Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μεξικό - Διάσκεψη Χρηματοδότησης Ανάπτυξης - Διακήρυξη
  • [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [05] (Κ) Ιάπωνες βουλευτές - Επίσκεψη
  • [06] (K) Europa Nostra - Κύπρος - Βράβευση
  • [07] (Κ) Οσκαρ Λαφοντέν - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [09] (K) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μήνυμα - 25η Μαρτίου
  • [11] (Κ) Αντιπρόεδρος Γερμανικής Βουλής - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Περιοδεία - Ελλάδα
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές

  • [01] (Κ) Μεξικό - Διάσκεψη Χρηματοδότησης Ανάπτυξης - Διακήρυξη

    Με την ομόφωνη υιοθέτηση της Διακήρυξης του Μοντερέ (Monterrey Consensus) ολοκληρώθηκε χθες στην ομώνυμη πόλη του Μεξικού η Διεθνής Διάσκεψη Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης στο Μεξικό, η οποία άρχισε στις 18 Μαρτίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Με τη διακήρυξη υιοθετείται σειρά μέτρων που στοχεύουν σε βοήθεια φτωχών κρατών και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Τα κράτη που υπογράφουν τη διακήρυξη δηλώνουν αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απελευθέρωσης πόρων για την παγκόσμια ανάπτυξη, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχους την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

    [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχώρησε χθες το βράδυ για την Αίγυπτο, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα περί ατύπων εγγράφων, το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αθήνα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, οι καταγγελίες των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για μόλυνση των υπόγειων νερών της Κύπρου καθώς και οι κίνδυνοι από τις τροποποιημένες τροφές, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μέτρα στήριξης του ΧΑΚ", γράφει ότι σε συνεδρία του χθες το ΔΣ του ΧΑΚ αποφάσισε την παρουσίαση όλων των εταιρειών του δείκτη FTSE 20 ενώπιον όσων ενδιαφέρονται για την ανάλυση στοιχειών τους. Αλλού γράφει ότι νέες προοπτικές διανοίγονται για την παραγωγή και εξαγωγή του κυπριακού χαλουμιού μετά την εγγραφή του στο μητρώο εμπορικών σημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου ως πιστοποιούν εμπορικό σήμα.

    "Η Μάχη", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τροφές δηλητήριο", γράφει ότι σε κίνδυνο τίθεται καθημερινά η υγεία των παιδιών από προϊόντα που έχουν τροποποιημένες πρώτες ύλες και βρίσκονται εκτεθειμένα στην κυπριακή αγορά, όπως τα παιδικά προγεύματα και τροφές από τροποποιημένη σόγια και καλαμπόκι. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλεί να εκδιώξει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε περίπτωση που η ΕΕ εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

    Ο "Πολίτης", στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ο κύβος ερρίφθη: Με Τάσσο το ΑΚΕΛ", γράφει ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε ηγετικό επίπεδο πως υπό τις περιστάσεις η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου είναι η πλέον κατάλληλη. Αλλού γράφει ότι ελεύθεροι με εγγύηση αφέθηκαν τελικά οι τέσσερεις Κύπριοι που κρατούνταν σε φυλακές του Μαρόκου, οι οποίοι ωστόσο θα παρουσιασθούν εκ νέου στο δικαστήριο τη Δευτέρα για τη διαδικασία απέλασής τους.

    "Η Σημερινή", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μολύνονται τα νερά μας", γράφει ότι με ευκαιρία τη χθεσινή Παγκόσμια Μέρα Νερού οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τα υπόγεια νερά της Κύπρου από την "αλόγιστη χρήση" φυτοφαρμάκων, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτηρίζει το πρόβλημα αυτό παγκόσμιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την "κομπίνα μεγάλων διαστάσεων" με πιστωτικές κάρτες, για την οποία τελεί υπό κράτηση Κύπριος ιδιοκτήτης ναυτιλιακών εταιρειών. Γράφει επίσης ότι νέα στοιχεία οδήγησαν στη σύλληψη άλλων πέντε προσώπων στην Αγγλία.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Ετοιμάζουν άτυπα έγγραφα", γράφει ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθεί την κατάθεση εγγράφων για το Κυπριακό που να αφίστανται των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Γράφει ακόμη ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε Βρετανούς, Αμερικανούς και ΟΗΕ για τις πληροφορίες εξευμενισμού του Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με το Σουηδό Πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον στη Λεμεσό, ο οποίος βρίσκεται εκεί για ιδιωτική επίσκεψη.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σωσίβιο στις συνομιλίες", γράφει ότι η κοινή διαπίστωση ότι οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται σε αδιέξοδο προβληματίζει τους τρίτους, οι οποίοι θέλουν συνέχιση των συνομιλιών και για αυτό εξετάζουν τρόπους να παρέμβουν για συνέχιση της διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημες επισκέψεις σε Λιβύη και Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει για τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι δεν υπάρχει καμία νομική δυσκολία ως προς το να δίνεται δυνητικά η ευχέρεια στους εκ μητρογονίας καταγόμενους να αιτούνται ή όχι την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η Τουρκία θα πρέπει να ξεχάσει την πορεία της στην ΕΕ αν προσαρτήσει τα κατεχόμενα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Δαπάνες μαμούθ", γράφει ότι, λόγω του τεράστιου οικονομικού χάσματος μεταξύ ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών, η οικονομική ανόρθωση των Τ/Κ θα απαιτήσει τεράστια κονδύλια. Αλλού γράφει ότι χθες εγκαινιάστηκε το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Alfa Bank στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος του Ομίλου της Alfa Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε ότι στόχος της τράπεζας είναι η απόκτηση του 12% της κυπριακής αγοράς.

    Η εβδομαδιαία "Οικονομική Xpress" γράφει το κύριο της θέμα με τίτλο "Φθηνό στοίχημα σαν βήμα πάταξης της παρανομίας" ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε πως σε ένα μήνα θα κατατεθεί για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του φόρου στοιχήματος. Αλλού γράφει ότι έντονα ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κυπριακό τουρισμό, αφού οι προκρατήσεις θέσεων από χώρες της Ευρώπης παρουσιάζονται μειωμένες.

    [04] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Δεν είναι σωστό να θέτουν άλλοι τα χρονοδιαγράμματα, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι στόχος για ολοκλήρωση των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ο Ιούνιος.

    [05] (Κ) Ιάπωνες βουλευτές - Επίσκεψη

    Για τριήμερη επίσημη επίσκεψη φθάνουν αύριο και μεθαύριο στην Κύπρο μέλη τετραμελούς αποστολής της Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Ομάδας Τσουτόμου Καγουάρα.

    Την Τρίτη, στις 9 το πρωί, η ιαπωνική αποστολή θα έχει συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, και μία ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη.

    [06] (K) Europa Nostra - Κύπρος - Βράβευση

    Aριστούργημα αρχιτεκτονικής, κτισμένο το 1888 επί της οδού Λεύκωνος 23 στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, απέσπασε ένα από τα έξι μετάλλια Heritage Awards της Europa Nostra, τα οποία καθιερώθηκαν από το 1975 και απονέμονται ετησίως σε επιτεύγματα ιδιωτών που συμβάλλουν παραδειγματικά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

    Το διατηρητέο οικοδόμημα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και αγοράστηκε το 1996 από το Λαϊονικό Ιδρυμα για την Αποκατάσταση του Απροστάτευτου Παιδιού (Λ.Ι.Α.Α.Π), το οποίο συγκέντρωσε το ποσό των 250 χιλιάδων λιρών που απαιτήθηκε για την αναπαλαίωση και συντήρηση του κτιρίου.

    Οι απονομές των μεταλλίων και των άλλων τιμητικών διακρίσεων της Europa Nostra, 35 στο σύνολο, έγινε σήμερα στην Κοπεγχάγη από τον Πρόεδρο της οργάνωσης, Πρίγκιπα της Δανίας.

    [07] (Κ) Οσκαρ Λαφοντέν - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Με πρόσκληση της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου φθάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο ο Οσκαρ Λαφοντέν, για να δώσει διάλεξη με θέμα "Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα".

    [08] (Κ) Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Τριμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, με πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο κομμάτων.

    [09] (K) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ακόμη και αν δεν καρποφορήσουν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας πως η Κύπρος θα έχει αργότερα τη δυνατότητα να προετοιμάσει το έδαφος για ένταξη των Τ/Κ, όταν αυτοί θα είναι έτοιμοι.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μήνυμα - 25η Μαρτίου

    Τα θερμά του συγχαρητήρια για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τις ευχές του προς τον ελληνικό λαό για πρόοδο, ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    [11] (Κ) Αντιπρόεδρος Γερμανικής Βουλής - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 26 μέχρι τις 30 Μαρτίου η Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Πέτρα Μπλάες, που ανήκει στο Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Εάν δεν υπάρξει στροφή από πλευράς του διεθνούς παράγοντα σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού και αν δεν απαιτηθεί από τα ΗΕ συζήτησή του, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, "κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αναμένει ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί κοινή γλώσσα".

    [13] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Περιοδεία - Ελλάδα

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για 9ήμερη περιοδεία στην Ελλάδα, όπου θα παραστεί μεταξύ άλλων σε τοπικές εκδηλώσεις για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Επαφές

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είχε σήμερα επαφές στην Αίγυπτο, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 March 2002 - 18:49:13 UTC