών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, είναι αυτά που έχουν σχέση με την υγεία, τις κοινωνικές παροχές και την παιδεία.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ράλι Κύπρος - Ενίσχυση

    Με το επιπρόσθετο ποσό των 250.000 λιρών θα ενισχύσει η κυβέρνηση τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) για τη διοργάνωση του "Ράλι Κύπρος", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον του Σώματος, τα οφέλη για την οικονομία της Κύπρου, που προκύπτουν από το Ράλι, ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια λίρες καθώς και άλλα έσοδα από τη διαφήμιση και την προβολή του αγώνα σε τηλεοπτικά δίκτυα τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Η αγοραστική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση οδήγησε την αγορά σε θετικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης, βοηθούμενος κυρίως από περιφερειακούς τίτλους, κατέγραψε αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 85,96 μονάδες. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 1/3 της συναλλακτικής δραστηριότητας, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 468 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Κυνηγοί - Αμπελοπούλια - Μέτρα

    Στην εξαγγελία δυναμικών μέτρων πιθανόν να προχωρήσουν οι κυνηγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της επαρχίας Λάρνακας, ως αντίδραση στην απαγόρευση της χρήσης της ξόβεργας στο κυνήγι των αμπελοπουλιών.

    Οι κυνηγοί των δύο επαρχιών πραγματοποίησαν χθες βράδυ σύσκεψη στο σκοπευτήριο Παραλιμνίου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και αποφάσισαν να επιχειρήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι αύριο το απόγευμα.

    [21] (Κ) Νέος Πρεσβευτής Κύπρου - Νίγηρας - Διαπιστευτήρια

    Την ευχή όπως υπάρξει σύντομα δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Νίγηρα Tandja Mamadou.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Την ανησυχία του για την παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ σε απαντητική επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου.

    [23] (Κ) Διεθνής Αμνηστία - Τουρκία

    Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, θεωρεί τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Αγκυρα ανεπαρκείς και καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία.

    [24] (Κ) Κασουλίδης - Γουέστον - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κυπριακό και οι προοπτικές που διαγράφονται για το διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Διπλωματικές πληροφορίες φέρουν τους Αμερικανούς δυσαρεστημένους με το ανέβασμα των τόνων από μέρους της Αγκυρας, που εκτιμούν ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους, ωστόσο έχουν αποφασίσει να μην αντιδράσουν έντονα.

    [25] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βρυξέλλες - Συναντήσεις

    Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συζητήσεις για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το Κυπριακό, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ συναντήθηκε με τον Ισπανό Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο. Ο Ισπανός Πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης σε αριθμό εδρών ομάδας της Ευρωβουλής, διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα η Σοσιαλιστική Ομάδα θα στηρίξει την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, η οποία πληροί, όπως είπε, όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

    [26] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν το χρονικό διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και να πράξουν ό,τι μπορούν για να επιτύχουν συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [27] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Κώστας Καραμανλής - Κύπρος - ΕΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα αποτελεί μέρος της απόφασης για τη διεύρυνση της ΕΕ, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στη διάρκεια συνάντησής τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν η διεύρυνση, ενόψει των εκθέσεων αξιολόγησης που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 September 2002 - 17:49:20 UTC