Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΕΕ
  • [03] (Κ) Ντενκτάς - Γουέστον - Συνάντηση
  • [04] (Κ) ΦΕΠΑΝ - Φοιτητικές Εκλογές
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον
  • [06] (Κ) Κιργιστάν - Κύπριος Πρεσβευτής
  • [07] (K) Χαλούμι - Μητρώο εμπορικών σημάτων Ηνωμένου Βασιλείου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κρητικοί - Ιδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος"
  • [09] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΚΟΠ - Υπηρεσία Τηλεειδοποίησης Γραπτών Μηνυμάτων
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Εναρξη
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σουηδίας
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνική επέτειος - Μηνύματα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Λήξη
  • [17] (Κ) Κοινωνικές Ασφαλίσεις - Σεμινάριο - Συνέντευξη Τύπου
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαροκινός Πρεσβευτής
  • [19] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Κυπριακή συμμετοχή
  • [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιβύη - Αίγυπτος - Επισκέψεις
  • [22] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Αγία Πετρούπολη
  • [23] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Μαρακές
  • [24] (K) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [25] (Κ) Αντιπρόεδρος Τουρκίας - ΕΕ - Κυπριακό

  • [01] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αθήνα και οι εδώ επαφές του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής όπως το ζήτημα της αναφώνησης ή μη συνθημάτων υπέρ του Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας θεωρηθεί λήξαν και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόσφεραν διέξοδο στο ΑΚΕΛ" ότι "διέξοδο στο ΑΚΕΛ για να εξέλθει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του για δήθεν αναφώνηση συνθημάτων στο ΚΕΝ Λάρνακας, προσέφερε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας με την ομόφωνη απόφασή της να θεωρήσει το θέμα λήξαν". Αλλού αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, στις οποίες η Πρωτοπορία ήλθε πρώτη με 42,4% και η Προοδευτική δεύτερη με 39%.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ηλεκτρονικοί φρουροί" αναφέρει πως με ηλεκτρονικά μέσα θα ελέγχεται η παρουσία ή όχι στις σκοπιές και τα παρατηρητήρια της Εθνικής Φρουράς, των εθνοφρουρών και εφέδρων που επιφορτίζονται με την επάνδρωσή τους. Ιδιωτική εταιρεία απευθύνθηκε στο Υπουργείο Αμυνας, προσφέροντας ειδικό σύστημα που μπορεί να κατασκευασθεί με όποιες προδιαγραφές ζητηθούν με τις απαραίτητες εξηγήσεις. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προνοούσε επιβολή προστίμου χιλίων λιρών σε όσους καπνίζουν εντός του αυτοκινήτου φαίνεται να εγκρίνεται τελικά από τη Βουλή.

    "Ο Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Η κομπίνα έφερε χάος" ότι οι διαδικασίες που υιοθετήθηκαν και εφαρμόζεται μετά την αποκάλυψη της "κομπίνας" στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, "έβαλαν φραγμό στην κλοπή δημοσίου χρήματος από επιτήδειους, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν προβλήματα". Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνει ότι το δημόσιο έχασε μισό εκατομμύριο σε ένα χρόνο λόγω της "κομπίνας" και ότι ήταν αναγκαίο να κλείσουν "κάποια παράθυρα". Αλλού αναφέρει πως ομόφωνα η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής μπλόκαρε τη διαδικασία αγοράς κατασκοπευτικών αεροσκαφών από το Ισραήλ για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Χαστούκι στον Παπανδρέου" σημειώνει πως "χαστούκι" για τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία αποτελεί η ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, δια της οποίας κρούεται η κώδωνας του κινδύνου για τις εξελίξεις στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη. Στην έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, επισημαίνεται ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής φιλίας δεν αποδίδει καρπούς. Αλλού γράφει ότι πιο λίγες θέσεις εισακτέων προσφέρει φέτος το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Καμία πίεση στον Ντενκτάς" ότι οι Αμερικανοί αποφεύγουν να ασκήσουν πιέσεις προς την τουρκική πλευρά, ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ετοιμάζονται για ουσιαστικές παρεμβάσεις τον Απρίλιο. Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ο οποίος άρχισε χθες χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επιχειρεί να διαμορφώσει συνολική εικόνα για την πρόοδο των συνομιλιών πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές Απριλίου. Αλλού αναφέρει πως σημαντικές μισθολογικές αναβαθμίσεις πέτυχαν 5.500 αστυνομικοί.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παραπαίουν οι συνομιλίες" αναφέρεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες βρίσκονται "σε τέλμα και αδιέξοδο, ενώ οι ξένοι μεσολαβητές εκτός από ευχολόγια και ευχαριστίες από τον Τόμας Γουέστον στον Ντενκτάς για τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παρέμβουν ουσιαστικά προς τη κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών". Αλλού γράφει ότι η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος της ακτής της Ανατολίας και η επέκταση της συνδιοίκησης στη Θράκη αποτελούν τους άμεσους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "50 εκατομμύρια για μια ισχυρή πλωτή Αφροδίτη" αναφέρει ότι η ακτή της Πάφου μπορεί να τύχει αναδιαμόρφωσης κόστους 50 εκατομμυρίων δολαρίων με τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου και ενός γιγαντιαίου αγάλματος της Αφροδίτης, που να βγαίνει από τη θάλασσα, εάν το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει τη σχετική πρόταση τον ερχόμενο μήνα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η ένταξη της Ακρόπολης" αναφέρεται στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η Κύπρος πρέπει να έχει μία διεθνή προσωπικότητα και θα πρέπει να μιλά με μια φωνή όταν θα μπει στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Ελλάδας αποφάσισε χθες τη διακοπή των δύο τηλεπαιχνιδιών του Bar και του Big Brother για τρία 24ωρα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπό την απειλή των όπλων οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό" αναφέρεται στην επικίνδυνη καμπή που βρίσκεται το Κυπριακό αφού σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες, οι εξελίξεις στην Κύπρο, αποδεικνύουν ότι πέραν των τουρκικών επιδιώξεων υπάρχουν και Αμερικανο - βρετανικές πιέσεις για το κλείσιμο του προβλήματος ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Αλλού γράφει ότι η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο θα αρχίσει στις 3 το πρωί της Κυριακής, 31 Μαρτίου. Οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΕΛ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κύπρος - ΕΕ

    Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση της ΕΕ Ενέκο Λανταμπούρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε θέση να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα της Κύπρου αναφορικά με εξαιρέσεις και μεταβατικές περιόδους. Είπε ότι είναι πολύ πιθανό να καταστεί δυνατό το κλείσιμο κεφαλαίων στη διάρκεια της προσεχούς συνάντησης που προβλέπεται για τις 19 Απριλίου.

    [03] (Κ) Ντενκτάς - Γουέστον - Συνάντηση

    Στη χθεσινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Νενκτάς και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις, αναφέρεται ο τ/κ Τύπος.

    [04] (Κ) ΦΕΠΑΝ - Φοιτητικές Εκλογές

    Πραγματοποιήθηκαν χθες οι Φοιτητικές Εκλογές για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ενωσης Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΦΕΠΑΝ, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, η Πρωτοπορία κατέλαβε ποσοστό 42.19% εξασφαλίζοντας 9 έδρες, η Προοδευτική πήρε ποσοστό 39.03% εξασφαλίζοντας 8 έδρες, ενώ η Αναγέννηση εξασφάλισε ποσοστό 8.23% που αντιστοιχεί σε 2 έδρες.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον

    Πολύ παραγωγικές θεωρεί τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον γιατί, όπως είπε, τώρα έχει διαμορφώσει μια καλύτερη εικόνα για το που στέκουν τα πράγματα στις συνομιλίες και για την προοπτική που υπάρχει.

    [06] (Κ) Κιργιστάν - Κύπριος Πρεσβευτής

    Την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ώστε να διασφαλίζεται η ενότητα, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Κύπρου, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Ασκάρ Ακάγιεφ, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα με έδρα τη Μόσχα, Χαράλαμπου Ιωαννίδη.

    [07] (K) Χαλούμι - Μητρώο εμπορικών σημάτων Ηνωμένου Βασιλείου

    Μετά από "μάχη" έντεκα και πλέον χρόνων της Δημοκρατίας με το δανέζικο συμβούλιο γαλακτοκομικών προϊόντων, το κυπριακό χαλούμι εγγράφηκε πρόσφατα στο μητρώο εμπορικών σημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου ως πιστοποιούν εμπορικό σήμα. Η εγγραφή έχει αναδρομική ισχύ από τις 22 Δεκεμβρίου του 1990, ημερομηνία υποβολής της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κρητικοί - Ιδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    Με το "Πότε θα κάμει ξαστεριά" και άλλα τραγούδια αποχαιρέτησαν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια Κρητικοί βρακοφόροι, ο Νίκος Παπαδάκης, Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και άλλα μέλη των αντιπροσωπειών του Ιδρύματος και της Παγκύπριας Ενωσης Κρητικών που επισκέφθηκαν σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [09] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7333          1,7436
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5263          1,5354
    Λίρα Αγγλίας                     1,0690          1,0754
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,2921        203,9104
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8718          2,8947
    Δολάριο Καναδά                     2,4049          2,4241
    Κορώνα Δανίας                     12,8814         12,9844
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3554         13,4622
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6145         15,7394
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5337          2,5539
    

    [10] (Κ) ΚΟΠ - Υπηρεσία Τηλεειδοποίησης Γραπτών Μηνυμάτων

    Συμφωνία για την εισαγωγή μιας νέας υπηρεσίας, την "Επίσημη Υπηρεσία Τηλεειδοποίησης Γραπτών Μηνυμάτων της ΚΟΠ E-Score", έχει υπογραφεί μεταξύ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και της εταιρείας GSS E-Score, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των φιλάθλων, γεγονός που καθιστά την ΚΟΠ την πρώτη ίσως ομοσπονδία στην Ευρώπη που εισάγει το θεσμό της τηλεειδοποίησης γραπτών μηνυμάτων.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           115,54 ( 0,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.054.321
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   390.966    483,59 ( 0,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    202.521    133,04 ( 0,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     73.667    102,86 ( 0,06)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.641     39,34 ( 0,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     44.675     60,55 ( 2,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     68.194     80,44 ( 0,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     47.652     28,24 (-0,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.260     54,95 (-0,79)
    Ετ. Πληροφορικής              £     69.299      7,19 ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     86.943     22,30 (-2,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.676     19,64 (-2,19)
    Ξενοδοχεία                    £     87.400     72,10 ( 0,56)
    Αλλες Εταιρείες               £    291.948    117,10 ( 0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Εναρξη

    Αρχισε στις 4 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σουηδίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει την Κυριακή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η αγορά κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει οριακά κέρδη της τάξης του 0,23%, κλείνοντας στις 115,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνική επέτειος - Μηνύματα

    Τα θερμά συγχαρητήρια και τις εγκάρδιες ευχές του κυπριακού ελληνισμού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Λήξη

    Μία ώρα διήρκεσε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που άρχισε στις 4 το απόγευμα, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [17] (Κ) Κοινωνικές Ασφαλίσεις - Σεμινάριο - Συνέντευξη Τύπου

    Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου είναι σε καλύτερη μοίρα από τα ταμεία πολλών χωρών της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία του σεμιναρίου με θέμα "Μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο", είπε πως το συμπέρασμα από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις είναι ότι "καμία απολύτως μεταρρύθμιση σχεδίων συντάξεως, όσο ορθολογική και αν είναι, δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν έχει την υποστήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων".

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαροκινός Πρεσβευτής

    Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου και του λαού της στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνάντησης με το νέο Πρεσβευτή του Μαρόκου στην Κύπρο Mohamed Lufti Aouad.

    [19] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Κυπριακή συμμετοχή

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης της ΕΕ, η οποία προετοιμάζει την αναθεώρηση της Συνθήκης, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004.

    Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των 15 κρατών μελών και των 13 υποψηφίων, με τη συμμετοχή και της Κύπρου τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε κοινοβουλευτικό. Η κυπριακή αποστολή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναμορφωθεί και να ανασχηματιστεί ώστε να διαδραματίσει ένα σωστό ρόλο στην περιοχή και την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

    [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ

    Η οποιαδήποτε πιθανή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος "θα πρέπει να εγγυάται ότι η Κύπρος θα μιλάει με μια ενιαία φωνή και θα εκπροσωπείται από μία οντότητα", δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, έδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "είναι διατεθειμένη να δείξει μεγάλη ευελιξία".

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λιβύη - Αίγυπτος - Επισκέψεις

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Λιβύη και την Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις, κατά τις οποίες θα έχει σειρά επαφών.

    [22] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Αγία Πετρούπολη

    Για την Αγία Πετρούπολη αναχωρεί τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου 2002.

    [23] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Μαρακές

    Στις σοβαρές ανησυχίες της Κύπρου, ως γειτονικής χώρας που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε σε ομιλία του με θέμα "Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο" ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας βουλευτής Νίκος Αναστασιάδης στις εργασίες της 107ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης στο Μαρακές.

    [24] (K) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν μιαν πιο αποφασιστική παρέμβαση προς την πλευρά της Τουρκίας, στην οποία θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά της στο Κυπριακό και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα αποσταθεροποίησης που πλήττει ουσιαστικά και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    [25] (Κ) Αντιπρόεδρος Τουρκίας - ΕΕ - Κυπριακό

    "Αν η ΕΕ δεχθεί στους κόλπους της τους Ε/Κ θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας ή να ανακοινώσει συγκεκριμένες παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού", είπε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 March 2002 - 18:49:21 UTC