Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας - Ομογένεια - ΗΠΑ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ουάσιγκτον - IDU
  • [04] (Κ) Μόνιμος Αντιπρόσωπος ΗΠΑ στα ΗΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για ΗΠΑ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας - Ομογένεια - ΗΠΑ

    Σε αποφασιστικής σημασίας καμπή θεωρεί ότι βρίσκονται τα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, που εκτιμά ότι αναμένεται σύντομα η λήψη κρισίμων αποφάσεων, "οι οποίες θα μας συνοδεύουν στις επόμενες δεκαετίες και θα καθορίσουν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας, στην Ευρώπη και τον κόσμο".

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο απόηχος που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τη διετία 1999-2000 κατακρατεί τη μερίδα του λέοντος των πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς χωρίς τους συμβούλους τους, καθώς και τις διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η προσοχή τώρα στους χρεωμένους επενδυτές", ότι μετά τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών η προσοχή επικεντρώνεται στη λήψη πρακτικών μέτρων για διευκόλυνση των επενδυτών και στη δεύτερη φάση της έρευνας των δύο Επιτροπών. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και ΗΠΑ θα συνεργαστούν για διενέργεια νηοψίας σε πλοία που διέρχονται ανοικτά του νησιού στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας.

    "Η Μάχη" στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Πως το ΑΚΕΛ υπέκυψε στον εκβιασμό" και γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας απεκάλυψε ότι το κόμμα του, "υπό την πίεση των ψηφοφόρων του προχώρησε στην έγκριση της νομοθεσίας που απάλλασσε από φορολογία τα τεράστια κέρδη που πραγματοποιήθηκαν από συναλλαγές στο ΧΑΚ". Αλλού γράφει ότι σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες του κράτους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που ενδεχομένως να προκύψουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα παρουσιαστούν το Σαββατοκυρίακο.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Εδιωξαν τους Συμβούλους" γράφει ότι ολιγόλεπτη συνάντηση χωρίς την παρουσία των συμβούλων τους, αλλά υπό το βλέμμα του Αλβαρο Ντε Σότο είχαν χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στόχος της οποίας ήταν να διασφαλισθεί πως ο Τ/Κ ηγέτης δεν θα υπαναχωρήσει από τα κατ' αρχήν συμφωνηθέντα στο θέμα της ασφάλειας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος "έκλεισε το δύσκολο κεφάλαιο του ανταγωνισμού", αφήνοντας έτσι ως μόνη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, το κεφάλαιο της Γεωργίας.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αποκαλύψτε ονόματα" ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε χθες την έκθεση των δύο Επιτροπών για το ΧΑΚ, σημειώνοντας ότι "στο πόρισμα σκόπιμα δεν έκαναν καμιά απολύτως αναφορά σε ονόματα χρηματιστών, δημοσίων εταιρειών, δικηγόρων και λογιστών". Αλλού γράφει ότι ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος δήλωσε χθες ότι εγκεφαλογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατέδειξε κάποια ανωμαλία στον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην επικοινωνία του με το περιβάλλον.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Επιταχύνουν ήδη και θερμή κρίση" γράφει ότι την ίδια ώρα που σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα προχωρεί στην υιοθέτηση μέτρων για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, το στρατιωτικό κατεστημένο αυξάνει σημαντικά τις προκλήσεις και κλιμακώνει την ένταση. Αλλού γράφει ότι "ταλαιπωρημένος αλλά ευτυχισμένος" επέστρεψε ψες από τα κατεχόμενα, ο 50χρονος Γεώργιος Παπαγεωργίου, τον οποίον απήγαγε προχθές το πρωί ο κατοχικός στρατός στην περιοχή της Αχνας.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Προς Πολυμερή" γράφει ότι η κοινή συνάντηση του κ. Χριστόφια, του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ομήρου "επιβεβαίωσε τις πολύ καλές προοπτικές που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα για συνεργασία των τριών κομμάτων, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα και στα μικρότερα κόμματα". Αλλού γράφει ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σε άτυπη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, θα ζητήσουν τη διεξαγωγή έρευνας για να διαφανεί τι έχει πωληθεί από την περιουσία της Αρχιεπισκοπής τα τελευταία χρόνια και ποιο ήταν το όφελος για την Αρχιεπισκοπή από τις οικονομικές αυτές συνδιαλλαγές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "O Κόσης επιταχύνει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών" ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι οι νέες εξουσίες που θα επιτρέπουν στην Αστυνομία να κλείνει οικήματα που επανειλημμένα έχουν εμπλακεί σε αδικήματα ναρκωτικών, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρέδωσε χθες το όπλο που είχε στην κατοχή του και σε επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας ζητεί την απαλοιφή του από τον κατάλογο των ειδικών αστυνομικών.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Διαπλοκές και σκοπιμότητες" ότι σε "μέγα ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας" αναδείχθηκε το πόρισμα για το ΧΑΚ, αφού "με τη δημοσιοποίησή του άνοιξε αναπόφευκτα το κουτί της Πανδώρας πυροδοτώντας αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα που μοιραία εξελίχθηκαν σε πολιτική κρίση". Αλλού γράφει ότι ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Μπερνάρντ Ντελομενί δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι ο τομέας των αερομεταφορών επιβάλλεται να ανοίξει ώστε να μπορέσουν νέες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν και να μειώσουν τα ναύλα, τα οποία ροκανίζουν το μεγαλύτερος μέρος του κεφαλαίου που προτίθενται να ξοδέψουν οι τουρίστες για τις διακοπές τους.

    Η επίσης εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Xpress" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πήρατε και Εσείς" γράφει ότι οι χρηματιστές "προετοίμασαν χοντρούς φακέλους για όλους τους βουλευτές που συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών και προέβησαν σε αγοραπωλησίες διαφόρων τίτλων". Αλλού γράφει ότι η ελληνική Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να γίνει ένας ακόμα "διστακτικός επενδυτής" στα κατεχόμενα, αν επιτύχει η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Toprakbank, που λειτουργεί παράνομα στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ουάσιγκτον - IDU

    Προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για το Κυπριακό, αναμένεται να επιδώσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, στους αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (IDU), που αρχίζει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το πρωί για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο, θα ενημερώσει τους συνέδρους για την πορεία του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Μόνιμος Αντιπρόσωπος ΗΠΑ στα ΗΕ - Κυπριακό

    Η ευθύνη για μια κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό βαραίνει ουσιαστικά τις δύο πλευρές στην Κύπρο, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ στην Αγκυρα.

    "Ακουσα προσεκτικά την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης", είπε ο κ. Νεγκροπόντε μετά τη συνάντησή του με κ. Τζεμ, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε πως υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο στο Κυπριακό αλλά τονίζω επίσης ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως στα δύο μέρη για να βρουν μια κοινά ικανοποιητική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις," δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News".

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για ΗΠΑ - Δηλώσεις

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση προ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα επιδώσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιαδης στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και σε αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και κομμάτων κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για την Ουάσιγκτον όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (IDU), που αρχίζει στην αμερικανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 June 2002 - 17:49:06 UTC