Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ακκιντζί - Ντενκτάς - "Κυριαρχία"
  • [03] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Καλλιτέχνης - Απαγόρευση
  • [04] (Κ) "Μιλιέτ" - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρώμη
  • [06] (Κ) Κινέζος Υφυπουργός Πολιτισμού - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια Φράγματος Ταμασού
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κείμενο 35 βουλευτών ΚΣΣΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου
  • [13] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πολιτικό Γραφείο - Αποφάσεις
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Σισμίκ
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - "Τάιμς" Λονδίνου
  • [17] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Βάσος Λυσσαρίδης
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα ανοδος
  • [20] (K) Κύπρος - Κίνα - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [21] (Κ) Κόσης - Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κίνας - Συνομιλίες
  • [22] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣΣΕ - Εαρινή σύνοδος
  • [23] (Κ) Κώστας Καρτάλης - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [24] (Κ) Λετονία - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμυνας - "Σισμίκ" - Αμμόχωστος
  • [26] (Κ) Μπεγλίτης - Κύπρος - ΕΕ
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστροφή - Δηλώσεις

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους "Σισμίκ" στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα σενάρια γύρω από τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου που συζήτησε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα, οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών και η έκτη θέση που κατέλαβε η Κύπρος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της "Γιουροβίζιον" είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Προειδοποιούν την Αγκυρα οι ΗΠΑ", ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με την Τουρκία για τη συμπεριφορά της τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος υπέδειξε πως η Κύπρος δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα της Αγκυρας, αλλά να απορρίπτει την κινδυνολογία που αναπτύσσεται περί θερμού επεισοδίου. Ο κ. Χάσικος ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τις τουρκικές εξαγγελίες, το ερευνητικό σκάφος "Σισμίκ" δεν εισέρχεται σε περιοχές όπου ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα.

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κρίσιμες αποφάσεις ΔΗΣΥ", γράφει πως το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ αποφάσισε χθες να συμπράξει με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2003. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδηγεί το ΔΗΣΥ σε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Αλλη είδηση είναι η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Σισμίκ" στα ανοικτά της Κερύνειας και οι κινήσεις του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της κατεχόμενης από το 1974 πόλης. Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, όπως αναφέρει το "Θάρρος", παρακολουθεί η Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

    Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Ποιος τρώει του αρρώστου τ αρνί", γράφει στο κύριο θέμα ότι χιλιάδες κιλά αρνίσιου κρέατος "κάνουν φτερά από τα νοσοκομεία μας, αντί να φτάνουν στα πιάτα των ασθενών". Ερευνα της εφημερίδας έδειξε πως, παρά το γεγονός ότι το κρέας αυτό δεν περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των ασθενών, αγοράζονται ετησίως 8.000 κιλά αρνίσιου κρέατος, "τα οποία κανείς δεν ξέρει πού καταλήγουν". Σε άλλο θέμα παραθέτει τα εφτά σενάρια ενεργειών και εξελίξεων που συζήτησαν Κληρίδης και Σημίτης την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, σχετικά με το Κυπριακό και τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βουλιάζει η γεωργία" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Χρίστος Μαυροκορδάτος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε ότι τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν και φέτος στον τομέα της εμπορίας των κυπριακών πατατών αποτελούν προμήνυμα των "χειρότερων δεινών" που επέρχονται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Αλλού αναφέρεται στις σημαντικές καταστατικές αλλαγές στο ΔΗΣΥ, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον του συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Ιουλίου. Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν κατάργηση του σημερινού Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και σύσταση, στη θέση του, Εκτελεστικού Συμβουλίου.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κίνηση άρσεως του 'εμπάργκο'" γράφει ότι άρση του λεγόμενου 'εμπάργκο' στα κατεχόμενα ζητούν με παρέμβαση τους 35 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο κείμενο που υπογράφουν βουλευτές αυτοί, σημειώνεται η ανάγκη υλοποίησης εκείνων των αναφορών του ψηφίσματος Μπαρσόνι που υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση για το θέμα του 'εμπάργκο' στις 22 Ιανουαρίου 2002. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι Υπουργείο Εργασίας και εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα το θέμα της αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης του εργαζομένου σε υπαίθριες εργασίες κατά τη θερινή περίοδο.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Διευρύνεται η τριμερής" ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΙΣΟΣ που λήφθηκε ύστερα από τετράωρη συζήτηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σύμπηξη συνεργασίας ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ και των άλλων κομμάτων και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα τερματίζει τις εξαγγελίες της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για υπέρβαση. Αλλού αναφέρει ότι την έκτη θέση ανάμεσα σε 24 χώρες κατέλαβε προχθές βράδυ η Κύπρος στο 47ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν. Η κυπριακή συμμετοχή με το συγκρότημα ONE και το τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους "Gimme" συγκέντρωσε 85 βαθμούς. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ακκιντζί - Ντενκτάς - "Κυριαρχία"

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί, ψευδοβουλευτής του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, μιλώντας στην ψευδοβουλή επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το γεγονός ότι επικαλείται συνεχώς την "κυριαρχία του".

    [03] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Καλλιτέχνης - Απαγόρευση

    Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στον καλλιτέχνη Ουμίτ Ινατσί να περάσει το κατοχικό οδόφραγμα και να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσής του, στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως γράφει ο σημερινός τ/κ Τύπος, ο κ. Ινατσί υποχρεώθηκε να έρθει στις ελεύθερες περιοχές μέσω Κωνσταντινούπολης και Αθήνας.

    [04] (Κ) "Μιλιέτ" - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρώμη

    [06] (Κ) Κινέζος Υφυπουργός Πολιτισμού - Κυπριακό

    Την υποστήριξη της χώρας του προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο αλλά και προς την επίτευξη μια δίκαιης λύσης του προβλήματος, εξέφρασε σήμερα στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κίνας Zhou Heping, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η χώρα του έχει τη θέληση να συμβάλει στην επίτευξη τελικής διευθέτησης στο Κυπριακό.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί ουσιαστικά να ενσπείρει ζιζάνια με το να δηλώνει πως η ε/κ πλευρά έχει κάμει υποχωρήσεις σε κάποια θέματα και πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δεχθεί κάποιες προσεγγίσεις της τουρκικής πλευράς.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έκανε λόγο για προοπτικές για την επίτευξη μιας συμφωνίας και εμφάνισε την ε/κ πλευρά να έχει δεχθεί έμμεσα μια σειρά θεμάτων και το ΓΓ του ΟΗΕ να έχει αποδεχθεί κάποιες τουρκικές προσεγγίσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως "θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πού στοχεύει αυτή η τακτική της παρουσίασης των πραγμάτων με καλύτερη εικόνα από ό,τι πραγματικά είναι".

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια Φράγματος Ταμασού

    Η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τον αριθμό φραγμάτων, κατ' αναλογία μεγέθους και πληθυσμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του φράγματος στην Ταμασό.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κείμενο 35 βουλευτών ΚΣΣΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σχολιάζοντας κείμενο που υπογράφουν 35 βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), οι οποίοι ζητούν άρση του λεγόμενου "εμπάργκο κατά των Τ/Κ" στην Κύπρο δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7237          1,7340
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5872          1,5967
    Λίρα Αγγλίας                     1,0903          1,0968
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,0217        199,6058
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8460          2,8687
    Δολάριο Καναδά                     2,4351          2,4545
    Κορώνα Δανίας                     12,8052         12,9076
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8190         12,9215
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7437         15,8696
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5124          2,5324
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Ενταξη Κύπρου - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αλλάζει η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ούτε και κανένα στοιχείο περί αλλαγής της θέσης στο θέμα αυτό της ΕΕ, η οποία είναι και η καθ' ύλην αρμόδια για να πάρει την απόφαση στο θέμα αυτό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού, ενώ σχολιάζοντας δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ότι η Κύπρος θα ενταχθεί με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, ο κ. Ρίκερ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί "να μιλά για τον εαυτό του".

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

    Εκτίμηση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι άκρως απομακρυσμένο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας παράλληλα πως "έχουμε υποχρέωση να μην μεγιστοποιούμε αυτά τα ενδεχόμενα για να μην παίζουμε το πολιτικό παιγνίδι της Τουρκίας και να μην προωθούμε τους πολιτικούς στόχους της".

    [13] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πολιτικό Γραφείο - Αποφάσεις

    Το ΚΙΣΟΣ "παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι στόχος του κόμματος είναι μια μεγάλη ουσιαστική και μεταρρυθμιστική αλλαγή", σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ αναφορικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Σισμίκ

    Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν θέτει το μήνα Ιούνιο ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, δίνοντας ωστόσο περιθώριο για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών μέχρι και το Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την τέλεση των εγκαινίων του φράγματος της Ταμασού, είπε ότι ο ΓΓ των ΗΕ "είχε πει ότι πρέπει να επιδειχθεί πρόοδος μέχρι το τέλος του Ιουνίου αλλά είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το Δεκέμβριο".

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την Τετάρτη το πρωί, "θα επιτελέσει το καθήκον του και θα κάμει αυτό που πρέπει να κάμει".

    Ερωτηθείς για τη μεθαυριανή συνεδρία του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν ότι θα προαναγγείλει αποφάσεις που αυτό "θα λάβει ή δεν θα λάβει", προσθέτοντας πως "το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση".

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - "Τάιμς" Λονδίνου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει καταχωρήσεις στους "Τάιμς" του Λονδίνου για τουριστικά θέρετρα στα κατεχόμενα είπε πως αυτό "δεν είναι κάτι το νέο" αφού 50 - 100 τέτοιου είδους ένθετα παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε εφημερίδες του εξωτερικού.

    [17] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Βάσος Λυσσαρίδης

    Σε μεγάλη πολιτικοκαλλιτεχνική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών θα τιμήσει τον Βάσο Λυσσαρίδη.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,40 ( 0,43)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.485.326
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   362.869    418,09 ( 0,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    206.559    117,70 ( 0,50)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     19.582     86,18 ( 0,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    109.861     31,32 (-1,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    120.156     57,86 ( 0,99)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     25.061     80,67 ( 1,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     38.900     22,46 ( 0,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.992     53,36 ( 0,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £     17.241      4,50 (-4,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     79.959     15,80 ( 0,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.840     17,08 ( 1,97)
    Ξενοδοχεία                    £     68.406     59,31 ( 0,54)
    Αλλες Εταιρείες               £    702.642    100,23 (-0,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα ανοδος

    Συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την περασμένη Παρασκευή έδωσε η σημερινή συνάντηση, με αποτέλεσμα η αγορά να πλησιάσει το επίπεδο των 100 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,43%, κλείνοντας στις 99,4 μονάδες. Αντίθετα, η αξία των συναλλαγών δεν κατάφερε να κρατηθεί στα υψηλά επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών της Παρασκευής, καθώς υποχώρησε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    [20] (K) Κύπρος - Κίνα - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Διετές πρωτόκολλο συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των ΜΜΕ, του αθλητισμού και της νεολαίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη και του Υφυπουργού Πολιτισμού της Κίνας Zhou Heping.

    [21] (Κ) Κόσης - Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κίνας - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Κίνας Lin Yang, η οποία εκτελεί εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, κατά τις οποίες υπογράφηκε μνημόνιο των επίσημων συνομιλιών και αποφασίστηκε προώθηση της συνεργασίας που θα καταλήξει σε συνομολόγηση συμφωνίας για τη μεταφορά καταδίκων και έκδοση φυγόδικων.

    [22] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣΣΕ - Εαρινή σύνοδος

    Αρχισαν σήμερα στη Λουκέρνη οι Εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στις οποίες συμμετέχουν οι βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης του ΑΚΕΛ και Χρήστος Πουργουρίδης του ΔΗΣΥ.

    [23] (Κ) Κώστας Καρτάλης - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας Κώστας Καρτάλης, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του 95% των έργων που αφορούν τους αγώνες "εξελίσσονται".

    Ο κ. Καρτάλης βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας στην 27η Διεθνή Εκθεση Κύπρου με ειδικό περίπτερο, στο οποίο παρουσιάζει την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας με έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης.

    [24] (Κ) Λετονία - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος

    Αρχισαν σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας οι εργασίες της 13ης Συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμυνας - "Σισμίκ" - Αμμόχωστος

    Τον παράνομο ελλιμενισμό του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους "Σισμίκ" στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Γιώρκας.

    [26] (Κ) Μπεγλίτης - Κύπρος - ΕΕ

    H προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ προχωρεί ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση "δεν είναι μια γραμμική πορεία", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Eξωτερικών Παναγιώτης Mπεγλίτης και πρόσθεσε ότι "μπορεί στην πορεία αυτής της διαπραγματεύσεως και με δεδομένη την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ, να υπάρξουν κάποια προβλήματα".

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Η ηγεσία της Κίνας έχει επαναβεβαιώσει τη θέση αρχής που τηρεί για το Κυπριακό και που αφορά την υπεράσπιση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας από την Κίνα, όπου πραγματοποίησε οκταήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας Λι Πεγκ για να έρθει στην Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή και ο χρόνος της επίσκεψής του θα καθοριστεί αργότερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 May 2002 - 17:49:21 UTC