Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Αναχώρηση βουλευτών
  • [03] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου - Λυσσαρίδης

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Με τους αγώνες Εθνικού Ασσιας - ΑΕΛ, στο Μακάρειο και Ερμή - Ομόνοιας, στην Αραδίππου ολοκληρώνεται σήμερα η 14η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α΄ κατηγορίας.

    [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Αναχώρηση βουλευτών

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη, Δώρο Θεοδώρου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 1ου Μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

    [03] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση

    Το ΑΚΕΛ εγκαινίασε χθες σειρά πιο τακτικών επαφών του με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) ενόψει και της έναρξης του διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό.

    Αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΡΤΚ συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, με επικεφαλής το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον αρχηγό του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συναντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, πως οι επαφές αυτές έχουν στόχο να υποστηρίξουν το διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά ταυτόχρονα να φέρουν πιο κοντά τις απόψεις των δύο κομμάτων σε ότι αφορά στις διάφορες πτυχές του προβλήματος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η καταδρομική επίθεση τριών κουκουλοφόρων χθες τα ξημερώματα σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Ευρύχου, και η κλοπή οπλισμού από αυτό, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Θέματα που επίσης απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες είναι η αυριανή δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού καθώς και το θέμα της Δημοτικής Συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Γκανγκστερική κλοπή όπλων" γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Εθνική Φρουρά δέχθηκε χθες, ξημερώματα Σαββάτου, μεγάλο πήγμα όταν τρεις κουκουλοφόροι με γκανγκστερική επιχείρηση και με την απειλή όπλων εξουδετέρωσαν το φρουρό φυλακίου στη περιοχή Ευρύχου και άδειασαν την αποθήκη οπλισμού. Προσθέτει ότι αυτό που πονοκεφαλιάζει την αστυνομία πέραν του εντοπισμού του οπλισμού και τη σύλληψη των δραστών, είναι κατά πόσο επίκειται νέο εγκληματικό κτύπημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σε δημοσιογράφους τουρκικών και τ/κ ΜΜΕ ότι εάν υπάρξει πολιτική θέληση και ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε δυνατή την επίτευξη λύσης μέσα σε έξι μήνες.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Σαν να ήταν τράπεζα" γράφει ότι οι βαρόνοι του εγκλήματος "κάτι μαγειρεύουν" και ως προς τούτο εξοπλίζονται καταλλήλως. Προσθέτει ότι αυτό εκτιμά η Αστυνομία, η οποία ανησυχεί έντονα με τα απανωτά κτυπήματα που έχουν σημειωθεί σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, από τα οποία οι δράστες έκλεψαν όπλα και πυρομαχικά. Γράφει επίσης ότι οι ανακριτές εξετάζουν την πιθανότητα να εμπλέκονται στην υπόθεση άτομα του περιβάλλοντας γνωστού βαρυποινίτη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ετοιμάζονται να μας γαλουχήσουν με "ευρωπαϊκές συνήθειες", αφού εντός των επομένων μηνών θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της ανακύκλωσης των τεσσάρων βασικών αποβλήτων μας (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό).

    Ο "Πολίτης " κάτω από τον τίτλο "΄Οχι΄ Αυξεντίου προς τη Βουλή" γράφει στο κύριο θέμα ότι με εντολή του Διοικητή της Αυξέντη Αυξεντίου και επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο, η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να καταθέσει στοιχεία τα οποία της έχουν ζητηθεί από τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών, που διεξάγουν έρευνα για τα χρηματιστηριακά πράγματα της περιόδου 1999 - 2000. Προσθέτει ότι η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με βουλευτές μέλη των δύο Επιτροπών. Αλλού γράφει ότι η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Κύπρου θα κλείσει τις πόρτες της Ευρώπης για την Τουρκία.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Καταδρομή σε φυλάκιο" γράφει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες έγινε πρωτοφανής καταδρομική επιχείρηση σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Ευρύχου, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κύκλους της Εθνικής Φρουράς και της πολιτικής ηγεσίας. Αναφέρει επίσης ότι για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο, καθοδόν προς την Κίνα, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε για την υπόθεση ένα άτομο, το οποίο φέρεται να είναι συγγενής ισοβίτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας θα είναι περιορισμένης δυναμικότητας αφού θα διαθέτει μόνο 436 κλίνες και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού πληθυσμού παρά μόνο για περίοδο πέντε ετών.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Επίθεση σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς" γράφει στο κύριο του θέμα ότι ΓΕΕΦ και Αστυνομία βρίσκονται σε συναγερμό μετά την καταδρομική επιχείρηση χθες τα ξημερώματα σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και την κλοπή πέντε τυφεκίων G3, ενός οπλοπολυβόλου και ενός ρωσικού αντιαρματικού RPG με ρουκέτες, καθώς και μεγάλου αριθμού σφαιρών. Προσθέτει επίσης ότι από τις έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκαν ίχνη των δραστών και μια κουκούλα, ενώ το ΤΑΕ Λεμεσού ανακρίνει τρεις στρατιώτες και ο σκοπός του φυλακίου καλείται διαρκώς να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν. Αλλού γράφει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν τα ενοίκια κατόχων τ/κ περιουσιών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και είτε πληρώνουν μηδαμινά ποσά, είτε καθόλου.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τίτλο "Προοπτικές διεύρυνσης" γράφει ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες το μήνυμα ότι η συνομολόγηση της Δημοτικής Συνεργασίας στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου, ανοίγει προοπτικές διεύρυνσης αυτής της προσπάθειας και το ΑΚΕΛ εκφράζει την ετοιμότητα να εργασθεί και για τη συνέχισή της, όχι μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό "ΜΕGΑ" ζήτησε να αναδομηθούν οι "παλιοί" Yπουργοί και έκανε λόγο για ανάγκη "φρεσκαρίσματος" της κυβέρνησης.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου - Λυσσαρίδης

    Η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προσφέρει αμέριστη υποστήριξη στον αγώνα της Κύπρου και αυτό είναι θέμα αρχής για την Αίγυπτο αλλά και σύμπτωση συμφερόντων και προοπτικών, διαβεβαίωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Αχμαντ Μάχερ, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κληρίδη για να επιδώσει γραπτό μήνυμα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας σε παράκληση του του κ. Λυσσαρίδη να μην επιτραπεί στην Τουρκία να προωθήσει αναγνώριση "πραγματικοτήτων" στην Κύπρο, από τα ισλαμικά κράτη ο κ. Μάχερ απάντησε ότι η θέση της Αιγύπτου είναι σαφής και δεδομένη και πως η χώρα του στηρίζει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Είπε ακόμη πως θα διαβιβάσει το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη στον κ. Μουμπάρακ και πως ο ίδιος (ο κ. Μάχερ) σκοπεύει με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφθεί την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 January 2002 - 18:49:06 UTC