Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γαλλικές κοινοβουλευτικές αποστολές - Κύπρος
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Απευθείας συνομιλίες
  • [04] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο Αυξεντίου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Γαλλικές κοινοβουλευτικές αποστολές - Κύπρος

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται από τις 4 μέχρι και τις 7 Μαρτίου ο Γάλλος πολιτικός Μaurice Ligot, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, στο νησί θα βρίσκεται εκτός του κ. Ligot και πενταμελής γαλλική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία θα έχει σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες από τις 6 μέχρι τις 11 Μαρτίου.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και της μάστιγας του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ανά τον κόσμο, με αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα, οι αντιδράσεις στο Νόμο περί Πολίτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσκεψη του Προέδρου της ΦΙΦΑ στην Κύπρο, το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, που θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Η αναδρομικότητα δεν είναι μονόδρομος" προβάλλει δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αναδρομική ισχύ ο Νόμος περί Πολίτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διερωτάται "γιατί να μην υπηρετούν στο στράτευμα όσοι έχουν μητέρα Κύπρια, τη στιγμή που κάτι ανάλογο ισχύει για όσους έχουν πατέρα Κύπριο;". Αλλού γράφει ότι μέσα από την παράνομη λειτουργία 24 καζίνο στα κατεχόμενα ξεπλένεται βρόμικο χρήμα, πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και της μάστιγας του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Οριστικά Τάσσο το ΑΚΕΛ" γράφει ότι αποφασισμένος να επιβάλει τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως υποψήφιο πρόεδρο του ΑΚΕΛ και ευρύτερα της τριμερούς συνεργασίας εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος με συστάσεις και υποδείξεις του Δημήτρη Χριστόφια ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες με προφανή σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το γεγονός ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών ενώ για τις μέχρι τώρα επαφές του στο περιθώριο της Διάσκεψης με ομολόγους του, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σκληρή Κόντρα Προεδρικού-ΔΗΣΥ" γράφει ότι παρά την προσπάθεια οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλά λόγω του δεύτερου γύρου στο Κυπριακό, η ρήξη στις σχέσεις Προεδρικού-Πινδάρου δεν κρύβεται πλέον. Αιτία του νέου γύρου αντιπαραθέσεων ο επικείμενος ανασχηματισμός, η αναπομπή του προϋπολογισμού από τον Πρόεδρο, το πόρισμα για την "Γριβολογία" και οι διορισμοί στην Αστυνομία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να θεωρεί ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο προεδρικός περίγυρος δεν υπολογίζουν το ΔΗΣΥ και λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ογκούται το κύμα διαμαρτυρίας κυρίως των Ελλαδιτών για τον τροποποιημένο νόμο περί Πολίτη της Δημοκρατίας, με τον οποίον καθίστανται Κύπριοι υπήκοοι χωρίς δικαίωμα επιλογής όσοι Ελλαδίτες έχουν Κύπρια μητέρα.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ευνουχισμός ένταξης" γράφει ότι οι Βρυξέλλες προωθούν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς άσκηση "βέτο" στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με στόχο να περιληφθεί αυτή η διάταξη στο ειδικό παράρτημα για την Κύπρο, που θα συμπληρώνει τη Συνθήκη Προσχώρησης, η οποία όπως είπε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ θα είναι περίπλοκη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αιχμές εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης άφησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για τις προαγωγές στην Αστυνομία. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι "πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αυτοί που έχουν, βάσει του νόμου, την εξουσία και να μην κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα καταξιωμένα στελέχη να αδρανοποιούνται.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Υποκλέπτουν ό,τι πούμε" γράφει ότι υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλλέξεων και ασύρματων επικοινωνιών εγκαθιστούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε περιοχές κοντά στην Πράσινη Γραμμή. Το σύστημα λειτουργεί σαν ένα μικρό επίγειο "Εσελον" και έχει δυνατότητα να καταγράφει ταυτόχρονα κάθε στιγμή μέχρι και 500 συνδιαλλέξεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΦΙΦΑ Γιόσεφ Μπλάτερ, που ήταν προσκεκλημένος της ΚΟΠ κι αναχώρησε χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι η Κύπρος αποτελεί γεωγραφικά τη γέφυρα που ενώνει τρεις ηπείρους, τρεις πολιτισμούς και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αποφυλάκισαν προεκλογικά 950 άτομα!" γράφει ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασαν μακροσκελή κατάλογο με 950 ονόματα φυλακισμένων, στους οποίους αρχές του 2001 λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές δόθηκε προεδρική χάρη χωρίς εκθέσεις από τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, τον οποίον σκόπιμα παραγνωρίζουν και φιμώνουν. Αλλού η "Χ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι πολύ σημαντική εξέλιξη για τον κυπριακό λαό θα αποτελέσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης διευθέτησης στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" υπό τον τίτλο "Είναι κηλίδα" γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου της ΦΙΦΑ επισκιάστηκε από ισχυρισμούς για δωροδοκία ενόψει της εκλογής νέου προέδρου της ΦΙΦΑ. Ο Γιόσεφ Μπλάτερ απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς τους οποίους χαρακτήρισε εκστρατεία για καταστροφή της προοπτικής για επανεκλογή του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το Ιράκ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, ύστερα από την επιστροφή του από τριήμερη επίσκεψη στη χώρα αυτή τον περασμένο μήνα.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Απευθείας συνομιλίες

    Επιφυλακτικός όσον αφορά την έκβαση των απευθείας συνομιλιών εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι από τις αρχικές τουλάχιστον θέσεις που παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών, δεν μπορεί να διακρίνει πιθανότητα για κοινό έδαφος στο Κυπριακό.

    [04] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο Αυξεντίου

    Η περίοδος που απομένει μέχρι την ένταξη, είναι ίσως η σημαντικότερη στη δύσκολη πορεία της μαρτυρικής μεγαλονήσου από το 1974 και μετά, εκτιμά ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, και υπογραμμίζει πως ούτε η Κύπρος αλλά ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση υποκύπτουν στις εκβιαστικές απειλές της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων, σε περίπτωση ένταξης πριν τη λύση του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Αν ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρεται ειλικρινά για να λυθεί το Κυπριακό, τώρα είναι η ώρα να παρέμβει αποφασιστικά και θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς για να αλλάξουν την πολιτική τους στο Κυπριακό και επιτέλους να ευθυγραμμιστούν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας - Δηλώσεις

    Αρχίζει αύριο σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων η συζήτηση για το περιεχόμενο του αποσπάσματος για την Κύπρο, που θα συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών στο βρετανικό ΥΠΕΞ Σερ Μάικλ Τζέι επί του θέματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 March 2002 - 18:49:08 UTC