Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κλωνοποίηση
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 19η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ - Νικήτρια η Εθνική Τσεχίας
  • [05] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Αγγελοπούλου - Επίσκεψη
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Ματθαίος Μυρώνης - Πολιτειακή Βουλή Νέας Υόρκης - Εκλογή
  • [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΓΔ Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ραούφ Ντενκτάς - Επαναπροσέγγιση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Σλοβακία
  • [11] (Κ) Βουλή - Κύπρος και Γερμανία - Επιτροπές Οικονομικών
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ
  • [15] (Κ) Εκδοση δεκάχρονων Ευρωπαϊκών Χρεογράφων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια ανόδου
  • [17] (Κ) Κοιν. Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Παλαιστινιακά Εδάφη - Ισραήλ
  • [18] (Κ) Ευρωπαίος Επίτροπος - Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [20] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κλωνοποίηση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών - Ιδρυτική Συνέλευση
  • [23] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ευρωπαίος Επίτροπος - Κυπριακό
  • [24] (Κ) ΕΕ - Ασφαλιστικές εταιρείες - Αποθεματικό
  • [25] (K) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Δήλωση
  • [26] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    Η συνάντηση θα γίνει στις 5 το απόγευμα, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    [02] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κλωνοποίηση

    Συνέρχεται στις 9 σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή η Ιεράς Σύνοδος, η οποία θα ασχοληθεί με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της κλωνοποίησης ανθρώπων.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 19η αγωνιστική

    Στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής το Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ανδρών στην Καλαθόσφαιρα, η ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 88 - 86.

    Μετά το τέλος του λεμεσιανού ντέρμπι έγιναν επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΛ μεταξύ οπαδών και των δύο ομάδων.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΑΠΟΕΛ - ΕΝΑΔ 74 - 66 Αχιλλέας Καϊμακλίου - Αχιλλέας Αγρού 85 - 60

    [04] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ - Νικήτρια η Εθνική Τσεχίας

    Η Εθνική Ποδοσφαίρου Ανδρών της Τσεχίας ήταν η νικήτρια του 6ου Διεθνούς Τουρνουά Ποδοσφαίρου, που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αφού κατέβαλε χθες βράδυ στο ΓΣΠ την Εθνική Κύπρου με 4-3.

    [05] (Κ) Κίκης Λαζαρίδης - Αγγελοπούλου - Επίσκεψη

    Στις 7 και 8 Μαρτίου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία πολυμελής αντιπροσωπεία του "Αθήνα 2004", με επικεφαλής την Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου, ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου και νεοκλεγέν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θέματα και στο Κυπριακό, οι επαφές του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο για το θέμα της κλωνοποίησης ανθρώπου, η εφαρμογή των μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος από Κινέζους και Ταϊλανδούς στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κάντε υπομονή μας λένε οι ξένοι" αναφέρεται στην υπομονή την οποία συστήνουν οι Βρετανοί και οι Αμερικάνοι προς τον Πρόεδρο Κληρίδη όσον αφορά την έκβαση των απευθείας συνομιλιών, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται καθησυχαστικοί ως προς τη στάση της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν την τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται σήμερα στις 9.00 το πρωί, είναι θέματα που άπτονται της γενετικής επιστήμης, όπως η κλωνοποίηση και επιπρόσθετα θέματα που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα και καλείται να τοποθετηθεί η Εκκλησία, όπως οι αυτοκτονίες και οι εκτρώσεις που αυξάνονται με δραματικό ρυθμό.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμβόλισε θέσεις των Τούρκων" αναφέρεται στη παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος με δηλώσεις και συνεντεύξεις του προς τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κατάφερε να "εμβολίσει" τις επίσημες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής, μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου προτείνει κατάργηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και αντικατάστασή του με Συμβούλιο ή Επιτροπή Πολιτικής Δεοντολογίας, με εντελώς περιορισμένη δικαιοδοσία πάνω στα μέλη του ΠΓ και του Προέδρου του κόμματος.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κατηγορείσθε για αδράνεια" γράφει ότι η χθεσινή τρίτη παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ενώπιον των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής σημαδεύτηκε από την επίθεση των βουλευτών "για τη δράση και την αδράνειά του και ότι απουσίασε από τα δρώμενα στο Χρηματιστήριο στις πιο κρίσιμες στιγμές". Αλλού αναφέρεται στις παραστάσεις προς το ψευδοκράτος, τις οποίες έκανε ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλντ Μπάντλερ για τα νέα εξοπλιστικά συστήματα που έφθασαν στα κατεχόμενα.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Μας δίνουν υποσχέσεις", ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αναζητούν κοινό έδαφος για να στηρίξουν το διάλογο επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων υψηλής πολιτικής, ενώ οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη υπόσχονται ότι θα υποστηρίξουν την υφιστάμενη διαδικασία και ότι θα παρέμβει προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για να δώσει τη δική του βοήθεια και δυναμική στις συνομιλίες. Αλλη είδηση είναι ότι αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή το θέμα της κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος από αλλοδαπούς και κυρίως από Κινέζους και Ταϊλανδούς που διαμένουν στην Κύπρο.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Επιταχύνονται οι εξελίξεις" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου είχαν προχθές συνάντηση μεταξύ τους στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της κοινής συνόδου ευρωπαϊκών και ισλαμικών κρατών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο κυβερνήσεων, οι παράλληλες συζητήσεις του Κυπριακού, των ελλαδοτουρκικών, του ευρωστρατού και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρουν δυνατότητες τακτικών κινήσεων και ότι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς μπαίνουν οριστικά στη διαδικασία του "πάρε - δώσε". Αλλού γράφει ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες από το Αρχηγείο Αστυνομίας για τη διενέργεια εφόδων σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Υπομονή συνιστά ο Χάνεϊ", γράφει πως ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά τις επαφές που είχε χθες τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, συνέστησε υπομονή, εκτιμώντας ότι είναι πολύ ενωρίς για αποτελέσματα στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γονείς εθνοφρουρών καταγγέλλουν "οργανωμένη προσπάθεια άσκησης πιέσεων" σε νεοσύλλεκτους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, προκειμένου να μην καταθέσουν τα πραγματικά γεγονότα στο Συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκό, ο οποίος διεξάγει έρευνα για τις καταγγελίες ότι αξιωματικοί υποχρέωσαν τους εθνοφρουρούς να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Γρίβα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αυτοί που στοχεύουν Βρετανούς τουρίστες ως πελάτες με τη μέθοδο της χρονομεριστικής μίσθωσης, στην Πάφο, παραβιάζουν το νόμο και ότι μερικοί τουριστικοί πράκτορες πιέζουν ξένους παραθεριστές να κάνουν ειδικές συμφωνίες. Αλλη είδηση είναι ότι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για ειδικά προγράμματα (UNOPS) θα φέρει στην Κύπρο, στις 27 Φεβρουαρίου, τον Ιταλό αρχιτέκτονα και καθηγητή Τζιόρτζιο Γκρόσι, που έσωσε τον Πύργο της Πίζας, προκειμένου να παρουσιάσει μια μελέτη για την αναστήλωση της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ματθαίος Μυρώνης - Πολιτειακή Βουλή Νέας Υόρκης - Εκλογή

    Ο Ελληνοαμερικανός Ματθαίος Μυρώνης, από το Στάτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, επικρατώντας με 53% στις χθεσινές συμπληρωματικές εκλογές της 60ης περιφέρειας, έγινε ο τρίτος ομογενής που καταλαμβάνει έδρα στη Βουλή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΓΔ Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων

    Την πιθανότητα η Κύπρος να διαδραματίσει "ένα ρόλο πλατφόρμας" μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των υποψήφιων για ένταξη χωρών και του αραβικού κόσμου, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων Michel Danet, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ραούφ Ντενκτάς - Επαναπροσέγγιση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα το διεθνή παράγοντα να επικεντρώσει την προσοχή του στα εμπόδια που προβάλλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα στην επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον κ. Ντενκτάς γιατί "με δική του υπαιτιότητα" έχουν λιγοστέψει οι επαφές, οι οποίες περιορίζονται μόνο σε επίπεδο ανταλλαγών μεταξύ πολιτικών κομμάτων, και αυτές σε περιορισμένο βαθμό.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Σλοβακία

    Το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό ως εστίες έντασης στην περιοχή της Μεσογείου, θα εγείρει η Κύπρος κατά την 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρω-Μεσογειακών Κοινοβουλίων, που διεξάγεται στην Αθήνα το Σαββατοκυρίακο 16 - 17 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, για την οποία αναχωρεί απόψε στις 9.25, ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Βουλή - Κύπρος και Γερμανία - Επιτροπές Οικονομικών

    Στη διάρκεια δίωρης περίπου συνάντησής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Κύπρου και Γερμανίας είχαν την ευκαιρία, σήμερα το πρωί, να αλληλογνωρισθούν και να ενημερωθούν για την οικονομική κατάσταση κάθε μιας από τις δύο χώρες, καθώς και για τις νομοθετικές εργασίες με τις οποίες ασχολούνται οι Επιτροπές αυτήν την περίοδο.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/02/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7300          1,7403
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5082          1,5172
    Λίρα Αγγλίας                     1,0556          1,0619
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,5632        201,1597
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9327          2,9561
    Δολάριο Καναδά                     2,3945          2,4136
    Κορώνα Δανίας                     12,8506         12,9534
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4691         13,5768
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9260         16,0534
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5642          2,5847
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           116,86 ( 1,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.096.255
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.283.572    479,14 ( 0,31)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    734.963    130,98 ( 0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    186.359    107,96 ( 2,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     28.099     44,42 ( 3,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     59.671     54,51 ( 1,91)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    173.173     85,16 ( 6,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    106.842     29,65 ( 2,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.891     53,84 ( 0,04)
    Ετ. Πληροφορικής              £     48.105      7,34 ( 1,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    151.919     25,22 ( 0,48)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        948     22,95 (-2,88)
    Ξενοδοχεία                    £    165.351     72,65 ( 3,11)
    Αλλες Εταιρείες               £    330.337    120,70 ( 1,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης ΗΠΑ

    Η Κύπρος διέρχεται μια σημαντική περίοδο τόσο για την ίδια όσο και για την ευρύτερη περιοχή και για αυτό όλοι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να εκμεταλλευτούν καλύτερα την ευκαιρία που υπάρχει.

    [15] (Κ) Εκδοση δεκάχρονων Ευρωπαϊκών Χρεογράφων

    H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στις 12 Φεβρουαρίου στην έκδοση δεκάχρονων Ευρωπαϊκών Χρεογράφων αξίας 550 εκ. ευρώ, οι εισπράξεις των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρεογράφου ύψους 300 εκ. δολαρίων που λήγει τον Ιούνιο του 2002 καθώς και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων των τοπικών αρχών.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια ανόδου

    Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση της χρηματαγοράς έδωσε η σημερινή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος εξολοκλήρου από τους περιφερειακούς τίτλους, κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,05%, κλείνοντας στις 116,86 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των δύο εκατομμυρίων λιρών.

    [17] (Κ) Κοιν. Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Παλαιστινιακά Εδάφη - Ισραήλ

    Μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης, καθώς ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στο παλαιστινιακό πρόβλημα, μετέφερε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, που με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Χρίστου, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, μετά από πρόσκληση του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ.

    [18] (Κ) Ευρωπαίος Επίτροπος - Τούρκος ΥΠΕΞ

    Ο καλύτερος τρόπος να διευθετηθεί το Κυπριακό είναι να υπάρξει μία Κύπρος ενωμένη ως μέλος της ΕΕ, τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε στις 16:55 στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [20] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κλωνοποίηση

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε σήμερα, μετά από μαραθώνια συνεδρία, να ταχθεί κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου διότι κάτι τέτοιο "συγκρούεται προς βασικές και χριστιανικές και πανανθρώπινες ηθικές αρχές και δεν επιδεικνύει τον πρέποντα σεβασμό στην εικόνα του Θεού που φέρει την πνοή Του".

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξήλθε στις 18:15 του χώρου του αεροδρομίου Λευκωσίας, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη, όπου είχε συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και των συμβούλων τους.

    [22] (Κ) Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών - Ιδρυτική Συνέλευση

    Με κύριο στόχο την ενεργοποίηση και εμπλοκή των πρεσβυτέρων πολιτών και των ατόμων της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 20% του κυπριακού πληθυσμού, στα δημόσια και πολιτικά πράγματα της Κύπρου, η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών πραγματοποιεί την ιδρυτική της συνέλευση στις 23 Φεβρουαρίου 2002 στη Λευκωσία.

    [23] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ευρωπαίος Επίτροπος - Κυπριακό

    Η Αγκυρα θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με τη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ "δύο ισότιμων πλευρών", επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Τζεμ συζήτησε με το Γερμανό Επίτροπο την επιστολή σχετικά με το Κυπριακό που έστειλε πρόσφατα στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

    [24] (Κ) ΕΕ - Ασφαλιστικές εταιρείες - Αποθεματικό

    Την αύξηση του αποθεματικού των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τους ασφαλισμένους πελάτες σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστροφών (τρομοκρατική ενέργεια, σεισμός, πλημμύρες κλπ), επιβάλλουν οι δύο νέες κοινοτικές οδηγίες, που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [25] (K) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Δήλωση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνέστησε στους Τ/Κ να έχουν υπομονή και προειδοποίησε να μην αναμένουν αύριο κιόλας ειρήνη στην Κύπρο.

    [26] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Την προσεχή Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν την τελευταία τους συνάντηση στα πλαίσια του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, οι οποίες θα επαναρχίσουν με δεύτερο γύρο την Παρασκευή 1η Μαρτίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 February 2002 - 18:49:23 UTC