Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Κύπρο
  • [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Απαγόρευση μετάβασης ποδοσφαιριστών - Πύλα
  • [05] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ρώμη
  • [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη για φυσικό αέριο - Ιορδανία
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Απαγωγή Ε/Κ
  • [08] (Κ) Αγκυρα - Σεζέρ - Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ενταξιακή πορεία - Μαδρίτη
  • [10] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ασφάλεια
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές εκλογές
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [15] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων
  • [16] (Κ) Τράπεζα Αναπτύξεως - "Ινστιτούτο Κύπρου"
  • [17] (K) Κατοχικά στρατεύματα - Απελευθέρωση Ε/Κ
  • [18] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Αθήνα
  • [19] (K) Ερευνητικό πρόγραμμα MedVeg - Εκστρατεία - Τμήμα Αλιείας
  • [20] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθεση προόδου για υποψήφιες χώρες
  • [21] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - 5η Σύνοδος
  • [22] (K) Βασιλείου - Βερολίνο - Επαφές
  • [23] (Κ) Γαλάζια Σημαία - Δήμοι - Τελετή απονομής
  • [24] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μπαλί - Σύνοδος για Περιβάλλον
  • [25] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Αν. Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ΕΕ
  • [26] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών - ΗΠΑ
  • [27] (Κ) Μπαχτσελί - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή ευρωπαϊκή παρέμβαση στο Κυπριακό και η επίσκεψη στην Κύπρο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τουρκικές προκλήσεις με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, η συνέχιση της συζήτησης των αποτελεσμάτων της έρευνας της Βουλής για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και τον καταλογισμό ευθυνών, οι προεδρικές εκλογές του 2003 και οι διεργασίες για την υπόδειξη υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και ο επερχόμενος καύσωνας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αποκαλύπτεται ο ρόλος του Τάσου" γράφει ότι νέα τροπή πήρε χθες το θέμα του πορίσματος της Βουλής για το ΧΑΚ μετά τις αποκαλύψεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το ρόλο και την εμπλοκή του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος παρουσιαζόταν και ως νομικός σύμβουλος εισηγμένων εταιρειών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο Ισπανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαικές υποθέσεις Ραμόν ντε Μιγκέλ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Δανίας Κάρστεν Σόντεργκααρντ και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Διαμάχη στο Εθνικό για ΧΑΚ" γράφει ότι "πεδίο διαμάχης" για το πόρισμα της Βουλής για το Χρηματιστήριο μετατράπηκε χθες το Εθνικό Συμβούλιο καθώς η σκιά των όσων προηγήθηκαν για το θέμα αιωρείτο στην συνεδρία και αντανακλούσε στη στάση και τη συμπεριφορά των μελών του σώματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων αναμένει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση του τουρκικού στρατού "Θαλασσόλυκος" που άρχισε χθες.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αρωμα κάλπης από το πόρισμα" γράφει ότι ακόμη και τα ίδια τα κόμματα που συνέταξαν το πόρισμα για την "Κασταστροφική πορεία του ΧΑΚ" τώρα το αμφισβητούν ενώ "ξέσπασε πόλεμος χαρακωμάτων με προεκλογικά φυσίγγια". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συναντηθεί το Σαββατοκυρίακο στη Ρώμη με τον Ειδικό του Σύμβουλο στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Προσθέτει ότι ο Βρετανός εκπρόσωπος Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ είχε επαφές στην Αγκυρα και την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Κύπρο. Το ίδιο θα πράξει και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εκβιάζουν για κρίση" γράφει ότι η Αγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο και εκβιάζει πλέον απροκάλυπτα την πρόκληση κρίσης. Προχθές αργά το απόγευμα γύρω στις 7 μμ δύο τουρκικά "F-16" πέταξαν σε ύψος 100 με 150 ποδών πάνω από το αεροδρόμιο της Ρόδου, αφήνοντας άφωνους και αμήχανους τους κατοίκους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τις άδειες οπλοφορίας που δόθηκαν σε πολίτες υπό την ιδιότητα του ειδικού αστυνομικού παρέδωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Οι στρατηγοί δεν αφήνουν ελπίδες", ότι ο Ραούφ Ντενκτάς υπανεχώρησε από τις θέσεις που είχε συμφωνήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας, μετά από παρέμβαση του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον έλεγχό τους στην Κύπρο. Αλλού δημοσιεύει στοιχεία και κατάλογο με ονόματα για αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Οπως γράφει η εφημερίδα, ξεπερνά τα 17 εκ. λίρες η αξία της ακίνητης τ/κ περιουσίας που αγόρασαν οι Ε/Κ ή που υπέβαλαν αίτηση μεταβίβασης από τον Αύγουστο του 2001 μέχρι σήμερα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ζητούν και ρέστα", γράφει στο κύριο θέμα ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί "ατυχείς" τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για το πόρισμα της Βουλής και την απόδοση ευθυνών για τα όσα έγιναν στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999 2000, ενώ ανάλογες υπήρξαν οι αντιδράσεις και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Αλλη είδηση είναι ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή από τον Ιούλιο 2002, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,8% μέχρι 3% επί των βασικών μισθών των εργαζομένων. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2002 ήταν αυξημένος κατά 2,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αναμένεται καύσωνας στην Κύπρο, με το θερμόμετρο να φτάνει στους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και των αμέσως επόμενων ημερών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία κλιματιστικών συσκευών, όπως και οι ιατρικές υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Αλλού γράφει για τη μειωμένη τουριστική κίνηση στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά ξενοδοχεία, δυο μήνες μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα γράφει πως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποίησαν χθες αστραπιαία επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να πιέσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσουν ταχύτατα προς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, καθ ότι η ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πλησιάζει. Αλλη είδηση είναι η προχθεσινή βράβευση του συν-εκδότη της εφημερίδας "The Cyprus Weekly", Αλεξ Ευθυβούλου, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους Περιβαλλοντιστές για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα", στο κύριο θέμα με τίτλο "4 επώνυμοι στο σκαμνί", γράφει πως υπάρχει εμπλοκή τεσσάρων Ε/Κ στην υπόθεση μεταφοράς 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετέφεραν άνθρωποι του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Κύπρο. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, όπως γράφει η εφημερίδα, αφού "ξεπλύθηκαν", για την αγορά καυσίμων και οπλικών συστημάτων, ενώ μέρος τους χάθηκε σε χέρια κάποιων Ελληνοκυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης φέρεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Βουλής για το ΧΑΚ και ότι σκέφτεται ακόμα και να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (K) Νέος Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Κύπρο

    [04] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Απαγόρευση μετάβασης ποδοσφαιριστών - Πύλα

    Το κατοχικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη φυγή Τ/Κ ποδοσφαιριστών προς τις ελεύθερες περιοχές, τους απαγορεύει να επισκέπτονται την Πύλα.

    [05] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ρώμη

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διάσκεψη για φυσικό αέριο - Ιορδανία

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης έχει προσκληθεί από τον Yπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας Mohammad Batayneh να μετάσχει σε πενταμερή υπουργική διάσκεψη στο Αμάν της Ιορδανίας την Κυριακή, 16 Ιουνίου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Απαγωγή Ε/Κ

    Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η επιστροφή του 50χρονου Γεώργιου Παπαγεωργίου στις ελεύθερες περιοχές δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    [08] (Κ) Αγκυρα - Σεζέρ - Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων

    Πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα η συνάντηση για την ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας. Υπό την προεδρία του Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Κυπριακό.

    Στην συνάντηση δεν συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ούτε η Τανσού Τσιλλέρ, Πρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου, που είχε δηλώσει ότι αν δεν συμμετάσχει ο πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει ούτε η ίδια.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ενταξιακή πορεία - Μαδρίτη

    Η κυπριακή κυβέρνηση χωρίς να υπερτιμά ή να υποτιμά τα όσα προβλήματα παρουσιάζονται οφείλει να εργάζεται συνεχώς και με συνέπεια προς την κατεύθυνση όλων των κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων με στόχο την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου μέχρι και την τελική ώρα απόφασης της Κοπεγχάγης, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [10] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Ασφάλεια

    Το θέμα της ασφάλειας απασχόλησε και σήμερα τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προεδρικές εκλογές

    Τον Ιούλιο καθορίζει ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου ως ορόσημο για την κατάληξη των διεργασιών μεταξύ των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2003.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7169          1,7272
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6208          1,6305
    Λίρα Αγγλίας                     1,1114          1,1180
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,4281        203,0395
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8313          2,8539
    Δολάριο Καναδά                     2,4799          2,4997
    Κορώνα Δανίας                     12,7487         12,8506
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7401         12,8420
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8333         15,9599
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5223          2,5424
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,81 (-0,78)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    639.160
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   306.074    420,64 (-0,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    171.942    118,23 (-1,09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.638     87,49 (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.413     30,95 (-1,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.120     62,17 ( 0,06)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     50.645     78,72 ( 0,99)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.983     22,76 (-0,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.900     53,85 (-2,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.785      4,26 (-1,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     53.234     15,42 (-0,77)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     16,17 (-2,00)
    Ξενοδοχεία                    £     53.615     58,65 ( 0,39)
    Αλλες Εταιρείες               £    126.182     98,56 (-1,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Με πτώση της τάξης του 0,77% έκλεισε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά με τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα να συνεχίζει να "ταλαιπωρεί" το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 99,81 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 639 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων

    Το ΚΥΠΕ άρχισε σήμερα την Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων Τύπου.

    Οι Ανακοινώσεις Τύπου θα μεταδίδονται αυτούσιες προς τους συνδρομητές του ΚΥΠΕ μέσω της κανονικής ροής των ειδήσεων.

    [16] (Κ) Τράπεζα Αναπτύξεως - "Ινστιτούτο Κύπρου"

    Ερευνητικό κέντρο παγκοσμίου επιπέδου με ισχυρούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς προσανατολισμούς συστήνεται σύντομα στο νησί, με την επωνυμία "Ινστιτούτο Κύπρου", πρωτοστάτη την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως (ΚΤΑ), τρέχοντα λειτουργικά έξοδα 60 εκατομμυρίων λιρών και στόχο την προβολή ενός νέου και συναρπαστικού προτύπου στην κοινωνία της πληροφορικής και της έρευνας.

    [17] (K) Κατοχικά στρατεύματα - Απελευθέρωση Ε/Κ

    Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα άφησαν σήμερα στις 15:40 ελεύθερο τον Γεώργιο Παπαγεωργίου, 50 χρόνων, πρόσφυγα από την Περιστερωνοπηγή και τώρα κάτοικο Καλού Χωριού Λάρνακας, τον οποίο είχαν απαγάγει χθες το πρωί κοντά στο τουρκικό φυλάκιο του παλαιού δρόμου Αμμοχώστου-Λευκωσίας.

    Τον Παπαγεωργίου έφεραν στις ελεύθερες περιοχές άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις έφθασε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, φανερά συγκινημένος και ταλαιπωρημένος, ο Παπαγεωργίου οδηγήθηκε σε δωμάτιο στον Αστυνομικό Σταθμό παρά το Οδόφραγμα, όπου τον περίμεναν συγγενικά του πρόσωπα.

    [18] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Αθήνα

    Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπό τον Πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο, θα μεταβεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα με στόχο το συντονισμό της Επιτροπής με την αντίστοιχη της Βουλής των Ελλήνων, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πορείας της Κύπρου στην ΕΕ.

    [19] (K) Ερευνητικό πρόγραμμα MedVeg - Εκστρατεία - Τμήμα Αλιείας

    Μεγάλη εκστρατεία πεδίου διοργανώνει για πρώτη φορά το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια της Ευρώπης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MedVeg, το οποίο έχει πρόσφατα αρχίσει την εφαρμογή του και είναι τριετής διάρκειας.

    Στην εκστρατεία πεδίου, η οποία άρχισε από την Τετάρτη και θα βρίσκεται σε εξέλιξη για το επόμενο δεκαπενθήμερο στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, συμμετέχουν 20 επιστήμονες ειδικοί στις θαλάσσιες επιστήμες.

    [20] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθεση προόδου για υποψήφιες χώρες

    Η εκτίμηση ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο εκφράζεται στο κεφάλαιο για την Κύπρο της σύνθεσης των εκθέσεων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με κάθε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οι εκθέσεις έχουν υιοθετηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παραπέμπονται για εξέταση και υιοθέτηση και από την Ολομέλεια του Σώματος την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    [21] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - 5η Σύνοδος

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της 5ης συνόδου της Συντακτικής Συνέλευσης για την προετοιμασία της αναθεώρηση της συνθήκης της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος, ενώ άρχισαν πλέον να σχηματίζονται οι πρώτες σαφείς τάσεις σε ορισμένους τομείς.

    [22] (K) Βασιλείου - Βερολίνο - Επαφές

    Ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βερολίνο Αξελ Μπουντζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις εντός του έτους, ενώ ανέφερε ότι ισχύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη γερμανική πρωτεύουσα για την Κύπρο, κύριος ομιλητής ήταν ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για σειρά χωριστών συναντήσεων με Γερμανούς αξιωματούχους.

    [23] (Κ) Γαλάζια Σημαία - Δήμοι - Τελετή απονομής

    Με φόντο τις χρυσές αμμουδιές της κατεχόμενης Αμμοχώστου τελέστηκε το πρωί πάνω σε πλοιάριο η απονομή της Γαλάζιας Σημαίας σε έντεκα κοινότητες και δήμους της Κύπρου.

    Η Γαλάζια Σημαία είναι ένας θεσμός του "Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση την Ευρώπη" (FEEE), και την Κύπρο εκπροσωπεί στο πρόγραμμα αυτό η οργάνωση "Φίλοι της Θάλασσας - CYMEPA".

    Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης και ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Χρύσης Πρέντζας, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, ώστε να αναρτηθεί και στις παραλίες της Αμμοχώστου, που άλλοτε αποτελούσαν σημαντικό τουριστικό προορισμό, η Γαλάζια Σημαία.

    [24] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Μπαλί - Σύνοδος για Περιβάλλον

    Σε παρέμβασή του κατά την Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους ζήτησε να γίνουν υπερβάσεις από όλους, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο Μπαλί.

    [25] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Αν. Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ΕΕ

    Η διαδικασία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο αποτελεί την "κινητήρια δύναμη" για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κυπριακή οικονομία, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης στην Αναπληρωτή Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΕΕ Odile Renaud, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

    [26] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών - ΗΠΑ

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υπό τον Πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 11 μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    [27] (Κ) Μπαχτσελί - Κυπριακό - ΕΕ

    Επιμένει στις σκληρές του θέσεις το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και στις μεταρρυθμίσεις που αναμένονται από την Τουρκία για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, και αφήνει να εννοηθεί ότι το κόμμα του μπορεί να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    "Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε τα μέτρα αυτά και τις κινήσεις που συνδέονται με το Κυπριακό στη σημερινή συγκυρία", είπε ο Πρόεδρος του κόμματος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, περιγράφοντας τα μέτρα που αναμένονται να λάβει η Τουρκία για την εξασφάλιση μιας ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 June 2002 - 17:49:22 UTC