Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος FIFA
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Ετήσια έκθεση - Κύπρος
  • [04] (K) Κατεχόμενα - Τρομοκρατία - Καταγγελίες
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Γιάννης Μαγκριώτης - Λονδίνο
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Διάσκεψη Τύπου
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών που άρχισε χθες, η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, η αντιπαράθεση μεταξύ του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, ο νέος νόμος περί Πολίτου της Δημοκρατίας και οι επιπτώσεις του στους Ελλαδίτες καθώς και η άφιξη του Προέδρου της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Εκατοντάδες ονόματα σε δύο λίστες για το συνάλλαγμα" γράφει ότι η αρμόδια υπηρεσία της Κεντρικής Τράπεζας έχει ετοιμάσει δύο καταλόγους με εκατοντάδες ονόματα όλων όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό με την άδεια της Κεντρικής για να παραδοθούν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστο Πουργουρίδη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τουρκικό περιοδικό που ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται για πρόκληση κρίσης στην Κύπρο με αφορμή την ένταξη, όχι μόνο δεν διαψεύστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση αλλά αντίθετα το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας διέταξε την απόσυρση του περιοδικού.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Παραιτείται ο Θεμιστοκλέους" γράφει ότι δεύτερες σκέψεις φαίνεται να κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά την οριστική απόφαση του Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους να υποβάλει παραίτηση λόγω επιστολής που του απεστάλη, με την οποία του συστήνεται να μην προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για θέματα που απαιτούν την πολιτική απόφαση του Υπουργείου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον υπογράμμισε την αδημονία της διεθνούς κοινότητας για τη λύση του Κυπριακού σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ στην Αγκυρα.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Νόμος-Τρόμος για Ελλαδίτες της Κύπρου" γράφει ότι μεγάλα προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί η υιοθέτηση του νέου νόμου περί Πολίτου της Δημοκρατίας με τον οποίο καθίστανται πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας Ελλαδίτες και υποχρεώνονται ως εκ τούτου να ενταχθούν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και αναδρομικά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης θα βρεθούν τα δελτία ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μετά την προβολή "παραπλανητικών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών" για τα ατυχήματα στα πεδία βολής Τσερίου και Καλού Χωριού.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Αντεπίθεση Θεμιστοκλέους" γράφει ότι ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Χάρης ζητά, μέσω δικηγόρου, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την επιστολή με την οποία απαγορευόταν σ΄αυτόν να κάνει δηλώσεις προτού πάρει σχετική άδεια από το Υπουργείο και η οποία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Αμερικανοί πιέζουν την Αθήνα να κλείσει το θέμα του ευρωστρατού μέχρι τον Ιούνιο διότι το θεωρούν πρόβλημα συναφές με το Κυπριακό και με τις παραπέρα εξελίξεις.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οι στρατηγοί δεν δέχονται" γράφει ότι στο κενό έπεσε η παρέμβαση των Αμερικανών στην Αγκυρα για προαγωγή συμβιβασμού στο Κυπριακό, αφού οι Τούρκοι στρατηγοί ξεκαθάρισαν στους Αμερικανούς ότι η Κύπρος έχει ευρύτερη στρατηγική σημασία και δεν πρόκειται να συναινέσουν σε υποχωρήσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος έχει συνταχθεί με την κοινή θέση των χωρών μελών της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε λόγω των αντιδημοκρατικών μέτρων της κυβέρνησης της χώρας ενόψει των εκλογών.

    Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ευρωπαϊκή κατσάδα" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη από την τακτική της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα του ασύλου και των μαζικών απελάσεων μεταναστών ενώ θεωρεί απαράδεκτες τις διμερείς συμφωνίες στο θέμα αυτό που υπογράφηκαν μεταξύ Κύπρου και άλλων γειτονικών χωρών και καλεί την Κύπρο να εναρμονιστεί. Αλλού γράφει ότι έφθασε χθες στην Κύπρο για επίσημη διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της FIFA Γιόσεφ Μπλάτερ, ο οποίος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό που έχουν επαναρχίσει χθες έχουν "κολλήσει" σύμφωνα με εξέχουσα δυτική πηγή που επικαλείται τουρκική εφημερίδα, και προσθέτει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αλλάξουν τις θέσεις τους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι ελαττωματικές χειροβομβίδες είναι η αιτία του ατυχήματος που σημειώθηκε προχθές σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, όπου 18 άντρες τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Τελική διαβεβαίωση" ότι ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά την παραμονή του στην Κύπρο αναμένεται να δώσει την τελευταία του προειδοποίηση προς την τ/κ πλευρά όσον αφορά το Κυπριακό ενώ θα φέρει μαζί του ειλημμένες αποφάσεις για ειδική βοήθεια σε περίπτωση λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί και εκπρόσωποι της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης θα συμμετάσχουν στο Α' Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα τη Διεύρυνση της ΕΕ, που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Μειώνεται το μέρισμα" ότι ο Ομιλος Λαϊκής μείωσε στα τρία σεντ ανά μετοχή το τελικό μέρισμα για το 2001 από 7 σεντ, που ήταν πέρσι, ως αποτέλεσμα πλήγματος που υπέστη η τράπεζα από την πτώση των τιμών των μετοχών και των ζημιών από τις θυγατρικές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι άρχισε η 5η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Ιδιωτικού Τομέα στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος FIFA

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο άρχισε στις 8.30 το πρωί και διήρκησε μισή περίπου ώρα, χωρίς όμως να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Τον κ. Μπλάτερ συνόδευαν οι σύμβουλοι του, ο παγκοσμίας φήμης Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής Μισιέλ Πλατινί και ο Ζερόμ Σιαμπάν καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Κωστάκης Κουτσοκούμνης και ο Επίτιμος Πρόεδρος Μάριος Λευκαρίτης.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Ετήσια έκθεση - Κύπρος

    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Κύπρος εφαρμόζει αυστηρή νομοθεσία αναφορικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών και θεωρούν ότι η κυπριακή αστυνομία και οι τελωνειακές αρχές της χώρας διατηρούν εξαιρετικά καλές σχέσεις με τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και σημειώνει την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι ο έλεγχος που ασκείται στον υπεράκτιο τομέα είναι γενικά "αποτελεσματικός και πλήρης."

    [04] (K) Κατεχόμενα - Τρομοκρατία - Καταγγελίες

    Λόγο για ίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων στα κατεχόμενα έκανε ο αρχηγός του τ/κ κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί, ο οποίος δήλωσε στην ψευδοβουλή ότι μια από αυτές τις οργανώσεις είναι το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας - Δηλώσεις

    Το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που άρχισε σήμερα στην περιοχή Κούλαμ στη Βρισβάνη της Αυστραλίας, θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το γεγονός ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ για τις μέχρι τώρα επαφές του στο περιθώριο της Διάσκεψης με ομολόγους του ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του Alexander Downer, ο οποίος απεδέχθη πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο, συζητήθηκε το Κυπριακό, η έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ καθώς και θέματα που αφορούν την κυπριακή ομογένεια και την παράνομη μετανάστευση.

    [06] (Κ) Γιάννης Μαγκριώτης - Λονδίνο

    Το Κυπριακό με επίκεντρο τις απευθείας συνομιλίες και την αναμενόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, συζήτησε χθες βράδυ ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα αποδήμων, Γιάννης Μαγκριώτης με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, κατά τη διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό

    Πολύ σημαντική εξέλιξη για τον κυπριακό λαό θα αποτελέσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [08] (Κ) Πρόεδρος FIFA - Διάσκεψη Τύπου

    Πολύ ικανοποιημένος από το κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά και εντυπωσιασμένος από το στάδιο ΓΣΠ, το οποίο αποκάλεσε "πραγματικό στολίδι", είναι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Σε δηλώσεις του σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μπλάτερ, ο οποίος ενωρίτερα επισκέφθηκε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι την εποχή του 21ου αιώνα, όπου η επικοινωνία και ο διάλογος είναι αυτονόητα, υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη μια μοιρασμένη πόλη.

    Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, συζήτησε μαζί του τρόπους με τους οποίους το διεθνές ποδόσφαιρο θα μπορούσε να βοηθήσει στο Κυπριακό.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διάσκεψη Κορυφής Κοινοπολιτείας

    Τη σημασία της προσήλωσης στο Πρωτόκολλο του Κυότο σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιώτικα κράτη και για το οποίο η Κοινοπολιτεία καλείται να πάρει θέση, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας παράλληλα και την ανάγκη τεχνικής υποστήριξης των μικρών κρατών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), καθώς και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Κοινοπολιτεία για τις κακές φορολογικές πρακτικές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 March 2002 - 18:49:08 UTC