Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Απόηχος "εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης"
  • [04] (Κ) Κύπρος - Διεθνής Σύμβαση
  • [05] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Νέο αεροπλάνο-Αναβάθμιση στόλου
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κεραίες Βρετανών
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρανός ΥΠΕΞ
  • [09] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λονδίνο - Αναχώρηση
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Ιράν
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [12] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Βρετανοί - Κεραία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Ιράν - Υπογραφή συμφωνίας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Γερμανίας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εξ Υπουργών Επιτροπή για τα πετρέλαια
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [18] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ακρωτήρι - Κεραία

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Το γεγονός ότι το τέλος Ιουνίου, το οποίο κατ επανάληψη είχε χαρακτηρισθεί ως σημαντική ημερομηνία από την αμερικανική κυβέρνηση, πέρασε και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, σχολίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Μπάουτσερ δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να είναι δραστήρια προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    "Εχετε δίκιο ότι ο στόχος που υπήρχε για επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας έως το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε να θεωρούμε (το Κυπριακό) ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο επιθυμούμε να ασχοληθούμε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη," είπε.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θέτουν οι Αγγλοαμερικάνοι και οι δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν για τη λύση του Κυπριακού, είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη σημερινή συνάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, τη νέα ένταση που προσπαθούν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και στην Εκκλησία της Κύπρου και τα χθεσινά επεισόδια στο Ακρωτήρι για την κεραία που προτίθενται οι Βρετανοί να τοποθετήσουν στο υδροβιότοπο.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ντε Σότο: Δεν επετεύχθη ο στόχος" ότι ο Αλβαρο ντε Σότο παραδέχθηκε ότι δεν επετεύχθη το μεγάλο σπάσιμο του αδιεξόδου το οποίο τα ΗΕ ήλπιζαν να υπάρξει μέχρι το χρονικό στόχο του Ιουνίου. Πρόσθεσε πως αυτό που τα ΗΕ προσπαθούσαν να επιτύχουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου - κατ'αρχήν συμφωνία στις τέσσερις κύριες πτυχές: διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσιακό θα διευκόλυνε τα πράγματα πάρα πολύ και η ετοιμασία των νομικών κειμένων θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Αλλού αναφέρεται στην πρόταση νόμου που προτίθεται να καταθέσει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, με το οποίο ζητούν όσοι Κύπριοι ζουν στο εξωτερικό πέραν των 6 μηνών να μην έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    "Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Θα απευθυνθώ στους οπαδούς μας" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, ότι "εν ανάγκη θα αποδυθώ σε εκστρατεία προς τη βάση του κόμματος, από τη μια γωνιά της Κύπρου στην άλλη για να μεταφέρω τις αποφάσεις και την πολιτική του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι τελική απόφαση ως προς την ημερομηνία των Πρυτανικών Εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναμένεται ότι θα ληφθεί αύριο, στην τακτική Συνεδρία της Συγκλήτου. Οι εκλογές, αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά θα υπάρχουν και δύο θέσεις αντιπρυτάνεων.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αυτό μας έλειπε! Γη της εκκλησίας στις Πλάτρες δώρο, δήθεν, στον Οτσαλάν" γράφει ότι βιβλίο προπαγανδιστικού περιεχομένου, με προφανή όπως εκτιμάται στόχο, την αύξηση της έντασης, εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας με σύμπραξη της ΜΙΤ, επιχειρώντας να εμπλέξει την ε/κ πλευρά, αλλά και την Εκκλησία της Κύπρου στη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση του ΡΚΚ. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία έδωσε οικόπεδο και χρήματα στον Οτσαλάν. Αλλού γράφει ότι σάρκα και οστά πήρε χθες η πολυσυζητημένη φορολογική μεταρρύθμιση με την ψήφιση σε νόμο ενός μεγάλου ποσοστού νομοσχεδίων, ενώ εκκρεμούν για την ερχόμενη Παρασκευή τέσσερα βασικά νομοσχέδια.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγριες συμπλοκές" ότι η χθεσινή απόπειρα των Βρετανών να τοποθετήσουν την τεράστια κατασκοπευτική κεραία τους στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου συνοδεύτηκε από άγριες συμπλοκές, τραυματισμούς και συλλήψεις. Διαδηλωτές, με επικεφαλής τους βουλευτές Μάριο Ματσάκη και Γιώργο Περδίκη, συγκρούστηκαν με δεκάδες αστυνομικούς των Βάσεων, που ανέλαβαν την απομάκρυνσή τους. Αλλού αναφέρει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν να ζητήσουν γνωμάτευση από τρεις ειδικούς κανονολόγους, για τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις στην απουσία του Αρχιεπισκόπου για ουσιαστικά θέματα, όπως η σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων σκανδάλων στην Εκκλησία.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Θέλουν συμφωνία μέχρι Σεπτέμβριο" γράφει ότι χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θέτουν τώρα οι Αγγλοαμερικάνοι, οι οποίοι θεωρούν πως κατά το μήνα αυτό θα πρέπει να υποβληθεί από μέρους των ΗΕ έγγραφο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ η ομάδα του Αλβαρο ντε Σότο έχει έτοιμα έγγραφα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, καθώς και συνολικό κείμενο συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι οι τρεις πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης ολοκληρώνουν σήμερα τον κύκλο των επαφών τους και ανοίγουν το δρόμο για τις ενδοκομματικές διαδικασίες για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βία και ανοχή" γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων να προχωρήσουν στην εγκατάσταση της υπερκεραίας στον υδροβιότοπο του Ακρωτηρίου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση και παραγνωρίζοντας με "προκλητικό τρόπο" τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και οργανωμένων συνόλων. Αλλού γράφει ότι ο Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Απόηχος "εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης"

    
    
    Συνεχίζεται ο απόηχος των λεγόμενων "εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης" στα κατεχόμενα και κυρίως για την απώλεια του "δήμου" του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας από τον Σεμί Μπορά του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
    
    Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, ο "νικητής" στο "δήμο Λευκωσίας", υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλουάι Ερκ, υπερίσχυσε του αντιπάλου του με διαφορά 350 "ψήφων".
    
    Η "εκλογική" αναμέτρηση στην κατεχόμενη Κερύνεια ήταν ακόμα πιο αμφίρροπη, αφού ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σουμέρ Αϊγκίν "κέρδισε" με διαφορά 165 ψήφων από τον υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
    
    Οι προχθεσινές λεγόμενες "εκλογές" ήταν μια πανωλεθρία για το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Χουσεϊν Αγκολεμλί, αφού δεν κατόρθωσε να αναδείξει ούτε ένα "δήμαρχο". Στις προηγούμενες ούτω καλούμενες "εκλογές" του 1998, στο "δήμο Λευκωσίας" το κόμμα αυτό εξασφάλισε 3.424 ψήφους, ενώ προχθές συγκέντρωσε μόνο 959.
    
    Σύμφωνα με τη σημερινή "Κίπρις", τα ποσοστά των κομμάτων στους πέντε μεγάλους "δήμους" των κατεχομένων είναι:
    
    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, 33.98%
    Κόμμα Εθνικής Ενότητας, 32.47%
    Δημοκρατικό Κόμμα, 18.96%
    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, 6.48%
    Ανεξάρτητοι, 4.20%
    Κόμμα Εθνικιστικής Δικαιοσύνης, 1.90%
    
    

    [04] (Κ) Κύπρος - Διεθνής Σύμβαση

    Το επίσημο έγγραφο προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Σύμβαση για την Εναρμόνιση των Συνοριακών Ελέγχων των Αγαθών, η οποία συνομολογήθηκε στη Γενεύη στις 21 Οκτωβρίου, 1982, κατέθεσε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    [05] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Νέο αεροπλάνο-Αναβάθμιση στόλου

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές παρέλαβαν χθες το βράδυ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το νέο αεροσκάφος "Εαρμπας Α-319" που φέρει το όνομα "Χαλκάνωρ" και το οποίο είναι το δεύτερο του ιδίου τύπου αεροπλάνο που αγοράζει η εταιρεία. Το πρώτο ήταν το "Νικοκλής" που παραλήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠE ο Διευθυντής Τύπου και Δημόσιων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, "το αεροπλάνο αυτό είναι 126 θέσεων, είναι πλήρως αναβαθμισμένο και έχει δρομολογηθεί για πτήσεις προς Ελλάδα και Ευρώπη. Επιπλέον", είπε ο κ. Αγγελής, "θα ενοικιάσουμε δύο καινούργια "Εαρμπας Α-330", 295 θέσεων, τα οποία θα δρομολογηθούν βασικά για Λονδίνο, αλλά και για Ευρώπη".

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            92,36 (-1,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    574.284
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   347.621    391,77 (-1,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    175.367    110,40 (-1,56)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.285     83,85 (-0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.768     27,30 (-2,67)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    155.930     60,33 (-1,13)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     17.336     82,56 (-2,47)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.885     20,06 (-1,96)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     24.604     52,17 (-0,80)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.322      3,35 (-4,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.925     13,67 (-0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        482     16,54 ( 3,12)
    Ξενοδοχεία                    £     29.690     50,77 (-1,38)
    Αλλες Εταιρείες               £     85.112     88,34 (-2,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κεραίες Βρετανών

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει "πάρα πολύ χλιαρά" το θέμα της εγκατάστασης κεραιών στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, ως να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρανός ΥΠΕΞ

    Οι σχέσεις Κύπρου και Ιράν αναπτύσσονται σε ένα πολύ καλό δρόμο τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ήταν η κοινή διαπίστωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

    [09] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λονδίνο - Αναχώρηση

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο συνέδριο των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας, που διοργανώνεται από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Ιράν

    Κύπρος και Ιράν, συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους για σύσταση κοινής επιτροπής για συζήτηση θεμάτων που χειρίζονται τα υπουργεία εμπορίου των δύο χωρών και που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού και των αμοιβαίων επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Κεμάλ Χαραζί, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι το Ιράν προωθεί "σκέψεις σχετικά με υγροποιημένο αέριο, το οποίο είναι μια από τις μορφές φυσικού αερίου που μελετά να χρησιμοποιήσει η Κύπρος στο μέλλον".

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι παρόλο που η Κύπρος προωθεί σαν πρώτη επιλογή τη μεταφορά φυσικού αερίου με υποβρύχιο αγωγό, "εντούτοις παραμένει ανοιχτό το θέμα του υγροποιημένου αερίου που ενδιαφέρει το Ιράν, ως πιθανό μελλοντικό προμηθευτή αυτού του προϊόντος".

    Υπογράμμισε ότι "οι δύο χώρες είναι ανοίγματα η μία προς την Ανατολή και η άλλη προς τη Δύση και αυτό τον παράγοντα πιστεύω ότι μπορεί και οι δύο να τον αξιοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό".

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Τη διολίσθηση της σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών συνέχισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, που δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,44%, υποχωρώντας στις 92,36 μονάδες, σημείο που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για τους τελευταίους 41 μήνες. Η αξία των συναλλαγών, χωρίς να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνεται κατά το τελευταίο διάστημα, ανήλθε μόλις στις 574 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Βρετανοί - Κεραία

    Η κυπριακή κυβέρνηση μετέφερε σήμερα στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ τη θέση της ότι "θα ήταν προτιμότερο να μην προχωρήσουν οι Βρετανικές Βάσεις στην εγκατάσταση της νέας κεραίας", στην περιοχή Ακρωτηρίου.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η θέση της κυβέρνησης εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ιωάννη Κασουλίδη και Κώστα Θεμιστοκλέους με τον κ. Πάρκερ, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων. Οι δύο Υπουργοί εξέθεσαν τις απόψεις της κυβέρνησης, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη μελέτη της έκθεσης της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους και όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση η θέση της κυβέρνησης περιορίστηκε μόνος στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως η βρετανική θέση, όπως έχει επεξηγηθεί, είναι ότι "δεν είναι δυνατό, (για τους Βρετανούς) παρόλο που θα ήταν καλύτερο, να αποφύγουν τις εργασίες για την εγκατάσταση της νέας κεραίας".

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι Βρετανοί υποσχέθηκαν να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη "λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης κατά το δυνατόν, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν".

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7210          1,7313
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6887          1,6988
    Λίρα Αγγλίας                     1,1064          1,1130
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,4889        205,1168
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0048          3,0288
    Δολάριο Καναδά                     2,5764          2,5970
    Κορώνα Δανίας                     12,7777         12,8799
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6744         12,7757
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6187         15,7436
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5241          2,5442
    

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Ιράν - Υπογραφή συμφωνίας

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και του Ιράν, Ιωάννης Κασουλίδης και Καμάλ Χαραζί, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα συμφωνία πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χαραζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί, είπε ότι αποφασίστηκε η ίδρυση μιας κοινής επιτροπής για να εξετάσει τις διάφορες πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιράν, και ευρύτερα στην περιοχή.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχαν μια "καρποφόρα και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, τις οποίες βλέπουμε να βελτιώνονται σταθερά και για τις οποίες έχουμε τώρα καθορίσει ένα σχέδιο για να μας καθοδηγήσει από το στάδιο των άριστων σχέσεων στο στάδιο της συνεργασίας, χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες γεωγραφικές μας θέσεις στην περαιτέρω συνεργασία με άλλες χώρες στην περιοχή και πέρα από αυτήν".

    Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι "συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνή, και χαίρομαι να πω ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα".

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Γερμανίας

    Τις σταθερές θέσεις της Γερμανίας υπέρ μιας ενωμένης Κύπρου με αποτελεσματική κυβέρνηση προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Πέτερ Βίτιγκ, στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εξ Υπουργών Επιτροπή για τα πετρέλαια

    Σε "προχωρημένο στάδιο" βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για το θέμα της οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης της εξ Υπουργών Επιτροπής για τα πετρέλαια, ανέφερε ότι μετά το πέρας των συνομιλιών με την Αίγυπτο "η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες της περιοχής".

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία ο τέταρτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, με πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [18] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ακρωτήρι - Κεραία

    Το καλύτερο θα ήταν να μην εγκατασταθεί καθόλου η νέα κεραία των Βρετανικών Βάσεων στην Αλυκή Ακρωτηρίου, διότι δημιουργείται μεγάλη καταπόνηση του περιβάλλοντος στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 July 2002 - 17:49:16 UTC