Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Πέντε μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [03] (K) ΥΠΑΜ - Κατοχικές δυνάμεις - Εξοπλισμός
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [06] (Κ) Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Γιώργος Κατηφόρης
  • [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία την Τετάρτη
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Χρηματική βοήθεια - FAO
  • [12] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σημίτη
  • [13] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [16] (K) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα
  • [17] (Κ) Βουλή - ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση- Ειδική συνεδρία
  • [18] (Κ) Λόρδος Ντολάκια - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [19] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ελλάδας - Σημίτης - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Ρολάνδης - Τουρισμός - Σύσκεψη
  • [21] (Κ) Ρολάνδης - Υπουργός Βομηχανίας Σεϋχελλών
  • [22] (Κ) Βασιλείου - Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βρυξέλλες
  • [23] (Κ) Κύπρος - Επιτροπές Κεφαλαιαγορών - ΕΕ - Συνέδριο
  • [24] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [25] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Μειονότητες - Ψήφισμα
  • [26] (Κ) Χρίστος Βερελής - Ημερίδα - ΕΕ
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αυστραλία - Κοινοπολιτεία
  • [28] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αντιπροσωπεία Επιτροπής Αμυνας
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γιώργος Κατηφόρης

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η συνεδρία αρχίζει στις 10 το πρωί.

    [02] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Πέντε μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας

    Συνάντηση με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα (11 μμ ώρα Κύπρου) ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [03] (K) ΥΠΑΜ - Κατοχικές δυνάμεις - Εξοπλισμός

    Οι κατοχικές δυνάμεις εξοπλίζονται συνεχώς, αφού εκτός από την μεταφορά αρμάτων και άλλου υλικού προ εικοσαημέρου, την περασμένη εβδομάδα μετέφεραν στα κατεχόμενα μια Μοίρα Πυροβολικού αποτελούμενη από 12 πυροβόλα 155 χιλιοστών, με βεληνεκές γύρω στα 30 χιλιόμετρα και ένα πλοίο έμφορτο πυρομαχικών, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χειροτονία χθες του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου Νικηφόρου σε Επίσκοπο στην παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο λαός θα τοποθετηθεί με δημοψήφισμα όταν φτάσει η ώρα υπογραφής συμφωνίας στο Κυπριακό, η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν θα πάει ομαλά", ο ενίσχυση του στρατού κατοχής με νέα οπλικά συστήματα και οι επαφές που αρχίζει σήμερα στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ΕΕ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ατόπημα Τ. Παπαδόπουλου" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου που έγιναν στη Λάρνακα κατά τις οποίες ο κ. Παπαδόπουλος "όχι μόνο αμφισβήτησε το δικαίωμα του Προέδρου να εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό ως το τέλος της θητείας του αλλά τον εμφάνισε και ως εκλεκτό των Αμερικανών". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες συναντήσεις θα φανερώσουν μια πραγματική διαφοροποιημένη συμπεριφορά εκ μέρους της άλλης πλευράς η οποία να εκπηγάζει από την Αγκυρα. Διαφορετικά, πρόσθεσε, εάν η τουρκική πλευρά συνεχίσει να διαπραγματεύεται με νοοτροπίες όπως αυτές που έχουν επιδειχθεί στον πρώτο γύρο των συνομιλιών τότε δεν υπάρχουν ελπίδες για πρόοδο.

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο λαός επικύρωσε την εκλογή Νικηφόρου" γράφει ότι ο Επίσκοπος Νικηφόρος κέρδισε τις καρδιές των απανταχού της γης Ελλήνων Κυπρίων και συγκλόνισε το Πανελλήνιο και την Ορθοδοξία με το μεστό των νοημάτων Μήνυμα που απέστειλε ανά την Οικουμένη. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία των υπηρεσιών της ΕΕ υπό τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο, Λέοπολτ Μάουρερ, αρχίζει σήμερα σειρά επαφών στην Κύπρο με σκοπό την ανασκόπηση του έργου που επιτελείται για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αρχή-Επισκόπου με εξαγγελίες" γράφει ότι "με απουσίες και ...βωβές παρουσίες η ενθρόνιση Νικηφόρου" όπου "επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει του ίδιους τους Συνοδικούς" παρά το γεγονός ότι ο Κύκκου Νικηφόρος έσπευσε να διευκρινήσει πως δεν φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη διαδικασία της αναγκαστικής πώλησης αριθμού ξενοδοχείων προσφεύγει το κράτος για να πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε σε εκτοπισθέντες επιχειρηματίες για να επαναδραστηριοποιηθούν στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής 12 επαγγελματίες ξενοδόχοι/εταιρείες όφειλαν στο δημόσιο μέχρι τέλος του 2001 ποσό της τάξης των 2 και πλέον εκ. λιρών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μίλησε σαν Αρχιεπίσκοπος" γράφει ότι "αρχιεπισκοπική" εμφάνιση έκανε χθες στην Ιερά Μονή Κύκκου ο Ηγούμενος Νικηφόρος στη διάρκεια της μεγαλοπρεπούς τελετής χειροτονίας του σε Επίσκοπο στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι "ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να δεσμευτεί από κανένα", σημειώνοντας παράλληλα ότι όταν έρθει η ώρα για την υπογραφή λύσης του Κυπριακού ο λαός θα κληθεί να τοποθετηθεί με δημοψήφισμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κίνδυνοι για την ένταξη" γράφει ότι η Αθήνα για πρώτη ίσως φορά δια στόματος του Πρωθυπουργού της Κώστα Σημίτη προειδοποιεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, "δεν πάει απολύτως ομαλά", σημειώνοντας ότι η Τουρκία με τη στάση της θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι έφεραν και άλλο οπλισμό στα κατεχόμενα και όταν ερωτήθηκε σχετικά ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι "ενώ εμείς ασχολούμαστε με θέματα ήσσονος σημασίας και πλήττουμε την αξιοπιστία των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, οι Τούρκοι από την άλλη, εξοπλίζονται αναβαθμίζοντας τις κατοχικές τους δυνάμεις".

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Μετ΄εμποδίων η ένταξη" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι είναι "απαισιόδοξος" από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό αφού "δεν έχουν αποδώσει ακόμη σχεδόν τίποτε" και πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση δεν αναμένεται να κυλήσει απολύτως ομαλά λόγω του ρόλου της Τουρκίας. Στο μεταξύ συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κύμα κακοκαιρίας με σφοδρούς ανέμους και βροχές πλήττει αυτές τις ημέρες το νησί ενώ από σήμερα το απόγευμα σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    
    
    Σε χθεσινο αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 22η αγωνιστική του Παγκυπρίου Καλαθοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας ανδρών, η ΕΝΑΔ νίκησε την ΕΘΑ με 86–81.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ομόνοια  - ΑΕΚ  63 - 100
    Αχιλλέας - ΑΕΛ  55 -  77
    
    Ο αγώνας μεταξύ του Αχιλλέα Αγρού και του Παναθηναϊκού δεν διεξήχθη γιατί δεν προσήλθε στο γήπεδο η ομάδα του Παναθηναϊκού. Σε αγώνα που διεξήχθη την Παρασκευή, ο Απόλλωνας νίκησε στην έδρα του τον Κεραυνό με 82 - 58.
    
    Μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής, η βαθμολογία έχει ως εξής:
    
    ΑΠΟΕΛ 37 (20 αγώνες), ΑΕΛ 36 (20 αγώνες), Απόλλωνας 35 (20 αγώνες), Κεραυνός 33 (19 αγώνες), ΑΕΚ 33 (20 αγώνες), ΕΝΑΔ 31 (20 αγώνες), Αχιλλέας 28 (20 αγώνες), ΕΘΑ 27 (20 αγώνες), Ομόνοια 24(+4β) (20 αγώνες), Αχιλλέας Αγρού 24(+4β) (20 αγώνες) και ΠΑΟ 17 (19 αγώνες).
    
    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    
    
    Τέσσερις ομάδες ρίχνονται στη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή ποδοσφαίρου Κύπρου για το υπόλοιπο της ποδοσφαιρικής χρονιά, μετά τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής, αφού η ήττα της ΑΕΛ σε συνδυασμό  με τις νίκες του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας και την Ανόρθωσης, δίνουν το δικαίωμα και στις τέσσερις ομάδες να ελπίζουν για τον τίτλο.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες η Ομόνοια στο ΓΣΠ νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 2-1 και η Αλκή στο ΓΣΖ τον Ερμή με 2-0.
    
    Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    ΑΕΛ - ΑΕΚ 0-1
    Δόξα- ΑΠΟΕΛ 0-3
    Ανόρθωση- ΑΕ Πάφος 3-2
    Ολυμπιακός- Εθνικός Ασσιας 1-1
    Εθνικός Αχνας- Απόλλων 1-0
    
    Η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής :
    
    1.  ΑΠΟΕΛ                  38
    2.  ΑΕΛ                    37
    3.  Ανόρθωση               36
    4.  Ομόνοια                35
    5.  ΑΕΚ                    29
    6.  Αλκή                   26
    7.  Απόλλωνας              26
    8.  Ενωση Νέων Παραλιμνίου 26
    9.  Εθνικός Αχνας          24
    10. Α.Ε. Πάφου             21
    11. Ολυμπιακός             21
    12. Δόξα                    9
    13. Εθνικός Ασσιας          8
    14. Ερμής                   1
    
    

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Αρχισε γύρω στις 10.15 το πρωί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αξιολόγηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Από το ΑΚΕΛ συμμετέχουν ο ΓΓ και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Χριστόφιας και Ανδρέας Χρίστου, από το ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος και Νίκος Κλεάνθους, και από το ΚΙΣΟΣ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Επίτιμος Πρόεδρος, Κούλλης Μαυρονικόλας και Βάσος Λυσσαρίδης.

    Οι Νέοι Ορίζοντες εκπροσωπούνται από τους Νίκο Κουτσού και Χρίστο Κληρίδη, οι ΕΔΗ από τους Γιώργο Βασιλείου και Γιώργο Χριστοφίδη, το ΑΔΗΚ από τους Ντίνο Μιχαηλίδη και Γιώργο Λυκούργο και οι Οικολόγοι από τους Γιώργο Περδίκη και Σάββα Φιλίππου.

    Στη συνεδρία συμμετέχει και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    Στη συνεδρία από πλευράς της κυβέρνησης παρευρίσκονται ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Γιώργος Κατηφόρης

    Απόψεις και σκέψεις γύρω από το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου αντάλλαξαν σήμερα στη διάρκεια της ημίωρης συνάντησής τους ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και Επικεφαλής Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης.

    [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία την Τετάρτη

    Μεθαύριο Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα, θα συνεχιστεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7288          1,7391
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5120          1,5210
    Λίρα Αγγλίας                     1,0585          1,0648
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,3000        203,9184
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9481          2,9716
    Δολάριο Καναδά                     2,4130          2,4323
    Κορώνα Δανίας                     12,8416         12,9443
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4074         13,5146
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7778         15,9040
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5523          2,5727
    

    [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Χρηματική βοήθεια - FAO

    Χρηματική βοήθεια ύψους εννέα περίπου χιλιάδων λιρών, παρέδωσε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον Αντιπρόσωπο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών(FAO) στην Κύπρο Nourredine Kadra.

    [12] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σημίτη

    Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και ενδεχόμενο ρόλο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [13] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Τρεις περίπου ώρες θα διαρκέσει η αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Ισπανού Πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος προεδρεύει αυτού του εξαμήνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           112,77 (-1,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.320.238
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   694.200    463,82 (-1,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    388.977    127,06 (-1,42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     85.239    103,54 (-1,75)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     21.585     38,79 (-4,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.411     53,46 (-0,17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    124.668     80,70 (-4,78)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.057     28,53 (-0,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.863     56,50 ( 1,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.149      6,70 (-1,03)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    130.533     23,87 (-1,49)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        029     22,93 ( 2,87)
    Ξενοδοχεία                    £     81.500     69,00 (-1,10)
    Αλλες Εταιρείες               £    252.741    115,81 ( 0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Η Κύπρος προοδεύει αρκετά καλά σε σύγκριση με τις άλλες υποψηφίες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, είπε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος άρχισε σήμερα σειρά επαφών στο νησί, με σκοπό την ανασκόπηση του έργου που επιτελείται για εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [16] (K) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα

    Νέα χαμηλότερα επίπεδα για τη φετινή χρονιά γνώρισε η χρηματαγορά στη σημερινή συνάντηση, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 112,77 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 1,11%. Περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορές μετοχών, εν αναμονή της ανακοίνωσης αύριο των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στα 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Βουλή - ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση- Ειδική συνεδρία

    Ειδική συνεδρία θα πραγματοποιήσει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την προσεχή Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης, αυτή την εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, της εναρκτήριας συνόδου, της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    [18] (Κ) Λόρδος Ντολάκια - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η κατοχή της Κύπρου δεν θα πρέπει να μας σταματήσει από το να εισηγηθούμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, (ΕΕ), δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Βρετανός βουλευτής Λόρδος Ντολάκια, ο οποίος τόνισε παράλληλα την ανάγκη όπως η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συμβάλουν στην εξεύρεση μιας διευθέτησης στο Κυπριακό.

    [19] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ελλάδας - Σημίτης - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας διέψευσε σήμερα πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι η Τουρκία με τη στάση της θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [20] (Κ) Ρολάνδης - Τουρισμός - Σύσκεψη

    Υφεση υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και την Κύπρο, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης για τον τουρισμό στην οποία πήραν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, εκπρόσωποι των Κυπριακών Αερογραμμών, του ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ, ΠΑΣΥΔΙΞΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [21] (Κ) Ρολάνδης - Υπουργός Βομηχανίας Σεϋχελλών

    Οι σχέσεις Κύπρου - Σεϋχελλών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και του τουρισμού εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Διεθνών Δραστηριοτήτων των Σεϋχελλών Jacquelin Dugasse που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    [22] (Κ) Βασιλείου - Επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Βρυξέλλες

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ Γιώργος Βασιλείου θα ενημερώσει αύριο την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [23] (Κ) Κύπρος - Επιτροπές Κεφαλαιαγορών - ΕΕ - Συνέδριο

    Συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στη Λευκωσία οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ κατά την οποία θα εξετασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ενταξιακής πορείας των χωρών τους, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις - πληροφορίες αναφορικά με εμπόδια που συνάντησε η κάθε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους τρόπους αντιμετώπισης, στους οποίους κατέφυγε για λύση αυτών των προβλημάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης.

    [24] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Στην επισήμανση του ρόλου που εκ των πραγμάτων διαδραματίζει η Τουρκία αλλά και στην προειδοποίηση να μην εφησυχάζουμε ώστε να ματαιωθεί η οποιαδήποτε τουρκική "τρικλοποδιά" στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στόχευε η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ότι "δεν θα πρέπει να νομίζουμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πάει απολύτως ομαλά".

    [25] (Κ) ΣτΕ - Κύπρος - Μειονότητες - Ψήφισμα

    "Η Κύπρος έχει από πολλών απόψεων κάνει αξιόλογες προσπάθειες στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων, κυρίως στο θέμα της πρόσβασης στη ραδιοφωνική μετάδοση και στην κρατική υποστήριξη εθνικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης", αναφέρει σε ψήφισμά της που υιοθέτησε στις 21 Φεβρουαρίου, 2002, η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    [26] (Κ) Χρίστος Βερελής - Ημερίδα - ΕΕ

    Η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία και η τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστος Βερελής, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση "θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλα τα μέσα στην υλοποίηση αυτού του στόχου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι".

    Σε ομιλία του, σε ημερίδα του Κέντρου Ερευνών, Μελετών και Επικοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε απόψε, στη Λευκωσία,με θέμα "Κύπρος, ένα Βήμα πριν από την Ενταξη", ο κ. Βερελής είπε ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, που δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, αλλά ούτε και απαισιοδοξία", προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αυστραλία - Κοινοπολιτεία

    Αύριο στις 8 το βράδυ αναχωρεί για την Αυστραλία ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνάντηση των αρχηγών κρατών των χωρών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 - 5 Μαρτίου, στο Coolum, της Αυστραλίας.

    [28] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αντιπροσωπεία Επιτροπής Αμυνας

    Η Ελλάδα δια του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου επιβεβαίωσε σήμερα τη βούληση της να στηρίξει αμυντικά την Κυπριακή Δημοκρατία "σε κάθε ενδεχόμενο", υπογραμμίζοντας ότι η εξασφάλιση των συνθηκών ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί το μείζονα εθνικό στόχο στον οποίο είναι "ταγμένη η ελληνική κυβέρνηση".

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, που βρίσκεται στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι "είμαστε εδώ παρόντες, ισχυροί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια του κυπριακού λαού να εξασφαλίσει τις συνθήκες ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ".

    [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γιώργος Κατηφόρης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τη δήλωση του όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου "δεν απέδιδε ιδιαίτερο ρόλο στην Τουρκία, αλλά εννοούσε τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας παράλληλα ότι "δεν μπορώ να αντιληφθώ διαφορετικά την τοποθέτηση του κ. Σημίτη".

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική δήλωση του κ. Σημίτη, ύστερα από συνάντηση του, το απόγευμα, με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Γιώργο Κατηφόρη, είπε ότι "δεν μπορεί κανένας να διανοηθεί ότι είναι δυνατό ο κ. Σημίτης να θέλει να εμπλέξει την Τουρκία στα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι "η Τουρκία εμπλέκεται από μόνη της" και "αυτό είναι που έχει διαπιστώσει ο κ. Σημίτης".

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού σημείωσε ότι "εκτυλίσσετε μπροστά μας το σενάριο των αντιδράσεων της Τουρκίας", επεσήμανε ότι "ακόμη και τώρα στο δώδεκα παρά πέντε μπορούμε να συζητήσουμε πως αντιδρούμε και πως συντονίζουμε τις δυνάμεις μας στο διεθνή χώρο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αντιδράσεις και οι προσπάθειες της Τουρκίας να θέσει τροχοπέδη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 February 2002 - 18:49:24 UTC