Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Γερμανία - Μάλτα
  • [02] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αντίδραση Μητροπολιτών
  • [03] (Κ) Ποδοσφαιρικό κύπελλο
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα
  • [05] (Κ) Πρώτη κυρία - Εξήλθε του νοσοκομείου
  • [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Σπύρος Κυπριανού - Παγκομματική εκδήλωση
  • [08] (Κ) Χριστόφιας - Διάσκεψη Ευρω-Μεσογειακών Κοινοβουλίων
  • [09] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Απόδοση τιμής - Ελλαδίτες πολιτικοί

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Γερμανία - Μάλτα

    [02] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Αντίδραση Μητροπολιτών

    [03] (Κ) Ποδοσφαιρικό κύπελλο

    Η Ανόρθωση προκρίθηκε ψες στην ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου, μετά την ισοπαλία χωρίς τέρματα που έφερε στο Τσίρειο με την ΑΕΛ.

    Στον πρώτο αγώνα η ομάδα της Αμμοχώστου είχε νικήσει με 1 - 0 .

    Ο επαναληπτικός γύρος για την προημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου ολοκληρώνεται με τους αγώνες Απόλλωνα - Ομόνοιας στο Τσίρειο, Εθνικού Ασσιας - Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, στο Μακάρειο, και Νέας Σαλαμίνας - Εθνικού Αχνας, στο στάδιο Αμμόχωστος.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα

    Στους ψεσινούς αγώνες για την 20η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ανδρών στην καλαθόσφαιρα σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    [05] (Κ) Πρώτη κυρία - Εξήλθε του νοσοκομείου

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ειρήνης Κληρίδη, η οποία εξήλθε χθες βράδυ του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπου χθες το πρωί είχε υποβληθεί σε επέμβαση σε τρια δάκτυλα του αριστερού τους χεριού.

    [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η υποβόσκουσα κρίση στους κόλπους της εκκλησίας της Κύπρου, μετά την εκφρασθείσα διαφωνία τριών Αρχιερέων στην εκλογή του ηγουμένου Κύκκου σε Επίσκοπο, κυριαρχεί των πρωτοσέλιδων θεμάτων των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες, καθώς και το πόρισμα του συνταγματάρχη Μαραγκού σε ότι αφορά τις καταγγελίες για αναφώνηση συνθημάτων στο ΚΕΝ Λάρνακας.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Επισκοπική κρίση στην Εκκλησία" γράφει στο κύριο θέμα της ότι η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου, για επισκοποίηση του ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου, προκαλεί νέα κρίση στους κόλπους της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι δεν αποκλείεται αλλαγή των συσχετισμών κατά την αυριανή σύνοδο της Ιεράς Συνόδου. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη φορά ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διαπραγματεύεται, έχει εγκαταλείψει τους όρους που έθετε και συζητά όλα τα θέματα.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Χαράματα έδρασαν οι τρεις" γράφει ότι προμηνύεται νέα κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας μετά την ενέργεια των τριών μητροπολιτών να δημοσιοποιήσουν με γραπτή ανακοίνωση τους την αντίθεση τους προς την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή του Ηγουμένου Κύκκου σε επίσκοπο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατείνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε ο Συνταγματάρχης Μαραγκός για τις καταγγελίες που αφορούν αναφώνηση συνθημάτων από το νεοσύλλεκτους, στο ΚΕΝ Λάρνακας, υπέρ του στρατηγού Γρίβα Διγενή, αφού κρίθηκε αντιδεοντολογικό να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα προτού ενημερωθεί για το περιεχόμενο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ιερός διχασμός" γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι τρεις Μητροπολίτες που διαφώνησαν με την εκλογή Νικηφόρου και τη δικαιολογία ότι είναι αντικαταστατική, δίδουν με διευκρινιστική ανακοίνωση τους νέα διάσταση στο κεφάλαιο "διαδοχή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο". Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι ο ηγούμενος Κύκκου, έχει ήδη παραγγείλει τη νέα αρχιερατική του στολή σε γνωστό οίκο των Αθηνών, ενώ έχει γράψει και τον ενθρονιστικό λόγο του. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ με την επιστολή τους προς τους 15 της ΕΕ ζητά ανταλλάγματα για την Τουρκία, προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό με μια "ενδιάμεση συμφωνία".

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ανω - κάτω η Εκκλησία" γράφει ότι με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναβαθμίσει σε επίσκοπο τον ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο η Εκκλησία μας έχει γίνει ξανά άνω - κάτω. Οι Μητροπολίτες Κερύνειας, Μόρφου και Λεμεσού με ανακοίνωση που εξέδωσαν υποστηρίζουν ότι η εκλογή του Νικηφόρου είναι αντικαταστατική και πως για αυτήν δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνεντεύξεις που έδωσαν σε αυτήν ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Αντρέας Αγγελίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, με τις οποίες, όπως σημειώνεται δίδεται νέα τροφή στη προεδρολογία.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εθεσε όρους αντί προτάσεις" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θέτει σκληρούς όρους και παρουσιάζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απρόθυμος να διαφοροποιήσει τη στάση του. Προσθέτει επίσης ότι προχθές Παρασκευή ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης συζήτησαν θέματα δομών εξουσίας, ενώ την Τρίτη θα αρχίσουν την ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο εδαφικό - προσφυγικό - περιουσίες. Αλλού γράφει ότι διάταγμα το οποίο εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, με βάση το οποίο δεν θα χρειάζεται πολεοδομική άδεια όταν κάποιος θα κτίσει μέχρι τετρακατοικία σε εγκεκριμένο οικόπεδο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε δήμους.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέα τερτίπια Ντενκτάς" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ετοιμάζεται να προβεί σε νέες κινήσεις εντυπωσιασμού της διεθνούς κοινής γνώμης, οι οποίες ταυτόχρονα θα δυσκολεύουν την ε/κ πλευρά και θα διευκολύνουν όσους προσεγγίζουν τις τουρκικές θέσεις. Επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά το Κυπριακό γράφει ότι Ντενκτάς και Αγκυρα ετοιμάζονται να προβούν σε νέες κινήσεις εντυπωσιασμού και οργανωμένης εκστρατείας στο διεθνή χώρο για προβολή των διχοτομικών τους θέσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού. Αλλού γράφει ότι οι δικαιούχοι λήπτες του βασικού δημοσίου βοηθήματος εγείρουν θέμα παράνομης κατακράτησης των αυξήσεων στο βοήθημα.

    [07] (K) Σπύρος Κυπριανού - Παγκομματική εκδήλωση

    Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα όπου κυριαρχούσε η συναισθηματική φόρτιση, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου, τίμησαν χθες βράδυ τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού. Χαιρετισμούς και θερμές ευχές διαβίβασαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία και στους κοινούς αγώνες που τον συνδέουν με τον κ. Κυπριανού, δηλώνοντας ότι πάντοτε εκτιμούσε "τον πατριωτισμό του και το πάθος του για προσφορά στα κοινά". "Για αυτήν την προσφορά του τον τιμώ όχι μόνον ως Πρόεδρος, αλλά και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Κληρίδης, τονίζοντας πως "όλοι μας περιμένουμε από τον Σπύρο Κυπριανού να συνεχίσει τους αγώνες του".

    Απαντώντας στον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά και στους άλλους ομιλητές που εξέφρασαν επίσης την επιθυμία και ευχές όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο κ. Κυπριανού, φανερά συγκινημένος, τους παρακάλεσε "να μου ευχηθείτε να μπορέσω να διατυπώσω όλα όσα έχω συσσωρεύσει, είτε ως ντοκουμέντα είτε ως εμπειρίες, είτε ως απόψεις στην πολύχρονη πολιτική διαδρομή μου και να τα παρουσιάσω προς τον κυπριακό λαό μέσα από μιαν ολοκληρωμένη έκδοση των απομνημονευμάτων μου, που ήδη προετοιμάζω".

    [08] (Κ) Χριστόφιας - Διάσκεψη Ευρω-Μεσογειακών Κοινοβουλίων

    Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν κάνει "δίδαγμα και εμπειρία ζωής", το ότι "όσον αφορά την πολιτιστική, κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση, δεν υπάρχουν σύνορα και διαχωριστικές γραμμές", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε σημερινή ομιλία του, στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρω-Μεσογειακών Κοινοβουλίων, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

    [09] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Απόδοση τιμής - Ελλαδίτες πολιτικοί

    Οι αρετές του Σπύρου Κυπριανού και η προσφορά του δικαιώνουν την τιμή η οποία του αποδίδεται, αναφέρεται στο μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, που διαβάστηκε στην χθεσινή παγκομματική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Κυπριανού, ενώ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στο δικό του μήνυμα διαπιστώνει ότι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδρυτής του ΔΗΚΟ "έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της μαχητικής του παρουσίας για την υπεράσπιση και δικαίωση της κυπριακής υπόθεσης".

    Εξάλλου απολογούμενος γιατί δεν μπόρεσε να παρευρεθεί προσωπικά στην παγκομματική αυτή εκδήλωση, λόγω της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Ευρω-Μεσογειακών Χωρών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε στο μήνυμά του πως η προσωπικότητα του κ. Κυπριανού "εσφράγισε τους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού επί σειρά ετών και ετόνωσε το αγωνιστικό φρόνημα όλων των Ελλήνων".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 February 2002 - 18:49:12 UTC