Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Απευθείας συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Κύπρος
  • [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αναβάθμιση Ηγουμένου Κύκκου
  • [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) ΚΥΠΕ - Επέτειος ίδρυσης
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [10] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΠΟΤ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Δ΄Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ
  • [13] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Διεύρυνση
  • [14] (Κ) Πρώτη Κυρία - Επέμβαση - Δρ. Κάσιος
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Συνάντηση
  • [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Συνάλλαγμα - Επενδύσεις
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Σειρά επαφών
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ
  • [20] (Κ) Ετζεβίτ - ΕΕ - Κύπρος
  • [21] (Κ) Β. Λυσσαρίδης - Χοροεσπερίδα ΚΙΣΟΣ - Πάφος
  • [22] (Κ) Κακλαμάνης - Χριστόφιας

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ, σε χώρο κοντά στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διακοπή των απευθείας συνομιλιών και η επανέναρξή τους με διεύρυνση του χρόνου συναντήσεων, η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό Πρέσβη και οι δηλώσεις του τελευταίου, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για χειροτονία του ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου σε Επίσκοπο και το πόρισμα για το θέμα των συνθημάτων στο ΚΕΝ Λάρνακας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μπαίνουμε στο πάρε - δώσε" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία, η οποία αφενός θα διευρύνει το χρόνο των συναντήσεων και αφετέρου θα αραιώνει τη συχνότητα πραγματοποίησής τους ώστε οι διαπραγματευτές να έχουν περισσότερο χρόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και περισσότερο χρόνο στη μελέτη των διαμειβομένων. Αλλού γράφει ότι με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ομάδα του Οσλο "καταρρίφθηκε η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να δημιουργήσουν εντυπώσεις".

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "΄Ακυρον΄ για τα συνθήματα στο ΚΕΝ" γράφει ότι το πόρισμα για τους κατηγορούμενους και εμπλεκόμενους στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις καταγγελίες και ισχυρισμούς για συνθήματα που ακούστηκαν κατά τους καταγγέλλοντες, στο ΚΕΝ Λάρνακας, είναι αθωωτικό. Επικαλούμενη "ασφαλείς πληροφορίες" της προσθέτει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να θεμελιώνουν τον ισχυρισμό. Αλλού γράφει ότι τα κινέζικα εστιατόρια στην Κύπρο υφίστανται τις παράπλευρες συνέπειες από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα κατανάλωσης σκύλων από Κινέζους φοιτητές.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Επίσκοπος ο Νικηφόρος" γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος συνήλθε χθες για την κλωνοποίηση και τελικά "επέλεξε" Επίσκοπο. Προσθέτει ότι με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε χθες τη χειροτονία του ηγουμένου Κύκκου Νικηφόρου σε Επίσκοπο μετά από πρόταση που υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Εναντίον της πρότασης, γράφει, τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Μόρφου, Λεμεσού και Κυρηνείας. Αλλού γράφει ότι φοιτητές των Επιστημών Αγωγής κατέλαβαν χθες το Υπουργείο Παιδείας και ζήτησαν απαντήσεις για την ποιότητα του λειτουργήματος που θα κληθούν να επιτελέσουν.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Οργή καθηγητών" γράφει στην κύρια είδηση ότι "την αντίδραση του εκπαιδευτικού και δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσε η ενέργεια του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 να προβάλει μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ καθηγητή και μαθητή", στην οποία ο πρώτος εκνευρίζεται με το μαθητή αφού προηγουμένως άλλοι μαθητές εκνεύρισαν τον καθηγητή για να τον μαγνητοφωνήσουν. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε από την Αγκυρα ότι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού είναι να υπάρξει μια Κύπρος ενωμένη στην ΕΕ.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Δεν θα επιτρέψουν ναυάγιο" γράφει ότι οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν δραστικότερα για να αποτρέψουν ναυάγιο των συνομιλιών, ενώ συστήνουν ψυχραιμία για συνέχιση του διαλόγου. Εν τω μεταξύ ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον σε περιοδεία του θα προσπαθήσει να εμπλέξει διάφορες πλευρές στη διεργασία. Αλλού αποκαλύπτει έκθεση ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και λιμάνια της Κύπρου είναι διάτρητα και προτείνει την ίδρυση Υπηρεσίας Ασφαλείας Αερολιμένων και την ετοιμασία εθνικού προγράμματος ασφάλειας.

    Η "Χαραυγή" με τίτλο "Προωθούν διχοτόμηση Τουρκία και Ντενκτάς" γράφει ότι σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι Αγκυρα και Ντενκτάς προωθούν τη διχοτόμηση στην Κύπρο και κάλεσε το διεθνή παράγοντα να επικεντρώσει την προσοχή του στην τουρκική αδιαλλαξία και στο θέμα της επαναπροσέγγισης. Αλλού γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας θα παραστεί στην τρίτη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται το Σαββατοκυρίακο στην Αθήνα και θα εγείρει το θέμα του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού. Μετά θα μεταβεί στη Σλοβακία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης υπόσχεται να λάβει μέτρα εναντίον όσων παρενοχλούν τους τουρίστες, κυρίως στην περιοχή της Πάφου, πιέζοντάς τους να υπογράψουν 30ετή συμφωνία αξίας 30.000 στερλινών που θα τους επιτρέπει να κάνουν διακοπές σε 94 χώρες και 5.300 προορισμούς. Αλλού γράφει ότι η Πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου θα ηγηθεί μεγάλης αντιπροσωπείας που θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη αρχές Μαρτίου στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόνλαντ Μπάντλερ ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη είπε ότι η περίοδος που διανύει ιστορικά η Κύπρος είναι "στιγμή πεπρωμένου" και κάλεσε όλους να εργαστούν για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρέας Χρίστου επιστρέφοντας από την Παλαιστίνη είπε ότι το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχο του λάθος ανθρώπους, αφού κτυπά όχι τους εξτρεμιστές αλλά την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στην κύρια είδηση γράφει για αντιδράσεις της Εργοληπτικής Εταιρείας "Ιωάννου και Παρασκευαϊδης" γιατί αποκλείστηκε από διαγωνισμό για τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Αλλού γράφει ότι τον ερχόμενο Απρίλιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ισραήλ, και των ΗΠΑ θέτοντας τη βάση για τριμερή στρατιωτική συνεργασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ισπανός Πρωθυπουργός - Κύπρος

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα εκτελέσει ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο στις 26 Φεβρουρίου, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πηγές της ισπανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία δήλωσαν στο ΚΥΠΕ.

    Κατά την τρίωρη περίπου παραμονή του στο νησί ο κ. Αθνάρ θα παραστεί σε γεύμα εργασίας που θα δώσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ. Αθνάρ θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ραμόν ντε Μικέλ.

    [04] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αναβάθμιση Ηγουμένου Κύκκου

    [05] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιώργος Βασιλείου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει ότι "εντός της ΕΕ θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα για ένταξη με τον ένα ή άλλο τρόπο δύο ξεχωριστών οντοτήτων, όπως είναι το αίτημα" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε σήμερα ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι στους κόλπους της ΕΕ "επικρατεί η εντύπωση ότι η Κύπρος θα είναι μέσα στην πρώτη ομάδα, η οποία θα κληθεί στην Κοπεγχάγη για ένταξη στην ΕΕ".

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, εντούτοις πρέπει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για να αποδώσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, δεν θα ευθύνεται η ε/κ πλευρά.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7302          1,7405
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5059          1,5149
    Λίρα Αγγλίας                     1,0548          1,0611
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,9969        201,5968
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9067          2,9299
    Δολάριο Καναδά                     2,3931          2,4122
    Κορώνα Δανίας                     12,8322         12,9348
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4305         13,5379
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8692         15,9961
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5604          2,5808
    

    [08] (Κ) ΚΥΠΕ - Επέτειος ίδρυσης

    Αύριο Σάββατο, συμπληρώνονται 26 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Το ΚΥΠΕ ιδρύθηκε επισήμως στις 16 Φεβρουαρίου 1976, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ)

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Ελαφρώς πτωτικά, σε ποσοστό 0,7%, κινήθηκε η χρηματαγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι πιέσεις που δέχθηκαν μετοχές της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 116,04 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε καθηλωμένη στα 1,5 εκατομμύρια λίρες.

    [10] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΠΟΤ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Εντυπωσιασμένος από τα κυπριακά τελωνεία αναχωρεί σήμερα από την Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ), Michel Danet, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται σωστά για την αλλαγή στα τελωνεία της, ενόψει της ένταξής της στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,04 (-0,70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.530.800
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   767.902    478,01 (-0,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    332.588    130,56 (-0,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     92.528    106,71 (-1,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.402     43,18 (-2,79)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     23.693     54,29 (-0,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    131.484     84,87 (-0,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    118.610     29,63 (-0,07)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.900     53,81 (-0,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     45.420      7,19 (-2,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    217.581     24,97 (-0,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     18         22,45 (-2,18)
    Ξενοδοχεία                    £    183.567     70,88 (-2,44)
    Αλλες Εταιρείες               £    253.730    120,19 (-0,42)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Δ΄Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ

    Η Μόνιμη Επιτροπή του Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ αποφάσισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της στα γραφεία της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, όπως το Δ΄ Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ οργανωθεί στις 26 - 28 Ιουνίου.

    [13] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - Διεύρυνση

    Το χρονοδιάγραμμα διεύρυνσης της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα και αν δεν βρεθεί λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιπροσωπεύει διεθνώς την Κύπρο, είπε ο Επίτροπος μιλώντας σήμερα στο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής, στην Αγκυρα, και εξήγησε ότι η άποψη αυτή στηρίζεται σε σαφείς αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι προσωπική εκτίμηση ή εκτίμηση μόνο της ΕΕ.

    [14] (Κ) Πρώτη Κυρία - Επέμβαση - Δρ. Κάσιος

    Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ειρήνη Κληρίδου θα υποβληθεί αύριο το πρωί στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, σε διορθωτική επέμβαση σε τρία δάκτυλα του αριστερού χεριού της, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο ιατρός της οικογένειας Κληρίδη, δρ. Ιωσήφ Κάσιος, ο οποίος τόνισε ότι "δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό σχετικά με την υγεία της κ. Κληρίδου".

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, για τη συνάντηση του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [16] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Συνάλλαγμα - Επενδύσεις

    Είκοσι χιλιάδες λίρες ετησίως θα δικαιούνται να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι Κύπριοι που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους, υπό όρους, μετά την εισαγωγή περαιτέρω ελευθεροποιήσεων στις επενδύσεις κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, που τίθενται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου 2002.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Σειρά επαφών

    Ταυτότητα απόψεων σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, διαπιστώθηκε σε όλες επαφές, που πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για την 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρω-Μεσογειακών Κοινοβουλίων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τις συναντήσεις με τους Ελληνες αξιωματούχους, "υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συντονισμό ενεργειών και ανάληψη κοινής δράσης με στόχο την θετική κατάληξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται, για σκοπούς καλύτερου συντονισμού οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας Δημήτρης Χριστόφιας και Απόστολος Κακλαμάνης αποφάσισαν τη διοργάνωση και πραγματοποίηση στην Αθήνα κοινής συνάντησης, υπό την προεδρία τους, όλων των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων που συμμετέχουν σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 6.30 το απόγευμα η 13η και προτελευταία συνάντηση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η σημερινή συνάντηση διήρκησε μιάμιση περίπου ώρα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΝΔ

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι δεν νοείται διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ενωσης, η οποία δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα ενταχθούν.

    [20] (Κ) Ετζεβίτ - ΕΕ - Κύπρος

    Η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου ακόμα και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δυσχεραίνει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, υποστήριξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακεί στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

    [21] (Κ) Β. Λυσσαρίδης - Χοροεσπερίδα ΚΙΣΟΣ - Πάφος

    Απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης.

    [22] (Κ) Κακλαμάνης - Χριστόφιας

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ανεξάρτητη από την επίλυση του Κυπριακού, όμως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να επιλυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό συντομότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος τους ελληνικού κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως "μέσα από τις συναντήσεις που θα γίνουν και στην Κύπρο και εδώ για συντονισμό, θα μπορέσουμε ακόμη καλύτερα να συμβάλουμε στην επίτευξη αυτών των δύο πολύ σημαντικών στρατηγικών στόχων για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα, που αγγίζουν και την Ελλάδα, δηλαδή της προώθησης δίκαιης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, της αποκατάστασης της κυραρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως της προώθησης της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος με κορυφαία τοα θέματα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και της πορείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εγινε ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, συζήτηση για τη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, "τη συνεργασία των αντιπροσωπειών μας στους διεθνείς οργανισμούς, για τη συνάντηση που θα γίνει στην Κύπρο της Συντονιστικής Επιτροπής που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, καθώς και για τη σύγκληση στην Αθήνα της ολομέλειας των μελών των αντιπροσωπειών μας στους διεθνείς οργανισμούς και των προεδρείων των Επιτροπών των δύο κοινοβουλίων που ασχολούνται με τα κοινά μας προβλήματα".

    Από της πλευράς του ο κ. Χριστόφιας κατά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στην Αθήνα θα συζητηθούν ζητήματα που ας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη συνεργασία των Μεσογειακών χωρών.

    "Είναι πεποίθηση μου ότι έχουμε πολλά να κάνουμε για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης που δεν είναι. Κατατρεχόμαστε από δύο μεγάλες εστίες έντασης: είναι το Μεσανατολικό και το Κυπριακό. Είναι κατάσπαρτη η Μεσόγειος από βάσεις και από πολεμικά πλοία. Αυτά είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολούν ως προοδευτικούς ανθρώπους και να δούμε και τους τρόπους σταδιακά μέσα σ΄αυτές τις φοβερά δύσκολες συνθήκες μέσα σε παγκόσμια κλίμακα της νέας τάξης της παγκοσμιοποίησης όπως γίνεται, πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και δίνουμε και τη δική μας συμβολή", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Εξάλλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κακλαμάνη γιατί πάντοτε με θέρμη, με ειλικρίνεια και με πολλή αγάπη αντιμετωπίζει τα θέματα που έχουν σχέση με την προώθηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας πάντοτε αρχές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 February 2002 - 18:50:58 UTC