Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συναντήσεις - Κυπριακό
  • [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - Κατηγορία Mostly Free
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο για θανατική ποινή
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα για μειονότητες - ΣτΕ
  • [09] (Κ) Πρωθυπουργός Ισπανίας - Αφιξη
  • [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λέοπολντ Μάουρερ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Προεδρικό Μέγαρο - Υποδοχή
  • [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο - Ηλεκτρονικό εμπόριο
  • [16] (K) Γιώργος Βασιλείου - Πρόεδρος Ευρωβουλής
  • [17] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παλαιστίνιος Πρεσβευτής
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ισπανός Πρωθυπουργός (1)
  • [20] (Κ) Βουλή - Αντιπροσωπεία - Συντακτική Συνέλευση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρετανοί Βουλευτές - Αραβες Πρεσβευτές
  • [22] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ισπανός Πρωθυπουργός (2)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Συμβουλίου Ασφαλείας - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα 2001
  • [25] (Κ) Τουρκική εφημερίδα - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρωβουλής

  • [01] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τρίωρη επίσκεψη, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [02] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συναντήσεις - Κυπριακό

    Δήλωση με την οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και θα καλούνται οι δύο ηγέτες (στην Κύπρο) να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες στη βάση του ψηφίσματος 1250, πρόκειται να κάνει σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος, μόνιμος αντιπρόσωπος του Μεξικού Adolfo Aguilar Zinser, αμέσως μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασης του Συμβουλίου.

    [03] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα σχόλια της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη όσον αφορά το ρόλο της Τουρκίας στην πορεία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι πλείστες σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα του κυπριακού Τύπου είναι η χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ισπανίας και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Κύπρο και η δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τα αυτονόητα επισήμανε ο Σημίτης" γράφει ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου απασχόλησαν και το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε χθες και ασχολήθηκε κυρίως για το χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός να στείλει τα δικά του μηνύματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή τρίωρη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ισπανίας και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην Κύπρο, ο οποίος θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαικές υποθέσεις, Ραμόν ντε Μιγκέλ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Η Αθήνα φοβάται επεισόδιο" γράφει ότι πιθανό βλέπει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός θερμού επεισοδίου στην γραμμή Αιγαίου-Κύπρου από πρόκληση της Τουρκίας. Ενα τέτοιο επεισόδιο, που όπως εκτιμάται θα είναι περιορισμένης έκτασης, τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2002. Αλλού γράφει ότι ενδείξεις για τις προθέσεις τους έδωσαν χθες ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όσον αφορά την απόφαση στην οποία θα καταλήξουν αναφορικά με το θέμα της περικοπής κονδυλίων για τη μισθοδοσία του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομου Σοφιανού.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σε ιδιώτες ΚΨΜ και μαγειρεία ΕΦ" γράφει ότι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ) εξετάζει το Υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Πολίτη" το Υπουργείο Αμυνας σε πρώτο στάδιο θα προχωρήσει σε πιλοτικό πρόγραμμα ανάληψης των ΚΨΜ από ιδιώτες για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλα τα στρατόπεδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πάνω από δύο χιλιάδες πολιτικοί γάμοι Ισραηλινών τελούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις δημοτικές αρχές αλλά και τον τουρισμό. Οι Ισραηλινοί που θέλουν να συνάψουν πολιτικό γάμο έρχονται στην Κύπρο λόγω της απαγόρευσης τελέσεων πολιτικών γάμων στο Ισραήλ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σύγχυση ασυνεννοησία" γράφει ότι σύγχυση προκάλεσε η δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την οποία τόνιζε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα είναι ομαλή, επειδή έχει και η Τουρκία κάποιο ρόλο να διαδραματίσει", φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια "την έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας". Αλλού γράφει ότι τέσσερις χιλιάδες Κύπριοι αναμένεται να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των τριών εορταστικών εορτών (25η Μαρτίου και 1η Απριλίου) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι Κυπριακές Αερογραμμές δρομολόγησαν 17 επιπλέον πτήσεις για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Γενική δήμευση περιουσιών" γράφει ότι οι προοπτικές προώθησης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών εξανεμίζονται κάτω από το βάρος των θέσεων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες σταθερά αξιώνουν την αναγνώριση δύο κρατών στο νησί και αναφέρεται στη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον του Σώματος τα έγγραφα του Ραούφ Ντενκτάς που κατατέθηκαν στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι σε εγχείρηση ανοικτής καρδίας φαίνεται ότι θα υποβληθεί τον ερχόμενο Ιούνιο ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ενημέρωσε για την πρόθεσή του αυτή τα Ηνωμένα Εθνη.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Εκτεθειμένος ο ΥΠΕΞ", γράφει ότι για επώδυνους συμβιβασμούς στο Κυπριακό και για διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι δεν θα μεταφερθεί το πρόβλημα της Κύπρου με την Τουρκία στην ΕΕ κάνει λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Αλλού γράφει ότι έντονο παρασκήνιο διεξάγεται για τη συμπλήρωση της κενής θέσης του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, την οποία διεκδικούν εννέα ανώτεροι αξιωματικοί που κατέχουν τη θέση του Ανώτερου Αστυνόμου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Απελαθείσα Ρωσσίδα κτυπήθηκε και υβρίστηκε" γράφει ότι Ρωσσίδα ισχυρίστηκε ότι κτυπήθηκε από λειτουργό μετανάστευσης πριν από την απέλασή της, μετά που ο Κύπριος σύζυγός της την χώρισε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης παραδέχεται ότι οι αφίξεις τουριστών από την Ευρώπη θα μειωθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο τουρισμός από ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι μειωμένος και οι ξενοδόχοι στο νησί πιέζονται από τέσσερις μεγάλους τουριστικούς πράκτορες να μειώσουν τις τιμές τους.

    [04] (Κ) Κύπρος - Κατηγορία Mostly Free

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "2002 Index of Economic Freedom", η οποία αξιολογεί την οικονομική ελευθερία σε 156 χώρες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, η Κύπρος κατατάσσεται στην κατηγορία των "mostly free" χωρών με βαθμολογία 2.15 και παραμένει στην 23η θέση.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο για θανατική ποινή

    Η Κύπρος προτίθεται να υπογράψει το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κατάργηση της θανατικής ποινής εν καιρώ πολέμου κατά την προσεχή σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στις 2-3 Μαϊου.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για τη χθεσινή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου στόχο έχουν την επιτάχυνση της διαδικασίας συμμόρφωσης.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψήφισμα για μειονότητες - ΣτΕ

    Επαινος δίδεται στις μεγάλες προσπάθειες της Κύπρου για την προστασία των μειονοτήτων σε ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 21 Φεβρουαρίου και αφορά στην προστασία των μειονοτήτων, όπως είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [09] (Κ) Πρωθυπουργός Ισπανίας - Αφιξη

    Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοζέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί για τρεις ώρες.

    Τον Ισπανό Πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Λέοπολντ Μάουρερ

    Στην Κύπρο επαφίεται να κλείσει σύντομα το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε "να δει και η ΕΕ εμπράκτως τα μέτρα τα οποία παίρνουμε για να μπορέσει να κλείσει το Κεφάλαιο Φορολογία και το Κεφάλαιο Ανταγωνισμός", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, προσθέτοντας ότι "έχουμε υποχρέωση, ενόψει της ενταξιακής μας πορείας και της δέσμευσης μας να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση, να κλείσουμε αυτά τα δύο κεφάλαια εντός του πρώτου εξαμήνου" του έτους, υπό την ισπανική προεδρία.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά τρόπο πειστικό τα επιχειρήματα και τους φόβους ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα προκαλέσει προβλήματα την Ενωση, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7301          1,7404
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5024          1,5114
    Λίρα Αγγλίας                     1,0545          1,0608
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,8618        202,4686
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9157          2,9390
    Δολάριο Καναδά                     2,4097          2,4289
    Κορώνα Δανίας                     12,8343         12,9369
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3623         13,4691
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6595         15,7847
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5505          2,5709
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           113,84 ( 0,95)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.906.677
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   898.964    470,70 ( 1,48)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    571.761    129,03 ( 1,55)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     96.701    104,80 ( 1,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    231.771     39,13 ( 0,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.884     53,82 ( 0,67)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    118.432     80,30 (-0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     48.657     28,84 ( 1,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     30.737     56,92 ( 0,74)
    Ετ. Πληροφορικής              £     70.353      6,69 (-0,15)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    143.504     23,86 (-0,04)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         29     22,00 (-4,06)
    Ξενοδοχεία                    £    164.959     69,88 ( 1,28)
    Αλλες Εταιρείες               £    290.929    116,18 ( 0,32)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Προεδρικό Μέγαρο - Υποδοχή

    Εφθασε στις 13.55 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο - Ηλεκτρονικό εμπόριο

    "Η κυβέρνηση στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδίου που καλύπτει την περίοδο 1998 μέχρι 2003 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα για την Κύπρο στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο που ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2002 για δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης "δείχνουν μέχρι στιγμής σημαντικές επιτυχίες με απορρόφηση κονδυλίων που ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ".

    Ανέφερε, επίσης, ότι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EUMEDIS που έληξε στις 22 Ιανουαρίου 2001, η Κύπρος συμμετέχει σε 11 από τις 16 εγκριμένες προτάσεις από την ΕΕ, γεγονός, όπως είπε, "που θεωρείται μεγάλη επιτυχία".

    [16] (K) Γιώργος Βασιλείου - Πρόεδρος Ευρωβουλής

    Η προώθηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ενταξιακή πορεία, αλλά και των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ήταν ο βασικός στόχος της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου με το νέο Πρόεδρο της Ευρωβουλής Πατ Κοξ.

    [17] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Παλαιστίνιος Πρεσβευτής

    Ως μια σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο για μια δίκαιη και συνολική λύση του Μεσανατολικού προβλήματος χαρακτήρισε σήμερα ο Πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο, Φαγέζ Γιουνές, την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για απόσυρση Ισραηλινών στρατευμάτων από αραβικές και παλαιστινιακές περιοχές πίσω στα σύνορα που υπήρχαν προ της 4ης Ιουνίου 1967, σε αντάλλαγμα με την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Η ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών, κυρίως των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, ώθησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση την αγορά σε κέρδη της τάξης του 0,95%, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 113,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με χθες, ανήλθε σε 1,9 εκ. λίρες.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ισπανός Πρωθυπουργός (1)

    Σαφές μήνυμα ότι η απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα ληφθεί ανεξαρτήτως της έκβασης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα ταξίδι αστραπή στην Κύπρο.

    Ο κ. Αθνάρ επιβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ που καταγράφηκε στην Σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στο νησί, προσθέτοντας πως η πρόοδος στις συνομιλίες θα δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [20] (Κ) Βουλή - Αντιπροσωπεία - Συντακτική Συνέλευση

    Ενεργό ρόλο στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Ευρώπης θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία παράλληλα αρχίζει δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και διαλόγου με τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ταυτόχρονα με την εναρκτήρια σύνοδο της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρετανοί Βουλευτές - Αραβες Πρεσβευτές

    Η Βρετανία πρέπει να διαδραματίσει τον ανάλογο ρόλο "ώστε η Τουρκία επιτέλους να υποβοηθήσει σε αυτή την ειρηνική διαδικασία" επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση με τους τέσσερεις Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε παράκληση στους Βρετανούς βουλευτές "να ενεργήσουν όχι ως απλοί ακροατές αλλά ως ενεργοί πλέον παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν μια θετικότερη από πλευράς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στάση".

    [22] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ισπανός Πρωθυπουργός (2)

    Σαφές μήνυμα ότι η απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα ληφθεί "ανεξαρτήτως της έκβασης ή της προόδου των διαπραγματεύσεων" για το Κυπριακό, έστειλε σήμερα από τη Λευκωσία ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος παρακάθισε νωρίς το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Αθνάρ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα ταξίδι αστραπή στο νησί, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στις υπό ένταξη χώρες, ως ο Πρόεδρος κατά το τρέχον εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την προσήλωση της ισπανικής προεδρίας στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την επόμενη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε πως "η πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός εξέφρασε δε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι "η αποφασιστικότητα του Προέδρου Κληρίδη θα αποτελέσει ώθηση για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων" για το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε μετά το γεύμα, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, πως "στόχος μας είναι η επανενωμένη Κύπρος όχι μόνο να μπορεί να εκφράζεται με μια φωνή μέσα στην ΕΕ αλλά και να είναι σε θέση να εφαρμόζει αποτελεσματικά το κεκτημένο και τις πολιτικές της Ενωσης".

    [23] (Κ) Πρόεδρος Συμβουλίου Ασφαλείας - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες να επιδείξουν πνεύμα συνδιαλλαγής, πολιτική αποφασιστικότητα και αίσθημα σπουδής απευθύνουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με προφορική δήλωση του Προέδρου του, Adolfo Aquilar Zinser, που έγινε σήμερα αμέσως μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίας του σώματος.

    [24] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα 2001

    Αυξημένα κατά 8,8% είναι τα κέρδη μετά τη φορολογία κατά το 2001 για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, φθάνοντας τα 46,5 εκατομμύρια λίρες έναντι 42,8 εκ. λιρών κατά το 2000, ενώ τα κέρδη πριν τη φορολογία ανήλθαν σε 66,4 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 69,9%, σημειώνοντας μείωση 4,9%, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλωνας Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι "τα αποτελέσματα του 2001 περιλαμβάνουν επίσης το κέρδος από την πώληση του 50% του Συγκροτήματος στην ABC Factors".

    [25] (Κ) Τουρκική εφημερίδα - Κυπριακό

    Την αναγνώριση λεγομένου "τ/κ κράτους", την πλήρη κυριαρχία των Τ/Κ στο "κράτος" τους και τη δημιουργία μιας "νέας συνεργασίας" που θα βασίζεται σε "δύο κράτη και δύο λαούς" και που θα ονομάζεται "Ενωση Τουρκοκυπριακής - Ελληνοτουρκικής Δημοκρατίας" ή "Ενωση Κυρίαρχων Κρατών Κύπρου", προτείνει η τ/κ πλευρά για τη "λύση" του Κυπριακού, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Γιενί Σαφάκ".

    [26] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρωβουλής

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου προέβη αργά το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό .


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 February 2002 - 18:52:39 UTC