Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία φύλαξης συνόρων - Υπουργική διάσκεψη
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Διαμρτυρία - "Σισμίκ"
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη
  • [06] (Κ) Γκιουρέλ - Κυπριακό - "Σισμίκ"
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Αστυνομία φύλαξης συνόρων - Υπουργική διάσκεψη (διόρθωση ημέρας)
  • [11] (Κ) Βελγίδα Υπουργός - Κύπρος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Ε/κ, τ/κ πολιτικά κόμματα - Συνάντηση
  • [13] (K) Περιφερειακή Διάσκεψη FAO
  • [14] (K) Χρηματιστήριο - Στις 100 μονάδες ο Δείκτης
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα
  • [17] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Υποψήφιες χώρες
  • [18] (Κ) Βολιβία - Κύπρος - Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων
  • [19] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Παλαιστίνη - Αποστολή - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
  • [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Υπουργός Γεωργίας Ολλανδίας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Europa Nostra

  • [01] (Κ) Αστυνομία φύλαξης συνόρων - Υπουργική διάσκεψη

    Η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για τη δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος, που θα αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας, θα απασχολήσει σήμερα στη Ρώμη τους Υπουργούς Εσωτερικών (Δημόσιας Τάξης για Ελλάδα και Κύπρο) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν μαζί με τους συναδέλφους του των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Αρχισε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Από το ΑΚΕΛ στη συνεδρία μετέχουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ανδρέας Χρίστου, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Νίκος Κλεάνθους και από το ΚΙΣΟΣ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης.

    Τους ΝΕΟ εκπροσωπούν οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Γιώργος Χριστοφίδης, το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Γιώργος Λυκούργος και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Νίκος Κληρίδης.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και απειλών και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διαβουλεύσεις στο χώρο των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, το καθεστώς των ειδικών αστυφυλάκων και η χορήγηση αδειών οπλοφορίας, η άσχημη πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει θεματικό πάρκο στην Πάφο, το οποίο θα περιλαμβάνει τεράστιο άγαλμα της αρχαίας Θεάς Αφροδίτης είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Οι έρευνες του ΟLAF αγγίζουν Μιλόσεβιτς" γράφει ότι αν τελικά αποδειχθεί ότι η θαλαμηγός που χρησιμοποιεί ο επιχειρηματίας Χριστόφορος Τορναρίτης ανήκε στον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς τότε η εξέλιξη αυτή θα ενδιαφέρει σίγουρα την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε. Ο Χριστόφορος Τορναρίτης χαρακτήρισε "μπούρδες" τα όσα λέχθηκαν για τη σύνδεση της θαλαμηγού με τον Μιλόσεβιτς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το δικαίωμα του Προέδρου του κόμματος να ορίζει κατ΄επιλογή υποψήφιους και ο αριθμός αυτών στα ψηφοδέλτια του κόμματος ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Νομική μάχη για τη CT TOBACCO" γράφει ότι σκληρή και μακρόχρονη νομική μάχη αναμένεται να διεξαχθεί γύρω από τις έρευνες που γίνονται για την εταιρεία CT TOBACCO με την υποψία ότι διεξάγει λαθρεμπόριο τσιγάρων και ότι διαστάσεις παίρνει και το θέμα παραχώρησης άδειας οπλοφορίας στον Χριστόφορο Τορναρίτη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το άγαλμα της Αφροδίτης που προωθεί το Υπουργείο Εμπορίου στην περιοχή των Κουκλιών. Το έργο, όπως λέχθηκε χθες στην Βουλή, θα το αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και θα περιλαμβάνει άγαλμα της Αφροδίτης μέσα στην θάλασσα, εκθεσειακούς χώρους, ενυδρείο, αίθουσες γάμων και εστιατόρια.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Βλέπει συνωμοσίες ο Αγγελίδης" γράφει ότι το γάντι στην κυβέρνηση έριξε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης με γραπτή δήλωσή του από το εξωτερικό όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους. Ο κ. Αγγελίδης καταγγέλει "συνωμοσία σε βάρος του", υποστηρίζοντας ότι "βάλλεται ανοίκεια, κακόπιστα, υστερόβουλα, και συνωμοτικά" και δηλώνει πως θα δώσει "τις δέουσες απαντήσεις σε όλα τα θέματα" την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το νέο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, που κόστισε γύρω στα 16 εκατομμύρια λίρες, ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνει άδειο μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί δεν παραγγέλθηκαν ακόμα τα έπιπλα και ο γραφειακός εξοπλισμός.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "10η επαρχία Μερσίνας" γράφει ότι η Βρετανία σπάει το "εμπάργκο" που επικρατεί σε βάρος των κατεχομένων, καταστρατηγώντας τη σχετική επί του θέματος απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλη Λύτρα, τα εσπεριδοειδή από τα κατεχόμενα εξάγονται αυτές τις ημέρες στη Βρετανία με τη σήμανση "Εσπεριδοειδή από την Κύπρο - 10η επαρχία της Μερσίνας - Τουρκία". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην εκμίσθωση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων KAMOV από τη ρωσική εταιρεία "Scorpion" προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση. Θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες δυνάμεις πυρόσβεσης κατά το φετινό καλοκαίρι.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Θα τεθεί σήμερα θέμα αποφάσεων" ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για να ενημερωθούν τα μέλη του από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τα όσα συζήτησε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η συνεδρίαση, όπως γράφει η εφημερίδα, γίνεται υπό τη σκιά σοβαρών απειλών και προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ ενέκρινε εφτασέλιδο έγγραφο με τους βασικούς στόχους του για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Οι Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με το "Φ", είναι ο βασικός αποδέκτης του κειμένου αυτού, με το οποίο το ΔΗΚΟ υπόσχεται ισοτιμία και ισονομία σε όλους τους εταίρους της συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Νέες μέθοδοι φακελώματος" γράφει στο κύριο θέμα πως οι κυβερνώντες και η Αστυνομία, πέρα από την απόφαση για τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης των πολιτών σε δημόσιους χώρους, χρησιμοποιούν και δείγματα γενετικού υλικού τα οποία λαμβάνονται εν αγνοία των συλληφθέντων "για σκοπούς εξατομίκευσης και μαζικού φακελώματος των πολιτών". Αλλη είδηση είναι η εγγραφή, από βουλευτές του ΑΚΕΛ, θέματος προς συζήτηση στη Βουλή για τους ειδικούς αστυφύλακες, με αφορμή την ανεύρεση πιστολιού στο γραφείο του επιχειρηματία και "ειδικού αστυφύλακα" Χριστόφορου Τορναρίτη.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη μετά το ζήτημα που προέκυψε την τελευταία εβδομάδα για την έκδοση άδειας οπλοφορίας στο Διευθυντή της εταιρείας "CT Tobacco" Χριστόφορο Τορναρίτη. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόιτερς", σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αρχές Ιανουαρίου 2004, παρά τη διαίρεση του νησιού από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Χαμένες πάλι οι εταιρείες" γράφει στο κύριο θέμα πως οι κυπριακές εταιρείες και ιδιαίτερα οι δημόσιες είναι οι μεγάλοι χαμένοι της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο εταιρικός φόρος δεν θα μειωθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2002, αλλά θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2003. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) νέο αρνητικό ρεκόρ του όγκου συναλλαγών, των οποίων η αξία περιορίστηκε στις 571.906 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Διαμρτυρία - "Σισμίκ"

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με έντονο γραπτό διάβημα του Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, διαμαρτυρήθηκε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Σισμίκ" (Piri Reis).

    Το σκάφος έφτασε στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 23 Μαϊου και διεξάγει έρευνες για τη γεωλογική υφή του βυθού της θαλάσσιας περιοχής. Οπως τονίζεται στην επιστολή, "η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη νέα επίδειξη της τουρκικής επιθετικότητας και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση" και καλείται ο κ. Ανάν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να προβούν στα αναγκαία διαβήματα προς την Αγκυρα.

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη

    Συνήλθε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.

    [06] (Κ) Γκιουρέλ - Κυπριακό - "Σισμίκ"

    Ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι "κακώς" οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούν για τις έρευνες του "Σισμίκ" καθ΄ότι, ισχυρίστηκε, το ψευδοκράτος είναι "ένα κυρίαρχο κράτος και δικαιούται να διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες θέλει στα όρια της κυριαρχίας του".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Γκιουρέλ, που μιλούσε σε μέλη δύο επιτροπών της ψευδοβουλής που βρίσκονται στην Αγκυρα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι "οι προτάσεις της τ/κ πλευράς στις απευθείας συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και ότι αυτό το γνωρίζει πλέον όλος ο κόσμος".

    Πρόσθεσε ότι "σε περίπτωση που παρά τις εισηγήσεις αυτές δεν εξευρεθεί λύση, τότε το λάθος θα οφείλεται στην ε/κ πλευρά, καθώς επίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση που την προτρέπουν σε αδιάλλακτη συμπεριφορά".

    Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, τα μέλη των δύο επιτροπών της ψευδοβουλής είχαν επαφές και με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Γιουκσέλ Γιάλοβα, τον Πρόεδρο της επιτροπής υγείας και κοινωνικών υποθέσεων Ερτουγκρούλ Κουμαρούογλου, μεταξύ άλλων.

    "Το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους αλλά ένα πρόβλημα που απασχολεί και την Ελλάδα και την Τουρκία", είπε κ. Κουμαρούογλου. Είπε ότι "ασκούνται πιέσεις επί της τουρκικής πλευράς για παραχωρήσεις στο Κυπριακό".

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    Η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα εάν θα ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να αλλάξει στάση στο Κυπριακό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για το Κυπριακό και την επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Μετά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο ο ρόλος και η παρεμβολή του Ειδικού Συμβούλου του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών κατέστη "πιο ενεργητική και πιο έντονη" δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά τη δίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κ. ντε Σότο κατέθεσε οποιοδήποτε έγγραφο, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν "έχει υποβάλει οποιαδήποτε εισήγηση". Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπέβαλε προφορικές εισηγήσεις.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όλα τα σενάρια που συζητήθηκαν στην Αθήνα και θα εκφρασθούν απόψεις επί αυτών".

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2905/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7238          1,7341
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6040          1,6136
    Λίρα Αγγλίας                     1,0976          1,1041
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,3342        200,9288
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8358          2,8584
    Δολάριο Καναδά                     2,4527          2,4723
    Κορώνα Δανίας                     12,7962         12,8985
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7404         12,8423
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7689         15,8950
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5205          2,5406
    

    [10] (Κ) Αστυνομία φύλαξης συνόρων - Υπουργική διάσκεψη (διόρθωση ημέρας)

    Η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για τη δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος, που θα αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας, θα απασχολήσει α ύ ρ ι ο στη Ρώμη τους Υπουργούς Εσωτερικών (Δημόσιας Τάξης για Ελλάδα και Κύπρο) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν μαζί με τους συναδέλφους του των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    [11] (Κ) Βελγίδα Υπουργός - Κύπρος - ΕΕ

    Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πλησιάζει όλο και πιο κοντά, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς, η οποία εξέφρασε το θαυμασμό της προς την κυπριακή κυβέρνηση για το επιτυχές κλείσιμο σχεδόν όλων των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

    [12] (Κ) Ε/κ, τ/κ πολιτικά κόμματα - Συνάντηση

    Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας, κάλεσαν "τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν εποικοδομητικά στις απευθείας συνομιλίες για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων".

    Σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και την οποία ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας Ντούσαν Ροζμπόρα, με πρωτοβουλία του οποίου γίνονται τέτοιες συναντήσεις, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν "μερικά ουσιαστικά θέματα" της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [13] (K) Περιφερειακή Διάσκεψη FAO

    Η Κύπρος συνεχίζει να αποδίδει μεγάλη σημασία στη γεωργία όχι μόνο επειδή η γεωργία συνεχίζει να είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σημείωσε πως "παρόλο ότι υπήρξε κάποια μείωση του ποσοστού της συνεισφοράς της γεωργίας κατά τα τελευταία χρόνια σε απόλυτους όρους υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη η οποία κατέστησε τη χώρα αυτάρκη σε σημαντικό αριθμό γεωργικών προϊόντων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλούσε σήμερα κατά την εναρκτήρια τελετή της 23ης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που διοργανώνεται στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή Υπουργών Γεωργίας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 43 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του FAO.

    Κατά την τριήμερη Διάσκεψη θα ανασκοπηθεί η κατάσταση της γεωργίας και ασφάλειας των τροφίμων στην περιοχή. Επιπλέον η Διάσκεψη θα εισηγηθεί μέτρα για ενδυνάμωση του αγώνα κατά της πείνας και του υποσιτισμού στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται τέτοια διάσκεψη στην Κύπρο.

    [14] (K) Χρηματιστήριο - Στις 100 μονάδες ο Δείκτης

    Στις 100 μονάδες ανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, παρά τη διολίσθηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε νέα χαμηλότερα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 100,07 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών καθηλώθηκε στις μόλις 555 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           100,07 ( 0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    555.951
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   240.187    421,39 ( 0,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    143.017    118,56 ( 0,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.276     87,09 ( 0,90)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.020     30,69 (-2,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     40.996     59,06 ( 0,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.554     79,08 (-0,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.523     22,74 ( 0,31)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.968     55,08 ( 2,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.356      4,35 (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     93.030     15,89 (-0,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      5.026     16,24 (-4,92)
    Ξενοδοχεία                    £     32.152     59,30 (-0,25)
    Αλλες Εταιρείες               £    115.181    100,04 (-0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σολάνα

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, χαιρέτισε σήμερα τη δήλωση του Υπάτου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα ότι εάν η Κύπρος έχει ολοκληρώσει ικανοποιητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ως σημαντικές και σημειώνει ότι "αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί ακολουθούν, ερμηνεύουν και διευκρινίζουν πλήρως προηγούμενη δήλωσή του σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία υπήρξε αντικείμενο κριτικής και δημοσιευμάτων".

    [17] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Υποψήφιες χώρες

    Το 31% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την Κύπρο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε στα 15 κράτη μέλη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2002), από την οποία προκύπτει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, μετά την Τουρκία.

    Στην ίδια δημοσκόπηση η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων χωρών, που θα ήθελαν να ζήσουν μόνιμα ή να εργαστούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [18] (Κ) Βολιβία - Κύπρος - Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων

    Παράλογες, επικίνδυνες και ανεφάρμοστες, χαρακτήρισε χθες τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, ο Πρεσβευτής της Βολιβίας στο Μεξικό Γκάρι Πράντο Σάλμον, ο οποίος ευχήθηκε όπως επικρατήσει η λογική και το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθεί με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [19] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Παλαιστίνη - Αποστολή - Δηλώσεις

    Πενταμελής κυπριακή αποστολή της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" αναχωρεί αύριο στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να μεταβεί στην πόλη Χαν Γιουνίς.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η βουλευτής του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της αποστολής Ελένη Θεοχάρους είπε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο πόσο θα διαρκέσει η αποστολή, αφού όπως εξήγησε, "θα εξαρτηθεί από το υλικό που θα έχουμε διαθέσιμο." Την αποστολή στηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    [20] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

    Το Κυπριακό και η πορεία των μεταρρυθμίσεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι τα σημαντικότερα θέματα της αυριανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, μιας συνεδρίασης που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας καθώς η Αγκυρα καλείται πλέον να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

    [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Υπουργός Γεωργίας Ολλανδίας

    Την υποστήριξη της χώρας του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και για την απόφαση του Ελσίνκι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Ολλανδός Υπουργός Γεωργίας, Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Αλιείας Laurens Jan Brinkhorst, τονίζοντας ότι η Ολλανδία χαιρετίζει τις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση με τον κ. Brinkhorst, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της 23ης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ολλανδία "θα στηρίξει την προοπτική ένταξης της Κύπρου".

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Europa Nostra

    Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός, που αποτελούν την πιο ειλικρινή έκφραση της ψυχικής καλλιέργειας και του ανθρωπισμού, είναι οι αρετές που κοσμούν τα μέλη του Λαϊονικού Ιδρύματος για την Αποκατάσταση του Απροστάτευτου Παιδιού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας με την ευκαιρία της βράβευσης της Λαϊονικής Στέγης με το Μετάλιο Heritage Awards της Europa Nostra.

    Ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καράς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να απονείμει το μετάλλιο, είπε ότι "ο σημαντικότερος συμβολισμός" της βράβευσης του κτιρίου του ιδρύματος είναι ότι "συνενώνονται έμπρακτα δύο έννοιες ανθρωπισμού που είναι τόσο η έννοια της ανθρώπινης κλίμακας στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και της ανθρώπινης δημιουργίας του μάστορα και του τεχνίτη όσο και της αυτοπροσφοράς προς τον πλησίον".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 May 2002 - 17:49:18 UTC