Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Μνήμη Μακαρίου Γ΄ - Μνημόσυνο
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Πρέσβης Μίλερ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα ανδρών - 14η Αγωνιστική
  • [05] (Κ) Ντενκτάς - Αγνοούμενοι - Συνομιλίες
  • [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΟΗΕ - Ψήφισμα για τρομοκρατία - Εκθεση Κύπρου

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ανδρών - Αποτελέσματα

    Κατά τη 15η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος πετόσφαιρας ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    [02] (Κ) Μνήμη Μακαρίου Γ΄ - Μνημόσυνο

    Τελείται το πρωί στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, θεία λειτουργία και μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος σαν σήμερα γιόρταζε τα ονομαστήριά του.

    Στη θεία λειτουργεία θα χοροσταστήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος και θα προστεί του μνημοσύνου του Μακαρίου, που θα αρχίσει στις 9.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Πρέσβης Μίλερ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ανεξάρτητα από το εάν υπάρξει ή όχι λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργάνωσε στην Ουάσινγκτον το "Western Policy Center".

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα ανδρών - 14η Αγωνιστική

    Ο αποψινός αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 7 στο ΓΣΠ Λευκωσίας, δεσπόζει των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων της 14ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος ανδρών α΄κατηγορίας.

    Οι άλλοι σημερινοί αγώνες, που αρχίζουν στις 2.30, το απόγευμα είναι: Αθλητική Ενωση Πάφος - Εθνικός Αχνας στο Παφιακό, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΚ στο Παραλίμνι, Απόλλωνας - Ολυμπιακός στο Τσίρειο και Αλκή - Δόξα Κατωκοπιάς στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Αγνοούμενοι - Συνομιλίες

    Τη Δευτέρα θα επιδώσει το έγγραφο της τ/κ πλευράς για το θέμα των αγνοουμένων, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε πως έλαβε το έγγραφο της ε/κ πλευράς για το ίδιο θέμα.

    [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας Ισμαϊλ Τζεμ και Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιούν μυστικές επαφές για το Αιγαίο και η επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες, ενώ άλλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αναφέρονται στο Χρηματιστήριο, στο θέμα της υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και στο μέλλον της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ντε Σότο: Εφικτή η συμφιλίωση" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο παρουσιάστηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος από τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, σε βαθμό μάλιστα που να δηλώνει ότι η συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων είναι εφικτή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ έγινε "χίλια κομμάτια" αφού οι συγκρουσιακές καταστάσεις που παρουσιάσθηκαν σε αρκετούς δήμους πριν από τις εκλογές μεγιστοποιήθηκαν μετά τις εκλογές σε πολλούς δήμους όπου η συμφωνία τους για την επιλογή αντιδημάρχων "τινάχτηκε στον αέρα", με αποκορύφωμα τους δήμους Λευκωσίας και Αγίου Αθανασίου.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Μιλούν μυστικά για Αιγαίο" γράφει στο κύριο θέμα της ότι Αθήνα και Αγκυρα διεξάγουν μυστικές διαβουλεύσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον κ. Ετζεβίτ οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Ανδρέας Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ συζητούν συχνά, μερικές φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ιδιωτικά. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στη Κύπρο μετά την ένταξη της στην ΕΕ, καθώς τα σύνορα της θα είναι τα πιο ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Η μαύρη λίστα του Χρηματιστηρίου" γράφει στο κύριο θέμα του ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τα πεπραγμένα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τα προηγούμενα χρόνια τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Η εφημερίδα δίνει στη δημοσιότητα επίσημο έγγραφο του ΧΑΚ με το οποίο, όπως γράφει, οι αρμόδιες Αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Γενικής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση 42 υποθέσεων ενδεχόμενης παράβασης της νομοθεσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς φέρεται να προωθεί στο τραπέζι των συνομιλιών "νέα φόρμουλα- μπλόφα" για το ακανθώδες θέμα των εξουσιών. Η πρόταση της τουρκικής πλευράς περιέχει τρεις βασικές πρόνοιες, οι οποίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απόσχισης σε περίπτωση διάλυσης του νέου κράτους.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Φωτιές Ετζεβίτ" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ "άναψε φωτιές" σε Αθήνα και Λευκωσία με τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του Ισμαϊλ Τζεμ και της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συζητούν μυστικά επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι όπως μετέδωσε η Ελληνική Τηλεόραση ο κ. Ετζεβίτ επεσήμανε επί του Κυπριακού ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια λύση που θα είναι σύμφωνη με το σημερινό "status quo" δηλαδή με τις "πραγματικότητες". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού εισηγήθηκε τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ταύτιση χειρισμών στο Κυπριακό.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Προτάσεις για το σύνταγμα" γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθουν έτοιμοι με "σημεία συζήτησης" στη δεύτερη συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα που θα έχει ως βασικό θέμα τις δομές του κράτους και τη νομή των εξουσιών. Η εφημερίδα επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές της γράφει επίσης ότι στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων ενώ αναμένεται σε αυτή τη φάση να γίνει ενδελεχής παρουσία των εκατέρωθεν απόψεων. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν την Αλ Κάιντα να σχεδιάζει κτυπήματα σε στόχους στην Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα πως σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα υπάρχουν τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Πάφο που είχαν υπερβεί παράνομα τα εγκεκριμένα ηλεκτρικά φορτία της ΑΗΚ και πως ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε πως η ΑΗΚ προχωρεί στην αντικατάσταση του συνόλου των μετρητών, η οποία θα στοιχίσει γύρω στα 20 εκατομμύρια λίρες και θα ολοκληρωθεί μεταξύ του 2005-2006. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ με εισήγηση του αξιώνει την αναθεώρηση των τελών νοσηλείας με πρόταση νόμου που κατέθεσε.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Διακοπές εφιάλτης" αναφέρεται στα παράπονα ζεύγους τουριστών από τη Βρετανία για τις διακοπές που έκαναν στο νησί μας και τους ισχυρισμούς τους ότι το ξενοδοχείο όπου διέμεναν δεν τους προσέφερε τις συνθήκες διαμονής που θα έπρεπε, ενώ η σύζυγος γλίστρησε μια μέρα και έπεσε στο βρεγμένο δάπεδο του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να υποβληθεί σε επέμβαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός των Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις για επιδημία γρίπης στην Κύπρο, το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι υποθετικές και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "40 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο" γράφει ότι οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέσα σε αυτό το έτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν τιμές που θα καίνε, αφού με δύο απανωτές αυξήσεις υπολογίζεται ότι αυτές θα ξεπεράσουν τα 40 σεντ ανά λίτρο. Αλλού γράφει ότι οι 11 από τις 13 υποθέσεις που καταγγέλθηκαν από το Χρηματιστήριο στις αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μερικές από αυτές τις υποθέσεις είναι πολύ πρόσφατες.

    [07] (Κ) ΟΗΕ - Ψήφισμα για τρομοκρατία - Εκθεση Κύπρου

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να ενώσει τις δυνάμεις της με όλες τις κυβερνήσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή βήματα, στον αγώνα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο έκθεσης για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1373 (2001) του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η έκθεση κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 January 2002 - 18:49:07 UTC